![]() |
[QUOTE]adrianopel napisa***322;(a)
[B]Mam pytanko. Metoda przerobienia Dovx-a na DVD za pomocą TMPGEnc ma jedną wadę. Filmy delikatnie się tną Prawdopodobnie prerabiałes film ktory miał 23,9x klatki na sekundę. std te lekkie przeskoki. Mozesz najpierw przekonwertować divx'a w nandubie (virtuadubie) na 25 klatek (osobno audio i video) i dopier wtedy zassać do TMPGEnc-a. Cobrze się nie tnie bo właśnie tak robi - tez zmienia framerate w avikach zanim to przepusci przez CCE ;) |
żaden z wielu filmów zrobionych przeze mnie się nie tnie :)
|
Mam pytanko. Metoda przerobienia Dovx-a na DVD za pomocą TMPGEnc ma jedną wadę. Filmy delikatnie się tną tak już ktoś tutaj wspomniał. Przypuszczam że nie wiecie jak to wyelominować wiec chciałem spytać czy metoda zaproponowana przez Cobre również ma ten minus??
|
bo to nie jest procent jakości obrazu, tylko stopień jego obróbki w celu możliwego "polepszenia" (max. chyba 40) - możesz spróbować dać ten wskaźnik na maxa. ale nie spodziewaj się cudów ;)
|
Dlaczego nie ustawiać w Image Quality na 100%,czy jakość nie bendzie
lepsza niz tylko na 20-25%. |
zdaję się już pisałem o tym ale przypomnę: w zasadzie wszystko można znaleźć tu www.doom9.org albo czasem tu www.filemirrors.com i ewentualnie w sieci eDonkey...
|
gdzie jest ten soft
może mógłbyś napisą skąd ściągnąć odpowiedni - wymieniony przez Ciebie soft np Maestro itp.
|
Naprawdę dobra robota ten artykuł Cobra,
dzięki za podrzucenie linka na divx.pl. |
UPDATE
pronuję używać do obliczania docelowej rodzielczości samego filmu (bo obraz musi być 720x576) metody którą opisał kolega Fafer na poprzedniej stronie. wygląda to bardzo dobrze, przynajmniej na ponoramicznym TV, gdzie obraz jest mocno rozciągany. |
ja używam tego http://www.guygraphics.com/dvd/bitratecalculator.html do wyliczenia średniego bitrate ale tylko w przypadku długich filmów (powyżej 120 min.) a zazwyczaj ustawiam tak: min. 1000-2000, avg. 4000 i max. 6000-7000. zbyt wysokie podbijanie bitrate nic raczej nie da, tylko tylko że będziemy mieli większy plik mpeg2.
ale zawsze można poeksperymentować... |
Jak obliczać BITRATE w łatwy sposób
|
Cytat:
poza tym te różnice w czasie są dokładnie takie jak wynika z różnicy FPS, więc to nie może być przypadek... |
musze dotknac - jest mozliwosc ze dwa sklepy mierza inaczej - chyba ze znajde taki sklep ktory daje ten sam tytul w jednym i drugim (nawet plyty audio z teoretycznie tym samym materialem na rynek europejski i amerykanski sa roznej dlugosc (jakeis bonusy, inne tracki, inne aranze) - dlatego chcialbym zobaczyc
a przede wszystkim uslyszec... |
Cytat:
|
ciagle mam watpliwosci.. ale nia mam jak tego sprawdzic - pisalem juz wielokrotnie ze moj kontakt z filmami i dvd jest prawie zaden - ale chyba mam mozliwosc sprawdzic Nightmare Before Christmas kolezanka ma w NTFS... a znam tez kogos kto kupil to w Europie
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:12. |