Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   DLA NOWYCH USEROW !!!! z pytaniem co kupic za nagrywarke DVD!!!!!! (https://forum.cdrinfo.pl/f15/dla-nowych-userow-pytaniem-co-kupic-za-nagrywarke-dvd-44017/)

VIZZARD 28.12.2004 15:14

No i jeszcze na Litku(i pochodnych) i Pionku

Można sprawdzać jakość wypalonych płytek

A na Benku(i pochodnych) i Plexie

Dodatkowo jeszcze - testy płytek przed wypaleniem :mruga:

Conti 28.12.2004 15:33

Hmm Toshiba tego nie umożliwia ??? :( To niefart cóż, zawęża się powoli grono spawarek bo jeśli nie można sprawdzić jakości to odpada.
Benqa nie chcę bo to Philips :blee:
Plextor za drogi :sciana:
Litek i Pioneer zostają ? Może dorzucić do listy LG ?

Zofer 28.12.2004 16:25

Tak szczerze to po wertowaniu forum mam już całkiem niezły mętlik... Ale ograniczyłem się do NEC ND-3500A, Benq 1620 i Pioneer DVR-108. Czy opłaca się zapłacić więcej za Pioneera? Ogólnie to wolałbym zapłacić jak najmniej i pod tym względem najlepszy jest Benq, tylko co z jego jakością? U mnie nagrywarka ma służyć do archiwizacji danych, czasem zgrania jakiejś płyty audio albo filmu. Co byście polecili? Przynajmniej tak ogólnie bo będzie szkoda jak ciężko zarobioną kasę wywalę na jakąś tandetę.. Dzięki za odpowiedzi.

piotrek_1 28.12.2004 17:35

Witam
Planuje zakup nagrywarki i nie wiem co wybrac (standart :smutny: )
Probowalem czytac recenzje na stronie glowniej jednak przez to zamiast ubyc pytan ciagle ich przybywa. Najwazniejsze rzeczy to:

- musi bezproblemowo nagrywac plyty niemarkowe (czyt. slabej jakosci)
- musi bezproblemowo odczytywac plyty zniszczone
- jesli dwa pierwsze kryteria zostana spelnione to fajnie aby byla cicha, szczegolnie przy odtwarzaniu plyt, przy zapisie ma to mniejsze znaczenie.
- predkosc zapisu rowniez ma mniejsze znaczenie

Dodam jeszcze ze nie nagrywam ogromnych ilosci plyt na masowa skale a jedynie sporadycznie jakas wypalam, ok 1 tygodniowo.

Bralem pod uwage tego liteona:
http://allegro.pl/show_item.php?item=38038892
jak ma sie to do DWOCH pierwszych punktow??
Interesowal mnie bo ma dolaczone oprogramowanie (w tym nero) i obsluguje DL

Jakie nagrywarki spelniaja dwa pierwsze punkty??

Cena im nizsza tym lepsza ale jestem w stanie doplacic aby miec sprzet ktory mnie zadowoli.

pozdro:
Piotrek

Conti 28.12.2004 18:03

3 pierwsze punkty spełnia Plextor.
Do odczytu - Litek
Do nagrywania kiepskich płytek ponoć Benq, NEC (ale jeszcze gorzej z odczytem i nie można testować płytek) Weź tylko pod uwagę, że z kiepskich płytek może szybko wszystko zniknąć.
Zmartwiło mnie, że na Toshibie też nie można testować płytek.
Mało wiem na temat nowego LG oraz Pioneera :( . Są mało popularne ???

P.S.
Ale ten model Litka co podałeś to hmmm ??? Może lepiej 1633/1653/1673.....

piotrek_1 28.12.2004 18:47

co to znaczy ze nie mozna testowac plytek??
Jaki rodzaj plyt slabej jakosci pali liteon?? Zalezy mi aby nie palil cd-r slabej jakosci, natomiast dvd jest mi bez roznicy poniewaz na nich bede nagrywal glownie filmy i bede kupowal markowe plyty.

VIZZARD 28.12.2004 19:02

Cytat:

Napisany przez Conti
Mało wiem na temat nowego LG oraz Pioneera

Z tych dwóch ja brałbym Pioneera :taktak:

Ale nowego?
To znaczy którego? :idea:

Conti 28.12.2004 19:32

Piotrek_1
Litek cderki pali dobrze.
Testowanie płytek po nagraniu - chodzi o ilość błędów.
Więc bierz LiteOna 16xx lub Pioneera 108.

Wiesz Vizzard, przeczytałem sobie z nudów dużo rzeczy, testów, wypowiedzi i chyba następny to też będzie litek. Jak padnie to wymieniął ;) ale ma nawiększe możliwości. Chociaż z tego co widzę, to najlepszy byłby 832 bo te kolejne to coś troszkę opuściły loty ;( .
Co do LG to GSA4163B - ale jeszcze sobie o nim poczytam.
Chociaż pewnie niedługo wyjdą kolejne modele i od nowa będzie przeglądanie....

piotrek_1 28.12.2004 19:46

A jak litek radzi sobie z lamaniem zabezpieczen (calkiem o tym zapomnialem), z ktorymi ma problem??
Czy nagrane filmy na dvd chodza bezproblemowo na stacjonarnym dvd??

thx za helpa

Turboni 28.12.2004 20:19

Cytat:

Napisany przez piotrek_1
A jak litek radzi sobie z lamaniem zabezpieczen (calkiem o tym zapomnialem), z ktorymi ma problem??
Czy nagrane filmy na dvd chodza bezproblemowo na stacjonarnym dvd??

thx za helpa

jezeli chodzi o zabezpieczenia to litek jest jednym z nie wielu napedow ktory lyka je bez zajakniecia :)

a co do czytania plyt dvd nagranych na litku to musisz nagrywac na markowych nosnikach i raczej na +R

Conti 28.12.2004 20:30

Na -R też spokojnie można....pod warunkiem, że markowe. Z Verbami nie mam żadnych problemów.

Jak dołączasz do listy wymogów przegrywanie zabezpieczonych płyt (skąd się wzięła nazwa "łamanie zabezpieczeń" ???, przecież to są różne rzeczy....), tzn, tworzenie działających kopii zapasowych, to zostaje Ci do wyboru:......LiteOn (16xx)

morok 28.12.2004 21:18

A czy mozna gdzieś kupić 1673 ,bo poza tą aukcją na allegro nigdzie nie ma ( http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38393300 ).
Czy juz wiadomo czy bedzie mozliwe 1633/1653@1673 ?

zorg 29.12.2004 04:05

DVD+RW testy x16

ciekawy artykul , warto przeczytac

http://www.anandtech.com/storage/sho...spx?i=2260&p=2

Conti 29.12.2004 13:26

No fakt, ciekawy artykuł, a szczegolnie podsumowanie : "If LG had implemented bitsetting into their GSA-4160B, it would have helped their product climb the ladder to compete with the NEC drive."......"For this reason, the bitsetting feature might come in handy more than the ability to read and write DVD-RAM media. This is what kept LG's unit from winning the #1 spot, which we have awarded to the NEC ND-3500A."

A ponoć w LG GSA4163B można już zmieniać bitsetting.... no ciekawe, może jednak z powrotem się przekonam do LG. W końcu moja stara LG CDRW12x8x32 chodzi dobrze do tej pory u brata.
Ciekawe tylko, czy umożliwia testowanie nagranych płytek

VIZZARD 29.12.2004 16:25

Cytat:

Napisany przez Conti
Piotrek_1
Litek cderki pali dobrze.
Testowanie płytek po nagraniu - chodzi o ilość błędów.
Więc bierz LiteOna 16xx lub Pioneera 108.

Wiesz Vizzard, przeczytałem sobie z nudów dużo rzeczy, testów, wypowiedzi i chyba następny to też będzie litek. Jak padnie to wymieniął ;) ale ma nawiększe możliwości. Chociaż z tego co widzę, to najlepszy byłby 832 bo te kolejne to coś troszkę opuściły loty ;( .
Co do LG to GSA4163B - ale jeszcze sobie o nim poczytam.
Chociaż pewnie niedługo wyjdą kolejne modele i od nowa będzie przeglądanie....

Jeżeli nie zależy ci na szybkości palenia x16

To 832 faktycznie jest dobrym wyborem :taktak:

Sam mam 832kę i nie narzekam :mruga:

BTW I dioda przy nagrywaniu świeci na czerwono :ja_chce:

karel48 29.12.2004 18:58

no to mam tego pionka 108,wczoraj kupilem - kasy braklo na plytki więc wziałem jakieś śmieci media-store 1-4x plusa i minusa.Podłączyłem na ostatni wolny kanał ide no i próba.Kumpel przyniosł DVD z filmem zapodał nero i całkiem niechcący Uruchomił kopiowanie "w locie"!!!! używając do odczytu mojego staruszka (3,5-letniego)pioneera DVD-116EB 1.22.
Myślę sobie -pierwszy nośnik do kosza - bufor szaleje stary pionek nie nadąża z odczytem,ale nic bardziej mylnego.Palnik spokojnie zrobił swoje - płytka bezproblemowo czytana jest na moim Emperorze oraz obydwu napędach.Pewnie niedlugo ze względu na kiepski nośnik ale to teraz nieważne.Poźniej były jeszcze Hawki kumpla,których nie łyknął jego litek1633 z tym samym rezultatem.Na razie nieźle.

Marxter 30.12.2004 06:04

Perwszy post na forum, więc witam. :)
Heh, człowiek im więcej czyta tym mniej wie. :P Przejrzenie tych wszystkich tematów to masakra i na dodatek co chwila zmieniam zdanie co kupić.
Potrzebuję nagrywary, która prócz dobrego zapisu nie będzie miała problemów z odczytem. Na dodatek ogranicza mnie kolor (uroki czarnej obudowy ;) ). Oznacza to, że będę musiał bydlaka pewnie zamawiać, ale co tam. Do wydania mam do 350zł (czyli Plextor PX716A odpada).
W tej chwili rozważam:
Lite-On SOHW-1673S - tylko kto go tam wie, czy poprawili coś w porównaniu do 1653S i kiedy będą ogólnie dostępne
Nec 3500A - mój były faworyt póki nie przeczytałem o problemach z odczytem płyt
Nec 3520A - niedostępny i pewnie te same problemy co 3500A...
Benq DW1620 - wszystko fajnie, ale nie czyta RAW-DAO, co jest dla mnie poważnym minusem...
Toshiba SD-R5372 - z jednej strony wszystko fajnie, a z drugiej niektórzy mają z nią problemy...
Pioneer DVR-108 - chipy Neca, więc większość problemów Neca jest, no może poza odczytem
LG GSA-4163B - niby fajna nagrywarka, ale: nie mam zaufania do LG, kosztuje powyżej 350zł, nie ma dostępnej czarnej :) ,

W takim razie co polecacie, żeby kupić ? Jak byłem zdecydowany na Neca, to poczytałem o jego problemach z odczytem, jak już sie zdecydowałem na BenQ, to wyszła sprawa z RAW-DAO. No to pomyślałem sobie Toshiba, ale ostatnie posty z tematu o niej nie są zachęcające.
Doradźcie coś bo już mnie świerzbi, żeby nagrywareczkę kupić. 8 )

Conti 30.12.2004 08:31

Witamy :) .
Widzę, że mniej więcej sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Po prostu nie ma prostej odpowiedzi i prostego wyboru ;) . Każda ma jakieś mankamenty.
LiteOn jest mimo wszystko najbaredziej powszechny, elastyczny i ma najwiecej dodatkowego oprogramowania. Najlepiej czyta płytki a jak nie próbuje mu się wkładać szajsu to i dobrze nagrywa.
Do niego jeszcze dopisałbym Pioneera 108 i LG 4163.

zibiusz 30.12.2004 10:41

Witam wszystkich bo to mój pierwszy pościk.
Podobnie jak większość pytających tutaj mam problem z wyborem nagrywarki. Od jakiegoś czasu skłaniam się ku Nec 3500A ale dzisiaj dostałem pościka na temat Nec 3520A http://www.cdr-info.com/Sections/Rev...rticleId=11859 . Może to rozwiąże problemy o których pisał wyżej Marxter. Co o tym sądzicie???
Pzdr

piotrek_1 30.12.2004 11:11

Witam
Co sadzicie o nagrywarce Toshiba SD-R5372?
Zastanawiam sie czy zamiast Liteona 16xx nie kupic wlasnie jej.
Jak ta nagrywarka radzi sobie z odczytem plyt, i nagrywaniem na syfie??

pozdro:
Piotrek :)

Marxter 30.12.2004 12:17

Cytat:

Napisany przez piotrek_1
Witam
Co sadzicie o nagrywarce Toshiba SD-R5372?
Zastanawiam sie czy zamiast Liteona 16xx nie kupic wlasnie jej.
Jak ta nagrywarka radzi sobie z odczytem plyt, i nagrywaniem na syfie??

pozdro:
Piotrek :)

Też się nad nią zastanawiam. Wg testów czyta bardzo dobrze tylko, że niektórzy mają z nią problemy.
W tej chwili mój wybór rozbija się o Lite-On 1673S, Toshiba SD-R5372 i Pioneer DVR-108D.

BTW, to wie ktoś gdzie można kupic tego litka (nie licząć allegro) ?

morok 30.12.2004 14:42

Chyba nie mozna kupić nigdzie jeszcze Lite On 1673:
- http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38393300 "Aukcja została usunięta przez pracownika Allegro (numer 38393300)"

Czy wiadomo coś nowego czy bedzie mozliwe 1633/1653@1673 ??

Conti 30.12.2004 15:12

Ten nowy NEC 3520 zapowiada się ciekawie. Ma nowy układ sterujący. Poprawili odczyt !!! Ponoć może obsługiwać w przyszłości nagrywanie DL dla dvd-r.
A jak Pioneer weźmie się do roboty i wypuści z tym chipem 109-tkę to może być jeszcze lepiej.....

karel48 30.12.2004 15:18

Dołączam się do pytania o możliwość modu 1653@1673. w załączeniu link - może ktoś rozszyfruje:http://club.cdfreaks.com/lite/t-116205.html

legion 31.12.2004 00:02

Cytat:

Napisany przez karel48
Dołączam się do pytania o możliwość modu 1653@1673. w załączeniu link - może ktoś rozszyfruje:http://club.cdfreaks.com/lite/t-116205.html

co tu tlumaczyc jeszcze oficjalnie niedyrydy:D ale napewno w niedalekiej przyszlosci da rade :D

mensir67pl 31.12.2004 06:45

Cytat:

Napisany przez Conti
Ten nowy NEC 3520 zapowiada się ciekawie. Ma nowy układ sterujący. Poprawili odczyt !!! Ponoć może obsługiwać w przyszłości nagrywanie DL dla dvd-r.
A jak Pioneer weźmie się do roboty i wypuści z tym chipem 109-tkę to może być jeszcze lepiej.....

juz po problemie kupowac nowego NEC

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15603

pablo_hassan 01.01.2005 14:01

witam i na poczatek Szczesliwego Nowego Roku !!
a teraz do rzeczy nosze sie z zamiarem kupienia palnika ale oczywiscie nie wiem co wybrac, nawarzniejszy warunek to dobra korekcja bledow i to podobno dobrze spisuje sie Samsung TS-H552B
bede ja uzywal glownie do archiwizacji czasem do przegrania filmu lub wypalenia obrazu gierki. po doswiadczeniach z nagr. cdr kupilbym TDK ktora sluzy mi ladnie juz ponad 3 lata jednak nie wiem jak to sie ma do DVDr

pozdrawiam

GUMI70 01.01.2005 14:12

hej a co sądzicie o LG GSA-4160B poleca mi ją pan sprzedawca jako bardzo dobrą.

piotr_as 01.01.2005 14:39

Pare dni temu pytalem o nec 3500 i z silnym postanowieniem zakupu udalem sie do lokalnego sklepu - no i kupilem - model 3520 :D
Wprawdzie nic to nie wnosi do tematu, ale chcialem sie pochwalic :P

Conti 01.01.2005 16:37

Cytat:

Napisany przez mensir67pl
juz po problemie kupowac nowego NEC

TAK TAK TAK
Wszyscy maja odp. co aktualnie brać. Pewnie za jakieś 1-3 tygodnie to się zmieni, ale teraz :taktak: :taktak: :taktak: :D :D :D

legion 01.01.2005 20:39

Cytat:

Napisany przez GUMI70
hej a co sądzicie o LG GSA-4160B poleca mi ją pan sprzedawca jako bardzo dobrą.

no nie jest zla ale sa lepsze :D i tansze lub za te same pieniadze:D

pablo_hassan 01.01.2005 21:44

a ja po calodziennym studiowaniu forum zastanawiam sie nad kupnem pionka 108 tylko
mam pytanko wyczytalem ze ma problemy ze grywaniem plyt zabezpieczonych safediskiem od 2.5 w gore, a jak sprawa wyglada jak mam juz obraz plytki zabezpieczonej np sd 2.8 i chce go nagrac tez sa problemy??

Marxter 02.01.2005 00:50

Juz podjąłem decyzję. Nec 3520A powinien być dobrym wyborem. A jak się na nim przejadę, to sprzedam i pomyślę o czymś innym. :)

PS. Chociaż ten LiteOn SOHW-1673S również kusi. :cool:

bart87 02.01.2005 01:22

Właśnie. Mnie też bardzo kusi nowy NEC 3520. I byłbym bardzo wdzięczny osobom, które tą nagrywarkę już posiadają o wypowiedzenie się na jej temat. :)

legion 02.01.2005 09:44

Cytat:

Napisany przez pablo_hassan
a ja po calodziennym studiowaniu forum zastanawiam sie nad kupnem pionka 108 tylko
mam pytanko wyczytalem ze ma problemy ze grywaniem plyt zabezpieczonych safediskiem od 2.5 w gore, a jak sprawa wyglada jak mam juz obraz plytki zabezpieczonej np sd 2.8 i chce go nagrac tez sa problemy??

dlatego sie zaleca dokupienie jakies nagrywarki ktora bardzo dobrze sobie radzi z sd np.liteona 812/832 :)

legion 02.01.2005 09:46

Cytat:

Napisany przez bart87
Właśnie. Mnie też bardzo kusi nowy NEC 3520. I byłbym bardzo wdzięczny osobom, które tą nagrywarkę już posiadają o wypowiedzenie się na jej temat. :)

no podobno radykalnie ma zmieniony mechanizm nagrywania oraz poprawili odczyt i nagrywanie cd-r :D

mensir67pl 02.01.2005 10:38

Ilość załączników: 2
Dal nie zachwyconych inna alternatywa GIGABYTE GO-W1608A

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=14808&stc=1
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=14809&stc=1

bart87 02.01.2005 10:41

Cytat:

Napisany przez legion
no podobno radykalnie ma zmieniony mechanizm nagrywania oraz poprawili odczyt i nagrywanie cd-r :D

Radykalnie zmieniony mechanizm nagrywania? Tego jeszcze nigdzie nie wyczytałem. :) Ale mam nadzieję, że nie wpłynie to negatywnie na jakość nagrywanych płytek DVD (bo głównie na tym mi zależy). Zapowiada się niezła gratka :D.

Poza tym, właściwie to tą nagrywarkę na razie cięzko dostać. Jest w ofercie komputronika, ale widnieje obok niej napis: "Chwilowy brak towaru" :| Mam nadzieję, że niedługo się to poprawi i pojawi się gdzieś test tego napędu, który tylko umocni moje mniemanie o "mocy" tej nagrywarki. :D

Marxter 02.01.2005 10:43

Cytat:

Dal nie zachwyconych inna alternatywa GIGABYTE GO-W1608A

A przypadkiem nie jest to OEM LiteOna ? :P

mensir67pl 02.01.2005 10:49

Cytat:

Napisany przez Marxter
A przypadkiem nie jest to OEM LiteOna ? :P

Wersja OEM nagrywarki LiteOn SOHW-1633S tak pisza

tylko zastanawiaja mnie te programiki a najbardziej TEN i-Media

myśl powyższych zasad najnowszy produkt firmy Gigabyte został wyposażony w systemy: i-Burn 2, OPC, i-Speed, VRS, Ultra Quiet oraz i-Media. Pierwsze dwa mają za zadanie dobrać optymalną prędkość zapisu i odpowiednią moc lasera. i-Speed ustawi nam prędkość odczytu, systemy VRS i Ultra Quiet zredukują wibracje i hałas, a i-Media pozwoli nam sprawdzić zalecaną prędkość zapisu płyty

pawelblu 02.01.2005 11:15

NEC 3520 ma po prostu nowy chip. Podobno 3520 poczatkowo nie bedzie nagrywac -R DL ale po wgraniu firmware ktory pojawi sie okolo polowy marca bedzie to mozliwe (firmware bedzie oficjalny, przeznaczony do 3520). Odczyt sie znacznie poprawil. Czyzby czas wymienic zasluzonego 2500 :) ??

bart87 02.01.2005 11:34

Jak sadzicie, zmiana starego chipu z 3500 na nowy, który jest w 3520, raczej nie pogorszy jakości nagrywania, prawda? W koncu cała mechanika zostaje ta sama, dają tylko nowy chip, który umożliwi w marcu po update`cie firmware`u nagrywanie płytek DVD-R DL. Swoją drogą, ciekawe kiedy takie płytki będą dostępne i w jakiej będą cenie...:D

pawelblu 02.01.2005 12:03

Cytat:

Napisany przez bart87
Jak sadzicie, zmiana starego chipu z 3500 na nowy, który jest w 3520, raczej nie pogorszy jakości nagrywania, prawda? W koncu cała mechanika zostaje ta sama, dają tylko nowy chip, który umożliwi w marcu po update`cie firmware`u nagrywanie płytek DVD-R DL. Swoją drogą, ciekawe kiedy takie płytki będą dostępne i w jakiej będą cenie...:D

No nie tylko. Na nowym chipie wzrosla predkosc nagrywania +RW do 8x i -RW do 6x. Niestety na poczatku naped pewnie bedzie gorzej palil niz 3500, bo beda musieli sie wstrzelic z biosem, ale wkrotce bedzie ok.

bart87 02.01.2005 19:26

Cytat:

Napisany przez pawelblu
No nie tylko. Na nowym chipie wzrosla predkosc nagrywania +RW do 8x i -RW do 6x. Niestety na poczatku naped pewnie bedzie gorzej palil niz 3500, bo beda musieli sie wstrzelic z biosem, ale wkrotce bedzie ok.

No to bardzo lightowo..:D Oby im tylko to wstrzelenie sie z biosem nastapilo jak najszybciej.. I niech sie wstrzela w sama 10..:) A propos - wie ktos moze dokladnie kiedy tą nagrywarkę będzie można bezproblemowo zamówić? Bo na razie widziałem ją tylko w komputroniku, a w centrali niestety mają brak towaru..

pawelblu 02.01.2005 19:36

Uda sie pewnie bardzo szybko przywyzszyc model 3500. Podejrzewam ze to kwestia ok. miesiaca. Jak do pracy wezma sie jeszcze autorzy nieoficjalnych wersji to bardzo szybko bedziemy mieli dobry BIOS do napedu.

GUMI70 03.01.2005 01:15

wczoraj pochwaliłem sie kolesiowi że mam zamiar kupić nagrywarkę dvd i napomknąłem o tym LG 4160b. a ten mi na to że jeśli nagrywarka dvd to tylko yamaha. no i co wy na to bo na tym forum to nie widziałem wypowiedzi o yamahach.

"no nie jest zla ale sa lepsze i tansze lub za te same pieniadze"-LEGION

może je wymienisz ?

LUDZE PRZEZ TO FORUM TO JA ZGŁUPIAŁEM -im dłużej go czytam tym bardziej nie wiem co mam kupić :blee: :nie: :sciana: :)

sonon 03.01.2005 01:24

Cytat:

Napisany przez GUMI70
wczoraj pochwaliłem sie kolesiowi że mam zamiar kupić nagrywarkę dvd i napomknąłem o tym LG 4160b. a ten mi na to że jeśli nagrywarka dvd to tylko yamaha. no i co wy na to bo na tym forum to nie widziałem wypowiedzi o yamahach.

No bo YAMAHA nie robi komputerowych palników DVD, robi jedynie stacjonarne nagrywarki, do nagrywania audycji z TV. Ze dwa albo trzy lata temu YAMAHA wycofała się z rynku napędów optycznych dla komputerów. To smutne, bo ich napędy zawsze trzymały wysoki poziom, a ich ostatnia nagrywarka cdrw, YAMAHA F1 to kultowy napęd, mało który może się z nim równać możliwościami. O jego kultowości świadczą jego ceny na allgro :->

VIZZARD 03.01.2005 01:31

Cytat:

Napisany przez GUMI70
wczoraj pochwaliłem sie kolesiowi że mam zamiar kupić nagrywarkę dvd i napomknąłem o tym LG 4160b. a ten mi na to że jeśli nagrywarka dvd to tylko yamaha

A ten twój koleś to chyba się z filmu "RRRRrrrr" urwał ^_^

GUMI70 03.01.2005 11:22

mam jeszcze jedno pytanie jak jest znagrywaniem dużych płyt cd 800, 870, 900 mb. czy nagrywanie takich płyt to już standard ?
i jeszcze kwestia dvd ram- z tego co widze to tylko LG obsługuje ten format- ma ktoś doświadczenia w tej kwesti

VIZZARD 03.01.2005 11:49

Cytat:

Napisany przez GUMI70
mam jeszcze jedno pytanie jak jest znagrywaniem dużych płyt cd 800, 870, 900 mb. czy nagrywanie takich płyt to już standard ?
i jeszcze kwestia dvd ram- z tego co widze to tylko LG obsługuje ten format- ma ktoś doświadczenia w tej kwesti

Jeżeli chodzi o DVD-RAM - to faktycznie chyba tylko LG

Ale zobacz TU :czytaj:

A co do dużych płyt CD - to nie jest to takie oczywiste :nie:

Nie wszystkie nowe nagrywarki DVD sobie z tym radzą :smutny:

nimal 03.01.2005 12:44

na dvdram nie ma sie co napalac jesli nie widzi sie zastosowania juz teraz - kompatybilnosc zerowa (prawie), wiec taka plyte na 90% tylko samemu mozna potem odczytac
za to ma mozliwosci jakich nie daje zaden inny standard dvd
no i rezygnacja z roziwjania standardu...

co do 800 i wiekszych plyt:
Vizzard oczywiscie ma racje :) szczegoly w testach na glownej :)
z drugiej strony ma to marginalne znaczenie - plyty drogie i nie do konca kompatybilne ze wszystkimi napedami, lepiej juz za duzy plik przepalic na dvd, w koncu po to sie kupuje naped dvd ^_^

legion 03.01.2005 22:34

Cytat:

Napisany przez GUMI70

"no nie jest zla ale sa lepsze i tansze lub za te same pieniadze"-LEGION

może je wymienisz ?

prosze cie bardzo :)

nec 3500.............275zl :spoko: :ysz:
nec 3520.............309zl :spoko: :ysz:
liteon 1653...........279zl box/oem 259zl :spoko:
lg 4360b..............315zl :ysz:
lg 4363b..............335zl :ysz:
pioneer 108d........335zl :spoko:
liteon 1633S.........269zl box/oem 255zl :spoko:

Forebode 03.01.2005 23:40

No pięknie, poczytałem i jak wielu mi podobnych się pogubiłem... Popatrzyłem trochę na allegro, zajrzałem też na stronę chiplab. Dowiaduję się w sumie że w miarę dobrą inwestycją jest NEC 3500A, no ale nie wiem jak będzie sobie radził z odczytem płyt zabezpieczonych (wyczytałem że LiteOn pod tym względem jest lepszy). Ważne dla mnie jest przede wszystkim nagrywanie plików .bin/.cue i archiwizacja danych (mp3, zdjęcia, dokumenty, filmy itp.), oraz wcześniej wspomniany odczyt płyt zabezpieczonych (to w mniejszym stopniu). No i zacząłem się wachać... LiteOn może byłby dobry ale słyszałem opinie że jest awaryjny. I oczywiście na allegro znalazłem nagrywarkę BenQ http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38445151 . Bardzo proszę o jakąś radę, nie chcę nagrywarki o jakichś super możliwościach, oby tylko spełniała ww. warunki i żeby nie trzeba jej było zanosić co 3 miesiące do serwisu... Zaznaczam że planuję zakup nagrywarki do 300 zł więc nie piszcie mi "kup NECa 3520", no chyba że ktoś ma cynk o ew. spadku cen.

karel48 04.01.2005 00:23

Jak do 300 pln to Ci już został tylko Litek na placu boju uwzględniając Twoje potrzeby - odnośnie tej "awaryjności" się nie wypowiadam ale dodam ,że jeśli chodzi o serwis litka to drugiego takiego nie znajdziesz.Sa tacy którzy kupili dawno dawno temu model 401S a dzisiaj mają 3 lub 4 model litka płacąc tylko za ten pierwszy więc tą awaryjnością bym się nie przejmował.Ale żeby nie być stronniczym (przecież jestem właścicielem litka) to ja polecam Pioneera 108 - nagrywa i czyta bardzo dobrze ,nie jest wybredny,nieawarjny,DVD-RAM też mu niestraszne ale ma dwie wady :
1. kiepsko z zabezpieczeniami (safe disc ponoć do 2.5)
2. najważniejsza - niedostępny dla Ciebie ze względu na te 30 pln powyżej założonego budżetu (chyba że wejdzie 109 to cena 108 spadnie - czekanko).

Forebode 04.01.2005 16:34

No dobra, poczytałem do połowy jak na razie temat o BenQ 1620 i dowiedziałem się z niego o problemach z płytkami nagranymi w RAW-DAO. Nagrywa je ale nie chce odtwarzać. Nie wiem czy to się zmieni w przyszłości, ale podobno jest to taka polityka firmy... Wracając do głównego wątku - mam mały dysk i chce zrzucać co jakiś czas większość danych na płytki, ale muszę przyznać że napęd będzie mi bardzo potrzebny do nagrywania/kopiowania gier na PS2 (bardziej do nagrywania z obrazów), które są w tym trybie (chyba żę się mylę). No i teraz pytanie - czy NEC 3500 radzi sobie z tymi zabezpieczniami czy nie bardzo? Bo z Twojej odpowiedzi wynika że tylko LiteOn nie ma z nimi kłopotów. To jak to w końcu jest?

A co do Pioneera to sam widzisz. Odpada ze względu na zabezpiecznia.

Dzięki i podrawiam.

PS. Chętnych do pomocy/porady zapraszam też na GG.

kraluk 04.01.2005 16:48

A co sądzicie o Nec'u 3520??? Przymierzam się właśnie do jego zakupu i chciałbym jeszcze przed kupnem poznać jakięs opinie na jego temat...

Turboni 04.01.2005 16:50

z ocena tego napedu bedzie ciezko bo jeszcze nikt go dokladnie nie przetestowal :(

ale sadzac ze to nec to bedzie dobry - nowy uklad sterujacy.

ale niestety ktos musi byc pierwszy i go kupic zeby przetestowac :)

Marxter 04.01.2005 17:23

Cytat:

Napisany przez Turboni
z ocena tego napedu bedzie ciezko bo jeszcze nikt go dokladnie nie przetestowal :(

ale sadzac ze to nec to bedzie dobry - nowy uklad sterujacy.

ale niestety ktos musi byc pierwszy i go kupic zeby przetestowac :)

Być może jutro będę miał NECa 3520A to dam znać jak się sprawuje. ;)

Tylko, że cały czas kusi mnie Toshiba SD-R5372 :)
...jest jeszcze LiteOn SOHW-1673S 8 )

Zobaczymy.

legion 04.01.2005 22:09

zawsze nec'a 3520 mozna wymienic na cos innego jak bedzie zle :D

Forebode 04.01.2005 22:55

Cytat:

Napisany przez legion
zawsze nec'a 3520 mozna wymienic na cos innego jak bedzie zle :D

Nie jak ktoś ma ograniczone fundusze :) To jak w końcu z tymi zabezpieczeniami na NEC 3500A? Czyta płyty RAW DAO? Da się skopiować safedisc 2.9?

legion 04.01.2005 23:35

Cytat:

Napisany przez Forebode
Nie jak ktoś ma ograniczone fundusze :) To jak w końcu z tymi zabezpieczeniami na NEC 3500A? Czyta płyty RAW DAO? Da się skopiować safedisc 2.9?

no przeciesz pisalem juz :D ze sd najlepiej sobie litek radzi a nec ma problemy

slawekj 04.01.2005 23:57

Cytat:

Napisany przez Forebode

Odczyt zabezpieczonych płyt z danymi:
Safe disk 2.9 (Sacred)
Czas ripowania [s] - 1945
Poprawność kopii -tak

Obsługiwane tryby zapisu
TAO (track at once)-tak
DAO (disk at once)-tak
RAW DAO -nie
RAW DAO 16-nie
RAW DAO 96-tak
SAO (session at once)-tak
RAW SAO -tak
RAW SAO 16-nie
RAW SAO 96-tak
IPW (incremental packet writing)-tak
Mount Rainer-nie

:)

Forebode 05.01.2005 00:02

A mógłbyś podać podobną specyfikację, tylko tym razem BenQ 1620?

slawekj 05.01.2005 00:06

Cytat:

Napisany przez Forebode
A mógłbyś podać podobną specyfikację, tylko tym razem BenQ 1620?

Safe disk 2.9 (Sacred)
Czas ripowania [s] 2760
Poprawność kopii-nie

Obsługiwane tryby zapisu:
TAO (track at once)-tak
DAO (disk at once)-tak
RAW DAO -nie
RAW DAO 16-tak
RAW DAO 96-tak
RAW SAO -tak
RAW SAO 16-tak
RAW SAO 96-tak
Mount Rainer-nie

mensir67pl 05.01.2005 00:27

Cytat:

Napisany przez slawekj
Safe disk 2.9 (Sacred)
Czas ripowania [s] 2760
Poprawność kopii-nie

Obsługiwane tryby zapisu:
TAO (track at once)-tak
DAO (disk at once)-tak
RAW DAO -nie
RAW DAO 16-tak
RAW DAO 96-tak
RAW SAO -tak
RAW SAO 16-tak
RAW SAO 96-tak
Mount Rainer-nie

Panie slawku to recznie wystukales czy jakis program tak ladnie raportuje??

slawekj 05.01.2005 09:04

Ilość załączników: 1
Cytat:

Panie slawku to recznie wystukales czy jakis program tak ladnie raportuje??

Dane z testu nagrywarek Chip 12/2004.

legion 05.01.2005 11:26

Cytat:

Napisany przez slawekj
Dane z testu nagrywarek Chip 12/2004.

znowusz chip @slawek oni dla mnie sa nie wiarygodni czasami pisza artukul nie z tej ziemi :)

legion 05.01.2005 11:31

http://cdrinfo.com/Sections/Reviews/...rticleId=11859
test nec 3520

Grzegorz71 05.01.2005 11:53

Recenzja Nec 3520

http://www.cdr.cz/a/12810

rbernacik 05.01.2005 14:10

Witam. prosze o porade. Kupic Plexa 16 czy moze TDK 1616??? TDK to jednak 100 zl mniej ale jezeli Plexto jest wyraznie lepszy to wole dolozyc.

rbernacik 05.01.2005 14:11

Witam. prosze o porade. Kupic Plexa 716 czy moze TDK 1616 TDK to jednak 100 zl mniej ale jezeli Plexto jest wyraznie lepszy to wole dolozyc.

icemac 05.01.2005 14:24

dwa takie same maile FAJNIE :mruga:

maniek997 05.01.2005 15:08

Cytat:

Napisany przez Grzegorz71

Fajnie się czyta;)
Ile to jest na nasze::)

Mechaniku k testům dodala firma: Abacus Computer
Cena: 2 380,- (včetně DPH - předpokládaná)
maniek

Grzegorz71 05.01.2005 15:19

po kursie 0.1359 za koronę jakieś 323,50zł.

VIZZARD 05.01.2005 15:28

Cytat:

Napisany przez rbernacik
Witam. prosze o porade. Kupic Plexa 16 czy moze TDK 1616??? TDK to jednak 100 zl mniej ale jezeli Plexto jest wyraznie lepszy to wole dolozyc.

Weź Plexa :taktak:

:mruga:

VIZZARD 05.01.2005 15:29

Cytat:

Napisany przez rbernacik
Witam. prosze o porade. Kupic Plexa 716 czy moze TDK 1616 TDK to jednak 100 zl mniej ale jezeli Plexto jest wyraznie lepszy to wole dolozyc.

Weź TDK :taktak:

maniek997 05.01.2005 16:51

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Weź TDK :taktak:

Weź SAMSUNGA :taktak:

VIZZARD 05.01.2005 17:10

Cytat:

Napisany przez maniek997
Weź SAMSUNGA :taktak:

:spoko:

Tak gdzieś z kilogram :>

Grzegorz_n 05.01.2005 17:39

Witam Wszystkich :)

Pozwolicie, że przyłączę się do dyskusji - sam mam dylemat jaką nagrywarkę wybrać.

Dziwi mnie fakt, że prawie wszyscy w dziwnie "zgrabny" sposób pomijają rozważania na temat zakupu LG
i cały czas zastanawiam się skąd się to bierze i gdzie tkwi przyczyna.

Sam skłaniam się w kierunku LG pomimo tego, ze większość userów pisze tu o Liteon, NEC, BENQ.

Dowiedziałem się kilku rzeczy na temat LG i powiem szczerze, ze bardziej one mnie przekonują niż opinie użytkowników, które często brzmią:
"Wybrałbym Liteona. Sam mam Liteona, wypaliłem już 20 płytek i wszystko jest OK"

Mało kto piszę o takich sprawach jak:
- LG (powiedzmy GSA-4163) ma 2 lata gwarancji - to pewnie o czymś świadczy
- obliczony jest na 100.000 godzin pracy - inne na ok. 70.000
- udział LG w rynku (urządzenia optyczne) to ok 60% - 40% to cała reszta
- same najlepsze opinie w testach wykonywanych przez inne europejskie kraje
itp.

Ci którzy używają LG twierdzą, że czyta wszystko co mu się "zapoda" - moze dłużej pomyśli ale przeczyta. Podobnie jest z nagrywaniem.

Do tego wszystkiego dołączę do poczytania jeszcze TEN POST

Przepraszam - miałem zamiar rozpisać się trochę na ten temat
ale niespodziewanie zadzwonił telefon i jestem zmuszony wyjechać.
Więc może ktoś ma ochotę wypowiedzieć się na temat LG ???

Pozdrawiam
Grzegorz

pawelblu 05.01.2005 18:03

Cytat:

Napisany przez Grzegorz_n
...
Mało kto piszę o takich sprawach jak:
itp.

- pewnie o czyms swiadczy ... ale LiteOn teoretycznie tez ma 24 mies gwarancji ||
- no i co z tego ?? To jest parametr czysto abstrakcyjny. Nie zdarzylo mi sie kiedykolwiek spotkac kogos kto powiedzialby - tak zgadza sie - moj naped przetrwal tyle ile deklaruja w MTBF. Powiem wiecej - jezeli jakas marka "chwali" sie tym parametrem to wiadomo ze nie ma nic dobrego do zaoferowania.
- rotfl !! Te dane sa wrecz przezabawne :) LG utracilo dominacje juz baaardzo daaawno temu.

Cytat:

Ci którzy używają LG twierdzą, że czyta wszystko co mu się "zapoda" - moze dłużej pomyśli ale przeczyta.

Do tego wszystkiego dołączę do poczytania jeszcze TEN POST

Przepraszam - miałem zamiar rozpisać się trochę na ten temat
ale niespodziewanie zadzwonił telefon i jestem zmuszony wyjechać.
Więc może ktoś ma ochotę wypowiedzieć się na temat LG ???

Pozdrawiam
Grzegorz

"LG czyta wszystko co mu sie zapoda" - CD-ROM 52x czyta tak ze potem jest nie do uzytku. Slyszales moze o pekajacych plytach w CD-ROMach 52x LG ??

Druga pamietna wpadka z LG i Mandrake :)

Wracajac do tematu. Nagrywarki LG od 12x to niezle sprzety (ale nie z powodow podanych powyzej, tylko dlatego ze dobrze pala :) ), ale trzeba pamietac o tym ze konkurencja jest duza i w tej samej cenie mozemy dostac produkt po prostu lepszy.

LG swoich zwolennikow ma, fakt jest ich malo, ale nie jest to naped zapomniany, tylko powiedzmy nie jest jakos specjalnie atrakcyjny.

nowak 05.01.2005 18:06

Mimo wszystkich niepochlebnych opinii o LG jestem szczęśliwym posiadaczem GSA-4160(A300), nie mam problemu z wypalaniem, stacjonarki to łykają ,tylko Manta ma problemy- dwa te same modele, a zachowują się inaczej, ale to podobno badziewie gorsze od LG (he he). Minusy? Może ktoś zauważył, ja na razie nie. Chętnie poznam konstruktywne opinie innych o LG.

VIZZARD 05.01.2005 18:21

Cytat:

Dowiedziałem się kilku rzeczy na temat LG i powiem szczerze, ze bardziej one mnie przekonują niż opinie użytkowników, które często brzmią:
"Wybrałbym Liteona. Sam mam Liteona, wypaliłem już 20 płytek i wszystko jest OK"

Nieprawda! :nie:

Na forum masz tysiące wykresów, opinii, instrukcji @, zmian biosów, metod reanimacji, ect., ect. ...

Na palcach ręki wymienić by rzeczy których z Litkiem zrobić nie można :czytaj:

Cytat:

Żadna rewelacja

Większość obecnie sprzedawanych napędów ma taką gwarancję, np. Liteon :D

Cytat:

Ciekawe, jak to liczą? :idea:

Na kalkulatorze?

Dla mnie teoria - w ogóle niepotrzebna :nie:

Cytat:

To plotki :na_ucho:

:D

Cytat:

itp.

No!

To już coś!

Tylko

Cytat:

Dziwi mnie fakt, że prawie wszyscy w dziwnie "zgrabny" sposób pomijają rozważania na temat zakupu LG
i cały czas zastanawiam się skąd się to bierze i gdzie tkwi przyczyna.

No właśnie! :idea:

:>

VIZZARD 05.01.2005 18:25

Cytat:

Napisany przez pawelblu
- pewnie o czyms swiadczy ... ale LiteOn teoretycznie tez ma 24 mies gwarancji ||
- no i co z tego ?? To jest parametr czysto abstrakcyjny. Nie zdarzylo mi sie kiedykolwiek spotkac kogos kto powiedzialby - tak zgadza sie - moj naped przetrwal tyle ile deklaruja w MTBF. Powiem wiecej - jezeli jakas marka "chwali" sie tym parametrem to wiadomo ze nie ma nic dobrego do zaoferowania.
- rotfl !! Te dane sa wrecz przezabawne :) LG utracilo dominacje juz baaardzo daaawno temu.

"LG czyta wszystko co mu sie zapoda" - CD-ROM 52x czyta tak ze potem jest nie do uzytku. Slyszales moze o pekajacych plytach w CD-ROMach 52x LG ??

Druga pamietna wpadka z LG i Mandrake :)

Wracajac do tematu. Nagrywarki LG od 12x to niezle sprzety (ale nie z powodow podanych powyzej, tylko dlatego ze dobrze pala :) ), ale trzeba pamietac o tym ze konkurencja jest duza i w tej samej cenie mozemy dostac produkt po prostu lepszy.

LG swoich zwolennikow ma, fakt jest ich malo, ale nie jest to naped zapomniany, tylko powiedzmy nie jest jakos specjalnie atrakcyjny.

Byłeś szybszy, ale ...

Zadziwiające podobieństwo wypowiedzi :mruga:

:D

VIZZARD 05.01.2005 18:39

Cytat:

Napisany przez nowak
tylko Manta ma problemy- dwa te same modele, a zachowują się inaczej, ale to podobno badziewie gorsze od LG (he he).

Manta nie jest wbrew pozorom takim badziewiem :nie:

Z płytkami radzi sobie bardzo często o wiele lepiej niż niejedna firmówka :taktak:

Conti 05.01.2005 18:43

Nie zgodzę sie z tym, że płyty pękają tylko, czy przeważnie w napędach LG.
Sąsiadce strzeliła w Liteonie cdrw 52x24x52x (wiem, bo sam wyciągałem szczątki płyty. Napęd poszedł do piachu :( , na gwarancji się ironicznie uśmiechali - "uszkodzenie mechaniczne").

Swoją drogą LG ma parę niezłych nagrywarek, po prostu są też inne - może nie tyle wyraźnie lepsze, co bardziej hmmm poddające się modyfikacjom i/lub wspierające więcej funkcji.
Ale jak ktoś ze znajomych pyta się mnie co kupić a wiem, że G wie o kompach to mu polecam albo NECa albo właśnie LG - są "prostsze" w użytkowaniu niż LiteOn (a już szczególnie napędy cdrw).

pawelblu 06.01.2005 11:33

nowy Pionek A09 :)
http://www.cdrinfo.com/Sections/News...x?NewsId=11982

"The drive will offer DVD-R Dual Layer compatibility through a firmware upgrade once the DVD-R Dual Layer specification has been officially approved by the DVD Forum. The write speed for selected DVD-R Dual Layer and +R Double Layer media types can also be increased to 6X through this firmware upgrade. The +RW Alliance is now finalising the +RW 8X format and the product can be enhanced to support this media through a firmware upgrade once the +RW 8X specification has been officially approved by the +RW Alliance. "

8 )

Conti 06.01.2005 13:17

Czyżby Pioneer na nowym chipie Nec'a. No to chyba mamy już 2 ciekawe napędy :) .
Teraz to będzie Nec 3520 vs Pioneer A09 vs Litek XXXX :taktak:

legion 06.01.2005 19:26

no ciekawe zobaczymy czy pionek bedzie dalej dominowal nad nec'ami :D

109 juz mozna kupic za 79 eu

Marxter 06.01.2005 19:30

Cytat:

Napisany przez legion

09 juz mozna kupic za 79 eu

Można kupić czy zamówić ? Podobno mają być dopiero pod koniec stycznia, czyli ok połowy lutego w Polsce.

legion 06.01.2005 19:43

Cytat:

Napisany przez Marxter
Można kupić czy zamówić ? Podobno mają być dopiero pod koniec stycznia, czyli ok połowy lutego w Polsce.

no kolego kupujesz i masz dopiero w styczniu :D a jak kupisz w Polsce to w lutym :D

Marxter 06.01.2005 19:53

Cytat:

Napisany przez legion
no kolego kupujesz i masz dopiero w styczniu :D a jak kupisz w Polsce to w lutym :D

Olewam czekanie na Pionka. Wezmę Neca, tylko niech się pojawi w hurtowni (mają być albo jutro albo w poniedziałek). :P

pawelblu 06.01.2005 20:18

Cytat:

Napisany przez legion

Dominowanie pionka nad Neciem skonczylo sie z wprowadzeniem przez NECa modelu 2500, wiec juz od dosc dawna nie dominuje ...

legion 06.01.2005 20:40

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Dominowanie pionka nad Neciem skonczylo sie z wprowadzeniem przez NECa modelu 2500, wiec juz od dosc dawna nie dominuje ...

moze i tak ale jednak lepsza optyke ma pionek niz nec (choc sa na takich samych chipsetach) ale niewiem jak jest w 3520 podobno nowa jakosc jak czytalem happy :D specow forumowiczow ze jest dobrze ale zobaczymy jak dopracuja do niego biosy :D

bart87 06.01.2005 22:18

Ja mimo wszystko cały czas jestem za NECiem.. Co prawda, pojawił się nowy Pioneer DVD-109, ale jest on na chipie NECa, co świadczy chyba o jakości napędów NECa. Myślę, że możliwości tych dwóch napedów będą porównywalne. NEC może mieć ewentualnie problem z zabezpieczaniami (SD 2.9+), choć właściwie to też nie jest pewne, bo żadnego porządnego testu jeszcze nie było. Do tego pozostaje sprawa firmware - mozliwe przecież, że nowsze wersje firmware'u poprawią tą dysfunkcję. Co do odczytu, z którym był problem w ND-3500AG:

"The ND-3520A has very good DVD error correction capabilities and has proven to be a fast reader."

Więc chyba wszystko jasne. :) Wypowiedź pochodzi z cdrinfo.com, więc z dość wiarygodnego serwisu. Forumowicze - wypowiadajcie się na temat tego napędu, nawet jeżeli go (jeszcze) nie posiadacie!

Ja mam jeszcze jedno pytanie - o co chodzi z bitsettingiem i rozpoznawianiem płyt przez stacjonarki jako DVD-ROM? I czy ktokolwiek ma informacj nt. bitsettingu w NEC ND-3520?

Pozdrawiam!

maniek997 06.01.2005 23:50

Już są zmodowane biosy do Neca 3520 http://www.micheldeboer.nl/firmware/index.html
z bitsettingiem.
maniek

bart87 07.01.2005 00:02

Niedawno doczytałem co to jest ten bitsetting (google rulez!) i cóż.. jestem bardzo przychylny temu rozwiązaniu! :) A w oryginalnych firmware'ach tez dają bitsetting? Czy tylko w zmodowanych? I właściwie czy ten bitsetting ma jakieś wady? Coraz bardziej jestem za pomysłem kupienia NECa! :)

Feyd Rautha 07.01.2005 00:27

Właśnie jutro kupuję (o ile będzie ;)) NEC-a 3520. Cóż, kombinowałem ostro. Pomimo, że mam już CDRW - LiteOna LTR 52327S i jestem z niego zadowolony to zdecydowałem się na NEC-a. Wydaje się być napędem najbardziej rozwojowym (zapis DVD-R DL), poza tym niezłe wyniki testów na CDRinfo.com Zobaczymy jutro jak się będzie sprawował... Dam znań

Koolo 07.01.2005 07:30

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Nieprawda! :nie:

Na forum masz tysiące wykresów, opinii, instrukcji @, zmian biosów, metod reanimacji, ect., ect. ...

Na palcach ręki wymienić by rzeczy których z Litkiem zrobić nie można :czytaj:

:>

Ja tak naprawdę znalazłem tylko jedną rzecz której na lite-on zrobić nie można a mianowicie spokojnie nagrywać płyt poza tym wszystko super ;-)

szunaj 07.01.2005 09:06

Chcę podzielić się z wami opnią na temat NEC-a 3500
Praccuje cico
wypaliłem około 100 płyte i zepsułem 5-7 jestem zadowolony z jakości wypalonych płytek (to znacz że odtwarza na wszystkich stacionarkach a było ich sporo i firm naprawdę egzotycznych)te popsute to chyba nie była wina palnika ale ja się na tym nieznam.
Wypalałem na różnych nośnikach i wydaie mi się że te leprzych firm sa lepiej wypalone szypciej je wczytuje na stacionarnym
Zaznaczam że mnie zależało na jakości wypalanych płytek nie na szypkości dostępu ani na szypkości wypalania (choć x2 a x4 to odczuwalna różnica jak siedzisz i czekasz)
Nie wypałałem dużo CD bo mam inną nagrywarkę do CD "LG"lecz zauważyłem że NEC lepiej zczytuje płyty zabezpieczone może nie najnowszymi zab. te płyty CD co wypaliłem były ok.
Zauważyłem że płyty DVD (słabych firm)nagrane na Litku nie wiem modelu NEC żle odczytuje lecz to wina wypalenia bo DVD ROM też robi błędy
Ja ogólnie jestem zadowolony z tego napędu jeśli to komuś pomogło w wyboże to się cieszę

Raferti 07.01.2005 09:17

Witam - jestem nowy (jednak od wielu m-cy przeglądam to forum). Ja dołączyłem do użytkowników Lite-On...
Co do "wojny" Lite-On vs. LG - moim zdaniem jest ona bez sensu... jednak muszę przyznać rację, iż ostatnio LG się popsuło - mój brat ma nagrywarkę LG DVD i nie powiem, aby z nią było OK... Podobnie jak z moją nagrywarą DVD w laptopie Matshita (Panasonic)... kicha..., ale może to zależy od modeli?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:42.