Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   BenQ 1620 (https://forum.cdrinfo.pl/f15/benq-1620-a-43421/)

mensir67pl 18.01.2005 19:53

Cytat:

Napisany przez Fantomas
Ja jednak nie byłbym taki szybki. Mam DVD Toshiba SD-1712 i raczej taki sobie to napęd. DVD czyta jako tako, ale już ripowanie CD-Audio to o wiele lepiej wykonuje leciwa nagrywarka - LGx16. Niektórych porysowanych CD w ogóle nie chce czytać, z którymi akurat LG nie miało [prawie] żadnych problemów.
Tak więc ostrożnie, nie napalać się na Toshibę. To nie jest oczywiście zły napęd, ale najlepszy też nie.
Obecnie trudno mimo wszystko wybrać coś naprawdę dobrego. Raczej mamy do czynienia z kompromisami i to one decydują o wyborze modelu sprzętu. Czas pokaże czy BenQ to dobry napęd, czy też zły. LG również miało być takie złe (jak to pisywano na tym forum wiele miesięcy temu), a jakoś moja obecna nagrywarka, jak i poprzednia (x12) bez większych problemów czytają i wypalają kolejne płyty.
Miłego wieczoru

Nie to z TOSHIBA potraktowale troche przewrotnie(zartobliwie)

JAK nie BENEQ to TOSHIBA ....a moze PLEXTOR....i tak w nieskonczonosc mozna .....

Fantomas 18.01.2005 20:27

"JAK nie BENEQ to TOSHIBA ....a moze PLEXTOR....i tak w nieskonczonosc mozna ....."

Ano można.

W zasadzie to tylko chodzi aby wycisnąć z każdego napędu (jaki się kupiło - bez względu na markę) to co jest w nim najlepsze. Spekulacje typu "ten super - tamten syf" nic nie dają (sam się powyżej chyba trochę rozpędziłem z porównaniami :) ale to miał być przykład, że nie zawsze pewne utarte opinie są 100% słuszne).

Tu mamy wątek o napędzie BenQ 1620 i w nim powinny być informacje o cechach pozytywnych i o sposobie rozwiązywania problemów związanych z tym napędem. Trzymając się tego - wątek będzie wartościową skarbnicą informacji nt. tego napędu dla potencjalnych zainteresowanych jego nabyciem.

Mamy wątek o NECu, o BenQ, pewnie rozbudują się też te o innych modelach - poszukujący na pewno znajdą w nich takie informacje, które pozwolą dokonać wyboru spośród bardziej popularnych modeli.

Wracając do tematu.
Bawił się ktoś Benkiem w ripowanie porysowanych płyt audio w EAC? Jak to wygląda w praktyce - napęd daje radę bezproblemowo zrobić kopię?

Miłego wieczoru

slawekj 18.01.2005 21:43

Raport EAC

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=15542&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=15543&stc=1

:)

Fantomas 18.01.2005 21:46

Co znaczy "w porządku" to wiem, a co to jest "copia"? :D

Fantomas 18.01.2005 21:48

Sławek, to była jakaś porysowan płyta, czy taka sobie, albo nowa?
Ja sobie "zrobiłem" płytę testową płaskim wkrętakiem, no i LG jakoś dało radę, Toshiba poddała się - zobaczymy ja BenQ sobie z nią poradzi.
Wstrętny byłem dla napędów - "zero litości" - mają czytać nawet zmielone ;)

slawekj 18.01.2005 21:50

To jest test jakości zgranej ścieżki audio.
Teraz zrobię kopię płytki Audio. O wynikach napiszę.

Fantomas 18.01.2005 22:03

Może nagraj jakąś płytę - tak z 80 minut muzyki i potraktuj ją gwoździem albo czymś innym i zrób dla ciekawości test na odczyt podniszczonej płytki przez BenQ a może porównawczo i przez pozostałe Twoje napędy...

Jak jest w BenQ z off-setem i nadczytywaniem lead- i lead-out?
Ja w swoich zbiorach ma Claptona - Unplugged, co daje mi możliwość ustawienia tego offsetu -stąd moje pytanie.

RA6 18.01.2005 22:10

Załamka kolega przyniusł mi masę Hawk-ów a Qscan ich nie widzi. Wiem że Hawki to dno ktoś je już nagrywał i miał kłopoty, ale okazuje się że Benq ich nie ma w pamięci. Nie poznaje fabryki i niepoznaje predkości podaje że powinny być palone 4 ale je uwala, a nie można wybrać innej prędkości - w każdym razie na frimware B7T9 i P9 innych starszych nie testowałem :( . Ktoś ma może lepsze doświadczenia, może na innych nagrywarkach?
Proszę o opis ;)

slawekj 18.01.2005 22:34

To prawda. Hawk -Rx4 na Longten 001 nie jest rozpoznawany przez BenQ.
Należy poczekać na następny bios.

Nec 3500AG na biosie 2.18 rozpoznaje.

Cytat:

Napisany przez Fantomas
Może nagraj jakąś płytę - tak z 80 minut muzyki i potraktuj ją gwoździem albo czymś innym i zrób dla ciekawości test na odczyt podniszczonej płytki przez BenQ a może porównawczo i przez pozostałe Twoje napędy...

To ja wybieram najlepsze nośniki i płytki a tu prośba o rysowanie gwoździem.
Mam problem ze znalezieniem porysowanej. :taktak:
Nagram i porównam. Ale tylko dobre. :spoko:

Turboni 18.01.2005 23:19

Ilość załączników: 1
naszlo mnie dzisiaj na palonko - tzn: musialem wypalic :D

Esperanza DVD+R x4 palona x4 (ta bez identyfikatora - dziwna)

q-scan benek

Turboni 18.01.2005 23:19

q-scan plex

Turboni 18.01.2005 23:20

po nagraniu PIE/POE/POF

Turboni 18.01.2005 23:20

to samo tylko z pokazanym POE

Turboni 18.01.2005 23:21

Pif

Turboni 18.01.2005 23:22

PIT/LAND
poczatek plyty

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:44.