Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Przerabianie divx/xvid na DVD PAL (+ polskie napisy) - Poradnik (https://forum.cdrinfo.pl/f13/przerabianie-divx-xvid-dvd-pal-polskie-napisy-poradnik-21085/)

RobGee 12.07.2003 01:12

Re: A'propos tutoriala

Cytat:

ideJ napisa***322;(a)

Po co zamieniać NTSC na PAL? Wszystkie znane mi europejskie odtwarzacze dobrze sobie radzą z płytkami NTSC.

Miałem taką samą wątpliwość, co ty (nie potrzebna robota), i zrobiłem kilka filmów w 23,97 klatkach,oglądnąć można ale widać małe rwania.

RobGee 12.07.2003 00:55

Witam
może to wam pomoże w problemie z napisami,ja tak robię i u mnie nie gubi napisów.

do konwersji txt-ssa używam programu SUBTITLE STUDIO 2.0 firmy RadLight, czasem ma problem z odczytaniem niektórych plików ,ale wtedy konwertuje je do .SRT programem SUBTITLE WORKSHOP a tym pierwszym do .SSA ,potem dokładnie tak jak opisał COBRA VERDE.
Powodzenia

Fafer 11.07.2003 23:49

Można sobie zrobić własny szablon do subtitle workshop dla napisów w formacie stl.

waszq/pl/ 11.07.2003 22:16

hmm.... problem z wczytaniem napisow jest rowniez dla mnie problemem i nowe glosy w dyskusji moze spowoduja ze cobra zrobi nam maly wykladzik :) a po za tym ciekawe uwagi ideJ ,warte przemyslen i prob.
a propo moze jakis link dokladniejszy do tego softu: sub2stl

Hubas 11.07.2003 10:38

No niestety sprawdziłem i wszytsko jest dobrze a napisy dalej są do .....
A ten programik do przerabiania na stl wiesza sie w momencie kliku na przycisk do przerobienia.

Proszę o pomoc !!!!!!

Mam jeszcze jedno pytanko co do ripu audio gdy w ac3machine przerabiam to gdy mam zaznaczone że ma przerobić na 48kHZ i z 25fps to wywala mi błąd, natomiast gdy wybiore jedna z tyh opcji to śmiga !!

Pozdrawiam
Hubas

ideJ 10.07.2003 22:32

A'propos tutoriala

Jadąc pociągiem przeczytałem sobie opis metody i muszę przyznać, że jest bardzo dobry :)
Mam jednak jedno pytanie i jedno uzupełnienie.
Najpierw pytanie:
Po co zamieniać NTSC na PAL? Wszystkie znane mi europejskie odtwarzacze dobrze sobie radzą z płytkami NTSC.

A teraz uzupełnienie/usprawnienie:
DVD Maestro obsługuje jeszcze jeden format napisów. Używane rozszerzenie to STL. Od formatu SON różni się tym, że jest całkowicie tekstowy (nie ma żadnych bitmap) i można napisy swobodnie edytować z poziomu DVD Maestro.
Subtitle Workshop potrafi zapisywać w tym formacie (Spruce Subtitle File) jednak ma pewien błąd, sprawiający, że plik jest praktycznie nieużteczny (autor już wie o tym i obiecuje usunięcie w następnej wersji). Na www.doom9.org można jednak znaleźć maleństwo pod tytułem sub2stl które potrafi przerobić napisy z microDVD do STL.

ideJ 10.07.2003 22:16

Sam też się kiedyś o to potknąłem ^_^
tuż nad bloczkiem opisanym "1" z lewej strony ścieżki wideo (poniżej napisu Wall Clock i zegara z nim związanego) jest jeszcze jeden zegarek. W tooltip'e jest opisany jako "Video Timestamp Offset") Jeśli tam jest 00:00:00:00 to nie mam pojęcia dlaczego wczytuje tylko część napisów. Jeśli tam jest coś innego niż same zera to kliknij na to i wpisz same zera. :jupi:

http://yoda.plukwa.net/images/dvd-tut/DVDM.png
(Przepraszam, że taki duży. W wolnej chwili trochę go zmniejszę - 2003.07.24, ideJ)

Jurgen 10.07.2003 17:45

Re: napisy

Cytat:

Hubas napisa***322;(a)
No kurcze, napisów mi wciąga 1/4 a co z resztą, help me !!!!:(
Niestey ja mam to samo... i to końcówke mi czytuje.... :(

Hubas 10.07.2003 17:10

napisy

No kurcze, napisów mi wciąga 1/4 a co z resztą, help me !!!!:(

ewatom 07.07.2003 19:22

CobraVerde napisał(a)
hmm... masz okrojoną wersję programu bez plików Cinemaster Decoder - podaj maila to Ci je wieczorem wyślę. trzeba je skopiwać do Windows/System32 i podgląd staje się aktywny
no cóż ten sam problem!!!:'( ewatomek13@msn.com

Jurgen 06.07.2003 23:13

Cytat:

klein napisa***322;(a)
Można prosić również o te pliczki? Nie mogę ich nigdzie znaleźćklein@interia.pl
Poszło.

klein 06.07.2003 21:46

Cytat:

CobraVerde napisa***322;(a)
hmm... masz okrojoną wersję programu bez plików Cinemaster Decoder - podaj maila to Ci je wieczorem wyślę. trzeba je skopiwać do Windows/System32 i podgląd staje się aktywny
Można prosić również o te pliczki? Nie mogę ich nigdzie znaleźćklein@interia.pl

adrianopel 17.06.2003 15:41

Lukiluki. Wielkie dzięki za tą jakze cenną podpowiedź. Wreszcie wszystko działa bez zarzutu.:)

Jurgen 17.06.2003 14:18

Czy ktoś mógłby podesłać mi na @ MaestroSBT bo nigdzie nie moge tego znalezc :(. THX!

EDIT: Już nie trzeba ;)

waszq/pl/ 15.06.2003 23:31

witam! we wczesniejszych postach poruszona byla kwestia podgladu w cce ,mnie interesuje dla wersji 2.9 i o ile to mozliwe prosilbym o maila na waszq@o2.pl . ponadto nurtuje mnie inne zagadnienie a mianowicie czy to co Robs Yoda opisal na forum divx w temacie jak polaczyc na 1 dvd film dwuplytowy mozna wykorzysttac do polaczenia dwoch filmow na 1 plycie.zrobilem 2 odcinki ,,czterech pancernych...." szkoda marnowac plyty jesli srednio kazdy zajmuje ok. 1,7 gb. wydaje sie ze bardziej efektowne ale czy efektywne?? byloby wykorzystanie softu np.uleada [movie faktory ,czy workshop } ale jeszcze sie tym nigdy nie zajmowalem .o ile ma ktos w tej materii jakies doswiadczenia to prosilbym o malutki opisik. a tak po za tym podziekowania dla Cobry i innych ,,dyskutantow" za znaczacy wklad w rozwoj kinematografii

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:13.