Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   DLA NOWYCH USEROW !!!! z pytaniem co kupic za nagrywarke DVD!!!!!! (https://forum.cdrinfo.pl/f15/dla-nowych-userow-pytaniem-co-kupic-za-nagrywarke-dvd-44017/)

bart87 07.01.2005 00:02

Niedawno doczytałem co to jest ten bitsetting (google rulez!) i cóż.. jestem bardzo przychylny temu rozwiązaniu! :) A w oryginalnych firmware'ach tez dają bitsetting? Czy tylko w zmodowanych? I właściwie czy ten bitsetting ma jakieś wady? Coraz bardziej jestem za pomysłem kupienia NECa! :)

Feyd Rautha 07.01.2005 00:27

Właśnie jutro kupuję (o ile będzie ;)) NEC-a 3520. Cóż, kombinowałem ostro. Pomimo, że mam już CDRW - LiteOna LTR 52327S i jestem z niego zadowolony to zdecydowałem się na NEC-a. Wydaje się być napędem najbardziej rozwojowym (zapis DVD-R DL), poza tym niezłe wyniki testów na CDRinfo.com Zobaczymy jutro jak się będzie sprawował... Dam znań

Koolo 07.01.2005 07:30

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Nieprawda! :nie:

Na forum masz tysiące wykresów, opinii, instrukcji @, zmian biosów, metod reanimacji, ect., ect. ...

Na palcach ręki wymienić by rzeczy których z Litkiem zrobić nie można :czytaj:

:>

Ja tak naprawdę znalazłem tylko jedną rzecz której na lite-on zrobić nie można a mianowicie spokojnie nagrywać płyt poza tym wszystko super ;-)

szunaj 07.01.2005 09:06

Chcę podzielić się z wami opnią na temat NEC-a 3500
Praccuje cico
wypaliłem około 100 płyte i zepsułem 5-7 jestem zadowolony z jakości wypalonych płytek (to znacz że odtwarza na wszystkich stacionarkach a było ich sporo i firm naprawdę egzotycznych)te popsute to chyba nie była wina palnika ale ja się na tym nieznam.
Wypalałem na różnych nośnikach i wydaie mi się że te leprzych firm sa lepiej wypalone szypciej je wczytuje na stacionarnym
Zaznaczam że mnie zależało na jakości wypalanych płytek nie na szypkości dostępu ani na szypkości wypalania (choć x2 a x4 to odczuwalna różnica jak siedzisz i czekasz)
Nie wypałałem dużo CD bo mam inną nagrywarkę do CD "LG"lecz zauważyłem że NEC lepiej zczytuje płyty zabezpieczone może nie najnowszymi zab. te płyty CD co wypaliłem były ok.
Zauważyłem że płyty DVD (słabych firm)nagrane na Litku nie wiem modelu NEC żle odczytuje lecz to wina wypalenia bo DVD ROM też robi błędy
Ja ogólnie jestem zadowolony z tego napędu jeśli to komuś pomogło w wyboże to się cieszę

Raferti 07.01.2005 09:17

Witam - jestem nowy (jednak od wielu m-cy przeglądam to forum). Ja dołączyłem do użytkowników Lite-On...
Co do "wojny" Lite-On vs. LG - moim zdaniem jest ona bez sensu... jednak muszę przyznać rację, iż ostatnio LG się popsuło - mój brat ma nagrywarkę LG DVD i nie powiem, aby z nią było OK... Podobnie jak z moją nagrywarą DVD w laptopie Matshita (Panasonic)... kicha..., ale może to zależy od modeli?

dzesio 07.01.2005 09:49

powiem krotko: pioneer albo plextor
obecnie uzywam od ponad roku pioneera 107, szwagier ma liteona, znajomy tez. sa szybsze, dwuwarstwowe ale nie zamienilbym sie. nastepna jaka kupie to bedzie rowniez pioneer. drogo mowicie. to jest wzgledne. ja placilem ponad 600 zl za pioneera 107d. tak to porownujac to obecnie wszystko jest tanie. no dobrze juz mowie czemu: litki sa glosne i maja slaba jakosc wypalania dvd. oczywiscie mozna znalezc taki nosnik ktory bedzie sie dobrze wypalal w litku ale ta glosna praca jest DOBIJAJACA. pioneera w porownaniu z litkiem wogole nie slychac. ale sie rozpisalem a mialo byc krotko :)

bart87 07.01.2005 09:52

@dzesio

A czemu w swojej wypowiedzi nie uwzględniasz NECow?

Raferti 07.01.2005 10:09

Cytat:

Napisany przez dzesio
powiem krotko: pioneer albo plextor

A ja powiem tak - propaganda... :) Pierwszą nagrywarkę jaką kupiłem to była CDRW HPx2 za 1500 zł, potem Philips (2 modele), LG (4modele), Plextor x12 za 1600 zł, i na końcu Lite-On... z Lite-On CDRW byłem tak zadowolony jak z Plextora. Od 1,5 roku mam nagrywarkę DVD- Matshita (Panasonic) w laptopie. Teraz kupiłem Lite-On i podłącze pod kieszeń 5,25`` zewn. USB 2.0 do laptopa... dlaczego kupiłem - bo chcę używać płyt DL i DVD +, czego mi mój Panasonic nie umożliwia. Zawsze nagrywam na firmowych płytach -TDK, Verbatim. Wydatek 3 zł za płytę to nie tak dużo - swego czasu kupowałem Cd za 50 zł (były takie ceny) i DVD 1,5 roku temu kosztowały 15 zł - teraz ceny są śmieszne... a nagrywanie na szajsie za 1 zł to przesada - później się nie dziwić, że ktoś ma problemy...

bart87 07.01.2005 10:13

@Raferti:

A co sądzisz o Esperanzach -R/+R? Ja mam kilka takich płyt i własciwie jestem zadowolony (koszt ok. 2 PLN). Nigdy zaś nie miałem jeszcze markowych płyt, jak wielka jest różnica pomiędzy nimi a Esperanzami?

Raferti 07.01.2005 10:55

Z Esperanzami to mam mieszane uczucia... zależy od serii - powiem co prawda o płytach CD, a nie DVD - na DVD nie nagrywałem... aczkolwiek są przypadki (z tego co wyczytałem na forum) że niektóre modele nagrywarek ich "nie trawią", np. podobno mój Lite-on... a już na 100% mój Panasonic nagrywa tylko na TDK i Verbatim i EMTEC (nawet Dysanów i Platinium nie nagrywa). Także tu wiele zależy od nagrywarki jaką się posiada...

Turboni 07.01.2005 11:39

Cytat:

Napisany przez bart87
@Raferti:

A co sądzisz o Esperanzach -R/+R? Ja mam kilka takich płyt i własciwie jestem zadowolony (koszt ok. 2 PLN). Nigdy zaś nie miałem jeszcze markowych płyt, jak wielka jest różnica pomiędzy nimi a Esperanzami?

byl temat o Esperanzach na forum Vizzard do zalozyl a wczoraj wypalilem na plexie 4 jak chcesz to zobacz w temacie plexa :)

z Espami to roznie byla jedne ladnie sie pala drugie gorzej - loteria

VIZZARD 07.01.2005 13:01

Cytat:

Napisany przez Koolo
Ja tak naprawdę znalazłem tylko jedną rzecz której na lite-on zrobić nie można a mianowicie spokojnie nagrywać płyt poza tym wszystko super ;-)

No tak ...

Nigdy nie zadowoli się wszystkich :nie:

Zawsze znajdzie się ktoś :podbite:

Kto będzie wybrzydzał i marudził :\

:mruga:

Conti 07.01.2005 14:39

Wiesz Vizard, ale to po części prawda.
Tyle, że o każdej nagrywarce dvd to można powiedzieć :haha: , bo każda lubi lub nie jakieś tam płyty :taktak: .
No może plexom wszystko jedno co nagrywają i benqom (pod warunkiem, że optyka się nie rozleci :haha: )
Przewagą litka jest to, że duuużo ludzi go ma, jest duuużo softu do niego a i proste modyfikacje.

Raferti
Przecież Panasonic ostro wspiera DVD-R/RW. Więc czego się spodziewać przy plusach :( .

Feyd Rautha 07.01.2005 18:22

Czy ktoś wie, gdzie można kupić nagrywarkę NEC 3520??? NIGDZIE, W CAŁEJ POLSCE JEJ CHYBA NIE MA....

bart87 07.01.2005 18:27

Cytat:

Napisany przez Feyd Rautha
Czy ktoś wie, gdzie można kupić nagrywarkę NEC 3520??? NIGDZIE, W CAŁEJ POLSCE JEJ CHYBA NIE MA....

A gdzie patrzyłeś? W ofercie komputronika jest na zamówienie, można zapytać o czas realizacji poprzez www (wymaga rejestracji na witrynie), poza tym pozostaje allegro i proline (choć temat proline był już w tym topicu poruszany ;) ). Ja na razie jestem za komputronikiem, ale odczekam jeszcze z tydzień lub dwa, jak będzie pewne, że ta nagrywarka jest :spoko:. Jak będziesz miał jakieś newsy - daj znać.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:13.