Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   BenQ 1640 / BenQ EW164B (https://forum.cdrinfo.pl/f15/benq-1640-benq-ew164b-54486/)

99TOMCAT 26.10.2005 22:02

z tego co wiem wystarczy zamienić biosy-ktoś na forum to robił i bez problemu działa bo tylko tym sie różnią-oprócz napisu na paleu przednim 8 )

DomKos(R) 26.10.2005 21:46

To ja trochę odbiegnę od tematu. Otóż proszę o całą instrukcję jak przerobić Plextora PX-740A na pełnowartościowego BenQ (o ile się da :) ). Wiem, że tutejsi forumowicze potrafią dużo a nawet więcej, dlatego liczę na pomoc. Teraz wiem, że zrobiłem błąd kupując wersję OEM BenQa, ale raczej nie mam co liczyć na zamianę na prawdziwego BenQa. Dlatego też proszę Was szanowni forumowicze o pomoc. Da radę coś takiego zrobić? Sprawdzał już to ktoś? Da się wmontować Solid Burna w Plexa :) Może za dużo wymagam, ale liczę na każdą pomoc. Z góry dziękuję.

slawekj 26.10.2005 21:26

Cytat:

Napisany przez PI7er
...zrobie jeszcze raz i zamieszcze na forum :)

Koniecznie testy na błędy TE/FE.

:)

PI7er 26.10.2005 21:14

Cytat:

Napisany przez Conti
Porównujesz różnej długości nagranie - zwróć uwagę, że ta fatalna końcówka z Benqa nie występuje na płycie z Neca bo... Nec już nie nagrywał na tym obszarze - a jak partia płyt ma skopany obszar to przeważnie w podobnym miejscu płyty.

Poza tym Nec był zawsze i jest chwalony za zapis (nagrywarki dvd), a zarzucano mu gorszą korekcję przy odczycie.

Wypal 2 płyty z tej samej serii tym samym plikiem a przynajmniej o podobnej długości i wtedy je porównuj.

Sprawdzalem tak wczesniej ale nie zrobilem screanshotów, zrobie jeszcze raz i zamieszcze na forum :)

slawekj 26.10.2005 20:49

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez KC42
no tak a pioneer 108 czyta, nie rozumiem tego za bardzo.

Pioneer czyta płytki z jaką prędkością a BenQ z jaką ?
:czytaj:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...0&postcount=13

Prośba o ustawienie odczytu Nero 8x i zrobienie testu.

KC42 26.10.2005 19:36

Cytat:

Napisany przez KC42
sorry ale za bardzo się nie znam na tych testach i nie wiem jak to ustawić, ale na co test jak płyta nie nie chce czytać do końca

A jak dam wolniej to odczyta do końca

no tak a pioneer 108 czyta, nie rozumiem tego za bardzo.

KC42 26.10.2005 19:35

Cytat:

Napisany przez slawekj
Prosiłem o test z prędkością 4x a nie 16x.
To nie są płytki do odczytu 16x.

sorry ale za bardzo się nie znam na tych testach i nie wiem jak to ustawić, ale na co test jak płyta nie nie chce czytać do końca

A jak dam wolniej to odczyta do końca

uppercoomera 26.10.2005 19:35

Cytat:

Napisany przez uppercoomera
Może mi ktoś podpowie w czym problem.Otórz nagrywarka BENQ 1640 nagrywa do 23% i zawiesza się. Płytki TDK DVD+R.Wcześniej nagrałem już chyba z 30 takich samych płytek i wszystko było OK.Próbowałem na róznych programach i tak samo .Czyżby wadliwe płytki? Teraz przed chwilą nagrałem płytkę TDK DVD+RW i wszystko OK.Zwaliłem już 5 płytek ale w między czasie 2 nagrałem poprawnie.Nie wiem w czym tkwi problem!!!

Bardzo prosiłbym o pomoc!!!

Conti 26.10.2005 19:34

Cytat:

Napisany przez PI7er
Po tygodniu postanowilem aby NEC 4550 dostal nowe rodzenstwo, padlo na BENQ 1640, dzis je kupilem i troche sie zdziwilem wykresami które zamieszczam nizej, nosnik to COPYME MCC003

Wg mnie to Benq pali jak NEC albo gorzej tyle ze ma sztucznie polepszone wykresy...

Porównujesz różnej długości nagranie - zwróć uwagę, że ta fatalna końcówka z Benqa nie występuje na płycie z Neca bo... Nec już nie nagrywał na tym obszarze - a jak partia płyt ma skopany obszar to przeważnie w podobnym miejscu płyty.

Poza tym Nec był zawsze i jest chwalony za zapis (nagrywarki dvd), a zarzucano mu gorszą korekcję przy odczycie.

Wypal 2 płyty z tej samej serii tym samym plikiem a przynajmniej o podobnej długości i wtedy je porównuj.

slawekj 26.10.2005 19:30

Cytat:

Napisany przez DomKos(R)
Witam
Tak sobie czytam te posty i zaczynam żałować, że kupiłem sobie Plextora 740A. A mogło być tak pięknie.

Nic straconego. :spoko:
Wgrywamy bios cvt BSLB i mamy BenQ 1640.
Opis :czytaj: w temacie.

Cytat:

Napisany przez PI7er
Plyty byly odpalone z jednakowymi parametrami, predkosc x8

Jednakowe paramatry to podobne błędy TE/FE i nagrywanie plikiem testowym Nero.
Nie będę pisał dlaczego :czytaj: w temacie i Forum.

Tak proszę zrobić porównanie. :taktak:

PI7er 26.10.2005 19:25

Cytat:

Napisany przez slawekj
Tak..... super wnioski.
Jest całkiem odwrotnie. :taktak:
Jeżeli porównujemy :czytaj: to wypalając z jednakowymi parametrami.
A Kolega co zrobił. Przypadkowe wypalanie bez testów na błędy TE/FE, różne wielkości zapisanego obrazu.

Tak nie można. Testy to nie zabawa i kolejne wykresy.
To przemyślane wypalanie i rzeczowe porównywanie.

Plyty byly odpalone z jednakowymi parametrami, predkosc x8

DomKos(R) 26.10.2005 19:22

Plex 740A :-(

Witam
Tak sobie czytam te posty i zaczynam żałować, że kupiłem sobie Plextora 740A. A mogło być tak pięknie. Przeszukałem forum i nigdzie nie ma nic ciekawego o mojej nagrywarce. Od wczoraj mam z nią problemy. Płytki MediaStore DVD-R x4 wypala tylko x4 a potem przy weryfikacji jest błąd Unrecovered read error. Podobnie z płytką EasyTouch. Wypalałem ją w Nero 7 z prędkością x2,4 i po 20% buum i po płytce. Później wypaliłem taką samą płytkę x4 i wszystko ok. W Nero Cd-Dvd Speed rewelacyjny wykres. O co chodzi? Może mam złe płytki? Proszę o pomoc! I jeszcze jedno. Czy ktoś wgrywał bios z Benq (BSJB) do tego Plexa? Dało to coś? Wzmocniła się wersja z oem na coś lepszego? ??? Może mi też potrzebna taka zamiana? Pomóżcie mi jakoś okiełznać napęd. Nie chę tracić płytek przy każdym nagrywaniu! Z góry dziękuję za szybką odpowiedź!

slawekj 26.10.2005 19:14

Cytat:

Napisany przez PI7er
Wg mnie to Benq pali jak NEC albo gorzej tyle ze ma sztucznie polepszone wykresy...

Tak..... super wnioski.
Jest całkiem odwrotnie. :taktak:
Jeżeli porównujemy :czytaj: to wypalając z jednakowymi parametrami.
A Kolega co zrobił. Przypadkowe wypalanie bez testów na błędy TE/FE, różne wielkości zapisanego obrazu.

Tak nie można. Testy to nie zabawa i kolejne wykresy.
To przemyślane wypalanie i rzeczowe porównywanie.

Takaszi 26.10.2005 19:07

Cytat:

Napisany przez Conti
DVD i HDD muszą być na oddzielnych kontrolerach [kanałach].
Benq ładnie zgrywa :tak!:
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26645&stc=1
Dla porównania to samo na LiteOn 1693:
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26646&stc=1

Mam oddzielnie, ale z taśm przeszedłem na kable i jest o 30% szybciej :serdusz:

uppercoomera 26.10.2005 19:07

Może mi ktoś podpowie w czym problem.Otórz nagrywarka BENQ 1640 nagrywa do 23% i zawiesza się. Płytki TDK DVD+R.Wcześniej nagrałem już chyba z 30 takich samych płytek i wszystko było OK.Próbowałem na róznych programach i tak samo .Czyżby wadliwe płytki? Teraz przed chwilą nagrałem płytkę TDK DVD+RW i wszystko OK.Zwaliłem już 5 płytek ale w między czasie 2 nagrałem poprawnie.Nie wiem w czym tkwi problem!!!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:52.