![]() |
jak masz 230 zl to po co brales pionka na uwage? ja moge doradzic zebys odczekal nawet miesiac i kupil 109-tke i uwierz mi ze nie bedziesz zalowal wydanych pieniedzy
|
Jak zdecyduje sie na pionka, to nie bede mial monety a dokladniej kilkunastu monet ktorych i tak nie mam. Moge wydac max 230 jedno-zlotowych monet.
|
Cytat:
|
Pionek nie wchodzi w gre.
Mam rzucac moneta do momentu az padnie na Neca? |
Cytat:
|
A mi juz glowa peka. Raz jestem pewien, ze chce LG a chwile pozniej ze Nec`a. To bedzie moj jedyny naped. Wzialbym LG, bo w testach wyszedl lepiej niz Nec, ale boje sie tej firmy i awaryjnosci sprzetu. Nec ponoc gorzej czyta a skoro nie bede mial innego napedu to moze byc to duzy minus. U Neca boje sie glosnosci :) Inne dvd nie wchodza w gre.
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Ja też jestem za Pionkiem, nie zawiedziesz się. Solidna firma.
|
Cytat:
|
CO kupic Pioneera czy Neca?
Mam problem jaka nagrywarke kupic:
PIONEER DVR-109 - 16x DVD***177;RW DL (289PLN) czy NEC ND-3520A - 16x DVD***177;RW DL OEM (czarny) (229PLN) czy moze cos inne doradzicie czekam na odp pozdro bart 8 ) |
Doradźcie
Siemka chcę zakupić nagrywarę a zależy mi na dobrej jakości wypalania.Od razu powiem że najdroższe na co mnie stać to "Pioneer 109" i w sumie myślałem o nim ale może polecicie mi coś lepszego. Głównie zależy mi na kopiowaniu gierek(PS2) i nagrywaniu filmów, ogólnie będe dużo wypalał. Więc proszę WAS (specjalistów) o pomoc, z góry dziękuję.A jeszcze jak możecie to powiedzcie coś o "Asus DRW-1608P" bo też o tym myślałem. A i jeszcze jedno mam starego kompa Celerona 700, 384 RAMu, Riva TNT2, Dysk Seageate 40GB i płytę główną ECS P6VAA i nie wiem czy na tym sprzęcie będzie wszystko dobrze chodziło. Jakby ktoś chciał się nabijać z mojego sprzęta to poprostu powiem,że nie stać mnie na nic lepszego narazie, a chcę poprostu kupić sobie nagrywarę więc PROSZĘ doradźcie coś.
|
Cytat:
Na forum znajdziesz troche testow DVD+R, ktore pala sie swietnie :idea: Cytat:
|
Kupiłem dzisiaj nagrywarkę LG GSA 4163B i miałem bios 102 wypaliłem pare płytek DVD-R z grami na PS2 i wszystkie działały więc wypaliłem jedną DVD+R Esperanze X4 i gra nie chciała działać w konsoli ps2. Następnie wypaliłem taką samą esperanze z filmem DVD i już działał na PS2. Zmieniłem bios na 103 i to samo gry nie działały, chciałem zrobić test w kprobe ale mam tylko napęd Samsung SD 616Q i w nim wyniki były koszmarne-Na tej Esperanzie +R co gra nie działała na PS2 PI średnio 4800 a PIF 159. Później sprawdziłem DVD-R było już troche lepiej na płytce Platinet X4 PI średnio 156 a PIF 0,74, wypaliłem też Verbatima X4 i PI średnio było 83 a PIF 0,40. Moje pytanie: Dlaczego nagrywarka tak lipnie wypala DVD+R?? czy to wina tych esperanz?? a może napędu w którym przeprowadzałem test kprobe?? Proszę o odpowiedź
edit: W kprobe w prawym dolnym rogu pisze driver:spti i w nero też, a nie powinno być czasem aspi??? |
Cytat:
a tak sie nagrala i w stacionarce chula bez problemu :D http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...chmentid=15901 |
@VIZZARD
jak bedziesz miał chwilke to poszukaj tego że ktoś palił na super vakoss'ach czy bluepop'ach...chętnie bym zobaczył jak się palą takie egzotyki... qrde ale nazwy te płytki to mają...oj mają.... :piwo: pewnie tak samo wyskokowe jak błedy na nich.... || |
Cytat:
Nie chce mi się teraz szukać - ale takie opinie na pewno padały :taktak: Nawet chyba ktoś na chodnikowej płycie nagrywał - tylko nie przeszła weryfikacji zapisu :nieee: :czar: |
Cytat:
Czy ktos tu pisal, ze na tym syfie Blupop, Vakoss pali sie dobrze? Miales mnostwo testow innych plyt, na ktorych 4163b pali super, a uparles sie na jakies wynalazki. Chyba nie sa tansze niz eProfy za 0,99, ktore pala sie idealnie. Nikt tu nie pisal, ze bedzie dobrze palic na kazdym syfie... oczywiscie mozna zalozyc, ze trafil Ci sie wadliwy naped :| Moze uda mi sie kupic te wynalazki to zrobimy porownanie. PS. I jeszcze jedno - skoro byles zadowolony z NEC-a 3500 trzeba bylo kupic 3520 ;) |
A świstak siedzi i wypala sreberka. To są moje odczucia na temat 4163, a skusiłem
się na tę nagrywarkę min. pod wpływem kolegi i tego muzykalnego Pana w masce. Zależy mi na zdrowej dyskusji, a nie wzajemnym gnojeniu. Pozdrawiam. |
Cytat:
|
Cytat:
LG zaczyna gonić Liteona :mruga: :D |
plextora-plextora
|
@chris60
taaa a świstak siedzi................ :bicz: :podbite: |
Jeżeli mowa o LG 4163, potestowałem ją sobie przez kilka dni. Szydło wyszło z worka
podczas wypalania nośników typu: Blupop, Titanum, Vakoss; żaden napęd nie chciał ich odczytać do końca (łącznie z LG 4163 fw A103). Z moją dotychczasową nagrywarką takich problemów nie miałem. Mam NEC'a 3500 |
@luminat tu nie chodzi o sonde na stronie cdrinfo.pl tylko na forum....
|
Cytat:
|
Mogby ktos odpowiedziec na moje pytanie ??? ;) ... jaka nagrywarka jest najlepsza do palenia gier pod PS2 ???
|
Cytat:
|
Slyszalem ze to LG 4163B to jest oem hitachi nie wiecie czy toprawda ?
Jeszcze ceny powiedzcie ktora sie najbardzej oplaca cena/jakosc: LG 4163B - 227 zl NEC 3520A - 220 zl TOSHIBA SD-R5372B - 231 zl ASUS 1608P - 255 zl |
Toshiba SD-R5272B czyta dobrze i nagrywa tez dobrze :)
Asus DVD+/-RW DL DRW-1608P tez dobre oem pionka :) |
Doradzcie ktora z tych nagrywarek wziac ? Bedzie to moj jedyny naped w kompie wiec musi dobrze czytac i nagrywac :|
1. LG Multi GSA-4163B 2. NEC ND-3520A 3. Toshiba SD-R5272B (jest tez wersja bez "B" ale nie wiem czym sie rozni) Jezeli bedzie duzo lepsza to moge jeszcze dolozyc do: 4. Asus DVD+/-RW DL DRW-1608P Doradzcie ktora brac ??? |
Witam serdecznie ... zakup jakiej nagrywarki byscie mi polecili ... mam zamiar palic duze ilosci gier na PS2 ;)
|
Cytat:
|
www.cdrinfo.com nie zachwyca się tak Pionkiem 109D ... nie jestem biegły w Angielskim, macie jeszcze jakieś recenzje tej wypalary?
|
Cytat:
Ja sam mam lg takze przez moje lapy :) przeszedl nec,benq,plex,asus,gigabyte a czemu wybralem liteona juz pisalem o tym:) do kobinaci.Mam 812 ani razu nie servisowan modowano na 832 wykresy moje sa na forum i widac ze nie odbiega wcale od innych nagrywarek a nawet pali lepiej. Ale druga sprawa juz tez poruszana na forum przez mnie ze na rynku jest juz tyle nagrywarek ze praktycznie pala one podobnie nie ma miedzy nimi duzych roznic. :piwo: Cytat:
popatrz na liteon :) jaki procet nie do pobicja jak narazie :D na cdrinfo.pl w sadzie :) |
Cytat:
nie jestem tego taki pewnien , jesli chodzi o wybor nagrywarki to najczesciej pada na LG , NEC lub BENQ . i taka jest prawda ! ! ! pozdrawiam :piwo: ;) |
Cytat:
Oktawian_15 ma racje :spoko: |
Bierzcie Neca i wszystko :)
Nec 3520A Rox ! |
Cytat:
|
wieze ale to ma byc do 300zł!!!!!!! wiec plex chyba odpada :D lg mozna kupic juz od 219 zł :P pozatym na forum jest NAJMNIEJ NIEZADOWOLONYCH UZYTKOWNIKOW LG !!
to o czyms swiadczy pozdrawiam |
mam obecnie 4 dvd+rw(plextor, 2 liteon, sony) w domu( mialem jeszcze 2 inne sony i tdk)
i z calego serca polecam plextora !!! jest nie do pobicia |
LG , albo BENQ lub NEC :D
ale radze tobie wez LG :P ;) |
To ja tez sie podepne pod temat.
Jaka nagrywarke dvd polecacie tak do 300zl ? Przede wszystkich do danych, czasem do gier na ps2 :) Z gory dzieki. |
Witam
W przyszlym miesiacu chce kupic nagrywarke dvd, nagrywam duzo plyt, zalezy mi aby dobrze przegrywała dane i filmy, gry raczej mam poslodzone wiec z tym nie powinno byc problemu Z góry dzieki za pomoc Pozdrawiam |
Cytat:
|
No w sumie tak, kup teraz jest 300 ale na razie nikt nie głosuje więc pewnie taniej bedziędzie można ją kupić niż 300 zł.....
|
Cytat:
tyle że tu jest 300 a nie 260 zł |
|
|
Cytat:
|
Na allegro Pioneera DVD-109 można kupić za 260 zł, to chyba dobra cena (w komputroniku ta nagrywarka kosztuje bodajże 360 zł)??????
|
Cytat:
|
@Raus spokojnie ci pójdzie więc niewiem czemu panikujesz......btw. ważniejszy niż ram jest szybki dysk twardy....
Producent zaleca Procesor PIII 700 MHz or higher 512MB or higher is recommanded (ale działa nawet na 256MB....) |
Dzięx Panowie. Jutro lece po nagrywarkę i oby dobrze i długo mi służyła (paliła :) )
|
Cytat:
|
co do plyty to nie mam zaielonego pojecia ??? , ale mysle ze tak .A co do procka i ramu to wystarcza w zupelnosci !!
A tu masz podobny temat http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=49896 pozdrawiam |
Nikt nie udzielił mi odpowiedzi więc pytam jeszcze raz i proszę o szybką odpowiedź bo jutro idę kupić nagrywarkę: Czy nagrywarka LG GSA 4163B pójdzie na tej płycie głównej?? Ile potrzebuje SD ramu do dobrego wypalania płytek DVD ( mam 383 ramu i procka Athlon 1.8 XP )
PROSZĘ O ODPOWIEDŹ PRZECIEŻ TO BEZ SENSU ŻEBYM ZAKŁADAŁ NOWY TEMAT ŻEBY O TO SPYTAĆ. Z GÓRY DZIĘKI |
@Zofer
no LG całkiem nieźle sobie radzi z czytaniem zwłaszcza DVD gdzie serwis CDRinfo.com stwierdza Cytat:
|
Po przeczytaniu wielu postów mój wybór ograniczyłem do LG GSA-4163B i NEC 3520. Potrzebuję takiej nagyrwarki, która także czytałaby nieźle płyty gdyż nie mam osobnego czytnika DVD. U mojej dziewczyny NEC na biosie 1.25 średniawo czyta płyty i to mnie trochę zniechęca do tego napędu. Chyba, że nowy bios 1.U8 coś zmienił w tej materii. Po postach posiadaczy LG i testach można wywnioskować, że napęd LG całkiem nieźle radzi sobie z odczytem. Co byście poradzili? Pozdrawiam
|
w związku z tym , że wczoraj moje dru-530a oddało buty na amen , też mam dylemat , ale może troszke bardziej sprecyzowany. Otórz mam na oku nec'a 3520A , pionka 109 i plextora 716a. Wygląd zewnętrzny nie ma kompletnie żadnego znaczenia , liczą sie tylko i wyłącznie parametry. Chcę mieć pewny i porządny sprzęt na następny rok. Różnica w cenie pomiędzy palnikiem nec'a a pionkiem nie jest duża - +/- 100 i myślę , że chyba warto dołożyć , natomiast do plextora trzeba już troszke więcej dopłacić. Pytanie moje brzmi krótko : warto ? jest w tym sens ?
jeżeli jest w tym sens to co tam , dopłacę , a jeżeli ma to być niepotrzebnie wydana kasa to wolę sie jednak browca za to napić. Za wszelkie rady i opinie bardzo dziękuję. |
Witam! Mam zamiar kupić sobie nagrywarkę DVD LG GSA 4163B i mam w tej sprawie pytanie. Posiadam taką płytę główną - czy podłącze do nie niej bez problemu tą wypalare LG?? Ile SD ramu będę potrzebował na spokojne wypalanie?? (mam 384 czy to wystarczy??)
|
Z litkiem to jest ciekawie. Jak pokombinujesz, dobierzesz bios + nośniki to hula jak ta lala ;) . I to jest w sumie dobry wybór.
ALE jak nie chcesz dotykać się / kombimować z biosami, za bardzo dobierać płyt (ewentualnie zależy Ci na nagrywaniu dvd-r) itp. to: Benq, LG, Nec, Pioneer (droższy), Plextor (jeszcze droższy). [Kolejność alfabetyczna]. A tak na marginesie - na każdej stronie tematu jest to napisane :podbite: |
Witam
mam problek jak większość mianowicie co kupić za palnik. Posiadam nagrywarke cd LG GCE-8240B i jestem z niej zadowolny bo pracuje bez problemowo od jakis 4 lat. I teraz mam mały dylemat po przeczytaniu tego forum, upatrzyłem sobie palnik LITEON SOHW 1673s ale z opini wynika że potrzebuje "specyficznego traktowania" ( kombinacje z biosami itp.) więc mój wzrok padł na LG GSA-4163B. Jakos bardziej kusi mnie litek ale chciałbym wiedzieć czy z nim jest więcej kombinowania niż nagrywani cz jak sie raz wszystko poustawia to jakos idzie? Nie jstem wielkim maniakiem nagrywania i głównie nagrywał bede dane z dysku a nie filmy do odtwarzania na stacjonarnym dvd. Chciałbym wie uzyskać porade dotycząca który z tych 2 palników wybrac, ewentualnie może jeszcze liteon SOHW 1653s ??? |
Cytat:
|
E, przecież Pionek 109 wykorzystuje czipy Neca. To nie lepiej już brać orginał? Ja czekam za nowym biosem dla -DL i wsparciem dla CDSpeed. Jak sobie z tym poradzą to może się zdecyduje na 3520A :)
|
Poczytalem jeszcze troche i Lite-ON odpada, na polu walki zostaje tylko NEC do ktorego dolaczyl Pioneer, tylko ta cena 100zl drozszy :(
Wiec nowe pytanie - Warto 100 do Pioneera doplacic ??? |
no to PIONEERA
|
zorg a kto do tego dopłaci? ;)
|
plextora --------plextora
|
o paru latkach to można zapomnieć.
moja nagrywarka liteon 812S rok temu była wypasionym sprzętem :) (dalej działa świetnie ale co to za staroć ;) ) jak tak stawiasz sprawę to bierz neca. no chyba , że jak pisał @Legion (mniej więcej) chcesz mieć trochę rozrywki to litka. |
Jeszcze bardziej wszystko mi sie pomieszalo hehehe BenQ jakos nie budzi mojego zaufania, LG wlasnie mi sie posypalo i chyba mam jakis uraz ;) wiec ogranicze sie raczej do NEC_a i LITE-ON-a co wedlug was bedzie lepszym wyborem ... Sprzet ma mi sluzyc pare latek (wielu plyt nie wypalam) Zalezy mi glownie na jakosci i mozliwie dobrej obslodze DL (moim zdaniem technologia z przyszloscia) :)
|
BenQ 1620 i masz większego bolaka jak każdy :P kto ma kupić; a może 1625 z LightScribe? ;)?
ale i LG nie jest głupi a i tak za rok bedzie starym złomem jak wszystko. |
Dobre podsumowanie legion Z racji ze wlasnie dzis padl moj wiekowy LG ced8080B, przystepnej ceny i chyba najbardziej adekwatnych do moich wymagan osiagow w poniedzialek w moje lapska prawdopodobnie wpadnie NEC 3520A.
Zastanawiam sie jeszcze czy lepszym wyborem nie bedzie LITE-ON SOHW-1673.... Co wy o tym sadzicie - Ktora spawarka jest wyborem optymalnym ?? (Do poniedzialku mam czas na podjecie slusznej decyzji...) ps. Czytalem sporo opinii o NEC-u min. test na http://twojepc.pl/artykuly.php?id=dw...ntakt&strona=1 o LITE-ON nie czytalem prawie nic stad moje watplwosci. Szale na strone NEC-a przechylilo nagranie plyty DL zakonczone sukcesem. Wie ktos moze jak z tym jest w LITE-ON ?? Pozdro ---neo-one--- 8 ) |
mozesz podjac decyzie jak chcesz tania nagrywarke to proponuje benq (dobra jakosc nagrania) jak drosza to plexa(clasyka nagrywania :D ) a jak lubisz grzebac w biosie i sprzecie to litka(najlepszy do kabinowania :) ) a jak chcesz nagrywac rownomiernie to nec'a(nagra prawie wszystko) chyba ze chcesz byc w clanie to LG jesli chcesz zaimponowac to kup sobie pionka 109 :D
|
i jak tu sie zdecydować na nagrywarke ... juz 3 tygodnie obserwuje temat i nie moge podjąć decyzji :O
|
Cytat:
|
Cytat:
Przy LG Electronic klawisz działa jak ta lala :tancerka: Opcja edytuj - twoim przyjacielem! :tak!: |
tak sie akurat sklada ze jestem dysgrafikeim i mam dyslekcje,dysortografie
w wiec mam prawo pomylic literki itp.. straszne co ?? ;/ Dzieki VIZZARD , bo o opcji edytuj nie wiedzialem :nie: P.S juz wszystko porawilem jak na Patryjote przystalo :D Pozdrawiam |
Cytat:
|
Ponawiam moje pytanie. Czy w Polsce dostępne są dvd-rw NU ? bo ja nie znalazłem
|
Cytat:
Odczyt jest kiepski - zaden wysoki poziom :nie: |
polskia jezyk trudna jezyk......
No tak, ale Benq też zdaje się, że najwyższej klasy odczytem nie grzeszy. Ma z czymś tam problemy.... Więc zawsze może być duet litek + benq. |
Cytat:
To się nazywa prawdziwy patriotyzm :polska: Pewnie zaraz z dysgrafią wyjedzie nieuk jeden :podbite: :sciana: |
Cytat:
|
Z recenzji LiteOn SOHW-1653S wynika, że litek stacza się po równi pochyłej prosto w dół :( . Jedynie odczyt pozostał na wysokim poziomie. Czyli trzeba sobie kupić do domu 2 napędy - litek 1653 do odczytu i nec 3520 do nagrywania.... :P
|
czy ktoś wie gdzie dostać dvd-rw firmy NU ?
|
Cytat:
|
Cytat:
a kiedy bedezie ten test ??8 ) P.S kto jest dystrybutorem LG w Polsce ?? |
Cytat:
|
Witam wlasnie wyslalem maila do firmy A.B czy udostepnili by LG 4163B do testow w cdrinfo.... ciekawe co odpisza i czy wogule odpisza
pozdrawiam ;] |
Cytat:
|
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...77&postcount=3 :) |
dla mnie pewną wadą nowego LG jest brak możliwości ustawienia bitsettingu na DVD-ROM (no chyba, że nie jestem w temacie) ale biorąc pod uwagę fakt, że bardzo dobrze pali minusy nie jest to duży problem.
|
heh... widocznei benq ma wstret do poludnika na którym lezy Warszawa :P
http://www.benq.pl/wheretobuy/spotlocator/ mowi wszystko Ale nawet maja 2 sklepy w Lodzi ktore ponoc zajmuja sie dealerka sprzetu BenQ :-) Odpisali: "NAGRYWARKA DVD BENQ DW1620-0F1 OEM - cena 265zł, czas oczekiwania ok. 2-3 dni" To dobra cena? [nikt nie zna jakiegos elektronicznego sklepu z renomą gdzie mozna dostac ta spawarke?] |
Ogólnie mówiąc sprzęt LG nawet lubię - gdyby tylko nie brak możliwości testowania płytek to byłbym nawet za.
Mam litka 812 i to jest dobry napęd. Nowe są ponoć trochę nie tego... ale litki są dla osób cierpliwych i lubiących troszkę pogrzebać w sprzęcie. Dla początkującego i zielonego to już nie za bardzo... Benqa to fizycznie na oczy jeszcze nie widziałem - ciekawe czemu nie ma ich w sklepach. Szkoda. |
co prawda to prawda, mając LiteOna człowiek się nie nudzi co widać na forum :>
tylko jak ktoś nie ma pojęcia, chęci na zabawy a nagrywarka ma służyć do nagrywania filmów i danych to jednak chyba inna... |
Cytat:
|
Pionek 109 wypada tak sobie ( i jest na chipach Neca ). Ja jestem za LG.
|
Cytat:
|
A moze ktos z Was posiadaczy BenQ 1620 zna jakis dobry [=nie ma problemu z dostawa ani gwarancja] sklep elektroniczy w którym mozna kupic ta spawarke? Znalazlem cos w google ale to niewiadomej marki sklepy... (przynajmniej dla mnie)
np. http://zakupy.gery.pl/x_C_I__P_6611470;6610000.html |
Cytat:
Podsumowując: benq niedostępny / b. słabo dostępny, nec jaki jest taki jest, pioneer drogi a lg to goldstar...... Ciągnąć słomkę ? :> . |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:04. |