Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   DLA NOWYCH USEROW !!!! z pytaniem co kupic za nagrywarke DVD!!!!!! (https://forum.cdrinfo.pl/f15/dla-nowych-userow-pytaniem-co-kupic-za-nagrywarke-dvd-44017/)

blejs 11.08.2005 11:19

A ja mimo wszystko polece LG 4163B nagrywam na tym audio x16 i nawet stare smieci odczytuja bez problemow, a przez przypadek nagrana plytka x40 bez problemow czytana jest w wierzy philips FW-P750 :) swoja droga nawet nagrane x52 na nagrywace CD Liteon smiga :D Ale nosniki verby i tdk. podstawa.

bratpit 08.08.2005 21:47

Wybacz ale po to jest gwarancja zeby z niej korzystac. Skoro problemy sa po pol roku, to naprawa jest gwarancyjna, wiec nic nie placisz, a w wiekszosci przypadkow dostajesz nowa nagrywarke.

Psuja sie wszystkie nagrywarki, liteony, samsungi, nec'i, itd...

I na koniec... Zeby stwierdzic, ze faktycznie ostatnie modele Pioneera padaja jak muchy, trzebaby pracowac w serwisie. A, ze ktos tam odradza Pioneer'a to juz inna sprawa -- ma do tego pelne prawo. Wiekszosc moich znajomych ma Pioneer'a i jakos im te nagrywarki zyja, nie popsuly sie po pol roku uzywania. Wiec jednym sie psuja zeby drugim mogly pracowac bez problemow. :)

Pozdrawiam. :)

DEFFCON 08.08.2005 21:29

To ze opisalem swoj problem nie jestem w nim odosobniony !!
Mam kilku znajomych co maja podobne problemy !!!
Mam jeszcze a05 i 108 total lipa i Teac praktycznie to pionek lacznie z "bebechami" i tez padaka !!
Niestety mozna popytac ludzi z tej branzy i kazdy na dziem dzisiejszy odradza kupno pionka !!
Szkoda ze taka firma zaczela robic szmelc !!!
pzdr...

bratpit 08.08.2005 21:16

A ja polecam Pioneery... Zaczalem od A03, po drodze byl A05, pozniej 107, 108 i aktualnie 109 i z zadna nie bylo problemow... A nawet jesli sa, to po to Pioneer daje gwarancje 2 letnia zeby korzystac -- podobnie jak Plextor, czy inne firmy. Tak wiec, to ze trafiles 2x pod rzad na egzemplarz ktory sie popsul nie znaczy od razu, ze Pioneer produkuje beznadziejne nagrywarki. :)

tronki5 08.08.2005 20:58

Witam,jestem tu nowy i nie ukrywam,że pisze tu tylko i wyłącznie dlatego,aby zweryfikować swój wybór,ew.spytać co kupić :) Do rzeczy,przeglądając rożne oferty nagrywarek dvd natrafilem na tą nagrywarke LG http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=16457
Co sądzicie o tej nagrywarce?Z tego co przeczytałem w komentarzach,to jedyną jej wadą jest długi czas dostępu.Jeżeli nie polecacie mi jej,napiszcie dlaczego.Może polecicie mi coś innego?Moje kryteria:

-przede wszystkim musi byc b.cicha...ultra cicha ;)
-odczytuje mocno skatowane płytki
-nie ma problemu z nagrywaniem nawet na najtańszych płytkach
-dobry serwis
-sprzęt mało-awaryjny
-niezawodność pracy
-szybki dostęp i szybkie nagrywanie
- i to cudo współczesnej techniki w wersji BOX kosztować max. może 220-250zł. ;)
Pozdro i czekam na jakieś propozycje/opinie :)

Ps.Czytałem troche o tych nagrywarkach ale te cale cyferki,oznakowania...ech... :idea:

kowanski 08.08.2005 20:33

Cytat:

Napisany przez DEFFCON
a ja niestety odradzam Pionki !!!!!!!
Niestety ta firma wedlug mnie zeszla na psy robi tak liche nagrywarki ze szkoda pisac !!
mam juz druga i jest to samo po pewnym czasie nie widzi plyt , nie chce nagrywac i kasowac dvdrw , co gorsza nie jest w stanie nagrac plytki mniej niz x6 speed !!!!!!!!!
jesli mu wkladam x4 to moge zapomniec aby wogole ja ruszyl !!!!!
pali all ale powyzej x6 !!!!!!!
niestety mialem 2 sztuki pionka starego teac i obecnie uzywam Nec z ktorego jestem zadowolony i przymierzam sie jeszcze do kupna Plextora !!!
moze to wina ze pale duze ilosci plytek ale jesli moja nagrywarka nie wytrzymuje 2 lat gwarancji to chyba cos nie tak ??
pzdr............

Ja też nie polecam Pionka z tych właśnie powodów :(

DEFFCON 08.08.2005 20:21

a ja niestety odradzam Pionki !!!!!!!
Niestety ta firma wedlug mnie zeszla na psy robi tak liche nagrywarki ze szkoda pisac !!
mam juz druga i jest to samo po pewnym czasie nie widzi plyt , nie chce nagrywac i kasowac dvdrw , co gorsza nie jest w stanie nagrac plytki mniej niz x6 speed !!!!!!!!!
jesli mu wkladam x4 to moge zapomniec aby wogole ja ruszyl !!!!!
pali all ale powyzej x6 !!!!!!!
niestety mialem 2 sztuki pionka starego teac i obecnie uzywam Nec z ktorego jestem zadowolony i przymierzam sie jeszcze do kupna Plextora !!!
moze to wina ze pale duze ilosci plytek ale jesli moja nagrywarka nie wytrzymuje 2 lat gwarancji to chyba cos nie tak ??
pzdr............

cloudior 07.08.2005 23:17

Plextor za drogi....poza tym w testach nie wypada tak rewelacyjnie...i do tego jako czytnik ma podobno czasem problemy...biorę Pioneera DVR-109 - za taką kasę nic lepszego nie kupię... DZIĘKI ZA PORADY!!

sonon 07.08.2005 13:23

Cytat:

Napisany przez cloudior
Czy mógłby mi ktoś poradzić jaka nagrywarka DVD (choć może lepsza będzie CD...nie wiem licze na Was ) będzie nadawała sie najlepiej do wypalania płyt audio (z formatu SHN i FLAC) ?? - szukam najlepszej jakości - będe używał nośników Verbatim Pastel od TY.

Jeśli chodzi o najwyższą jakość nagrywanych płyt audio to z nagrywarek DVD polecam Plextora 716A - posiada technologię VariRec, która ponoć w jakiś sposób pozwala poprawić jakość nagranych płyt Audio. Ale dokładnie nie wiem o co chodzi :) Poczytaj gdzieś o tym więcej jeśli Cię zainteresuje...

cloudior 07.08.2005 12:55

Cytat:

Napisany przez ed hunter
no to tak:

Nie Kupuj:

1. Samsunga
2.Toshiby
3. Liteona
4. dziwnych wynalazków

Pioneer był bardzo dobrym pomysłem, chociaż powiem sobie BenQ :D

No to chyba skuszę sie na tego Pionka...jakoś Benq do mnie nie przemawia:)....bardzo dziękuje za porade!!

ed hunter 07.08.2005 12:14

Cytat:

Napisany przez cloudior
Czy mógłby mi ktoś poradzić jaka nagrywarka DVD (choć może lepsza będzie CD...nie wiem licze na Was ) będzie nadawała sie najlepiej do wypalania płyt audio (z formatu SHN i FLAC) ?? - szukam najlepszej jakości - będe używał nośników Verbatim Pastel od TY.

Myślałem o Pioneerze DVR-109 - lecz w tej chwili jestem totalnie ogłupiony po przeczytaniu wielu opinii i recenzji.
Powtarzam interesuje mnie głównie nagrywanie AUDIO, sporadycznie DVD - nie bede bawil sie overburning, DVD-DL..etc. Stawiam na jakość i trwałość.

Z góry bardzo dziękuje za porady!!

no to tak:

Nie Kupuj:

1. Samsunga
2.Toshiby
3. Liteona
4. dziwnych wynalazków

Pioneer był bardzo dobrym pomysłem, chociaż powiem sobie BenQ :D

cloudior 07.08.2005 12:05

Myślałem o Pioneerze DVR-109 - lecz w tej chwili jestem totalnie ogłupiony po przeczytaniu wielu opinii i recenzji.
Powtarzam interesuje mnie głównie nagrywanie AUDIO, sporadycznie DVD - nie bede bawil sie overburning, DVD-DL..etc. Stawiam na jakość i trwałość.

Z góry bardzo dziękuje za porady!!

legion 07.08.2005 10:02

Cytat:

Napisany przez mariushek
Warto kupic Benqa 1640 bez gwarancji w nizszej cenie np 120 PLN ?

kolega @kowanski ma racje lepiej miec gwarancje jak nawali to ci wymienia wtedy na nowego :)

kowanski 07.08.2005 07:26

Cytat:

Napisany przez mariushek

Chyba warto jak ktoś lubi ryzykować, albo nie ma więcej kasy, ale można dołożyć 50 zł i mieć z 24 mieszięczną gwarancją - też warto :)

mariushek 07.08.2005 03:13

sonon 05.08.2005 01:05

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
No tak

Myślisz: BenQ, mówisz: Sławek ... ^_^

:D

Coś jest na rzeczy ;)

Na potwierdzenie: wystarczy przeczytać temat dyskusji http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=54899

VIZZARD 05.08.2005 00:53

Cytat:

Napisany przez sonon
Sławek :P

No tak

Myślisz: BenQ, mówisz: Sławek ... ^_^

:D

MZiol 04.08.2005 20:56

:fiu:

sonon 04.08.2005 15:23

Cytat:

Napisany przez MZiol
jaki marketing ???

gdzie

Sławek :P

MZiol 04.08.2005 15:13

Cytat:

Napisany przez sonon
Odpowiedni marketing sprawił, że inne, nie gorsze palniki zostały nieco w cieniu.

jaki marketing ???

gdzie

sonon 04.08.2005 11:07

Cytat:

Napisany przez cdrinfo888
To dziwne, bo jeszcze dwa-trzy tygodnie pemu wszyscy krzyczeli żeby brać i Pioneera. Ja kupiłem i uważam, że jest OK.
:piwo:

Po prostu w sezonie wakacje 2005 nastała moda na BenQ.

Odpowiedni marketing sprawił, że inne, nie gorsze palniki zostały nieco w cieniu.

A Pioneer to rzeczywiście czołówka, podobnie jak NEC, Pleks, LG. Liteon trochę w tyle, ale też nie tak strasznie daleko jak np Samsung...

legion 04.08.2005 09:43

Cytat:

Napisany przez mariushek
... Zapomnialem dodac, ze uwielbiam testowac plytki, jestem maniakiem jakosci zapisu i poprawnwj korekcji ;-)

no to tylko benek lub litek jezeli jestes takim maniakiem testu plytek :)
Cytat:

Napisany przez cdrinfo888
To dziwne, bo jeszcze dwa-trzy tygodnie pemu wszyscy krzyczeli żeby brać i Pioneera. Ja kupiłem i uważam, że jest OK.

ja dalej tak mowie ze pionek jest porzadna konstrukcja i wielu produceta brakuje tej solidnosci wykonania :)

cdrinfo888 04.08.2005 02:10

kowanski 02.08.2005 08:26

Dla tych co nie są zdecydowani :)

REWELACYJNA CENA za BENQ 1640 !!!
http://www.arest.pl/index.php?inc=pr...d=11&grupa=109

mariushek 02.08.2005 03:05

... Zapomnialem dodac, ze uwielbiam testowac plytki, jestem maniakiem jakosci zapisu i poprawnwj korekcji ;-)

mariushek 02.08.2005 03:02

Tez mam ten dylemat : BenQ 1640, LG4163.
Wiem ze malo popularny w Polsce Philips - OEM BenQ 1620 - lepiej jest dopracowny od oryginalu, ale chyba brak odpowiednika BenQ 1640... Z kolei kusi mnie i nie bedzie mozna juz niedlugo wogole go dostac : PX-716A. A jego cena pewnie juz nie spadnie.. (znalazlem za 411 PLN z Vat + koszty wysylki - info dla zainteresowanych na maila)

melag 01.08.2005 23:05

Cytat:

Napisany przez marburg
Ogólnie mam taki dylemacik właśnie (BenQ or LG) i do niedawna wygrywał BenQ, ale ten serwis mnie strasznie kusi i teraz LG wygrywa...

Ktoś chciałby coś mi poradzić jeszcze?

http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1509

Wieslaw3 01.08.2005 19:30

Ja przekonany jestem do LG taki posiadam sam (kupiony jakieś 2-3 lata temu za ok. 800,- zł) i takiego poleciłem qzynowi - kupil go w piątek i jest zadowlony. Napęd cicho chodzi i narazie nie było płyty z którą by sobie nie poradził.
Wybór oczywiście należy do Ciebie.

John M. Kane 01.08.2005 18:07

Widzę, że tutaj ostro BenQ jest propagowany.

No i ja właśnie chciałem już kupić model BenQ DW1640, ale dochodzą mnie słuchy o tragicznym serwisie (a ja jak coś kupie to święto jeśli nie trafię jakiegoś bubla), starsze modele ponoć nie były zbyt dobrze wykonane - albo to zwykła gatka panów w sklepach o tym, że było mnóstwo zwrotów.

W testach ten BenQ powala. To, że ma wnętrze Plextora to nie wiem jak wytłumaczyć? Bo już gdzieś widziałem, że to właśnie Plextor ma bebechy BenQ a to już chyba gorzej :] W sumie nie wiem czy jest sens idealizowania jakiejś konkretnej marki, bo wiadomo, że to co robili kiedyś nie musi znaczyć, że tak robią nadal (tutaj raczej ukłon w stronę LG).

Właśnie zastanawiam się nad LG GSA-4163B. Bardzo podoba mi się ich serwis :) Wiem, że osiągi chyba ma ciut gorsze - ale powiedzcie mi wprost --- czy dla kogoś kto pierwszy raz kupuje nagrywarkę DVD to będzie aż taka różnica??

I czy to LG będzie mi palić MediaTechy (MediaStore'y) za 89gr? :P
Czytałem, że bdb nośniki są z serii TYG02 bodajże... No, ale jakie to są konkretnie marki? Musiałbym chyba chodzić z jakimś przenośnym reader'em ATIPa (czy jak się odpowiednik tego ustrojstwa nazywa w DVD).

Ogólnie mam taki dylemacik właśnie (BenQ or LG) i do niedawna wygrywał BenQ, ale ten serwis mnie strasznie kusi i teraz LG wygrywa...

Ktoś chciałby coś mi poradzić jeszcze?

sonon 31.07.2005 18:06

Cytat:

Napisany przez mariushek
Warto zawracac sobie glowe PX-716A (nie biorac pod uwage ceny) ?

Nie mam Benka, mam za to tego Pleksa - i mogę Ci odpowiedzieć czy warto. Jeśli nie zwracasz uwagi na cenę - to moim zdaniem warto :)

Przewagi Pleksa nad Benkiem to szersze możliwości testowania, lepsza jakość palenia płytek DL.

Wady: jest gorszym czytnikiem (długi czas oczekiwania na gotowość po włożeniu czystej płytki, możliwe, że gorsza korekcja - chociaż nie mam Benka i trudno mi to sprawdzić)

Co do jakości nagrywanych płytek - czasem lepiej wypada Pleks, czasem Benek. Szczególnie widać przewagę Pleksa przy płytkach "-". Przy plusach stawka jest wyrównana. Zresztą porównania już były na forum...

kowanski 31.07.2005 17:57

Cytat:

Napisany przez mariushek
Dzieki za odpowiedzi!

Moge troche dalej Cie "podreczyc" ? :mruga:
Jakie widzisz roznice (+/-) miedzy Twoimi @1620 i 1640 ? (Interesuje mnie Twoja opinia - uzywasz obydwu)
Czy uwazasz, ze ma znaczenie w praktyce, czy to jest OEM, czy BOX ? (nie przekopalem sie jeszcze przez wszystkie posty i topic'i - duzo tego...)
Wiesz cos moze o nastepcy Philipsa 1640 ?
Sory, ze tak duzo pytan..
Ustosunkuj sie, jesli mozesz.
Jeszcze raz - DZIEKI

Różnica jest bardzo mała obydwie nagrywarki są świetne :) Moim zdaniem nie ma znaczenia czy OEM czy BOX, a Plextor 716 to też bardzo dory palnik :)
Ncc nie wiem o następcy :(

mariushek 31.07.2005 16:21

Cytat:

Napisany przez kowanski
To prawie ten sam napęd co PHILIPS 1640 i BENQ 1620 tylko z innym panelem i firmware. Nie da się do niego wgrać firmware od BENQ :(

Dzieki za odpowiedzi!

Moge troche dalej Cie "podreczyc" ? :mruga:
Jakie widzisz roznice (+/-) miedzy Twoimi @1620 i 1640 ? (Interesuje mnie Twoja opinia - uzywasz obydwu)
Czy uwazasz, ze ma znaczenie w praktyce, czy to jest OEM, czy BOX ? (nie przekopalem sie jeszcze przez wszystkie posty i topic'i - duzo tego...)
Wiesz cos moze o nastepcy Philipsa 1640 ?
Sory, ze tak duzo pytan..
Ustosunkuj sie, jesli mozesz.
Jeszcze raz - DZIEKI

kowanski 30.07.2005 08:08

Cytat:

Napisany przez mariushek
Wiadomo cos moze Wam o modelu Philips DVDRW1645K/00 ?

To prawie ten sam napęd co PHILIPS 1640 i BENQ 1620 tylko z innym panelem i firmware. Nie da się do niego wgrać firmware od BENQ :(

mariushek 30.07.2005 01:32

Wiadomo cos moze Wam o modelu Philips DVDRW1645K/00 ?

Wieslaw3 30.07.2005 00:23

Skoro tak to... kupiłem LG. :)
Już zainstalowana i chodzi jak brztwa 8 ) . Przete wszystki to że jej nie słychać (w porównaniu do poprzedniego Litona).
Dzięki wszystkim za pomoc :piwo:

VIZZARD 29.07.2005 22:48

Cytat:

Napisany przez melag
Jeśli nie testujesz płytek przed/po zapisie, to jak najbardziej 4163 jest godne uwagi.
:spoko:

No i jeszcze TE nowe warunki gwarancyjne ... :czytaj:

:mruga:

melag 29.07.2005 11:23

Cytat:

Napisany przez Wieslaw3
Dzięki za tak szybką odpowiedź. Widze że Benq jest popierana.
Mimo wszystko jeszcze zapytam co sądzicie o LG GSA-4163B

Jeśli nie testujesz płytek przed/po zapisie, to jak najbardziej 4163 jest godne uwagi.
:spoko:

Wieslaw3 29.07.2005 09:47

Dzięki za tak szybką odpowiedź. Widze że Benq jest popierana.
Mimo wszystko jeszcze zapytam co sądzicie o LG GSA-4163B

kowanski 29.07.2005 09:20

Cytat:

Napisany przez Wieslaw3
Witam
Jak reszta userów piszących ten temat chciałbym kupic nagrywarkę - cena, tak do 300 zł. Poczytałem trochę i wszystko wskazuje na BENQ 1640. Tylko jak później sprawdziłem na allegro, cena jej wskazuje że jest to jedna z tańszych. Oczywiście byłem mile zaskoczony ale chciałbym żeby moja nagrywarka była dobra ale przede wszystkim trwała (wypalam średnio ok. 20 płyt tygodniowo). Czy Benq spełni moje oczekiwania czy tez może jakaś poważniejsza firma.
BARDZO PROSZĘ O PODPOWIEDŹ!!!

JA bym wziął BENQ 1640 bo to to samo co PLEX 740, a za reszte kupił troche dobrych płyt x8 :)

slawekj 29.07.2005 09:19

Cytat:

Napisany przez Wieslaw3
... ale chciałbym żeby moja nagrywarka była dobra ale przede wszystkim trwała (wypalam średnio ok. 20 płyt tygodniowo). Czy Benq spełni moje oczekiwania czy tez może jakaś poważniejsza firma.

BenQ ma bezawaryjny czas pracy 125000 godz.
Czy jest to poważna Firma ???
:czytaj:
http://www.benq.pl/

:)

Wieslaw3 29.07.2005 08:52

Co kupić

Witam
Jak reszta userów piszących ten temat chciałbym kupic nagrywarkę - cena, tak do 300 zł. Poczytałem trochę i wszystko wskazuje na BENQ 1640. Tylko jak później sprawdziłem na allegro, cena jej wskazuje że jest to jedna z tańszych. Oczywiście byłem mile zaskoczony ale chciałbym żeby moja nagrywarka była dobra ale przede wszystkim trwała (wypalam średnio ok. 20 płyt tygodniowo). Czy Benq spełni moje oczekiwania czy tez może jakaś poważniejsza firma.

kowanski 29.07.2005 08:42

Cytat:

Napisany przez mariushek
Witam, po dlugiej nieobecnosci!
Zastanawiam sie, czemu kupowales BenQ-a skoro masz juz, jak widze, Philipsa, ktory wlasciwie jest wewnatrz BenQ-iem? Swoja droga wydawalo mi sie, ze Philips nieco lepiej sie sprawuje ( http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...2041&PageId=16 , http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...2041&PageId=29 ). Jestem ciekaw Twojej opinii o Philipsie.
Nie wiem, czy aplikacje testujace dla BenQ-a wspolpracuja z Philipsem ? Aktualnie stoje przed wyborem kupna mojej pierwszej nagrywarki DVD..
Ciekawe jest rowniez to, ze Plextor PX-740A, to tez wlasciwie BenQ. Plextor PX-716A staje sie ostatnia "prawdziwie firmowa" nagrywarka, ktora wlasnie znika z polek!

Tak napisałem, że BENQ 1620, a tak naprawde to PHILIPS 1640, ma wgrany bios od BENQ, bo działa na nim Qsuite i chyba lepiej pali :)

melag 29.07.2005 08:21

Cytat:

Napisany przez Bartez
A będzie coraz lepiej :) W przyszłym miesiącu pojawi się prawdopodobnie BenQ 1625 z LighScribe, jeżeli by to kogoś interesowało :)

Dla zainteresowanych, można już kupić w Poznaniu BenQ 1625 :
http://www.znak.pl/index.php?cid=232&scid=1176

mariushek 29.07.2005 01:09

Cytat:

Napisany przez kowanski
Ja też wybrałem już kupiłem BENQ 1640, a 1620 mam w pracy :)

Witam, po dlugiej nieobecnosci!
Zastanawiam sie, czemu kupowales BenQ-a skoro masz juz, jak widze, Philipsa, ktory wlasciwie jest wewnatrz BenQ-iem? Swoja droga wydawalo mi sie, ze Philips nieco lepiej sie sprawuje ( http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...2041&PageId=16 , http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...2041&PageId=29 ). Jestem ciekaw Twojej opinii o Philipsie.
Nie wiem, czy aplikacje testujace dla BenQ-a wspolpracuja z Philipsem ? Aktualnie stoje przed wyborem kupna mojej pierwszej nagrywarki DVD..
Ciekawe jest rowniez to, ze Plextor PX-740A, to tez wlasciwie BenQ. Plextor PX-716A staje sie ostatnia "prawdziwie firmowa" nagrywarka, ktora wlasnie znika z polek!

mariushek 29.07.2005 00:50

Cytat:

Napisany przez Tal-Rash
Nie znalazłem Benka 1640 ani w Pile ani w Poznaniu.
Ale w Pile w firmie Gamatronic obiecali poszukać go... Zobaczymy czy w tydzień znajdą. Jak nie pojadę specjalnie do Poznania i będę szukał cały dzień :-)

Tez jestem zPily i zastanawiam sie gdzie szukasz po Poznaniu - Benq znajdziesz w Pile w PTR w Albercie, nie wiem ,czy od reki, ale sprzedawczni potwierdz dostepnosc towaru..

Bartez 29.07.2005 00:25

Cytat:

Napisany przez Dorian
Ale jest;) Jak kupowałem nagrywarkę szukałem właśnie Benq i nie mogłem nigdzie znaleźć, a ostatnio jest coraz lepiej w Komputroniku...mają nawet sławetne Lacie;) jak i Toshibę z Lightscribe do notebooków.

A będzie coraz lepiej :) W przyszłym miesiącu pojawi się prawdopodobnie BenQ 1625 z LighScribe, jeżeli by to kogoś interesowało :)

Dorian 28.07.2005 23:51

Ale jest;) Jak kupowałem nagrywarkę szukałem właśnie Benq i nie mogłem nigdzie znaleźć, a ostatnio jest coraz lepiej w Komputroniku...mają nawet sławetne Lacie;) jak i Toshibę z Lightscribe do notebooków.

mensir67pl 28.07.2005 23:03

Cytat:

Napisany przez melag

Tylko narazie w rogu drobnym maczkiem

Towar czasowo niedostępny, data dostawy bliżej nieokreślona. ;)

melag 28.07.2005 22:30

Cytat:

Napisany przez Tal-Rash
Ale w Pile w firmie Gamatronic obiecali poszukać go... Zobaczymy czy w tydzień znajdą. Jak nie pojadę specjalnie do Poznania i będę szukał cały dzień :-)

Zamów i przyjedź :

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=19729

spider231 28.07.2005 21:15

kup sobie na allegro ja kupilem tego benq tydzien temu przyszedl do mnie w 20 H bo ladnie poprosilem ze chce go natychmiast i wciagu godziny wyslali go o 15 i na drugi dzien juz mialem kolo 10 !Wszystko ok dziala POlecam gwarancja podbita
Pozdrowienia

Tal-Rash 28.07.2005 20:45

loki7777 28.07.2005 17:09

HIHI jak go dostaniesz:)

zGrEdZiK 28.07.2005 17:06

oki dzieki... teraz juz wiem... kupie benq 1640 :):):)

loki7777 28.07.2005 13:27

przesunac dwie strony w tyl lub wiecej i czytac

melag 28.07.2005 13:14

Cytat:

Napisany przez zGrEdZiK
Witam. Mam pytanie... jaka kupic nagrywarke dvd do 200 zl??? z gory THX

Zobacz tutaj :

http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1463

zGrEdZiK 28.07.2005 13:05

Witam. Mam pytanie... jaka kupic nagrywarke dvd do 200 zl??? z gory THX

slawekj 28.07.2005 13:00

Cytat:

Napisany przez loki7777
Sorki za splaszczenie, ale te testy mnie rozwalaja, bo skoro wynika z nich ze lite-on jest taki jak plex (pomijam oem itp) i lepszy od pioneera to szkoda słow, kupuje lite-ona:)

Jest to ogólna ocena uznanego serwisu.
Trudno posądzać o stronniczość.
Takie same emocje wzbudza moja ocena BenQ.
Cieszę się, że jest zbieżna z prezentowaną oceną serwisu. :spoko:

Warto :czytaj: ostatnie testy BenQ 1640 bios BSJB.
http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=138205

loki7777 28.07.2005 10:31

Cytat:

Napisany przez slawekj
Plextor 716A: 23/30
Pioneer 109: 22/30
Nec 3530A: 20/30
LG 4163B: 24/30
BenQ 1620: 24/30
BenQ 1640: 25/30 :
LiteOn 1693S: 23/30

Sorki za splaszczenie, ale te testy mnie rozwalaja, bo skoro wynika z nich ze lite-on jest taki jak plex (pomijam oem itp) i lepszy od pioneera to szkoda słow, kupuje lite-ona:)

legion 28.07.2005 09:26

Cytat:

Napisany przez marx
dzieki za info
a czy ktoras z nagrywarek slynie z obslugi slabej jakosci nosnikow? albo czy ktoras z nich jakos bardziej nadaje sie do RW?

kolego to jest jak loteria kupisz nosnik dvd za 70 groszy to wiadomo co mozna z nim zrobic jedynie podkladki pod piwo obojetnie jaka narywarke wybierzesz to ja ci odrazu mowie ze nagrywaj lepiej na sprawdzonych nosnikach oraz raczej markowych jezeli chcesz sie pocieszyc przez dlugi czas tym co na nich nagrasz :D

marx 28.07.2005 09:20

dzieki za info
a czy ktoras z nagrywarek slynie z obslugi slabej jakosci nosnikow? albo czy ktoras z nich jakos bardziej nadaje sie do RW?

kowanski 28.07.2005 08:19

Cytat:

Napisany przez slawekj
A ja testuję następny t.j. 9-ty napęd.
Zgadnijcie dlaczego został BenQ 1620 i 1640 a reszta :fiu:

Ja też wybrałem już kupiłem BENQ 1640, a 1620 mam w pracy :)

sonon 28.07.2005 02:40

Sławek sieje ostrą propagandę ;-) NEC i Pioneer nie są gorsze od BenQ pod względem jakości nagrywania. Nie mają jednak tak szerokich możliwości testowania nagranych płytek. Nie panikujcie jak nie możecie dostać Benka - naprawdę NEC i Pioneer to rewelacyjne palniki. A większe urozamaicenie napędów wpływa porzystnie na forum :-)

P. S. Mam Plexa 716A i NEC-a ND-2500A (którego już nie używam praktycznie w ogóle :P)

To tak jakby ktoś twierdził, że namawiam do takich a nie innych napędów, bo sam takie mam...

Bateau 28.07.2005 02:08

Cytat:

Napisany przez zene_k
Chyba to samo, co posiadacz Liteona, LG, Samsunga, plexa, benq, pioneera, neca i hgw czego jeszcze. :piwo:

Moje najlepsze, reszta to syf ||

Jako posiadacz LiteOna pozwole sobie polecic Benq badz Neca:)

Tal-Rash 27.07.2005 23:26

Ok. Spoko. Wybór Ojca.
A Gwarancja? Gdzie problem? Paczki nie kosztują 50zł...
Idę w kimę rano o 7 trzeba do pracy może mi się przyśni mój przyszły Benek :idea:
Dam znać czy znalazłem trzymajcie sie za kciuka... :cool:

Dudek89 27.07.2005 23:19

Nie wielkie dzięki... tato się nie zgadza na zakup ze sklepów internetowych lub poprzez wysyłke..woli na miejscu...bo później gwarancja itd.

Tal-Rash 27.07.2005 23:15

Jutro sprawdzę czy da sie kupić Benka 1640 w Pile i Poznaniu bo będę tam w pracy. Jeśli się da może zamówić kilka? ;-)

Dudek89 27.07.2005 23:06

Chciałbym BenQ 1640 ale nigdzie nie moge go dostac...nie ma szans... ani w Rzeszowie nie ma, ani w Jarosławiu :/ nigdzie :/ nie mam pojęcia gdzie kupic...

slawekj 27.07.2005 22:49

Cytat:

Napisany przez Dudek89
Skoro nie dostane 1640 to brać 1620? poradźcie

BenQ 1620 to bardzo dobry napęd.
Jednak nie będzie dalej rozwijany.... :taktak:

BenQ 1640 to sprawa rozwojowa... poprawiono korekcję, zapis prędkościami 4x i nośników -R, dodano -R DL, nowy system chłodzenia DCS.
Za moment... SolidBurn.
Kolega musi podjąć sam decyzję. :spoko:

Dudek89 27.07.2005 22:07

Skoro nie dostane 1640 to brać 1620? poradźcie

slawekj 27.07.2005 21:30

Ponieważ są pytania jaki napęd a odpowiedzi są.... różne postanowiłem zrobić małe porównanie:
Ogólna ocena max 30/30 gwiazdek.

Plextor 716A: 23/30
http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...1953&PageId=29

Pioneer 109: 22/30
http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...2802&PageId=25

Nec 3530A: 20/30
http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...3809&PageId=24

LG 4163B: 24/30
http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...2429&PageId=23

BenQ 1620: 24/30
http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...1657&PageId=13

BenQ 1640: 25/30 :spoko:
http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...4268&PageId=24

LiteOn 1693S: 23/30
http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...4282&PageId=23

Jak widać idealnego napędu nie ma.
Jednak największa ilość gwiazdek została przyznana BenQ 1640.

Resztę wniosków pozostawiam do rozważenia każdemu z Kolegów zainteresowanym wyborem nowego napędu.

legion 27.07.2005 19:17

Cytat:

Napisany przez marx
hej
potrzebuje nagrywarke DVD, ktora:
-jest niezbyt droga (max 200zl)
-obsluguje wszystkie popularne nosniki DVD (w szczegolnosci RW)
-jest stabilna, tzn zapisuje bez bledow i porafi odczytac to co zapisala po dluzszym czasie.
-ma jakies zabezpieczenie na buffor underrun, aby w trakcie zapisu mozna bylo bezstresowo cos innego na kompie podzialac

Bede jej uzywal do archiwizacji zdjec, a wiec nie ma potrzeby, aby lamala jakies zabezpieczenia, czytala plyty audio, zmieniala regiony itp
Na predkosci tez specjalnie mi nie zalezy.

Skapiec wyrzucil ze najtansza to NEC ND-1300A
W sredniej cenie widze sa Liteony - czy jest sens w mojej sytuacji doplacic?

Z checia uzyje wyszukiwarki, jesli powiecie mi co mam szukac :)

jezu ale standart wytyczasz za 200 zl moze napisz po co ci taki naped bo jak bedziesz nagrywal trzy plyty na miesiac to wystarczy litek :D

Dudek89 27.07.2005 17:55

A ja jestem załamany nigdzie nie mogę tego BenQ dostać w tym sklepie w Jarosławiu gośc do mnie pisze że jest do kumpla że będzie jutro :/ jaja se robią :/

ed hunter 27.07.2005 17:54

Cytat:

Napisany przez slawekj

i który lepszy 1620 czy 1640?

loki7777 27.07.2005 17:42

Bo maja ladny kolor, fajny wyglad i milutki w dotyku przedni panel?:)

slawekj 27.07.2005 17:40

loki7777 27.07.2005 17:32

Czyli taka sztuka dla sztuki, ja nie bede polecal swojego neca:)

zene_k 27.07.2005 17:31

Cytat:

Napisany przez ed hunter
co innego może napisać posiadacz Pioneera? :>

Chyba to samo, co posiadacz Liteona, LG, Samsunga, plexa, benq, pioneera, neca i hgw czego jeszcze. :piwo:

Moje najlepsze, reszta to syf ||

ed hunter 27.07.2005 17:28

Cytat:

Napisany przez namor
Pioneer DVR 109XL :spoko::spoko::spoko:

co innego może napisać posiadacz Pioneera? :>

namor 27.07.2005 17:20

Cytat:

Napisany przez d@n_007
panowie Beng 1640 czy Pioneer DVR-109XL??

szybkie pytanie, szybka odpowiedź

Pioneer DVR 109XL :spoko::spoko::spoko:

melag 27.07.2005 17:14

@marx, @Tal-Rash, @d@n_007

BENQ DW-1640 :spoko:

d@n_007 27.07.2005 16:53

panowie Beng 1640 czy Pioneer DVR-109XL??

szybkie pytanie, szybka odpowiedź

Tal-Rash 27.07.2005 16:24

Dysponuję kwotą 250zł.
Potrzebuję nagrywarkę DVD która bedzie jednym napędem w komputerze.
Na ciszy mi nie zależy może być głośna ale bardzo dobra.
Wypalam na markowych płytach Verbatima z płyt takich jak esperanza to nie korzystam chyba że trzeba nagrać jakieś badziewie co przyda się przez kilka dni.
Czekam na wypowiedzi fachowców.
Narazie zastanawiam się nad BENQ DW1640.

marx 27.07.2005 15:39

Dzieki za info, to ceny ze skąpca:
LG GSA-4163 - 185zl
Pioneer DVR-109 - 199zl
NEC ND-3540 - 180zl
BenQ 1640 - 171zl
Roznice sa nieduze, wiec pewnie wezme tego benka
Rozumiem ze tanszych NECow nie warto brac w moim przypadku?
ide poczytac czym sie te nagrywarki roznia od siebie, bo zatrzymalem sie na etapie CDRW i nie wiem cyzm sie kierowac

sonon 27.07.2005 15:28

Ponieważ Twoje potrzeby są niezbyt wygórowane, to i sporo rozsądnych propozycji się znajdzie. Szczególnie NEC ND-3540 i BenQ 1640 (albo starszy 1620 - też jest OK).

poza tym LG, Pioneer, Plextor - ale one już kosztują więcej niż 200 zł

A co do Liteona to radzę Ci abyś sobie odpuścił... Aktualnie produkowane napędy tej firmy są nienajlepsze, szczególnie na tle bardzo dobrej konkurencji.

marx 27.07.2005 13:39

hej
potrzebuje nagrywarke DVD, ktora:
-jest niezbyt droga (max 200zl)
-obsluguje wszystkie popularne nosniki DVD (w szczegolnosci RW)
-jest stabilna, tzn zapisuje bez bledow i porafi odczytac to co zapisala po dluzszym czasie.
-ma jakies zabezpieczenie na buffor underrun, aby w trakcie zapisu mozna bylo bezstresowo cos innego na kompie podzialac

Bede jej uzywal do archiwizacji zdjec, a wiec nie ma potrzeby, aby lamala jakies zabezpieczenia, czytala plyty audio, zmieniala regiony itp
Na predkosci tez specjalnie mi nie zalezy.

Skapiec wyrzucil ze najtansza to NEC ND-1300A
W sredniej cenie widze sa Liteony - czy jest sens w mojej sytuacji doplacic?

Z checia uzyje wyszukiwarki, jesli powiecie mi co mam szukac :)

Dudek89 27.07.2005 11:08

Oby... bo ta obsługa za bardzo się z odpowiedziami nie kwapiła... mam nadzieje że ta nagrywarka tam będzie a nie 1620... trzymajcie kciuki :D

legion 27.07.2005 11:01

no widzisz jednak da rade kupic :)

Dudek89 27.07.2005 10:50

Hmmm chyba ją znalazłem w Jarosławiu...oto przebieg zabujczej rozmowy z serwisem...
Dudek (10:33)
Dzień Dobry

czy jest u was w sklepie dost. na chwile obecną nagrywarka BenQ 1640.
Prosze o odpowiedź jak najszybciej.
Pozdrawiam
5391679 (10:35)
TAK
Dudek (10:35)
o rany jak fajnie ...w jakiej cenie?
Dudek (10:38)
i czy jest to model BenQ 1640 czy moze przypadkowo zerknął pan/pani na model 1620
ponieważ mnie interesuje tylko model 1640
5391679 (10:38)
208,- pln

Podałem wujkowi namiary... teraz tylko czekac :] bo zapewne zadzwoni jak będzie miał :D

Dudek89 27.07.2005 10:29

Sławek ja bardzo chce kupić BenQ 1640 ale nie mam gdzie, rodzice się nie zgadzają na internet a nigdzie w pobliżu nie moge znaleźć, jest szansa ze dzisiaj wujek w Rzeszowie znajdzie.
Pozdrawiam...jeżeli znacie jakiś sklep w Rzeszowie lub Jarosławiu gdzie jest ta nagrywarka proszę o kontakt

legion 27.07.2005 10:12

Cytat:

Napisany przez Dudek89
Jako że zrezygnowałem z BenQ 1640 spowodu nie mozliwości dostania jej i odradzenia z powodu... słabego serwisu w przypadku zepsucia się... więc c0 mam wybrac
NEC 3540A czy Pionera 109 ?? a może cos jescze innego?

no tak a wiadomo jak to jest z benkiem jest malo dostepny to fakt ale jak bys naprawde sie postaral to mozesz kupic go w sklepie internetowym ale jezeli nie chcesz to ja proponuje 109(wieksza kultura pracy solidniej wykonana) niz 3540 ale jezeli kupujesz nagrywarke po to by nagrywac mala ilosc plyt to kazdy z tych modeli sie nada :)

chris60 27.07.2005 10:10

Jeżeli chodzi o odczyt płyt DVD to z NEC-kiem 3540 nie jest, aż
tak źle. Odczytał płyty z którymi nie dał sobie rady BenQ 1640.
Więc bez przesady z tą gloryfikacją odczytu Benq.
(Mówię o płytach DVD)

slawekj 26.07.2005 21:55

Ilość załączników: 4
Cytat:

Napisany przez Dudek89
Jako że zrezygnowałem z BenQ 1640 spowodu nie mozliwości dostania jej i odradzenia z powodu... słabego serwisu w przypadku zepsucia się... więc c0 mam wybrac

Bardzo źle, że Kolega zrezygnował z BenQ 1640.
Przykład:
Odczyt "trudnej płytki":
Pioneer 109XL bios 1.57 max 12x

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=23145&stc=1

BenQ 1640 bios BSJB 12x

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=23146&stc=1

BenQ 1640 bios BSJB max 16x

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=23147&stc=1

Odczyt płytki +R DL Pioneer 109 XL

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=23148&stc=1

Wniosek:
Prośba o zwrócenie uwagi na czasy dostępu.
Przemyśleć zakup jeszcze raz i wybrać BenQ 1640. :spoko:

sonon 26.07.2005 19:59

Obie nagrywarki moim zdaniem są bardzo udane. Tylko pamiętaj - NEC ma bardzo słabą korekcję błędów! Jeśli nie masz DVD-ROM-u to bierz Pionka. A jeśli zależy Ci na jakości nagrania... To bierz którykolwiek :)

Dudek89 26.07.2005 19:17

sonon 24.07.2005 16:39

Cytat:

Napisany przez Bateau
Postowane tu i tam skany nosnikow palonych w 3540 Neca sprawiły że zgodziłem się z tezą wspomnianego CodeKinga, że modele 3520, 3540 nie spełniły pokładanych w nich nadziei:(

Dziwi mnie takie podejście do nowego NEC-a. Widziałem jakiś test, i naprawdę wyniki były świetne, i to przy dużych prędkościach. Pewnie mylą trochę testy płyt wypalonych przez 3540 testowane na 3540 - wtedy rzeczywiście wygląda to średnio. Ale NEC-i zawyżają ilość błędów porównująco do innych palników. Sam niestety nie mam nowgo NEC-a, ale chciałbym zobaczyć jak on wypada w porównaniu do np. BenQ. Myślę, że wcale nie gorzej :>

Bateau 24.07.2005 15:26

Kiedy kupowałem swojego Benq 1620, miałem za sobą ponad pół roku użytkowania LiteOne 832s, tak więc korporacje tą przy wyborze nowego tostera skreśliłem z miejsca;) LG...napędy nowe, praktycznie z niewiadomym supportem oficjalnym, i brakiem community nieoficjalnego (mniej wiecej- ani CodeKinga,ani MadDoga ani nic) - te plytki ktore dostalem do przetestowania w KProbe, a wypalone w LG bynajmniej mnie na kolana nie rzuciły. Postowane tu i tam skany nosnikow palonych w 3540 Neca sprawiły że zgodziłem się z tezą wspomnianego CodeKinga, że modele 3520, 3540 nie spełniły pokładanych w nich nadziei:( Cóż... NEC 2500, 3500AG to jak sądzę napędy idealne, ale second handów brać nie zamierzałem. Trudno. To co przeglądnąłem tutaj, czy na cdrfreaks (zwłaszcza wątek' Which DVD Burner should I buy _nazwa miesiąca_ a którego mi na tym FORUM brakuje!), plus wątek tutejszy... cóż, wybór wydawał się jasny. Nie ma porównania między stary litkiem a nowym benkiem. Inna rzecz- wspomniane tu cdrfreaks. Tam ludkowie pala na nosnikach TY, których ze świecą szukać u mnie na prowincji. Kupuje Verby i TDK, i na dziendobry okazują się z fabryk CMC:( Te same klimaty mają goście z Łotwy, Estonii, Węgier... 2 swiat, w pinezke...no...Nie pisząć już o tym, że znajomy w USA za nośnik TY płaci w porywach do 20 centów.

slawekj 24.07.2005 12:42

Cytat:

Napisany przez d@n_007
hehehe a może napiszecie mi tylko jedna propozycje:D bo już 3 opcje mam a ja wole wybierac tylko z jednej max z dwóch opcji:D:D

BenQ 1640.
Dlaczego ? Bo uczy pokory. Wszystko można sprawdzić i przetestować przed i po nagraniu. Super korekcja. :spoko:
Pozostałe .... Pioneer brak testów, Nec wyłącznie PI/PIF bez PO i Jitter.

Po zakupie BenQ każdy następny. :taktak:

krzypaw 24.07.2005 12:41

Cytat:

Napisany przez d@n_007
hehehe a może napiszecie mi tylko jedna propozycje:D bo już 3 opcje mam a ja wole wybierac tylko z jednej max z dwóch opcji:D:D

Coś nie zdecydowany jesteś czego chcesz, jak wcześniej miałeś jedną propozycję (zresztą bardzo słuszną - benq) to narzekałeś a jak masz więcej to też narzekasz. ;-)

d@n_007 24.07.2005 12:24

sonon 24.07.2005 11:27

Cytat:

Napisany przez bratpit
Mozesz jeszcze wziasc Pioneera 109 lub 109XL.

No i nie należy zapominać o NEC-u ND-3540 :P

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:32.