![]() |
Cytat:
Nie wiem na jak długo, ale póki co problem jest rozwiązany. Tacka otwiera się i zamyka jak w dniu zakupu. Jeżeli problem powróci odezwę się w sprawie paska. Dzięki! |
@Lexor
Przechodziłem przez instalację Win7 na MSI B150 PC MATE, ten sam problem z USB. Mając instalkę systemu na USB, trzeba użyć patcher'a, który dogra odpowiednie sterowniki. Sprawdzony i działający bardzo dobrze jest na tej stronie. |
Tak, wiem też o tej stronie - "problem" został już przeze mnie dogłębnie przewertowany. Czytałem o przypadkach, ze i ten plik nie zadziałał (wtedy zadziałało cos innego).
Dlatego wstępnie wolę zacząć od czegoś prostego co "prawie na pewno powinno wyjść w każdym przypadku" (czyli zwykłej instalacji bez posługiwania się USB), a podaną stronę (i kilka jeszcze innych sposobów) trzymać w zapasie jako wyjście awaryjne. ;) |
Jak dobrze pamietam na jakimś hardware sprawdzałem bootowanie z napędu podłączonego do tego adaptera i nie było problemu .
Również chyba @Seku sprawdzał u siebie i też wyglądało na poprawną pracę ..ale bez fizycznego sprawdzenia w konkretnych hardware nikt nie zagwarantuje że tak będzie u Ciebie na hardware Intel Z170 |
U mnie bootuje normalnie na większości mobo (memtest itd. startują jak z SATA) :)
|
@Leman39: o, to dobra wiadomość, że ten adapter nie jest widzialny sam w sobie.
|
Jeszcze się dopytam o jedną kwestię: czy ktoś z forumowiczów próbował zainstalować Windows 7 z płytki w napędzie IDE podłączonym przez ten adapter do SATA?
|
Cytat:
|
@Arepo: Bardzo dziekuję za potwierdzenie poprawnego działania. :)
|
Drobiazg.
|
Cytat:
|
Użyłem przejściówki ide-sata z pierwszego postu Seku do podłączenia benka 1655 do płyty asus H97-Plus na windows 10 pro. Niestety działa bardzo niestabilnie. Raz napęd widać przy starcie a raz nie. A jak widać to potrafi nagle zniknąć z systemu. Zacząłem kasować dvd-rw i w połowie wywala błąd a napęd znika. Można coś na to poradzić? Proszę o radę lub pomoc bo inaczej zostaje albo zbierać kasę na kontroler typu Digitus albo sprzedać benki ( mam 1655 i 1650 ), a szkoda bo chodzą bez zarzutu od 10 lat.
|
Dziwne, bo przejściówka była testowana na DW1655 i działała bez problemu. Można sprawdzić na innym komputerze, czy przypadkiem adapter nie jest jakiś wadliwy. Zmień też port sata i kabelek łączący z płytą główną. Jeśli to nic nie zmieni nie ma rozwiązania (niekompatybilność z płytą/kontrolerem). Takie rzeczy się zdarzają dość często.
|
Cytat:
|
Witam już na Win10 Home x64
Kontroler Digitus PCI-E do SATA III 600 PATA DS-30106 działa poprawnie sterowniki podeszły z Win7 x64 ale ciekawostka urządzenia IDE muszą być odpowiedni podpięte na taśmie tj. na ostatnim IDE musi być MASTER na środkowym SLAVE. u mnie nawet przy jednym urządzeniu musi być odpowiednio ustawione zworki i miejsce urządzenia na taśmie bo nie wykrywa. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:42. |