Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Przerabianie divx/xvid na DVD PAL (+ polskie napisy) - Poradnik (https://forum.cdrinfo.pl/f13/przerabianie-divx-xvid-dvd-pal-polskie-napisy-poradnik-21085/)

tytusdezoo 18.12.2003 14:11

Ponawiam swoją prośbę w sprawie dodawania napisów do filmu dvd ( czyli plików vob , nie *.mpv). Oraz zmianę systemu kodowania ( gdyż mój telewizor JVC w NTSC ma 50Hz , a PAL 100Hz)

CobraVerde 18.12.2003 10:01

Cytat:

Napisany przez tytusdezoo
Mam dwa pytania i proszę o odpowiedź:
1.Jak dodac napisy do płyty do gotowego filmu dvd???
2.Jak zmienić system kodowania istniejącej już płyty DVD np.NTSC->PAL

1. tak samo jak do filmu przerobionego z divx
2. a po co ?

CobraVerde 18.12.2003 09:31

Cytat:

Napisany przez neko1
ps. Czy mógłby ktoś w końcu zamieścić ten plik do dvdmastera, aby można go było sobie ściągnąć, a nie ciągle komuś zawracać głowę? Sam ściągnąłem wszystkie możliwe programy, ale tego dodatku, aby mieć podgląd, nie mogłem znaleźć...
Proszę więc o zamieszczenie go w załączniku, prawdopodobnie to mały pliczek i nie będzie zaśmiecania i tak bardzo długiego postu, ciągłymi prośbami o ten plik.

tu są pliki: http://www.cobraverde.net/pliki/index_d.htm
postaram się tam umieścić więcej potrzebnych plików - narazie jestem w trakcie budowania strony...

tytusdezoo 18.12.2003 08:57

Mam dwa pytania i proszę o odpowiedź:
1.Jak dodac napisy do płyty do gotowego filmu dvd???
2.Jak zmienić system kodowania istniejącej już płyty DVD np.NTSC->PAL

neko1 15.12.2003 13:00

Cytat:

Napisany przez Fafer
Zmień w skrypcie avs
linijke
AviSource("c:\film.avi" )
na
AviSource("c:\film.avi",FALSE)
i dodaj przed ConvertToYuy2()
taką linijke AddAudio()

Otworz skrypt W np Windows playerze i zonacz czy jest ok

Dzwięk przerób Ac3Machine i Besweetem

O to chodzi, że dźwięk dał się normalnie odtwarzać i nie widziałem żadnych problemów. Przerabiałem go cooleditem, Ac3Machine i Besweetem, w różnych kolejnościach i na różne sposoby. Próbowałem kilku innych programów.
Wczoraj udało się przy pomocy Super DVD Creatora 5.05 po prostu przerobić go bez żadnego problemu...

EDIT: za bardzo się pospieszyłem. Film co prawda przerobił, ale dźwięk jest nie do zniesienia, charczy itd.
Próbowałem zrobić to Twoją metodą, ale po zmianie tych skryptów, w ogóle nie chce mi go wczytać.
Powoli się załamuję, bo próba rozgryzienia tego filmu, to kilka dni po kilka godzin czytania, kombinowania... dlaczego akurat tak pechowo trafiłem z pierwszym filmem? Mam nadzieję, że z innymi pójdzie łatwo, ale i tak nie ruszę żadnego, dopóki nie przejdę przez tego...

ps. Czy błąd może powodować to, że avika puszczam ciągle z dźwiękiem, choć w opisie jest, aby zapisać go bez dźwięku? (Nandub)
ps. Czy mógłby ktoś w końcu zamieścić ten plik do dvdmastera, aby można go było sobie ściągnąć, a nie ciągle komuś zawracać głowę? Sam ściągnąłem wszystkie możliwe programy, ale tego dodatku, aby mieć podgląd, nie mogłem znaleźć...
Proszę więc o zamieszczenie go w załączniku, prawdopodobnie to mały pliczek i nie będzie zaśmiecania i tak bardzo długiego postu, ciągłymi prośbami o ten plik.

jezak 15.12.2003 08:32

Cytat:

Napisany przez Fafer
Co do Film Machine to mam kilka pytań:
1. Czy przerobi film który był na więcej niż jednej płycie?
2. Jesli tak to jak wtedy radzi sobie z napisami? Czy je połączy właściwie.
3. Czy sam zmieni FPS napisów z 23.976 na 25.
4. Co gdy film na 2 płytach ma zakładki (część filmu jest na jednej i drugiej płycie).?
5. Czy poprawia za długie linie napisów? Jak?

Przy przerabianiu filmu divx na DVD najtrudniejsza i najpracowitsza rzeczą jest połączenie napisów zmienienie ich FPS i poprawienie ew błędów reszta w zasadzie idzie automatycznie i nie nastręcza wielkich problemów.

1.2.4 Ponieważ Film Machine z założenia jest maksymalnie prosty, więc wczytać można tylko konkretny plik wideo. Dlatego myślę, że w przypadku filmów dwupłytowych trzeba najpierw połączyć pliki.

3. Po otwarciu pliku wideo Film Machine wyświetla szczegółową informacją na temat kodeków, bitrate oraz FPS (coś ala File Information w VirtualDub). Przerabiając napisy w Subripperze wystarczy wybrać wymagany FPS i po temacie, faktem jest jednak że trzeba zwrócić na to uwagę.

5. Jeśli chodzi o za długie napisy, to w filmie który przerabiałem nie było tego problemu. Muszę na próbę odpalić coś w tym temacie do przetestowania.

Fafer 15.12.2003 05:52

Zmień w skrypcie avs
linijke
AviSource("c:\film.avi" )
na
AviSource("c:\film.avi",FALSE)
i dodaj przed ConvertToYuy2()
taką linijke AddAudio()

Otworz skrypt W np Windows playerze i zonacz czy jest ok

Dzwięk przerób Ac3Machine i Besweetem

neko1 15.12.2003 00:43

Próbuję przerobić z divixa Sami Swoi na dvd. Wszystko byłoby ok, ale mam problem z dźwiękiem i nie mogę za nic tego rozgryźć. Próbowałem już każdego z wyżej wymienionych programów i efekt jest ciągle ten sam.
Mp3 jest 25/s i 48000, czyli niby nie trzeba niczego konwertować.
Efekt jest taki, że po kilku minutach wywala mi taki komunikat w TMGEncoder DVD Author:
Kilka minut filmu jest z obrazem i dźwiękiem, a potem mam już tylko czarny obraz na którym właśnie jest ten komunikat:
ACM reported error on audio decompress (200)
Próbuję to rozgryźć od kilku dni i dalej nic... może ktoś z fachowców to rozgryzie...

Fafer 15.12.2003 00:40

Co do Film Machine to mam kilka pytań:
1. Czy przerobi film który był na więcej niż jednej płycie?
2. Jesli tak to jak wtedy radzi sobie z napisami? Czy je połączy właściwie.
3. Czy sam zmieni FPS napisów z 23.976 na 25.
4. Co gdy film na 2 płytach ma zakładki (część filmu jest na jednej i drugiej płycie).?
5. Czy poprawia za długie linie napisów? Jak?

Przy przerabianiu filmu divx na DVD najtrudniejsza i najpracowitsza rzeczą jest połączenie napisów zmienienie ich FPS i poprawienie ew błędów reszta w zasadzie idzie automatycznie i nie nastręcza wielkich problemów.

Koris 14.12.2003 23:47

mam problem z cce. Wersja 2.50 avisynth 2.07 - i oczywiście komunikat "program wygenerował błąd i zostanie zamknięty...". Ok przeżyłem to , użyłem tmpgenc, poszło wrzuciłem wszystko do maestro uruchamiam podgląd i... "program wygenerował błąd i zostanie zamknięty...". Co jest grane???

jezak 13.12.2003 22:44

Metoda przedstawiona przez CobraVerde jest w porządku, wymaga jednak sporo pracy dla osiągnięcia efektu końcowego - to jakby nie patrzyć niewielki skrypt, używając terminologii akademickiej.
Plik wynikowy jest bardzo dobrej jakości, jednak przy jego generowaniu trzeba ominąć sporo ukrytych pułapek.
W sierpniu Jabba the Hutt pisał o programie FilmMachine:

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt
Program, który ma prosto zamieniać DIVX na DVD, ma chyba dopiero powstać. Ma to być Film Machine (kolejna jego wersja, obecnie zamienia Divx na SVCD).
Jabba

Aktualnie dostępna wersja FilmMachine o numerze 0.9.9.0 + update 0.9.9.2 zamienia DIVX na DVD po kliku kliknięciach myszką :)
Jakość przykładowego przerobionego filmu jest bardzo dobra (FilmMachine używa CinemaCraftEncoder), ponadto obsługuje on napisy w formatach *.srt, *.ssa, *.smi i *.sub.
W programie instalacyjnym nie ma jedynie CinemaCraftEncoder. Ponadto można się dodatkowo zaopatrzyć np. w Subrippera do przerobienia napisów z formatu MicroDVD.
Jednym z nielicznych ustawień jest format obrazu.
Odpalenie konwersji zajmuje dosłownie minutę, później to już oczywiście kwestia sprzętu :) . Program robi wszystko "jednym tchem" bez jakichkolwiek zwiech.

Niestety jak w każdym automacie jest kilka minusów:
- nie ma wpływu na napisy (standardowo są białe, wystarczającej wielkości),
- stworzony film nie ma menu, jadnak co istotne nadaje się bezpośrednio do wysmażenia (nad menu zawsze można popracować),
- automatycznie dobierana jest liczba chapterów - w moim testowanym filmie zostały utworzone 33,
- przeróbka filmu wymaga min. 10 GB na dysku

Uważam, że dla bardziej dociekliwych metoda przedstawiona przez CobraVerde jest lepsza, jednak dla szukających prostego programu, który wszystko zrobi automatycznie i z dobrą jakościa program na pewno mogę polecić.

Fafer 11.12.2003 22:33

Tak "StarGate.avi.avs" ale nie lepiej bylo sprawdzic zamias pisaćnowego posta :)

Metal_Azo 11.12.2003 22:17

Cytat:

Napisany przez Fafer
Najpierw sprawdz czy masz dobry skrypt otworz go w np Windows Playerze

Nie rozumiem. Co mam odtworzyć w media playrze?
Chodzi o plik "StarGate.avi.avs"
Może coś bliżej?

Fafer 11.12.2003 20:12

Najpierw sprawdz czy masz dobry skrypt otworz go w np Windows Playerze

Metal_Azo 11.12.2003 08:18

Cytat:

Napisany przez CobraVerde
a jaki masz system operacyjny ?

Działam na windzie XP.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:12.