Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Przerabianie divx/xvid na DVD PAL (+ polskie napisy) - Poradnik (https://forum.cdrinfo.pl/f13/przerabianie-divx-xvid-dvd-pal-polskie-napisy-poradnik-21085/)

CobraVerde 04.08.2003 23:38

Cytat:

Entrapment napisa***322;(a)
Znalazlem program ktory to robi tak jak chcialem szybko i bardzo dobrze 7 klikniec mysza i to cala robota:)). Easy CD& DVD Creator 6.0 funkcja 'DVD Builder'. Zrobilem juz sobie DVD z Divx-a chodzi super.
ciekawe jaka jest jakość kodowania mpeg2 i ustawiania parametrów obrazu ;)

Hubas 04.08.2003 22:52

witaj

A napisy też wciąga ??

Pozdrawiam

Entrapment 04.08.2003 22:40

Znalazlem program ktory to robi tak jak chcialem szybko i bardzo dobrze 7 klikniec mysza i to cala robota:)). Easy CD& DVD Creator 6.0 funkcja 'DVD Builder'. Zrobilem juz sobie DVD z Divx-a chodzi super.

Jabba the Hutt 03.08.2003 14:50

Cytat:

Entrapment napisa***322;(a)
Czy ktos z Was zna program (moze byc platny) do robienia DVD z Divx taki ktory jest latwy i dobry bez tysiecy opcji i spedzenia 1-2 godzin z doborem parametrow???
chodzi mi dokladnie o cos takiego ze mam film na divx i chce nagrac na DVD abym mogl ogladac na stacjonarnym DVD , uruchamiam program wybieram opcje zrobic DVD -film , wskazuje plik z Divx i naciskam start to wszytko , jest cos takiego )koszt nie gra roli) ???
dzieki za ewentualne wskazowki.

Program, który ma prosto zamieniać DIVX na DVD, ma chyba dopiero powstać. Ma to być Film Machine (kolejna jego wersja, obecnie zamienia Divx na SVCD). Zamianę Divx na DVD umożliwia też ostatnia wersja DVD2SVCD, ale wymaga paru zabiegów przy tym (ustawienie paru opcji). Łatwiej zamienić 1 płytowe divxy niż 2 płytowe. DVD2SVCD wczytuje polskie napisy w formacie SRT,SSA.

Jabba

Entrapment 03.08.2003 05:15

Czy ktos z Was zna program (moze byc platny) do robienia DVD z Divx taki ktory jest latwy i dobry bez tysiecy opcji i spedzenia 1-2 godzin z doborem parametrow???
chodzi mi dokladnie o cos takiego ze mam film na divx i chce nagrac na DVD abym mogl ogladac na stacjonarnym DVD , uruchamiam program wybieram opcje zrobic DVD -film , wskazuje plik z Divx i naciskam start to wszytko , jest cos takiego )koszt nie gra roli) ???
dzieki za ewentualne wskazowki.

waszq/pl/ 27.07.2003 21:48

Cytat:

miles napisa***322;(a)
No dobra topic jak przerabiać divx na dvd wyszedł dawno ale ja jestem leniem. Poprostu myślałem, że to takie "hop-siup" to grubo się myliłem. Bravo CobraVerde i reszta......mądrych głów. Moje uznanie i pokłony. Podziękownie jak na oskarach.
Zrobiłem swój pierwszy film na DVD jak wyszedł: w TV ładnie. Co do danych to opisze póżniej, ponieważ nie wiem jak ui za pomocą czego.
Teraz chce zrobić sobie moją serie "Różowych lat '70tych" na DVD.
Dziękuje

,,Różowe lata 70 te"-,to :
-,,Różowa Pantera .itd " czy
-,,Różowa seria" :)

miles 27.07.2003 17:38

No dobra topic jak przerabiać divx na dvd wyszedł dawno ale ja jestem leniem. Poprostu myślałem, że to takie "hop-siup" to grubo się myliłem. Bravo CobraVerde i reszta......mądrych głów. Moje uznanie i pokłony. Podziękownie jak na oskarach.
Zrobiłem swój pierwszy film na DVD jak wyszedł: w TV ładnie. Co do danych to opisze póżniej, ponieważ nie wiem jak ui za pomocą czego.
Teraz chce zrobić sobie moją serie "Różowych lat '70tych" na DVD.
Dziękuje

waszq/pl/ 18.07.2003 22:25

Cytat:

ideJ napisa***322;(a)
Skoro wczytuje tylko końcowe napisy to jestem w 100% pewien, że to jest problem z wspomnianym SMPTE Time Offset'em.
VINI ,VIDI ,VICI :) znalazlem twoj opisik , zastosowalem i zadzialalo.

ideJ 18.07.2003 20:12

Skoro wczytuje tylko końcowe napisy to jestem w 100% pewien, że to jest problem z wspomnianym SMPTE Time Offset'em.
Probowałem zamieścić obrazek pokazujący gdzie tego szukać ale nie udało mi się. Odszukaj mój pierwszy bądź drugi post w tym wątku i tam jest w miarę dokładny opis gdzie tego szukać i jak zmienić.

waszq/pl/ 17.07.2003 21:33

Cytat:

ideJ napisa***322;(a)
Sprawdziłeś ten SMPTE Time Offset czy na pewno jest ustawiony na same zera? (żeby ustawić wystarczy na to kliknąć)
Której wersji DVDMaestro używasz?
Czy po wczytaniu napisów brakuje końca?

Jedyny problem jaki kiedykolwiek miałem ze źle wczytującymi się napisami to SMPTE Time Offset ustawiony na 01:00:00:00.

(ps. jak tu można dołożyć obrazek?? )

a wiec tak :
1.smpte nie sprawdzalem a.e sprawdze jakie mam ustawienia..
2.maestro w wersji 2.9.29
3. wczytuje napisy ale koncowke gdzies ok 80 linii od konca
dzieki za uwagi jak odgonie polowice od monitora :) to sprawdze

ideJ 17.07.2003 10:03

Cytat:

waszq/pl/ napisa***322;(a)
:) co do ,,walenia" to mam na mysli to co poruszone bylo wczesniej a wiec niwczytywanie przez maestro calosci napisow
Sprawdziłeś ten SMPTE Time Offset czy na pewno jest ustawiony na same zera? (żeby ustawić wystarczy na to kliknąć)
Której wersji DVDMaestro używasz?
Czy po wczytaniu napisów brakuje końca?

Jedyny problem jaki kiedykolwiek miałem ze źle wczytującymi się napisami to SMPTE Time Offset ustawiony na 01:00:00:00.

(ps. jak tu można dołożyć obrazek?? )

Robs 16.07.2003 22:20

Cytat:

Jabba the Hutt napisa***322;(a)
Twórca programu Film Machine (http://members.home.nl/thefilmmachine/)
zapowiada, ze jego program będzie także robił zamianę AVI na DVDR

Hello Jabba,
mam nadzieje, że nie używasz tej Machiny, program jest tak ubogi że aż strach, jego jedyna zaleta to właściwie support CCE.
Jeśli autor ma zamiar zrobić obsługę AVI na DVD na tej samej zasadzie jak zrobił to z vcd i svcd to lepiej niech się nie wysila. Stały bitrate - bez przesady - ze stałym bitrate to nikt tu tego wynalazku nie ruszy, a jak film ma 82 minuty to co mam 2 płyty marnowac na VCD? (a mój stacjonarny większych nie ruszy).
Ciekawe jaki bitrate ustawiłby dla DVD?

waszq/pl/ 16.07.2003 22:02

:) Jabba poruszyl ciekawe zagadnienie fakt kto cierpliwy doczeka sie oryginalu ale czasami oczekiwanie na oryginal mozna sobie uprzyjemnic zamieniajac divxa na dvdr i strzelic sobie na rw :)
:) co do ,,walenia" to mam na mysli to co poruszone bylo wczesniej a wiec niwczytywanie przez maestro calosci napisow

ideJ 16.07.2003 10:24

Cytat:

waszq/pl/ napisał(a):
:) nie chodzilo mi o poradnik typu:,, nie tylko dla orłów "
A szkoda ;) jakis tam najprostszy dla DVDSupTools wczoraj spłodziłem. Starałem się żeby był dobry. W ten sposób dodałem napisy do Equilibrium.
Cytat:

:) ale o pare uwag dotyczacych ustawien przy kompilacji z napisami gdzie wszystko zadzialalo.wszystkie zrobione przeze mnieudane kompilacje wala sie w ukladzie z napisami i to dziala zniechecajaco.

Możesz sprecyzować to walenie się. Dla mnei największą zmorą są rozjeżdżające się napisy... Najśmieszniejsze jest to, że czasem pasują idealnie przy minimum wysiłku (Catch Me If You Can), czasem jest tak, że mimo różnych alpejskich kombinacji napisy są zdesynchronizowane (Life of David Gale). Na jakimś forum znalazłem informację, że DVD Maestro ma właśnie tego typu kłopoty przy materiale NTSC. Sam nie wiem co o tym wszystkim myśleć - dobija mnie brak determinizmu ale sie jeszcze nie poddalem...

ideJ 16.07.2003 10:13

Ja mysle, ze divx2dvdr powstało nieco na fali divx2svcd (z powodów przez Ciebie podanych). Jak dla mnie jedynym powodem przerobienia divx'a do dvdr'a bylby dzwiek (zawsze 5.1 to lepiej niz ProLogic). Poza tym dla sporej czesci osob latwiej jest sciagnac divx'a niz obraz dvdr'a :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:13.