Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   BenQ 1640 / BenQ EW164B (https://forum.cdrinfo.pl/f15/benq-1640-benq-ew164b-54486/)

Conti 30.10.2005 16:45

Czemu mój ostatni post wygląda inaczej niż powinien wyglądać ??
Jakieś problemu z forum ??

slawekj 30.10.2005 16:34

Cytat:

Napisany przez Conti
Zrobiłem, wynik jak wyżej :) .
Dodam jeszcze, że:
D: to Hitachi 7200 80GB 2MB bufor ATA100
I: to Maxtor10 7200 200GB 8MB bufor SATA
żeby nie było, że raid czy Raptor ;) .
W tle normalnie chodzące programy - av, firewall, komunikator sieciowy i inne duperela.

I nie są to wenwętrzne transfery - no chyba, że telepatyczne ;) .

To teraz czekam na wypalenie 16x i log DVD-Decryptera po wypaleniu.

:)

Conti 30.10.2005 16:29

Cytat:

Napisany przez slawekj
Jeszcze raz napiszę. max to 21MB/s. To są testy wewnętrznych transferów danych. Nie ma to nic z rzeczywistym.
Prośba o zrobienie kopiowania w tle dużego pliku np. 2GB.
I zobaczymy. Można łatwo obliczyć. :spoko:

Zrobiłem, wynik jak wyżej :) .
Dodam jeszcze, że:
D: to Hitachi 7200, 80GB, 2MB bufor, ATA100
H: to Maxtor10 7200, 200GB, 8MB bufor, SATA
żeby nie było, że raid czy Raptor ;) .
W tle normalnie chodzące programy - av, firewall, komunikator sieciowy i inne duperela.

I nie są to wenwętrzne transfery - no chyba, że telepatyczne ;) .

slawekj 30.10.2005 16:15

Cytat:

Napisany przez Conti
Nie będe się za bardzo sprzeczał ;)
1 dysk to max ZAPISU ~ 20-30MB/s ale tak się składa, że odczyty mają prawie 2x większe od 30 (obszar końcowy dysku) do nawet 70 MB/s (obszar początkowy dysku) ze średnią >50MB/s. I nie mówię tu o raptorze tylko o "zwykłych" 7200 SATA - samsun/seagate/maxtor/hitach/wd.

Jeszcze raz napiszę. max to 21MB/s. To są testy wewnętrznych transferów danych. Nie ma to nic z rzeczywistym.
Prośba o zrobienie kopiowania w tle dużego pliku np. 2GB.
I zobaczymy. Można łatwo obliczyć. :spoko:

Conti 30.10.2005 16:12

Ilość załączników: 2
Cytat:

Napisany przez slawekj
32x1350 =43200/1024=42,19 MB/s
Tylko dwa szybkie dyski połączone macierzą RAID mogą uzyskać taki rzeczywisty transfer.
Jeden dysk to max 21MB/s (nie mylić z wewnętrznym transferem dysku). Można tylko marzyć o nagrywaniu 16x. :piwo: :)

Nie będe się za bardzo sprzeczał ;)
1 dysk to max ZAPISU ~ 20-40MB/s ale tak się składa, że odczyty mają prawie 2x większe od 30 (obszar końcowy dysku) do nawet 70 MB/s (obszar początkowy dysku) ze średnią >50MB/s. I nie mówię tu o raptorze tylko o "zwykłych" 7200 SATA - samsun/seagate/maxtor/hitach/wd.
http://www.benchmark.pl/r.php?file=h.../strona-6.html
http://www.benchmark.pl/r.php?file=h...strona-12.html

P.S. kopiowanie w tle:
bez bufora:
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26745&stc=1
z buforowaniem (czyli pomiar odczytu - zapis nie wpływa na prędkość kopiowania):
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26744&stc=1

slawekj 30.10.2005 16:02

Cytat:

Napisany przez Daniel290
Przy takiej konfiguracji kompa spawarka powinna palić x32 8 ) Dla mnie akurat ta prędkość jest tylko ciekawostką przyrodniczą bo zatrzymałem sie na x8.

32x1350 =43200/1024=42,19 MB/s
Tylko dwa szybkie dyski połączone macierzą RAID mogą uzyskać taki rzeczywisty transfer.
Jeden dysk to max 21MB/s (nie mylić z wewnętrznym transferem dysku). Można tylko marzyć o nagrywaniu 16x. :piwo:

Wystarczy zrobić kopiowanie w tle i zobaczą Koledzy ile warte są Wasze maszynki. :spoko:

KC42 30.10.2005 16:01

Cytat:

Napisany przez Conti
U mnie na 16x nawet nie chce zrobić testu TE/FE - wiesza się qscan - kończy się wymuszonym zamknięciem programu. Na 12x testuje bez problemu. Płytki to DVD+R Sony 16x, TDK 16x, Verb 16x. Nawet nie sprawdzałem, czy będzie wypalać.

A co do konfigu - to troche nie tak - jeśli winny byłby za wolny dysk / procek / transfer to spadałby bufor do zera, nagrywanie byłoby wstrzymane do zapełnienia buforu i z powrotem by ruszało pełną parą.
A przy athlonie 64, 1GB ramu i dysku SATA (przy założeniu że się nic nie robi obciążającego kompa) to nie ma prawa "zabraknąć" transferu.

Bufor mam na full, i nic w tle nie robię, może dupnięta nagrywarka

Daniel290 30.10.2005 15:57

Cytat:

Napisany przez KC42
pamięci 1GB, procek athlon64 3200, dyki SATA2, ale faktycznie zawsze pale nie z iso tylko z plików, i pale na nero. ale dziwne, znajomy ma stary komp, na liteonie nagrywa na 16x z pliku te same plyty i OK.
jutro kupie verbatimy bo wszystkie poszły do śmieci i sprubuje nagrać z iso

Przy takiej konfiguracji kompa spawarka powinna palić x32 8 ) Dla mnie akurat ta prędkość jest tylko ciekawostką przyrodniczą bo zatrzymałem sie na x8.Ale z czystej ciekawości zniszcze jednego verbatima i wypale go x16.Skany za pare minut :D

Conti 30.10.2005 15:53

U mnie na 16x nawet nie chce zrobić testu TE/FE - wiesza się qscan - kończy się wymuszonym zamknięciem programu. Na 12x testuje bez problemu. Płytki to DVD+R Sony 16x, TDK 16x, Verb 16x. Nawet nie sprawdzałem, czy będzie wypalać.

A co do konfigu - to troche nie tak - jeśli winny byłby za wolny dysk / procek / transfer to spadałby bufor do zera, nagrywanie byłoby wstrzymane do zapełnienia buforu i z powrotem by ruszało pełną parą.
A przy athlonie 64, 1GB ramu i dysku SATA (przy założeniu że się nic nie robi obciążającego kompa) to nie ma prawa "zabraknąć" transferu.
Cytat:

Przy dużych błędach napęd sam zwolni i będzie nagrywał wolniej.
Niestety :( to tylko "myślenie życzeniowe" oraz teoria. Za dużo płyt wywaliłem, bo napęd nie zwolnił a powinien, abym w to wierzył.

slawekj 30.10.2005 15:47

Cytat:

Napisany przez KC42
.... ale faktycznie zawsze pale nie z iso tylko z plików, i pale na nero. ale dziwne, znajomy ma stary komp, na liteonie nagrywa na 16x z pliku te same plyty i OK.

Kolega ... znajomy ustawia na 16x a wypala max 13.6x.
Prośba o sprawdzenie przed nagraniem płytki przy prędkości 16x na błędy TE/FE.
Przy dużych błędach napęd sam zwolni i będzie nagrywał wolniej.

Napęd można sprawdzić nagrywając 12-16x plikiem testowym Nero.
Prośba o takie nagranie i screen. :taktak:

KC42 30.10.2005 15:40

Cytat:

Napisany przez slawekj
Transfer burst to jedno a rzeczywisty wewnętrzny to drugie. Wszystko zależy od konfiguracji.
Przy takich prędkościach należy wypalać z obrazu.
Najlepiej zrobić wypalanie na DVD-Decrypter'ze.
Po zakończeniu pokaże faktyczną prędkość. I wszystko będzie jasne.

Ile Masz pamięci ?

pamięci 1GB, procek athlon64 3200, dyki SATA2, ale faktycznie zawsze pale nie z iso tylko z plików, i pale na nero. ale dziwne, znajomy ma stary komp, na liteonie nagrywa na 16x z pliku te same plyty i OK.

slawekj 30.10.2005 15:25

Cytat:

Napisany przez KC42
może wiesz czemu nie mogę palić na na 16x kupiłem Verbatimy i lipa na 8 razy OK na x16 nagrywarka albo nagra i płyta nie czytelna pod koniec albo zaczyna nagrywać x1 i potem przyspiesza po około 60% a po nagrania płyta zepsuta nie czyta wcale, test transferu burst 23 m,s czyli OK. czyż popsuty benq, mam dać do naprawy a firma mi odeśle używaną jak to czytalem na forum innym zrobili :)

Transfer burst to jedno a rzeczywisty wewnętrzny to drugie. Wszystko zależy od konfiguracji.
Przy takich prędkościach należy wypalać z obrazu.
Najlepiej zrobić wypalanie na DVD-Decrypter'ze.
Po zakończeniu pokaże faktyczną prędkość. I wszystko będzie jasne.

Ile Masz pamięci ?

KC42 30.10.2005 15:16

Cytat:

Napisany przez slawekj
A bios dlaczego nie BSLB ?

Koniecznie. :taktak:

może wiesz czemu nie mogę palić na na 16x kupiłem Verbatimy i lipa na 8 razy OK na x16 nagrywarka albo nagra i płyta nie czytelna pod koniec albo zaczyna nagrywać x1 i potem przyspiesza po około 60% a po nagrania płyta zepsuta nie czyta wcale, test transferu burst 23 m,s czyli OK. czyż popsuty benq, mam dać do naprawy a firma mi odeśle używaną jak to czytalem na forum innym zrobili :)

Raus 30.10.2005 15:03

Ilość załączników: 1
Dzisiaj koleś przyniósł mi 2 płyki Platinet żebym mu filmy wypalił. Pomyślałem sobie że Platinetów jeszcze na BenQ nie wypalałem i z chęcią zrobie testy, ale z takim egzotycznym ID jeszcze się nie spotkałem :wow: UME01 co to kurde wogule jest :| . Szukałem testów na forum cdfreaks.com, ale nic nie znalazłem. Może wy mieliście doczynienia kiedyś z taką płytką??

ps. jak na taki egzotyk wypaliła się całkiem nieźle (x4), tylko ten jitter wygląda jak linia prędkości odczytu ;)

ps2. mam jeszcze jednai chętnie bym se ją wypalił x8, ale wtedy może kumplowi nie działać na stacjonarce (qscan pozwolił na wypalanie x8)

slawekj 30.10.2005 08:32

Cytat:

Napisany przez GRZDYLEK
Memorex +4 palony x4. Na tym przykładzie widać , jak wielki wpływ ma prędkość odczytu na końcowy wynik. Właściwie to zastanawiam się , czy test x4 nie jest najwłaściwszym rozwiązaniem. Myślę , że przy tej prędkości napęd czyta dokładniej. :piwo:

Wraz z prędkością rosną błędy odczytu.
Wykres pokazuje duże błędy TE po koniec płytki i dlatego mamy duże błędy PI/PIF.
Taką płytkę nagrywamy jak najwolniej i nie do końca. :taktak:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:59.