![]() |
Jeszcze się dopytam o jedną kwestię: czy ktoś z forumowiczów próbował zainstalować Windows 7 z płytki w napędzie IDE podłączonym przez ten adapter do SATA?
|
@Leman39: o, to dobra wiadomość, że ten adapter nie jest widzialny sam w sobie.
|
U mnie bootuje normalnie na większości mobo (memtest itd. startują jak z SATA) :)
|
Jak dobrze pamietam na jakimś hardware sprawdzałem bootowanie z napędu podłączonego do tego adaptera i nie było problemu .
Również chyba @Seku sprawdzał u siebie i też wyglądało na poprawną pracę ..ale bez fizycznego sprawdzenia w konkretnych hardware nikt nie zagwarantuje że tak będzie u Ciebie na hardware Intel Z170 |
Tak, wiem też o tej stronie - "problem" został już przeze mnie dogłębnie przewertowany. Czytałem o przypadkach, ze i ten plik nie zadziałał (wtedy zadziałało cos innego).
Dlatego wstępnie wolę zacząć od czegoś prostego co "prawie na pewno powinno wyjść w każdym przypadku" (czyli zwykłej instalacji bez posługiwania się USB), a podaną stronę (i kilka jeszcze innych sposobów) trzymać w zapasie jako wyjście awaryjne. ;) |
@Lexor
Przechodziłem przez instalację Win7 na MSI B150 PC MATE, ten sam problem z USB. Mając instalkę systemu na USB, trzeba użyć patcher'a, który dogra odpowiednie sterowniki. Sprawdzony i działający bardzo dobrze jest na tej stronie. |
Cytat:
Nie wiem na jak długo, ale póki co problem jest rozwiązany. Tacka otwiera się i zamyka jak w dniu zakupu. Jeżeli problem powróci odezwę się w sprawie paska. Dzięki! |
Jak chcesz zainstalować z pendrive nie korzystając z USB?
|
Że tak zapytam - nie lepiej instalować Windows 7 z pendrive, nie dość, że szybsze to i wygodniejsze...
|
To może napiszę "dlaczego o to pytam". Planuję uzyć wewnętrznego napędu do instalacji Win7 na platformie z płytą główną na chipsecie Z170 (procek Skylake). Cechą charakterystyczną tej platformy jest fakt, że wszystkie porty USB są obsługiwane przez kontroler 3.0 (nawet te porty, które są 2.0). Win 7 domyślnie nie obsługuje USB 3.0 - trzeba przygotowywać specjalnie zaktualizowaną płytkę instalacyjną, a z tym bywają rózne problemy jak czytam w sieci - nawet takie płytki bywają nie działać. W przeciwnym przypadku podczas instalacji z zewnętrznego napędu podpiętego przez USB system przestaje widzieć napęd i nie jest możliwe ukończenie instalacji.
Ponieważ w chwili obecnej mam kłopot z wybranym napędem SATA Samsunga SH-224GB (okazuje się ze w Komputroniku go jednak nie ma i nie będzie, zamówienie zostało anulowane) zastanawiam się czy w ogole kupować coś innego na razie. Tylko w takiej sytuacji będę instalował Win7 własnie z napędu IDE podpiętego przez ten wewnętrzny adapter IDE-SATA (podłączenie przez polecanego przez Ciebie Uniteka na USB odpada) - jeśli adapter nie jest widoczny to chyba raczej nie powinno być kłopotów. Moze być gorzej jeśli kontroler będzie widzialny i Win7 też domyślnie będzie miał z nim jakies problemy... |
Cytat:
|
@czary2mary: Czy ten adapter z allegro jest transparentny? Tzn. czy system widzi że jest dodatkowo zainstalowany ten adapter czy też po prostu widzi napęd w standardzie SATA?
|
Cytat:
Zdecydowanie lepsze efekty daje wspomniany preparat . Jak coś mam takie paski do BenQ DW1640\50\55 \ Melduj się na PW . |
Jest sens próbować przetrzeć pasek alkoholem, czy tylko specjalny preparat wchodzi w grę?
Gdzie można kupić taki pasek? Zerknąłem na szybko w allegro, ale ciężko tam coś znaleźć. |
Cytat:
Pierwsze co to zakupić preparat do zwiększenia tarcia i "wykąpać" w nim pasek . http://allegro.pl/motip-piszczacy-pa...718572236.html Jeżeli nie pomoże to niestety trzeba zakupić nowy pasek . |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:18. |