![]() |
Cytat:
Dzisiaj miałem okazję podpiąć się do innego komputera z moim Benq DW1640. Napęd jest wykrywany i działa sprawnie (odczyt) zarówno z adapterem SATA, jak i bezpośrednio na IDE. Niestety problem z wysuwaniem i chowaniem tacki nadal występuje. Być może jest to sprawa ślizgającego się paska/gumki? Zostawić podpięty Samsung SH-S223F na SATA, czy wrócić do DW 1640 i adaptera ??? |
Podobnego adaptera używałem z powodzeniem przez kilka lat z Benq DW1640.
Kilka dni temu robiłem przeprowadzkę komputera do nowej obudowy i nieopatrznie podłączyłem adapter "do góry nogami" (brak ząbka prowadzącego!). Benq zakrztusił się i już nie chce wysuwać tacki bez włożonej płyty. :( Do komputera zamontowałem Samsung SH-S223F na SATA, który miałem pod ręką. Szkoda mi Benq, służył mi dzielnie przez wiele lat. :ysz: |
Skoro jednak mogą zaistnieć "takie drobne zmiany" (inny jeden chipset mimo podobnej ogólnej konstrukcji płytki) to nie będę ryzykował i raczej zdecyduję sie na ten adapter z allegro skoro źródło już jest sprawdzone.
Tym bardziej, że napisałem do moreli w sprawie tego adaptera i nawet nie zdołali mi odpowiedzieć czy w zestawie znajduje się kabelek, "producent nie podał informacji co znajduje się w zestawie". Ech. :( |
Ilość załączników: 1
Na 100% adapter jednokierunkowy - można tylko podłączyć urządzenie IDE do portu SATA.
Podłączałem jakieś stare dyski 160\250\320GB -nie było żadnych widocznych problemów we współpracy. Bynajmniej ja dostałem wszystkie elegancko i fabrycznie zaizolowane . Co do morele - trudno mi coś powiedzieć - wiele zależy od chipsetu sterującego - ten z Allegro jako jeden z nielicznych jakie testowałem działa w bardzo dużo konfiguracjach hardware z trudnymi napędami jak BenQ DW1640\Plextor PX-750A czy Pioneer DVR-103\104. Załącznik 93617 |
Chciciałbym pokontynuować wątek adaptera SATA-IDE, do którego opis znajduje się w pierwszym poście tego tematu i do którego odniesienie pojawiło się tutaj: https://forum.cdrinfo.pl/f15/jaka-ku...ml#post1383563
Link do aktualnej aukcji na allegro (żeby było wiadomo o czym mowa): http://allegro.pl/adapter-pata-ide-4...785509070.html Czy jest to adapter dwukierunkowy? Wiem, że mogę nim podlączyć urządzenie IDE do portu SATA płyty głównej, ale czy moge też podłaczyć urządzenie SATA do portu IDE? Czy ktoś testował współpracę tego adaptera z dyskiem twardym, czy podłączaliście tylko nagrywarki? W opiniach bardzo podobnego konstukcyjnie adaptera znalazłem taką uwagę: "po stronie płytki przylegającej do obudowy dysku znajdują się nieizolowane luty i końcówki nóżek - warto więc zastosować tam taśmę izolacyjną". Jak ten fakt wygląda w tym adapterze z allegro? Czy faktycznie jest tam tak mały odstęp, że można sie czegoś obawiać? Będę kupował cały nowy zestaw PC w sklepie moreli i tam znalazłem coś takiego: https://www.morele.net/microconnect-...e-sata-991491/ - wygląda jakby to było to samo (raczej producent nie zmieniałby jakiegoś jednego małego szczegółu w całej konstrukcji?). Czy dla pewności mógłby zerknąć na to i ocenić ktoś kto już to posiada fizycznie? Cena wyższa, ale na allegro dopłacam specjalnie za przesyłkę, więc ostatecznie pod tym względem wyjdzie na to samo, a dodatkowy plus taki, że mółgbym zamówić wszystko w jednym miejscu. |
Powiem Ci, że u mnie Plextora 755A na płycie Intela D946GZIS PlexTools rozpoznaje jako 755UF, mimo iż podpięty do złącza ATA znajdującego się na mobo...
|
Ilość załączników: 2
PlexTools Professional XL
rozpoznaje PX-755A jako USB może dlatego że jest tryb AHCI nie wiem jak zmienić na IDE o ile jest taka możliwość Nero 18 widzi jako ATAPI czyli IDE Załącznik 88050 Załącznik 88051 |
Ilość załączników: 1
bezproblemowo
Załącznik 87772 |
Sprawdź proszę, czy napęd SATA podłączony do tego kontrolera umożliwia skasowanie CD-RW/DVD+RW/DVD-RW.
Mam nagrywarkę TEAC na zewnętrznym kontrolerze ASMEDIA SATA-3 i nie mogę skasować żadnej płyty. Napęd po sekundzie kończy z informacją, że kasowanie się powiodło, nawet jak wybiorę pełne kasowanie, nie tylko TOC. |
Ilość załączników: 3
DVRTool
z w/w kontrolerem działa bezproblemowo na Win7 x64 dump + crosflash bez problemów Załącznik 87765 Załącznik 87766 Załącznik 87767 |
@Seku
Ten Twój nowy sprzęt to prawie kosmiczny egzemplarz ...:spoko: Wygląda na świetny sprzęt (Digitus PCI-E do SATA III 600 PATA DS-30106) |
Ilość załączników: 9
Witam dziś chciał bym zaprezentować
Kontroler Digitus PCI-E do SATA III 600 PATA DS-30106 Załącznik 87633 nowy nabytek do nowego zestawu :-) głównym celem było posiadanie natywnego kanału IDE jako zbieracza nagrywarek bez tego bym nie mógł istnieć a wiec kontroler cena zakupu w I kwartale 2017 waha się od 180zł w gore zależy gdzie się kupi karta posiada 2x kontrolery Marvell 88SE9123 SATA 6Gb/s Controller obsługujący 2x SATA 6G PCIe 1x Marvell 88SE9128 SATA 6Gb/s Controller obsługujący 1xIDE= 2 urządzenia PCIe 1x Załącznik 87634 Załącznik 87635 u mnie pracuje na nowym zestawie i7-7700K MSI M7 Z270 karta botuje się przed UEFI Załącznik 87636 aktualizacja fw. kontrolera tylko poziomu DOS :-) na Win 7 x64 wszystko wykrywa poprawnie jutro sprawdzę flashowanie Pioneera i Benq test jakości przechodzi bez problemu Załącznik 87637 Załącznik 87638 Załącznik 87639 Załącznik 87640 |
Ilość załączników: 6
Natomiast przy kombinacji BenQ DW1640 + adapter ATA\SATA + nowszy Unitek Y-1031 -system Windows 8.1 - USB 2 sprzęt wykrywany i działa ....:wow:
Problem jedynie z testowaniem bo przy stracie testów discquality programy się zawieszają ..... Załącznik 86293 Załącznik 86294 Załącznik 86295 Załącznik 86296 Załącznik 86297 Załącznik 86298 |
Ilość załączników: 2
U mnie przy kombinacji BenQ DW1640 + adapter ATA\SATA + Unitek Y-1030 -system Windows 8.1 - USB 2 sprzęt wykrywany ale nie działa Benek
Załącznik 86291 Załącznik 86292 |
Cytat:
U mnie w sumie adapter jedynie nie działa z Plextorem PX755A. Płyta główna Intel D946GZIS zatrzymuje się na oknie POST. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:41. |