![]() |
no ten LG to fajny palnik :D jest super mam i polecam!
|
Czy ta nagrywarka LG ma lub będzie miała (po aktualizacji firmware) możliwość nagrywania płytek dwuwarstwowych zarówno z + jak i - ?
|
obecnie nagrywa +DL a co będzie w przyszłości to musisz zapytać wróżki.....chociarz chipset obsługuje +/- DL.
|
Zastanawiałem sie nad NEC-iem, ale w końcu kupiłem LG.
Jest :spoko: |
@satkom
:spoko: |
Cytat:
|
Ja też kupiłem LG i Koledzy mnie nie pochwalili. :>
Gdzie solidarność klubu ? :) |
@sławekj
ty kupiłeś LG po to aby udowodnić że benq jest lepszy. :> |
Cytat:
Dlatego kupiłem LG. Jeszcze dużo... nośników do przetestowania. Wyniku nie znam. Zobaczymy.... :) |
Tylko może testuj na innym napędzie :>
|
Cytat:
Latasz tam gdzie wiatr zawieje :fiu: || |
Cytat:
Nudne! :blee: |
sławekj - przeprowadź testy na innym napędzie. Wtedy każdy będzie miał już jasność. Chyba nie masz nic do ukrycia? :>
|
Cytat:
Proponuję dokupić inny napęd i zrobić podobne testy. A jeżeli już tak Ci zależy na innym napędzie to :czytaj: http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=117067 http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=129178 http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=118663 Co wynika z tych porównań. Dla mnie jest jasne. Mnie nie trzeba przekonywać. :spoko: :) |
Ale mi trzeba tłumaczyć bo nie wiem ;P
To jak, teraz swój wzrok skierować ku LG? Mów jaśniej :) |
slawekj
Hmm, a jak nie dostanę BenQ ( może być problem, a do zamawiania przez net nie mam zaufania ) to który: LG czy Nec? |
To gdzie swój wzrok skierujesz i co będzie dla Ciebie dobre i miarodajne musisz sam wybrać.
Za mną setki testów i porównań. Ja wybrałem, co nie oznacza końca moich poszukiwań. LiteOn, Nec, Plextor, BenQ i LG to tylko kolejne napędy i następne doświadczenia. Tak pozostanie. Będą następne modele i kolejne testy. :spoko: :) |
No ok :D A co w takim razie wybrałeś na teraz? :D
I jeszcze jedna sprawa: czy test jakości w Nero CD/DVD Speed jest powtarzalny? Za każdym razem zwraca ten sam wyniki? |
Jest wiele testów na naszym Forum i innych. Wybór należy do Ciebie. :taktak:
Co do powtarzalności testów. Opinie są różne. Wielokrotnie sprawdzałem te same płytki. Są powtarzalne. Oczywiście nie do jednej kreski. Błąd pomiaru założyłem do 10%. :) |
Haha, dzięki. Boisz się stwierdzić że coś jest lepsze od drugiego? Jeżeli urządzenia prezentują ten sam poziom to też nie możesz tego powiedzieć? :>
|
Cytat:
I tak pewnie pozostanie. I nie boję się. Moje zdanie: Obecnie cena/jakość to BenQ 1620. A dlaczego ? Niski Jitter i czasy dostępu. :czytaj: porównanie BenQ vs LG. Sprawa WOPC + BLER OPC. :czytaj: http://www.benq.pl/products/DVDRewri...&page=features A testy potwierdzają. I nie ma znaczenia na jakim napędzie testuje się płytki nagrane na BenQ. :) |
Cytat:
Cytat:
ktory za tanie pieniadze oferuje bardzo dobry wypal na poziomie plexa :D |
@sławekj
większość nagrywarek ma systemy kontrolujące proces zapisu więc w benq to żadna nowość....np. smart burn, power rec, vari rec itd itp. |
Cytat:
|
slawekj
Mała prośba do ciebie: mogłbyś zrobić na BenQ/LG test cd-r z danymi i cd-r z audio? Bo jak zapisują dvd-/+ to już wiemy :D |
Ilość załączników: 1
Cytat:
|
Cytat:
Podobny ale tylko strefowy ma Nec od modelu 3500 i Plextor. Jedynie system działający na całej powierzchni płytki ma BenQ i Philips. Działanie tego systemu widać w testach zapisu Nero :czytaj: BenQ vs LG. :) |
Cytat:
Wypalilem jedna audio i jestem zadowolony. http://cogito.univ.gda.pl/~jaceq/benq/audio/01.jpg |
Cytat:
I gdzie kupiłeś BenQ 100 sztuk za 39zł!!! Te płytki fantastycznie sprawują się w mojej cd-rw Asusa. Odpisuj - szybko! :D |
W allegro sa np. Za zlote z nadrukiem 100sztuk - 43zl, za oemy bez nadruku 39zl.
|
Brałeś z allegro? Myślałem że z jakiegoś sklepu netowego...Szkoda...
|
Witam wszystkich Forumowiczów. Jestem nowy i planuję zakup napędu COMBO, czyli DVD-RAM+CDRW. Jaką markę uważacie za najlepszą i ją polecacie? Czy można w ogóle powiedzieć, że jakaś marka jest najlepsza obiektywnie? Bardzo prosze o rzeczowe odpowiedzi. Pozdrawiam! :)
|
Cytat:
Dla użytkowników - najlepsze marki to zawsze te, które posiadają :taktak: A co do COMBO - to chyba nie masz za bardzo pojęcia o tym co piszesz :nie: Każda nagrywarka DVD - to swoiste Combo Bo nagrywa i CD i DVD Napędami typu Combo określa się nagrywarki CD + czytnik DVD Natomiast DVD-RAM to jeszcze zupełnie coś innego :taktak: Jest to trzeci format zapisu obo DVD+R i DVD-R I w tej chwili DVD-RAM potrafi nagrywać LG I nie wiem czy coś jeszcze :fiu: No i na razie to tyle :taktak: :mruga: |
@vizzard nic dodac nic ujac :spoko:
|
poniewaz wypadlem troche z obiegu :-) pewnie glupie pytanie:
BenQ - co to za firma? powstala z jakiejs innej marki? nie kojarze jej wogole :D |
BenQ - nowa nazwa Acer'a.
A napęd Benq 1620 to oem philipsa. |
Mityczny BenQ
Czy ten napęd [mowa o 1620] naprawde tak trudno dostac? Kurcze ktoś ma jakiś pomysł na to gdzie go w Łodzi mozna upolowac?
<Pół żartem pół serio> A tak btw. pare spostrzeżeń :-) Ogolnie teraz jest bardzo nieprzyjemny moment bo musze kupic nagrywarke DVD i to "najlepsza" :> jak wiekszość użytkowników tego forum z mniej niz 20 postów na karku. Rok temu w oparciu o dane i rady z tego forum kupilem naped COMBO a poniewaz wtedy przezylem droge przez meke czytajac wszelkie testy itp teraz bogatszy o to doswiadczenie chce troche na skroty isc :D czyli wybrac model o ktorym jest najwiecej pochlebnych opinii. I tu pierwsze spostrzezenie pol zartem pol serio :D opisy nagrywarek powinny ograniczac sie do stwierdzen typu "dobra do ripowania gier" "dobra do nagrywania plytek na ps2" "niezla korekcja bledow" :D bo i tak tylko to interesuje przecietnych zjadaczy chleba ;-). </Pół żartem pół serio>I pare pytan: nigdy nie ufalem jakos specjalnie LG [no dobra wiem ze narazilem sie pewnie polowie forumowiczow :D ale taka prawda :D] ale jednak zapytam bo chyba gdzies mi umknela ta informacja: Czy LG 4163b jest CICHA? Nie mam zamiaru miec kompa z nagrywara ktora ryczy jak odrzutowiec :D [wspomniany naped COMBO tak wlasnie ryczy jak polyka plytke DVD] I jeszcze jedno czy z NEC 3520A sa jakies koszmarne problemy? wiem ze jest wątek osobny ale tez przydlugi... Chodzi o to czy moze ktos wie ze z jakas tam seria to trzeba bylo bios update-owac albo naprawde jest ogrommny problem z korekcja bledow przy odczycie CD... No i moze w konczu ktora z nich jest lepsza [potrzebuje aby byla cicha, dalwala sobie rade z wiekszoscia zabezpieczen - nie musi wszystkie idealnie lamac, no i zeby radzila sobie bardzo dobrze z odczytem plytek CD marnej jakosci :D - mam pare takich ktore tylko moj starusienki TEAK potrafi odczytywac :(] Dzieki |
Cytat:
:> |
Vizzard jak zawsze wyłapiesz niuanse...... :>
:piwo: Totus LG 4163b, Benq1620, NEC3520, Pioneer108/109. Może rzuć monetą ?? |
Cytat:
:) |
Cytat:
trzeba rzucać dwoma i to różnymi :> a na serio jak mój litek wyzionie ducha to kupię BenQ'a lub NEC'a ale to jeszcze potrwa - 2 lata gwarancji a dopiero rok mija :P edit: no jeszcze ten Goldstar :P mnie zainteresował (taka fajna duża stacja dyskietek) |
Cytat:
Pioneer... czy warto doplacac 100PLN [w porownaniu do LG] LG - trudno jest odbudowac raz nadszarpniete zaufanie BenQ - wtf :D wszyscy tak chwala a o firmie do tej pory nie slyszalem :-) Poza tym ciezko to gdzies znalezc ProLine nima, Komputronik nima... 3 najlepsze w Łodzi [cenowo i asortymentowo sklepy] nima... Wniosek? poczekac do jakiegos nowszego modelu :P Ale powaznie to bym zaryzykowal BenQ tyle ze nie bardzo jest go gdzie znalezc :( |
bo to Polska właśnie i nie ma, a następny model jest z LightScribe :D
edit: artukuł sponsorowany pewnie ale... http://www.benq.pl/awards/index.cfm?id=625 a sieć sprzedaży wygląda dość ciekawie (środek Europy dyskryminowany) http://www.benq.pl/wheretobuy/spotlocator/ |
Cytat:
|
Cytat:
:piwo: |
Cytat:
Podsumowując: benq niedostępny / b. słabo dostępny, nec jaki jest taki jest, pioneer drogi a lg to goldstar...... Ciągnąć słomkę ? :> . |
A moze ktos z Was posiadaczy BenQ 1620 zna jakis dobry [=nie ma problemu z dostawa ani gwarancja] sklep elektroniczy w którym mozna kupic ta spawarke? Znalazlem cos w google ale to niewiadomej marki sklepy... (przynajmniej dla mnie)
np. http://zakupy.gery.pl/x_C_I__P_6611470;6610000.html |
Cytat:
|
Pionek 109 wypada tak sobie ( i jest na chipach Neca ). Ja jestem za LG.
|
Cytat:
|
co prawda to prawda, mając LiteOna człowiek się nie nudzi co widać na forum :>
tylko jak ktoś nie ma pojęcia, chęci na zabawy a nagrywarka ma służyć do nagrywania filmów i danych to jednak chyba inna... |
Ogólnie mówiąc sprzęt LG nawet lubię - gdyby tylko nie brak możliwości testowania płytek to byłbym nawet za.
Mam litka 812 i to jest dobry napęd. Nowe są ponoć trochę nie tego... ale litki są dla osób cierpliwych i lubiących troszkę pogrzebać w sprzęcie. Dla początkującego i zielonego to już nie za bardzo... Benqa to fizycznie na oczy jeszcze nie widziałem - ciekawe czemu nie ma ich w sklepach. Szkoda. |
heh... widocznei benq ma wstret do poludnika na którym lezy Warszawa :P
http://www.benq.pl/wheretobuy/spotlocator/ mowi wszystko Ale nawet maja 2 sklepy w Lodzi ktore ponoc zajmuja sie dealerka sprzetu BenQ :-) Odpisali: "NAGRYWARKA DVD BENQ DW1620-0F1 OEM - cena 265zł, czas oczekiwania ok. 2-3 dni" To dobra cena? [nikt nie zna jakiegos elektronicznego sklepu z renomą gdzie mozna dostac ta spawarke?] |
dla mnie pewną wadą nowego LG jest brak możliwości ustawienia bitsettingu na DVD-ROM (no chyba, że nie jestem w temacie) ale biorąc pod uwagę fakt, że bardzo dobrze pali minusy nie jest to duży problem.
|
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...77&postcount=3 :) |
Cytat:
|
Witam wlasnie wyslalem maila do firmy A.B czy udostepnili by LG 4163B do testow w cdrinfo.... ciekawe co odpisza i czy wogule odpisza
pozdrawiam ;] |
Cytat:
|
Cytat:
a kiedy bedezie ten test ??8 ) P.S kto jest dystrybutorem LG w Polsce ?? |
Cytat:
|
czy ktoś wie gdzie dostać dvd-rw firmy NU ?
|
Z recenzji LiteOn SOHW-1653S wynika, że litek stacza się po równi pochyłej prosto w dół :( . Jedynie odczyt pozostał na wysokim poziomie. Czyli trzeba sobie kupić do domu 2 napędy - litek 1653 do odczytu i nec 3520 do nagrywania.... :P
|
Cytat:
|
Cytat:
To się nazywa prawdziwy patriotyzm :polska: Pewnie zaraz z dysgrafią wyjedzie nieuk jeden :podbite: :sciana: |
polskia jezyk trudna jezyk......
No tak, ale Benq też zdaje się, że najwyższej klasy odczytem nie grzeszy. Ma z czymś tam problemy.... Więc zawsze może być duet litek + benq. |
Cytat:
Odczyt jest kiepski - zaden wysoki poziom :nie: |
Ponawiam moje pytanie. Czy w Polsce dostępne są dvd-rw NU ? bo ja nie znalazłem
|
Cytat:
|
tak sie akurat sklada ze jestem dysgrafikeim i mam dyslekcje,dysortografie
w wiec mam prawo pomylic literki itp.. straszne co ?? ;/ Dzieki VIZZARD , bo o opcji edytuj nie wiedzialem :nie: P.S juz wszystko porawilem jak na Patryjote przystalo :D Pozdrawiam |
Cytat:
Przy LG Electronic klawisz działa jak ta lala :tancerka: Opcja edytuj - twoim przyjacielem! :tak!: |
Cytat:
|
i jak tu sie zdecydować na nagrywarke ... juz 3 tygodnie obserwuje temat i nie moge podjąć decyzji :O
|
mozesz podjac decyzie jak chcesz tania nagrywarke to proponuje benq (dobra jakosc nagrania) jak drosza to plexa(clasyka nagrywania :D ) a jak lubisz grzebac w biosie i sprzecie to litka(najlepszy do kabinowania :) ) a jak chcesz nagrywac rownomiernie to nec'a(nagra prawie wszystko) chyba ze chcesz byc w clanie to LG jesli chcesz zaimponowac to kup sobie pionka 109 :D
|
Dobre podsumowanie legion Z racji ze wlasnie dzis padl moj wiekowy LG ced8080B, przystepnej ceny i chyba najbardziej adekwatnych do moich wymagan osiagow w poniedzialek w moje lapska prawdopodobnie wpadnie NEC 3520A.
Zastanawiam sie jeszcze czy lepszym wyborem nie bedzie LITE-ON SOHW-1673.... Co wy o tym sadzicie - Ktora spawarka jest wyborem optymalnym ?? (Do poniedzialku mam czas na podjecie slusznej decyzji...) ps. Czytalem sporo opinii o NEC-u min. test na http://twojepc.pl/artykuly.php?id=dw...ntakt&strona=1 o LITE-ON nie czytalem prawie nic stad moje watplwosci. Szale na strone NEC-a przechylilo nagranie plyty DL zakonczone sukcesem. Wie ktos moze jak z tym jest w LITE-ON ?? Pozdro ---neo-one--- 8 ) |
BenQ 1620 i masz większego bolaka jak każdy :P kto ma kupić; a może 1625 z LightScribe? ;)?
ale i LG nie jest głupi a i tak za rok bedzie starym złomem jak wszystko. |
Jeszcze bardziej wszystko mi sie pomieszalo hehehe BenQ jakos nie budzi mojego zaufania, LG wlasnie mi sie posypalo i chyba mam jakis uraz ;) wiec ogranicze sie raczej do NEC_a i LITE-ON-a co wedlug was bedzie lepszym wyborem ... Sprzet ma mi sluzyc pare latek (wielu plyt nie wypalam) Zalezy mi glownie na jakosci i mozliwie dobrej obslodze DL (moim zdaniem technologia z przyszloscia) :)
|
o paru latkach to można zapomnieć.
moja nagrywarka liteon 812S rok temu była wypasionym sprzętem :) (dalej działa świetnie ale co to za staroć ;) ) jak tak stawiasz sprawę to bierz neca. no chyba , że jak pisał @Legion (mniej więcej) chcesz mieć trochę rozrywki to litka. |
plextora --------plextora
|
zorg a kto do tego dopłaci? ;)
|
no to PIONEERA
|
Poczytalem jeszcze troche i Lite-ON odpada, na polu walki zostaje tylko NEC do ktorego dolaczyl Pioneer, tylko ta cena 100zl drozszy :(
Wiec nowe pytanie - Warto 100 do Pioneera doplacic ??? |
E, przecież Pionek 109 wykorzystuje czipy Neca. To nie lepiej już brać orginał? Ja czekam za nowym biosem dla -DL i wsparciem dla CDSpeed. Jak sobie z tym poradzą to może się zdecyduje na 3520A :)
|
Cytat:
|
Witam
mam problek jak większość mianowicie co kupić za palnik. Posiadam nagrywarke cd LG GCE-8240B i jestem z niej zadowolny bo pracuje bez problemowo od jakis 4 lat. I teraz mam mały dylemat po przeczytaniu tego forum, upatrzyłem sobie palnik LITEON SOHW 1673s ale z opini wynika że potrzebuje "specyficznego traktowania" ( kombinacje z biosami itp.) więc mój wzrok padł na LG GSA-4163B. Jakos bardziej kusi mnie litek ale chciałbym wiedzieć czy z nim jest więcej kombinowania niż nagrywani cz jak sie raz wszystko poustawia to jakos idzie? Nie jstem wielkim maniakiem nagrywania i głównie nagrywał bede dane z dysku a nie filmy do odtwarzania na stacjonarnym dvd. Chciałbym wie uzyskać porade dotycząca który z tych 2 palników wybrac, ewentualnie może jeszcze liteon SOHW 1653s ??? |
Z litkiem to jest ciekawie. Jak pokombinujesz, dobierzesz bios + nośniki to hula jak ta lala ;) . I to jest w sumie dobry wybór.
ALE jak nie chcesz dotykać się / kombimować z biosami, za bardzo dobierać płyt (ewentualnie zależy Ci na nagrywaniu dvd-r) itp. to: Benq, LG, Nec, Pioneer (droższy), Plextor (jeszcze droższy). [Kolejność alfabetyczna]. A tak na marginesie - na każdej stronie tematu jest to napisane :podbite: |
Witam! Mam zamiar kupić sobie nagrywarkę DVD LG GSA 4163B i mam w tej sprawie pytanie. Posiadam taką płytę główną - czy podłącze do nie niej bez problemu tą wypalare LG?? Ile SD ramu będę potrzebował na spokojne wypalanie?? (mam 384 czy to wystarczy??)
|
w związku z tym , że wczoraj moje dru-530a oddało buty na amen , też mam dylemat , ale może troszke bardziej sprecyzowany. Otórz mam na oku nec'a 3520A , pionka 109 i plextora 716a. Wygląd zewnętrzny nie ma kompletnie żadnego znaczenia , liczą sie tylko i wyłącznie parametry. Chcę mieć pewny i porządny sprzęt na następny rok. Różnica w cenie pomiędzy palnikiem nec'a a pionkiem nie jest duża - +/- 100 i myślę , że chyba warto dołożyć , natomiast do plextora trzeba już troszke więcej dopłacić. Pytanie moje brzmi krótko : warto ? jest w tym sens ?
jeżeli jest w tym sens to co tam , dopłacę , a jeżeli ma to być niepotrzebnie wydana kasa to wolę sie jednak browca za to napić. Za wszelkie rady i opinie bardzo dziękuję. |
Po przeczytaniu wielu postów mój wybór ograniczyłem do LG GSA-4163B i NEC 3520. Potrzebuję takiej nagyrwarki, która także czytałaby nieźle płyty gdyż nie mam osobnego czytnika DVD. U mojej dziewczyny NEC na biosie 1.25 średniawo czyta płyty i to mnie trochę zniechęca do tego napędu. Chyba, że nowy bios 1.U8 coś zmienił w tej materii. Po postach posiadaczy LG i testach można wywnioskować, że napęd LG całkiem nieźle radzi sobie z odczytem. Co byście poradzili? Pozdrawiam
|
@Zofer
no LG całkiem nieźle sobie radzi z czytaniem zwłaszcza DVD gdzie serwis CDRinfo.com stwierdza Cytat:
|
Nikt nie udzielił mi odpowiedzi więc pytam jeszcze raz i proszę o szybką odpowiedź bo jutro idę kupić nagrywarkę: Czy nagrywarka LG GSA 4163B pójdzie na tej płycie głównej?? Ile potrzebuje SD ramu do dobrego wypalania płytek DVD ( mam 383 ramu i procka Athlon 1.8 XP )
PROSZĘ O ODPOWIEDŹ PRZECIEŻ TO BEZ SENSU ŻEBYM ZAKŁADAŁ NOWY TEMAT ŻEBY O TO SPYTAĆ. Z GÓRY DZIĘKI |
co do plyty to nie mam zaielonego pojecia ??? , ale mysle ze tak .A co do procka i ramu to wystarcza w zupelnosci !!
A tu masz podobny temat http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=49896 pozdrawiam |
Cytat:
|
Dzięx Panowie. Jutro lece po nagrywarkę i oby dobrze i długo mi służyła (paliła :) )
|
@Raus spokojnie ci pójdzie więc niewiem czemu panikujesz......btw. ważniejszy niż ram jest szybki dysk twardy....
Producent zaleca Procesor PIII 700 MHz or higher 512MB or higher is recommanded (ale działa nawet na 256MB....) |
Cytat:
|
Na allegro Pioneera DVD-109 można kupić za 260 zł, to chyba dobra cena (w komputroniku ta nagrywarka kosztuje bodajże 360 zł)??????
|
Cytat:
|
|
|
Cytat:
tyle że tu jest 300 a nie 260 zł |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:11. |