Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Przerabianie divx/xvid na DVD PAL (+ polskie napisy) - Poradnik (https://forum.cdrinfo.pl/f13/przerabianie-divx-xvid-dvd-pal-polskie-napisy-poradnik-21085/)

tomcioro 27.01.2004 09:03

Problem z CCE.

Witam. Pojawil mi sie jakis problem z plikami wynikowymi (.mpv). Po operacji kodowania obraz w pliku .mpv jest podzielony w poziomie na 2 czesci (pol klatki lewej strony widac po prawej i odwrotnie). Nic nie bylo doinstalowywane i to jest nie pierwszy przerabiany film (problem pojawil sie pierwszy raz). Co sie moglo stac?
Pzdr!

[Ignas] 27.01.2004 00:56

ehhhh... moze ktoś mnie oświeci bo już jest mnie dwóch (wyszedłem z siebie i drugi stoi obok ;)

Mam 2 ścieżki dźwiękowe na kompie słychac je idealnie głośno i wyraźnie po wrzuceniu w DVDMaestro i przerobieniu na DVD to co słychac to raczej pierdnięcie kompara a nie ściezka dźwiękowa, przy rozwaleniu głośników na full ledwo słychać jakies szmery :(

P O M O C Y

stiepa 27.01.2004 00:00

teraz zostało zrobić dobre menu do filmu

stiepa 26.01.2004 23:59

wielkie dzięki, już jest dobrze,

CobraVerde 26.01.2004 23:47

nie musisz nic zaznaczać - ustawia się to w menu Edycja->Czas->Ustaw limity wyświetlania

stiepa 26.01.2004 23:41

ok sprubuje, mam zaznaczyć wszystkie napisy i ustawić, a tak pozatym problemem wszystko działa jak należy, wychodzą bardzo eleganckie DVD

CobraVerde 26.01.2004 23:36

w SubtitleWorkshop musisz ustawić max. czas wyświetlania np. 4000 ms.

stiepa 26.01.2004 23:22

Czemu napisy na gotowym DVD nie znikają gdy niema dialogu,tylko
czekają aż pojawi sie następny napis?

gdzie i jak to się ustawia?

gosiunia2004 26.01.2004 17:30

ACP..niech ktoś pomoże, jak to ugryźć??

Witam..chcę przekonwertować plik avi do kvcd za pomocą ACP..część rozumiem, część nie bardzo, orłem w angielskim czysto technicznym nigdy nie byłam..może mi ktoś pomóc i wytłumaczyć mi, co z czym tam się je??..proszę..i pozdrawiam

[Ignas] 26.01.2004 17:01

Jeżeli ktos ma większe lub mniejsze kopoty z podglądem z DVDMaestro polecam zainstalowanie Matrox DVD Player lub samych kodeków z tego pakietu. Nie wiem dlaczego ale, po zainstalowaniu samych tylko kodeków z tego programu nie działa podgląd w wersji 2.5 natomiast w wersji 2.9 jest idealnie, by podgląd działał w wersji 2.5 należy zainstalować program do odtwarzanie DVD wraz z kodekami.

Nie wiem czy sie to komuś przyda ale... ;)

[Ignas] 26.01.2004 00:09

Numer z \N przeszedłem już dawno podczas robienia VCD z naspisami także nie tutaj jest ból, niestety czasem mimo tego i tak szmaci napisy.
Większy problem to brak jakiejkolwiek synchronizacji obrazu z dźwiękiem mimo tego, że oba pliki mają identyczną długość :(

ideJ 25.01.2004 23:32

Doh! To akurat nie jest wina MaestroSBT tylko programu ktorym konwertowałeś napisy do SSA (niech zgadnę SubEdit Player?) :) Jak masz jeszcze mDVD/TMPlayer to przed konwersją zamień "|" na "\N" i będzie ok. Ewentualnie skorzystaj z Subtitle Workshop'a (choc tam tez sa jakies hocki-klocki o ile pamietam)

[Ignas] 25.01.2004 23:24

U mnie STL wygląda przepiękinie :) jakoś nie mogłem się przekonac do faktu że w M-SBT było w jednej linii:
-cośtam -cośtam
zamiast:
-cośtam
-cośtam
:( strasznie mnie to irytowało dlatego kombinuje z STL

Film z którym walczę to KillBill 2CD (672x288 25fps)

ideJ 25.01.2004 21:23

Cytat:

Napisany przez [Ignas]
Zauwazyłem że ogólnie DVDMaestro mimo full opcji jest jakieś "inne" mam film 25 fps, dzwięk 25 fps, napisy 25 fps i każde sobie ;) żadna z tych rzeczy po wrzuceniu do DVDMaestro nie jest ze sobą zsynchronizowana :( jak sprawdzam plik mpv + napisy to wyświetlają się idealnie a w DM masakra, to samo z dźwiękiem... wszystkie pliki w orginale miały 25 fps i nie były zmieniane (oczywiście w DM ustawienie PAL 25 fps)

Jeszcze jedna sprawa...
Po co używacie Maestro SBT ? skoro program Subtitle Workshop tworzy napisy dla DVDMaestro i chyba nawet lepiej od M-SBT bo przynajmniej całe się ładują i nie trzeba kombinowac z kolorystyką.

To fakt, że kombinacji z kolorystyką nie ma ale DVD Maestro nie zawija automatycznie długich linii. Jeden jedyny raz skorzystałem z formatu STL i do tej pory śni mi się to po nocach ;)

Cytat:

(ps. napisy mi się rozsypują w w/w przypadku bez względu na to jakim programem sa zrobione)
Tak mi właśnie wpadło do głowy. Może to rozsypywanie się to kwestia SMPTE?
(co to za film?)

kilgur 25.01.2004 17:09

Wiec doszedlem juz do podgladu :) poprostu mialem zle skonfigurowany windowsserwer2003 :) nie wlaczylem sobie akceleracji i mialem directx wylaczony :)
Mam dalej problem z odtwazaniem w stacjonarnym DVD neiwiem dlaczego ale DVDMaestro zle konfiguruje pliki ifo mam tam straszne rzeczy po odpaleniu w sonic cineplayer mam np do wyboru 15 napisow :P wszystkie takie same to sam jest z wyborem sciezki dzwiekowej poprostu masakra.
Mam wiec pytanie czy ktos wie gdzie jest jakis opis tworzenia plikow ifo ?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:12.