Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   BenQ 1640 / BenQ EW164B (https://forum.cdrinfo.pl/f15/benq-1640-benq-ew164b-54486/)

uuk81 12.08.2005 11:07

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Wystarczy obejrzec dokladnie cake. Verb z MCC Indie (MBI) to nie nowosc.

Hmm, muszę przyjrzeć się temu cake (nie mam go, kupiłem jedna sztukę na próbę) ;) Na boxie jest 'Made in Taiwan' i 'A Mitsubishi Chemical Company' :) Zresztą jeśli chodzi o płytki DVD-R/RW, +R/RW, tylko na opakowaniach Verbatima (na cake też) widziałem nazwę faktycznego producenta (MCC), ale przyznaję, nie zwróciłem uwagi na miejsce produkcji (Made in ...) ;)
pawelblu - czy moja wcześniejsza dedukcja co do maxa PI przy ECC 8/8 jest prawidłowa? :) :piwo:

pawelblu 12.08.2005 10:21

Cytat:

Napisany przez uuk81
Skąd wiesz że te płyty są z Indii skoro to MCC ||

Wystarczy obejrzec dokladnie cake. Verb z MCC Indie (MBI) to nie nowosc.

uuk81 12.08.2005 09:45

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez MZiol
@karel48 pytałem jaka ta verba ponieważ (już kiedyś to pisałem) sam kupiłem cake 25 +R x8 i niestety każda z tej paczki ma "szpilki" PIF jak poniżej dodam że to verba made in India

Kupiłem jedną na próbę z cake 25 sztuk i od razu przyszły mi na myśl twoje wykresy ;)
Skąd wiesz że te płyty są z Indii skoro to MCC ||
PS. Mam jeszcze jedną, ale kupioną w Empiku (box), jak wypalę to wrzucę :)

Payti 12.08.2005 09:20

Ilość załączników: 2
Platinum x8 DVD+R palona x8 na BenQ 1640 - kod nośnika RITEKJPN R02

Pozdr,

karel48 12.08.2005 00:25

Ilość załączników: 4
Cytat:

Napisany przez xpx
Ma ktoś nowego pioneera DVR-110D, żeby porównać do BenQ, Pionek ma sprawdzanie jakości płytek?

Nawet gdyby ktoś miał to podejrzewam że nie będzie go porównywał w tym topicu. ;)
Ps. Następne Verby

xpx 11.08.2005 23:12

Ma ktoś nowego pioneera DVR-110D, żeby porównać do BenQ, Pionek ma sprawdzanie jakości płytek?

MZiol 11.08.2005 23:08

@karel48

pytałem jaka ta verba ponieważ (już kiedyś to pisałem) sam kupiłem cake 25 +R x8

i niestety każda z tej paczki ma "szpilki" PIF jak poniżej

dodam że to verba made in India

karel48 11.08.2005 22:17

Cytat:

Napisany przez MZiol
@karel48
no i ślicznie

a jakie to verby - box czy z cake

Verby distrybuted by giełda Balicka Kraków - z cake (kupywałem po 10 i 25szt. - niewiem niestety które to są ponieważ załadowałem je później do jednego wora - brak profesjonalizmu :zawstydz: )
Cytat:

Napisany przez MarekLe
BenQ DW1640 jak ta nagrywarka tak zachwalana na tym forum radzi sobie z zabezpieczeniami.

No cóż ja nie próbowałem - z tego co mi wiadomo to poprzedni model czyli 1620 niezbyt sobie dawał radę - podejrzewam że nic się w tym względzie nie zmieniło bo byłoby o tym głośno - w każdym razie to nie Litek ;)
A oto następna Verba - niestety nie było materiału na całość :)

Ps.Zaczyna mnie to palenie jarać 8 ) - obym się za bardzo nie najarał bo później straszny kac i głowa boli :\ - nie po to rzuciłem żeby mnie łeb bolał :nie!:

MarekLe 11.08.2005 21:51

BenQ DW1640

BenQ DW1640 jak ta nagrywarka tak zachwalana na tym forum radzi sobie z zabezpieczeniami.

MZiol 11.08.2005 21:22

@karel48
no i ślicznie

a jakie to verby - box czy z cake

karel48 11.08.2005 21:13

Jasne, że wiem ... że nic niewiem. ;)
Nadeszła wielkopomna chwila - dzięki uprzejmości kolegi mam do wypalenia kilka bajek dla dziecka (prosił o kopie zapasowe - więc przyszedłem z pomocą) - niestety w moim posiadaniu tylko Verby na MCC003 - ponoć to dobry nośnik więc testy przewidywalne, ale z drugiej strony przecież cały czas chodzi o to żeby palić na dobrych ... koniec tego gadania - oto pierwsza, jestem z niej dumny - palona x 8 :)

rork 11.08.2005 17:55

No to zacytuję siebie ( a co ;) )
Cytat:

(może to juz było wyjaśnione to sory za zamieszanie)
odpowiedzi Szanownych Kolegów rozjaśniły moje szare komórki, szczególnie Szanowny MODerator zna się na rzeczy dzięki :) Karel48 też swoje wie

ps. MODeratorze kochany ;) rozumiem, że jak jestem kuszony robieniem testu 8/8 x8 to mam sobie odpuścic ;)

ps2. przypomniałem sobie, że już czytałem wcześniej o teście nero i jego ustawieniach dla liteon'a i benq'a ale to dopiero po przeczytaniu odpowiedzi :)

madmax2 11.08.2005 16:53

Ilość załączników: 5
Sorki Panowie, jeżeli dam plamę w poście. Nie czytałem kilku ostatnich stron. Na urlopie jestem. Korzystam z kompa u rodziny, a tu tylko zwykły modem analogowy i licznik bije.
Ja ze swoim Benq nadal mam mały problem, który sygnalizowałem wyżej. Mianowicie napęd błędnie rozpoznaje prędkości nagrywania DVD-R. Np. x 2.4 na jakimkolwiek minusie, chociaż nagrywa dobrze. Pewnie nowy bios tak, jak pisał @sławekj załatwi sprawę.
Poniżej kilka screenów z testów.
P. S. Co do płyt Benq jakość 0, bo chyba za wcześnie zacząłem test po nagraniu płyty i wyrzuciło komunikat ***8222;No additional sense information (000000)***8221; ***8211; co do ilości zer mogę się mylić.
Z TDK było podobnie, ale ponowny test na zimnym napędzie poszedł gładko.

uuk81 11.08.2005 14:14

Hmmm - u mnie QSuite się wywala gdy chcę go uruchomić przy włożonej czystej płycie DVD-RW (TDK 2x), albo gdy po uruchomieniu włożę taką płytkę i dam refresh :wow:
PS. Co do oceny testów na litku i benqu przy różnych ustawieniach ECC i stąd zupełnie różnych normach, to bardzo trudno je porównywać :)
Jeśli max dla ECC 8/1 wynosi 280/4 to max dla ECC 8/8 to chyba 2240/32 ||
ale tego maxa PI dla ECC 8/8 nie jestem pewien ;) Założyłem, że jeśli 8/1 to jeden blok z ośmiu a 8/8 to osiem bloków na osiem, to mogę wartość 280 przemnożyć przez 8 tak jak przy PIF (4x8=32) ||
Jeszcze raz :piwo: dla bart_3d :)

karel48 11.08.2005 13:21

Wypaliłem na próbę DVD-RW x4 Verbatima z prędkością x 2,4 - rezultat raczej opłakany, jak to przyrównać do testu kolegi @xux84
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=186
Zaczynam się podłamywać ;)
Trochę rysków i zabrudzeń było, ale żeby aż tak ... :smutny:
Pytanko do znawców - czy Qscan nie wykonuje testów czystej RW przed zapisem - nawet po całkowitym kasowaniu ???

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:55.