Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   DLA NOWYCH USEROW !!!! z pytaniem co kupic za nagrywarke DVD!!!!!! (https://forum.cdrinfo.pl/f15/dla-nowych-userow-pytaniem-co-kupic-za-nagrywarke-dvd-44017/)

nowak 05.01.2005 18:06

Mimo wszystkich niepochlebnych opinii o LG jestem szczęśliwym posiadaczem GSA-4160(A300), nie mam problemu z wypalaniem, stacjonarki to łykają ,tylko Manta ma problemy- dwa te same modele, a zachowują się inaczej, ale to podobno badziewie gorsze od LG (he he). Minusy? Może ktoś zauważył, ja na razie nie. Chętnie poznam konstruktywne opinie innych o LG.

VIZZARD 05.01.2005 18:21

Cytat:

Napisany przez Grzegorz_n
Dowiedziałem się kilku rzeczy na temat LG i powiem szczerze, ze bardziej one mnie przekonują niż opinie użytkowników, które często brzmią:
"Wybrałbym Liteona. Sam mam Liteona, wypaliłem już 20 płytek i wszystko jest OK"

Nieprawda! :nie:

Na forum masz tysiące wykresów, opinii, instrukcji @, zmian biosów, metod reanimacji, ect., ect. ...

Na palcach ręki wymienić by rzeczy których z Litkiem zrobić nie można :czytaj:

Cytat:

- LG (powiedzmy GSA-4163) ma 2 lata gwarancji - to pewnie o czymś świadczy

Żadna rewelacja

Większość obecnie sprzedawanych napędów ma taką gwarancję, np. Liteon :D

Cytat:

- obliczony jest na 100.000 godzin pracy - inne na ok. 70.000

Ciekawe, jak to liczą? :idea:

Na kalkulatorze?

Dla mnie teoria - w ogóle niepotrzebna :nie:

Cytat:

- udział LG w rynku (urządzenia optyczne) to ok 60% - 40% to cała reszta

To plotki :na_ucho:

:D

Cytat:

- same najlepsze opinie w testach wykonywanych przez inne europejskie kraje
itp.

No!

To już coś!

Tylko

Cytat:

Dziwi mnie fakt, że prawie wszyscy w dziwnie "zgrabny" sposób pomijają rozważania na temat zakupu LG
i cały czas zastanawiam się skąd się to bierze i gdzie tkwi przyczyna.

No właśnie! :idea:

:>

VIZZARD 05.01.2005 18:25

Cytat:

Napisany przez pawelblu
- pewnie o czyms swiadczy ... ale LiteOn teoretycznie tez ma 24 mies gwarancji ||
- no i co z tego ?? To jest parametr czysto abstrakcyjny. Nie zdarzylo mi sie kiedykolwiek spotkac kogos kto powiedzialby - tak zgadza sie - moj naped przetrwal tyle ile deklaruja w MTBF. Powiem wiecej - jezeli jakas marka "chwali" sie tym parametrem to wiadomo ze nie ma nic dobrego do zaoferowania.
- rotfl !! Te dane sa wrecz przezabawne :) LG utracilo dominacje juz baaardzo daaawno temu.

"LG czyta wszystko co mu sie zapoda" - CD-ROM 52x czyta tak ze potem jest nie do uzytku. Slyszales moze o pekajacych plytach w CD-ROMach 52x LG ??

Druga pamietna wpadka z LG i Mandrake :)

Wracajac do tematu. Nagrywarki LG od 12x to niezle sprzety (ale nie z powodow podanych powyzej, tylko dlatego ze dobrze pala :) ), ale trzeba pamietac o tym ze konkurencja jest duza i w tej samej cenie mozemy dostac produkt po prostu lepszy.

LG swoich zwolennikow ma, fakt jest ich malo, ale nie jest to naped zapomniany, tylko powiedzmy nie jest jakos specjalnie atrakcyjny.

Byłeś szybszy, ale ...

Zadziwiające podobieństwo wypowiedzi :mruga:

:D

VIZZARD 05.01.2005 18:39

Cytat:

Napisany przez nowak
tylko Manta ma problemy- dwa te same modele, a zachowują się inaczej, ale to podobno badziewie gorsze od LG (he he).

Manta nie jest wbrew pozorom takim badziewiem :nie:

Z płytkami radzi sobie bardzo często o wiele lepiej niż niejedna firmówka :taktak:

Conti 05.01.2005 18:43

Nie zgodzę sie z tym, że płyty pękają tylko, czy przeważnie w napędach LG.
Sąsiadce strzeliła w Liteonie cdrw 52x24x52x (wiem, bo sam wyciągałem szczątki płyty. Napęd poszedł do piachu :( , na gwarancji się ironicznie uśmiechali - "uszkodzenie mechaniczne").

Swoją drogą LG ma parę niezłych nagrywarek, po prostu są też inne - może nie tyle wyraźnie lepsze, co bardziej hmmm poddające się modyfikacjom i/lub wspierające więcej funkcji.
Ale jak ktoś ze znajomych pyta się mnie co kupić a wiem, że G wie o kompach to mu polecam albo NECa albo właśnie LG - są "prostsze" w użytkowaniu niż LiteOn (a już szczególnie napędy cdrw).

pawelblu 06.01.2005 11:33

nowy Pionek A09 :)
http://www.cdrinfo.com/Sections/News...x?NewsId=11982

"The drive will offer DVD-R Dual Layer compatibility through a firmware upgrade once the DVD-R Dual Layer specification has been officially approved by the DVD Forum. The write speed for selected DVD-R Dual Layer and +R Double Layer media types can also be increased to 6X through this firmware upgrade. The +RW Alliance is now finalising the +RW 8X format and the product can be enhanced to support this media through a firmware upgrade once the +RW 8X specification has been officially approved by the +RW Alliance. "

8 )

Conti 06.01.2005 13:17

Czyżby Pioneer na nowym chipie Nec'a. No to chyba mamy już 2 ciekawe napędy :) .
Teraz to będzie Nec 3520 vs Pioneer A09 vs Litek XXXX :taktak:

legion 06.01.2005 19:26

no ciekawe zobaczymy czy pionek bedzie dalej dominowal nad nec'ami :D

109 juz mozna kupic za 79 eu

Marxter 06.01.2005 19:30

Cytat:

Napisany przez legion

09 juz mozna kupic za 79 eu

Można kupić czy zamówić ? Podobno mają być dopiero pod koniec stycznia, czyli ok połowy lutego w Polsce.

legion 06.01.2005 19:43

Cytat:

Napisany przez Marxter
Można kupić czy zamówić ? Podobno mają być dopiero pod koniec stycznia, czyli ok połowy lutego w Polsce.

no kolego kupujesz i masz dopiero w styczniu :D a jak kupisz w Polsce to w lutym :D

Marxter 06.01.2005 19:53

Cytat:

Napisany przez legion
no kolego kupujesz i masz dopiero w styczniu :D a jak kupisz w Polsce to w lutym :D

Olewam czekanie na Pionka. Wezmę Neca, tylko niech się pojawi w hurtowni (mają być albo jutro albo w poniedziałek). :P

pawelblu 06.01.2005 20:18

Cytat:

Napisany przez legion

Dominowanie pionka nad Neciem skonczylo sie z wprowadzeniem przez NECa modelu 2500, wiec juz od dosc dawna nie dominuje ...

legion 06.01.2005 20:40

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Dominowanie pionka nad Neciem skonczylo sie z wprowadzeniem przez NECa modelu 2500, wiec juz od dosc dawna nie dominuje ...

moze i tak ale jednak lepsza optyke ma pionek niz nec (choc sa na takich samych chipsetach) ale niewiem jak jest w 3520 podobno nowa jakosc jak czytalem happy :D specow forumowiczow ze jest dobrze ale zobaczymy jak dopracuja do niego biosy :D

bart87 06.01.2005 22:18

Ja mimo wszystko cały czas jestem za NECiem.. Co prawda, pojawił się nowy Pioneer DVD-109, ale jest on na chipie NECa, co świadczy chyba o jakości napędów NECa. Myślę, że możliwości tych dwóch napedów będą porównywalne. NEC może mieć ewentualnie problem z zabezpieczaniami (SD 2.9+), choć właściwie to też nie jest pewne, bo żadnego porządnego testu jeszcze nie było. Do tego pozostaje sprawa firmware - mozliwe przecież, że nowsze wersje firmware'u poprawią tą dysfunkcję. Co do odczytu, z którym był problem w ND-3500AG:

"The ND-3520A has very good DVD error correction capabilities and has proven to be a fast reader."

Więc chyba wszystko jasne. :) Wypowiedź pochodzi z cdrinfo.com, więc z dość wiarygodnego serwisu. Forumowicze - wypowiadajcie się na temat tego napędu, nawet jeżeli go (jeszcze) nie posiadacie!

Ja mam jeszcze jedno pytanie - o co chodzi z bitsettingiem i rozpoznawianiem płyt przez stacjonarki jako DVD-ROM? I czy ktokolwiek ma informacj nt. bitsettingu w NEC ND-3520?

Pozdrawiam!

maniek997 06.01.2005 23:50

Już są zmodowane biosy do Neca 3520 http://www.micheldeboer.nl/firmware/index.html
z bitsettingiem.
maniek

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:16.