Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Przerabianie divx/xvid na DVD PAL (+ polskie napisy) - Poradnik (https://forum.cdrinfo.pl/f13/przerabianie-divx-xvid-dvd-pal-polskie-napisy-poradnik-21085/)

agumon 22.10.2003 07:02

DVDMaestro :(

Witam
Prosba do CobraVerde - czy mozliwym jest podeslanie przez Ciebie plikow do DVDMaestro wspomnianych na forum wczesniej pare razy (pojawia mi sie komunikat: "Real Time Preview funcionality will not be avaliable because no decoders have been detected (0x410a0011)").
Moj adres sza_dok@interia.pl

CobraVerde 21.10.2003 13:25

Cytat:

diatczyk napisa***322;(a)
Niestety drugiej czesci nie da sie rozpakowac :(
ualtualniona całość jest tu: http://www.divx.pl/forum/viewtopic.p...9719940c88b93d

a do ściągnięcia na jednej z poprzednich stron...

diatczyk 21.10.2003 13:07

Cytat:

CobraVerde napisa***322;(a)
a teraz część druga - oczywiście w załączniku:
obie części to spakowane dokumenty Worda.

Niestety drugiej czesci nie da sie rozpakowac :(

boruta 19.10.2003 23:34

:'( niestety wszystko ladnie i pieknie ale nie moge zamienic mp3 na ac3, po zamianie slychac tylko buuuuuczenie w glosnikach ,oczywiscie zamieniam to ac3machine - besweet. Konfiguracja kompa to win2000 na fat
Sprawdzalem to rowniez na laptopie i ten sam efekt tam winda 98 i ten sam efekt. Koledzy co moze byc przyczyna takiego stanu ....Pomozcie:idea:

mikeschl 17.10.2003 11:22

Witam!
Wszystko super przerabiam film za filmem.
Ale natknąłem się na jeden problem. Mam koncert. I ten koncert jest w fps 29.970. Wspaniałomyślnie wymyśliłem, że przerobie fps z 29.970 na 25 i z filmem wszystko wporządku (nie widać różnicy). Dźwięk przerobiłem tak samo w AC3Machine no i po złączeniu wszystko pasuje jest idealnie od początku do końca. Ale ... dźwięk jest obniżony o parę tonów i oczywiście zwolniony tak że nie da się słuchać. Obraz oczywiście też jest wolniejszy.
I tu moje pytanie co teraz zrobić. Przerabiać to bez zmiany fps i zostawić wszystko na 29.970 i czy wtedy DVD mi to będzie czytał. A jak nie to co z tym zrobić. Większość koncertów jakie mam w ac3 są 29.970 i chciałbym je bardzo przerobić.
Pozdrawiam

ideJ 17.10.2003 00:29

A plik SSA czym generowałeś? Subtitle Workshop? Zdaje się, że gdzieś w tym forum CobraVerde podawał co trzeba zrobić Subtitle Workshop'owi, żeby generowane przez niego SSA się do czegoś nadawało.
Jak nie znajdziesz to sprobuj wygenerować plik SSA przy pomocy mojego ulubionego SubEdit Player'a (po raz nie wiem który ostrzegam, że przy konwersji gubi on znaki podziału linii i trzeba przed konwersją ręcznie zamienić | na \N).

wojtekaa 13.10.2003 20:31

Ilość załączników: 1
niestety wszystko jest tam nieaktywne i nie moge niczego zrobic ;(

CobraVerde 13.10.2003 17:15

Cytat:

wojtekaa napisa***322;(a)
jak zwiekszyc wielkos napisow??
bo nigdzie tego nei znalalzlem w MaestroSBT. (tylko w edit ale trzeba by bylo recznie wszystkie napisy pojedynczo zmieniac a przy filmie 1,5 h to jest troche roboty da sie to zrobic jakos automatycznie??) moze jakis inny program?

coś kiepsko patrzyłeś i czytałeś ;) - wielkość czcionki napisów ustawia się w MaestroSBT (Styles)

wojtekaa 13.10.2003 17:03

jak zwiekszyc wielkos napisow??
bo nigdzie tego nei znalalzlem w MaestroSBT. (tylko w edit ale trzeba by bylo recznie wszystkie napisy pojedynczo zmieniac a przy filmie 1,5 h to jest troche roboty da sie to zrobic jakos automatycznie??) moze jakis inny program?

mikeschl 06.10.2003 11:43

Witam was wszystkich
Przede wszystkim gratulacje i podziękowania za włożone starania ze strony CobraVerde i później innych do opracowania tej instrukcji.
Wczoraj po weekendzie pracy obejrzałem gotowy efekt na DVD i jestem mile zaskoczony. Jakość super (na 29") dźwięk idealny. Z napisami trochę zabawy ale dla efektu końcowego warto.
Pozdrowienia dla wszystkich "mózgów" na tym forum.

tomcioro 01.10.2003 11:04

Cytat:

CobraVerde napisa***322;(a)
to błąd w CCE 2.50 - jak nie zgadza mu się CRC pliku to się wywala...
wystarczy skopiować patch z załącznika do katalogu programu, odpalić i wszystko bedzie OK.
powodzenia :)

Mam pytanie. Czy plik utworzony przez CCE (po wywaleniu bledu CRC) jest prawidlowy i mozna go uzyc do tworzenia DVD, czy nalezy powtorzyc konwersje?
Pzdr!

Dayhemous 27.09.2003 21:42

Mysle ze wlasnie w tym miejscu nalezy szukac przyczyny - przy zgrywaniu Nandubem z oryginalnego DivXa.

Nie posiadam VirtualDubMod lecz probuje zrobic to CoolEditPro
tzn - wyeksportowałem sicezke z filmu tym programem i wlasnie ja koduje AC3Machine do formatu Ac3 - zobacze jak bedzie...

Ciekawostą jest fakt iż jest to moje 16 DVD z DivXa i pierwszy raz mam takie klocki z dziwekiem... zawsze napisy byly moją zmorą :)

Cos ta pokojówka nie chce sie dac ^_^

Pozdrawiam:
Dayhemous aka Arthur'o

Robs 27.09.2003 21:26

11 sekund różnicy - dużo, a w dodatku mówisz że do 45 minuty jest ok,
spróbowałbym zamiast Nanduba, VirtualDubModa i opcji Demux Audio (ma lepszy algorytm zgrywania audio od Nanduba).

Dayhemous 27.09.2003 20:48

Cobra...

pomogło, ... zero błędów w czasie kodowania do Ac3.

lecz to nie rozwiązało problemu :(

Błędów przy kodowaniu do AC3 już nie ma (dzięki), ale synchronizacja sie dalej nie zgadza :(

kurcze nie rozumie tego ... na pewno zmieniłem Framerate
filmu - jest 25. długość filmu to 1:38:35:15

W Ac3 robie pliczek z dzwiękiem - zmieniam FPS na 25
a kocowy plik ma długość 1:38:14:08 spora różnica - co gorsza
synchronizacja na początku jest OK - do około 45 minuty
filmu - potem jest z każdą następną minutą gorzej - dzwięk
sie spóźnia w stosunku do obrazu.

Normalnie nie mam pomysłu jak to ugryźć - nawet
próbowałem nie zmieniać FPS dzwięku - oczywiscie było
fatalnie - plik miał dł. 1:48 około...

do głowy mi przychodzi jeszcze jedna możliwość - plik
się "chrzani" przy pierwszej obróbce - przy zgrywaniu
go nandubem z oryginalnego avi'ka ... ale jak temu zaradzic ?

normalnie nie wiem :P

Może Wy coś wymyslicie ...

PS.
Dla osób, które kiedyś również spotkają sie z ww
problemem informuję, iż konwersję poprawionego
pliku mp3 do wav zrobilem programem CoolEditPro v.2
a następnie już normalnie za pomocą AC3Machine do ac3.

Pozdrawiam:
Dayhemous aka Arthur'o

Dayhemous 27.09.2003 20:00

dziękuje za radę - już się za to biorę
dam znać co mi z tego wyjdzie :)

Pozdrawiam
Dayhemous aka Arthur'o

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:42.