Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   [FAQ] Adapter IDE--->SATA (https://forum.cdrinfo.pl/f15/adapter-ide-sata-96109/)

Lexor 20.05.2017 00:32

Jeszcze się dopytam o jedną kwestię: czy ktoś z forumowiczów próbował zainstalować Windows 7 z płytki w napędzie IDE podłączonym przez ten adapter do SATA?

Lexor 14.05.2017 12:46

@Leman39: o, to dobra wiadomość, że ten adapter nie jest widzialny sam w sobie.

Leman39 14.05.2017 09:14

U mnie bootuje normalnie na większości mobo (memtest itd. startują jak z SATA) :)

czary2mary 14.05.2017 07:10

Jak dobrze pamietam na jakimś hardware sprawdzałem bootowanie z napędu podłączonego do tego adaptera i nie było problemu .
Również chyba @Seku sprawdzał u siebie i też wyglądało na poprawną pracę ..ale bez fizycznego sprawdzenia w konkretnych hardware nikt nie zagwarantuje że tak będzie u Ciebie na hardware Intel Z170

Lexor 14.05.2017 00:54

Tak, wiem też o tej stronie - "problem" został już przeze mnie dogłębnie przewertowany. Czytałem o przypadkach, ze i ten plik nie zadziałał (wtedy zadziałało cos innego).

Dlatego wstępnie wolę zacząć od czegoś prostego co "prawie na pewno powinno wyjść w każdym przypadku" (czyli zwykłej instalacji bez posługiwania się USB), a podaną stronę (i kilka jeszcze innych sposobów) trzymać w zapasie jako wyjście awaryjne. ;)

Arepo 13.05.2017 23:49

@Lexor

Przechodziłem przez instalację Win7 na MSI B150 PC MATE, ten sam problem z USB. Mając instalkę systemu na USB, trzeba użyć patcher'a, który dogra odpowiednie sterowniki. Sprawdzony i działający bardzo dobrze jest na tej stronie.

NeoFighter 13.05.2017 23:28

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1383794)
Możesz spróbować odtłuścić ale oprócz wyczyszczenia nie zwiększy to tarcia .
Zdecydowanie lepsze efekty daje wspomniany preparat .
Jak coś mam takie paski do BenQ DW1640\50\55 \ Melduj się na PW .

Pasek umyłem ciepłą wodą z mydłem :)
Nie wiem na jak długo, ale póki co problem jest rozwiązany. Tacka otwiera się i zamyka jak w dniu zakupu.
Jeżeli problem powróci odezwę się w sprawie paska. Dzięki!

Lexor 13.05.2017 14:44

Jak chcesz zainstalować z pendrive nie korzystając z USB?

mgit 13.05.2017 11:52

Że tak zapytam - nie lepiej instalować Windows 7 z pendrive, nie dość, że szybsze to i wygodniejsze...

Lexor 13.05.2017 11:32

To może napiszę "dlaczego o to pytam". Planuję uzyć wewnętrznego napędu do instalacji Win7 na platformie z płytą główną na chipsecie Z170 (procek Skylake). Cechą charakterystyczną tej platformy jest fakt, że wszystkie porty USB są obsługiwane przez kontroler 3.0 (nawet te porty, które są 2.0). Win 7 domyślnie nie obsługuje USB 3.0 - trzeba przygotowywać specjalnie zaktualizowaną płytkę instalacyjną, a z tym bywają rózne problemy jak czytam w sieci - nawet takie płytki bywają nie działać. W przeciwnym przypadku podczas instalacji z zewnętrznego napędu podpiętego przez USB system przestaje widzieć napęd i nie jest możliwe ukończenie instalacji.

Ponieważ w chwili obecnej mam kłopot z wybranym napędem SATA Samsunga SH-224GB (okazuje się ze w Komputroniku go jednak nie ma i nie będzie, zamówienie zostało anulowane) zastanawiam się czy w ogole kupować coś innego na razie. Tylko w takiej sytuacji będę instalował Win7 własnie z napędu IDE podpiętego przez ten wewnętrzny adapter IDE-SATA (podłączenie przez polecanego przez Ciebie Uniteka na USB odpada) - jeśli adapter nie jest widoczny to chyba raczej nie powinno być kłopotów. Moze być gorzej jeśli kontroler będzie widzialny i Win7 też domyślnie będzie miał z nim jakies problemy...

czary2mary 13.05.2017 07:47

Cytat:

Napisany przez Lexor (Post 1383842)
@czary2mary: Czy ten adapter z allegro jest transparentny? Tzn. czy system widzi że jest dodatkowo zainstalowany ten adapter czy też po prostu widzi napęd w standardzie SATA?

Nie pamiętam \musiałbym sprawdzić .. na pewno napęd się pokazuje ;) -teoretycznie adapter też powinien się meldować jako nowe urządzenie .

Lexor 12.05.2017 22:26

@czary2mary: Czy ten adapter z allegro jest transparentny? Tzn. czy system widzi że jest dodatkowo zainstalowany ten adapter czy też po prostu widzi napęd w standardzie SATA?

czary2mary 12.05.2017 05:24

Cytat:

Napisany przez NeoFighter (Post 1383783)
Jest sens próbować przetrzeć pasek alkoholem, czy tylko specjalny preparat wchodzi w grę?
Gdzie można kupić taki pasek? Zerknąłem na szybko w allegro, ale ciężko tam coś znaleźć.

Możesz spróbować odtłuścić ale oprócz wyczyszczenia nie zwiększy to tarcia .
Zdecydowanie lepsze efekty daje wspomniany preparat .
Jak coś mam takie paski do BenQ DW1640\50\55 \ Melduj się na PW .

NeoFighter 11.05.2017 19:51

Jest sens próbować przetrzeć pasek alkoholem, czy tylko specjalny preparat wchodzi w grę?
Gdzie można kupić taki pasek? Zerknąłem na szybko w allegro, ale ciężko tam coś znaleźć.

czary2mary 11.05.2017 06:07

Cytat:

Napisany przez NeoFighter (Post 1383747)
. Niestety problem z wysuwaniem i chowaniem tacki nadal występuje. Być może jest to sprawa ślizgającego się paska/gumki?

Może być pasek - w tym modelu to bardzo powszechny problem - pasek też jest wyjątkowo bardzo długi co dodatkowo ze słabą jakością fabrycznego powoduje często takie problemy ..
Pierwsze co to zakupić preparat do zwiększenia tarcia i "wykąpać" w nim pasek .
http://allegro.pl/motip-piszczacy-pa...718572236.html
Jeżeli nie pomoże to niestety trzeba zakupić nowy pasek .

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:18.