![]() |
Cytat:
a na zle zapisanym skrypcie dwa razy kompresowalem film i mi sie nie powiekszyl film oczywiscie:) pozdrawiam. |
Heh chodzi mi o to, że po co odpalac exela, kalkulator czy inne narzędzia skoro avisynth zrobi za nas potrzebne obliczenia :)
Pozdrawiam |
wiem Fafer, to twój "wzór" został użyty ale prościej przedstawiony i teraz zapisany w prostym arkuszu przez Ninje ;)
ten sposób (wraz z podzękowaniem dla ciebie) umieściłem też w nowszej wersji poradnika na forum Divx.pl |
Re: Obliczanie Skryptu AVS
Cytat:
AVISource("D:\Movies\Ice Age\Ice age - Pl.avi") #jesli chcemy miec film dla proporcji 4:3 to zamiast 960 wpisujemy 720 wysokosc=( (960*height)/width)-( ( (960*height)/width)%4) LanczosResize(720,wysokosc) AddBorders( 0, (576-wysokosc)/2 ,0,(576-wysokosc)/2) #AssumeFPS(25) # zamiana framrateu z 23,97 na 25 ConvertToYUY2() |
Obliczanie Skryptu AVS
Ilość załączników: 1
Dodaje plik EXELa spakowany ZIPem do obliczania powiekszenia filmu DIVX2DVD w pola nalezy wpisac rozdzielczosc filmu , mozna go sprawdzic w programie GSpot. wpisujemy w pierwsze pole wieksza wartosc NP. mamy film 640x288 wpisujem 640 w drugie pole 288.
arkusz oblicza dane potrzebne do skryptu AVS. AviSource("D:\DVD-R\AVI.avi") LanczosResize(720,384) AddBorders(0,96,0,96) ConvertToYUY2() ResampleAudio(44100) Wystarczy przepisac cyfry w nawiasach LanczosResize (.....) i AddBoredrs (.....) obliczone z arkusza oraz podac sciezke dostepu do pliku AVI NP C:\xxx\xxx.avi WIELKIE PODZIEKOWANIA DLA KOBRAVERDE W PRZEROBCE FILMU I OBLICZENIACH DO ARKUSZA..:) |
Problem
Czy ktos sie moze orientuje czemu przy uruchomieniu ENCODE w Cinema... pojawia sie komuniakt z bledem 'Bitcount 12 is not supported'?
Pzdr! ??? |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Nie rozumiem co miałeś na myśli mówiąc "pełnoekranowa kiszka" przecież trzeba obraz powiększyć, chyba że ci chodziło o niezachowanie proporcji wysokość/szerokość ale z tym raczej nie ma problemu w żadnym znanym mi programie. Poza tym większość filmów powiększam do pełnego PAL-u ponieważ mogę sobie wtedy zrobić napisy które będą wyświetlane pod filmem na czarnym tle co czasami jest dość wielką zaletą. Jeżeli chodzi o filmy 16:9 wyświetlane na telewizorze 16:9 to nie mogę zrobić napisów pod filmem więc dorabiam następne napisy które "leżą" już na filmie co pozwala na ustawienie odpowiedniego powiększenia już na samym telewizorze (16:9). Tym sposobem przeważnie robię 2-3 wersje napisów które różnią się wysokością wyświetlania i wszystkie umieszczam na DVD które robię w rozdzielczości 720x576. pozdrawiam wszystkich |
Jeszcze dodam ze robilem ten pierwszy DVD z Divx ktory byl w rozdzielczosci 624x352 i DVD na 36 calowym TV wygladal lepiej niz orginalny Divx poszczony na 19calowym LCD .
|
Cytat:
Stary jak ktos robi takie wypociny 640x272 to ja juz podziekuje:)). A przed przypuszczaniem czy program potrafi czy nie warto sprobowac i jezeli kodowanie bylo by kiepskie to widac bylo by to na ekranie ,a jak wspomnialem trzy osoby nie widzialy roznicy a to chyba oczyms swiadczy. |
Cytat:
Stary jak ktos robi takie wypociny 640x272 to ja juz podziekuje:)). A przed przypuszczaniem czy program potrafi czy nie warto sprobowac i jezeli kodowanie bylo by kiepskie to widac bylo by to na ekranie ,a jak wspomnialem trzy osoby nie widzialy roznicy a to chyba oczyms swiadczy. |
Cytat:
i dlatego jak narazie trzeba się męczyć bardziej skomplikowanymi metodami ;) |
Cytat:
|
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:57. |