![]() |
zaczynam sie zastanawiac czy pionner aby napewno byl lepszym wyborem od liteona czy asusa :/ nagralem wczoraj gta sa i nie widzi go ani dvd ani nawet sama nagrywarka a plyta jest zapelniona. nie wiem czym spowodowane sa te bledy dodam jeszcze ze nagralem na plycie sony accucore, i ze to nie jest raczej wina nosnika bo wczesniejsza taka sama plyte nagralem bez problemu.
|
Cytat:
Nagrywając na nich kilkukrotnie mogę to potwierdzić Tak więc to chyba nie w nośniku leży problem :nie: |
@jacoq a jaka softem nagrywałeś i z jaką prędkością?
|
Cytat:
Przyznam szczerze, że jestem bardzo znudzony poszukiwaniem najleprzej nagrywarki DVD i dlatego chyba zrobię jak mi doradził sprzedawca w sklepie: do odczytu zwykły napęd ASUSA a do zapisu Pioneera DVR 109. Pozdrawiawam! :piwo: |
Cytat:
Oczywiście pomijając tu inne zagadnienia typu: trzask tacki, kształt, wystrój, świsty ... Wybór DVDRW pomijam także Kwestia gustu :D :mruga: |
@jacoq
nagralem 4 plyty z gta sa - 2x verbatim palone 8x bo to takowe byly - mediastore czarny z nieznanym mi oznaczeniem palony 4x - omega palona 4x nagrywane w dvd decrypterze i wszystkie dzialaja @cdrinfo888 tak jak napisal kolega powyzej.......jako czytnik lite-on a jako nagrywarka.....benq, lg, nec, pioneer (w kolejnosci alfabetycznej) |
nagrywalem 8x i z softem 1.50 ale jest smieszny problem u mnie nie czyta na nagrywarce ani na dvd a u ojca na dvd-rw pliteon przeczytalo ok Oo ale to jest ten jedyny przypadek...
a i jeszcze jedno mam problem z dyskiem i moze dlatego tak kopie plytki wszystkie, ktore wczeniej nagrywalem czyta za***i*** duzo lepiej sa nagrane niz na liteonie, mam nadzieje ze to wina dysku, za jakis tydzien go odesle tylko musze dane skopiowac a dysk to 160 maxtora ponoc za***istej firmy, ktora ostatnio robi naj dyski :/ wiecej nie poslucham "experotw" ze sklepu kom, naj lepszy dysk jaki mialem to baracuda ata III do tej pory smina a teraz on mnie ratuje bo na nim mam system bo na tamtym sie wiesza :/ mam do was pytanie: czy slyszeliscie o problemach z nagrywaniem przez HDD?? |
Panowie,
co sądzicie o HP dvd640i? Pytam, bo bardzo spodobała mi się technologia LS i raczej szukam nagrywarki mająca taką możliwość "druku". Jednak HP to niby Lite-on (choć elektronika to ponoć Philips). W testach raczej nie wypada najgorzej, choć do ideału też jej daleko (ale czy jest ta nagrywarka?): problemy zabezpieczeniem SD, przy DVD słaba korekcja błędów (około 5%, choć może to zmienia ostatni firmaware). Czy ktoś z was użytkuje tą nagrywarkę i może mi trochę powiedzięć o hałasie podczas nagrywania, czy tacka też tak głośno chodzi jak u Lite-on'a, czy są problemy z nagrywaniem na jakiś płytach DVD (np. Esperanza itd) i jak jest jakość nagrania (ilość błędów PI, PIF). Byłby wdzięczny za Wasze opinie:) |
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Oczywiscie te na Benq sa lepsze niz te na Litku. Ogolnie byly 3 serie: na Benq, LiteOnie i LG. Najwiecej jest na Litku, ale czesc jest jeszcze na Benq (lepsze), a o tych na LG mozesz zapomniec - nie znajdziesz, choc nie wiadomo nawet jak to im wyszlo. |
Cytat:
Wiec czy nie kazda nagrywarka na rynku jest w pewnym sensie ulomna bo ja jeszcze nie widzialem zadnej ktora wypala wszystkie plyty perfekcyjnie wiec o czy my tu mowimy :). Cytat:
|
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...354#post470354 |
Cytat:
Śmiać mi się chce z tego wszystkiego ^_^ Kowalski przychodzi do Vobisu i kupuje HP Bo sobie myśli: Kupię coś lepszego niż ten badziew Liteon :\ A potem przed kolegami się tym chełpił bedzie ... || |
no coz takie zycie ze nie wszyscy wszystko wiedza :)
|
Mam 250 zł na nagrywarkę DVD.
Moge wybierać między takimi firmami jak: LG, NEC, LITEON, BENQ Mam Nagrywarkę CD-r/rw LiteON i jestem z niej bardzo zadowolony.Zadnej plyty nie zchrzanila.Lubie ta firme.Ale niewiem czy nagrywarki DVD robia tak samo dobre. Jaką nagrywarkę kupić ? Czekam na opinie ekspertów bo nie bardzo się na tym znam. |
powiem ci tak jezeli masz liteona(zmienales w bios w nagrywarce?) i jestes zadowolony to DVD tej samej firmy bedzie dobrym wyborem ale jezeli bojsz sie ze moze byc cos nie tak to benq bedzie dobry dla ciebie lub pionek :)
|
Ale uważaj! Mówią, że podobno
Pionek wali w członek! ^_^ :niepow: |
Cytat:
|
Właśnie DVD-RAM!
Już bym kupił tego Pionka 109 do palenia i napęd LITEONa do odczytu, ale wstrzymuje mnie jedna sprawa - mianowiće DVD-RAM, który jak wiadomo obsługuje LG GSA 4163B. I tu mam pytanie, jakie są perspektywy DVD-RAM - np. sprzedawca w sklepie powiedział mi (co chyba nie jest prawdą), że DVD-RAM nie ma przyszłości i wogóle jest do d... A co wy o tym sądzicie Panowie. Z góry dziękuję i pozdrawiam. :piwo: |
pioneer 110 bedzie zapisywal dvd-ram
|
Ilość załączników: 1
Będą testy. Dostawa wtorek. Pioneer 109 XLA.
:) |
Nie wiem, jakie są perspektywy DVD-RAM, ale wiem trochę na jego temat.
Jak na razie DVD-RAM ma zasadniczą wadę. Mianowicie jego cena jest wysoka. Ma również zalety. Podstawową zaletą jest fakt, iż korzystasz z niego jak z dyskietki bez żadnego dodatkowego softu typu In-CD. Poza tym DVD-RAM ma większą trwałość niż DVD+/-RW. Wytrzymuje ok. 100 tys. kasowań (+/-RW ok 1000). Zaopatrzony jest ponadto w system zarządzania uszkodzonymi sektorami podobny do tego stosowanego w dyskach twardych. Zwiększa to bezpieczeństwo danych. W zasadzie o perspektywach tego standardu można wnioskować na podstawie jego poprzednika, mianowicie CD-RAM. Zbytniej furory to on nie zrobił. Podsumowując: Jeżeli często dogrywasz na płytę małe pliki i zależy ci na łatwości zapisu tych plików oraz przechowywane na płytce dane są cenne, DVD-RAM prawdopodobnie jest dla ciebie. W przeciwnym wypadku nie zawracaj sobie nim głowy. Pozdrawiam. |
Widzę slawek, że i ty zainteresowałeś się pionkiem?
To dobrze, że ktoś wreszcie weźmie się za pożądne testy tego palnika. Ale z tego co czytałem, 108 jednak był bardziej udaną konstrukcją. Jednak 109 to i tak czołówka. |
Cytat:
Testy dopiero we wtorek :> |
Nagrywarka COMPAL TSD80Y1 DVD RW. Mam mały problem. Posiadam Notebooka ARISTO SMART 400 z tą właśnie nagrywarką i nigdzie nie mogę znaleźć do niej biosu. Typ tej nagrywarki wskazywałby na Samsunga ale nie jestem pewien. Poradźcie gdzie znaleźć do niej nowy bios, gdyż nie radzi ona sobie z niektórymi płytkami DVD-R, DVD+R zwłaszcza o dużych prędkościach nagrywania. Z góry dzięki!
|
Cytat:
A to co do niej można znaleźć jest TU :czytaj: I pewnie nigdzie więcej nie będzie :| A firmwara niet :nieee: |
Niech jakis ekspert wreszcie powie co za nagrywara jest najlepsza do 250 zl.
Naczytalem sie ze Litki czesto trafiaja sie lipne sztuki.Neci 3540 i 3520 to juz nie te co 3500 .Wiec co wybrac ? |
a kto teraz rzadzi w vatycan city ?
chyba nie plextor,nec, LG ,samsung,pioneer tylko.......... :niepow: Benq :slonik: :tak!: |
Nie badz zyd i powiedz :)
|
nie jestem zyd , zrobilem edit .
|
Czyli BenQ DW1620 bedzie dobre ?
Czy jakis inny model ? |
1620 bedzie b.dobre
|
Chyba, że dorwiesz gdzieś 1640.
|
czeka na P109
Zamówiłem Pioneera 109 i cały czas czekam. Po drodze miałem problem z przegrzewaniem komputera. Nagle się wyłączał. Wgrałem programik do obserwacji temperatury i pokazywał 50- 78 stopni. Dzisiaj odkurzyłem radiator i zamocowałem ponownie. Pokazuje teraz lepiej 40-58 stopni. Procesor Pentium 4 - 3 GHz. Ale chyba muszę pomyśleć o dodatkowym wiatraczku, bo w zimie było dobrze a teraz latem mocno się grzeje. W takich temp. wysiadł mi Liteon 1653. Pisałem o tym wcześniej - nie nagrywa i nie czyta CD.Jest na gwarancji i czekam na wymianę. Wybrałem P 109 na podstawie opinii tu na forum.
|
Cytat:
:piwo: |
Cytat:
Pozdrawiam :piwo: |
Cytat:
|
Z tego co słyszałem, to 110-ka będzie już nagrywarką Blue-Ray.
A druga rzecz, jaką słyszałem/czytałem dotyczy ceny pierwszych BlueRay - ok. 500 zielonych. Ale czas pokaże. |
nie masz racji - ktos tutaj juz wklejal specyfikacje pioneera 110 i blu ray mial nie bedzie a przynajmniej nie bylo o tym tam mowy
|
Widziałem to w jakimś zachodnim serwisie.
Ogólnie to szukałem specyfikacji 110 i nic nie znalazłem poza zapowiedzią, że będzie to niebieski laserek. Masz może jakieś dane na temat tej palarki? |
dla zainteresowanych specyfikacja Pioneer DVR 110
http://www.cdrinfo.com/Sections/News...x?NewsId=13854 i tak jak jest tam napisane ,w tym modelu jednak jeszcze nie będzie niebieskiego lasera jednak prace nad nim ciągle trwają , może w następnym modelu ? Cytat:
miałem zmienić swojego "108" na "109" ale jednak poczekam na "110" |
A może BRa do 110ki będzie można dokupić po referencyjnej cenie w formie przystawki ... :idea:
Jak już się zakończą - te prace :cisza: :czar: |
używałem lu używam nastepujących nagrywarek:
liteon 451s liteon 851s liteon 812s liteon 832s liteon 1673s liteon 1693s pioneer 108D LG 4163B Najlepszę do nagrywania DVD okazała sięPionner, do zabezpieczonych CD Liteon 832S,jako urzadzenie uniwersalne LG |
@milicja3 no to wynika z twojej wypowiedzi ze nagrywanie DVD na Pionku daje sadyswakcje a nagrywanie na litku daje lewa kase :) a nie mowiac o LG bo to juz wolna amerykanka :D
|
Cytat:
Jak do 110ki zaczną Bra dodawać to się kobiecy napęd zrobi :ysz: , z drugiej strony miły dodatek. Ukochana dostanie bra - a sam zyskujesz niezłą nagrywarkę i nie będzie krzykać iż zamiast ważnych rzeczy nowy napęd kupiłeś ;) |
Zmeczylem ten topic, oczy mi zaraz wyskocza...
Kazdy pisze co innego :| I jak tu cos wyrbac? benq niby dobry, sprawdzony... Ehh mam do wyrobu 4: LG GSA-4163B Black Liteon SOHW-1693S (oem) Black NEC ND-3540A (black) lub DVD+-RW BenQ DL DW1620PRO-2FA OEM (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=54667080) ktora? :| Liteon ma moj qmpel gra strraaaaaasznie glosno ;/ Benq jest bialy, a ja bym chcial cos czarnego... ALE ALE moge miec i buczacy helikopter bialy jak sciany w szpitalu byle nagrywarka palila plytki dobrze, byleby czytala w miare ok zabezpieczenia byleby byla dobra :) Nie interesi mnie zaden modding bawienie sie w biosy itd Wgram moze 1 albo ze 2, na pewno cos co poelcaja userzy i cos z region free... ale nei chcialbym bawic sie w o/c nagrywarki :) ktora z tych 4? :| |
W zasadzie czas zakupić do nowych komputerów nowe wypalarki. Od lat jestem wierny LiteONowi, nie zaskakuje on mnie jednak niczym nowym, wciąż chyba DVD-R nagrywa źle i generalnie czas poexperymentować by nie stać w miejscu.
Który z napędów w temacie jest najlepszy i dlaczego ? Używam raczej tylko markowych nośników. NEC-3540A Pioneer 109XL (A09) BENq 2160 |
Cytat:
To bezwzględna nowość! Nikt z nas o nim nie słyszał i zaskoczysz nim swoich kolegów! :O Cytat:
Tam przecież jest też i Black :czytaj: :> |
Cytat:
Benq 1620 Pioneer 109,A09 Jeżeli chodzi o zabezpieczenia to LG, lub Liteon, ale liteki ostatnio się trochę zepsuły (seria 12xx i 16xx), chociaż 1693 podobno nie jest taka zła. Co do Nec'a - no cóż. ma trochę kiepską korekcję, a z tego co wiem w testach nie wypada najlepiej. |
Cytat:
Cytat:
benq czy lg? :> albo moze jednak liteon? sklaniam sie ku pierwszemu, jak u benq jest z korekcja i zabezpieczeniami? aha zapomnialem napisac, ten naped bedzie glownie robil za czytajke, a okazjonalnie za nagrywarke, wiec korekcja i zabezpieczenia sa dla mnie wazne :smutny: :smutny: |
przeciez pioneer jest 30 zl drozszy od reszty........a plex kosztuje ponad 4 stowy......
Pioneer DVR-109D 226.00 a ten DVR-109XL Ivory OEM 232.00 |
eeee ale chyba nie u mnie Pioneer DVR-109xla (oem) 250zł (204,92zł netto) :| 1/4 ceny to juz sporo...
a czy benq to nie jest pioneer oem? na jakiejs stronce z biosami bylo cos takiego |
Cytat:
:) |
Możliwe, że już niedługo, bo czytałem gdzieś, że pioneer zaczął współpracę z benq.
Spekulowano, że następny palnik pionka to będzie OEM benq'a. Czyżby czekał nas powszechny Benqyzm tak jak swego czasu Liteonizm? Dobrze, że Benq robi dobre palniki :) |
Witam ,nieprzegladalem calego tematu bo jest go za duzo ,mam pytanko i prosze o odpowiedz, chce kupic nagrywarke dvd trzysystemowa z dvd ram ,czy oplaca sie ja kupic w perspektywie czasu i jakie mozliwosci daje czy lepiej 2 systemowa ,no i ile kosztuje taka 3 systemowa :)?i jaka polecacie , cdr mam lite ona i dziala super.
|
Co do DVD-RAM, to pisałem już na ten temat tutaj:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1224 Co do ceny to nie różni się za bardzo od inych. Ze znanych mi palników 3-systemówką jest tylko LG GSA-4163B. Mogę ją polecić ogólnie jako nagrywarkę. Kosztuje jakieś 220 zyla. Litekiem nie zawracaj sobie głowy. CD-RW w jego wykonaniu to było coś. DVD już nie zabardzo. A w ogóle pierwsza trójk palników to Benq 1620, Pioneer 109/A09, LG GSA-4163B. Co do kolejności to Benq na pewno na pierwszym miejscu, dalej to ciężko powiedzieć. |
ok thx za odp.
|
Cytat:
i tu sie mylisz bo starsze modele LG rowniez nagrywaja dvd-ram:) |
Nie mylę się, tylko jestem nie piszę całej prawdy:)
Wiem o tym, ale chodziło mi bardziej o firmę niż o konkretny model. |
ja mam pytanko czy nagrywarka dvd pojdzie na moim kompie?? bo gosciu dzis w sklepie powiedzial mi ze na moim zasilaczu 300W to bedzie trudne , a drugie pytanie myslalem o kupnie benq 1620 ale jak tu przeczytalem sa problemy z nagrywaniem dvd-r i to tez sie wiaze z zasilaczem , czy zaryzykowac i ja kupic ?? czy wybrac cos innego ??
|
benq ma problemy z dvd-r ?? nie liteon? nie pokreciles czegos? :)
|
ja niczego nie pokrecilem :> http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...ght=benq+dvd-r
|
aa sorx... widac, cos mnie ominelo, tez od jakiegos tyg przymierzam sie do nagrywary i chyba benq wezme, ludzie mowia, ze to porzadne jest... potem dopiero jest lg i liteon... a nec na koncu
na nic innego mnie nie stac ;) |
Ciekawe kiedy będzie dostępny test Pioneera 109???
Pewnie dopiero jak w sklepach pojawi się 110. :'( |
Cytat:
http://www.cdfreaks.com/article/204 http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...rticleId=12802 |
Jeszcze jedno pytanko: czy Pioneer 109 będzie hulał z WIN 98SE.
Z góry dzięki za odpowiedź. :piwo: |
A dla czego ma nie hulać?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
[B]Mam problem z wyborem nagrywarki DVD!!!
Niby LG GSA-4163B jest najlepsza, ale nie mam zaufania do tej marki... Jesli ktos zna jej wady badz zalety albo polecalby inna to niech mi odpisze! Pozdro |
Cytat:
|
Cytat:
Kto ci takich bzdur naopowiadał? ??? |
VIZZARD to Twoim zdaniem jaka nagrywarka jest teraz najlepsza?
Gdzies slyszalem ze lepiej sie wstrzymac narazie ale musze cos kupic natychmiast! Rzuccie sie jakimis typami... |
pioneer 109 lub benq 1620
|
Cytat:
Jestem za BENQ :niepow: |
Cytat:
|
|
Cytat:
Zapytaj demka o najlepszą nagrywarkę Zapytaj kataryniarza o najlepszą nagrywarkę Zapytaj zene_ka o najlepszą nagrywarkę Zapytaj mensira67pl o najlepszą nagrywarkę Zobaczysz wtedy jaka jest najlepsza :> Powodzenia! :D |
najlepsza jest moja, bo jest moja. :D
|
Cytat:
^_^ |
najlepszej nie ma....mozemy mowic conajwyzej o jednej z najlepszych na dany moment:)
|
Philips PBDV1640
http://www.consumer.philips.com/cons...CSHP3HKFSESI5P Spotkał sie juz ktoś z tym palnikiem ?? Nazwa podejżanie podobna do nowego Benq, a z tego co pamiętam Benq wykorzystuje chip'y philipsa. http://www.cdfreaks.com/article/152 <- test nagrywarki |
bo to jest praktycznie |edit|benq 1620|edit| :) moze sie rozni paroma malymi szczegolami ale to prawie to samo czyli jak to sie mowi oemo :D
|
Tylko ze nie benq 1640 a 1620 ... wiec to zadna rewelacja.
Poza tym zobacz na date recenzji. |
Ilość załączników: 1
Powiedziałbym raczej
Że ten Philips to OEM BenQ 1620 a nie 1640 :mruga: @pawelblu! Byłeś szybszy :buu: O tym samym chciałem powiedzieć :taktak: Gratuluję koledze spostrzegawczości modelu :D |
no faktycznie :) ze to 1620 :D lol przypatrzylem sie uwaznie :) macie racie panowie
@963852 co ty dopiero sie obudziles 2005 roku :D |
Obudziłem sie dopiero kilka miesięcy temu, jak nagle spostrzegłem :wow: ze na dysku mam ponad 70gb obrazów DVD z grami i nie mam jak nagrac :ysz: , własciwie to kupie pionka 109xl lub jak doczekam benq 1640 albo sie szarpne i kupie tego oema benq'u czyli plex 740a chociaz to samo tyle ze drozej ale mi sie czekac nie chce, a 1640 juz dawno w PL miał byc
|
1) Jak już wcześniej wspominałem do nagrywania chciałbym kupić Pioneera 110, na którego muszę zaczekać (może ktoś mniej-więcej wie jak długo i czy warto ?). Natomiast do odczytu zamierzam kupić dodatkowo jakiś DVD-ROM - według Waszych wcześniejszych opinii najlepszy do tego celu jest LITEON. W związku z tym chciałbym zadać pytanie czy rzeczywiście LITEON jest cichy, solidny i czy zripuje każdą zabezpieczoną płytkę DVD lub audio. Jeśli tak to jaki najlepiej brać model, a jeśli nie to jakiej firmy DVD-ROM najlepiej będzie spełniał moje wymagania?
2) Chciałbym się także dowiedzieć, czy najpopularniejszy soft do kopiowania płyt, czyli: SHRINK, DVD DECRYPTER, NERO, itp. będzie też działał pod WIN 98SE, czy też trzeba będzie przejść na XP. Z góry dziękuję i pozdrawiam. :piwo: |
soft będzie działał, ale dla wygody lepiej mieć XP. (ze względu na to, że FAT32 ma ograniczenie wielkości plików do 4GB a w XP robi się NTFS i można zgrywać obrazy DVD)
DVD-ROMu osobiście nie kupił bym, bo po co? oszczędzanie nagrywarki? nie warto. zanim padnie będzie tak przestarzała, że i tak do wymiany :D |
@cdrinfo888 kup sobie 812 i do tego pionka bo po co ci dvd-rom jak mozesz miec 2 nagrywarki a 812 jest juz tania jak barszcz chyba ktos z forumowiczow chcial taka sprzedac :)
|
Cytat:
Pozdrawiam. :piwo: |
Cytat:
jeśli się jej pozbędę to tylko na rzecz siostrzeńca :taktak: ale chyba dam mu 52327S || |
Cytat:
52327S to lepiej daj mnie! :ja_chce: |
Cytat:
|
812 warto mieć do KProbe :D jeśli się kupi BenQa np. :>
@VIZZARD 52327S wymienię tylko na ladną, pełnoletnią siostrę - jeśli taką Masz? || |
Cytat:
:D |
Cytat:
Ewentualne oferty sprzedaży proszę zamieszczać na łamach niniejszego forum. Pozdrawiam. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:22. |