![]() |
Ilość załączników: 2
Wracam z kolejnymi doświadczeniami i z czymś co nie dawało mi spokoju a wymagało sprawdzenia wszystkich kombinacji podłączenia.
mianowicie Kontroler Digitus PCI-E do SATA III 600 PATA DS-30106 problem z Windows 10 x64 i napędami Plextor i programem PlexTools Professional XL podpinając jak leci wszystko wykrywa ale w programie nie ma dostępu do zaawansowanych funkcji postanowiłem sprawdzić dla czego podpinając na wszystkie możliwe sposoby ImgBurn jak widać wykrywa obie nagrywarki jako ATA=IDE poprawnie Załącznik 108594 Nero CD-DVD Speed 4.7.7.16 tak samo PX-716 jako uradzenie 0:0=MASTER PX-755 0:1=SLAVE Załącznik 108595 |
Cytat:
Ale w przypadku przykładu Pioneer chyba trochę inaczej to wygląda technicznie .... przynajmniej ja w modelach Pioneer DVR-110\111 w wersjach wyprodukowanych w Japonii i Chinach nie znalazłem różnic technicznych czy też innych części i podzespołów . Co nie zmienia faktu że na przykład w Japonii wersje Pioneer BDR-S08J wyprodukowane w Towada Pioneer mają na aukcjach wielokrotnie większe ceny jak te same wersje Made in China .. Ale Japończycy kochają wszystko co jest Made in Japan . |
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
Wydaje mi się że w "dzisiejszych czasach" nie ma to już wielkiego znaczenia że całość złożona w QSI ..
Serce konstrukcji to Pioneer BDR-209M skonstruowany i wyprodukowany w przez Pioneer . Trzeba mieć świadomość że praktycznie tylko skonstruowanie napędu leży po stronie japońskich konstruktorów . Wszystkie części zostały wyprodukowane w Chinach przez rożne firmy czy też ich podwykonawców .. Nie wydaje mi się żeby miało to wielkie znaczenie czy złożone w fabryce Pioneer China czy QSI China .. Załącznik 106205 |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Moim zdaniem całkiem błędne i niedopuszczalne założenie . BDR-X09 ma całkowicie inne oprogramowanie i funkcje dodatkowe , również nie dostaje aktualizacji ( między innymi zapis RitekBR4 x16 czy VERBATIMe x16, czy nowe nośniki w Panasonic BD-R TL 4x ,Sony BD-RE TL 2x ) Brak mu wielu bardzo zaawansowanych funkcji wymagającym pracy wielu sekcji napędu , dużej mocy lasera , ekstremalnie zaawansowanej pracy OPC jak chociażby DVD\BDR-Write Setting , zaawansowanych trybów Reading Mode Setting ,czy PureRead w wersji 4 ...itp itd Oczywiście że normalnie muszą napędy mieć bardzo duży zapas specyfikacji zasilania a już ogromnej rezerwy zwłaszcza dla modeli BluRay BDR-XL gdzie będą potrzebowały aktualizacji dla nowych nośników BDR-XL \BDRE-XL 100GB \128GB Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
taki maiłem plan z tym adapterem skoro USB 3.1 gen2 typ C ma dawać 100W mowie spróbuje ale nie wyszło :-)
|
Cytat:
Sam używam przejściówek SATA, na jednej z zasilaczem 12V/2A wypalałem BD-R z prędkością x10, oraz BD-R DL. Zastanawiałem się nad bilansem energetycznym i testowałem ten sam napęd zasilając go z solidnego LaCie dostarczającego 12V/2A+5V/2A i nie zauważyłem różnicy, więc roboczo napędy ciągną mniej niż stoi na etykiecie znamionowej. Miałem w planach pomierzyć jak żarłoczne są napędy, ale to chyba projekt do zrealizowania "na emeryturze". USB-C może dostarczyć 100W w trybie Power Delivery a standardowo 60W, więc stworzenie adaptera potrafiącego zasilić urządzenie 5.25" jest jak najbardziej technicznie możliwe, choć zapewne nigdy takowy nie powstanie z braku zapotrzebowania. |
Cytat:
Pomiary mogą być "zdradliwe " - innej mocy potrzeba do odczytu\zapisu CD \ DVD\ DVD DL \ DVDRW Często na adapterach "No name " takich jak na zdjęciu z zewnętrznymi zasilaczami często brakuje mocy dla zapisu DVD DL ... wszystko działa poprawnie do momentu gdy chcemy zapisać DVD DL .. o BluRay już nawet nie wspomnę ... Załącznik 106141 Zasilacze 12V-2A do zewnętrznych napędów W obudowach zewnetrznych w sekcji zasilania jest małe trafo które przekłada 12V na 5V . |
Cytat:
W przypadku adaptera seku głównym problemem będzie brak 12V. |
Cytat:
|
Zazwyczaj w dokładnej specyfikacji producent podaje wsparcie jedynie dla 2.5 calowych dysków SSD \ HDD ... Resztę "cudów" dopisują sprzedawcy ;)
Załącznik 106054 |
SSD ruszą na bank, laptopowe 2,5 cala też powinny - one w obudowach miały zasilanie tylko z USB..
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:19. |