![]() |
Cytat:
|
cyrki sie dzieja, teraz po wgraniu B7T9 wind flasherem jak wkładam plyte co cos mi w napędzie strzela
|
Cytat:
Reszta to pikuś :D |
nieno serio o co chodzi czy da sie cos z nia zrobic bo nie czyta mi plyt a jak wsadze jakas to slychac trzaski
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
w jaki spsoob wrocic do oryginalnego biosa , G7L9
|
Ilość załączników: 1
Jest tyle sposobów :taktak:
Wskazałem jeden z wielu :czytaj: Poza tym CVT to nie powód do trzasków :nie: Chyba, że włożyłeś do napędu np. to: |
jezeli chce powrocic do oryginalnego biosu to wgrac do exe'iiem czy plikiem cvt?
|
Cytat:
Jeśli to nic nie da to wrzuć jakiś z serii G - cvt ze strony podanej przez VIZZARD'a. Potem G... oryginalny. |
Cytat:
|
zmienilem na oryginalny bios, czy komus sie udalo po rotacji biosow i po powroceniu do oryginalnego wyslac naped do serwisu i odebrac bezproblemowo?
jak wciskam eject to wychodzi tacka i zaraz sie sama zamyka ??? |
Cytat:
A to widział kto>? |
Cytat:
|
Dziwna sprawa z tymi nośnikami Active Jet. mensir67pl uzyskał słaby wynik na biosie B7U9. Piotrek123 całkiem nieźle na biosie B7T9. Mój wykres jest również nienajgorszy jak na płytkę za 90 gr.Nagram kilka aby sprawdzić powtarzalność.
|
Cytat:
Wyciszyłem teraz pc i jest cisza i słyszę dokładnie wszystko co tam benek wyprawia (mam bios najnowszy) czasem (w zależności od jakości płytki) też słychać stukanie i pukanie ale tylko przy kiepskich nośnikach których benek nie lubi (a jest ich mało) A przy okazji (wyciszyłem pc) teraz jak pale dvd X16 to jest odrzutowiec normalnie z tego benka tak głośno :wow: |
Czy ktoś ma z was bios B7U9 ale w pliku cvt. Może być w postaci RPC2 lub RPC1. Szukam i albo nie ma albo nie działa download. Pozdrawiam
Dodam tylko, że z tej stony nie mogę sciągnąć http://tdb.rpc1.org/#DW1620 |
Sam już nie wiem co mam robić.
Wypalałem dziś 3 płyty: 1. Msonic - palona 8X - zwalona :( 2. Samsung Pleomax - palona 8X - zwalona :( 3. Budget - palona 8X - tragicznie nagrana, aż cud ze nie bylo write error. Widać to poniżej. Prosze was o pomoc i podpowiedz co robić w tej sprawie. Przy każdej nagranej płycie było sporo błędów PIE, dziś te 3 płyty pokazały że coś musi być nie tak - widać to po 3 nagranej płycie i 2 wczesniej skopanych. Nie byly one moze zbyt dobrych filrm, ale żeby aż tak tragiczne wyniki? Co o tym sądzicie? Wadliwy egzemplarz? Nie mam już z tym siły, próbowałem wszystkiego, system czysty, najnowsze biosy i nic, to samo, dużo błędów PIE a ostatnio skopane i bardzo kiepsko nagrane płyty :'( Help |
zielony w temacie
cześć wszystkim.
na początek powiem że w sprawach komputerowych jestem całkowitym nowcjuszem, a jeżeli chodzi o nagrywanie dvd to to już ZERO prawie zupełne. benka mam od wczoraj ( zresztą kupiony pod wpływem tego forum, bo w sumie to wypowiadacie się o nim pozytywnie). no i zaczynają się schody, benek dw 1620 był goły tylko z dyskiem inst. więc z kumplem go podłączyliśmy ( bo on wiedział jak to zrobić) obejrzeliśmy kawałek filmu i nawet jeden przegraliśmy shrinkiem. potem wróciłem do studiowania tego forum, w któryms poście znalazłem info że bios b7t9 ma być lepszy, no to go znalazłem , ściągnąłem i zaistalowałem , teraz pokazuje mi ze mam benq dw dd 1620( to dobrze czy żle??), ale kilka postów dalej ktos napisał że mogą być być kłopoty z instalacją nowego biosa ( u mnie podczas instalacji chodzoło gg, emul, cos się zciągało), ale jako nowy benek płytkę nagrał chyba dobrze bo na oko wyglądało wszystko ok. To było tytułem wstępu. A teraz mam ogromną prośbę w imieniu swoim i pewnie kilkudziesięciu takich jak ja żółtodziobów czytających to forum i starających się coś zrozumieć. Może byście dali nam korepetycje w tym temacie,bo nie mam pojęcia co to jest aspi pif Qscan jak samemu zrobić takie testy jak je interpretować co jest ważne dla zwykłego użytkownika który chce tylko dobrze nagrać dvd jakich programów używać itd chodzi o podstawy. Zdaje sobie sprawę że może już o tym było to powiedzcie gdzie to znaleść . pozdro. :uczen: |
Cytat:
Bios zmień od razu na B7U9 - jest najnowszy i najlepszy. Pokazuje Ci się tak , jak ma się pokazywać. |
Cytat:
|
Cytat:
Tutaj powinieneś znaleźć wszystko , czego potrzebujesz. http://benkq.7u.pl/ http://dvdpro.club.st/firmware/BENQ_FW.htm |
Cytat:
Czytać i szukać polecam bo chyba nikomu sie nie chce tego tłumaczyć wszystkiego. Qscan służy do skanowania płyty jego wyniki pokazuja nam np: z jaką predkoscia mozna nagrac dana płytke. jak samemu zrobić takie testy uzyj Qscan potem nerocd-dvd speed co jest ważne dla zwykłego użytkownika który chce tylko dobrze nagrać dvd kupic dobry nosnik wypalic i zapomniec. a potem na :piwo: |
Cytat:
Dziś nagrałem jeszcze płytkę Verbatim -R 8X, i znów ogromna liczba błędów PIE (średnia 144) Nie mam pojęcia co mogę jeszcze zrobić, pewnie nagrywarka pojedzie do serwisu bo ja już nie mam siły się z tym bawić. Zastanawiam się tylko czy powodem reklamacji może być duża liczba błędów PIE w programie Nero DVD Speed, mogą przecież tego nie uznać. Jednak dzis skopały mi się 3 płytki więc to już chyba jakaś poważniejsza wada. Kurcze, myślałem że płytki tak ładnie jak u was będą się nagrywać... :'( |
Cytat:
|
Ilość załączników: 3
Pastel 4x@4x. troche duzo tych bledow jak na moj gust :'(
zobaczymy jak bedzie przy wypalaniu 8x. predkosc 4x http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=18590&stc=1 predkosc 8x http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=18591&stc=1 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=18592&stc=1 |
Cytat:
Jak wysyłasz i gdzie paczkę. Koszty przesyłki pokrywa serwis? |
witam ponownie.
dzięki za te kilka porad. okazało się że nie miałem aspi systemowego,ale juz znalazłem i zainstalowałem, mam też Qskan , ale nie wiem jak interpretować wyniki skanowania. wgrałem b7u9.udało mi się wypalić płytkę przed zmianami i po. różnic na oko nie widać. podpowiedzcie proszę jakich nośników najlepiej używać do szybkiego i dobrego wypalania,jakich programów najlepiej używać do kopiowania dvd(ja kombinuje ze shrinkiem , ale on bardzo wolny jest,tak jest ze wszystkimi programami do kopiowania??) starałem się prześledzić wszystkie testy , ale wyniki niewiele mi mówiły, troche to dla mnie "zagranica" te wszystkie pojęcia których tu używacie. Mam nadzieję że za jakiś czas będę też mógł pogadać tak jak wy. Ale na razie czekam na podpowiedzi i z góry dziękuję. :uczen: |
|
Ilość załączników: 3
Od razu maly przyklad:
eProFormance 8x@12x ProdiscR03@R05 (dlatego taka slaba jakosc) http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=18594&stc=1 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=18595&stc=1 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=18596&stc=1 8 ) Wiecej testow w watku do ktorego linka podalem wczesniej (zaczynaja sie na 7 stronie) :piwo: |
Cytat:
|
Cytat:
2) Wczytac do niego fw ktorego chcesz uzywac, na dole po prawej stronie pojawi sie okienko do zaznaczenia (increase...) 3) Zaznaczyc je. 4) Zapisac fw i wgrac go. 5) Cieszyc sie predkoscia odczytu 16x :taktak: |
Cytat:
|
Cytat:
:piwo: |
Działa jak należy, dzieki za info. :piwo:
Czytac czyta X16 max, mam nadzieje że i nagrywa tak samo jak wczesniej. ;) Link do biosu którego użyłem czyli: B7U9 + RPC1 + odczyt dvd X16 znajdziemy na http://benkq.7u.pl/ |
Cytat:
|
Cytat:
- wyniki skanowania powinny się mieścić w normach (liniach o odpowiednim kolorze) , a im równiejszy przebieg wykresu tym lepiej (teoretycznie) . Prędkość z najlepszym wykresem powinniśmy (teoretycznie) wybrać do nagrywania danej płytki. - na pytanie o nośniki musisz sobie odpoiwiedzieć sam przeglądając forym , chociaż dla mnie mistrzem w kategorii jakość/cena są płytki eProFormance + 8 , kupowane po 0,99 w realu. - wiele pojęć wynika z oznaczeń na wykresach i odnoszą się głównie do różnych typów błędów i prędkości. |
Ilość załączników: 2
Po wczorajszym nieudanym nagrywaniu (3plyty do kosza) i wielu straconych nerwach, dzis kupilem 2 płytki Platinum -R i je wypaliłem.
Oto wyniki: http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=18601&stc=1 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=18602&stc=1 Powiedzcie co o nich sądzicie. Jest sporo błedów PIE ale chyba płytki najgorzej się nie wypaliły. |
Cytat:
To całkiem spoko :mruga: Spróbuj raz jeszcze sflashować na B7T9 I wtedy wypal |
Sprobuje.
Wysłałem wczoraj maila do serwisu, w którym napisałem o tej wysokiej liczbie PIE a także o 3 skopanych płytkach i gość odpisał: Cytat:
Gorzej jak sprawdzą jakimś dziwnym programem i wyjdzie im że wszystko jest OK. Na pierwszy rzut oka jest ok, dane na dysk z tych dzisiaj wypalonych plyt sie zgrywają, z wczorajszego Verbatima (PIE średnio 150, max 800) też dane na dysk przechodzą, jednak liczba tych błędów jest jak dla mnie zbyt duża w porównaniu z waszymi wykresami. Nieraz widziałem średnią liczbę błędów PIE - 7 - ja nawet takiej nigdy nie osiągnąłem. |
Cytat:
Sprawdź na innym kompie Inny sprzęt, inny konfig, inne środowisko Wtedy będziesz miał pewność i podkładkę dla serwisu :tak!: |
Wysylaj na serwis i sie nie martw. Napisz ze kiepsko nagrywa, probowales na roznych firmowych nosnikach kupionych w roznych sklepach i zawsze to samo.
Stacjonarny sie tnie na nich a powinien odtwarzac. Napisz ze kolega tez ma Benq 1620 i plytki nagrane u niego smigaja az milo. Panowie w serwisie Benq maja taki luz w pracy ze z checia sie czyms wreszcie zajma;) |
Cytat:
Zrob tak :taktak: :) |
Zrobie tak jak sugerujecie.
Zaniose sprzęt do kumpla, i jeszcze u siebie zrobie format i na maksymalnie czysciutkim kompie spróbuje cos wypalic - jesli nic nie da to jeszcze na biosiku B7T9. Jeśli to nie pomoże to w środę im wysyłam. |
Cytat:
I zażądaj odszkodowania za straty moralne, zszargane nerwy (( I poniesione koszta za zwalone płytki :tak!: |
Cytat:
Aby absolutnie wyeliminowac, ze to sie cos gryzie w Twojej maszynie. I jesli sytuacja bedzie sie powtarzac, to juz bedzie pewnosc, ze to wina nagrywarki, a nie np. lekko zwalonego kabelka, albo za slabego zasilacza, albo czegos tam innego... |
Cytat:
|
Cytat:
dodaj w links ten temat z forum cdrinfo. :) |
pasetel(slim)x4 U MNIE PO 2 .30 MOZNA GDZIES taniej
A TU MAXELL WYSYLKOWO http://www.merlin.com.pl/frontend/dzial/208,3337 |
|
Dla sprawdzenia czy mam pokopany system wypaliłem Titanuma 4X pod Linuxem, efekty takie jak zawsze :'(
Średnia błędów PIE - 184, na forum widziałem wcześniejsze testy tych płytek i średnia tych błędów wynosiła w 1przypadku 1,78; a w drugim ponad 6. Wykres odczytu jest dla tej płytki idealny, to co mnie od początku zakupu nagrywarki trapi to ta wysoka ilość PIE |
VERBATIM DVD+R x8 made in Taiwan(2.50 zł)cake25.Soft B7U9RPC1+readspeed X16 wgrany wczoraj,pliki na partycji dawno nie "(forma...)porządkowanej".Mam też z odzysku(po812) reklamacji Liteon 1653 ale dla mnie nagrywa ona o "niebo" gorzej.Pozdrawim :piwo:
|
Wiem ze postepuje nieprofesjonalnie...
Nie mialem sily czytac tych 2639 postow w tym temacie :D...
Byc moze wsrod nich gdzies jest odpowiedz na moje pytanie: Czy ten napęd jest CICHY? - w przypadku odtwarzania plytek CD - nagrywa płytek CD-R/RW - odtwarzania DVD - nagrywania dowolnego plusominusowego DVD ;-) Mam jeden naped Combo Toshiby to normalnie jak wklada sie DVD to jak odrzutowiec startuje. Dzieki za odp. |
|
W porównaniu do Litka 32125s;32125w;48125s;812s;832s;1635; które miałem jest naprawdę cichy-będziesz to słyszał. :) Pozdrawiam
|
Cytat:
- na roznych forach bywalem jednych lepszych drugich gorszych i zawsze taki search pozostawial wiele do zyczenia... - no ale za Twoja rada skorzystalem z niego wpisujac "BenQ 1620 cichy"... nawet sie zdzwilem ze cos znalazl [bylo tego 5-6 postow] ale jakos nie odpowiadaly na moje pytanie. A tymbardziej nie byly one z tego topica wiec w sumie nie czuje wyzutow sumienia ze nie skorzystalem z searcha... - co w takich searchach brakuje? serczowania po konkretnym topicu... i gdyby sie dalo to bym pewnie najpierw z niego skorzystal... @D.K. Thx |
Cytat:
Jest taka opcja szuka w tej dyskusji (sam z niej czesto korzystam bo w tym topiku to cieżko sie odnalesc) a wiec :pisze: |
Cytat:
|
|
Cytat:
Moze sie zdeaktywowal i dlatego plytki nie sa nagrywane optymalnie ? Slawek podawał linka do programu. |
WOCP gdy dałem Check był aktywny, wiec chyba przez caly czas był włączony
|
Cytat:
Nawet film taki przecież był! :taktak: " WOPC Deaktywacja " :matrix: :czar: |
Chociaż by tu 8 )
|
Cytat:
|
witam jeszcze raz.
kupiłem płytki e proformance 8x, ściągnąłem Qsuite i Qscan, no i mam pytanie. w teście płytki Qscan wyszło że mogę nagrywać x12, a Qsuite że x12 is not recomendet????? o co chodzi??? wykres testu też się różni od tych na forum. czy dla zwykłego zjadacza płytek ma to jakieś znaczenie? no i jeszcze raz temat programów do kopiowania. mam już alcohol 120% ten jest szybki, ale nie mogę nic pokombinować z materiałem do nagrania( nic wyciąć , wkleić , dopasować do płytki itd), w tym programie nie ma takiej możliwości, czy po prostu nie wiem jak to zrobić ?? w dvd shrink można pokombinować , ale jest b wolny. nie chciałbym was zanudzać tymi przyziemnymi problemami, ale bardzo proszę o poradę. pozdówka :uczen: |
Cytat:
Czy na bardzo poważnie? :| :D BTW Spróbuj kilka razy odpalić ten sam program :taktak: Też osiągniesz całkiem ciekawe efekty :> :czar: |
Zainstalowałem nowego Windowsa XP oraz wgrałem bios B7T9 jak wcześniej sugerowaliście.
Wypaliłem Platinuma -R 8X i sam już nie wiem, ocena jakości 97, natomiast średnia błędów PIE znów bardzo duża (512) Odczyt (test transferu) za to jest ok. http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=18645&stc=1 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=18646&stc=1 Test odczytu dobry, test jakości tez dobry (patrząc na ocenę) tylko znów ogromna liczba błędów PIE. Nic juz nie jestem raczej w stanie zrobic wiec pewnie odeślę nagrywarkę do serwisu, niech tam się nią zajmą i przebadają... |
Cytat:
I zobaczyles tez czy masz na pewno aktywny WOSP ? Programikiem QSuite mozna go włączać i wyłączać. Moze masz go wylaczonego i dlatego sie nieoptymalnie nagrywa ? Zrob sobie testa, nagraj plytke przy wylaczonym WOSP, a potem przy wlaczonym. Ciekawe czy beda jakies roznice... Ab nie bylo szkodap lytek, to mozesz uzywac RW. |
Na biosie B7T9 nie da sie ustawić WOSP, zmieniłem na B7U9 i domyślnie był ustawiony ENABLED (WOSP), niestety nic nie pomogło.
Jutro zaniose sprzęt do kumpla i tam zobacze, jeśli nic się nie zmieni, w czwartek wysyłam. |
Cytat:
Był opisywany podobny przypadek. Wymiana dysku rozwiązała problem. :) |
No wlasnie :)
I jak masz podpiete wszystkie urzadzenia ? Bo u mnie kazde urzadzenie jest na oddzielnym kablu, oddzielnym kanale i jest jako master. Mam plyte z Raidem i moge miec 4 mastery w kompie (i tyle mam, hehe). Moze jakies urzadzenia po prostu sie zaklucaja. Dlatego musisz sprawdzic na innym kompie. |
Dysk mam Seagate Baracuda 80GB.
Urządzenia są tak podpięte: Primary master: dysk Secondary master: Benq Secondary slave: cd-rw Po zakupie nagrywarki podłączone były tylko dysk i Benek - w testach tak samo wychodzilo jak przy podłączeniu na tej samej taśmie nagrywarki CD. Więc cdrw raczej nie koliduje z Benkiem |
Jest właściwie. :spoko: Pozostaje sprawdzić u Kolegi.
Dysk 5200 czy 7200 obr. :) |
Jutro się tym zajmę, jednak kolega ma taki sam dysk więc nie wiem jak to wyjdzie.
Dysk 7200obr/min Ciekaw jestem jak do tego w serwisie podejdą i ile potrwa ta cała zabawa. Opisalem swój problem, podalem na jakich plytach nagrywalem, na jakich systemach i w jakich programach a takze podalem nazwe programu w którym testuję jakosc i pisalem ze źle wypada w porównaniu z innymi włascicielami tej nagrywarki. Dosyć szczególowo opisałem problem i otrzymałem odpowiedz żebym ją wyslal do nich, co pewnie zrobię. Ciekawi mnie tylko co jest odpowiedzialne za te błędy, i mam nadzieję że po sprawdzeniu jej w serwisie napiszą mi co jest nie tak. Z drugiej strony może być i tak ze sprawdzą na swoich wydziwionych programach i wyjdzie im że wszystko jest OK:) i obciążą mnie jakąś kwotą. Mam nadzieję jednak że tak się nie stanie, gdyż mam podstawę do reklamacji. |
Cytat:
|
Jak skopały mi się 3 płyty pod rząd to nawet się ucieszyłem bo od razu widać było że coś jest nie tak, ostatnio płytki mi się nagrywają i żadna nie chce się popsuć :)
Jednak w liscie do nich napisałem że albo nagrywa z błędami albo wcale więc, może jakoś inaczej do tego podejdą. |
A ja mam z kolei taki problem :(
Plytka TDK+R x4 palona x4, odczytuje sie bez problemu,qscan wypadl niezle, ocena jakosci niby tez spoko 97, ale po 93procencie wywala takiego babola :( O co chodzi, plytka do smietnika, czy nie przejmowac sie tym zbytnio ? http://cogito.univ.gda.pl/~jaceq/benq/qscan%20x4.jpg http://cogito.univ.gda.pl/~jaceq/benq/error.jpg Co o tym myslicie? Wada nosnika, czy problem z benkiem ?:> |
Cytat:
|
Cytat:
mam napęd toshiba i kupiłem go m.in. ze względu na to , że jest /niby/ cichy ,a jeśli toshiba jest cicha , to benka zupełnie nie słychać bez względu na rodzaj nośnika . :piwo: |
Byłem dzisiaj u znajomej i nagrałem 2 płytki na innym kompie.
1. Pierwsza TDK -R skopała się po 36%:( 2. TITANUM palona 8X zamiast standardowych 10min wypalała się 43minuty ??? :O :| (mam świadka na to :) ) - bufor skakał jak oszalały i migały na przemian diody zielona i czerwona. Oto jak się ta płytka wypaliła (rys) - czyli tak jak u mnie - ogromna liczba błędów PIE. Nagrywarka w czwartek jedzie do serwisu, wszystkie możliwości wyczerpałem :'( |
Cytat:
Czy Kolega może zrobić testy płytek tłoczonych ? Jestem ciekawy czy również będą takie błędy. :) |
Cytat:
Zrób test na jakimś dobrym + (TDK,Verbatim,eproformance, ew. dysan ), bo jak zasilka sie sypie to psuje zapis przez niestabilne napięcia. Sam sie o tym przekonałem :tak!: Jak jest z nim problem to psuje minusy, lub ich nie rozpoznaje i nagrywa w miare dobrze plusy. A na titanium nie można sie opierać bo to są kiepskie płytki (zależy z jakiej partii) np titanium -R http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=18674&stc=1 i titanium +R http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=18673&stc=1 |
Cytat:
Nie wiem czemu tak sie dzieje. Faktycznie po wypaleniu nie wyciagalem plyty tylko od razu robilem testy (z 3 pod rzad i kazdy mial blad) W opcjach nie mam ustawionego automatycznego wysuwania tacki po wypaleniu bo kiedys malo sobie nie urwalem przypadkiem :D A z kolei po tych testach jak chcialem wyjac plyte to benek zamrugal dioda na czerwono i nie otworzyl sie :P :> Dopiero po resecie oddal plytke. A teraz faktycznie robie juz drugi test i wszystko jest ok z plytka:) Czy to jest jakas regola ze po kazdym wypaleniu nalezy otwozryc tacke i zamknac?:> |
To Nas wszystkich zastanawia co na koniec Benek zapisuje.
Może kolejny numer wypalonej płytki !! :> :) |
Cytat:
Cytat:
Zasilacz mam Foxcon (chyba tak sie pisze) 350W więc chyba nie jest zbyt słaby, zresztą nie jest to Codegen i nie powinien się po roku sypać. Mój kumpel ma inny a płytki tak samo u niego jak i umnie się wypalały. Cytat:
|
Cytat:
A jak test CD tloczonej ? :) |
Testowałem kiedyś tłoka z jakimś filmem i kiepsko wypadł - ocena jakości ok 30.
Wyszedł duży jitter i te żółte błędy (na dole w DVD Speed). Zdziwiłem się troche że tłoki tak słabo wypadają. |
Tak czy inaczej ciekawy przypadek.
Pozostaje serwis. Pytanie czy to wada napędu ? :) |
Własnie to mnie ciekawi, zobaczymy co w serwisie wykombinują.
Mam nadzieję że znajdą jakąś przyczynę tych problemów, ja ze swojej strony sprawdziłem wiele możliwości i nie mam pojęcia skąd te błędy się biorą. Ciekaw jestem jak działa to "Door to door" i jak długo nagrywareczka u nich będzie, zbliżają sie swieta jednak więc troche u nich poleży:( |
A czy próbowałeś nagrać płytkę plikiem testowym Nero ?
:) |
Nie, a gdzie taką opcję i taki plik mogę znaleźć?
|
To proste. :spoko:
Nero CD-DVD Speed --> uruchom test --> utwórz dysk z danymi. I płytka nagrywa się. Po zakończeniu robimy test na błędy PI/PIF. :) |
Oki, jutro się tym zajmę, muszę kupic jakąś DVD RW bo na płytkach zbankrutuję, zresztą nie mam już co nagrywać:)
Mam nadzieję ze jutro dostanę odpowiedz z serwisu na mojego maila z problemem, dam znac co mi odpisali. Dzięki Sławek, KrEtYn i DanielP za pomoc! Może jutro was jeszcze pomęcze ;) (w zależności od problemu):) |
Radze sprawdzic nagrywarke w innym pc na innym zasilaczu bo ten co podajesz wcale nie jest taki super (jeżeli masz dobrego pc, czytaj prądo żernego)
Lubb u siebie poodłaczaj wszystkie zbedne napędy, dyski i bajery które korzystają z zasiłki (oczywistym jest że niepowinienes miec podkreconego pc :nie: , bo jeżeli jest inaczej to własnie z tego wynikać mogą owe błędy) |
Cytat:
to JEST wlasnie ciekawe ponowaz posiadam tez stacjonarna nagrywarke DVD wlozylem plytke (nie finalizowana lub DVD+RW) i tez przy wyjezdzie mruga na CZERWONO Benq |
Też właśnie zauważyłem że po zapisie w DVD Decrypter pokazuje zapis 100% czyli wszystko sie nagrało a przy próbie wysuniecie tacki dioda miga co najmniej 3 razy jakby cos jeszcze zapisywało na płycie i dopiero sie wysuwa nośnik. Niemam pojecia co on tam nagrywa ale wychodzi z tego że wszyscy tak maja w BenQ. ;)
|
Cytat:
I jeszcze te plytki co nagrales - na innej nagrywarce (ale musi to byc benek, litek, plex a moze juz i nec). Bo ciekawe czy Benek zle nagrywa, czy zle odczytuje... a moze jedno i drugie. A jeszcze co do zasilacza. Jak ja mialem slabszy zasilacz (jakies noname 350W) to mi glupial czytnik DVD Asusa - nie czytal plytek, zawieszal kompa... myslalem ze sie po prostu popsul. Wymienilem na Chieftec'a 420 W i jak reka odjął ! Wszystko dziala pieknie i stabilnie. Nie mowie ze to na pewno wina zasilacza, ale musisz brac taka ewentualnosc pod uwage. I jeszcze cos ! Jak masz podpietego BENKA do zasilacza ? Czy idzie oddzielna wiazką kabli, czy ta sama do masz podlaczone dyski ? Jesli ta sama, bo koniecznie wepnij mu wiążkę nie obciążoną ! To bardzo wazne, aby zasilanie bylo rownomiernie rozłozone. A bardzo napchanego masz kompa ? Jakiego masz grafa i procka, ile dyskow ? |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dodatkowo mam jeszcze nagrywarke CD-RW, lecz ją juz odłączalem tak ze podłączone były tylko: dysk i Benek i nic lepiej. Cytat:
Cytat:
Już u mnie lepiej się nagrywa (jakość zawsze ponad 90) tyle że błędy PIE i ciągłe obawy czy płytka się nie skopie. |
A gdzie (w jakim sklepie) i kiedy kupywałeś swoją nagrywarke??
Bo cos mi swita że kupiłeś zaraz po mnie w tym samym sklepie co ja. Mam racje? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:58. |