![]() |
Ponawiam swoją prośbę w sprawie dodawania napisów do filmu dvd ( czyli plików vob , nie *.mpv). Oraz zmianę systemu kodowania ( gdyż mój telewizor JVC w NTSC ma 50Hz , a PAL 100Hz)
|
Cytat:
2. a po co ? |
Cytat:
postaram się tam umieścić więcej potrzebnych plików - narazie jestem w trakcie budowania strony... |
Mam dwa pytania i proszę o odpowiedź:
1.Jak dodac napisy do płyty do gotowego filmu dvd??? 2.Jak zmienić system kodowania istniejącej już płyty DVD np.NTSC->PAL |
Cytat:
Wczoraj udało się przy pomocy Super DVD Creatora 5.05 po prostu przerobić go bez żadnego problemu... EDIT: za bardzo się pospieszyłem. Film co prawda przerobił, ale dźwięk jest nie do zniesienia, charczy itd. Próbowałem zrobić to Twoją metodą, ale po zmianie tych skryptów, w ogóle nie chce mi go wczytać. Powoli się załamuję, bo próba rozgryzienia tego filmu, to kilka dni po kilka godzin czytania, kombinowania... dlaczego akurat tak pechowo trafiłem z pierwszym filmem? Mam nadzieję, że z innymi pójdzie łatwo, ale i tak nie ruszę żadnego, dopóki nie przejdę przez tego... ps. Czy błąd może powodować to, że avika puszczam ciągle z dźwiękiem, choć w opisie jest, aby zapisać go bez dźwięku? (Nandub) ps. Czy mógłby ktoś w końcu zamieścić ten plik do dvdmastera, aby można go było sobie ściągnąć, a nie ciągle komuś zawracać głowę? Sam ściągnąłem wszystkie możliwe programy, ale tego dodatku, aby mieć podgląd, nie mogłem znaleźć... Proszę więc o zamieszczenie go w załączniku, prawdopodobnie to mały pliczek i nie będzie zaśmiecania i tak bardzo długiego postu, ciągłymi prośbami o ten plik. |
Cytat:
3. Po otwarciu pliku wideo Film Machine wyświetla szczegółową informacją na temat kodeków, bitrate oraz FPS (coś ala File Information w VirtualDub). Przerabiając napisy w Subripperze wystarczy wybrać wymagany FPS i po temacie, faktem jest jednak że trzeba zwrócić na to uwagę. 5. Jeśli chodzi o za długie napisy, to w filmie który przerabiałem nie było tego problemu. Muszę na próbę odpalić coś w tym temacie do przetestowania. |
Zmień w skrypcie avs
linijke AviSource("c:\film.avi" ) na AviSource("c:\film.avi",FALSE) i dodaj przed ConvertToYuy2() taką linijke AddAudio() Otworz skrypt W np Windows playerze i zonacz czy jest ok Dzwięk przerób Ac3Machine i Besweetem |
Próbuję przerobić z divixa Sami Swoi na dvd. Wszystko byłoby ok, ale mam problem z dźwiękiem i nie mogę za nic tego rozgryźć. Próbowałem już każdego z wyżej wymienionych programów i efekt jest ciągle ten sam.
Mp3 jest 25/s i 48000, czyli niby nie trzeba niczego konwertować. Efekt jest taki, że po kilku minutach wywala mi taki komunikat w TMGEncoder DVD Author: Kilka minut filmu jest z obrazem i dźwiękiem, a potem mam już tylko czarny obraz na którym właśnie jest ten komunikat: ACM reported error on audio decompress (200) Próbuję to rozgryźć od kilku dni i dalej nic... może ktoś z fachowców to rozgryzie... |
Co do Film Machine to mam kilka pytań:
1. Czy przerobi film który był na więcej niż jednej płycie? 2. Jesli tak to jak wtedy radzi sobie z napisami? Czy je połączy właściwie. 3. Czy sam zmieni FPS napisów z 23.976 na 25. 4. Co gdy film na 2 płytach ma zakładki (część filmu jest na jednej i drugiej płycie).? 5. Czy poprawia za długie linie napisów? Jak? Przy przerabianiu filmu divx na DVD najtrudniejsza i najpracowitsza rzeczą jest połączenie napisów zmienienie ich FPS i poprawienie ew błędów reszta w zasadzie idzie automatycznie i nie nastręcza wielkich problemów. |
mam problem z cce. Wersja 2.50 avisynth 2.07 - i oczywiście komunikat "program wygenerował błąd i zostanie zamknięty...". Ok przeżyłem to , użyłem tmpgenc, poszło wrzuciłem wszystko do maestro uruchamiam podgląd i... "program wygenerował błąd i zostanie zamknięty...". Co jest grane???
|
Metoda przedstawiona przez CobraVerde jest w porządku, wymaga jednak sporo pracy dla osiągnięcia efektu końcowego - to jakby nie patrzyć niewielki skrypt, używając terminologii akademickiej.
Plik wynikowy jest bardzo dobrej jakości, jednak przy jego generowaniu trzeba ominąć sporo ukrytych pułapek. W sierpniu Jabba the Hutt pisał o programie FilmMachine: Cytat:
Jakość przykładowego przerobionego filmu jest bardzo dobra (FilmMachine używa CinemaCraftEncoder), ponadto obsługuje on napisy w formatach *.srt, *.ssa, *.smi i *.sub. W programie instalacyjnym nie ma jedynie CinemaCraftEncoder. Ponadto można się dodatkowo zaopatrzyć np. w Subrippera do przerobienia napisów z formatu MicroDVD. Jednym z nielicznych ustawień jest format obrazu. Odpalenie konwersji zajmuje dosłownie minutę, później to już oczywiście kwestia sprzętu :) . Program robi wszystko "jednym tchem" bez jakichkolwiek zwiech. Niestety jak w każdym automacie jest kilka minusów: - nie ma wpływu na napisy (standardowo są białe, wystarczającej wielkości), - stworzony film nie ma menu, jadnak co istotne nadaje się bezpośrednio do wysmażenia (nad menu zawsze można popracować), - automatycznie dobierana jest liczba chapterów - w moim testowanym filmie zostały utworzone 33, - przeróbka filmu wymaga min. 10 GB na dysku Uważam, że dla bardziej dociekliwych metoda przedstawiona przez CobraVerde jest lepsza, jednak dla szukających prostego programu, który wszystko zrobi automatycznie i z dobrą jakościa program na pewno mogę polecić. |
Tak "StarGate.avi.avs" ale nie lepiej bylo sprawdzic zamias pisaćnowego posta :)
|
Cytat:
Chodzi o plik "StarGate.avi.avs" Może coś bliżej? |
Najpierw sprawdz czy masz dobry skrypt otworz go w np Windows Playerze
|
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:12. |