Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Przerabianie divx/xvid na DVD PAL (+ polskie napisy) - Poradnik (https://forum.cdrinfo.pl/f13/przerabianie-divx-xvid-dvd-pal-polskie-napisy-poradnik-21085/)

dk75 27.12.2003 16:53

Cytat:

Napisany przez Elendir123
Dodam ze audio virtual dumb pokazuje mi jako : FraunHofer IIS MPEG Layer-Codec Layont : 4 chunks data rate 96 kbps

ac3machine to jest GUI do BeSweet którego trzeba mieć zainstalowanego. Dodatkowo BeSweet w pakiecie ma dekoder ac3 ale nie ma kodeka ac3 (przerabia ac3 na inne formaty ale nie koduje do niego). Trzeba sciągnąć kodek ac3 ze strony BeSweet'a.
To raz. (a propo mignięcia ekranem przez ac3machine i nie działanie)

Jakby mimo wszystko ac3machine nie dało pozytywnych rezulataów na playerze stacjonarnym (ja tak miałem na Pioneer DV-525 ale jak tak myslę teraz to wina tego że nagrywałem w locie) to przerób tego mp3 do wave i zakoduj pod SonicSoftEncode a potem napraw przy pomocy BeSliced.
A wave pod BeSweetGUI czy pod ffmpeg ładnie przekonwertujesz z jednego FPS na drugi. Tylko 1GB miejsca potrzeba, albo i czasami więcej (no i NTFS).

Elendir123 27.12.2003 16:04

Dodam ze audio virtual dumb pokazuje mi jako : FraunHofer IIS MPEG Layer-Codec Layont : 4 chunks data rate 96 kbps

Elendir123 27.12.2003 15:46

heh i dalej mam ten problem z dzwiekiem nie moge mp3 przerobic na ac3 - brak dzwieku juz probowalem wieloma sposobami i dalej nic to co kolega wczesniaj jakis wspomnial tez nie poskutkowalo :(
naprawde nie wiem co moge jeszcze zrobic ...

CobraVerde 27.12.2003 13:20

zajrzyj tu: http://www.cobraverde.net/pliki/index_d.htm
znajdziesz tam decoder do podglądu i paczkę "audio" z programami do obróbki dźwięku i zmiany FPS...

Posejdonn 26.12.2003 11:40

Mam jeszcze dwa pytanka, nie dziala mi podglad w spruce maestroDVD, jaka jest tego przyczyna? ewentualnie co trzeba zrobic aby all bylo ok?, a 2 pytanko to czy jest inny program ktory znieni mi frame rate na 25 klatek w pliku dzwiekowym??, bo ac3machine mi nie dziala, mignie raz ekran i to wszystko, a w sonic foundry soft encode chyba nie ma tej opcji, bardzo prosze o pomoc.

Fafer 25.12.2003 23:50

Działa tylko na 2k i xp
Na 98se nie działa chyba że jest jakaś sztuczka której nie znam

Tharkan 25.12.2003 23:41

Witam wszystkich,
jedno krótkie pytanko:
czy DVDMaestro hula tylko od 2k?
Pytam gdyż jestem conieco przywiązany do 98SE i z uwagi na sporą jeszcze niekompatybilność części oprogramowania nie przesiadłem się jeszcze na 2000

Posejdonn 25.12.2003 21:56

dziekuje bardzo bardzo, moze wkoncu dokoncze film:)

dk75 25.12.2003 21:33

DVD.Maestro.2.9.rar na users.pandora.be znalezione na FileMirrors - ściąganie działa...

Posejdonn 25.12.2003 20:54

Cytat:

Napisany przez dk75
Bo pewnie źle szukasz...
Google jest do szuakania informacji, stron www, w news/usenet
Do szukania plików służa przeszukiwarki plików. W Polsce jest to plikoskop a jesli chodzi o adresy na całym świecie to jest najlepszy www.filemirrors.com od GetRighta.
Sprawdzałem przed chwilą i jest tam plik Spruce.DVDMaestro.v2.9.2915a.WinNT2k.zip na serwerze download.cdrsoft.cc

wiem o tym i szukalem ale linki ktore wyszukuje filemirrors nie dzialaja sprawdz sam, no chyba ze u mnie cos jest nie tak, wiec musze szukac dalej, a na google to nic nie ma.

dk75 25.12.2003 20:48

Bo pewnie źle szukasz...
Google jest do szuakania informacji, stron www, w news/usenet
Do szukania plików służa przeszukiwarki plików. W Polsce jest to plikoskop.pl, a jeśli chodzi o adresy na całym świecie to najlepszy jest www.filemirrors.com od GetRighta.
Sprawdzałem przed chwilą i jest tam plik Spruce.DVDMaestro.v2.9.2915a.WinNT2k.zip na serwerze download.cdrsoft.cc

Posejdonn 25.12.2003 19:46

sorki ze zawracam wam glowe ale prosze o jakis link do sciagniecia DVDMaestro, bo juz sil nie mam:/ naprawde trudno jest go znalezc.

Fafer 23.12.2003 18:00

Cytat:

Napisany przez Elendir123
jakrobie : wyodrebniam wava z avi pozniej zamieniam na mp3 i w besclied daje na fix file pozniej w ac3machine przerabiam to na ac3 , proboowalem z framerate zamieniac innym programem niz ac3machine ale to tez nic nie dalo zreszta jakis dzwiek chyba powinien byc wogole jesli by chodzilo o zamiane 44000 na 48000

Save wav w virtual dubie jest mylące. Virtualdub poprostu zapisuje dzwięk do osobnego pliku zakodowany w taki sam sposób jak był w oryginale (jesli mamy w dubie zaznaczoną opcje Audio -> direct stream copy).
Więc robimy tak:
Otwieramy File -> Save wav...
Wybieramy typ pliku Zapisz jako typ -> All Files ( *.* )
Wpisujemy nazwę pliku np Swat.mp3
Odpalamy ac3 machine
Otwieramy nasz Swat.mp3
Ustalamy parametry i plik wynikowy np Swat.ac3
i po paru minutach mamy gotowy pliczek
Wesołych Świąt

Elendir123 23.12.2003 00:09

no dobra to jeszcze sie zapytam o dziwek nie wiem chyba o tym pisalem ale .. moze bylo nie zauwazone :)
Chodzi o to jak mam w filmi dzwiek w mp3 to pozniej jak to przerobie na ac3 to wogole dzwieku nie ma ani w maestro ani w dvdlab..
Przerabiam dokladnie tak jak napisal w swoim artykule cobra-verde kiedys , robilem to juz tysiac chyba razy i zawsze ten sam efekt zero dzwieku...
jakrobie : wyodrebniam wava z avi pozniej zamieniam na mp3 i w besclied daje na fix file pozniej w ac3machine przerabiam to na ac3 , proboowalem z framerate zamieniac innym programem niz ac3machine ale to tez nic nie dalo zreszta jakis dzwiek chyba powinien byc wogole jesli by chodzilo o zamiane 44000 na 48000 ...
mysle ze to ac3machine moze miec jakis zly kodec czy moze sam program jest walniety nie wiem , acha i jak przerobionego ac3 uruchomie w windows media player albo winampie to dzwiek jest tylko nie ma go wlasnie w dvdlab i maestro (codeci do maetro tez wgralem) ..... :)

ideJ 22.12.2003 22:51

geee.. ludzie.. proszę... nie załamujcie mnie.... a zresztą święta idą...
mamy dwa pliki cd1.txt i cd2.txt
ostatnia linijka pliku cd1.txt :
{89151}{89187}Masz rację.
pierwsza linijka cd2.txt:
{10}{148}Zapamiętam was!
(to jest format mDVD więc liczby w {} są numerem klatki). Zakładam, że oba teksty następują po sobie bez żadnej przerwy. Więc tekst w drugim pliku trzeba przesunąć o 89187. No to matematykę mamy za sobą. Uruchamiamy teraz SubEdit'a i wczytujemy plik cd2.txt. Z menu Napisy wybieramy Przesuń czas napisów. Podajemy poprawne fps i w części Przesunięcie w pole "Klatek" wpisujemy wyliczoną wcześniej liczbę. No i to by było na tyle...
(połączenie plików w jeden też opisać? czy dacie sobie radę? ;) W Subtitle Workshopie będzie podobnie....

Wesołych Świąt życzę!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:12.