Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   DLA NOWYCH USEROW !!!! z pytaniem co kupic za nagrywarke DVD!!!!!! (https://forum.cdrinfo.pl/f15/dla-nowych-userow-pytaniem-co-kupic-za-nagrywarke-dvd-44017/)

Dorian 15.05.2005 22:05

Troszkę nie rozumiem tematu korekcji błędów. Jeszcze nie zdarzyła mi się płyta tak porysowana , której by żaden z napędów jakie miałem w przeszłości ani mam teraz nie odczytał. O swoje płyty dbam, a z pożyczonych nigdy nie miałem aż tak zniszczonych egzemplarzy.Trudno określić która nagrywarka ma najlepszą korekcję - za taką uchodził LiteOn ,ale ostatnio czytałem,że nawet Nec'owi udało się odczytać płytę , której nie odczytał chyba 1673...Nie wiem co doradzić. Co do nagrywania Pioneer lub Benq...co do odczytu wg. mnie cokolwiek.

Dodatkowo poczytaj sobie ten topic:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...9&page=2&pp=15
(post Kataryniarza )

demek 15.05.2005 22:20

zastanow sie czy chcesz dobrze wypalac czy dobrze zczytywac a jakosc zapisu masz gdzies:)

Ed 15.05.2005 22:25

Czytałem ze NEC też nie ma najlepszej korekcji ... najmocniej skłaniam sie do pionka, mam nadzieję że w tygodniu sobie którąś kupię i będę mógł potestować :)

bart_3d 15.05.2005 23:27

Jeżeli chodzi o korekcję, to pionek ma bardzo dobrą DVD, a z CD jest też nieźle. Ogólnie lepiej niż w NEC'u

bart_3d 15.05.2005 23:58

Cytat:

Napisany przez slawekj
Nie testowałem Pioneer'a ale myślę analogicznie do innych napędów, że jest to prawidłowość.

Inny przykład: Zapis 8x.
Wyrażne uskoki. Jestem pewny, że w tych miejscach następuje zmiana wartości bufforu. :spoko:

:)

Miałem pionka 108 i bufor nigdy nie spadał mi do 0 (nie pamiętam jak było ze zmianą stref, ale w obrębie danej strefy na pewno nie).
Nagrywałem max. 12x.

Odrazu napiszę dla czego sprzedałem :)
1) chwilowo przestałem potrzebować palnika
2) Lubię postęp (teraz kupię pionka 109 albo Benq'a 1640
3) dostałem dobrą cenę

Ja nie jestem jakimś fanatykiem
Napiszę tylko, że Pionek to dobra nagrywarka
Zwaliły mi się tylko dwie płytki - Bulkpak (od TY) i jakiś Soniak
Poza tym tragicznie nagrała się jedna TDK -R na jaimś starszym biosie i 1 Hawk czyta się tylko 2x (też na starym biosie)
Jeżeli chodzi o uciekające dane z płyt to nie zaobserwowałem takiego problemu nawet na mediastorach
Kupiłem do testu parę płytek gorszej jakości (mediastore, hawk).
Nie mogę powiedzieć żeby nagrały się rewelacyjnie, ale wszystkie dobrze się czytają (z pełną prędkością, gładkie wykresy), niektóre +R mediastore z bitsettingiem czytają się 16x na Pionku 116, który natywnie nie obsługuje płyt +/-R
Oczywiście ja dane dla siebie nagrywałem na Verbatimach Azo i Pastelach (+R palą się trochę lepiej niż -R)
Jeżeli chodzi o testy to są one dla mnie istotne, ale zdają sobie sprawę z tego, że każdy napęd zwrace błędy trochę inaczej.
Potwierdzono to wielokrotnie porównując wykresy uzyskane na systemach przystosowanych specjalnie do testów płyt i na różnych nagrywarkach.
Rozbieżności czasami są bardzo duże.
Oczywiście czuję się spokojniej, jeżeli błędy na mojej płytce są niskie (w szczegulności PIF).
Skoro mowa o błędach, to mogę napisać, że pionek trochę gożej wypada w porównaniu z Benqiem jeżeli chodzi o Jitter.

Kupiłem ostatnio okazyjnie na allegro nagrywarkę NU z myślą o testach (jeżeli chodzi o nagrywanie to nie jest to rewelacja, a poza tym jest uszkodzona i nie czyta/nagrywa CD)-myślę, że 49zł za "tester" to niedużo (jakby ktoś chciał, to jeszcze mają.
Palnik ten zwraca PI/PIF i Jitter
Przetestowałem wszystkie nagrane na Pionku płytki i są OK.

Powiem na koniec, że następna nagrywarka jaką kupię to będzie pionek 109 albo benq 1640 chyba że międzyczasie wyjdzie coś ciekawego.

Pozdrawiam

bart_3d 16.05.2005 02:35

Ilość załączników: 1
Verbatim 16x palony na Pionku 108 chyba z 8x (nie pamiętam)
Niestety nie widać Jitter bo coś mi się posypało i nie chce pokazywać.

legion 20.05.2005 14:29

Cytat:

Napisany przez bart_3d
Verbatim 16x palony na Pionku 108 chyba z 8x (nie pamiętam)
Niestety nie widać Jitter bo coś mi się posypało i nie chce pokazywać.

ale i tak ladnie sie nagral plyta :)

Dragon 20.05.2005 22:38

Jakiś pewny sklep (moze byc internetowy) gdzie mozna kupic benq??

demek 20.05.2005 23:46

@bart_3d
mozesz zrobic test w nero tej plytki? chcialbym porownac

tomboy 22.05.2005 02:28

Siema, mam pytanko, spedzilem pare godzin na czytaniu postow na tym forum aby dowiedziec sie jaka nagrywarke mam kupic i teraz mam jeszcze wiekszy mentlik niz wczesniej. Moze ktos mi napisac ktora nagrywarka bedzie lepszym wyborem. Powinna dobrze sobie radzic z odczytem cd-r, odczytem dvd-video, no i co najwazniejsze dobrze nagrywać zarowno cd-r jak i dvd-/+r.
Pod uwage biore napedy:
-Pioneer 109D
-Lg 4163B
-Benq DW1620
Która bedzie najlepsza?

Boger 22.05.2005 06:04

Bierz Benq :taktak:

LG nagrywa podobnie, ale nie mozna na nim przeprowadzac testow (na benku mozna).
Plusem LG jest za to obsluga dvd-ram. Jesli nie zalezy Ci na tym formacie to patrz wyzej ;)

VIZZARD 22.05.2005 12:40

Tyle tylko, że BenQ okazuje się być takim rarytasem

Że po prostu nigdzie jej nie ma :nie:

Zwłaszcza, że BenQ to teraz juz przecież Plextor :D

:mruga:

tomboy 22.05.2005 12:56

hmm, myslalem ze wszyscy mi poleca pioneera,a tu prosze. Benq sa na allegro i to w dosc dobrych cenach. Czyli Benq bedzie lepszy od pioneera?
Pozdrawiam

MetalSlug 22.05.2005 13:02

BanQ faktycznie ciężko dorwać (mój znajomy kupił po ciężkich bojach). W takim przypadku jedynym korzystnym zakupem pozostanie LG. Do momentu aż jakiś producent zechce poprawić jeden z tych badziewnych modeli promocyjnie wyprzedawanych w supermarketach. Swoją drogą to kiedy coś poza LG zacznie obsługiwać DVD-RAM? To bardzo fajne płytki ale głupio że większość ludzi nie może ich otworzyć. :|

demek 22.05.2005 13:53

@tomboy
ja bym kupil pioneera ;) kupilem go i nie skopcil mi plyty jak narazie:)

tomboy 22.05.2005 14:04

zamówiłem Benq, mam nadzieję ze dobrze zrobiłem. Mysle jeszcze czy moze zamienić, bo wszak z tych 3 co wymienilem jest najwolniejsza.

VIZZARD 22.05.2005 14:07

Cytat:

Napisany przez tomboy
zamówiłem Benq, mam nadzieję ze dobrze zrobiłem. Mysle jeszcze czy moze zamienić, bo wszak z tych 3 co wymienilem jest najwolniejsza.

A na czym mianowicie ta wolność polega

I ile setek płyt dziennie wypalasz? :idea:

:D

tomboy 22.05.2005 15:15

wolniejsza jest wedlug specyfikacji. np nagrywa z mniejsza predkoscia plyty DL i RW. Aczkolwiek pewnie i tak zazwyczaj bede nagrywal na +/-R.
Setek dziennie to nie wypalam, ale nie wypalam na biezaco tylko jak mi sie uzbiera, ze juz wolnego miejsca na hdd nie ma i wtedy trzeba wypalic jakies 100GB. Dlatego wlasnie chce kupic dvd-rw bo na cd-rw (16x) to mi sie nie chce nawet plyty wkladac.

VIZZARD 22.05.2005 16:11

Czyli to co zamówiłeś

To dobry wybór :taktak:

legion 22.05.2005 17:02

Cytat:

Napisany przez Dragon
Jakiś pewny sklep (moze byc internetowy) gdzie mozna kupic benq??

www.tpc.pl :D
Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Tyle tylko, że BenQ okazuje się być takim rarytasem

Że po prostu nigdzie jej nie ma :nie:

Zwłaszcza, że BenQ to teraz juz przecież Plextor :D

fakt no prawie benoplex :D

naskaxp 23.05.2005 01:20

czym sie różnia te 2 bestie ?

witam !!!!
zakupuje nagrywarke DVD firmy BenQ i teraz mam do wyboru 2 modele:
BenQ DW1620
BenQ1620 Pro
zaznaczam ze model z dopiskiem PRO jest tańszy i na perzdmin panelu w przeciwienstwie do wersji bez PRO nie posiada loga Firmy BenQ...z tego co widze DW1620 lepiej wypada w testach i ogolnie,,,,ale czy warto doplacac?a może kupic lepiej Pionera P109 ???zwolenników pioniera i BenQ zapraszam do wpisywania sia..ciekawe ktorzy wygrają :)

Bateau 23.05.2005 08:19

Benq 1620Pro, juz prawie jestem zdecydowany... Jak nagrywaja sie na nim tansze plytki, np. minusy;) ? Do tzw. cheap dvd bedzie zatem dobry czy brac Nec 3520/3520;)?

Wale z mostu prosto ale mam kociokwik od dni paru, i 832s, ktorego jakosc zapisu na minusach doprowadza mnie do czarnej rozpaczy...

demek 23.05.2005 11:02

o mamo.....ja zdania nie zmienie wiec moj glos oddaj na.......kilka postow wyzej jest napisane:)

VIZZARD 23.05.2005 22:10

Cytat:

Napisany przez Bateau
Benq 1620Pro, juz prawie jestem zdecydowany... Jak nagrywaja sie na nim tansze plytki, np. minusy;) ? Do tzw. cheap dvd bedzie zatem dobry czy brac Nec 3520/3520;)?

Co do "minusów" było już w tym temacie :taktak:

A nawet jest topic który powstał raptem z tydzień temu

Właśnie traktujący o "minusach" i BenQ :czytaj:

Minimum wysiłku i sprawa jasna :taktak:

legion 24.05.2005 11:58

Cytat:

Napisany przez Bateau

Wale z mostu prosto ale mam kociokwik od dni paru, i 832s, ktorego jakosc zapisu na minusach doprowadza mnie do czarnej rozpaczy...

przeciesz wiadomo ze Liteon najlepiej sobie radzi z plusami ktore mozna przerobic na minusy jak ci na nich zalezy a cena plytki plus czy minus nie gra roli sa na tym samym poziomie :)

BlackJack 24.05.2005 15:21

Mam problem.
Moj dotychczasowy Pioneer 106D juz nie nagrywa zadnych DVD+-RW ("blad kalibracji mocy") ani zadnych x4 (ten sam komunikat) - nawet na Verbatim Pastel.
Probowalem czyscic laser plyta czyszczaca i nic.......
Czy mozna go jeszcze uratowac? Zna ktos jakis serwis w okolicach Krakowa, Katowic (jestem z Chrzanowa)?

Druga sprawa:
Jakie plyty (+ czy -) bardziej "lubi" Pioneer 109 a jakie BenQ?

Pozdrawiam,
BJ

polakT 24.05.2005 20:06

Cytat:

Napisany przez BlackJack
...
Czy mozna go jeszcze uratowac?
...

Możliwe ze już nie - po tej plycie czyszczacej. Takie ustrojstwo robi wiecej szkody niz daje pozytku - swoj cd tak załatwiłem :/

Ale nic nie mowi ze i u Ciebie kaszana...

qubik 25.05.2005 21:59

Cytat:

Napisany przez BlackJack
Mam problem.
Moj dotychczasowy Pioneer 106D juz nie nagrywa zadnych DVD+-RW ("blad kalibracji mocy") ani zadnych x4 (ten sam komunikat) - nawet na Verbatim Pastel.
Czy mozna go jeszcze uratowac? Zna ktos jakis serwis w okolicach Krakowa, Katowic (jestem z Chrzanowa)?

Druga sprawa:
Jakie plyty (+ czy -) bardziej "lubi" Pioneer 109 a jakie BenQ?

Pozdrawiam,
BJ

A to ciekawe bo ja też mam Pioneera 106D, i mam taki sam objaw z płytami dvd+rw co ty.
Ja mam czas do września bo gwarancja 2 lata, ale nie wiem czy go dam do serwisu.
Bo już mam Benq 1620, co do płyt nagrywam na + i wszystko ok.

demek 26.05.2005 00:33

zadaj sobie takie pytanie
czy zawiodles sie na pionku
1.zawiodles to rob co chcesz
2.nie zawiodles wymien na nowy model:)

BlackJack 26.05.2005 02:51

@ Demek

A jakie ten Pionek lubi nosniki + czy - ?
Oprocz Verbatimow na czy nagrywa najlepiej?

Pozdr.
BJ

VIZZARD 26.05.2005 10:29

Odpowiem za @demka:

Nie ma płyty, z którą Pioneer by sobie nie poradził :nie:

Prawda, że niedużo się pomyliłem? :>

demek 26.05.2005 12:03

@VIZZARD
prawie dokladnie powiedziales to co chcialem :D
lubu + i - a producent nie w zasadzie znaczenia bo wszystko nagra:)

VIZZARD 26.05.2005 12:51

Cytat:

Napisany przez demek
@VIZZARD
prawie dokladnie powiedziales to co chcialem :D

Cytat:

Napisany przez demek
a producent nie w zasadzie znaczenia bo wszystko nagra:)

Pozostaje jeszcze kwestia formalna

Czy jak już to nagra

To czy to odczyta ... :>

demek 26.05.2005 13:58

to juz chyba zalezy na jak duzym wynalazku nagrasz:D

VIZZARD 26.05.2005 14:27

Cytat:

Napisany przez demek
to juz chyba zalezy na jak duzym wynalazku nagrasz:D

A mówiłeś, że na Pioneerze nie ma to znaczenia :czytaj:

||

demek 26.05.2005 14:56

no bo nagrac nagra wszystko ale ile wynalazki wytrzymaja? - o to mi chodzilo grrr

VIZZARD 26.05.2005 23:45

Cytat:

Napisany przez demek
no bo nagrac nagra wszystko ale ile wynalazki wytrzymaja? - o to mi chodzilo grrr

Ahaaaaaaa ...

||

greg200 29.05.2005 18:24

Witam !! ten topic sledziłem zanim kupiłem Pionka.
Zgadzam sie z Vizzardem / a przy okazji z Demkiem równiez / - pionek nagra na kazdym nosniku / o ile go zobaczy - sic./, tyle ze nie zawsze potrafi odczytac co sam zapisał. Za to zapisuje naprawde niezle, gdyz nawet "liche" odtwarzacze czytają wszystko / łącznie z tym czego on sam nie potrafi odczytac po uprzednim nagraniu/. Nadmienie ze Pionek / DVR-109 / zobaczył jakies tam badziewne Omeg,i które dostałem od kolegi nie bedącego w temacie. Co mnie jednak ostatnio zadziwiło to fakt, ze nie mogłem odtworzyc danych nagranych na płytach TDK, przy czym zarówno LiteOn jak i LG ktore posiadam w innym kompie, widziały te płyty bez problemu.
Dodam tylko ąe problem wystąpił juz w Pionku z nowym biosem 1.50.
Ogólnie jestem zadowolony z tego Pionka - jest cichy i szybki - dobrze jednak by było zeby czytał to, co sam nagrywa.

---pozdrowienia---
Greg200

demek 29.05.2005 19:35

dziwne bo nie zdazylo mi sie zeby nie mogl czegos przeczytac co sam nagral.....aczkolwiek widzialem problem ze po 2 miesiacach nie mogl tego zrobic po nagraniu.....ale zaraz po nagraniu czytal wiec to raczej wina plyty

greg200 29.05.2005 19:50

????
Czegoś chyba nie kumam ? Czy potrafisz mi to wyłuszczyć ?
Płyty ? Napedu ?
To moze powiedz kiedy jest wina płyty, a kiedy napedu.
I nie chce byc tu zle zrozumiany - uwazam Pionka za jeden z lepszych wypalarek / inaczej bym go nie kupił/, ale rzetelność to rzecz nadrzędna.

demek 29.05.2005 20:41

dobre nosniki (verbatim, tdk na innych dla siebie nie nagrywalem wiec trudno cos powiedziec np na temat platinum ktore tez sa dobre) - nie ma problemu plyty czytaja sie do dzis
nagrywane na axe, esperanza, titan(i)um byly czytane na poczatku potem lezaly 2 miesiace i juz ich nie czyta nic
wiec to juz chyba wina nosnika czyz nie?:)

VIZZARD 29.05.2005 20:47

Cytat:

Napisany przez demek
dobre nosniki (verbatim, tdk na innych dla siebie nie nagrywalem wiec trudno cos powiedziec np na temat platinum ktore tez sa dobre) - nie ma problemu plyty czytaja sie do dzis
nagrywane na axe, esperanza, titan(i)um byly czytane na poczatku potem lezaly 2 miesiace i juz ich nie czyta nic
wiec to juz chyba wina nosnika czyz nie?:)

Chyba napędu :idea:

:>

ggaall 29.05.2005 20:47

tytul?

witam
to moj pierwszy post na jakimkolwiek forum wiec jak cos robie nie tak to bez bicia a powoli wytlumaczyc to nie bedzie spiec ;)... mam dylemat :D hehe bo chodzi wlasnie o nagrywarke, do tej pory mialem zwyklego teac w540e dobrze sie spisywala ale cos zaczela przerwyac i ogolnie mnie juz denerwuje, wracajac do tematu szukam wlasnie czegos tez tak samo dobrego ale dvd wewnetrzne cena do 300 moze ktos mi poda jakis dobry model z ktorego mozna byc zadowolonym :) raczej chcialbym by nagrywala dvd-+dl itp itd zeby pozniej nie bylo na przyszlosc problemow ze czegos nie ma
pozdrawiam moze ktos to w ogole to przeczyta :D

ggaall 29.05.2005 20:48

?

demek 29.05.2005 21:06

@ggaall
pioneer 109d

@VIZZARD
nie mow mi ze wina napedu ze gowniana plyta przestaje dzialac po jakims czasie bo axe od verba co byla seria tez dzialaja:)

namor 29.05.2005 21:12

Cytat:

Napisany przez ggaall
?

no co ty po minucie już chciałeś mieć odpowiedz ?
a tak na poważnie to twoje oczekiwania spełni 100 % nagrywarka Pioneer
model DVR 108 - który już jest trudno dostępny
model DVR 109 - ogólnie dostępny
lub najnowszy DVR 110 który dopiero wyszedł

VIZZARD 29.05.2005 21:20

Cytat:

Napisany przez demek
@VIZZARD
nie mow mi ze wina napedu

No dobra!

Więc po prostu to napiszę ...

Cytat:

Napisany przez namor
no co ty po minucie już chciałeś mieć odpowiedz ?

No podobno forum po przejściu na dyski SCSI działa bardzo szybko :taktak:

||

ggaall 29.05.2005 21:41

hmm bo ja w goracej wodzie kapany :) ok dzieki wielkie

demek 29.05.2005 21:44

@VIZZARD
to od dzis gowniane plyty nagrywajmy w gownianych palnikach to moze wtedy beda dzialac zawsze ;)

VIZZARD 29.05.2005 21:49

Cytat:

Napisany przez demek
@VIZZARD
to od dzis gowniane plyty nagrywajmy w gownianych palnikach to moze wtedy beda dzialac zawsze ;)

Warto spróbować :mruga:

BTW A jakie są teraz gówniane nośniki? :idea:

demek 29.05.2005 22:02

esperanza (nagrywalismy ostatnio kilkanascie i ani jedna nie dziala dobrze gdy nagralismy wiecej niz 4gb), axa (nie myslic z axe!!) no i inne tanie wynalazki po 40 groszy itp

VIZZARD 29.05.2005 22:26

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez demek
esperanza (nagrywalismy ostatnio kilkanascie i ani jedna nie dziala dobrze gdy nagralismy wiecej niz 4gb), axa (nie myslic z axe!!) no i inne tanie wynalazki po 40 groszy itp

Co do Espery - to faktycznie się z toba zgodzę

Ostatni wypust DVD+R x4 od ISO1 :sciana:

Ale jak to mówią - w stacjonarce chodzi bez zająknięcia :czytaj:

Więc po prostu rewelacja :tak!:

||

demek 29.05.2005 22:29

zobacz na wybrednej stacjonarce :)

VIZZARD 29.05.2005 22:51

Cytat:

Napisany przez demek
zobacz na wybrednej stacjonarce :)

Ale po co mi wybredna - jak na mojej chodzi :D

Mam nadzieję, że wyczuwalna jest tu aluzja i ironia

W stosunku do wykresowstrętniaków :czytaj:

demek 29.05.2005 23:03

tak i nie:)

VIZZARD 29.05.2005 23:05

Cytat:

Napisany przez demek
tak i nie:)

To szkoda :smutny:

Bo liczyłem na

Nie i tak

demek 29.05.2005 23:20

po co mi plyta z fantastycznym wykresem jak mi jej stacjonarka nie czyta?:)

VIZZARD 29.05.2005 23:40

Cytat:

Napisany przez demek

No właśnie!

Po co ci taka płyta?

Lepiej daj ją mnie :taktak:

pawelblu 29.05.2005 23:41

Cytat:

Napisany przez demek

Nie wprowadzaj Vizzarda w zaklopotanie bo mu blyskotliwa aluzja nie wyjdzie ||

VIZZARD 30.05.2005 00:06

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Nie wprowadzaj Vizzarda w zaklopotanie bo mu blyskotliwa aluzja nie wyjdzie ||

Bez obaw!

Już wyszła!

Bartez 30.05.2005 00:08

Panowie, takie dyskusje to na czata, a nie śmiećcie w topicu, do którego kierujecie nowych userów.

demek 30.05.2005 00:10

oczekiwalem sensownej odpowiedzi ale jak zawsze w jego przypadku kiedy jej nie moze udzielic to robi sobie jaja :D tak jak teraz :D co jest pozytywne w wiekszosci przypadkow :D :piwo: :piwo:
edit
ok ja juz przestaje

VIZZARD 30.05.2005 00:23

A polemika z nim to zawsze kończy się jednym:

:uklon: :najlepsz: PIONEER :najlepsz: :uklon:

A mnie bawi jeżeli sprzęt urasta do rangi guru

Czasami więc należy się nowym userom chwila prawdy

Że ta uliczka nie jest jednokierunkowa i ślepa :O

Tak więc ja kończę także

I tylko żeby nie było

Można sobie powiedzieć teraz szczerze:

Pioneer 109 jest jednym z najlepszych urządzeń tego typu znajdujących się obecnie na rynku

Nie jest jednak najlepszy :nie:

Bo najlepszego niestety nie ma

- I tu smutna wiadomość dla nowych userów -

I nigdy nie będzie :nieee:

:piwo:

:czar:

legion 30.05.2005 10:16

Cytat:

Napisany przez ggaall
witam
to moj pierwszy post na jakimkolwiek forum wiec jak cos robie nie tak to bez bicia a powoli wytlumaczyc to nie bedzie spiec ;)... mam dylemat :D hehe bo chodzi wlasnie o nagrywarke, do tej pory mialem zwyklego teac w540e dobrze sie spisywala ale cos zaczela przerwyac i ogolnie mnie juz denerwuje, wracajac do tematu szukam wlasnie czegos tez tak samo dobrego ale dvd wewnetrzne cena do 300 moze ktos mi poda jakis dobry model z ktorego mozna byc zadowolonym :) raczej chcialbym by nagrywala dvd-+dl itp itd zeby pozniej nie bylo na przyszlosc problemow ze czegos nie ma
pozdrawiam moze ktos to w ogole to przeczyta :D

Dobry model :) to proponuje starsze konstrukcje liteona832, nec2500, pionek108
przetestowane i jeszcze jare :D jak ci nie zalezy na szybkosci nagrywania :).
Ale jak chcesz cos szybszego to benq1620 ale ja bym poczekal na 1640(260zl), pionka109,nec3520 lub nec3540(ktory niczym sie nie roznij od 20 jedynie zwracaniem fabrycznie bledow :D ).

cdrinfo888 31.05.2005 16:02

Witam!
Chciałbym kupić jedną z poniższych nagrywarek:
1. Pioneer DVR 109
2. LG GSA 4163 (jest o tyle fajna, że obsługuje RAM-DVD)
3. NEC ND 3540.
Z treści postów wynika, że dobrym wyborem jest Pioneer. Jest jednak
jedno ALE. Mianowicie chodzi mi o kwestię odczytu oraz kopiowania zabezpieczonych płyt DVD oraz zwłaszcza płyt AUDIO (chodzi o Key2Audio itp.).
Moje pytanie - która z powyższych lub może inna nagrywarka radzi sobie najlepiej z zabezpieczeniami.

Z góry dziękuję i pozdrawiam
????

cdrinfo888 31.05.2005 16:03

????

demek 31.05.2005 17:48

dvd i audio pioneer ma dobre - na innych nagrywarkach niech powie kto inny bo ja nie mam pojecia:)

jacoq 31.05.2005 18:44

witam chce zasiegnac rady expertow :) zastanawiam sie nad kupnem nagrywarki dvd,
mniej wiecej sie orientuje i na temat tych modeli znalazlem dosyc pochebne opinie i kazdy jest dostepny za mniej niż 300zł. mialem doczynienia z LG i Liteonem [oczywiscie to byly nagrywarki DVD] i nie mam zbyt dobrych wspomnien :) wiec teraz zastanawiams sie nad czyms lepszym, jak pisalem na kazdy model znalazlem kilka pochlebnych opinii lub tez wyczytalem obiecujaca zapowiedz w atryqlach :)
http://forum.lbl.pl/images/smiles/icon_arrow.gif Asus DRW-1608P
http://forum.lbl.pl/images/smiles/icon_arrow.gif Pioneer DVD+/-RW DVR-109
http://forum.lbl.pl/images/smiles/icon_arrow.gif Toshiba DVD+/-RW SD-R5372B
http://forum.lbl.pl/images/smiles/icon_arrow.gif Gigabyte GO-W1608A
http://forum.lbl.pl/images/smiles/icon_arrow.gif NEC DVD+/-RW ND-3540A

musze dodac ze zalezy mi na lamaniu safediscow co najmniej 2.9...
ktora polecacie? :)

Dorian 31.05.2005 19:29

No ok. Gigabyte'a i Toshibę sobie odpuść. NEC'a na razie też - to nowość - bardzo mała ilość użytkowników - gdyby Ci się coś o dziwo skopało to pomogą Ci może góra 2 osoby - o ile pomogą.. do tego niestety na zagranicznych forach nie wyrażają się pochlebnie o nim raczej...wypada na razie gorzej niż powoli leciwy już 3500 . Weź Pionka lub Asus'a . Wybór należy do Ciebie.

To tyle jeśli chodzi o ogólną jakość napędów i jakość nagrywania tychże.

A na Safediscu się nie znam - niech się inni wypowiadają;)

tomboy 31.05.2005 21:14

Mam juz Benq1620, nagrywa plytki spoko. Zdziwila mnie jedna rzecz nagrane w benq plyty dvd+r sa odczytywane przez dvd-rom lg 8160B ktory wg specyfikacji nie umnie czytac plusow (tylko minusy). Czym to moze byc spowodowane? Moze tym ze Booktype jest ustawiony na dvd-rom?

A i mam jeszcze jedno pytanko: warto zostawic w kompie dvd lg 8160B (do odczytu jakis plyt z czym sobie benek slabo radzi - o ile sa takie) i cd-rw lg 16x10x40x. Czy lepiej cd nagrywac w benq?

dooh 31.05.2005 21:45

Możecie mi doradzić jakas nagrywarkę w cenie koło 200 PLN ? Prawie się już zadecydowałem na LiteOn SOHW-1693s ale mnie na pl.comp.pecet zbesztali i powedzieli że Liteony sa o kant tyłk arozbić...Macie jakies propozycje za koło 200 PLN ?

tomboy 31.05.2005 22:14

Benq 1620 za 209zl na allegro :)

VIZZARD 01.06.2005 00:58

Cytat:

Napisany przez tomboy
Moze tym ze Booktype jest ustawiony na dvd-rom?

No fantastyczna odpowiedź! :taktak:

Tylko pozazdrościć bystrości ...

legion 01.06.2005 10:40

Cytat:

Napisany przez cdrinfo888
Witam!
Chciałbym kupić jedną z poniższych nagrywarek:
1. Pioneer DVR 109
2. LG GSA 4163 (jest o tyle fajna, że obsługuje RAM-DVD)
3. NEC ND 3540.
Z treści postów wynika, że dobrym wyborem jest Pioneer. Jest jednak
jedno ALE. Mianowicie chodzi mi o kwestię odczytu oraz kopiowania zabezpieczonych płyt DVD oraz zwłaszcza płyt AUDIO (chodzi o Key2Audio itp.).
Moje pytanie - która z powyższych lub może inna nagrywarka radzi sobie najlepiej z zabezpieczeniami.

Z góry dziękuję i pozdrawiam
????

jezeli chodzi o te nagrywarki zadna z nich dobrze sobie nie radzi z zabezpieczeniami :D

jacoq 01.06.2005 11:03

a co sadzicie o
Plextor DVD+/-RW PX-716A

legion 01.06.2005 11:06

Cytat:

Napisany przez jacoq
a co sadzicie o
Plextor DVD+/-RW PX-716A bulk white

dobra rzecz ale droga :D

jacoq 01.06.2005 11:07

a czy plextor bedzie lamal zabezpieczenia?? :)
i ponoc ma problemy z tanszymi DVD-RW...

zainteresowany jestem jeszcze Sony DVD+/-RW DRU-800A
i powiedzcie mi jak Asus DRW-1608P sprawdza sie z safedisciem :)

SqnHead 01.06.2005 16:13

Plextor PX-716A

Witam. Warto kupić tą nagrywarke Plextor PX-716A??? Dobra jest, niema z nia problemów czy cos takiego??? To znaczy marka napewno jest dobra ale czy warta tych pieniędzy, żeby sie ni eokazało że bede z nia walczył, bo niebedzie kojarzyc płyt lub coś takiego.

Pozdrawiam i z góry dzieki za odpowiedź

pawelblu 01.06.2005 17:51

Cytat:

Napisany przez SqnHead
Witam. Warto kupić tą nagrywarke Plextor PX-716A??? Dobra jest, niema z nia problemów czy cos takiego??? To znaczy marka napewno jest dobra ale czy warta tych pieniędzy, żeby sie ni eokazało że bede z nia walczył, bo niebedzie kojarzyc płyt lub coś takiego.

Pozdrawiam i z góry dzieki za odpowiedź

Wiesz teraz jest chyba dobry okres na to zeby sie wstrzymac. Wchodzi LS. Jak mozesz to poczekaj z miesiac, to powinien byc dosc znaczacy miesiac dla rynku nagrywarek dvd w Pol. Zobaczymy jak wyjdzie Benq, jak wyjdzie LG i jak szybko cena spadnie, moze NEC nas czyms zaskoczy. Moze plex tez to wezmie pod uwage.

jacoq 01.06.2005 20:49

czy LS to http://sirius.pl/product.php?action=info&id=14983&sid=1

VIZZARD 01.06.2005 21:48

Cytat:

Napisany przez jacoq

To to :taktak:

jacoq 01.06.2005 23:13

hehe dzieki :)
ej teraz mam w glowie 3 modele a jednak LiteOn [SOHW-1653S] mnie przkonal :) bo ma spox opcje ciekawe czy [SOHW-1693S] jest lepszy,
teraz nie wiem jak jest z jakoscia wypalancyh CD/DVD, kiedys mialem CDR HP przesiadlem sie na liteona i nie we wszystkich napedach czytalo mi cdr [nagranych jako audio] fakt ze na hp zepsulem z 200 CDR bo brakowalo mu ochrony zapisu i overurburningu i dlatego zmienilem, a poza tym hp to byla 10x wiec moze dlatego lepiej czytalo te cdr :)
teraz nie wiem ktory z tych napedow wybrac :)
http://forum.lbl.pl/images/smiles/icon_arrow.gif Asus DRW-1608P
http://forum.lbl.pl/images/smiles/icon_arrow.gif Pioneer DVR-109
http://forum.lbl.pl/images/smiles/icon_arrow.gif Lite-ON SOHW-1693S
napisze jeszcze raz ze chodzi mi o:
safedisc [starszy niż v2.51 & v2.51 - v2.8 i nowszym]
naprawde dobra jakosc wypalonych plyt, w kazdym napedzie przeczyta [b wazne]
CD-TEXT [moze byc nie musi]
Odczyt/zapis płyt 99 min. (870 MB) [fajny bajer ale srednio wazny]
nagrywa na tanich nosnikach [czasem ktos przyjdzie i oczywiscie przynosi siarzaste plyty]
Overburning
z tego co wczytalem te opcje posiada liteon w asusie i pioneerze BRAK DANYCH :\ [jesli je maja to wezme chyba asusa bo na pioneerze sie przejechalem :) mialem DVD i padlo po kilku miechach :) ale wydaje mi sie ze to bylo jakies uzywane moze po servisowe :\ ]

Dorian 01.06.2005 23:21

Jeśli Ci chodzi o to cytując Ciebie " naprawde dobra jakosc wypalonych plyt, w kazdym napedzie przeczyta [b wazne] " i " nagrywa na tanich nosnikach [czasem ktos przyjdzie i oczywiscie przynosi siarzaste plyty] " to już możesz sobie LiteOn'a odpuścić.

Co do reszty ciężko się wypowiadać. Mam nadzieję,że ktoś Ci odpowie na pyt o Safediscu .

I poczytaj forum co ludzie myślą o Pioneerze - to jedna z najlepszych nagrywarek na rynku i nie warto się zrażać gdy padł sprzęt RTV - to zupełnie inna branża.

No i poczytaj o słynnej jakości nagrywania i odczytu płyt wypalanych na LiteOnie - jestem pewien ,że zweryfikujesz swoje zdanie.

jacoq 02.06.2005 00:17

hehe ok ale DVD mialem do kompa model chyba 114 o ile dobrze pamietam :) a sprzet AV pioneera to wg mnie czolowka :) jakosc dzwieku z HIFI pioneer jest swietna :) co do liteona to moj ojciec ma nagrywarke DVD DL ale nie wiem jaki model dokladnie, u mnie narazie wszystko czyta tz czasem troche dluzej, ale ogolnie na moim kompie wyszystko jest ok [dvd liteon], u kumpla zaczynaja sie problemy tez ma dvd liteon lecz nie zawsze wszystko czyta ;/
co do z safedisk'a, hm wazna rzecz ale nie potrzeba mi tak czesto, ostatnio tylko z mulka 2 pliki pobralem z s.d. 2.9 i to w sumie moj jedyny problem jesli chodzi o zabezpieczenia, z tego co sie orientuje pioneer lamie te zabezpieczenia ale nie z taka latwoscia, wiec jesli bedzie nagrywalo troche dluze [chcociaz nie wiem czy o to chodzi] to nie ma problemu i juz na 100we pioneer jutro mam isc zamowic nagrywarke i chyba wic wezme pioneera wydaje mi sie ze cr 870MB nie nagram ale w sumie mialem moze ze 2 takie cd, i z tego co wyczytalem moja LiteOn LTR-52246S nagrywa je :) wiec nie ma problemu :) bedzie pioneer :) pozostaje jedno pytanie czym sie rozni wersja DVR-109XL od DVR-109 :) z tego co dzisiaj sie dowiedzialam to roznia sie:
-cena
-wygladem
-109XL jest cichsza
nikt nic wiecej nie wie :)
a, i jutro ma byc juz moj 109 :)

TORQUE 06.06.2005 17:02

ja też sobie jutro zamawiam pioneerka i mam nadzieję że to będzie dobry wybór, poczytałem co o nim sądzicie i wyszło na to że ona najbvardziej jest dla mnie odpowiedznia

jacoq 06.06.2005 21:49

ja juz go troszke potestowalem :) i narazie jest spox chociaz mialem jednego zonka na DVD samsunga nagralem Mp3 i nie czyta ich ani DVD zwykle ani Pioneerek ale np plyty DVD TDK [takie z kolesiem na okladce :P ] nagrywa mi 12x a to sa 8x i z odczytem tez nie ma problemu [na roznych dvd], a co do safedisc to 2.9 lamie ale 4 nie bardzo :)

legion 06.06.2005 22:53

Cytat:

Napisany przez TORQUE
ja też sobie jutro zamawiam pioneerka i mam nadzieję że to będzie dobry wybór, poczytałem co o nim sądzicie i wyszło na to że ona najbvardziej jest dla mnie odpowiedznia

jasne ze bedzie dobry wybor :)

cdrinfo888 08.06.2005 11:36

Cytat:

Napisany przez jacoq
ja juz go troszke potestowalem :) i narazie jest spox chociaz mialem jednego zonka na DVD samsunga nagralem Mp3 i nie czyta ich ani DVD zwykle ani Pioneerek ale np plyty DVD TDK [takie z kolesiem na okladce :P ] nagrywa mi 12x a to sa 8x i z odczytem tez nie ma problemu [na roznych dvd], a co do safedisc to 2.9 lamie ale 4 nie bardzo :)

Ciekawe czy PIONEER czyta Audio CD zabezpieczone KEY2AUDIO, a jeśli PIONEER tego nie czyta to pytanie brzmi, która nagrywarka czyta tak zabezpieczone płytki (podobno NEC).
Pytanie 2 brzmi - czy PIONEER obsługuje odczyt/zapis danych subkanałowych?
Pozdrawiam.

Bartez 08.06.2005 11:41

Cytat:

Napisany przez cdrinfo888
Ciekawe czy PIONEER czyta Audio CD zabezpieczone KEY2AUDIO, a jeśli PIONEER tego nie czyta to pytanie brzmi, która nagrywarka czyta tak zabezpieczone płytki (podobno NEC).
Pytanie 2 brzmi - czy PIONEER obsługuje odczyt/zapis danych subkanałowych.
Pozdrawiam.

Key2Audio nie stanowi problemu dla większości nagrywarek. Gorzej jest z odczytem Cactus Data Shield 200. W każdym naszym teście, na stronie poświęconej odczytowi audio jest tabelka, która przedstawia, które napędy czytają Key2Audio i CDS200.

cdrinfo888 08.06.2005 14:47

Cytat:

Napisany przez Bartez
Key2Audio nie stanowi problemu dla większości nagrywarek. Gorzej jest z odczytem Cactus Data Shield 200. W każdym naszym teście, na stronie poświęconej odczytowi audio jest tabelka, która przedstawia, które napędy czytają Key2Audio i CDS200.

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
Pozdrawiam
P.S.
Problem polega na tym, że nie mogę znaleźć tych testów
(zamiast Pioneera wywala mi Toshibę).

cdrinfo888 10.06.2005 17:08

Po zapoznaniu się z wynikami testów Pioneera DVR-108 trochę się zniechęciłem do zakupu Pioneera DVR-109. A co Państwo sądzicie o LG GSA 4163B ??????
Pozdrawiam!

legion 10.06.2005 19:37

wystarczy poczytac ten topic od poczatku to bedziesz wiedzial jakie jest zdanie o LG ale ogolnie nagrywarka jak inne :)

demek 10.06.2005 22:38

a czym cie pionek zniechecil ?

VIZZARD 10.06.2005 23:53

No że chyba robiony w Pionkach pod Radomiem :czytaj:

Podobno w tej fabryce po PRONICIE :O

HHD1 11.06.2005 01:27

Koledzy ktory z modeli nagrywarki BenQ jest najleprzy ;DL DW1620 Pro,DL DW1640,DL DW1625 naturalnie chodzi mi o jakosc wypalania plyty a nie o szybkosc. Z gory dzieuje za pomoc.
Poz.
hhd1

komp_as 11.06.2005 10:58

Cytat:

Napisany przez nimal
nawet jak bedzie pzyklejone to i tak nastepny temat bedzie: lg czy liteon ^_^

z doswiadczenia sklepowego i mojego wlasnego lg dobrze nagrywaja ale sie czesto psuja z kolei liteony to wytrzymaly sorzet tylko ma wolniejszy czas dostepu i wiecej bledow przy nagrywaniu ale bardziej polecam liteony bo wlasnie wlasna lg musze wyslac na gwarancje

legion 11.06.2005 13:25

Cytat:

Napisany przez demek
a czym cie pionek zniechecil ?

mnie niczym nie zniechecil :) jezeli to do mnie napisales :)
Cytat:

Napisany przez HHD1
Koledzy ktory z modeli nagrywarki BenQ jest najleprzy ;DL DW1620 Pro,DL DW1640,DL DW1625 naturalnie chodzi mi o jakosc wypalania plyty a nie o szybkosc. Z gory dzieuje za pomoc.
Poz.
hhd1

wszystkie sa dobre niema tu lepszego czy gorszego zawodnika w modelach :)

Raus 11.06.2005 13:32

@VIZZARD mam pytanko do Ciebie-Widze że mieszkasz w Szczecinie-Powiedz mi czy i gdzie można tam dostać BenQ 1620 od ręki i za jaką cene. Bo w moim mieście jest tylko jeden sklep w którym można zmówić tą wypalre za 206zł i nie wiem ile będę czekał, a meszkam w Nowogardzie to tylko 60km od Szczytka to bym podleciał i tam sobie zakupił

VIZZARD 11.06.2005 14:15

Cytat:

Napisany przez Raus
@VIZZARD mam pytanko do Ciebie-Widze że mieszkasz w Szczecinie-Powiedz mi czy i gdzie można tam dostać BenQ 1620 od ręki i za jaką cene. Bo w moim mieście jest tylko jeden sklep w którym można zmówić tą wypalre za 206zł i nie wiem ile będę czekał, a meszkam w Nowogardzie to tylko 60km od Szczytka to bym podleciał i tam sobie zakupił

Okazuje się, że jest problem :\

Zobacz TU :czytaj:

:sciana:

TU nie mają :nie:

TU kiedyś mieli, ale teraz już chyba nie :nie:

TU nie mają, ale mogą ściągnąć

A najlepiej uderz na priva do @zene_ka

On właśnie zamówił - to niech ci powie gdzie - może akurat przyjdą dwie :ja_chce:

To sobie zarezerwujesz :taktak:

demek 11.06.2005 16:01

@legion

nie pisalem do ciebie tylko do cdrinfo888 :) ale odpowiedzi sie chyba nie doczekam:)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:28.