Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   DLA NOWYCH USEROW !!!! z pytaniem co kupic za nagrywarke DVD!!!!!! (https://forum.cdrinfo.pl/f15/dla-nowych-userow-pytaniem-co-kupic-za-nagrywarke-dvd-44017/)

demek 25.04.2005 20:52

madry wybor

legion 26.04.2005 20:10

no ladnie 109 rules ale ja bym sie wstrzymal i poczekal na benq 1625 ale jak komus spieszy to 109 jest dobrym wyborem :)

demek 26.04.2005 20:38

nie sadze ze benq pionkowi dorowna ale zobaczymy ;)

Gelopsx 26.04.2005 22:51

mialem kupic ta Sony ale Pioneer sprawdzony nikt nie narzeka wiec dlatego ja kupie. Mam nadzieje ze wszystko bedzie w porzadku bo z moim szczesciem do sprzetu elektronicznego jest nie najlepiej :)

VIZZARD 27.04.2005 08:56

Cytat:

Napisany przez demek
nie sadze ze benq pionkowi dorowna ale zobaczymy ;)

Ale niby w czym miałby mu nie dorównać? :idea:

Podaj chociaż 13 przykładów :czytaj:

:D

melag 27.04.2005 09:33

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Ale niby w czym miałby mu nie dorównać? :idea:

Podaj chociaż 13 przykładów :czytaj:

13 powiadasz ? benq vs pionek hmmm :nie: , 13 to ja mogę podać benq vs samsung lub jak kto woli pionek vs samsung ;)

ed hunter 27.04.2005 10:06

Cytat:

Napisany przez melag
13 powiadasz ? benq vs pionek hmmm :nie: , 13 to ja mogę podać benq vs samsung lub jak kto woli pionek vs samsung ;)

to chyba 113 ||

VIZZARD 27.04.2005 10:08

Cytat:

Napisany przez melag

O to właśnie mi chodzi :taktak:

Różnice pomiędzy napędami takimi jak BenQ, LG, Pioneer i ewentualnie Nec

Są naprawdę niewielkie

A szala "lepsiejszości" przechyla się w zależności od preferencji

Raz w tę a raz w tę stronę :tak!:

:mruga:

demek 27.04.2005 10:27

przeciez napisalem ze "nie sadze" a jak bedzie zobaczymy:)

VIZZARD 27.04.2005 10:41

Cytat:

Napisany przez demek
przeciez napisalem ze "nie sadze" a jak bedzie zobaczymy:)

Ale czego i w czym nie sądzisz? ???

I co z tego sądzenia ma wynikać?

A co wynikać będzie z nie sądzenia?

Pytanie było konkretne a odpowiedź jakaś takaś wymijająca cy cuś ...

Z twojej bowiem wypowiedzi wynika, że Pioneer jest lepszy od BenQ

Ale przecież wiemy, że tak nie jest :D

A jeżeli jest - to podaj w czym :czytaj:

Zresztą

Nawet jeżeli Pioneer jest lepszy dla ciebie

To nie znaczy, że jest on lepszy w ogóle :fiu:

:czar:

demek 27.04.2005 10:52

a skad mam wiedziec jaki bedzie nowy benq? jasnowidzem nie jestem wiec teraz ty mi odpowiedz na pytanie "jakim cudem mam to wiedziec?"
a co ostatnich modeli benq i pionka to 109 jest lepsza chocby dlatego ze dvd + nagrane w benq u kolegi na stacjonarze LG (starej "troche") sie zacinaja a z pioneera nie - oczywiscie sa nagrywane bez zmiany na -

VIZZARD 27.04.2005 11:57

Cytat:

Napisany przez demek
a skad mam wiedziec jaki bedzie nowy benq? jasnowidzem nie jestem wiec teraz ty mi odpowiedz na pytanie "jakim cudem mam to wiedziec?"
a co ostatnich modeli benq i pionka to 109 jest lepsza chocby dlatego ze dvd + nagrane w benq u kolegi na stacjonarze LG (starej "troche") sie zacinaja a z pioneera nie - oczywiscie sa nagrywane bez zmiany na -

Można się oprzeć choćby na tym

Że 1620 jest tak samo dobry jak 109 :taktak:

Wiesz

Różne są arkana nagrywania

Może chcesz spróbować kilka płytek ode mnie

Zapewniam cię, żę nie będą haczyć :nie:

Poza tym jest bardzo dużo uwarunkowań nagrywania

Nie piszesz czy to były takie same płyty, czy z tych samych tłoczni

Czy z tej samej paczki, czy z takimi samymi prędkościami nagrywania nagrywane

Jakimi programami palone ???

A wszystko to niestety ma wpływ :taktak:

A gwoli ścisłości

Booktype DVD+R nie zmienia się na DVD-R

A tylko na DVD-ROM

Bo z tekstu nieopatrznie tak ktoś mógłby zrozumieć :czytaj:

demek 27.04.2005 12:06

wiadomo o co chodzilo :)
te same plyty verby mcc003 nagrywane 8x sztuka po sztuce (2 pod rzad na pionku potem 2 na benq - ofkors 2 rozne filmy), na tym samym kompie , nagrywane w dvddecrypter

VIZZARD 27.04.2005 12:25

Cytat:

Napisany przez demek
te same plyty verby mcc003 nagrywane 8x sztuka po sztuce (2 pod rzad na pionku potem 2 na benq - ofkors 2 rozne filmy), na tym samym kompie , nagrywane w dvddecrypter

Czyli spawarki te były w tym samym czasie w tym samym kompie? :idea:

melag 27.04.2005 13:50

@demek - koledze nie da się przetłumaczyć że właściwie można postawić znaku równości między benq, a pionkiem (osobiście wybrałbym benq). :bicz:
Brak obiektywizmu się kłania lub brak wiedzy w temacie. :idea:
Zawsze coś wynajdzie aby wykazać wyższość jednej na drugą ;)

Bez urazy :piwo:

legion 27.04.2005 14:06

Cytat:

Napisany przez melag
@demek - koledze nie da się przetłumaczyć że właściwie można postawić znaku równości między benq, a pionkiem (osobiście wybrałbym benq). :bicz:
Brak obiektywizmu się kłania lub brak wiedzy w temacie. :idea:
Zawsze coś wynajdzie aby wykazać wyższość jednej na drugą ;)

Bez urazy :piwo:

ale z twoje wypowiedzi nic nie wynika o kogo ci chodzi o @demka czy o @vizzarda :)

pawelblu 27.04.2005 14:15

Cytat:

Napisany przez legion
ale z twoje wypowiedzi nic nie wynika o kogo ci chodzi o @demka czy o @vizzarda :)

Ja wiem o kogo chodzi || podobnie jak 90% gospodyn wiejskich bioracych udzial w tym temacie.
:czar: chyba tez wie ...

A rozmawianie poraz kolejny o tych samych nagrywarkach o ktorych juz wszystko zostalo 5 razy powiedziane, jest lekko mowiac monotonne.

loki7777 27.04.2005 15:34

@melag osobiscie to ty wybrales LG:)

melag 27.04.2005 16:08

Cytat:

Napisany przez legion

Proszę się domyślić, a jak nie to telefon do przyjaciela albo podpowiedź forumowiczów, 50/50 jest w tej chwili ;)

@loki7777 - tak wybrałem LG 8 ) ,a w dyskusji chodzi o wyższość pionka nad benq i z tych dwóch wybrałbym benq.

Gelopsx 27.04.2005 16:48

jestem juz zdesperowany doradzcie mi najlepsza z najtanszych nagrywarek bo jak zaoszczedze troche to kupie chyba GameCuba a slyszalem ze plyty dla niego musza byc nagrane w bardzo dobrej jakosci. Prosze konkretnie co jest tanie i do tego ladnie zapisuje plytki. Mam nadzieje ze to moj ostatni post z zapytaniem o nagryware, ale po prostu nie moge sie zdecydowac wiec pomozcie!!!! z gory dziekuje.

demek 27.04.2005 16:54

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Czyli spawarki te były w tym samym czasie w tym samym kompie? :idea:

czlowieku wez rusz troche glowa bo zachowujesz sie jakby trzeba by ci tlumaczyc wszystko krok po kroku i czepiasz sie kazdego niedopowiedzianego slowa mimo ze odpowiedz jest oczywista

VIZZARD 27.04.2005 19:17

Cytat:

Napisany przez legion

No dokładnie!

Totalny bełkot, który popiera moją tezę a jest przeciwko mnie

Kolega @melag jest tak zapatrzony w LG, że brak mu trzeźwości w myśleniu

I braku właściwej oceny sytuacji :taktak:

@melag!

Weź przejrzyj moje posty powyżej, a zobaczysz tam między innymi takie stwierdzenie:

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Że 1620 jest tak samo dobry jak 109 :taktak:

Za chwilę ty gadasz to samo

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
@demek - koledze nie da się przetłumaczyć że właściwie można postawić znaku równości między benq, a pionkiem

Podczas gdy kolega @demek pisze:

Cytat:

Napisany przez demek
nie sadze ze benq pionkowi dorowna

Więc o jakim braku, obiektywiźmie i ukłonach mówimy? ???

:sciana:

VIZZARD 27.04.2005 19:33

Cytat:

Napisany przez demek
czlowieku wez rusz troche glowa bo zachowujesz sie jakby trzeba by ci tlumaczyc wszystko krok po kroku i czepiasz sie kazdego niedopowiedzianego slowa mimo ze odpowiedz jest oczywista

@demek! Kolego sympatyczny!

Jeszcze raz cię zacytuję, bo widzę, że dalej nie wiesz o co chodzi :\

Cytat:

Napisany przez demek

Z tej wypowiedzi niestety ani jasno, ani oczywiście nie wynika

Czy obydwie te spawarki były w kompie jednocześnie

Czy najpierw była wkładana jedna - zapis

A potem druga - zapis

A to raczej dość istotne

Naucz się jasno precyzować swoje wypowiedzi - to możemy dalej podyskutować :klotnia:

Dyskusja zaczyna ciekawie sie rozwijać ^_^

BTW A jeżeli uważasz, że czepiam się każdego niedopowiedzianego słowa

To zobacz sobie TU :czytaj:

Bardzo się zdziwisz do czego niedopowiedzenia prowadzą :O

Cytat:

Napisany przez pawelblu
A rozmawianie poraz kolejny o tych samych nagrywarkach o ktorych juz wszystko zostalo 5 razy powiedziane, jest lekko mowiac monotonne.

Ależ dlaczego?

Wprost przeciwnie

Mnie to akurat bardzo bawi :D

Wiesz

Ten zapał w udowadnianiu wyższości jednej nagrywarki nad drugą

Napisy w podpisach:

"... CLAN "

" ... RULEZ "

" ... PALI WSZYSTKO "

Czy ciebie to nie bawi?

Ale!

Dajcie nam tylko kije bejsbolowe!!! :ja_chce:

Dorian 27.04.2005 19:33

Gelopsx trafiłeś na ciężki okres:) Na Twoim miejscu poczekałbym na Benq 1625 . Jeśli jednak rzeczywiście Ci się śpieszy to kup ,ale Benq 1620. Jakoś mi się nie chce wierzyć ,że Pionek zapisuje lepiej od przeciętnego NEC'a. Przygoda Demka ze stacjonarką to odosobniony przypadek i żaden wykładnik co do jakości zapisu 109tki.

Reasumując.

Spieszy Ci sie - bierz Benq 1620
Poczekasz - weź Benq 1625.

Gdyby mi 3500 padła ( na szczęście dzielnie się trzyma) wybrałbym Benq. I nie chcę pisać o wyższości tejże ale po przeglądnięciu kilku forów stwierdzam ,że Benq to najlepszy wybór .

polakT 27.04.2005 19:50

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
@demek! Kolego sympatyczny!

Jeszcze raz cię zacytuję, bo widzę, że dalej nie wiesz o co chodzi :\
.....

Wiecie jaka jest najlepszqa nagrywarka - taka jaką aktualnie posiadamy, lub tej samej firmy. W sumie wzialbym na dzien dzisiejszy pionka - moze dlatego ze mam przeknanie d otej marki, benq kojarzy mi sie raczej z tandeta. wyprzedzajac coponiektorych, moze i tak byl kiedys a teraz jest lepiej, nie iwem. Jak dla mnie wszystke firmy to wynalazki. Za 250-300 pln kupuje sie writera na rok do 3 - i tak za te 2 lata cos nwego bo to jest juz przestarzałe... takie sa moje odczucia

czy pionek lepiej wypali od benqa - pewnie i nie, moze jedna dvd beneq wypali lepiej inna pionek w sumie jeden shit. Jedynym co by mnie interesowało by dana nagrywareczka p rku paliła nadal z ta sama precyzja, zeby jakosc sie nie zmieniała. ( w moim Lg 32x10x40x - po 2,5 roku sama nie potrafiła juz czytac koncówek nagranych przez siebie cd(80% cd tylko czytała, nic nie potrafił tego przeczytac, przestała palic dobrze i przyszedł czas na litka)

dzis jestem posiadaczem litka 832S po regulacji lasera (nie paliła 8x i juz pali 3 dni potrzebowali :D) nagrałem dzis 15 dvd i wszystkie sa podobnej jakosci.

Teraz na zakończenie polecam: SONY, PIONEER, NEC, PLEXTOR, LG, SAMSUNG (raczej nie ;)), BENQ, LITE-ON.... etc - coprawda niektore firmy to jedno i t samo ale i tak niech bedzie. mysle ze pytanie powinno brzmiec : Co odradzacie kupic, na czym sie przejechaliści i jak.

Decyzja co do wybory writera i tak padła by na kupujacego, ale prszynajmniej wiedziałby jakie sa probelmy z roznymi firmami i ich produktami

ostatecznie jakies sugestie ale bez mowienia ta jest najlepsza bo pali jakis format ktorego nikt nie uzywa, bo ma ......, bo ja tak mowie i nie moze byc inaczej

ufffff, namachałem tego troche. mam nadzieje ze sie ze mna wiekszość zgodzi, jak nie wiekszść to chociaż jedna jedyna osoba........ - dla mnie i tak bedzie duzo

Dorian 27.04.2005 20:05

Obiektywnie masz dużo racji thomas w tym co piszesz. Mała dygresja jednak. Myślę,że wyrabiamy sobie opinię po samym "image" marki. Pioneer jest znany z tego że kiedyś robił dobry sprzęt audio ( teraz to raczej car-audio - tu jest w czołówce ) , LG i LiteOn to taka pop-kultura świata nagrywarek - najbardziej znane i powszechne więc i najczęściej kupowane..Nec hmmm kojarzy się właściwie z niczym ( no może z monitorami wcześniej) - kupiłbyś TV NEC'a? Ja nie wiem, a robią świetne projekcyjne TV. Kiedyś miałem DVD-ROM NEC'a - straszna porażka ale po wielu poszukiwaniach zdecydowałem się jednak znów zaufać tej firmie, bo miała wspaniałe recenzje w sieci. Teraz ma przebieg ponad 300 wypalonych DVD i zachowuje się jak przysłowiowa nówka. Plextor - vip świata nagrywarek - ostatnio z jakością napędów na bakier. A Benq? Właśnie co możemy o nim powiedzieć? Praktycznie nic....stąd taka nieufność do tej firmy. I choć może ciężko to przyznać mi jako posiadaczowi NEC'a myślę ,że Benq go przewyższa pod kilkoma względami ( opieram się na kilku stronach dot. nagrywarek ). I masz rację każdy wybierze to co komuś odpowiada...Co do przejechania się na sprzęcie to przez lata: Przejechałem się na dvd-rom NEC 5700 ( zamierzchłe czasy), kilku napędach LG i to cała moja przeszłość ( miałem też Mitsumi i HP x 4 ,ale wymieniłem ,bo weszły nowsze i szybsze).

Nie do końca więc zgadzam się ,że każdy chwali swoje. Uznaję wyższość Benq...( lecz jedynie pod względem kilku ciekawych opcji i jestem sam ciekaw czy wytrzymałaby 300DVD wypalonych łącznie z odczytem [ nie mam DVD_ROM'u].

VIZZARD 27.04.2005 20:15

Cytat:

Napisany przez thomascamel
Wiecie jaka jest najlepszqa nagrywarka - taka jaką aktualnie posiadamy, lub tej samej firmy. W sumie wzialbym na dzien dzisiejszy pionka - moze dlatego ze mam przeknanie d otej marki, benq kojarzy mi sie raczej z tandeta. wyprzedzajac coponiektorych, moze i tak byl kiedys a teraz jest lepiej, nie iwem. Jak dla mnie wszystke firmy to wynalazki. Za 250-300 pln kupuje sie writera na rok do 3 - i tak za te 2 lata cos nwego bo to jest juz przestarzałe... takie sa moje odczucia

czy pionek lepiej wypali od benqa - pewnie i nie, moze jedna dvd beneq wypali lepiej inna pionek w sumie jeden shit. Jedynym co by mnie interesowało by dana nagrywareczka p rku paliła nadal z ta sama precyzja, zeby jakosc sie nie zmieniała. ( w moim Lg 32x10x40x - po 2,5 roku sama nie potrafiła juz czytac koncówek nagranych przez siebie cd(80% cd tylko czytała, nic nie potrafił tego przeczytac, przestała palic dobrze i przyszedł czas na litka)

dzis jestem posiadaczem litka 832S po regulacji lasera (nie paliła 8x i juz pali 3 dni potrzebowali :D) nagrałem dzis 15 dvd i wszystkie sa podobnej jakosci.

Teraz na zakończenie polecam: SONY, PIONEER, NEC, PLEXTOR, LG, SAMSUNG (raczej nie ;)), BENQ, LITE-ON.... etc - coprawda niektore firmy to jedno i t samo ale i tak niech bedzie. mysle ze pytanie powinno brzmiec : Co odradzacie kupic, na czym sie przejechaliści i jak.

Decyzja co do wybory writera i tak padła by na kupujacego, ale prszynajmniej wiedziałby jakie sa probelmy z roznymi firmami i ich produktami

ostatecznie jakies sugestie ale bez mowienia ta jest najlepsza bo pali jakis format ktorego nikt nie uzywa, bo ma ......, bo ja tak mowie i nie moze byc inaczej

ufffff, namachałem tego troche. mam nadzieje ze sie ze mna wiekszość zgodzi, jak nie wiekszść to chociaż jedna jedyna osoba........ - dla mnie i tak bedzie duzo

Oczywiście!

Zgoda! :taktak:

Dlatego niezmiennie uważam tematy z serii: "Co kupić?" za śmietnisko i wyraz lenistwa

A na poparcie w co drugim takim temacie argumentacja jest taka:

"Nie mam czasu i muszę szybko coś kupić" :O

BTW No i oczywiście i niezmiennie i jak zawsze każdy chwali to co ma

Więc nie mówmy, że moja nagrywarka jest lepsza czy najlepsza

Bo przecież każdy wie, że

"Najlepsza na świecie jest miłość w klozecie"

^_^

Dorian 27.04.2005 20:19

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Oczywiście!

Zgoda! :taktak:

Dlatego niezmiennie uważam tematy z serii: "Co kupić?" za śmietnisko i wyraz lenistwa

A na poparcie w co drugim takim temacie argumentacja jest taka:

"Nie mam czasu i muszę szybko coś kupić" :O

BTW No i oczywiście i niezmiennie i jak zawsze każdy chwali to co ma

Więc nie mówmy, że moja nagrywarka jest lepsza czy najlepsza

Bo przecież każdy wie, że

"Najlepsza na świecie jest miłość w klozecie"

^_^

a każdy szalet jest pełen zalet:P co racja to racja 8 )

polakT 27.04.2005 20:37

Cytat:

Napisany przez Dorian
... Nec hmmm kojarzy się właściwie z niczym ( no może z monitorami wcześniej) - kupiłbyś TV NEC'a? Ja nie wiem, a robią świetne projekcyjne TV. Kiedyś miałem DVD-ROM NEC'a - straszna porażka ale po wielu poszukiwaniach zdecydowałem się jednak znów zaufać tej firmie, bo miała wspaniałe recenzje w sieci....

Ja mam telefonik NEC 616 i nie narzekam- jeden z lepszych na rynku :) - moje własne odczucie.

Zagłebiając sie w charakterystykę sprzetu, mozna zauważć ze jedne mają dużo więcej opcji od innych. Często bywa ze te "słabsze" mają wiecej opcji od tych "lepszych" ( cały czs staramy sie udowodnic ze nie ma słabszych i lepszych - są tylko bardziej lubiane i mniej - nie dotyczy pewnego producenta) ;)

Dorian 27.04.2005 20:41

Cytat:

Napisany przez thomascamel
Ja mam telefonik NEC 616 i nie narzekam- jeden z lepszych na rynku :) - moje własne odczucie.

Zagłebiając sie w charakterystykę sprzetu, mozna zauważć ze jedne mają dużo więcej opcji od innych. Często bywa ze te "słabsze" mają wiecej opcji od tych "lepszych" ( cały czs staramy sie udowodnic ze nie ma słabszych i lepszych - są tylko bardziej lubiane i mniej - nie dotyczy pewnego producenta) ;)

O kurczem mega wpada z tymi telefonami . Dzięki za przypomnienie :piwo:

atlas 27.04.2005 21:16

o widze, że nie musze nawet tematu nowego zakładać :d, jak miło... a tak poważnie jaka nagrywarka radzi sobie najlepiej z zabezpieczeniami, dla mnie (może wypalać nawe x1). Aha ile ma tzw. owieczek najlepiej całe stadko :d

VIZZARD 27.04.2005 21:26

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez atlas
o widze, że nie musze nawet tematu nowego zakładać :d, jak miło... a tak poważnie jaka nagrywarka radzi sobie najlepiej z zabezpieczeniami, dla mnie (może wypalać nawe x1). Aha ile ma tzw. owieczek najlepiej całe stadko :d

Owieczka jest jedna

Ale z siarką w środku :taktak:
Jak to się zacznie wypalać :ognicho:

To OMG :wow:

atlas 27.04.2005 21:51

tylko jedna :), a jakby tak całe stadko!?

demek 27.04.2005 23:07

nigdy nie kupuje tego co popularne itp dyski testowalem sobie sam i wybralem najlepsze a co do pioneera tez nie poszedlem w ciemno ...... jak ktos powiedzial "pioneer robil dobre palniki" (czy jakos tak) tylko sugerowalem sie tym co widzialem u znajomych ktorzy mieli wlasnie 109 wiec moj wybor padl na niego i jestem zadowolony - a zachwalam BO JEST DOBRY a nie dlatego ze go mam

melag 28.04.2005 07:47

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
No dokładnie!

Totalny bełkot, który popiera moją tezę a jest przeciwko mnie

Kolega @melag jest tak zapatrzony w LG, że brak mu trzeźwości w myśleniu

I braku właściwej oceny sytuacji :taktak:

@melag!

Weź przejrzyj moje posty powyżej, a zobaczysz tam między innymi takie stwierdzenie:

Za chwilę ty gadasz to samo

Podczas gdy kolega @demek pisze:

Więc o jakim braku, obiektywiźmie i ukłonach mówimy? ???

No to mnie opacznie zrozumiałeś, intencje moje są zgoła odmienne :piwo: ,
chodziło mi o demka i jego brak obiektywizmu, natomiast nie jestem zapatrzony w LG i nie staram się udawadniać że moja nagrywarka jest naj,naj,naj :O
8 )

VIZZARD 28.04.2005 09:07

Cytat:

Napisany przez melag
No to mnie opacznie zrozumiałeś, intencje moje są zgoła odmienne :piwo: ,
chodziło mi o demka i jego brak obiektywizmu, natomiast nie jestem zapatrzony w LG i nie staram się udawadniać że moja nagrywarka jest naj,naj,naj :O
8 )

Tak więc pora na koniec nieporozumień

:piwo: dla wszystkich

Każdy palnik jest dobry jeżeli spełnia oczekiwania użytkującego go

I tak naprawdę na dziś dzień różnice w jakości i funkcjonalności nagrywarek są naprawdę niewielkie

I nie ma przepaści jakościowej, że jeden palnik jest dobry, a inne nie

Oczywiście pomijam tu z przyczyn oczywistych wynalazki typu Samsung, BTC i ect ...

Kiedyś było takie przeświadczenie, że najlepszy był Plextor

Na chwilę obecną wiemy, że tak nie jest :nie:

A za kwotę tę kwotę wybrał bym dwa inne adekwatne do preferencji i wyznania :mruga:

melag 28.04.2005 09:22

@VIZZARD
W 100% się zgadzam :)

legion 28.04.2005 10:59

Cytat:

Napisany przez atlas

jak zabezpieczenia to najlepszy liteon (z seri 812 i 832 jeszcze do kupienia ) :D

-----------------------------------------------
@melag tak myslalem :)

melag 28.04.2005 11:17

@legion :) :piwo:

atlas 28.04.2005 13:24

wow widze, że tu wybrać jakąś wypalare to jak wybrać religie :D i poźniej pozostaje to co najlepsze, czyli wojna na forum :D

thx @legion za "kreatywną odpowiedź"

VIZZARD 28.04.2005 13:41

Cytat:

Napisany przez atlas
wow widze, że tu wybrać jakąś wypalare to jak wybrać religie :D i poźniej pozostaje to co najlepsze, czyli wojna na forum :D

No niektórzy tak to właśnie traktują :taktak:

Ale zabawa przy tym jest przednia

Przecież już nie raz były teksty w stylu:

"Jak cię dorwę ty chu** to ci ryj obiję" :podbite:

I to z jakiego powodu :wow:

^_^

pawelblu 28.04.2005 14:14

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Ależ dlaczego?

Wprost przeciwnie

Mnie to akurat bardzo bawi :D

Mnie to meczy, bo sie dlugo scrolluje ...

VIZZARD 28.04.2005 14:52

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Mnie to meczy, bo sie dlugo scrolluje ...

To zależy jak nasmarowana jest rolka w myszy :D

Nie darmo bowiem mówią:

"SMARUJESZ - JEDZIESZ" :czytaj:

legion 28.04.2005 15:38

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
To zależy jak nasmarowana jest rolka w myszy :D

Nie darmo bowiem mówią:

"SMARUJESZ - JEDZIESZ" :czytaj:

a jak :spoko: na smarowanej mozna jechac nawet po bandzie jak trzeba :D

Gelopsx 28.04.2005 17:51

luzik koniec z pytaniami kupiłem Pioneera 109 ale czym teraz nagrywać??

polakT 28.04.2005 17:54

Cytat:

Napisany przez legion
jak zabezpieczenia to najlepszy liteon (z seri 812 i 832 jeszcze do kupienia ) :D

:piwo: - u nas jej cena jest niesamowita 1 egz na stanie 320PLN :D

kodziu 28.04.2005 17:54

Cytat:

Napisany przez Gelopsx

Pioneerem 109, chyba po to go kupiłeś?

polakT 28.04.2005 17:55

Cytat:

Napisany przez Gelopsx

NERO(n) lub cos roxio moze WinOnCD :) ob dobre je

demek 28.04.2005 17:59

nero tylko proponuje od wersji 6,6,0,8 bo ktos mi mowil albo tutaj pisalo ze sa problemy ze starszymi

zorg 28.04.2005 18:05

zawsze polecam roxio EMC 7,5 (aktualne)

fexer 28.04.2005 18:29

Pioneer cool palnik

właśnie dzisiaj dostałem palniczek pioneera 109(oczywiście najpierw tygodniami ślenczałem na forum i stwierdziłem że na pionka jest najwięcej pozytywnych wpisów)również za pomocą demka.jak na razie wypaliłem z 10 płyt platinumów (bo tylko to znalazłem w szafie) i chodzi palniczek gicio...także na razie polecam:)))))) :piwo: :piwo:

VIZZARD 28.04.2005 18:38

Cytat:

Napisany przez Gelopsx

It Has Began! :taktak:

^_^

demek 28.04.2005 20:08

ciesze sie ze moglem pomoc:)

atlas 28.04.2005 21:22

Cytat:

Napisany przez legion

na pewno ta jest dobra ??? http://www.clonyxxl.net/moderatori/l...676d15b2ba8172 tu ma tylko 2 owieczki, a są takie z 4 (to prawie stadko:D)

VIZZARD 28.04.2005 22:06

Cytat:

Napisany przez atlas
na pewno ta jest dobra ??? http://www.clonyxxl.net/moderatori/l...676d15b2ba8172 tu ma tylko 2 owieczki, a są takie z 4 (to prawie stadko:D)

No to masz dylemat komu wierzyć :idea:

Makaronom czy naszym ... :>

BTW A kwestie sporne na pewno rozwiążą testy sprzętu na www.cdrinfo.com i Protected Disc Tests

I tak dla przykładu Toshiba SD-R5372

U Makaroni - całe stadko owieczek

Ale już na cdrinfo.com

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20344&stc=1

:czytaj:

TRUST NO ONE !!!

Dorian 28.04.2005 22:34

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Chyba taniej wyjdzie mnie ten napęd z owieczkami :taktak:

Słuszna decyzja Waszmości:) Jednak gdyby się Waćpan zdecydować raczył to owieczka karmiona polską trawą pierwszej jakości bywa i zdrową jawić się zdaje. Wełnę przednią posiada i swetrów dawczynią w przyszłości zacną będzie.

legion 28.04.2005 22:45

Cytat:

Napisany przez atlas

napewno sie nada ale sa zabezpiecznia ktorych nie zlamiesz zadnym palnikiem :)

Gelopsx 29.04.2005 12:34

Ktoś z was miał rację mówiąc że to początek. Mam pytanie czy zmieniać od razu BIOS w moim Pionku i drugie dlaczego jak chciałem przegrać sobie gierę na PS2 to w DVD Decrypterze pokazało mi w logu że żadna z moich 3 partycji nie obsłurzy mi pliku większego niż 4GB(mam 98SE i wszystko na FAT32). W Alcoholu natomiast wyszło w praktyce włożyłem płyte i przy 98% wyskoczył mi jakiś błąd i nie skończyło, z góry dziękuje za pomoc.

ed hunter 29.04.2005 12:50

jeśli nie Wiesz, że FAT32 nie obsługuje plików większych niż 4GB to faktycznie należy zacząć od początku.

Gelopsx 29.04.2005 13:26

Cytat:

Napisany przez ed hunter
jeśli nie Wiesz, że FAT32 nie obsługuje plików większych niż 4GB to faktycznie należy zacząć od początku.

Ale głównie mi chodzi o nagrywanie, czy też mi nie nagra danych na Facie?

atlas 29.04.2005 17:06

Cytat:

Napisany przez loki7777
Ten temat znowu schodzi na offtopic:).Ale co tam ja mam dres i lubie go nosic, bo jest wygodniejszy niz jeansy:)

jaki offtopis ?? patrze dział "nowi userzy kupić wypalare" no to się pytam jaka wypalara jest the best jeśli chodzi o zabezpieczenia

polakT 29.04.2005 17:19

Cytat:

Napisany przez atlas
jaki offtopis ?? patrze dział "nowi userzy kupić wypalare" no to się pytam jaka wypalara jest the best jeśli chodzi o zabezpieczenia

w sumie racja, jaka nagrywara bym mogl sobie zrobic kopie bezpieczenstwa wszystkich moich ryginałów

bart_3d 29.04.2005 18:28

Czytałem, że LG robi kopię SD 3.

fexer 29.04.2005 23:11

wiem że to głupie pytanie i wogóle.....

mam pytanko może głupie i oczywiste ale jak zupgrejdować (hehe) pioneera 109 do tej wersji firmware 1,4 czy jakoś tak ....help ;)

demek 29.04.2005 23:43

http://www.pioneerelectronics.com/

legion 04.05.2005 22:10

Cytat:

Napisany przez bart_3d
Czytałem, że LG robi kopię SD 3.

no jestem ciekaw jak to robi :)

Gelopsx 05.05.2005 16:33

Mam pytanko kupiłem w końcu Pioneera 109 i chciałem zapytać kogoś kto go ma czy jest tak samo jak u mnie. Mianowicie zmieniłem bios na 1.40 i na przykład złotych Hawków wogóle nie rozpoznaje, inne ok w sumie to Hawki są badziewiaste ale tak z ciekawości pytam czy to jest we wszystkich Pioneerach.

t_e_l 05.05.2005 18:25

Mam jedno pytanie po jaki kit od razu po kupnie nagrywarki zmieniać firmware na nowsze??? bo nie wiem

polakT 05.05.2005 18:27

Cytat:

Napisany przez Gelopsx
Mam pytanko kupiłem w końcu Pioneera 109 i chciałem zapytać kogoś kto go ma czy jest tak samo jak u mnie. Mianowicie zmieniłem bios na 1.40 i na przykład złotych Hawków wogóle nie rozpoznaje, inne ok w sumie to Hawki są badziewiaste ale tak z ciekawości pytam czy to jest we wszystkich Pioneerach.

nie tylko na pionkach, nie tylko........

zene_k 05.05.2005 18:29

Cytat:

Napisany przez t_e_l
Mam jedno pytanie po jaki kit od razu po kupnie nagrywarki zmieniać firmware na nowsze??? bo nie wiem

Dlatego, że nigdy nie kupisz nagrywarki z najnowszym firmware. A po co w ogóle zmieniać firmware, to chyba tłumaczyć nie trzeba. ;) :piwo:

demek 05.05.2005 22:40

ja mam 109 ale takich badziewi jeszcze nie nagrywalem....

fexer 06.05.2005 21:53

też mam pioneera 109 ale też jak koledzy hawkaczy nie odważyłem się nagrywać......hehe na razie paliłem tdk i platinumy i pali gites..... :piwo:

legion 07.05.2005 19:03

no bo te plyty pala sie zawsze dobrze a hawki to jak chca :D

naskaxp 08.05.2005 01:35

Witam!
mam ogromne wahania co do kupna odpowiedniej nagrywarki...po przeczytaniu kilkunastu opini ,recenzji,testow doszłem spośród wielu modeli nagrywarek DVD na rynku wybrałem te 3:
NEC 3520A
Asus 1608P
BenQ 1620A
proszę o jak najwięcej opini gdyż bardzo ułatwi mi to wybór odp. sprzętu i proszę
nie pisac o innych modelach ...pozdro.

legion 08.05.2005 11:39

Benqa :spoko:

ed hunter 08.05.2005 11:41

Kolega Rzymianin ma rację w 120% - tylko BenQ z tych trzech.

Dorian 08.05.2005 11:47

Ja też podzielam wypowiedzi światłych przedmówców. Z tych trzech Benq . NEC 3520 udał się NEC'owi raczej średnio co stwierdzam z przykrością.Asus to praktycznie to samo, z tym,że mało osób go posiada przez co wymiana info o nim, a także doświadczeń dot. użytkowania tegoż z forumowiczami jest praktycznie żadna. Wybierz więc Benq.

legion 08.05.2005 14:29

Cytat:

Napisany przez Dorian
Ja też podzielam wypowiedzi światłych przedmówców. Z tych trzech Benq . NEC 3520 udał się NEC'owi raczej średnio co stwierdzam z przykrością.Asus to praktycznie to samo, z tym,że mało osób go posiada przez co wymiana info o nim, a także doświadczeń dot. użytkowania tegoż z forumowiczami jest praktycznie żadna. Wybierz więc Benq.

takie male sprostowanie Asus to pionek ale rodzina necow :D
:piwo:

demek 08.05.2005 16:49

a ja proponuje wziasc pod uwage jeszcze pionka 109:) a dlatego ze ko0sztuje 255 zl i jest TYLKO 30 zl drozszy niz reszta

naskaxp 08.05.2005 18:01

u mnie sytuacja nie wygląda tak pięknie mian. Pionerek jest droższy o ponad 60zł od BenQ...co dla mnie ma spore znaczenie...i mam zapytanko do użytkowników BenQ -a...jak tam sprawka wygląda z hałasem bo z tego co wyczytałem to asus cichosza a jak tam BenQ ??też nie daje po sobie poznac ze funkcjonuje czy lubi pokrzyczeć ;) ?

pops 08.05.2005 18:45

ja wlasnie kupilem neca 3520a i jestem zadowolony, czytalem mase roznych porad ktore mnie tylko wprowadzaly w coraz wieksza niewiedze, ile porad tyle opinii. moja opinia teraz bedzie brzmiala: NEC, zobaczymy jak dlugo.

Dorian 08.05.2005 19:15

@ Legion

Racja:) :piwo: .Moje niedopatrzenie:) Demek już mnie kiedyś poprawiał ( :piwo: również ),że Asus'a robi Pionek,a ja na siłę,że Necowska rodzina:) no niby coś rodzinnego jest ,ale macie rację oboje:) ja po prostu nie mogę się przyzwyczaić ,że coś na elektronice NEC'a jednocześnie nie jest jego OEM'em...

Co do 3520 po przeczytaniu wielu postów na forum dot. właśnie tego typu myślę,że wyszła gorzej NEC'owi niż seria 3500 stąd polecam Benq.

sextor 09.05.2005 00:11

mysle nad
plextorem px 716a z prolajnu za 415zl (OEM)

jesli jest cos lepszego to prosze o sugestje, chce kupic najlepsza nagrywarke do 400/420 zl !!

melag 09.05.2005 09:59

Cytat:

Napisany przez Dorian
@ Legion

Racja:) :piwo: .Moje niedopatrzenie:) Demek już mnie kiedyś poprawiał ( :piwo: również ),że Asus'a robi Pionek,a ja na siłę,że Necowska rodzina:) no niby coś rodzinnego jest ,ale macie rację oboje:) ja po prostu nie mogę się przyzwyczaić ,że coś na elektronice NEC'a jednocześnie nie jest jego OEM'em...

Co do 3520 po przeczytaniu wielu postów na forum dot. właśnie tego typu myślę,że wyszła gorzej NEC'owi niż seria 3500 stąd polecam Benq.

ASUS to OEM PIONKA na chipie NEC-a :)

legion 09.05.2005 10:06

Cytat:

Napisany przez sextor
mysle nad
plextorem px 716a z prolajnu za 415zl (OEM)

jesli jest cos lepszego to prosze o sugestje, chce kupic najlepsza nagrywarke do 400/420 zl !!

nie ma nic lepszego :) ale jeszcze jest droga :)

sextor 09.05.2005 13:06

Cytat:

Napisany przez legion
nie ma nic lepszego :) ale jeszcze jest droga :)

dzieki za odpowiedz, akurat mam tyle kasy (415 z prolajnu) ojciec daje kase i chce zebym kupil jakas dobra nagryware :) wiec plextor :)

VIZZARD 09.05.2005 16:10

Cytat:

Napisany przez sextor
dzieki za odpowiedz, akurat mam tyle kasy (415 z prolajnu) ojciec daje kase i chce zebym kupil jakas dobra nagryware :) wiec plextor :)

Żebyś tylko trafił w egzemplarz ... :>

sextor 09.05.2005 16:20

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Żebyś tylko trafił w egzemplarz ... :>

no wlasnie ale w razie czego to przeciez gwarancja jest :-o
chociaz z drugiej strony zastanawiam sie czy zamist tego plextora nie wziasc osobno DVD-ROM'a i DVD-RW jakas, np. nec'a albo cus, nie wiem co lepsze, moze doradzicie !?!

plextor px 716a czy dvd-rom + dvd-rw jakas ? ; d

Sznaps_ 09.05.2005 16:23

powiedzcie co lesze

LITEON SOHW-1693S czy NEC ND-3520A

litek nagrywa plyty DL z pred. x8 a nec x4
sa w identycznej cenie u mnie w sklepie 215zl
co polacacie

VIZZARD 09.05.2005 17:12

Cytat:

Napisany przez sextor
no wlasnie ale w razie czego to przeciez gwarancja jest :-o
chociaz z drugiej strony zastanawiam sie czy zamist tego plextora nie wziasc osobno DVD-ROM'a i DVD-RW jakas, np. nec'a albo cus, nie wiem co lepsze, moze doradzicie !?!

plextor px 716a czy dvd-rom + dvd-rw jakas ? ; d

Rzadko się wypowiadam w tej kwestii

Ale nie brałbym Plextora :nie:

Spokojnie wystarczy BenQ 1620 i opcjonalnie DVD-ROM Litka

Ostatnio zbyt wiele przebojów z tym napędem

I to już nawet nie chodzi o to, że zawsze trafi się jakiś trefny egzemplarz

Za taką kwotę to już w granicach przyzwoitości jest sprawdzić urządzenie

Zwłaszcza, że to niby najlepsza marka świata w tej dziedzinie

Chociaż by dlatego - płacę słono - ale walę jak w dym :worek_tre

Gdy tymczasem ...

:fiu:

Dorian 09.05.2005 17:46

Cytat:

Napisany przez Sznaps_
powiedzcie co lesze

LITEON SOHW-1693S czy NEC ND-3520A

litek nagrywa plyty DL z pred. x8 a nec x4
sa w identycznej cenie u mnie w sklepie 215zl
co polacacie

NEC z tego wyboru i tylko on.( chociaż polecałbym Benq [seria 3520 wyszła NEC'owi średnio (gorzej niż 3500) choć i tak lepiej niż wszystkie modele Litka dostępne na rynku]) Dobre nagrywarki DVD LiteOn'a skończyły się na modelu 832. Ale jeśli Cię tak nęci DL x 8 to weź Litka i dołącz do dziesiątek niezadowolonych...aaa moj Litek nagrał ale nie chce czytac własnych płytek, aaa mój Litek nie nagrywa tanich nośników- to zmień firmware. Nec nagra Ci byle śmieciową płytę z firmware z jakim przyniesieś ze sklepu. Z pewnością problem DLx4 u NEC'a rozwiąże firmware,ale rób jak chcesz. Ja polecam NEC'a...jest po prostu znacznie mniej awaryjny.... .

Co do postu sextora o nagrywarce Plextora w dalszej części dyskusji podzielam zdanie Vizzarda. Są już 2 tematy co do awaryjności Plexa. Wydawanie tak pokaźnej kwoty za którą można mieć prawie 2 x Benq mija się z celem. Nie masz praktycznie nic lepiej poza image marki( image, które zresztą mocno straciło w ostatnich miesiącach). Weź Benq i jakiś dvd-rom Litka lub Toshiby czy też Asus'a .

demek 09.05.2005 17:59

pioneer 109 nagrywa x16....to jego sobie wez jak cie bawia duze cyferki:) ale fakt faktem jedna z najlepszych nagrywarek z niej jest :)

legion 09.05.2005 18:42

Zgodze sie z kolega @vizzardem ale nie do konca zawsze sie tafi trefna nagrywarka czy to Nec czy pionek czy benq ale jezeli masz @sextor kase i niezal ci wydac pieniedzy to poroponuje wziasc plexa(plyty nagrywa najlepiej co jest pokazane w temacie plexa ) :D

@Dorian
no to co ze sa dwa tematy negatywne na plexa moze by sie znalazlo wiecej :)
ale jest o wiele wiecej negatywow na neca litka pionka benqa czy teraz lg :D

Dorian 09.05.2005 18:46

Cytat:

Napisany przez legion
Zgodze sie z kolega @viz ale nie do konca zawsze sie tafi trefna nagrywarka czy to Nec czy pionek czy benq ale jezeli masz @sextor kase i niezal ci wydac pieniedzy to poroponuje wziasc plexa :D

@Dorian
no co ze sa dwa tematy to malo jak na nec litka pionka benq a teraz lg jest o wiele wiecej tematow poswieconych ich awryjnosci :D

Właściwie to prawda... :piwo: ;) Cena Plextor'a jednak tłumaczy małą ilość tematów . Ci co mają albo na niego psioczą albo wychwalają pod niebiosa. Jak w życiu:) Coś co ma części mechaniczne nie ma prawa sie nie psuć właściwie;)

ed hunter 09.05.2005 19:00

Cytat:

Napisany przez Dorian
Właściwie to prawda... :piwo: ;) Cena Plextor'a jednak tłumaczy małą ilość tematów . Ci co mają albo na niego psioczą albo wychwalają pod niebiosa. Jak w życiu:) Coś co ma części mechaniczne nie ma prawa sie nie psuć właściwie;)

co racja to racja. a taki telewizor - najbardziej mechaniczna część to wtyczka a i tak się psują (telewizory nie wtyczki).... o pilotach nie mówie, bo to spadająca część.

:P

kmxx 09.05.2005 21:15

Kupiłem z komputerem nagrywarkę DVD Samsung. Na niektórych płytach CD przy odczycie tak przycinał, że trzeba było resetować komputer. Po dwóch tygodniach od zakupu wymieniono mi na Liton 1653. Żeby za bardzo nie "męczyć" nagrywarki przy odtwarzaniu dokupiłem Liton 167T -odtwarzarka CD,DVD. Dużo nie nagrywałem. Ale ostatnio nagrałem około 10 filmów DVD kopiując w "locie". I było dobrze aż do czasu kiedy zacząłem kopiować VCD na DVD i VCD na VCD. Przy jakiejś 20 kopii nagle nagrywarka powiedziała, że nie widzi płyty CD (CD Sony wcześniej widziała i nagrywała).
Wgrałem najnowsze uaktualnienie CSOM wcześniej przy 15 kopiowaniu płyt. I nic, chyba padła nagrywarka. Sklep w którym kupiłem 1653 zgadza się wymienić ją na dowolną. Tylko na jaką? Po przeczytaniu wielu opinii moje typy to: LG 4168, NEC 2520, Pionier 109. Którą wybrać? :idea:

Dorian 09.05.2005 21:20

Bezsprzecznie Pioneer 109. :)

kmxx 09.05.2005 21:30

Czytałem tu dużo opisów i najpierw podobał mi NEC 3520, potem LG 4163b. Byłem najbardziej zdecydowany na LG. Czyli jednak Pionier 109?

ed hunter 09.05.2005 21:32

nie BenQ 1620 ||

VIZZARD 09.05.2005 21:34

Cytat:

Napisany przez Dorian
Bezsprzecznie Pioneer 109. :)

Tam od razu bezsprzecznie ...

Ciekawe opinie na takie tematy ma @ed hunter :czytaj:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:23.