![]() |
złe wieści niestety tacka się nie otwiera :-( tylko dioda świeci cały czas za mało prądu jednak
|
Nic dziwnego tam jest tylko 5V ;) naped slim zadziala .
|
Potwierdzam problemy też z działaniem LiteOn iHAS B na tych adapterach bez zasilania zew . USB 3 i USB 3.1 ..
Prądu starcza tylko na LED ;) |
ile tak naprawdę potrzebuje zew. napęd ? CD/DVD/BD ?
|
Pewnie z paręnaście Watów, USB daje teoretycznie 0,5A więc to jest za mało.
|
Ilość załączników: 3
USB - daje dużo za mało "prądu" do poprawnej pracy napędów 5.25
Załącznik 106051 Załącznik 106052 Załącznik 106053 |
no tak ale plan był :-) a kontroler na USB 3.1 typ C jest jak znalazł na dyski SSD pewnie laptopowe 2,5 cala tez ruszą zaraz sprawdzę
|
SSD ruszą na bank, laptopowe 2,5 cala też powinny - one w obudowach miały zasilanie tylko z USB..
|
Ilość załączników: 1
Zazwyczaj w dokładnej specyfikacji producent podaje wsparcie jedynie dla 2.5 calowych dysków SSD \ HDD ... Resztę "cudów" dopisują sprzedawcy ;)
Załącznik 106054 |
Cytat:
|
Cytat:
W przypadku adaptera seku głównym problemem będzie brak 12V. |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Pomiary mogą być "zdradliwe " - innej mocy potrzeba do odczytu\zapisu CD \ DVD\ DVD DL \ DVDRW Często na adapterach "No name " takich jak na zdjęciu z zewnętrznymi zasilaczami często brakuje mocy dla zapisu DVD DL ... wszystko działa poprawnie do momentu gdy chcemy zapisać DVD DL .. o BluRay już nawet nie wspomnę ... Załącznik 106141 Zasilacze 12V-2A do zewnętrznych napędów W obudowach zewnetrznych w sekcji zasilania jest małe trafo które przekłada 12V na 5V . |
Cytat:
Sam używam przejściówek SATA, na jednej z zasilaczem 12V/2A wypalałem BD-R z prędkością x10, oraz BD-R DL. Zastanawiałem się nad bilansem energetycznym i testowałem ten sam napęd zasilając go z solidnego LaCie dostarczającego 12V/2A+5V/2A i nie zauważyłem różnicy, więc roboczo napędy ciągną mniej niż stoi na etykiecie znamionowej. Miałem w planach pomierzyć jak żarłoczne są napędy, ale to chyba projekt do zrealizowania "na emeryturze". USB-C może dostarczyć 100W w trybie Power Delivery a standardowo 60W, więc stworzenie adaptera potrafiącego zasilić urządzenie 5.25" jest jak najbardziej technicznie możliwe, choć zapewne nigdy takowy nie powstanie z braku zapotrzebowania. |
taki maiłem plan z tym adapterem skoro USB 3.1 gen2 typ C ma dawać 100W mowie spróbuje ale nie wyszło :-)
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:42. |