Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   BenQ 1640 / BenQ EW164B (https://forum.cdrinfo.pl/f15/benq-1640-benq-ew164b-54486/)

karel48 07.08.2005 20:33

Cytat:

Napisany przez moll47u
... Wszystkie się czytają bardzo dobrze w każdym napędzie...
...BTW, ale Benq zamówiłem i zobaczymy jak nagrywa w porównaniu z Pionkiem 108

Tutaj się w pełni zgadzam z kolegą - miałem 108 a znajomy jedzie na Pionkach już kawał czasu ( zmienia napędy co 3 miechy) obecnie ma dwie 109 i wypala na nich stertę płyt, które następnie idą do ludzi czyli do różnych czytników i nigdy niema problemów. :spoko:
Dlatego właśnie tak polubił napędy tej marki - niewiem z czym to zjeść i jak fachowo wytłumaczyć ale czasem dobry wynik w teście wcale nie idzie w parze z kompatybilnością podczas odczytu szcególnie w stacjonarkach.
Sam posiadam kilka markowych płytek, których jakość oceniona na podstawie testu jest niepodważalna, jednak podzczas odtwarzania w stacjonarce jest kilka przycięć. :smutny:
Ja również zamówiłem Benka - jutro odbiór - i też jestem ciekaw co ten napęd sobą zaprezentuje. Nie ukrywam, że lubię zabawę w testy i stąd poniekąd mój wybór.
Pionka polecam wszystkim, którzy testy mają daleko w ... a nagrywają niekoniecznie dla siebie. ;)
:piwo:

kowanski 07.08.2005 20:58

Ilość załączników: 2
Płyta HAWK DVD+R 4x niebieski przedruk za 0,89 zł w kopercie palona x4 na BENQ 1640
Niestety na początku płytki rysa :(

czechoj 07.08.2005 21:25

A tu tak jak obiecałem test memorexa 8x palonego 8x....
i proszę w porwnaniu do poprzedniej płytki nagranej 2,4x (wszystkie z jednego opakowania ta nagrana 8x jest nieporównywalnie lepsza. Qscan autentycznie lepiej wypadł dla prędkości 8x. Ciekawe

kowanski 07.08.2005 21:34

Zrobiłem test płytki PLATINUM DVD+R DL
Pierwszy test na 1620 B7P9
Drugi na 1640 BSJB

moll47u 07.08.2005 21:48

Czy można prosić o kilka słów komentarza dla mniej "kumatych"?

Wstawiacie wykresy i mniej wtajemniczeni mogą sobie poogladać pięknie poszarpane linie.

Plizz - o prarę słów komentarza do wykresów!

slawekj 07.08.2005 21:54

Cytat:

Napisany przez moll47u
Czy można prosić o kilka słów komentarza dla mniej "kumatych"?

Wstawiacie wykresy i mniej wtajemniczeni mogą sobie poogladać pięknie poszarpane linie.

Plizz - o prarę słów komentarza do wykresów!

Rozumiem, że chodzi o QScan.
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=268
Wykres bardzo dobrej płytki i wynik: właściwie dobrana prędkość do jakości
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=271
Wykres bardzo złej płytki i wynik: źle dobrana prędkość do jakości
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=254

:)

rork 07.08.2005 22:17

Cytat:

napisane przez melag
Oczywiście można kupić obojętnie jaką nagrywarkę i nagrywać na Verbatimie z prędkością 4x - 8x i wszystko będzie "cacy", ale czy tak naprawdę o to chodzi ? Wydaje mi się że lepiej być świadomym tego jaką zastosować prędkość do danego nośnika na określonej nagrywarce.
Jeżeli dobrze rozumiem, celem dobierania nośnika do nagrywarki jest uzyskanie jak najlepszej jakości zapisu ? Wybranie verbatima prawie na 100% nam to zapewnia ||, a przy okazii możemy być spokojni (chyba, to się jeszcze okaże) o możliwość skożystania z tych danych powiedzmy po 5 latach i chyba właśnie o to chodzi w nagrywaniu "dla siebie" ;), a dobrać prędkość dla nośnika, to można bez benq'owych narzędzi po prostu nagrać parę płyt i zrobić testy na dostępnych programach i "się wie" co "jest grane" ;) albo używać sprawdzonych marek bez testów i też powinno być dobrze :)

pozdro

melag 07.08.2005 22:24

Cytat:

Napisany przez czechoj
Jakie narzędzie? Qscan.... Tak naprawdę czy można prawidłowo go odczytywać? Jak to jest że Qscan pokazuje że wszystko ok a płyta nagrana daje mierne wyniki w teście? Sam zachłysnąłem sie nieco tymi "narzędziami"
i powiem szczerze, że chyba troszeczke sie zawiodłem.

Narzędzia które pozwalają przetestować płytkę przed i po zapisie :idea:
Przed : Qscan TE/FE (zgadzam się że Qscan podaje jakość orientacyjnie)
Po : Disc quality PIE/PIF/JITTER/POF

Cytat:

i proszę w porwnaniu do poprzedniej płytki nagranej 2,4x (wszystkie z jednego opakowania ta nagrana 8x jest nieporównywalnie lepsza. Qscan autentycznie lepiej wypadł dla prędkości 8x. Ciekawe
Najpierw Kolega się zawiódł i neguje "narzędzia", a teraz stwierdza że można korzystać z Qscan-a i wyciągnąć wnioski co do doboru prędkości. :\

Brak konsekwencji.

slawekj 07.08.2005 22:28

Cytat:

Napisany przez rork
Jeżeli dobrze rozumiem, celem dobierania nośnika do nagrywarki jest uzyskanie jak najlepszej jakości zapisu ? Wybranie verbatima prawie na 100% nam to zapewnia ||, a przy okazii możemy być (chyba, to się jeszcze okaże) o możliwość skożystania z tych danych powiedzmy po 5 latach i chyba właśnie o to chodzi w nagrywaniu "dla siebie" ;), a dobrać prędkość dla nośnika, to można bez benq'owych narzędzi po prostu nagrać parę płyt i zrobić testy na dostępnych programach i "się wie" co "jest grane" ;) albo używać sprawdzonych marek bez testów i też powinno być dobrze :)

pozdro

Ręce opadają. Nie warto tłumaczyć bo i tak zawsze to samo.
:czytaj: Forum.
Nie chce mi się ponownie szukać wykresów i robić porównania.
Nic nie jest pewne bo każdy nośnik i ten najlepszy jest zawsze z innymi błędami.
Mogę się zgodzić jedynie z powtarzalnością wyników a nie z regułą, że np. Verbatim na prawie 100% zapewnia nam wysoką jakość. Tak nie jest.
Przykładem jest obecnie Verbatim -/+Rx16.

:)

melag 07.08.2005 22:36

Cytat:

Napisany przez rork
Jeżeli dobrze rozumiem, celem dobierania nośnika do nagrywarki jest uzyskanie jak najlepszej jakości zapisu ?

:taktak:

Cytat:

Napisany przez rork
Wybranie verbatima prawie na 100% nam to zapewnia ||

prawie

Cytat:

Napisany przez rork
a dobrać prędkość dla nośnika, to można bez benq'owych narzędzi po prostu nagrać parę płyt i zrobić testy na dostępnych programach

:taktak:, tylko trzeba mieć nagrywarkę która "oddaje" błędy i jest supportowana przez dostępne oprogramowanie.

rork 07.08.2005 22:38

@slawekj jeżeli jest tak jak napisałeś to jaki jest sens robić w ogóle testy ? Czy to znaczy, że jak mam kupić powiedzmy 30 płyt vebatim to każdą muszę sprawdzić (wszystko co nagrywam skanuję ale nie w całości ,no chyba że mam jakieś wątpliwości w trakcie krótkiego skanu) zero zaufania ? Coś nie tak moim zdaniem.

ps. mi narazie nic nie opada, a tłumaczyć mi nie trzeba mam swoje zdanie na ten temat i raczej "kumam czaczę" więc spoko :)

rork 07.08.2005 22:39

@ melag 100% racji np. liteon to spełnia (no jitterra nie oddaje ;) )

czechoj 07.08.2005 23:06

Cytat:

Napisany przez melag

Najpierw Kolega się zawiódł i neguje "narzędzia", a teraz stwierdza że można korzystać z Qscan-a i wyciągnąć wnioski co do doboru prędkości. :\

Brak konsekwencji.

Nie kolego, nie brak konsekwencji tylko stwierdzenie że akurat dla tego przypadku potwierdził się wynik Qscana i testu z nero. Co niestety przegladając ten i podobny temu (BenQ 1620) nie zawsze idzie w parze. Byłbym kłamcą gdybym napisał że to nie prawda.
Ja nie testuję czegoś tylko dla testu ale próbuje to jeszcze interpretować, a nie zawsze niestety można. Zastanawiam sie np. dlaczego wynik testu Qscanem memorexa w przypadku prędkości 2,4x jest gorszy niż dla 8x. A ciekawi mnie fakt jak wytłumaczyć że większa szybkość zapisu w przypadku memorexa dała faktycznie znacząco lepsze rezultaty, bo nie jest to na pewno regułą.

kowanski 08.08.2005 09:28

Płyta Vakoss DVD+R 8x palona x4 na Benq 1640
dla porównania palona x8
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=346

Popielaty 08.08.2005 12:28

No powiem że Verbatim by się takiego wyniku nie powstydził. Dziś kupię kilka tych Vakosów i zrobię testy na moim 1620.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:33.