Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   DLA NOWYCH USEROW !!!! z pytaniem co kupic za nagrywarke DVD!!!!!! (https://forum.cdrinfo.pl/f15/dla-nowych-userow-pytaniem-co-kupic-za-nagrywarke-dvd-44017/)

jacoq 13.06.2005 02:30

zaczynam sie zastanawiac czy pionner aby napewno byl lepszym wyborem od liteona czy asusa :/ nagralem wczoraj gta sa i nie widzi go ani dvd ani nawet sama nagrywarka a plyta jest zapelniona. nie wiem czym spowodowane sa te bledy dodam jeszcze ze nagralem na plycie sony accucore, i ze to nie jest raczej wina nosnika bo wczesniejsza taka sama plyte nagralem bez problemu.

VIZZARD 13.06.2005 11:42

Cytat:

Napisany przez jacoq
zaczynam sie zastanawiac czy pionner aby napewno byl lepszym wyborem od liteona czy asusa :/ nagralem wczoraj gta sa i nie widzi go ani dvd ani nawet sama nagrywarka a plyta jest zapelniona. nie wiem czym spowodowane sa te bledy dodam jeszcze ze nagralem na plycie sony accucore, i ze to nie jest raczej wina nosnika bo wczesniejsza taka sama plyte nagralem bez problemu.

Sony AccuCore mają raczej opinię dobrych nośników :taktak:

Nagrywając na nich kilkukrotnie mogę to potwierdzić

Tak więc to chyba nie w nośniku leży problem :nie:

Kilobajt 13.06.2005 15:55

@jacoq a jaka softem nagrywałeś i z jaką prędkością?

cdrinfo888 14.06.2005 10:15

Cytat:

Napisany przez demek
a czym cie pionek zniechecil ?

We wszystkich testach porównawczych Pioneer DVR 108 plasuje się raczej w drugiej połowie peletonu testowanych nagrywarek. Być może DVR 109 wypadłby lepiej. Co do wykresów przebiegu zapisu i odczytu różnych płyt, to zupełnie się na nich nie znam i być może są one dobre. Dużą dla mnie zaletą jest to, że Pioneer czyta zabezpieczone płyty audio (Key2Audio i Cactus...)
Przyznam szczerze, że jestem bardzo znudzony poszukiwaniem najleprzej nagrywarki DVD i dlatego chyba zrobię jak mi doradził sprzedawca w sklepie:
do odczytu zwykły napęd ASUSA a do zapisu Pioneera DVR 109.
Pozdrawiawam!
:piwo:

VIZZARD 14.06.2005 10:24

Cytat:

Napisany przez cdrinfo888
We wszystkich testach porównawczych Pioneer DVR 108 plasuje się raczej w drugiej połowie peletonu testowanych nagrywarek. Być może DVR 109 wypadłby lepiej. Co do wykresów przebiegu zapisu i odczytu różnych płyt, to zupełnie się na nich nie znam i być może są one dobre. Dużą dla mnie zaletą jest to, że Pioneer czyta zabezpieczone płyty audio (Key2Audio i Cactus...)
Przyznam szczerze, że jestem bardzo znudzony poszukiwaniem najleprzej nagrywarki DVD i dlatego chyba zrobię jak mi doradził sprzedawca w sklepie:
do odczytu zwykły napęd ASUSA a do zapisu Pioneera DVR 109.
Pozdrawiawam!

No z tym odczytem DVD to Asus jest letko w tyle za Litkiem

Oczywiście pomijając tu inne zagadnienia typu: trzask tacki, kształt, wystrój, świsty ...

Wybór DVDRW pomijam także

Kwestia gustu :D

:mruga:

demek 14.06.2005 10:36

@jacoq

nagralem 4 plyty z gta sa
- 2x verbatim palone 8x bo to takowe byly
- mediastore czarny z nieznanym mi oznaczeniem palony 4x
- omega palona 4x
nagrywane w dvd decrypterze i wszystkie dzialaja

@cdrinfo888

tak jak napisal kolega powyzej.......jako czytnik lite-on a jako nagrywarka.....benq, lg, nec, pioneer (w kolejnosci alfabetycznej)

jacoq 15.06.2005 00:19

nagrywalem 8x i z softem 1.50 ale jest smieszny problem u mnie nie czyta na nagrywarce ani na dvd a u ojca na dvd-rw pliteon przeczytalo ok Oo ale to jest ten jedyny przypadek...
a i jeszcze jedno mam problem z dyskiem i moze dlatego tak kopie plytki wszystkie, ktore wczeniej nagrywalem czyta za***i*** duzo lepiej sa nagrane niz na liteonie, mam nadzieje ze to wina dysku, za jakis tydzien go odesle tylko musze dane skopiowac a dysk to 160 maxtora ponoc za***istej firmy, ktora ostatnio robi naj dyski :/ wiecej nie poslucham "experotw" ze sklepu kom, naj lepszy dysk jaki mialem to baracuda ata III do tej pory smina a teraz on mnie ratuje bo na nim mam system bo na tamtym sie wiesza :/
mam do was pytanie: czy slyszeliscie o problemach z nagrywaniem przez HDD??

Heraklit 15.06.2005 11:39

Panowie,
co sądzicie o HP dvd640i? Pytam, bo bardzo spodobała mi się technologia LS i raczej szukam nagrywarki mająca taką możliwość "druku". Jednak HP to niby Lite-on (choć elektronika to ponoć Philips). W testach raczej nie wypada najgorzej, choć do ideału też jej daleko (ale czy jest ta nagrywarka?): problemy zabezpieczeniem SD, przy DVD słaba korekcja błędów (około 5%, choć może to zmienia ostatni firmaware).
Czy ktoś z was użytkuje tą nagrywarkę i może mi trochę powiedzięć o hałasie podczas nagrywania, czy tacka też tak głośno chodzi jak u Lite-on'a, czy są problemy z nagrywaniem na jakiś płytach DVD (np. Esperanza itd) i jak jest jakość nagrania (ilość błędów PI, PIF). Byłby wdzięczny za Wasze opinie:)

VIZZARD 15.06.2005 11:52

Dodam tylko, że w tej chwili są w VOBISIE po 299zł

Jak na black-boxa cena chyba dość dobra :D

legion 15.06.2005 13:36

Cytat:

Napisany przez Heraklit
Panowie,
co sądzicie o HP dvd640i? Pytam, bo bardzo spodobała mi się technologia LS i raczej szukam nagrywarki mająca taką możliwość "druku". Jednak HP to niby Lite-on (choć elektronika to ponoć Philips). W testach raczej nie wypada najgorzej, choć do ideału też jej daleko (ale czy jest ta nagrywarka?): problemy zabezpieczeniem SD, przy DVD słaba korekcja błędów (około 5%, choć może to zmienia ostatni firmaware).
Czy ktoś z was użytkuje tą nagrywarkę i może mi trochę powiedzięć o hałasie podczas nagrywania, czy tacka też tak głośno chodzi jak u Lite-on'a, czy są problemy z nagrywaniem na jakiś płytach DVD (np. Esperanza itd) i jak jest jakość nagrania (ilość błędów PI, PIF). Byłby wdzięczny za Wasze opinie:)

to nie lepiej poczekac na benq http://www.atruereview.com/lightscribe_burner/index.php z ta sama technologia :D ten hp to litek ale tez ma cos z benqa :) ale podobno tylko HP i liteon przyczynily sie do powstania HP dvd640i

Heraklit 15.06.2005 14:54

Cytat:

Napisany przez legion
to nie lepiej poczekac na benq http://www.atruereview.com/lightscribe_burner/index.php z ta sama technologia :D ten hp to litek ale tez ma cos z benqa :) ale podobno tylko HP i liteon przyczynily sie do powstania HP dvd640i

Już go można w Polsce kupić (sirius, niestety tylko biały:(). Również go brałem pod uwagę, ale firma BenQ kojarzy mi się z b.niską jakością. Specyfikacja obu nagrywarek jest wręcz identyczna, choćby wykorzystanie tej samej elektroniki (Philips). Nie wiem jak jest z mechaniką: część źródeł podaje, że początkowo były produkowane z mechaniką BenQ, a część z Lite-on (a może wszystko jest produkowane z mechaniką Lite-on:))? Dlatego pytam, jak on rzeczywiście się zachowuje: głośność, jakość zapisu. Jeżeli jest głośny i ma jakość zapisu po Lite-on'ie to raczej poczekam na inne nagrywarki z LS, albo kupię Pionka.

pawelblu 15.06.2005 14:57

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Dodam tylko, że w tej chwili są w VOBISIE po 299zł

Jak na black-boxa cena chyba dość dobra :D

Jezeli sprzedaja to co na obrazku to to mi wyglada predzej na Benq niz na LiteOna.

Oczywiscie te na Benq sa lepsze niz te na Litku.

Ogolnie byly 3 serie: na Benq, LiteOnie i LG. Najwiecej jest na Litku, ale czesc jest jeszcze na Benq (lepsze), a o tych na LG mozesz zapomniec - nie znajdziesz, choc nie wiadomo nawet jak to im wyszlo.

legion 15.06.2005 18:11

Cytat:

Napisany przez Heraklit
Już go można w Polsce kupić (sirius, niestety tylko biały:(). Również go brałem pod uwagę, ale firma BenQ kojarzy mi się z b.niską jakością. Specyfikacja obu nagrywarek jest wręcz identyczna, choćby wykorzystanie tej samej elektroniki (Philips). Nie wiem jak jest z mechaniką: część źródeł podaje, że początkowo były produkowane z mechaniką BenQ, a część z Lite-on (a może wszystko jest produkowane z mechaniką Lite-on:))? Dlatego pytam, jak on rzeczywiście się zachowuje: głośność, jakość zapisu. Jeżeli jest głośny i ma jakość zapisu po Lite-on'ie to raczej poczekam na inne nagrywarki z LS, albo kupię Pionka.

Kolego przeciez wiadomo ze LS jest nowa technologia na rynku zawsze mozna powiedziec ze kazda nagrywarka z nowa tech. ma niska jakosc ale tak naprawde to zalezy wszystko od nosnikow np. nec nagra ci ladnie minusa a liteon wogole czy to jest ulomnosc nagrywarki ??? a czy nec np. moze nie wypali plusa a liteon zrobi to bez problemu :).
Wiec czy nie kazda nagrywarka na rynku jest w pewnym sensie ulomna bo ja jeszcze nie widzialem zadnej ktora wypala wszystkie plyty perfekcyjnie wiec o czy my tu mowimy :).
Cytat:

Napisany przez pawelblu
Jezeli sprzedaja to co na obrazku to to mi wyglada predzej na Benq niz na LiteOna.

Oczywiscie te na Benq sa lepsze niz te na Litku.

Ogolnie byly 3 serie: na Benq, LiteOnie i LG. Najwiecej jest na Litku, ale czesc jest jeszcze na Benq (lepsze), a o tych na LG mozesz zapomniec - nie znajdziesz, choc nie wiadomo nawet jak to im wyszlo.

Ten hp to jest konstrukcja tylko HP i Liteona tak sie zarzekaja :) ale kto to wie w dzisiejszych czasach :D

pawelblu 15.06.2005 18:31

Cytat:

Napisany przez legion
Ten hp to jest konstrukcja tylko HP i Liteona tak sie zarzekaja :) ale kto to wie w dzisiejszych czasach :D

Z HP to moze tam jest panel i kasa na zaimplementowanie technologi. Sprzet zrobil w 100% jeden z producentow OEM.
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...354#post470354

VIZZARD 15.06.2005 18:43

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Z HP to moze tam jest panel i kasa na zaimplementowanie technologi. Sprzet zrobil w 100% jeden z producentow OEM.
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...354#post470354

Śmiać mi się chce z tego wszystkiego ^_^

Kowalski przychodzi do Vobisu i kupuje HP

Bo sobie myśli: Kupię coś lepszego niż ten badziew Liteon :\

A potem przed kolegami się tym chełpił bedzie ...

||

demek 15.06.2005 23:37

no coz takie zycie ze nie wszyscy wszystko wiedza :)

Kiera 16.06.2005 15:30

Mam 250 zł na nagrywarkę DVD.

Moge wybierać między takimi firmami jak:

LG, NEC, LITEON, BENQ

Mam Nagrywarkę CD-r/rw LiteON i jestem z niej bardzo zadowolony.Zadnej plyty nie zchrzanila.Lubie ta firme.Ale niewiem czy nagrywarki DVD robia tak samo dobre.

Jaką nagrywarkę kupić ?

Czekam na opinie ekspertów bo nie bardzo się na tym znam.

legion 16.06.2005 15:39

powiem ci tak jezeli masz liteona(zmienales w bios w nagrywarce?) i jestes zadowolony to DVD tej samej firmy bedzie dobrym wyborem ale jezeli bojsz sie ze moze byc cos nie tak to benq bedzie dobry dla ciebie lub pionek :)

VIZZARD 17.06.2005 00:13

Ale uważaj! Mówią, że podobno

Pionek wali w członek! ^_^

:niepow:

melag 17.06.2005 08:24

Cytat:

Napisany przez Kiera
Mam 250 zł na nagrywarkę DVD.

Moge wybierać między takimi firmami jak:

LG, NEC, LITEON, BENQ

Mam Nagrywarkę CD-r/rw LiteON i jestem z niej bardzo zadowolony.Zadnej plyty nie zchrzanila.Lubie ta firme.Ale niewiem czy nagrywarki DVD robia tak samo dobre.

Jaką nagrywarkę kupić ?

Czekam na opinie ekspertów bo nie bardzo się na tym znam.

Tylko LG albo BENQ, jeśli nie potrzebujesz DVD-RAM b.dobrym wyborem będzie BENQ :spoko: , a może BENQ DW-1625 z LS :>

cdrinfo888 17.06.2005 17:03

Właśnie DVD-RAM!
Już bym kupił tego Pionka 109 do palenia i napęd LITEONa do odczytu, ale wstrzymuje mnie jedna sprawa - mianowiće DVD-RAM, który jak wiadomo obsługuje LG GSA 4163B. I tu mam pytanie, jakie są perspektywy DVD-RAM -
np. sprzedawca w sklepie powiedział mi (co chyba nie jest prawdą), że
DVD-RAM nie ma przyszłości i wogóle jest do d... A co wy o tym sądzicie
Panowie.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

demek 17.06.2005 17:23

pioneer 110 bedzie zapisywal dvd-ram

slawekj 17.06.2005 18:00

Ilość załączników: 1
Będą testy. Dostawa wtorek. Pioneer 109 XLA.

:)

bart_3d 17.06.2005 18:04

Nie wiem, jakie są perspektywy DVD-RAM, ale wiem trochę na jego temat.
Jak na razie DVD-RAM ma zasadniczą wadę. Mianowicie jego cena jest wysoka.
Ma również zalety. Podstawową zaletą jest fakt, iż korzystasz z niego jak z dyskietki bez żadnego dodatkowego softu typu In-CD. Poza tym DVD-RAM ma większą trwałość niż DVD+/-RW. Wytrzymuje ok. 100 tys. kasowań (+/-RW ok 1000). Zaopatrzony jest ponadto w system zarządzania uszkodzonymi sektorami podobny do tego stosowanego w dyskach twardych. Zwiększa to bezpieczeństwo danych.
W zasadzie o perspektywach tego standardu można wnioskować na podstawie jego poprzednika, mianowicie CD-RAM. Zbytniej furory to on nie zrobił.
Podsumowując:
Jeżeli często dogrywasz na płytę małe pliki i zależy ci na łatwości zapisu tych plików oraz przechowywane na płytce dane są cenne, DVD-RAM prawdopodobnie jest dla ciebie. W przeciwnym wypadku nie zawracaj sobie nim głowy.
Pozdrawiam.

bart_3d 17.06.2005 18:08

Widzę slawek, że i ty zainteresowałeś się pionkiem?
To dobrze, że ktoś wreszcie weźmie się za pożądne testy tego palnika.
Ale z tego co czytałem, 108 jednak był bardziej udaną konstrukcją.
Jednak 109 to i tak czołówka.

VIZZARD 17.06.2005 19:51

Cytat:

Napisany przez bart_3d
Jednak 109 to i tak czołówka.

Testy dopiero we wtorek :>

Gonzoo 18.06.2005 01:15

Nagrywarka COMPAL TSD80Y1 DVD RW. Mam mały problem. Posiadam Notebooka ARISTO SMART 400 z tą właśnie nagrywarką i nigdzie nie mogę znaleźć do niej biosu. Typ tej nagrywarki wskazywałby na Samsunga ale nie jestem pewien. Poradźcie gdzie znaleźć do niej nowy bios, gdyż nie radzi ona sobie z niektórymi płytkami DVD-R, DVD+R zwłaszcza o dużych prędkościach nagrywania. Z góry dzięki!

VIZZARD 18.06.2005 01:26

Cytat:

Napisany przez Gonzoo
Nagrywarka COMPAL TSD80Y1 DVD RW. Mam mały problem. Posiadam Notebooka ARISTO SMART 400 z tą właśnie nagrywarką i nigdzie nie mogę znaleźć do niej biosu. Typ tej nagrywarki wskazywałby na Samsunga ale nie jestem pewien. Poradźcie gdzie znaleźć do niej nowy bios, gdyż nie radzi ona sobie z niektórymi płytkami DVD-R, DVD+R zwłaszcza o dużych prędkościach nagrywania. Z góry dzięki!

To jest Optorite

A to co do niej można znaleźć jest TU :czytaj:

I pewnie nigdzie więcej nie będzie :|

A firmwara niet :nieee:

Kiera 18.06.2005 22:26

Niech jakis ekspert wreszcie powie co za nagrywara jest najlepsza do 250 zl.

Naczytalem sie ze Litki czesto trafiaja sie lipne sztuki.Neci 3540 i 3520 to juz nie te co 3500 .Wiec co wybrac ?

zorg 18.06.2005 22:50

a kto teraz rzadzi w vatycan city ?

chyba nie plextor,nec, LG ,samsung,pioneer tylko.......... :niepow: Benq :slonik: :tak!:

Kiera 18.06.2005 22:54

Nie badz zyd i powiedz :)

zorg 18.06.2005 22:56

nie jestem zyd , zrobilem edit .

Kiera 18.06.2005 22:59

Czyli BenQ DW1620 bedzie dobre ?

Czy jakis inny model ?

zorg 18.06.2005 23:00

1620 bedzie b.dobre

bart_3d 18.06.2005 23:54

Chyba, że dorwiesz gdzieś 1640.

kmxx 19.06.2005 20:52

czeka na P109

Zamówiłem Pioneera 109 i cały czas czekam. Po drodze miałem problem z przegrzewaniem komputera. Nagle się wyłączał. Wgrałem programik do obserwacji temperatury i pokazywał 50- 78 stopni. Dzisiaj odkurzyłem radiator i zamocowałem ponownie. Pokazuje teraz lepiej 40-58 stopni. Procesor Pentium 4 - 3 GHz. Ale chyba muszę pomyśleć o dodatkowym wiatraczku, bo w zimie było dobrze a teraz latem mocno się grzeje. W takich temp. wysiadł mi Liteon 1653. Pisałem o tym wcześniej - nie nagrywa i nie czyta CD.Jest na gwarancji i czekam na wymianę. Wybrałem P 109 na podstawie opinii tu na forum.

cdrinfo888 20.06.2005 14:04

Cytat:

Napisany przez bart_3d
Nie wiem, jakie są perspektywy DVD-RAM, ale wiem trochę na jego temat.
Jak na razie DVD-RAM ma zasadniczą wadę. Mianowicie jego cena jest wysoka.
Ma również zalety. Podstawową zaletą jest fakt, iż korzystasz z niego jak z dyskietki bez żadnego dodatkowego softu typu In-CD. Poza tym DVD-RAM ma większą trwałość niż DVD+/-RW. Wytrzymuje ok. 100 tys. kasowań (+/-RW ok 1000). Zaopatrzony jest ponadto w system zarządzania uszkodzonymi sektorami podobny do tego stosowanego w dyskach twardych. Zwiększa to bezpieczeństwo danych.
W zasadzie o perspektywach tego standardu można wnioskować na podstawie jego poprzednika, mianowicie CD-RAM. Zbytniej furory to on nie zrobił.
Podsumowując:
Jeżeli często dogrywasz na płytę małe pliki i zależy ci na łatwości zapisu tych plików oraz przechowywane na płytce dane są cenne, DVD-RAM prawdopodobnie jest dla ciebie. W przeciwnym wypadku nie zawracaj sobie nim głowy.
Pozdrawiam.

I to się nazywa wyczepująca odpowiedź - za którą serdecznie dziękuję.

cdrinfo888 20.06.2005 14:06

Cytat:

Napisany przez demek
pioneer 110 bedzie zapisywal dvd-ram

A kiedy ten Pioner 110 będzie w sklepach.
Pozdrawiam

demek 20.06.2005 16:09

Cytat:

A kiedy ten Pioner 110 będzie w sklepach.
Pozdrawiam

tego to ja niestety nie wiem:)

bart_3d 20.06.2005 23:05

Z tego co słyszałem, to 110-ka będzie już nagrywarką Blue-Ray.
A druga rzecz, jaką słyszałem/czytałem dotyczy ceny pierwszych BlueRay - ok. 500 zielonych. Ale czas pokaże.

demek 21.06.2005 10:43

nie masz racji - ktos tutaj juz wklejal specyfikacje pioneera 110 i blu ray mial nie bedzie a przynajmniej nie bylo o tym tam mowy

bart_3d 21.06.2005 16:40

Widziałem to w jakimś zachodnim serwisie.
Ogólnie to szukałem specyfikacji 110 i nic nie znalazłem poza zapowiedzią, że będzie to niebieski laserek.
Masz może jakieś dane na temat tej palarki?

namor 21.06.2005 19:31

dla zainteresowanych specyfikacja Pioneer DVR 110

http://www.cdrinfo.com/Sections/News...x?NewsId=13854

i tak jak jest tam napisane ,w tym modelu jednak jeszcze nie będzie niebieskiego lasera jednak prace nad nim ciągle trwają , może w następnym modelu ?
Cytat:

Unlike to the expectations of most hardware fans, the specifications of the new DVR-110 do not include support for Blu-ray. Pioneer continues its developments of a Blu-ray drive looking at an August timeframe for introduction. However, any progress in the format unification issue could make the company change its developing plans.

miałem zmienić swojego "108" na "109" ale jednak poczekam na "110"

VIZZARD 21.06.2005 19:44

A może BRa do 110ki będzie można dokupić po referencyjnej cenie w formie przystawki ... :idea:

Jak już się zakończą - te prace :cisza:

:czar:

milicja3 21.06.2005 19:45

używałem lu używam nastepujących nagrywarek:
liteon 451s
liteon 851s
liteon 812s
liteon 832s
liteon 1673s
liteon 1693s
pioneer 108D
LG 4163B
Najlepszę do nagrywania DVD okazała sięPionner, do zabezpieczonych CD Liteon 832S,jako urzadzenie uniwersalne LG

legion 22.06.2005 20:22

@milicja3 no to wynika z twojej wypowiedzi ze nagrywanie DVD na Pionku daje sadyswakcje a nagrywanie na litku daje lewa kase :) a nie mowiac o LG bo to juz wolna amerykanka :D

Dorian 22.06.2005 20:51

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
A może BRa do 110ki będzie można dokupić po referencyjnej cenie w formie przystawki ... :idea:

Jak już się zakończą - te prace :cisza:

:czar:

Jak do 110ki zaczną Bra dodawać to się kobiecy napęd zrobi :ysz: , z drugiej strony miły dodatek. Ukochana dostanie bra - a sam zyskujesz niezłą nagrywarkę i nie będzie krzykać iż zamiast ważnych rzeczy nowy napęd kupiłeś ;)

CrazyJohn 22.06.2005 23:41

Zmeczylem ten topic, oczy mi zaraz wyskocza...
Kazdy pisze co innego :|
I jak tu cos wyrbac?
benq niby dobry, sprawdzony...

Ehh mam do wyrobu 4:
LG GSA-4163B Black
Liteon SOHW-1693S (oem) Black
NEC ND-3540A (black)
lub
DVD+-RW BenQ DL DW1620PRO-2FA OEM (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=54667080)

ktora? :|
Liteon ma moj qmpel gra strraaaaaasznie glosno ;/
Benq jest bialy, a ja bym chcial cos czarnego...

ALE ALE moge miec i buczacy helikopter bialy jak sciany w szpitalu byle nagrywarka palila plytki dobrze,
byleby czytala w miare ok zabezpieczenia
byleby byla dobra :)

Nie interesi mnie zaden modding bawienie sie w biosy itd Wgram moze 1 albo ze 2, na pewno cos co poelcaja userzy i cos z region free... ale nei chcialbym bawic sie w o/c nagrywarki :)

ktora z tych 4? :|

pimposh 22.06.2005 23:49

W zasadzie czas zakupić do nowych komputerów nowe wypalarki. Od lat jestem wierny LiteONowi, nie zaskakuje on mnie jednak niczym nowym, wciąż chyba DVD-R nagrywa źle i generalnie czas poexperymentować by nie stać w miejscu.

Który z napędów w temacie jest najlepszy i dlaczego ? Używam raczej tylko markowych nośników.

NEC-3540A
Pioneer 109XL (A09)
BENq 2160

VIZZARD 22.06.2005 23:53

Cytat:

Napisany przez pimposh

Który z napędów w temacie jest najlepszy i dlaczego ? Używam raczej tylko markowych nośników.

BENq 2160

TEN! :tak!:

To bezwzględna nowość!

Nikt z nas o nim nie słyszał i zaskoczysz nim swoich kolegów! :O

Cytat:

Napisany przez CrazyJohn
DVD+-RW BenQ DL DW1620PRO-2FA OEM (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=54667080)

Tam przecież jest też i Black :czytaj:

:>

bart_3d 23.06.2005 00:26

Cytat:

Napisany przez CrazyJohn
Zmeczylem ten topic, oczy mi zaraz wyskocza...
Kazdy pisze co innego :|
I jak tu cos wyrbac?
benq niby dobry, sprawdzony...

Ehh mam do wyrobu 4:
LG GSA-4163B Black
Liteon SOHW-1693S (oem) Black
NEC ND-3540A (black)
lub

ktora? :|
Liteon ma moj qmpel gra strraaaaaasznie glosno ;/
Benq jest bialy, a ja bym chcial cos czarnego...

ALE ALE moge miec i buczacy helikopter bialy jak sciany w szpitalu byle nagrywarka palila plytki dobrze,
byleby czytala w miare ok zabezpieczenia
byleby byla dobra :)

Nie interesi mnie zaden modding bawienie sie w biosy itd Wgram moze 1 albo ze 2, na pewno cos co poelcaja userzy i cos z region free... ale nei chcialbym bawic sie w o/c nagrywarki :)

ktora z tych 4? :|

Kolejność jest taka:
Benq 1620
Pioneer 109,A09

Jeżeli chodzi o zabezpieczenia to LG, lub Liteon, ale liteki ostatnio się trochę zepsuły (seria 12xx i 16xx), chociaż 1693 podobno nie jest taka zła.
Co do Nec'a - no cóż. ma trochę kiepską korekcję, a z tego co wiem w testach nie wypada najlepiej.

CrazyJohn 23.06.2005 08:45

Cytat:

Tam przecież jest też i Black :czytaj:
ups :) zasugerowalem sie fotami :) dzieks!

Cytat:

Napisany przez bart_3d
Kolejność jest taka:
Benq 1620
Pioneer 109,A09

Jeżeli chodzi o zabezpieczenia to LG, lub Liteon, ale liteki ostatnio się trochę zepsuły (seria 12xx i 16xx), chociaż 1693 podobno nie jest taka zła.
Co do Nec'a - no cóż. ma trochę kiepską korekcję, a z tego co wiem w testach nie wypada najlepiej.

czyli NEC odpada, na Pioneera czy Plextora nie mam kasy, zostaje zachwalany BenQ i LG (Liteon mowisz, ze gorszy, a do tego halasuje jak stado wolow :) )

benq czy lg? :>
albo moze jednak liteon?

sklaniam sie ku pierwszemu, jak u benq jest z korekcja i zabezpieczeniami?

aha zapomnialem napisac, ten naped bedzie glownie robil za czytajke, a okazjonalnie za nagrywarke, wiec korekcja i zabezpieczenia sa dla mnie wazne :smutny: :smutny:

demek 23.06.2005 11:44

przeciez pioneer jest 30 zl drozszy od reszty........a plex kosztuje ponad 4 stowy......
Pioneer DVR-109D 226.00
a ten
DVR-109XL Ivory OEM 232.00

CrazyJohn 23.06.2005 11:56

eeee ale chyba nie u mnie Pioneer DVR-109xla (oem) 250zł (204,92zł netto) :| 1/4 ceny to juz sporo...
a czy benq to nie jest pioneer oem?
na jakiejs stronce z biosami bylo cos takiego

slawekj 23.06.2005 12:59

Cytat:

Napisany przez CrazyJohn
a czy benq to nie jest pioneer oem?

:nie:

:)

bart_3d 23.06.2005 14:37

Możliwe, że już niedługo, bo czytałem gdzieś, że pioneer zaczął współpracę z benq.
Spekulowano, że następny palnik pionka to będzie OEM benq'a.
Czyżby czekał nas powszechny Benqyzm tak jak swego czasu Liteonizm?
Dobrze, że Benq robi dobre palniki :)

has 23.06.2005 14:42

Witam ,nieprzegladalem calego tematu bo jest go za duzo ,mam pytanko i prosze o odpowiedz, chce kupic nagrywarke dvd trzysystemowa z dvd ram ,czy oplaca sie ja kupic w perspektywie czasu i jakie mozliwosci daje czy lepiej 2 systemowa ,no i ile kosztuje taka 3 systemowa :)?i jaka polecacie , cdr mam lite ona i dziala super.

bart_3d 23.06.2005 15:22

Co do DVD-RAM, to pisałem już na ten temat tutaj:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1224
Co do ceny to nie różni się za bardzo od inych.
Ze znanych mi palników 3-systemówką jest tylko LG GSA-4163B.
Mogę ją polecić ogólnie jako nagrywarkę. Kosztuje jakieś 220 zyla.
Litekiem nie zawracaj sobie głowy. CD-RW w jego wykonaniu to było coś. DVD już nie zabardzo.
A w ogóle pierwsza trójk palników to Benq 1620, Pioneer 109/A09, LG GSA-4163B.
Co do kolejności to Benq na pewno na pierwszym miejscu, dalej to ciężko powiedzieć.

has 23.06.2005 17:45

ok thx za odp.

demek 23.06.2005 18:15

Cytat:

Napisany przez bart_3d
Co do DVD-RAM, to pisałem już na ten temat tutaj:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1224
Co do ceny to nie różni się za bardzo od inych.
Ze znanych mi palników 3-systemówką jest tylko LG GSA-4163B.
Mogę ją polecić ogólnie jako nagrywarkę. Kosztuje jakieś 220 zyla.
Litekiem nie zawracaj sobie głowy. CD-RW w jego wykonaniu to było coś. DVD już nie zabardzo.
A w ogóle pierwsza trójk palników to Benq 1620, Pioneer 109/A09, LG GSA-4163B.
Co do kolejności to Benq na pewno na pierwszym miejscu, dalej to ciężko powiedzieć.

i tu sie mylisz bo starsze modele LG rowniez nagrywaja dvd-ram:)

bart_3d 23.06.2005 18:40

Nie mylę się, tylko jestem nie piszę całej prawdy:)
Wiem o tym, ale chodziło mi bardziej o firmę niż o konkretny model.

dani01 23.06.2005 22:00

ja mam pytanko czy nagrywarka dvd pojdzie na moim kompie?? bo gosciu dzis w sklepie powiedzial mi ze na moim zasilaczu 300W to bedzie trudne , a drugie pytanie myslalem o kupnie benq 1620 ale jak tu przeczytalem sa problemy z nagrywaniem dvd-r i to tez sie wiaze z zasilaczem , czy zaryzykowac i ja kupic ?? czy wybrac cos innego ??

CrazyJohn 23.06.2005 22:10

benq ma problemy z dvd-r ?? nie liteon? nie pokreciles czegos? :)

dani01 23.06.2005 22:30

ja niczego nie pokrecilem :> http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...ght=benq+dvd-r

CrazyJohn 23.06.2005 22:34

aa sorx... widac, cos mnie ominelo, tez od jakiegos tyg przymierzam sie do nagrywary i chyba benq wezme, ludzie mowia, ze to porzadne jest... potem dopiero jest lg i liteon... a nec na koncu
na nic innego mnie nie stac ;)

cdrinfo888 24.06.2005 16:09

Ciekawe kiedy będzie dostępny test Pioneera 109???
Pewnie dopiero jak w sklepach pojawi się 110.
:'(

Dorian 24.06.2005 16:28

Cytat:

Ciekawe kiedy będzie dostępny test Pioneera 109???
Pewnie dopiero jak w sklepach pojawi się 110.
:'(

A musisz mieć test po polsku?

http://www.cdfreaks.com/article/204
http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...rticleId=12802

cdrinfo888 24.06.2005 16:34

Jeszcze jedno pytanko: czy Pioneer 109 będzie hulał z WIN 98SE.
Z góry dzięki za odpowiedź.

bart_3d 24.06.2005 18:45

A dla czego ma nie hulać?

Death Man 27.06.2005 19:45

Cytat:

Napisany przez bart_3d
A dla czego ma nie hulać?

bo może mieć zewnętrzną na usb 2.0 , 2 giga ramu, i procesor dual core którego win 98 nie widzi:D

bart_3d 27.06.2005 21:01

Cytat:

Napisany przez Death Man
bo może mieć zewnętrzną na usb 2.0 , 2 giga ramu, i procesor dual core którego win 98 nie widzi:D

No racja. Chociaż ja bym go raczej podejrzewał o Itanium2 ;)

cdrinfo888 28.06.2005 15:58

Cytat:

Napisany przez bart_3d
No racja. Chociaż ja bym go raczej podejrzewał o Itanium2 ;)

Ha! Ha! Ha!

Yeoman 28.06.2005 18:45

[B]Mam problem z wyborem nagrywarki DVD!!!
Niby LG GSA-4163B jest najlepsza, ale nie mam zaufania do tej marki...
Jesli ktos zna jej wady badz zalety albo polecalby inna to niech mi odpisze!
Pozdro

legion 28.06.2005 21:06

Cytat:

Napisany przez Yeoman
[B]Mam problem z wyborem nagrywarki DVD!!!
Niby LG GSA-4163B jest najlepsza, ale nie mam zaufania do tej marki...
Jesli ktos zna jej wady badz zalety albo polecalby inna to niech mi odpisze!
Pozdro

ja bym ci polecil benq :) a wady kazdy naped dvd posiada w mniejszym lub w wiekszym stopniu :)

VIZZARD 28.06.2005 22:12

Cytat:

Napisany przez Yeoman
Niby LG GSA-4163B jest najlepsza

:O

Kto ci takich bzdur naopowiadał? ???

Yeoman 28.06.2005 23:58

VIZZARD to Twoim zdaniem jaka nagrywarka jest teraz najlepsza?
Gdzies slyszalem ze lepiej sie wstrzymac narazie ale musze cos kupic natychmiast!
Rzuccie sie jakimis typami...

demek 29.06.2005 01:23

pioneer 109 lub benq 1620

mensir67pl 29.06.2005 01:29

Cytat:

Napisany przez demek
pioneer 109 lub benq 1620

Jestem za BENQ :niepow:

joujoujou 29.06.2005 02:57

Cytat:

Napisany przez mensir67pl
Jestem za BENQ :niepow:

Jak najbardziej, byle nie na USB, bo nie pójdzie. :nie:

Yeoman 29.06.2005 16:17

A moze jednak BENQ DL DW1640
http://www.benq.pl/products/DVDRewri...specifications
hmm...

VIZZARD 29.06.2005 20:39

Cytat:

Napisany przez Yeoman
VIZZARD to Twoim zdaniem jaka nagrywarka jest teraz najlepsza?
Gdzies slyszalem ze lepiej sie wstrzymac narazie ale musze cos kupic natychmiast!
Rzuccie sie jakimis typami...

Nagrywarka najlepsza nie istnieje :nie:

Zapytaj demka o najlepszą nagrywarkę

Zapytaj kataryniarza o najlepszą nagrywarkę

Zapytaj zene_ka o najlepszą nagrywarkę

Zapytaj mensira67pl o najlepszą nagrywarkę

Zobaczysz wtedy jaka jest najlepsza :>

Powodzenia!

:D

ed hunter 29.06.2005 20:42

najlepsza jest moja, bo jest moja. :D

VIZZARD 29.06.2005 20:43

Cytat:

Napisany przez ed hunter
najlepsza jest moja, bo jest moja. :D

Ciekawe czy właściciele Samsungów też tak myślą?

^_^

demek 30.06.2005 00:22

najlepszej nie ma....mozemy mowic conajwyzej o jednej z najlepszych na dany moment:)

963852 01.07.2005 10:15

Philips PBDV1640

http://www.consumer.philips.com/cons...CSHP3HKFSESI5P

Spotkał sie juz ktoś z tym palnikiem ?? Nazwa podejżanie podobna do nowego Benq, a z tego co pamiętam Benq wykorzystuje chip'y philipsa.

http://www.cdfreaks.com/article/152 <- test nagrywarki

legion 01.07.2005 10:23

bo to jest praktycznie |edit|benq 1620|edit| :) moze sie rozni paroma malymi szczegolami ale to prawie to samo czyli jak to sie mowi oemo :D

pawelblu 01.07.2005 10:40

Tylko ze nie benq 1640 a 1620 ... wiec to zadna rewelacja.

Poza tym zobacz na date recenzji.

VIZZARD 01.07.2005 10:42

Ilość załączników: 1
Powiedziałbym raczej

Że ten Philips to OEM BenQ 1620 a nie 1640

:mruga:

@pawelblu!

Byłeś szybszy :buu:

O tym samym chciałem powiedzieć :taktak:

Gratuluję koledze spostrzegawczości modelu :D

legion 01.07.2005 10:49

no faktycznie :) ze to 1620 :D lol przypatrzylem sie uwaznie :) macie racie panowie
@963852 co ty dopiero sie obudziles 2005 roku :D

963852 01.07.2005 11:02

Obudziłem sie dopiero kilka miesięcy temu, jak nagle spostrzegłem :wow: ze na dysku mam ponad 70gb obrazów DVD z grami i nie mam jak nagrac :ysz: , własciwie to kupie pionka 109xl lub jak doczekam benq 1640 albo sie szarpne i kupie tego oema benq'u czyli plex 740a chociaz to samo tyle ze drozej ale mi sie czekac nie chce, a 1640 juz dawno w PL miał byc

cdrinfo888 01.07.2005 12:00

1) Jak już wcześniej wspominałem do nagrywania chciałbym kupić Pioneera 110, na którego muszę zaczekać (może ktoś mniej-więcej wie jak długo i czy warto ?). Natomiast do odczytu zamierzam kupić dodatkowo jakiś DVD-ROM - według Waszych wcześniejszych opinii najlepszy do tego celu jest LITEON. W związku z tym chciałbym zadać pytanie czy rzeczywiście LITEON jest cichy, solidny i czy zripuje każdą zabezpieczoną płytkę DVD lub audio. Jeśli tak to jaki najlepiej brać model, a jeśli nie to jakiej firmy DVD-ROM najlepiej będzie spełniał moje wymagania?

2) Chciałbym się także dowiedzieć, czy najpopularniejszy soft do kopiowania płyt, czyli: SHRINK, DVD DECRYPTER, NERO, itp. będzie też działał pod WIN 98SE, czy też trzeba będzie przejść na XP.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

ed hunter 01.07.2005 12:07

soft będzie działał, ale dla wygody lepiej mieć XP. (ze względu na to, że FAT32 ma ograniczenie wielkości plików do 4GB a w XP robi się NTFS i można zgrywać obrazy DVD)

DVD-ROMu osobiście nie kupił bym, bo po co? oszczędzanie nagrywarki? nie warto. zanim padnie będzie tak przestarzała, że i tak do wymiany :D

legion 01.07.2005 12:18

@cdrinfo888 kup sobie 812 i do tego pionka bo po co ci dvd-rom jak mozesz miec 2 nagrywarki a 812 jest juz tania jak barszcz chyba ktos z forumowiczow chcial taka sprzedac :)

cdrinfo888 01.07.2005 12:26

Cytat:

Napisany przez ed hunter
soft będzie działał, ale dla wygody lepiej mieć XP. (ze względu na to, że FAT32 ma ograniczenie wielkości plików do 4GB a w XP robi się NTFS i można zgrywać obrazy DVD)

DVD-ROMu osobiście nie kupił bym, bo po co? oszczędzanie nagrywarki? nie warto. zanim padnie będzie tak przestarzała, że i tak do wymiany :D

Jeśli chodzi o zakup DVD-ROM-u to bardziej chodzi mi o kopiowanie zabezpieczonych płytek oraz lepszą korekcję błędów - a nie o oszczędzanie lasera. Poza tym mająć DVD-ROM i nagrywarkę mogę kopiować "w locie" (tylko nie wiem czy to jest dobra metoda kopiowania - jeśli chodzi o audio to chyba tak).

Pozdrawiam.

ed hunter 01.07.2005 12:28

Cytat:

Napisany przez legion
@cdrinfo888 kup sobie 812 i do tego pionka bo po co ci dvd-rom jak mozesz miec 2 nagrywarki a 812 jest juz tania jak barszcz chyba ktos z forumowiczow chcial taka sprzedac :)

gdzie Ty chcesz kupić 812? :> moja nie jest w ofercie :D

jeśli się jej pozbędę to tylko na rzecz siostrzeńca :taktak:

ale chyba dam mu 52327S ||

VIZZARD 01.07.2005 12:33

Cytat:

Napisany przez ed hunter

@ed!

52327S to lepiej daj mnie! :ja_chce:

legion 01.07.2005 12:36

Cytat:

Napisany przez ed hunter

no ja nie dybie na twaja 812 ale wiem ze mensir67pl chcial sprzedac :)

ed hunter 01.07.2005 12:40

812 warto mieć do KProbe :D jeśli się kupi BenQa np. :>

@VIZZARD 52327S wymienię tylko na ladną, pełnoletnią siostrę - jeśli taką Masz? ||

VIZZARD 01.07.2005 12:43

Cytat:

Napisany przez ed hunter
812 warto mieć do KProbe :D jeśli się kupi BenQa np. :>

@VIZZARD 52327S wymienię tylko na ladną, pełnoletnią siostrę - jeśli taką Masz? ||

A może być mężatka? :>

:D

cdrinfo888 01.07.2005 12:43

Cytat:

Napisany przez legion
no ja nie dybie na twaja 812 ale wiem ze mensir67pl chcial sprzedac :)

Z tego co wiem LITE-ON 812 to niezły sprzęt. Chętnie kupię, ale tylko na gwarancji.
Ewentualne oferty sprzedaży proszę zamieszczać na łamach niniejszego forum.

Pozdrawiam.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:22.