Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   BenQ 1620 (https://forum.cdrinfo.pl/f15/benq-1620-a-43421/)

dziura 09.03.2005 18:01

Cytat:

Napisany przez jaceq
...
Co ciekawe w tescie jakosci plyta lepiej wypada przy x16 niz x4 ?? Zreszta zobaczcie na fotki:
...

chcialbym zwrocic Twoja oraz innych uwage na fakt, iz ustawiajac predkosc testu na 'maksimum' naped nagrane plyty sprawdzi z maksymalna predkoscia 8x a nie 16x. aby sprawdzil z wyzsza predkoscia nalezy ustawic 12x badz 16x.

jaceq 09.03.2005 18:11

@dziura - dzieki, bede pamietal :) A powiedz mi czy z ta temperatura przy nagrywaniu x16 to jest ok, ze benq jest az goracy?

@bibok11 - jest x8 :)

http://cogito.univ.gda.pl/~jaceq/ben...vd+r.x8/03.jpg

bibok11 09.03.2005 18:11

Ilość załączników: 2
2 luzne testy

1 verbatim 4x nagrany na benq 8x czas palenia 8,46 nie zamieszczam odczytu bo idealny

2 plyta verbatim 8x+ nagrana na popsutym liteonie znajomego i proba jej odczytu na benq i nec (jak bede mial dostep do niej znow to zrobie test odczytu w benq narazie prosze wierzyc na slowo bo udalo mi sie tylko test jakosci zrobic i probowalem odczytac na necu )

Nec nie rozpoznaje plyty wyswietla ja w nero cd speed jako DATA CD a nie DVD oprucz tego wyswietlal na dole dlugosc plyty w minutach i na boku predkosci odczytu jak dla cd dalem odczyt to wywalil odrazu error. Na benq zdazylem zrobic tylko test jakosci

dziura 09.03.2005 18:30

Cytat:

Napisany przez jaceq
@dziura - dzieki, bede pamietal :) A powiedz mi czy z ta temperatura przy nagrywaniu x16 to jest ok, ze benq jest az goracy?
...

ciezko mi powiedziec jak jest z temperatura bo pod napedem mam 2 zamontowany wiec nie mam jak reki wlozyc. moja nagrywarka lg tez sie nagrzewa zarowno podczas nagrywania jak i odczytu, wiec raczej jest to normalne. w kazdym razie 2 lata gwarancji pozwalaja mi spokojnie spac :)

bibok11 09.03.2005 18:35

Ilość załączników: 4
2x to samo palone na samsung 8x- obie plyty nie dostaly zezwolenia na 8x dostaly na 4x.Palenie w obu nagrywarkach ustawilem 8x ale nec znow sie meczyl i palil ponad 12 minut benq 9,17. Nec spalil lepiej co potwierdza test odczytu ale benq szybciej . Ogólnie chyba remis.

jaceq 09.03.2005 19:19

Cytat:

Napisany przez dziura
ciezko mi powiedziec jak jest z temperatura bo pod napedem mam 2 zamontowany wiec nie mam jak reki wlozyc. moja nagrywarka lg tez sie nagrzewa zarowno podczas nagrywania jak i odczytu, wiec raczej jest to normalne. w kazdym razie 2 lata gwarancji pozwalaja mi spokojnie spac :)

W sumie racja :) Przesada byloby chyba umieszczanie za napedem jakiegos wentylatora jak w przypadku dysku :P
Chociaz i tak zarowno benka jak i kieszen z dyskiem podlaczylem tak ze kazde od spodu i od gory ma wolna przestrzen, wiec jakas cyrkulacja powietrza jest :)

bibok11 09.03.2005 19:29

Nastepne 2x (znow nie to samo ale podobne) samsung 8x+ palony w obu przypadkach na 8x. Obie plyty w szybkim tescie dostaly pozwolenie na 8x.i znow nec palil 9,58 a benq 9,21 Ocena jakosci lepsza dla benq ocena odczytu na necu tez minimalnie lepiej benq. Ogolnie 1:0 benq

bibok11 09.03.2005 21:06

Ilość załączników: 3
Nastepne 2x to samo verbatim 16x+ palone 16x.Obie plyty przeszly wszelkie testy dostaly pozwolenie 16x w tescie szybkim. czas palenia (i tu rozpacz moja ) benq 6,28 minuty nec 6,39 minuty Niewiem dlaczego tak powoli.
Test jakosci nec lepszy test odczytu na necu oba idealne (1 wrzucam do wgladu)

Ogolnie 1:0 nec

Niewiem powgrywam nowe biosy do neca i benq i nagram jeszcze raz na werbatimach bo mnie te czasy palenia zdenerwowaly.

Boger 09.03.2005 21:26

Cytat:

Napisany przez bibok11
Nastepne 2x to samo verbatim 16x+ palone 16x.Obie plyty przeszly wszelkie testy dostaly pozwolenie 16x w tescie szybkim. czas palenia (i tu rozpacz moja ) benq 6,28 minuty nec 6,39 minuty Niewiem dlaczego tak powoli.
Test jakosci nec lepszy test odczytu na necu oba idealne (1 wrzucam do wgladu)

Ogolnie 1:0 nec

Niewiem powgrywam nowe biosy do neca i benq i nagram jeszcze raz na werbatimach bo mnie te czasy palenia zdenerwowaly.

Wrzuc zrzuty z qscana dla v=16x

bibok11 09.03.2005 22:28

Wymienilem biosy jak mi tu wczesniej ktos sugerowal i spalilem nowe 2x to samo na verbatimach 16x znow plyty dostaly pozwolenie w szybkim tescie na palenie 16x. I tak
czasy palenia nec 6,13 minuty benq 5,59 minuty (szok najszybsze moje palenie sekunde ponizej 6 minut).

Ale testy jakosci jednoznacznie przemawiaja za nekiem po wgraniu nowego biosu zmniejszyla sie ilosc zarowno bladow Pi i tych 2 PI w porownaniu z ta poprzednia verbatimka palona starym biosem 2.18. Test odczytu na nec w obu przypadkach idealny dlatego go nie wrzucam zrobilem za to testy jakosci przy 16x na benq.

A w benq nie widze poprawy po przesiadce z biosu T9 na bios U9 a nawet ten gwaltowny wzrost bledow PI jest wiekszy niz na verbatimie nagranej na biosie T9 . Ale duzym plusem jest skrocenie czasu palenia z 6,28 na 5,59 choc to samo mam w necu z 6,39 na 6,13.

A zapomnialem o biosach napisac a wiec tak:

Benq zmienilem z B7T9 na B7U9

Nec zmienilem z 2.18 Quike millenium extreme na LD_V2.TB RC2 (Liggy & Dee NEC ND-3500 firmware) jest to bios 2tb + modyfikacje tych 2 gosci (zmienili szybkosc zapisu niektorych plytek i strategie zapisu i zdjeli blokade szybkosci w ripowaniu dvd video )

A i ogolnie znow 1:0 nec

Jutro wrzuce testy platinet media 16x (bardzo dziwne z testow przed paleniem mi wychodzi ze lepsze niz tdk+/- 1-16x a minimalnie gorsze od verbatimow 16x+ ) i tdk 1-16x- jakies lipne

tytusdezoo 09.03.2005 22:35

Cytat:

Napisany przez DanielP
W serwisie NECa walaja sie NECi, a w serwisie Liteona walaja sie Liteony.
Nic nie jest doskonale i niezawodne - nawet radzieckie czołgi :) Mnie chodzilo o dobry jakosciowo zapis na nosnikach i w tej kategorii Benq jest w scislej czolowce. A jesli chodzi o stosunek jakosci do ceny - to jest numerem 1. Bo nie problem kupic nagrywarke za 1000 zl, ktora dobrze nagrywa, ale taka za 250, ktora nagrywa porownywalnie do tej za 1000 :)

A na tym forum wala sie DnielekP , który to pisze jakiś bzdury, jak zwykle. Z twoich wiadomości wynika, że jestes pracownikiem w tych serwisach. ^_^ ^_^

namor 09.03.2005 23:05

Cytat:

Napisany przez tytusdezoo
A na tym forum wala sie DnielekP , który to pisze jakiś bzdury, jak zwykle...

:spoko: :spoko: :spoko: :spoko: :spoko:

piotrek123 10.03.2005 10:48

Ilość załączników: 2
Wczoraj w kerfurze kupiłem płytki o nazwie Monarch cake 10szt/10zł
Wypaliłem z prędkością 12x

Michal 10.03.2005 11:06

Ciekawe jak by sobie LG poradził na takim nośniku :P

slawekj 10.03.2005 11:22

Cytat:

Napisany przez Michal
Ciekawe jak by sobie LG poradził na takim nośniku :P

Z moich dotychczasowych porównań wynika, że LG 4163 również bardzo dobrze wypala.
Jedynie przy wyższych prędkościach jest przekraczany dopuszczalny Jitter.

:)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:44.