Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Przerabianie divx/xvid na DVD PAL (+ polskie napisy) - Poradnik (https://forum.cdrinfo.pl/f13/przerabianie-divx-xvid-dvd-pal-polskie-napisy-poradnik-21085/)

CobraVerde 06.12.2003 22:36

Cytat:

Napisany przez slawo59
Jak nie masz nic do powiedzenia to lepiej nic nie mów.
Wejdź sobie na tę stronkę i popatrz.
Czy ty myslisz że tam nie szukałem?. Szkoda gadać.
I nie obrażaj psiego zycia bo Ci pieski krzywdę zrobią.

zamiast marudzić powiedz czego nie możesz znaleźć...

tomek__w 06.12.2003 20:58

skad ty jestes ???
kompletny brak slow na takich "krytykow" psia mac
http://www.doom9.org/software2.htm

donvit 02.12.2003 21:51

Pomogło. Zmieniłem SR za pomocą Cool Edit Pro. AC3Machine połknął tym samym przynętę i wypluł długo oczekiwane AC3. Po raz kolejny wielkie dzięki za pomysł :)

CobraVerde 30.11.2003 16:34

Cytat:

Napisany przez donvit
Tak przy pierwszym filmie nie miałem z nim problemów. A Sampling Rate na 48 000 Hz zmieniam dopiero przy AC3Machine.

zmień SR przed wrzuceniem do AC3Machine, za pomocą jakiegoś dobrego programu np. GoldWave albo CoolEdit Pro. może pomoże... i na pewno jakość dzwięku będzie lepsza, bo BeeSweet raczej kiepsko robi resampling...

donvit 30.11.2003 16:00

Cytat:

Napisany przez CobraVerde
a wcześniej AC3Machine działało ci dobrze ? i zmieniasz wcześniej Sampling Rate na 48000 Hz ?
poza tym AC3Machine jest dosyć kiepski szczególnie jeżeli chodzi o jakość dżwięku - o niebo lepsze efekty daje użycie zawodowego programu Sonic Foundry Vegas Video 4 +DVD, ma on za***isty encoder Dolby Digital...

oczywiście nie musi być AC3 - ja czasem wrzucam do DVDMaestro nieskompresowany dzwięk w formacie *wav (PCM) czyli potem mam na DVD audio LPCM jak najbardziej zgodne ze standardem i pod względem jakości nie gorsze od AC3 - tyle że taki plik zajmuje sporo miejsca...

p.s. na DVD audio może być jeszcze w formacie Mpeg (mp1 i mp2) ale nie mp3...

Tak przy pierwszym filmie nie miałem z nim problemów. A Sampling Rate na 48 000 Hz zmieniam dopiero przy AC3Machine. A co do Sonic Foundry, to nie mam tego softu (narazie). Z formatów dzwięku akceptowalny jest jeszcze AAC mackintosha.

CobraVerde 30.11.2003 15:31

Cytat:

Napisany przez donvit
He, a ja mam z kolei inny problem. Z pierwszym filmem było wszystko OK. Ale przy drugim stanąłem w miejscu. Wyekstrachowałem mianowicie ścieżkę audio z divx`a, zmieniłem jej rozszerzenie na *.mp3 i przeciągnąłem do BeSliced klikając "fix". W rezultacie mam fixed *.mp3 file, ale jak go wczytuję do AC3Machine, ustawiam wszystkie parametry tak jak w tutorialu i klikam na "Give Me AC3" to okienko BeSweet wyskakuje dosłownie na ułamek sekundy i zaraz samo się zamyka i nie daje mi żadnego pliku AC3. Dodam tylko,że pierwotna ścieżka dżwiękowa to Frauhofer IIS MPEG Layer3 Codec o Sampling Rate 44100 Hz. I jeszcze jedno pytanie do p. Cobra [:)]: Czy to koniecznie musi być AC3 ? Czy nie może zostać MP3 lub np. AAC ?
Pozdro

a wcześniej AC3Machine działało ci dobrze ? i zmieniasz wcześniej Sampling Rate na 48000 Hz ?
poza tym AC3Machine jest dosyć kiepski szczególnie jeżeli chodzi o jakość dżwięku - o niebo lepsze efekty daje użycie zawodowego programu Sonic Foundry Vegas Video 4 +DVD, ma on za***isty encoder Dolby Digital...

oczywiście nie musi być AC3 - ja czasem wrzucam do DVDMaestro nieskompresowany dzwięk w formacie *wav (PCM) czyli potem mam na DVD audio LPCM jak najbardziej zgodne ze standardem i pod względem jakości nie gorsze od AC3 - tyle że taki plik zajmuje sporo miejsca...

p.s. na DVD audio może być jeszcze w formacie Mpeg (mp1 i mp2) ale nie mp3...

donvit 30.11.2003 14:48

He, a ja mam z kolei inny problem. Z pierwszym filmem było wszystko OK. Ale przy drugim stanąłem w miejscu. Wyekstrachowałem mianowicie ścieżkę audio z divx`a, zmieniłem jej rozszerzenie na *.mp3 i przeciągnąłem do BeSliced klikając "fix". W rezultacie mam fixed *.mp3 file, ale jak go wczytuję do AC3Machine, ustawiam wszystkie parametry tak jak w tutorialu i klikam na "Give Me AC3" to okienko BeSweet wyskakuje dosłownie na ułamek sekundy i zaraz samo się zamyka i nie daje mi żadnego pliku AC3. Dodam tylko,że pierwotna ścieżka dżwiękowa to Frauhofer IIS MPEG Layer3 Codec o Sampling Rate 44100 Hz. I jeszcze jedno pytanie do p. Cobra [:)]: Czy to koniecznie musi być AC3 ? Czy nie może zostać MP3 lub np. AAC ?
Pozdro

CobraVerde 30.11.2003 00:03

Cytat:

Napisany przez Ryek
Panowie, panowie po co jakies kombinacje z rodzielczoscia dla TV 16:9 i 4:3
Nie lepiej zakodowac film jako anamorficzny jako 16:9 - wtedy na 4:3 TV i na 16:9 TV jest wpozatku nie trzeba sie martwic o znieksztalcony obraz.
Ok wiec do rzeczy. Dla filmow 4:3 (pelnoekranowe) oczywiscie kodujemy MPEG2 4:3, ale dla pozostalych tzn 1.85:1 oraz 2.35:1 juz jako MPEG2 16:9 z tym ze ustawiamy taka rozdzielczosc w skrypcie:

dla 2.35:1 - bez czarnych pasow bedzie to 720x436 - teraz tylko dadac pasy z gory i z dolu po 70 pikseli i bedziemy mieli 2.35:1 anamorficzne

dla 1.85:1 - bez czarnych pasow bedzie to 720x576 - nie dokladany nic pasow i mamy anamorficzne 1.85:1

Prawda ze proste i bez znieksztalcen?
Wystarczy se popatrzec w WinDVD oraz na stacjonarnych odtwarzaczach.
Oczywiscie nie zapominac ustawic przy kodowaniu w CCE na DAR 16:9 (hehe powtazam sie )

Pozdro,
RyEk

hehehe :D świetny pomysł ale miało by to sens jakby wszystkie divxy miały standardowe AR czyli dokładnie 1.85 albo 2.35. ale niestety tak nie jest bo większość (szczególnie DVD Screenery) jest w czasie kodowania poddawana różnemu croppingowi, więc w zależności od "wydania" mamy filmy z AR w przedziale od 1.6 do 2.5.
jak masz np. film 544x304 (AR 1.789) to zastosowanie twojej metody spowoduje, że będzie on zbyt rozciągnięty - o 40 pix. a to już widać na ekranie... próbowałem już robić filmy z anamorficznym AR (FitCD ma taką opcję) ale ze względu na bardzo różne wymiary obrazu w divxach dałem sobie siana bo wyliczenie "ręcznie" rozmiaru trwa tylko chwilę i daje najlepsze efekty...

Ryek 29.11.2003 23:28

Panowie, panowie po co jakies kombinacje z rodzielczoscia dla TV 16:9 i 4:3
Nie lepiej zakodowac film jako anamorficzny jako 16:9 - wtedy na 4:3 TV i na 16:9 TV jest wpozatku nie trzeba sie martwic o znieksztalcony obraz.
Ok wiec do rzeczy. Dla filmow 4:3 (pelnoekranowe) oczywiscie kodujemy MPEG2 4:3, ale dla pozostalych tzn 1.85:1 oraz 2.35:1 juz jako MPEG2 16:9 z tym ze ustawiamy taka rozdzielczosc w skrypcie:

dla 2.35:1 - bez czarnych pasow bedzie to 720x436 - teraz tylko dadac pasy z gory i z dolu po 70 pikseli i bedziemy mieli 2.35:1 anamorficzne

dla 1.85:1 - bez czarnych pasow bedzie to 720x576 - nie dokladany nic pasow i mamy anamorficzne 1.85:1

Prawda ze proste i bez znieksztalcen?
Wystarczy se popatrzec w WinDVD oraz na stacjonarnych odtwarzaczach.
Oczywiscie nie zapominac ustawic przy kodowaniu w CCE na DAR 16:9 (hehe powtazam sie )

Pozdro,
RyEk

gevrey 28.11.2003 08:48

dziekuje bardzo juz mam (cholera wczesniej nemoglem z tamtad sciagnoc a teraz poszlo)

ideJ 28.11.2003 00:29

http://www.doom9.org/software2.htm#audio

gevrey 28.11.2003 00:17

poszukuje programu BeeSweet 1.5 + dodatki: BeSliced, AC3Machine, BeSweetGUI bo mam problem ze znalezieniem, jakby ktos mogl i mial ochote
prosze mi go podeslac z gory dziekuje...

gevrey@wp.pl

ideJ 24.11.2003 11:40

Część odtwarzaczy ma kłopoty z płytkami nagranymi przy pomocy Nero (fakt, że problem dotyczył głownie starszych wersji). DVD Decrypter z koleji ma opinię wypalacza najbardziej zgodnego z stacjonarnymi odtwarzaczami.

donvit 24.11.2003 08:37

Cytat:

Napisany przez ideJ
Jeśli mogę coś zasugerować: do nagrywania najlepiej chyba używać zestawu ImgTool + DVD Decrypter. Za Nero ciągnie się dość zła fama (ja akurat nie miałem problemu ale też przy pomocy Nero wypaliłem ze 2 płytki raptem). Zerknij zresztą do przyklejonego wątka na temat metod nagrywania.
Pozdrowienia :)

Dzięki za sugestię IdeJ. Wypalam Nero ponieważ mój odtwarzacz tak przyrządzone płytki przyjmuje bezproblemowo. Dlatego też uznałem tą metodę za bezpieczną (czyt. nie narażającą mnie na powarzne straty tytułem zakupu czystych nośników DVD). Co prawda nie próbowałem jeszcze Twojej metody, ale chyba się skuszę. Zobaczymy tylko co "powie" na to mój odtwarzacz stac. Pozdro.

ideJ 23.11.2003 23:47

Jeśli mogę coś zasugerować: do nagrywania najlepiej chyba używać zestawu ImgTool + DVD Decrypter. Za Nero ciągnie się dość zła fama (ja akurat nie miałem problemu ale też przy pomocy Nero wypaliłem ze 2 płytki raptem). Zerknij zresztą do przyklejonego wątka na temat metod nagrywania.
Pozdrowienia :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:13.