Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   DLA NOWYCH USEROW !!!! z pytaniem co kupic za nagrywarke DVD!!!!!! (https://forum.cdrinfo.pl/f15/dla-nowych-userow-pytaniem-co-kupic-za-nagrywarke-dvd-44017/)

loki7777 15.04.2005 14:20

1.Nie mam zielonego pojecia, ale zapewne nie za dobrze, bo to nie nagrywarka cd.
2.Z tanimi plytkami radzi sobie nawet dosc dobrze, mam na mysli Titanium cd po 45 gr, a dvd x8 po 90 gr
3.Z nagranymi plytkami nie ma problemow w stacjonarce ani w samym napedzie, jesli chodzi o filmy, to nagrywam z bitsettingiem

Kilobajt 15.04.2005 13:58

Mam kilka pytań co do ND-3520A:
-Jak radzi sobie z zabezpieczeniami CD?
-Jak radzi sobie z tanimi płytkami CD/DVD?
-Czy są jakieś problemy z zagranymi przez nia krażkami ( błędy, stacjonarne DVD nie czytają)?

Dzieki za odpowiedz.

loki7777 15.04.2005 11:46

Z wgrywaniem biosu nie ma najmniejszych problemow, biosy sa aktualizowane srednio 2 razy w miesiacu. Verbatimki nagrywa idealnie,z tdk to nie wiem jak jest bo nie mam:)

plewu 15.04.2005 11:36

hehe jezeli :D.. poza tym jakos nie ufam nec'owi. jedyne co mialem z tej firmy i sie nie zepsulo to monitor. a tak to cd-r siadl po miesiacu, mp3 player szwankoiwal od startu.
Ale skoro twierdzisz ze nec jest dobry i sprawdzony... a z nagrywaniem na TDK i Verbatimy nie ma najmniejszych problemow ?? i z wgrywaniem do niego biosu ?? jezeli takowy jest potrzebny??

legion 15.04.2005 10:12

do nagrywania na ps2 gierek dobry jest nec sprawdzony ale benq tez sobie radzi z ty jezeli sie nie myle :)

plewu 14.04.2005 16:47

A ja potrzebuje nagrywarke DVD glownie do wypalania gier na ps2, poza tym ida filmy inne rzeczy. Szczegulnie cenie sobie plyty dvd verbatim i tdk. Nagrywarka ma byc do 250 zl i nie umiem sie zdecydowac jaka bedzie sie do tego nadawac najlepiej. Czytalem post o benq'u ale troche przydlugawy jest... doszedlem do wniosku, ze jesli zaktualizuje bios to chyba jest najlepsza nagrywarka.. z tym ze nie wiem jak sie aktualizuje ( to cos skomplikowanego?? nie mam pojecia jak to teraz przebiega. wiem ze kiedys jak aktualizowalem plyte glowna to byla masacra) poza tym gdzie najlepiej kupowac nagrywarke dvd ?? allegro?? sklep w moim miescie czy moze jakies inne sklepy ?? Doradzcie co robic bardzo prosze :)

legion 13.04.2005 19:37

Cytat:

Napisany przez raptor123
no i wziąłem :)
później testy w topic'u o BenQ :)

a jak :) po testuj sobie :D

raptor123 13.04.2005 18:02

Cytat:

Napisany przez legion
biesz benq :spoko:

no i wziąłem :)
później testy w topic'u o BenQ :)

mgit 13.04.2005 17:28

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez karel48
No to rzeczywiście dobrze się sprawuje ... a siadał z 8 razy... ||
;)

Ps. Ale oczywiście porownując do Skynet... z tymi pamiątkami to klasyka ...gięcia pały :)

nio nie 8 a 4 :D no ale to szczegół :) Pozatym tym zasilaczem był Codegen to nie ma co się dziwić że siadał tyle razy, teraz mam jakiegoś Traca :) W TPC robili problemy jak poszedłem z reklamacją nagrywarki LiteON 52x32x52 :)

Nio i stało się. Dziś zakupiłem swoja pierwszą nagrywarkę DVDRW :D
Wybrałem jednak NEC'a 3520A miałem kupić LG ale pech chcial, że w sklepie LG akurat zabrakło ale za to był NEC i Samsung no to bez zastanowienia wybrałem NEC'a :)
Pierwsza nagrana płyta DVD+R Esperanza nagrana 8x odczyt bez problemu :D

Znalazłem nowego biosa (nowego dla mnie) do NEC ND3520 http://www.cdrinfo.pl/software/stron...eid=5045202617 czy można go bez żadnych obaw wgrać czy też stwarza problemy testował go już ktoś ??

karel48 12.04.2005 22:20

Cytat:

Napisany przez mgit
Ja też tam kupiłem swój drugi komputer... i komp sprawuje się bardzo dobrze :) zawsze jak siadł mi zasilacz to wymieniali od ręki nie robili żadnych problemów, większosć podzespołów do kompa tam kupiłem i nie narzekam :)

No to rzeczywiście dobrze się sprawuje ... a siadał z 8 razy... ||
;)

Ps. Ale oczywiście porownując do Skynet... z tymi pamiątkami to klasyka ...gięcia pały :)

legion 12.04.2005 19:12

Cytat:

Napisany przez raptor123
Witam mam zamiar zakupić nagrywarkę dvd i padło na BenQ 1620 czy to jest dobry wybór??
Będę głównie archiwizował kopie zapasowe filmów. Czasmi skopjuje płyte DVD orginalną, kopii 1:1 gier na pc i ps2 nie będę chyba robił. Chodzi mi o dobrą jakość zapisu i dobrą korekcję. Przeycztałem cały topic o BenQ część o Plextorze (dobrze pali ale za drogi), przeczytałem cześć topiku o Necu3520, coś o LG4163B. I teraz nic nie wiem.

Która będzie się nadawała najlepiej do tych zadań?

PS. Nie zależy mi na b.dobrym nagrywaniu CD bo mam mam Litka 52327S i się super sprawuje

biesz benq :spoko:

mgit 12.04.2005 18:02

Cytat:

Napisany przez Oktawian_15
jak slysze VOBIS to az mnie zkreca.....
Moj drugi komputer tak kupiłem.....kompletna kicha !!

Ja też tam kupiłem swój drugi komputer pierwszy kupiłem w Skynecie (tam to dopiero kicha, zapłaciłem za kompa z 128 MB ram a miał raptem 32 w formie 2x16MB) i komp sprawuje się bardzo dobrze :) zawsze jak siadł mi zasilacz to wymieniali od ręki nie robili żadnych problemów, większosć podzespołów do kompa tam kupiłem i nie narzekam :)

Oktawian89 12.04.2005 17:55

jak slysze VOBIS to az mnie zkreca.....
Moj drugi komputer tak kupiłem.....kompletna kicha !!

mgit 11.04.2005 21:34

Cytat:

Napisany przez Conti
-> mgit
Wydaje mi się, że liteon po prostu w pewnym momencie stanął w miejscu (model 1633) i od tej poru ani kroku do przodu w kwesti technologicznej, przez co inni go po prostu wyprzedzili.
Zły nie jest. Dobrze nagrywa dobrej klasy nośniki, szczególnie "dvd + " , z kiepskimi nośnikami sobie kiepsko radzi, a kiepski "dvd - " to już porażka. Za to są praktycznie jednymi z najlepszych jeśli nie najlepszymi czytnikami płyt.

Więc dobrze jest mieć komplet: Liteon 16x3 + nec35x0 --> bdb czytnik i bdb wypalarka.

Chyba zdecyduje się na LG wszyscy go zachwalają :) nec'a wybrać nie mogę bo nie ma go w ofercie sklepu TPC ani Vobis :(

raptor123 11.04.2005 21:25

Witam mam zamiar zakupić nagrywarkę dvd i padło na BenQ 1620 czy to jest dobry wybór??
Będę głównie archiwizował kopie zapasowe filmów. Czasmi skopjuje płyte DVD orginalną, kopii 1:1 gier na pc i ps2 nie będę chyba robił. Chodzi mi o dobrą jakość zapisu i dobrą korekcję. Przeycztałem cały topic o BenQ część o Plextorze (dobrze pali ale za drogi), przeczytałem cześć topiku o Necu3520, coś o LG4163B. I teraz nic nie wiem.

Która będzie się nadawała najlepiej do tych zadań?

PS. Nie zależy mi na b.dobrym nagrywaniu CD bo mam mam Litka 52327S i się super sprawuje

Oktawian89 11.04.2005 21:12

taa szajsung- ta jedyna :D

Conti 11.04.2005 15:40

Ja myślę to samo o wszystkich napędach optycznych firmy samsung. Jeśli nie trzeba na nich nic odtworzyć / odczytać ani nagrać to są nawet dobre i udane :> .

d@n_007 11.04.2005 14:49

a co panstwo myslicie o samsung ts-h552??

Conti 10.04.2005 22:52

-> mgit
Wydaje mi się, że liteon po prostu w pewnym momencie stanął w miejscu (model 1633) i od tej poru ani kroku do przodu w kwesti technologicznej, przez co inni go po prostu wyprzedzili.
Zły nie jest. Dobrze nagrywa dobrej klasy nośniki, szczególnie "dvd + " , z kiepskimi nośnikami sobie kiepsko radzi, a kiepski "dvd - " to już porażka. Za to są praktycznie jednymi z najlepszych jeśli nie najlepszymi czytnikami płyt.

Więc dobrze jest mieć komplet: Liteon 16x3 + nec35x0 --> bdb czytnik i bdb wypalarka.

demek 10.04.2005 22:51

do 300 zl to kup pioneera 109 bo kosztuje mniej niz 300

mgit 10.04.2005 22:44

Ja też się zastanawiam nad LG ale wolniej nagrywa CDR aniżeli LiteON :(
Niby LiteON ma lepsze parametry ale wiele złego się o nim naczytałem również.
Może by się tak ktoś wypowiedział kto ma LiteON-a czy żeczywiście zły i psuje płyty :)

digidy 10.04.2005 22:38

Ok - coraz bardziej przekonuje sie do LG mimo ze mam ponad 70 zl do doplaty, ale skoro bedzie nagrywal bez problemu to warto... O Liteonie wlasnie coraz wiecej zlych rzeczy czytam. Zastanawialem sie nad nim bo ma najwiekszy popyt, ale mysle ze to moze przez jego niska cene... - jest jednym z tanszych napedow. Ale skoro mowisz, ze LG to pewnie wiesz co nieco na temat tej wypalarki - dzieki za rade.

Conti 10.04.2005 22:29

Cytat:

Napisany przez digidy
...
P.S. Byc moze doradzicie jeszcze cos innego w podobnej cenie - np. jakiegos Nec`a - jestem otwarty na propozycje tylko prosze o powazne odpowiedzi. Chodzi mi glownie o to aby taka nagrywarka bez problemu wypalala dobrze DVD-+R i aby inne odtwarzarki mogly to odczytac.

Wg kolejności alfabetycznej (cena do 300zł):
1. BenQ 1620
2. LG 4163
3. Nec 3520
Poczytaj sobie o nich na forum, każda ma + i - . Ale wszystkie są dobre i nie ma co porównywać ich z samsungiem. W zasadzie obecnie wśród nagrywarek cd / dvd jedna rzecz jest pewna - właśnie to, że nagrywarki samsunga są do d...

karolkiewicz 10.04.2005 22:14

Cytat:

Napisany przez digidy
Czesc.
Widze, ze sobie zarciki robicie ale ja sie serio pytam i prosze o odpowiedz osoby, ktore naprawde cos wiedza w tym tamacie... Mialem ogromne problemy z Samsungiem TS-H552 i mam okazje wymienic ja na taka ktora bedzie tak nagrywala plyty ze odczyta taki nosnik nie tylko moja nagrywarka - jesli wiecie co mam na mysli;). Samsung ktory posiadam nie potrafi nagrywac plyt mimo ze jest fabrycznie sprawny! To nie zarty - nawet te plyty z gornej polki wypala tak slabo, ze niekiedy sam nie jest w stanie ich odczytac! I teraz do rzeczy: zastanawiam sie nad wyborem Liteona SOHW - 1673S albo LG 4163B - podobno jest bardzo dobra... I teraz moje osobiste odczucia: ogolnie slyszalem ze Liteony to w miare dobre nagrywarki ale ostatnio nasluchalem sie takze zlych rzeczy o nich... Jezeli chodzi o LG to zawsze mialem o nich zle zdanie poniewaz pamietam ze zawsze mialem problemy z CD - ROMami tej firmy... Ale ja oczywiscie nei testowalem tych wypalarek i nie wiem ktora jest lepsza, dlatego Was prosze o rade...
P.S. Byc moze doradzicie jeszcze cos innego w podobnej cenie - np. jakiegos Nec`a - jestem otwarty na propozycje tylko prosze o powazne odpowiedzi. Chodzi mi glownie o to aby taka nagrywarka bez problemu wypalala dobrze DVD-+R i aby inne odtwarzarki mogly to odczytac.
Dzieki za odpowiedz.
Pozdrawiam.

Z tych dwóch to kupuj LG, :) (to już nie te napędy co kiedyś). Tylko nie litka :nie: (to już nie te napędy co kiedyś). Neca stawiam na równi z LG. Każda ma swoje wady i zalety. NEC jest trochę głośny ale za to nagra wszystko co tylko przypomina płytę DVD (tylko nie nagrał mi Hawki ale to chyba nie płyty).

Zaoszczędzisz na płytkach.

Oktawian89 10.04.2005 22:03

mam LG i jestem bardzo zadowolony , mam go os 20 dni i wypalilem na nim 20 cd i 50 dvd TDKx8 i jedna MEDIASTOREx4 wszystkie nagrane poprawnie i bez zadnego problemu odczytuja u innych.....Jestem z niej bardzo ale to bardzo zadowolony , jest cicha no i zajawkowo wyglada :P
pozdrawiam :)

digidy 10.04.2005 21:57

Jaka nagrywarka - ale serio!!!

Czesc.
Widze, ze sobie zarciki robicie ale ja sie serio pytam i prosze o odpowiedz osoby, ktore naprawde cos wiedza w tym tamacie... Mialem ogromne problemy z Samsungiem TS-H552 i mam okazje wymienic ja na taka ktora bedzie tak nagrywala plyty ze odczyta taki nosnik nie tylko moja nagrywarka - jesli wiecie co mam na mysli;). Samsung ktory posiadam nie potrafi nagrywac plyt mimo ze jest fabrycznie sprawny! To nie zarty - nawet te plyty z gornej polki wypala tak slabo, ze niekiedy sam nie jest w stanie ich odczytac! I teraz do rzeczy: zastanawiam sie nad wyborem Liteona SOHW - 1673S albo LG 4163B - podobno jest bardzo dobra... I teraz moje osobiste odczucia: ogolnie slyszalem ze Liteony to w miare dobre nagrywarki ale ostatnio nasluchalem sie takze zlych rzeczy o nich... Jezeli chodzi o LG to zawsze mialem o nich zle zdanie poniewaz pamietam ze zawsze mialem problemy z CD - ROMami tej firmy... Ale ja oczywiscie nei testowalem tych wypalarek i nie wiem ktora jest lepsza, dlatego Was prosze o rade...
Dzieki za odpowiedz.
Pozdrawiam.

mgit 10.04.2005 21:12

Zamierzam zakupić nagrywarke DVD taką w cenie do 300 zł max
Zastanawiam się nad
LG Nagrywarka DVD GSA-4163B DL, BOX INFO
LiteOn Nagrywarka DVD SOHW-1673S DLx4 BOX INFO

Co o nich myslicie która lepsza, którą wybrać ???

melag 10.04.2005 15:37

Cytat:

Napisany przez zorg
Pioner-- taka najlepiej kupic :konf: :konf: :konf: :najlepsz:

Niezły tuning :piwo:

legion 10.04.2005 11:17

Cytat:

Napisany przez zorg

ta :)
co nitro leje sie do tego :D

demek 07.04.2005 16:44

bierz pionka chlopie :)

t_e_l 07.04.2005 16:31

a po ile to cudo stoi?? :D :D

zorg 07.04.2005 16:26

Pionier Turbo

Ilość załączników: 1

Acneo 07.04.2005 15:43

Chłopie ja cie prosze o rade którą konkretnie wybrqać (znając większość z tych wad) a ty jeszcze zwiększasz moje rosterki. Świetybna pomoc badzo dziękuję.

melag 07.04.2005 14:44

Cytat:

Napisany przez Acneo
Zapomniałem dodać że niechce plextora kiedyś miałem i się piekielnie zawiodłem.

Więc pewnie albo Nec 3520 albo pionieer 109 tylko piwedzcie którą bo za dwie godziny chce już kupić napęd !!!!!!

Tu masz pioniera 109 :

The Good

Supports 6X DVD±R DL
Supports 6X DVD-RW and future 8X DVD+RW
Supports DVD-ROM booktype for DVD+R9 format
Very good DVD error correction
Excellent DVD writing quality with supported media, even at 16X
Supports reading of DVD-RAM media
Supports CD-Text (reading/writing)
Can read/rip Key2Audio and CDS200 protected discs
Can be used to measure PIPO errors
Supports several 8X media at 12X
Good price

- The Bad

CD error correction could be better
CSS DVD-Video ripping speeds are locked to 5X maximum
Cannot accurately backup newest SafeDisk v2 protected titles
Very slow reader when reading SD2 protected titles
Doesn't support Mount Rainier for CD/DVD formats
Doesn't support overburning for DVD±R formats
Limited overburning for CD format (82mins)
Doesn't support DVD-ROM booktype for DVD+R/+RW formats
Doesn't report C2 errors
Limited underground support (hacked firmware, overspeeding)

- Like To be fixed

Writing quality for CD-R and DVD±RW media
Better media compatibility for many 8X media
Recognition/ripping problems with 90/99min Audio discs

a teraz nec 3520 :

The Good

Can burn DVD+RW media at 8X, and DVD-RW media at 6X
DVD-R double layer upgradability
Very good DVD error correction capabilities
Supports CD-Text (reading/writing)
Supports audio protected discs
Very good Single Layer DVD writing quality
High C2% accuracy
Fast recording with Double Layer media
Very good writing quality with Double Layer media
Can overburn up to 89min CDs

- The Bad

Poor CD error correction
Slow ripping CSS DVD-Video performance
DAE speed only up to 32X
Mount Rainier is not supported
Cannot recognize 99min Audio CD's
Cannot create working backups with SafeDisc protected games over v2.60
Cannot overburn DVD recordable media
Can only burn Verbatim double layer media at 4X

- Like To be fixed

Official firmware release to support booktype setting for +R/+RW media
Official firmware release to increase double layer writing speed for certain media
Better writing quality with 48X CD-R media
Higher DVD-Video ripping speed

I co wybierzesz ? :>

loki7777 07.04.2005 14:42

To polecam jeszcze raz neca;)

cooba75 07.04.2005 14:30

Ja mam akurat LG 4163B i nie mam z nim akurat problemow.
Pomysl jeszcze nad nim

Acneo 07.04.2005 13:47

Zapomniałem dodać że niechce plextora kiedyś miałem i się piekielnie zawiodłem.

Więc pewnie albo Nec 3520 albo pionieer 109 tylko piwedzcie którą bo za dwie godziny chce już kupić napęd !!!!!!

wikking 07.04.2005 13:45

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Zgadza sie (to byla taka riposta :) widze ze zbyt duzy skok myslowy || ) - tak samo jak to ze LG wygralo test chipa od razu nie znaczy ze jest super-hiper.

LG jest dobra nagrywarka, ale nie wiem dlaczego teraz dla odmiany pojawil sie tu tak duzy lobbing LG, wykorzystujacy takie argumenty jak test cipa.

... ||

No moze troche sie zagalopowalem.
Wysoka liczba uzytkownikow sprzatu lite-on moze byc spowodowana ich cena. Po drugie na forum jest masa uzytkownikow lite-on ktorzy mowia ze sprzet jest ok, co zacheca kolejnych do ich kupna. Natomiast wystarczy jedna opinia kogos kto nie mial doczynienia z lg, a mowi ze sprzet jest do bani - taki komentarz zniecheca 15-20 osob.
Gdy kupowalem swoja nagrywarke (skusilem sie na lg gsa 4163b z tego powodu ze moj sprzet lg gce 8240b dziala bezawaryjnie juz prawie 3 latka-a wypalil niemalo), w 4 sklepach (na 7) w moim miescie nie mieli lg 4163b. Na pytanie "dlaczego?" sprzedawcy odpowiedali ze lite-on jest tanszy. Doslownie na sile wciskali mi ten sprzet nie podajac argumentow "za".
Ja nie mowie ze lite-on jest do bani a lg the best- nie mam porownania. Pozyjemy zobaczymy, jak padnie lg to moze skusze sie na lite-on. Narazie jestem zadowolony z tego co mam.

loki7777 07.04.2005 11:18

No to bierz plextora za 470:)

cooba75 07.04.2005 06:26

To sie nie masz nad czym zastanawiac:

Plextor

http://sklep.benchmark.pl/katalog_2862.html

Acneo 07.04.2005 00:23

Mam w granicach 450 złotych i jutro (właściwie to już dziś) po południu muszę wrócic do domu z nagrywarką DVD-RW (z DL-em oczywiście) i tutaj pole do popisu dla was. Radźcie ludzie

bart00 06.04.2005 22:37

Cytat:

Napisany przez Echnaton
Witam,
mam taką wielką prośbę. Chciałbym sobie kupić nagrywarkę dvd i po lekturze Waszego forum zawęziłem sobie wybór do LG 4163b lub Pioneer 109. Od razu mówię, róznica cenowa (w tym przypadku) nie ma dla mnie znaczenia, dla mnie jest najważniejsze, żeby to dobrze chodziło. Tyle, że mam taką sprawę - chciałbym, żeby ten mój nowy sprzęcior wypalił płytki, które będą mi chodzić na kinie domowym (które kupię z kolei za miesiąc, za jakieś 2 tys z hakiem, więc całkiem całkiem dobre - tak sądzę ;) ), a także chciałbym czasem wykonać "legalną kopię" ;) do użytku domowego. Która z tych nagrywarek lepiej by mi służyła pod kątem moich oczekiwań? Proszę o pomoc i jakieś info. Pozdr.

Pioneer 109 jest super mam go od jakiegos czasu i nie zaluje tego zakupu:)

pozdro
:piwo:

pawelblu 06.04.2005 20:30

Cytat:

Napisany przez wikking
Że jest ich duzo wcale nie oznacza ze sa najlepsze. Swego czasu po polskich drogach jezdzilo duzo maluchow, polonezow itd.....

Zgadza sie (to byla taka riposta :) widze ze zbyt duzy skok myslowy || ) - tak samo jak to ze LG wygralo test chipa od razu nie znaczy ze jest super-hiper.

LG jest dobra nagrywarka, ale nie wiem dlaczego teraz dla odmiany pojawil sie tu tak duzy lobbing LG, wykorzystujacy takie argumenty jak test cipa.

... ||

demek 06.04.2005 17:47

Cytat:

Napisany przez Echnaton
Witam,
mam taką wielką prośbę. Chciałbym sobie kupić nagrywarkę dvd i po lekturze Waszego forum zawęziłem sobie wybór do LG 4163b lub Pioneer 109. Od razu mówię, róznica cenowa (w tym przypadku) nie ma dla mnie znaczenia, dla mnie jest najważniejsze, żeby to dobrze chodziło. Tyle, że mam taką sprawę - chciałbym, żeby ten mój nowy sprzęcior wypalił płytki, które będą mi chodzić na kinie domowym (które kupię z kolei za miesiąc, za jakieś 2 tys z hakiem, więc całkiem całkiem dobre - tak sądzę ;) ), a także chciałbym czasem wykonać "legalną kopię" ;) do użytku domowego. Która z tych nagrywarek lepiej by mi służyła pod kątem moich oczekiwań? Proszę o pomoc i jakieś info. Pozdr.

pioneer 109 i nowy bios od razu:)

loki7777 06.04.2005 17:34

Albo plextro;)

namor 06.04.2005 17:22

Cytat:

Napisany przez Echnaton
Witam,

skoro różnica cenowa nie ma znaczenia to zdecydowanie Pioneer

loki7777 06.04.2005 11:03

Ja tez polecam neca:)Moze nie jest moja odpowiedz obiektywna, bo mam tylko neca, no ale polecam go z czystym sumieniem

melag 06.04.2005 09:13

Cytat:

Napisany przez lukecz
Witam.

Musze szybko dokonac wyboru nagrywarki, ograniczylem sie do Liteon SOHW-1673 lub NEC ND-3520A. Czy moglibyscie pomoc, pokazujac dobre i zle strony tych napedow? (moglbym je porownac na stronie Chip'a ale jakos juz im nie wierze, wole Wasze spostrzezenia)
O Liteonie slyszalem ze troche glosny... (w sumie nie jest to dla mnie priorytetem). Najwazniejsze aby dobrze nagrywalo.

Dzieki za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

Z tych dwóch zdecydowanie polecam NEC-a

lukecz 06.04.2005 08:54

Witam.

Musze szybko dokonac wyboru nagrywarki, ograniczylem sie do Liteon SOHW-1673 lub NEC ND-3520A. Czy moglibyscie pomoc, pokazujac dobre i zle strony tych napedow? (moglbym je porownac na stronie Chip'a ale jakos juz im nie wierze, wole Wasze spostrzezenia)
O Liteonie slyszalem ze troche glosny... (w sumie nie jest to dla mnie priorytetem). Najwazniejsze aby dobrze nagrywalo.

Dzieki za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

Echnaton 06.04.2005 06:56

Co wybrać?

Witam,

wikking 05.04.2005 20:31

[QUOTE=pawelblu]No to mamy np. takie zestawienie z cdrinfo.pl:

Jakiej firmy nagrywarki DVD używasz (jeżeli masz więcej niż jedną, wybierz preferowaną):

LiteOn:
3198 - 41.39 %

LG:
1322 - 17.11 %

NEC:
1286 - 16.64 %

Pioneer:
346 - 4.48 %

Plextor:
299 - 3.87 %

itd.

No wiec zgodnie z zasada prawa wolnego rynku, najlepszy jest LiteOn (bo wkoncu kto kupowalby kiepski sprzet...)

Że jest ich duzo wcale nie oznacza ze sa najlepsze. Swego czasu po polskich drogach jezdzilo duzo maluchow, polonezow itd.....

demek 03.04.2005 22:23

lg ma ten plus ze mozna nagrywac dvd ram i jesli nie trafisz na model ktory sie bedzie psul to posluzy ci dlugo a co do neca to bedzie pewnie lepszy bo jest na tym samyk ukladzie co pioneer 109

sampajo 03.04.2005 15:48

Cytat:

Napisany przez eVs
Panowie pomozcie wybrac mi pomiedzy NEC 3520A vs LG 4163B

Ja polecałbym Ci LG-4163B bios A103 ponieważ taką posiadam i jestem z niej bardzo zadowolony, zero problemów z odczytem jak i wypalaniem plyt cdr,cdrw, dvd+r, dvd-r, jedyna płyta jaką nie testowałem to jak narazie DVD-RAM,ma opcję bitsetting(dvd+r na dvd-rom), poza tym jest dobrze wykonana i cicha, ale to już tak na marginesie bo wiadomo,że głównie chodzi jakość zapisywania oraz odczytywanie płyt. Natomiast co do NEC to się nie wypowiem bo jej nie miałem i nie mam, może ktoś kto ma to Ci napisze jak się sprawuje ta nagrywarka,albo przeszukaj forum ;). Dodam jeszcze, że używam tej nagrywarki w dość słabym kompie a można powiedzieć, że w kompie który jest zalecany przez producenta jako minimum do tej nagrywarki i działa bardzo dobrze :).

eVs 03.04.2005 13:04

Panowie pomozcie wybrac mi pomiedzy NEC 3520A vs LG 4163B

jak byscie mogli, podajcie krotkie argumenty :)

demek 02.04.2005 15:15

kup sobie pineera 109d bo za wiele gorszy od plexa nie jest w nagrywaniu w odczycie jest juz zle..;]

ThimGrim 02.04.2005 14:26

Noo kurczę, może uda mi się namówić ojca na tego plexa716:) zawsze może vat odliczyć i już będzie kosztował mniej niż 4 stówy. A czy rzeczwyście jest tak dużo lepsiejszy od NEca 3520a? Z tego ci widzę to jest... no jest lepsiejszy jest:) to było tylko pytanie retoryczne...

legion 31.03.2005 22:49

Cytat:

Napisany przez bart00
Jak wgrac ten firmware?

wgraj najnowszy :)
Cytat:

Napisany przez Oktawian_15
"mimo że to lg." .....???czlowieku poczytaj sobie na forum to sie dowiesz ze na LG prawie skarg nie ma , spotkalem sie jedynie z jednym przypadkiem na forum ze lg poszlo do wymiany....a reszta tyczyla sie konfiguracji komputera .to o czyms swiadczy(!)
pozatym z NEC'ami trzeba sie bawic biosami :D
pozdroawiam

wiesz chyba malo czytasz forum ja wczesniej juz pisalem ze malo jest tych palnikow na forum zobaczymy jak bedzie ich tyle ile litkow czy beda takie bezawaryjne jak mowisz :) a wogole czytales post @pawlablu :D
Cytat:

Napisany przez Satyr
Walić pieniądze, ważne zeby był dobry, wole kupić droższą niż tanią i wymieniać co pół roku.

to tylko plex716 :spoko:

loki7777 31.03.2005 22:41

No wiec z lg zauwazylem u kolegi duzy problem, mam neca 3520 bios u7 jak widac w podpisie, nagralem plyte z bitsettingiem +r na -rom, wkladam do lg, plytka sie cichutko uruchomila weszlismy do katalogu glownego, hdzie jes plik setup (to byla gra) klikam dwa razy na niego i .... i nic:).Nie wiem co jest tego przyczyna, ale zostawia jakis niesmak.Moze to przez bitsetting, ale watpie. Co do zabawy biosami/firmware'mi to ja nie widze w tym problemu, ryzyko jest, to jest fakt, ale czy do benqu nie ma fw?? Tez sa bo kazdy naped ma jakies ograniczenia, nec np riplocka, zreszta lg tez chyba ma, w kazdym razie tak sie zachowuje przy ripowaniu filmow na dysk jakby mial.

Co do benqu, to sie nie wypowiadam, bo nie widzialem tej nagrywarki na wlasne oczy, a czy dobra to tez by sie okazalo w praniu, bo kazdy system jest inny i sprzet tez dziala w nim inaczej.
Na neca nie narzekam:)
Co do plyt 800 i 870 czy tam tylko 870, nec nie nagrywa i nie odczytuje takich plyt, ale to jest nagrywarka dvd i sluzy do palenia plyt dvd a nie jakis tam wynalazkow (dlaczego wynalazkow, bo sie nie przyjely i ceny sa z kosmosu, prawie jak z DL)

Oktawian89 31.03.2005 20:50

z tym "biosem" to dalem d.....:D chodzilo mi o Firmware oczywiscie :P
pozdrawiam :)

bart00 31.03.2005 20:45

Jak wgrac ten firmware?

bart00 31.03.2005 20:01

Witam

Kupilem Pionnera 109 tak ja radziliscie, ale jakiego Firmware wgrac? 1.40? 1.17?

pozdro

Conti 31.03.2005 19:53

BenQ 1620 ma jak dla mnie 1 wielką zasadniczą wadę - dostępność. Jeśli nie uznaje się zakupów via internet, to jest praktycznie nie do dostania. W sklepach patrzyli się na mnie jakbym się z wariatkowa urwał... :(

VIZZARD 31.03.2005 19:38

Cytat:

Napisany przez ThimGrim
Z jakimi biosami?:| Wiem że akurat przy tym modelu NECA 3520a nie dostaję żadnych instrukcji, driverów i innych chitów ale żeby coś trzeba z jakimiś "biosami"?:)

No właśnie!

Z jakimi biosami? ???

A tak w ogóle to przecież nagrywarki nie mają biosów :nie:

Tylko płyty główne je mają :mruga:

:czar:

slawekj 31.03.2005 19:36

LG wypala bardzo dobrze. Jest jednak małe "ale".
O ile można uznać jakość wypalonego nośnika za wysoką przy błędach PI/PIF to błędy Jitter już nie powyżej 4x. W/g Nero przekraczają dopuszczalne 12%. Cały czas testuję LG 4163B i moje i na innych forach wyniki pokrywają się.
W testach opisywanych w miesięcznikach PC nie sprawdza się zapisanych nośników na błędy PI/PIF i Jitter. A szkoda. :taktak:

LG nie zwraca błędów PI/PIF i Jitter.
Więc nic nie wiadomo o jakości nagranych płytek, jedynie czy jest poprawny transfer.
A to za mało. To dotyczy większości testowanych napędów.
Również nie podajemy czasów dostępu testowanych płytek. A są znaczne różnice. To też jakość i rozwiązania konstrukcyjne mechanizmu. Dlaczego pomijany ?
Dzisiaj zadając mi pytanie o napęd odpowiadam zdecydowanie BenQ 1620. :spoko:

:)

ThimGrim 31.03.2005 19:06

Cytat:

Troche (ale bez przesady) ale za to nagrasz każdą płyte, nawet suprateki za 1 zł i gorsze g...o też...A za kase za płyty kupisz sobie
natomiast w testach cipa wyszło że NEC nie odczytuje jakiś tam płytach 99 minutowych:
http://www.chip.pl/arts/kth/kth_129332.html (co prawda nie mam pojęcia co to za płyty bo nigdy takich w ustach... tzn. w czytniku nie miałem- no ale nie czyta)
Cytat:

pozatym z NEC'ami trzeba sie bawic biosami
Z jakimi biosami?:| Wiem że akurat przy tym modelu NECA 3520a nie dostaję żadnych instrukcji, driverów i innych chitów ale żeby coś trzeba z jakimiś "biosami"?:)

Conti 31.03.2005 18:49

Najciekawsze jest w tym wszystkim to, że współprca LG z Hitachi'm wyszła LG na dobre, natomiast współpraca Samsunga z Toschibą raczej wyszła Toschibie bokiem, a Samsung jaki był taki jest......

Oktawian_15
Jak już cytujesz i odpowiadasz to cytuj pełne zdanie a nie fragment zdania wyrwany z całości i z kontekstu. Jakby nie było moja wypowiedź o LG była pozytywna, jesli nie b. pozytywna a sugerujesz, jakbym go prawie opluł.....

Oktawian89 31.03.2005 18:36

"mimo że to lg." .....???czlowieku poczytaj sobie na forum to sie dowiesz ze na LG prawie skarg nie ma , spotkalem sie jedynie z jednym przypadkiem na forum ze lg poszlo do wymiany....a reszta tyczyla sie konfiguracji komputera .to o czyms swiadczy(!)
pozatym z NEC'ami trzeba sie bawic biosami :D
pozdroawiam

Conti 31.03.2005 15:32

Nagrywarki DVD LiteOn'a wg. mnie były bardzo dobre, wręcz bdb ;) ale modele pokrewne 832 oraz oczywiście sam 832. Od modelu 1633 to już równia pochyła w dół. Szkoda, ale teraz jak bym miał wybrać lg4163 vs liteon1673 to bez wahania wybrałbym 4163, mimo że to lg.

loki7777 31.03.2005 14:45

Ja nie mam, ale kolega wyzej pewnie cos znajdzie

pawelblu 31.03.2005 14:31

No to mamy np. takie zestawienie z cdrinfo.pl:

Jakiej firmy nagrywarki DVD używasz (jeżeli masz więcej niż jedną, wybierz preferowaną):

LiteOn:
3198 - 41.39 %

LG:
1322 - 17.11 %

NEC:
1286 - 16.64 %

Pioneer:
346 - 4.48 %

Plextor:
299 - 3.87 %

itd.

No wiec zgodnie z zasada prawa wolnego rynku, najlepszy jest LiteOn (bo wkoncu kto kupowalby kiepski sprzet...)

Macie jeszcze jakies ciekawe zestawienia z gwiazdkami, cyferkami i smiesznymi obrazkami ??? ||

melag 31.03.2005 14:21

Cytat:

Napisany przez loki7777
Opinie tak, ale wdzisiejszych czasach testy nie sa obiektywne, czesto test napedow sa sponsorowane

No to NEC nie zasponsorował cdrinfo.com bo dostał 21 gwiazdek na 30 możliwych,a LG 24/30, BENQ 24/30 ci musieli "posmarować" lub kolega nie czyta opini bo jest "normalny". :blee:

loki7777 31.03.2005 11:58

Opinie tak, ale wdzisiejszych czasach testy nie sa obiektywne, czesto test napedow sa sponsorowane

melag 31.03.2005 10:23

Cytat:

Napisany przez loki7777
hihi a kto z normalnych ludzi sugeruje sie testami w chipie ,pc world domputer, albo w innym komputer swiecie??Przeciez to pic na wode> nagrywarke wybiera sie wedlug wlasnych preferencji i w ciemno, bo nawet najlepsza nagrywarka moze okazac sie totalnym szajsem, jesli sie trafi na zly firmware, zly model, jakas trefna partie.

No tak, to znaczy że jestem nienormalny, bo czytam ? :wow:
To po co fora internetowe, portale o tematyce nagrywarek, gazety lub czasopisma ;) Oczywiście każdy podejmuje decyzję na własne ryzyko wybierając dany model nagrywarki, jednak warto PRZECZYTAĆ np.opinie, testy itd. ale to tylko dla nienormalnych...... :>

loki7777 31.03.2005 10:07

hihi a kto z normalnych ludzi sugeruje sie testami w chipie ,pc world domputer, albo w innym komputer swiecie??Przeciez to pic na wode> nagrywarke wybiera sie wedlug wlasnych preferencji i w ciemno, bo nawet najlepsza nagrywarka moze okazac sie totalnym szajsem, jesli sie trafi na zly firmware, zly model, jakas trefna partie.

VIZZARD 31.03.2005 10:05

Cytat:

Napisany przez melag
W "CHIP Testy" w kategorii nagrywarek dvd wygrała.... no jak myślicie ?
Oczywiście że LG GSA-4163b 8 )

Nie ma to jak dobry smalec ze skwareczkami :jem:

:D

melag 31.03.2005 09:58

W "CHIP Testy" w kategorii nagrywarek dvd wygrała.... no jak myślicie ?
Oczywiście że LG GSA-4163b 8 )

karolkiewicz 30.03.2005 21:23

Cytat:

Napisany przez ThimGrim
Ja natomiast zastanawiam się nad zakupem tego: NEC ND-3520A . Czytałem że nagrywarka bardzo dobra tylko że głośna.

Troche (ale bez przesady) ale za to nagrasz każdą płyte, nawet suprateki za 1 zł i gorsze g...o też...A za kase za płyty kupisz sobie :piwo:

NEC 3520 :najlepsz:

luminat 30.03.2005 21:06

Cytat:

Napisany przez ThimGrim
Ja natomiast zastanawiam się nad zakupem tego: NEC ND-3520A . Czytałem że nagrywarka bardzo dobra tylko że głośna.

Co bys nie wybral i tak bedzie dobre. Chyba ze masz zamiar wypalac plyty miotaczem ognia - to nie bedzie wtedy najlepszy pomysl :D

global 30.03.2005 20:53

Przyszedl naped (LG)
Narazie chodzi jak zloto.

ThimGrim 30.03.2005 19:53

Satyr 30.03.2005 18:21

Walić pieniądze, ważne zeby był dobry, wole kupić droższą niż tanią i wymieniać co pół roku.

demek 30.03.2005 15:26

ja polecam pioneera 109

VANTWG 30.03.2005 15:10

@Satyr
LG 4163b i BenQ 1620...czyli te których nie ma na twojej liście....;)
a z tych które wymieniłeś to plex 716...z tym że jest około 100% droższy od reszty

Satyr 30.03.2005 14:48

Chciałbym się dowiedzieć jaką nagrywarkę warto kupić Plextor PX-716A, NEC ND-3520A lub Pioneer DVR-109 (zależy mi na jakości nagrania oraz korekcji błędu)

Conti 30.03.2005 10:29

Co do robienia legalnych kopii zapasowych to wydaje mi się, że w sumie nie ma co na to patrzeć z prostej przyczyny - z przekopiowaniem najnowszych wersji zabezpieczeń to praktycznie żaden napęd sobie nie radzi. Przy kopiowaniu tych troszkę starszych to chyba najlepiej radzą sobie litki i lg.

VANTWG 30.03.2005 08:30

Ilość załączników: 2
@karolkiewicz
nec nie radzi sobie lepiej z zabezpieczeniami od LG....co więcej to właśnie LG wypada lepiej w tej dziedzinie.....

karolkiewicz 29.03.2005 21:19

Cytat:

Napisany przez Luis
Witam!

Od razu przyznaje się ze za bardzo nie mam czasu przeczytać wszystkich postów w tym temacie. Zainteresowany jestem kupnem nagrywarki DVD.Jednak w tej kwestii za bardzo się nie orientuję.Chodzi mi o nagrywarkę,która byłaby najlepsza do kopiowania płyt zabezpieczonych.Mimochodem czytam ze najlepsze chyba są Liteon i Toshiba jeżeli chodzi o zabezpieczenia. Bardzo prosze o pomoc w wyborze!!
Dzięki

Normalnie policiłbym Ci Lg i Neca. A le jeśli chodzi o robienie "legalnej kopii zapasowej" ulubionej płyty DVD to kup Neca.

Pozdrawiam

porsche911 29.03.2005 20:56

Ja proponuje kupić NEC ND2500A, ale takich nagrywarek się już nie robi... Eh.... :serdusz:

AEROO 29.03.2005 14:28

nom to ja mam takie pytanko czy nie orientuje sie ktos kiedy moze sie w polsce pojawic nec 3540 bo słyszalem ze juz chyba na swiecie jest i na stronie producenta tez go widac :D

Oktawian89 29.03.2005 10:24

Cytat:

Napisany przez Luis
Witam!

Od razu przyznaje się ze za bardzo nie mam czasu przeczytać wszystkich postów w tym temacie. Zainteresowany jestem kupnem nagrywarki DVD.Jednak w tej kwestii za bardzo się nie orientuję.Chodzi mi o nagrywarkę,która byłaby najlepsza do kopiowania płyt zabezpieczonych.Mimochodem czytam ze najlepsze chyba są Liteon i Toshiba jeżeli chodzi o zabezpieczenia. Bardzo prosze o pomoc w wyborze!!
Dzięki

Ja osobiscie mam Lg 4163B i chodzi zajewyjefajnie :D
Toshiba=SZAJSUNG=SHIT.....wiem bo kilku moich kolegow ma dvdrw samsunga.....tragedia . z tego co czytalem to litki tez sie kaszania i to dosyc czesto..
radze tobie zastanowic sie na LG 4163B , NEC lub BENQ
pozdrawiam

Luis 29.03.2005 00:42

Witam!

Dzięki

VIZZARD 29.03.2005 00:24

Cytat:

Napisany przez global
Za pozno :/
eL Guano zamowione. Mam nadzieje, ze LG sie poprawilo jest chodzi o trwalosc napedow.

A czy ty już wiesz w jakich godzinach otwarty jest serwis LG? :O

:czar:

legion 28.03.2005 23:56

juz niedlugo sie przekonasz :) czy jest trwale :D

global 28.03.2005 19:28

Cytat:

Napisany przez t_e_l
Bierz NECa :piwo:

Za pozno :/
eL Guano zamowione. Mam nadzieje, ze LG sie poprawilo jest chodzi o trwalosc napedow.

bart00 28.03.2005 19:23

No to biore Pioneera

dzieki pozdro

t_e_l 28.03.2005 18:24

Cytat:

Napisany przez global
Nie nie nie.
Nagrywarke musze zamowic dzis. Nie mam zadnego napedu w kompie wiec musze szybko podjac decyzje. Jesli wezme pionka, to nie bede mial co palic na nim bo nie bede mial kasy na plytki.
Nec czy LG?

Bierz NECa :piwo:

demek 28.03.2005 16:02

pioneer :) pozycz od mamy , babci , taty czy kogokolwiek na plyty.... mowie ci ze warto :) ja bym tak zrobil w kazdym razie :) ale zrobisz jak bedziesz uwazal :)

global 28.03.2005 15:54

Nie nie nie.
Nagrywarke musze zamowic dzis. Nie mam zadnego napedu w kompie wiec musze szybko podjac decyzje. Jesli wezme pionka, to nie bede mial co palic na nim bo nie bede mial kasy na plytki.
Nec czy LG?

demek 28.03.2005 15:44

ale mimo wszystko proponuje dozbierac i kupic jednak pioneera:)

global 28.03.2005 15:39

Nie bralem go w ogole pod uwage. W swoim pierwszym poscie napisalem przeciez "Inne dvd nie wchodza w gre."

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:33.