Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   BenQ 1620 (https://forum.cdrinfo.pl/f15/benq-1620-a-43421/)

slawekj 14.04.2005 10:38

Cytat:

Napisany przez Adams32
Ja mogę pokazać testy pasteli i Platinumów wypalonych na Pionku 106 - jeśli to kogoś interesuje. Pastele są te same co niedawno pisałem, że nie za różowo wypaliły się na Benqu.

Prośba o takie testy.

:)

zene_k 14.04.2005 10:58

Cytat:

Napisany przez slawekj
Teraz czekamy na testy płytek nagranych na Plextorze a testowanych na BenQ.

No niestety będzie trzeba trochę poczekać. Właśnie zapakowałem plexa i wysyłam do serwisu. Przestał nagle czytać płyty CD i to zarówno tłoczone jak i nagrywane. Nie wiem, czy to ja mam takiego pecha, czy produkują te napędy coraz gorzej. To już drugi plex wędruje do serwisu. :'(

Adams32 14.04.2005 11:15

Co do wcześniejszych problemów z czytaniem w Benqu Pasteli wypalonych na Pionku - po wgraniu nowszego fw problem zniknął. Tylko czemu nadal nie wspiera DVD-RW Imation?

Krosan 14.04.2005 14:54

Ilość załączników: 2
Cytat:

Napisany przez Adams32
Jeszcze takie pytanie, czy w czasie wypalania lepiej wyłączyć inne procesożerne operacje (np. SETI)?

Programy gridowe wykorzystują nieużywaną część mocy obliczeniowej procesora (mają niski priorytet), więc bez problemu możesz je zostawić włączone. :taktak:
Ja osobiście zostawiam wszystkie programy działające w tle, ale staram się podczas nagrywania nie robić nic "procesorożernego" na kompie.

A jak już piszę, to załączam palenie Verbów 8x@8x. To chyba nie były żadne specjalne Verby, jeszcze nie rozpoznaję płytek po zapachu ;), więc nie wiem.

Adams32 14.04.2005 16:57

Cytat:

Napisany przez Krosan
Programy gridowe wykorzystują nieużywaną część mocy obliczeniowej procesora (mają niski priorytet), więc bez problemu możesz je zostawić włączone. :taktak:

Nie jestem tego pewien. Kiedy w tle jest Seti podgląd w DVD ReMake jest niesamowicie spowolniony. Priorytet dla DVD RM jest ustawiony wyżej od Seti.
Może być tak, że i tu ma jakiś wpływ.

Adams32 14.04.2005 20:26

Ilość załączników: 4
To są obiecane testy Verbatimów DVD+R pasteli x4, palonych na Pionku 106 i Benqu:

BENQ____DVD_DD_DW1620_B7U9_13-April-2005_20_44 Pastel 1-4x (P106).png - ta była palona na Pionku
BENQ____DVD_DD_DW1620_B7U9_14-April-2005_19_17 Pastel 1-4x (BenQ).png - ta palona na BenQ, już na nowszym fw. Niestety mimo niezłego wyniku w teście nie zdała egzaminu przy weryfikacji w Nero ???. I co ja mam z nią zrobić? Niestety nie zrobiłem testu QScanem bo nie spodziwałem się tego po pastelu.
BENQ____DVD_DD_DW1620_B7T9_13-April-2005_19_55 Pastel 1-4x (BenQ).png - a ta palona na wcześniejszym fw. Właśnie tą się chciałem pochwalić (w negatywnym znaczeniu). :nie:

Wszystko nagrywane z prędkościa x4.
Generalnie coś mi nie wychodzi to palenie w BenQu.

Płytka Apple DVD-R x4, która dopiero za którymś razem dała się sprawdzić QScanem - chciał nowego fw. Nie wiem więc na ile można temu wykresowi wierzyć.

Boger 14.04.2005 23:18

Ta palona na Benq na nowym fw wyglada tak jakby byla na niej jakas ryska. Przyjrzyj sie czy wszystko z nia wporzadku.

Uzywaj QSuit'a do testowania plytek.

raptor123 14.04.2005 23:24

Ilość załączników: 1
Płytka Sony DVD-R 1-8x palona 8x w DVDDecrypterze, przeszła test na 16 w QScanie, ale coś temu programowi nie wierze.
Jak na minusa chyba nie tak źle ???

Adams32 15.04.2005 08:28

Cytat:

Napisany przez Realok
Ta palona na Benq na nowym fw wyglada tak jakby byla na niej jakas ryska. Przyjrzyj sie czy wszystko z nia wporzadku.

Uzywaj QSuit'a do testowania plytek.

Płytka nie ma żadnej ryski, dokładnie oglądałem.

Coś nie mogę namierzyć tego Qsuit'a.

qubik 15.04.2005 08:36

Coś nie mogę namierzyć tego Qsuit'a.[/QUOTE]

http://benkq.7u.pl/ szukaj w programy

tashi 15.04.2005 11:00

Wyszedł nowy bios - wersja v9

ftp://62.23.28.132/dvd-rw/firmware/dw1620a/b7v9.zip

rdg 15.04.2005 12:07

widze, ze sie spoznilem z napisaniem o nowym FW.

to wrzuce tylko changelog'a:

Release Reasons:

1. Improved the compatibility with nForce chipset.
2. Fixed "no data found" issue of a CD-R disc which burnt by Nero and Simulation mode is selected.
3. Added support for MJC 16x DVD+R, Giga 16x DVD-R & Ritek 16x DVD-R F1 media.

moze dzieki niemu moje wyniki na -R sie poprawia.

rdg 15.04.2005 12:37

problemy z -R

Jako, ze poprzedni post nijak sie ma do aktualnego - nie bede edytowal.

Ostatnimi czasy wypalilem kilka Verbatim DataLifePlus Advanced AZO x8 -R i zauwazam pewna prawidlowosc. Mimo wysokich ocen w Nero CD-DVD Speed nie jestem zadowolony z tych wypalen (zapraszam do obejrzenia linkow na koncu posta - to wynik z palenia x2.4).
Szczegoly dotyczace palenia plytek:
- BIOS B7U9
- Plytki palone Alcoholem 120% 1.9.5.2722
- w trakcie palenia minimum uslug systemowych / zero dodatkowych programow w tle (nawet AV niet)
- zainstalowane ASPI 4.60, system pare dni po przeinstalowaniu
- wyniki pokazuja ta sama prawidlowosc przy paleniu z uzyciem IDE SW z nF2 jak i bez niego (mam tylko dysk SATA, ktory znacznie lepiej chodzi z zainstalowanym IDE SW) [stery z pakietu 5.10]

Teraz oczywiscie pytanie - co moze powodowac tak wysokie PI na poczatku plyty (kazda plytka z partii tak sie zachowuje). Czy winilibyscie partie plytek czy nagrywarke/system. Niestety nie posiadam chwilowo innych plyt w domu, wiec nie moge stwierdzic czy to partia ale moze ktos z was spotkal sie z takimi anomaliami. Za wszelakie sugestie / odpowiedzi bede wdzieczny. Dodam, ze wysokie PI na poczatku plyty wystepuja przy wyzszych predkosciach (@4 i @8 testowalem, wyzej nie).

ps: w wolnej chwili postaram sie we wlasnym zakresie dorwac byle jakie -R ktore wypale z taka sama predkoscia i tym samym obrazem.

Linki:

Verbatim-R @x2.4 Nero test
Verbatim-R @x2.4 Nero test podsumowanie
Verbatim-R @x2.4 Qscan @2.4

slawekj 15.04.2005 13:35

Cytat:

Napisany przez rdg
Ostatnimi czasy wypalilem kilka Verbatim DataLifePlus Advanced AZO x8 -R i zauwazam pewna prawidlowosc. Mimo wysokich ocen w Nero CD-DVD Speed nie jestem zadowolony z tych wypalen (zapraszam do obejrzenia linkow na koncu posta - to wynik z palenia x2.4).

To nie wina systemu. Tak ten nośnik pali BenQ. Może nowy bios coś zmieni.
Ten nośnik wypalam na LG 4163B.
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...0&postcount=49
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...1&postcount=65

rdg 15.04.2005 14:32

Rozumiem. Co ciekawe po wypaleniu te plytki w PS2 chodza swietnie, wiec chodzilo mi tylko o dziwne wyniki w testach - przy okazji przetestuje jak wyglada nagrywanie tych plyt na nowym BIOSie. Dzieki za odpowiedz.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:54.