Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   DLA NOWYCH USEROW !!!! z pytaniem co kupic za nagrywarke DVD!!!!!! (https://forum.cdrinfo.pl/f15/dla-nowych-userow-pytaniem-co-kupic-za-nagrywarke-dvd-44017/)

pawelblu 02.01.2005 19:36

Uda sie pewnie bardzo szybko przywyzszyc model 3500. Podejrzewam ze to kwestia ok. miesiaca. Jak do pracy wezma sie jeszcze autorzy nieoficjalnych wersji to bardzo szybko bedziemy mieli dobry BIOS do napedu.

bart87 02.01.2005 19:26

Cytat:

Napisany przez pawelblu
No nie tylko. Na nowym chipie wzrosla predkosc nagrywania +RW do 8x i -RW do 6x. Niestety na poczatku naped pewnie bedzie gorzej palil niz 3500, bo beda musieli sie wstrzelic z biosem, ale wkrotce bedzie ok.

No to bardzo lightowo..:D Oby im tylko to wstrzelenie sie z biosem nastapilo jak najszybciej.. I niech sie wstrzela w sama 10..:) A propos - wie ktos moze dokladnie kiedy tą nagrywarkę będzie można bezproblemowo zamówić? Bo na razie widziałem ją tylko w komputroniku, a w centrali niestety mają brak towaru..

pawelblu 02.01.2005 12:03

Cytat:

Napisany przez bart87
Jak sadzicie, zmiana starego chipu z 3500 na nowy, który jest w 3520, raczej nie pogorszy jakości nagrywania, prawda? W koncu cała mechanika zostaje ta sama, dają tylko nowy chip, który umożliwi w marcu po update`cie firmware`u nagrywanie płytek DVD-R DL. Swoją drogą, ciekawe kiedy takie płytki będą dostępne i w jakiej będą cenie...:D

No nie tylko. Na nowym chipie wzrosla predkosc nagrywania +RW do 8x i -RW do 6x. Niestety na poczatku naped pewnie bedzie gorzej palil niz 3500, bo beda musieli sie wstrzelic z biosem, ale wkrotce bedzie ok.

bart87 02.01.2005 11:34

Jak sadzicie, zmiana starego chipu z 3500 na nowy, który jest w 3520, raczej nie pogorszy jakości nagrywania, prawda? W koncu cała mechanika zostaje ta sama, dają tylko nowy chip, który umożliwi w marcu po update`cie firmware`u nagrywanie płytek DVD-R DL. Swoją drogą, ciekawe kiedy takie płytki będą dostępne i w jakiej będą cenie...:D

pawelblu 02.01.2005 11:15

NEC 3520 ma po prostu nowy chip. Podobno 3520 poczatkowo nie bedzie nagrywac -R DL ale po wgraniu firmware ktory pojawi sie okolo polowy marca bedzie to mozliwe (firmware bedzie oficjalny, przeznaczony do 3520). Odczyt sie znacznie poprawil. Czyzby czas wymienic zasluzonego 2500 :) ??

mensir67pl 02.01.2005 10:49

Cytat:

Napisany przez Marxter
A przypadkiem nie jest to OEM LiteOna ? :P

Wersja OEM nagrywarki LiteOn SOHW-1633S tak pisza

tylko zastanawiaja mnie te programiki a najbardziej TEN i-Media

myśl powyższych zasad najnowszy produkt firmy Gigabyte został wyposażony w systemy: i-Burn 2, OPC, i-Speed, VRS, Ultra Quiet oraz i-Media. Pierwsze dwa mają za zadanie dobrać optymalną prędkość zapisu i odpowiednią moc lasera. i-Speed ustawi nam prędkość odczytu, systemy VRS i Ultra Quiet zredukują wibracje i hałas, a i-Media pozwoli nam sprawdzić zalecaną prędkość zapisu płyty

Marxter 02.01.2005 10:43

Cytat:

Napisany przez mensir67pl
Dal nie zachwyconych inna alternatywa GIGABYTE GO-W1608A

A przypadkiem nie jest to OEM LiteOna ? :P

bart87 02.01.2005 10:41

Cytat:

Napisany przez legion
no podobno radykalnie ma zmieniony mechanizm nagrywania oraz poprawili odczyt i nagrywanie cd-r :D

Radykalnie zmieniony mechanizm nagrywania? Tego jeszcze nigdzie nie wyczytałem. :) Ale mam nadzieję, że nie wpłynie to negatywnie na jakość nagrywanych płytek DVD (bo głównie na tym mi zależy). Zapowiada się niezła gratka :D.

Poza tym, właściwie to tą nagrywarkę na razie cięzko dostać. Jest w ofercie komputronika, ale widnieje obok niej napis: "Chwilowy brak towaru" :| Mam nadzieję, że niedługo się to poprawi i pojawi się gdzieś test tego napędu, który tylko umocni moje mniemanie o "mocy" tej nagrywarki. :D

mensir67pl 02.01.2005 10:38

Ilość załączników: 2
Dal nie zachwyconych inna alternatywa GIGABYTE GO-W1608A

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=14808&stc=1
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=14809&stc=1

legion 02.01.2005 09:46

Cytat:

Napisany przez bart87
Właśnie. Mnie też bardzo kusi nowy NEC 3520. I byłbym bardzo wdzięczny osobom, które tą nagrywarkę już posiadają o wypowiedzenie się na jej temat. :)

no podobno radykalnie ma zmieniony mechanizm nagrywania oraz poprawili odczyt i nagrywanie cd-r :D

legion 02.01.2005 09:44

Cytat:

Napisany przez pablo_hassan
a ja po calodziennym studiowaniu forum zastanawiam sie nad kupnem pionka 108 tylko
mam pytanko wyczytalem ze ma problemy ze grywaniem plyt zabezpieczonych safediskiem od 2.5 w gore, a jak sprawa wyglada jak mam juz obraz plytki zabezpieczonej np sd 2.8 i chce go nagrac tez sa problemy??

dlatego sie zaleca dokupienie jakies nagrywarki ktora bardzo dobrze sobie radzi z sd np.liteona 812/832 :)

bart87 02.01.2005 01:22

Właśnie. Mnie też bardzo kusi nowy NEC 3520. I byłbym bardzo wdzięczny osobom, które tą nagrywarkę już posiadają o wypowiedzenie się na jej temat. :)

Marxter 02.01.2005 00:50

Juz podjąłem decyzję. Nec 3520A powinien być dobrym wyborem. A jak się na nim przejadę, to sprzedam i pomyślę o czymś innym. :)

PS. Chociaż ten LiteOn SOHW-1673S również kusi. :cool:

pablo_hassan 01.01.2005 21:44

a ja po calodziennym studiowaniu forum zastanawiam sie nad kupnem pionka 108 tylko
mam pytanko wyczytalem ze ma problemy ze grywaniem plyt zabezpieczonych safediskiem od 2.5 w gore, a jak sprawa wyglada jak mam juz obraz plytki zabezpieczonej np sd 2.8 i chce go nagrac tez sa problemy??

legion 01.01.2005 20:39

Cytat:

Napisany przez GUMI70
hej a co sądzicie o LG GSA-4160B poleca mi ją pan sprzedawca jako bardzo dobrą.

no nie jest zla ale sa lepsze :D i tansze lub za te same pieniadze:D

Conti 01.01.2005 16:37

Cytat:

Napisany przez mensir67pl
juz po problemie kupowac nowego NEC

TAK TAK TAK
Wszyscy maja odp. co aktualnie brać. Pewnie za jakieś 1-3 tygodnie to się zmieni, ale teraz :taktak: :taktak: :taktak: :D :D :D

piotr_as 01.01.2005 14:39

Pare dni temu pytalem o nec 3500 i z silnym postanowieniem zakupu udalem sie do lokalnego sklepu - no i kupilem - model 3520 :D
Wprawdzie nic to nie wnosi do tematu, ale chcialem sie pochwalic :P

GUMI70 01.01.2005 14:12

hej a co sądzicie o LG GSA-4160B poleca mi ją pan sprzedawca jako bardzo dobrą.

pablo_hassan 01.01.2005 14:01

witam i na poczatek Szczesliwego Nowego Roku !!
a teraz do rzeczy nosze sie z zamiarem kupienia palnika ale oczywiscie nie wiem co wybrac, nawarzniejszy warunek to dobra korekcja bledow i to podobno dobrze spisuje sie Samsung TS-H552B
bede ja uzywal glownie do archiwizacji czasem do przegrania filmu lub wypalenia obrazu gierki. po doswiadczeniach z nagr. cdr kupilbym TDK ktora sluzy mi ladnie juz ponad 3 lata jednak nie wiem jak to sie ma do DVDr

pozdrawiam

mensir67pl 31.12.2004 06:45

Cytat:

Napisany przez Conti
Ten nowy NEC 3520 zapowiada się ciekawie. Ma nowy układ sterujący. Poprawili odczyt !!! Ponoć może obsługiwać w przyszłości nagrywanie DL dla dvd-r.
A jak Pioneer weźmie się do roboty i wypuści z tym chipem 109-tkę to może być jeszcze lepiej.....

juz po problemie kupowac nowego NEC

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15603

legion 31.12.2004 00:02

Cytat:

Napisany przez karel48
Dołączam się do pytania o możliwość modu 1653@1673. w załączeniu link - może ktoś rozszyfruje:http://club.cdfreaks.com/lite/t-116205.html

co tu tlumaczyc jeszcze oficjalnie niedyrydy:D ale napewno w niedalekiej przyszlosci da rade :D

karel48 30.12.2004 15:18

Dołączam się do pytania o możliwość modu 1653@1673. w załączeniu link - może ktoś rozszyfruje:http://club.cdfreaks.com/lite/t-116205.html

Conti 30.12.2004 15:12

Ten nowy NEC 3520 zapowiada się ciekawie. Ma nowy układ sterujący. Poprawili odczyt !!! Ponoć może obsługiwać w przyszłości nagrywanie DL dla dvd-r.
A jak Pioneer weźmie się do roboty i wypuści z tym chipem 109-tkę to może być jeszcze lepiej.....

morok 30.12.2004 14:42

Chyba nie mozna kupić nigdzie jeszcze Lite On 1673:
- http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38393300 "Aukcja została usunięta przez pracownika Allegro (numer 38393300)"

Czy wiadomo coś nowego czy bedzie mozliwe 1633/1653@1673 ??

Marxter 30.12.2004 12:17

Cytat:

Napisany przez piotrek_1
Witam
Co sadzicie o nagrywarce Toshiba SD-R5372?
Zastanawiam sie czy zamiast Liteona 16xx nie kupic wlasnie jej.
Jak ta nagrywarka radzi sobie z odczytem plyt, i nagrywaniem na syfie??

pozdro:
Piotrek :)

Też się nad nią zastanawiam. Wg testów czyta bardzo dobrze tylko, że niektórzy mają z nią problemy.
W tej chwili mój wybór rozbija się o Lite-On 1673S, Toshiba SD-R5372 i Pioneer DVR-108D.

BTW, to wie ktoś gdzie można kupic tego litka (nie licząć allegro) ?

piotrek_1 30.12.2004 11:11

Witam
Co sadzicie o nagrywarce Toshiba SD-R5372?
Zastanawiam sie czy zamiast Liteona 16xx nie kupic wlasnie jej.
Jak ta nagrywarka radzi sobie z odczytem plyt, i nagrywaniem na syfie??

pozdro:
Piotrek :)

zibiusz 30.12.2004 10:41

Witam wszystkich bo to mój pierwszy pościk.
Podobnie jak większość pytających tutaj mam problem z wyborem nagrywarki. Od jakiegoś czasu skłaniam się ku Nec 3500A ale dzisiaj dostałem pościka na temat Nec 3520A http://www.cdr-info.com/Sections/Rev...rticleId=11859 . Może to rozwiąże problemy o których pisał wyżej Marxter. Co o tym sądzicie???
Pzdr

Conti 30.12.2004 08:31

Witamy :) .
Widzę, że mniej więcej sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Po prostu nie ma prostej odpowiedzi i prostego wyboru ;) . Każda ma jakieś mankamenty.
LiteOn jest mimo wszystko najbaredziej powszechny, elastyczny i ma najwiecej dodatkowego oprogramowania. Najlepiej czyta płytki a jak nie próbuje mu się wkładać szajsu to i dobrze nagrywa.
Do niego jeszcze dopisałbym Pioneera 108 i LG 4163.

Marxter 30.12.2004 06:04

Perwszy post na forum, więc witam. :)
Heh, człowiek im więcej czyta tym mniej wie. :P Przejrzenie tych wszystkich tematów to masakra i na dodatek co chwila zmieniam zdanie co kupić.
Potrzebuję nagrywary, która prócz dobrego zapisu nie będzie miała problemów z odczytem. Na dodatek ogranicza mnie kolor (uroki czarnej obudowy ;) ). Oznacza to, że będę musiał bydlaka pewnie zamawiać, ale co tam. Do wydania mam do 350zł (czyli Plextor PX716A odpada).
W tej chwili rozważam:
Lite-On SOHW-1673S - tylko kto go tam wie, czy poprawili coś w porównaniu do 1653S i kiedy będą ogólnie dostępne
Nec 3500A - mój były faworyt póki nie przeczytałem o problemach z odczytem płyt
Nec 3520A - niedostępny i pewnie te same problemy co 3500A...
Benq DW1620 - wszystko fajnie, ale nie czyta RAW-DAO, co jest dla mnie poważnym minusem...
Toshiba SD-R5372 - z jednej strony wszystko fajnie, a z drugiej niektórzy mają z nią problemy...
Pioneer DVR-108 - chipy Neca, więc większość problemów Neca jest, no może poza odczytem
LG GSA-4163B - niby fajna nagrywarka, ale: nie mam zaufania do LG, kosztuje powyżej 350zł, nie ma dostępnej czarnej :) ,

W takim razie co polecacie, żeby kupić ? Jak byłem zdecydowany na Neca, to poczytałem o jego problemach z odczytem, jak już sie zdecydowałem na BenQ, to wyszła sprawa z RAW-DAO. No to pomyślałem sobie Toshiba, ale ostatnie posty z tematu o niej nie są zachęcające.
Doradźcie coś bo już mnie świerzbi, żeby nagrywareczkę kupić. 8 )

karel48 29.12.2004 18:58

no to mam tego pionka 108,wczoraj kupilem - kasy braklo na plytki więc wziałem jakieś śmieci media-store 1-4x plusa i minusa.Podłączyłem na ostatni wolny kanał ide no i próba.Kumpel przyniosł DVD z filmem zapodał nero i całkiem niechcący Uruchomił kopiowanie "w locie"!!!! używając do odczytu mojego staruszka (3,5-letniego)pioneera DVD-116EB 1.22.
Myślę sobie -pierwszy nośnik do kosza - bufor szaleje stary pionek nie nadąża z odczytem,ale nic bardziej mylnego.Palnik spokojnie zrobił swoje - płytka bezproblemowo czytana jest na moim Emperorze oraz obydwu napędach.Pewnie niedlugo ze względu na kiepski nośnik ale to teraz nieważne.Poźniej były jeszcze Hawki kumpla,których nie łyknął jego litek1633 z tym samym rezultatem.Na razie nieźle.

VIZZARD 29.12.2004 16:25

Cytat:

Napisany przez Conti
Piotrek_1
Litek cderki pali dobrze.
Testowanie płytek po nagraniu - chodzi o ilość błędów.
Więc bierz LiteOna 16xx lub Pioneera 108.

Wiesz Vizzard, przeczytałem sobie z nudów dużo rzeczy, testów, wypowiedzi i chyba następny to też będzie litek. Jak padnie to wymieniął ;) ale ma nawiększe możliwości. Chociaż z tego co widzę, to najlepszy byłby 832 bo te kolejne to coś troszkę opuściły loty ;( .
Co do LG to GSA4163B - ale jeszcze sobie o nim poczytam.
Chociaż pewnie niedługo wyjdą kolejne modele i od nowa będzie przeglądanie....

Jeżeli nie zależy ci na szybkości palenia x16

To 832 faktycznie jest dobrym wyborem :taktak:

Sam mam 832kę i nie narzekam :mruga:

BTW I dioda przy nagrywaniu świeci na czerwono :ja_chce:

Conti 29.12.2004 13:26

No fakt, ciekawy artykuł, a szczegolnie podsumowanie : "If LG had implemented bitsetting into their GSA-4160B, it would have helped their product climb the ladder to compete with the NEC drive."......"For this reason, the bitsetting feature might come in handy more than the ability to read and write DVD-RAM media. This is what kept LG's unit from winning the #1 spot, which we have awarded to the NEC ND-3500A."

A ponoć w LG GSA4163B można już zmieniać bitsetting.... no ciekawe, może jednak z powrotem się przekonam do LG. W końcu moja stara LG CDRW12x8x32 chodzi dobrze do tej pory u brata.
Ciekawe tylko, czy umożliwia testowanie nagranych płytek

zorg 29.12.2004 04:05

DVD+RW testy x16

ciekawy artykul , warto przeczytac

http://www.anandtech.com/storage/sho...spx?i=2260&p=2

morok 28.12.2004 21:18

A czy mozna gdzieś kupić 1673 ,bo poza tą aukcją na allegro nigdzie nie ma ( http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38393300 ).
Czy juz wiadomo czy bedzie mozliwe 1633/1653@1673 ?

Conti 28.12.2004 20:30

Na -R też spokojnie można....pod warunkiem, że markowe. Z Verbami nie mam żadnych problemów.

Jak dołączasz do listy wymogów przegrywanie zabezpieczonych płyt (skąd się wzięła nazwa "łamanie zabezpieczeń" ???, przecież to są różne rzeczy....), tzn, tworzenie działających kopii zapasowych, to zostaje Ci do wyboru:......LiteOn (16xx)

Turboni 28.12.2004 20:19

Cytat:

Napisany przez piotrek_1
A jak litek radzi sobie z lamaniem zabezpieczen (calkiem o tym zapomnialem), z ktorymi ma problem??
Czy nagrane filmy na dvd chodza bezproblemowo na stacjonarnym dvd??

thx za helpa

jezeli chodzi o zabezpieczenia to litek jest jednym z nie wielu napedow ktory lyka je bez zajakniecia :)

a co do czytania plyt dvd nagranych na litku to musisz nagrywac na markowych nosnikach i raczej na +R

piotrek_1 28.12.2004 19:46

A jak litek radzi sobie z lamaniem zabezpieczen (calkiem o tym zapomnialem), z ktorymi ma problem??
Czy nagrane filmy na dvd chodza bezproblemowo na stacjonarnym dvd??

thx za helpa

Conti 28.12.2004 19:32

Piotrek_1
Litek cderki pali dobrze.
Testowanie płytek po nagraniu - chodzi o ilość błędów.
Więc bierz LiteOna 16xx lub Pioneera 108.

Wiesz Vizzard, przeczytałem sobie z nudów dużo rzeczy, testów, wypowiedzi i chyba następny to też będzie litek. Jak padnie to wymieniął ;) ale ma nawiększe możliwości. Chociaż z tego co widzę, to najlepszy byłby 832 bo te kolejne to coś troszkę opuściły loty ;( .
Co do LG to GSA4163B - ale jeszcze sobie o nim poczytam.
Chociaż pewnie niedługo wyjdą kolejne modele i od nowa będzie przeglądanie....

VIZZARD 28.12.2004 19:02

Cytat:

Napisany przez Conti
Mało wiem na temat nowego LG oraz Pioneera

Z tych dwóch ja brałbym Pioneera :taktak:

Ale nowego?
To znaczy którego? :idea:

piotrek_1 28.12.2004 18:47

co to znaczy ze nie mozna testowac plytek??
Jaki rodzaj plyt slabej jakosci pali liteon?? Zalezy mi aby nie palil cd-r slabej jakosci, natomiast dvd jest mi bez roznicy poniewaz na nich bede nagrywal glownie filmy i bede kupowal markowe plyty.

Conti 28.12.2004 18:03

3 pierwsze punkty spełnia Plextor.
Do odczytu - Litek
Do nagrywania kiepskich płytek ponoć Benq, NEC (ale jeszcze gorzej z odczytem i nie można testować płytek) Weź tylko pod uwagę, że z kiepskich płytek może szybko wszystko zniknąć.
Zmartwiło mnie, że na Toshibie też nie można testować płytek.
Mało wiem na temat nowego LG oraz Pioneera :( . Są mało popularne ???

P.S.
Ale ten model Litka co podałeś to hmmm ??? Może lepiej 1633/1653/1673.....

piotrek_1 28.12.2004 17:35

Witam
Planuje zakup nagrywarki i nie wiem co wybrac (standart :smutny: )
Probowalem czytac recenzje na stronie glowniej jednak przez to zamiast ubyc pytan ciagle ich przybywa. Najwazniejsze rzeczy to:

- musi bezproblemowo nagrywac plyty niemarkowe (czyt. slabej jakosci)
- musi bezproblemowo odczytywac plyty zniszczone
- jesli dwa pierwsze kryteria zostana spelnione to fajnie aby byla cicha, szczegolnie przy odtwarzaniu plyt, przy zapisie ma to mniejsze znaczenie.
- predkosc zapisu rowniez ma mniejsze znaczenie

Dodam jeszcze ze nie nagrywam ogromnych ilosci plyt na masowa skale a jedynie sporadycznie jakas wypalam, ok 1 tygodniowo.

Bralem pod uwage tego liteona:
http://allegro.pl/show_item.php?item=38038892
jak ma sie to do DWOCH pierwszych punktow??
Interesowal mnie bo ma dolaczone oprogramowanie (w tym nero) i obsluguje DL

Jakie nagrywarki spelniaja dwa pierwsze punkty??

Cena im nizsza tym lepsza ale jestem w stanie doplacic aby miec sprzet ktory mnie zadowoli.

pozdro:
Piotrek

Zofer 28.12.2004 16:25

Tak szczerze to po wertowaniu forum mam już całkiem niezły mętlik... Ale ograniczyłem się do NEC ND-3500A, Benq 1620 i Pioneer DVR-108. Czy opłaca się zapłacić więcej za Pioneera? Ogólnie to wolałbym zapłacić jak najmniej i pod tym względem najlepszy jest Benq, tylko co z jego jakością? U mnie nagrywarka ma służyć do archiwizacji danych, czasem zgrania jakiejś płyty audio albo filmu. Co byście polecili? Przynajmniej tak ogólnie bo będzie szkoda jak ciężko zarobioną kasę wywalę na jakąś tandetę.. Dzięki za odpowiedzi.

Conti 28.12.2004 15:33

Hmm Toshiba tego nie umożliwia ??? :( To niefart cóż, zawęża się powoli grono spawarek bo jeśli nie można sprawdzić jakości to odpada.
Benqa nie chcę bo to Philips :blee:
Plextor za drogi :sciana:
Litek i Pioneer zostają ? Może dorzucić do listy LG ?

VIZZARD 28.12.2004 15:14

No i jeszcze na Litku(i pochodnych) i Pionku

Można sprawdzać jakość wypalonych płytek

A na Benku(i pochodnych) i Plexie

Dodatkowo jeszcze - testy płytek przed wypaleniem :mruga:

icemac 28.12.2004 14:10

wszystko zalezy od egzemplarza na ktory traficie :tak!:

jeden jest lepszy inny gorszy, a trzeci calkiem super :mruga:

Conti 28.12.2004 14:03

No właśnie . :peace: Nie dla nerwowych !!!
Dlatego zastanawiam się nad tośką a może i nad pionkiem bo niedługo może się zdarzyć, że 812-tka zostanie mi odebrana :buu:
Co ciekawe ta sztuka chodzi najrówniej na biosie US0Q i on jak na razie zostaje....
Jakoś o tych wszystkich litkach 16XX coś za dużo nieciekawych rzeczy ludzie piszą. Kumpel kupił sobie w listopadzie 1633 i ma już problemy z drugą (pierwsza padła po parunastu płytach)

legion 28.12.2004 08:26

Cytat:

Napisany przez karel48
Legion a co ty byś wybral z tych 3 palnikow
ps.Dopiero teraz zerknąłem na czas - porządni ludzie pracy już pewnie śpią a ja sie urlopuje

No jak jest w sprzedazy 1673 to ja bym bral ale jak komus sie spieszy niech weznie 1653 i jak sie znudzi to mozna ja wymienic na 1673 wiec dla mnie to bez roznic bo to te same napedy(1653=1673 a 1673=1653) :).

Ja jako jedyny (moze znajdze sie jeszcze ktos) mam 812 przerobiona na 832 ani razu jej nie wymienialem bo pali bardzo dobrze wykresy mozna zobaczyc na forum a co do nec'a to mam mieszane uczucja jest dobrym naped ale ja bym kupil pionka(lepsza optyka:)) jak juz mialby byc chip nec'a :D
Jeszcze jedna rzecz litki mozna modyfikowac do woli poprawiajac samemu osiagi by palil jeszcze lepij a z nec czy pionkiem tego nie zrobicie a takze wiele mozna sie przy litkach nauczyc :)
Uwaga litek nie jest dla nerwowych ludzi :D

fiskomp 28.12.2004 08:00

Cytat:

Napisany przez Eliasz
Dobra, wybrałem firme - LiteOn, tylko teraz model.
1633 czy może 1653 ??
1653 chyba niewiele droższa więc chyba ją wezme. Co o tym sądzicie?

Witam.

Nie wiem, czy to wina wadliwego egzemplarza, ale Litk'a to ja teraz obchodzę szerokim łukiem, kupiłem 1653 i miałem same problemy, a to źle wypalił (z błędami - i uprzedzając nagrywałem na TDK i Verbatimach), TDk 8x, wypalał dobrze z prędkością 4x, 8x krzaczył, oraz parę innych "Michałków".
Kumpel testował Gigabyte'a, który jest oem'em Litka, na 3 wypalone DL (do testów) wszystkie trzy poszły do piachu, z czego jedna była odczytywana w tej nagrywarce, ale tylko w niej, bo inne napędy i stacjonarki jej nie mogły odczytać.
Dlatego zmieniłem na NEC'a 3500A i mam spokój.

Litek zaczął być za dużą "masówką", do tego dochodzi przecież produkcja dla innych firm i sprzedaż pod ich szyldami. Na czymś musieli zaoszczędzić i podejrzewam, że na jakości :(

Ale jak mówię, to moja subiektywna opinia i inni mogą być bardzo zadowolieni ze swoich palników.

pozdrawiam,

kiewas 28.12.2004 04:08

Ja nie Legion, ale też odpowiem :)
1653 bym brał, co za różnica, pare piwek mniej :)

karel48 28.12.2004 00:46

Legion a co ty byś wybral z tych 3 palnikow
ps.Dopiero teraz zerknąłem na czas - porządni ludzie pracy już pewnie śpią a ja sie urlopuje

legion 27.12.2004 23:26

Cytat:

Napisany przez Eliasz
1633 czy może 1653 ??

biesz 1653 da sie przerobic na 1673 bo przerobienie 1633(1673) moze byc nie mozliwe :D albo tak jak mowi @karel48

EDIT:
Ale z drugiej strony jak sie da 1633 na 1653 to moze uda sie codeka ale cos nosem kreca :D

karel48 27.12.2004 23:21

Cytat:

Napisany przez Eliasz
1633 czy może 1653 ??

znam przypadki że 1633 jest droższa od1653 ale ja bym brał 1673 gdybym w końcu zdecydowałsię na litka

karel48 27.12.2004 23:18

Teraz to już calkiem zgłupiałem - znowu mam wybor między trzema palnikami:
1.Pionek108
2.Benq1620
3.Litek1673 - a litka już odstawiłem i nagle jak boomerang powrocil z innym numerkiem (pewnie z1633 i1653 też by był 1673 ale cena kusi) może nawet bardziej dopracowany.

Eliasz 27.12.2004 23:04

1633 czy może 1653 ??

VIZZARD 27.12.2004 22:51

Cytat:

Napisany przez Morris
Żadnego z nich nie miałem, ani nie mam, ale wybrałbym NEC. Dlaczego? Bo zanim kupiłem swoją, to trochę szperałem tu i tam, popytałem na forum i NEC wybijał się stosunkiem możliwości do ceny.
No cóż... dla mnie wyżej wybił się LiteOn ^_^

@Morris!

W końcu masz jakiś "ludzki" avatar :taktak:

Ależ ten rower mnie wkurzał :zly:

:mruga:

Xanagaz 27.12.2004 22:32

W czym jest lepszy od "innych" :O
?

karel48 27.12.2004 21:37

Czyżby był tak wspaniały?I czy aby napewno już w sprzedaży w Polsce?

mensir67pl 27.12.2004 21:27

Cytat:

Napisany przez morok
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38393300 :ysz: --> LiteOn 1673S jest juz w sprzedaży ??

Dla wszystkich zdezorientowanych nie pisac juz co kupic

KUPOWAC NAJNOWSZY LITEON DVDRW 1673S!

nie ma innej alternatywy ;)

morok 27.12.2004 21:18

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38393300 :ysz: --> LiteOn 1673S jest juz w sprzedaży ??

Xanagaz 27.12.2004 20:57

Witam!,
Mam problem z wyborem nagrywarki do 300zł,-. Przeczytałem dość dużo testów na temat niektórych nagrywarek i w miarę czytania ich byłem coraz bardziej zdezoriętowany. Każda nagrywarka ma swoje plusy i minusy. Chciałbym abyście mi pomogli w wyborze tej jedynej.

Nagrywam bardzo dużo filmów DivX, XviD. Od czasu do czasu wypalę jakiś obraz gry .bin, .ccd czy jakiś inny. Mniejsza o to ;) Płyt audio w ogóle nie ripuje, od czasu do czasu nagram "trochę" MP3. Nagrywarka nie musi być jakaś super cicha. Nie musi nagrywać też szybko, ma nagrywać dobrze - czyli przyzwoicie, aby się dało odczytać to co nagrałem na innych napędach. To chyba na tyle. Mam tutaj kilka ofert, które udało mi się znaleźć na Allegro.pl
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38387204
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=37974831
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=37905560
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38129928
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=37935810
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=37808133
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38016902
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38393300
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=37749494

Chyba nie dałem dużego wyboru :D

karel48 27.12.2004 15:23

Bardzo proszę o odpowiedzi na pytania dotyczące 2 nagrywarek:pioneer i benq:
1.obsługa zapisu pakietowego incd (mount rainer chyba?)
2.łamanie zabezpieczeń (np.safe Disc,keyaudio)
3.bitsetting dla sl i dl
Proszę o konkretne odpowiedzi ,ponieważ chciałbym coś wreszcie kupić a po lekturze tego forum (czytam od paru dni) to już zupelnie jestem skołowany. :\
Zaznaczam,że nie interesują mnie już inne modele palników(tyle zdolalem osiągnąć przez te kilka dni).Z góry THX. :)

zorg 27.12.2004 07:35

jako ze czas na SATA!!

polecam Plextora 716SA

Morris 27.12.2004 02:00

Cytat:

Napisany przez Zofer
Coż, zaczynam się rozglądać za nagrywarką DVD. Myślałem mocno o NEC ND-3500A, a po przewertowaniu forum także o BENQ 1620. Na forum znalazłem także trochę informacji o Pioneer DVR-108 tylko, że on jest droższym napędem. Wiem, że to nie łatwo wybrać z tej trójki i ogólnie napędy są mniej więcej na tym samym poziomie, ale są tu użytkownicy którzy mieli w swoich rękach kilka napędów i mogą coś poradzić.

Żadnego z nich nie miałem, ani nie mam, ale wybrałbym NEC. Dlaczego? Bo zanim kupiłem swoją, to trochę szperałem tu i tam, popytałem na forum i NEC wybijał się stosunkiem możliwości do ceny.
No cóż... dla mnie wyżej wybił się LiteOn ^_^

Zofer 26.12.2004 21:52

Coż, zaczynam się rozglądać za nagrywarką DVD. Myślałem mocno o NEC ND-3500A, a po przewertowaniu forum także o BENQ 1620. Na forum znalazłem także trochę informacji o Pioneer DVR-108 tylko, że on jest droższym napędem. Wiem, że to nie łatwo wybrać z tej trójki i ogólnie napędy są mniej więcej na tym samym poziomie, ale są tu użytkownicy którzy mieli w swoich rękach kilka napędów i mogą coś poradzić. Nagrywarka będzie służyła głównie do archwiwizacji danych, czasem skopiowania filmu. Aha i będzie także od czasu do czasu wypalać płyty CD. Jeżeli ktoś chciałby podzielić się jakąś refleksją będe wdzięczny. Dzięki i pozdrawiam!
P.S. Czy warto jest czekać na NEC'a 3520?

VIZZARD 26.12.2004 01:40

Cytat:

Napisany przez piotr_as
Dynks z tez mnie nie interesuje :P

No to bedzie ciężko ...

Bo polemiki Nec vs Pioneer nie są znane od dziś

I wzbudzają sporo emocji

Ale jeżeli do tych zastosowań co mówisz

To równie dobrze możesz rzucać monetą :D

Zarówno Nec jak i Pioneer to solidny sprzęt

Jednak ze wskazaniem na Neca

Który trochę lepiej nagrywa :mruga:

piotr_as 26.12.2004 01:21

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
No dobra!

A co z dynksem z ? :idea:

Dynks z tez mnie nie interesuje :P

VIZZARD 26.12.2004 01:16

Cytat:

Napisany przez piotr_as
Panowie, co wybrac?
NEC DVD+/-RW ND-3500A

czy

Pioneer DVD+/-RW DVR-108

Prosze o konkretne odpowiedzi osob majacych doswiadczenie z tym sprzetem, bez wykladow typu nec ma dynks x, a pioneer dynks y.

Potrzebuje solidnego sprzetu do archwizacji danych, od czasu do czasu wypalic jakas kopie.

No dobra!

A co z dynksem z ? :idea:

piotr_as 26.12.2004 01:02

Panowie, co wybrac?
NEC DVD+/-RW ND-3500A

czy

Pioneer DVD+/-RW DVR-108

Prosze o konkretne odpowiedzi osob majacych doswiadczenie z tym sprzetem, bez wykladow typu nec ma dynks x, a pioneer dynks y.

Potrzebuje solidnego sprzetu do archwizacji danych, od czasu do czasu wypalic jakas kopie.

legion 25.12.2004 20:59

Cytat:

Napisany przez wiiiiesiiiio
@legion
"Nec 3500 275zl nagrywa nawet na tanich nosnikach dobrze obojetnie czy plusy czy minusy problem z odczytem wiec zalecane jest dokupienie dvd-romu(nie koniecznie) problem z zabezpieczeniem sd oraz problem z cd-r"
czy mógłbyś przybliżyć mi o co chodzi z problemem z cd-r oraz z zabezpieczeniem sd ??

to ze ich nie czyta i nie nagrywa dobrze albo wogole i nie lamie zabezpieczen safedisck

Turboni 25.12.2004 20:49

plextor 716 tez nagrywa ladnie na tanich plytach nie wazne czy to + czy - :)
i czyta bez zajakniecia wszystko wiec :)

wiiiiesiiiio 25.12.2004 20:47

@legion
"Nec 3500 275zl nagrywa nawet na tanich nosnikach dobrze obojetnie czy plusy czy minusy problem z odczytem wiec zalecane jest dokupienie dvd-romu(nie koniecznie) problem z zabezpieczeniem sd oraz problem z cd-r"
czy mógłbyś przybliżyć mi o co chodzi z problemem z cd-r oraz z zabezpieczeniem sd ??

legion 25.12.2004 15:49

Cytat:

Napisany przez KiNDer
1653, racja.

Za późno.

Nic nie mów(cie):P

jak kupiles to tez dobrze bo przerobisz 1653 na 1673 bez problemu:)

KiNDer 25.12.2004 15:45

1653, racja.

Za późno.

Nic nie mów(cie):P

legion 25.12.2004 15:42

Cytat:

Napisany przez KiNDer
W 4 sklepach był SOHW 1655, a w jednym nawet SOHW 1633.

Najważniejsze, że ten pierwszy działa bez zarzutów dla filmów DVD. A co do wypalania..to już inna histo(e)ria ;) [tzn: nie próbowałem yet]

Wesołych wszystkim!

chyba mowisz o 1653 ale jak chcesz kupic nagrywarke litrona to wstrzymaj sie i po nowym rolu kup sobie 1673 http://www.liteonit.com/ODD/English/..._sohw1673s.asp

KiNDer 24.12.2004 15:30

W 4 sklepach był SOHW 1655, a w jednym nawet SOHW 1633.

Najważniejsze, że ten pierwszy działa bez zarzutów dla filmów DVD. A co do wypalania..to już inna histo(e)ria ;) [tzn: nie próbowałem yet]

Wesołych wszystkim!

VIZZARD 24.12.2004 10:52

Cytat:

Napisany przez icemac
i wesolych swiat VIZZARD i samych dobrze wypalonych plytek

No nie inaczej icemac

And 4 U 2 :taktak:

:przybij5:

icemac 24.12.2004 10:44

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
I na kolejny ...

I tym sposobem ciągle masz nowy ... :D

i wesolych swiat VIZZARD i samych dobrze wypalonych plytek

VIZZARD 24.12.2004 09:46

Cytat:

Napisany przez icemac
i pozniej kolejny :D

P.S. to zart :mruga:

litek to dobryu sprzecior

I na kolejny ...

I tym sposobem ciągle masz nowy ... :D

legion 24.12.2004 09:10

Cytat:

Napisany przez Berion
A ja trochę off topic... ...
Można by przykleić ten temat na stałe. Co o tym myślicie?

tez jestem za :)

icemac 24.12.2004 08:22

i pozniej kolejny :D

P.S. to zart :mruga:

litek to dobryu sprzecior

VIZZARD 24.12.2004 01:58

Cytat:

Napisany przez KiNDer
Viz - powiedzmy, ze jest koniec stycznia 2005. ~~ Co mam wybrac? Czy ten wynik w odtwarzaniu DVD w tym tescie to tylko liczby, a tak naprawde film bedzie lecial okay etc?

Nie wiem co w teście - powiem szczerze, że nawet nie przeglądnąłem go jeszcze :nie:

Gdyby nie te prędkości palenia (x16)

To z czystym sercem poleciłbym ci Litka 832 :taktak:

Mam, używam i jest spoko

Do tych zastosowań co podałeś - nadaje się idealnie :D

Ale jeżeli jeszcze ma być odczyt i zapis x16 :idea:

Do 300zł :idea:

Weź sobie 1633 :mruga:

Jeden z najlepiej czytających napędów

A jak coś z nim będzie nie tak - to wymienisz na drugi :taktak:

KiNDer 24.12.2004 00:00

Viz - powiedzmy, ze jest koniec stycznia 2005. ~~ Co mam wybrac? Czy ten wynik w odtwarzaniu DVD w tym tescie to tylko liczby, a tak naprawde film bedzie lecial okay etc?

VIZZARD 23.12.2004 23:52

Cytat:

Napisany przez KiNDer
chcialbym jutro wybrac sie do sklepu i a nuz mi sie uda kupic...kwota, ok 300 zł, przeznaczenie tak jak wyzej, no i obowiazkowo odtwarzanie 16x i nagrywanie DVD+/-R 16x

Ja widzę to tak ...

Koniec roku

Inwentaryzacje

Pustki w magazynach

Pustki w hurtowniach

Pustki w sklepach

Jak chcesz koniecznie coś kupić

To kupisz to co jeszcze zostało

A nie to co chcesz :nie:

:czar:

KiNDer 23.12.2004 22:11

Witam, od paru miesięcy nosze się z zamiarem kupna nagrywarki, myślałem o LiteOnie jakimś, w sumie miałem na oku model SOHW 1655/53, ale..no własnie..

Nagrywarki DVD zamierzam używać raczej do odtwarzania filmów na DVD i czasem do zrzucenia jakiegoś zbioru danych na DVD-R (czy tam DVD+R, nie znam się :P), ale jak zobaczyłem test SOHWa 1633s tutaj, to przeraził mnie tak słaby odczyt tłoczonych płyt DVD!!!

Pomozcie i doradzcie :( Nie mam pojecia co teraz wybrac, a chcialbym jutro wybrac sie do sklepu i a nuz mi sie uda kupic...kwota, ok 300 zł, przeznaczenie tak jak wyzej, no i obowiazkowo odtwarzanie 16x i nagrywanie DVD+/-R 16x

Berion 23.12.2004 20:25

A ja trochę off topic... ...
Można by przykleić ten temat na stałe. Co o tym myślicie?

karel48 23.12.2004 17:47

Dzieki za pierwsze rady,mam jeszcze pytanie o możliwość korzystania z zapisu pakietowego w tych nagrywarkach(pioneer,benq) i prosze usera pioneera o wypowiedz na temat kopiowania zabezpieczonych płyt (oczywiście w celu uzyskania kopii zapasowych).
Ps.Zaczynam się kierować w stronę benka-Sławek jest aktiv no i cena lepsza.

slawekj 23.12.2004 11:38

Cytat:

Napisany przez karel48
Witam,ja również proszę o radę dotyczącą zakupu pierwszej nagrywarki DVD.Po przeczytaniu wielu wątków z tego forum na placu boju pozostawiłem (nie wiem czy slusznie) dwie: Pionek108 oraz Benq 1620 (troche boje sie wynalazków).Wiem ,że benq ma problemy z zabezpieczeniami,natomiast nic mi w tym względzie nie wiadomo na temat Pioneera.zależy mi w dużej mierze na kompatybilności nagranych filmów z odtwarzaczami stacjonarnymi oraz na odczycie starszych plytek z divixami nagrywanych jeszcze przez teaca 16x (z tego drugiego powodu odpadł nec).posiadam litka 5238s oraz weterana pionka DVD-116.Litków obydwu nie biorę pod uwagę ze względu na multum postów typu:help-mój litek palił no i ...chalupe spalił.Prosze o rady,pozdrawiam wszystkich starych wyjadaczy,z góry Thx.
Ps.Szkoda ,że kolega Sławekj nie miał w swoich rękach pioneera, trzeba by podrzucić.

BenQ 1620 to nie wynalazek.
To przemyślana konstrukcja. Wszystko w temacie.
Obecnie wszystkie serwisy i magazyny uznały BenQ 1620 za najlepszy napęd.
To jest naprawdę napęd dwu systemowy a nie raz minus czy plus.

Jakość to metoda zapisu a nie nazwa napędu.
Czas się zmienia. Faworyci odchodzą. Pojawiają się nowi. :taktak:

:)

Conti 23.12.2004 11:14

Wiecie,ta Toschiba SD-R5372 coraz bardziej mi się podoba, ma obsługę formatu MountRainer, nagrywa wszystko, cena przystępna......... Moze ktoś ma namiary na jakąś obszerną reckę tego sprzętu ??
To: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=42179 sobie właśnie czytam......
No to sobie poczytałem............... Czyli jest dobra, ale nie aż tak, żeby zmieść konkurencję .......

VIZZARD 23.12.2004 10:48

Cytat:

Napisany przez karel48
Witam,ja również proszę o radę dotyczącą zakupu pierwszej nagrywarki DVD.Po przeczytaniu wielu wątków z tego forum na placu boju pozostawiłem (nie wiem czy slusznie) dwie: Pionek108 oraz Benq 1620 (troche boje sie wynalazków).Wiem ,że benq ma problemy z zabezpieczeniami,natomiast nic mi w tym względzie nie wiadomo na temat Pioneera.zależy mi w dużej mierze na kompatybilności nagranych filmów z odtwarzaczami stacjonarnymi oraz na odczycie starszych plytek z divixami nagrywanych jeszcze przez teaca 16x (z tego drugiego powodu odpadł nec).posiadam litka 5238s oraz weterana pionka DVD-116.Litków obydwu nie biorę pod uwagę ze względu na multum postów typu:help-mój litek palił no i ...chalupe spalił.Prosze o rady,pozdrawiam wszystkich starych wyjadaczy,z góry Thx.
Ps.Szkoda ,że kolega Sławekj nie miał w swoich rękach pioneera, trzeba by podrzucić.

No to bierz TDK 1616 i problem z głowy :taktak:

:D

karel48 23.12.2004 01:52

legion 22.12.2004 00:21

Cytat:

Napisany przez RA6
Chciał bym dołączyć się do proźby osoby o nicku sowa85. Potrzebuję idealnej nagrywarki, będzie jedna obsługiwała CD\DVD więc musi czytać i nagrywać najlepiej jak potrafii 8 )
Oto kryteria:
1) czyta dobrze CD i DVD,
2) nagrywa dobrze DVD,
3) nie musi być szybka,
4) nie musi być cicha
5) musi bdb zgrywać zabezpieczenia,
6) może być z DL, ale nie musi :P
7) najważniejsze dobrze spisywac sie pod linuxem ||

litka ktos testowal na linuxsie i wyszedl bardzo ladnie a co do zabezpiecze
radzi sobe z nimi dobrze :)

zalev 20.12.2004 21:34

Toshiba SD-R5372 idealnie łamie zabezpieczenia, dobrze nagrywa DVD (nie lubi tanich nośników), świetnie czyta DVD, trochę gorzej (ale również dobrze) czyta CD, co do Linuxa nie mam pojęcia... najbardziej jednak kolą w oczy bardzo długie czasy rozpoznania. czasami potrzebuje aż 30 sekund żeby rozkręciła czystą płytkę DVD! może ten nowy firmware coś poprawi. ma być za kilka dni :taktak:

RA6 20.12.2004 21:29

Chciał bym dołączyć się do proźby osoby o nicku sowa85. Potrzebuję idealnej nagrywarki, będzie jedna obsługiwała CD\DVD więc musi czytać i nagrywać najlepiej jak potrafii 8 )
Oto kryteria:
1) czyta dobrze CD i DVD,
2) nagrywa dobrze DVD,
3) nie musi być szybka,
4) nie musi być cicha
5) musi bdb zgrywać zabezpieczenia,
6) może być z DL, ale nie musi :P
7) najważniejsze dobrze spisywac sie pod linuxem ||

zalev 20.12.2004 21:19

Wypalarka idealna według moich spostrzeżeń nie istnieje.
Najbardziej według mnie zbliżony do ideału i mieszczący się w niskim przedziale cenowym jest BenQ 1620 (ciężko zdobyć ostatnio)
Ma problem z kopiowaniem SafeDisc'a 2.9 wzwyż ale od czego są cukierki? :taktak:
Kompatybilność nośników bardzo bardzo duża, możliwość overspeedu na prawie wszystkich nośnikach (wypalanie powyżej zalecanej prędkości przez producenta), wysoka jakość zapisu itp.

I proszę od razu nie mieszac mnie z błotem. Nie mam tej wypalarki a moje opinie są tylko i wyłącznie wywnioskowane z analizy testów na stronach ogólnoświatowych i z opinii użytkowników.

sowa85 20.12.2004 20:54

Witam :)

Odrazu przyznam sie bez bicia, ze nie czytalem wiele postow, ale mam malo czasu wiec pokornie sie spytam jaka nagrywarke DVD byscie polecali tak do 360 zl? Oczywiscie by sie przydalo aby potrafila dobrze kopiowac zabezpieczone plytki, bo przeciez 3ba sobie robic kopie zaposowe... 8 )
Na poczatku myslalem o LiteOn'ie 1633s bo on wygrywal w ankiecie na cdrinfo.pl przez uzytkownikow, potem zobaczylem ze istnieje cos takiego jak 1653s (ale z tego co wiem sa prawie identyczne...) i teraz juz sam nie wiem co kupowac - litki podobno glosne sa i maja problemy z plytkami roznymi... Ludzie polecaja inne z tego co widze - np Benq, Toshiby, a moze jakis Ausus czy co tam jeszcze jest, juz sam nie wiem co wybierac :|
Ogolnie chodzi o nagrywarke w tym przedziale cenowym jaki podalem z DL, mozliwoscia nagrywania zabezpieczonych plyt i w miare kompatybilna z roznymi nosnikami :D
Heh, z tego wyszla prawie wypalarka idealna.....

Z gory dzieki i licze na wyrozumialosc w ze slabym przejrzeniem topicow...brak czasu a jutro bym chcial cos kupic jak sie da... :mruga:

mlody81 20.12.2004 11:37

tzn wyskakuje mi blad crc i chyba jakis bledny sektor z tego co pamietam, i tak dla przykladu ustailem sefedisk2/3 ale nawet gdy ustawie recznie ze ma pomijac sektory i ignorowac bledy to program mi nie pamieta tych ustawien,pytanie DLACZEGO?czy to wina napedu czy programu alkohol wersja free trial,koles ma alkohol i jego ustawienia pamieta:(

legion 20.12.2004 08:33

jezeli chcesz lamac zabespieczenai sd (safedisc) to najlepszy do tego jest liteon 812/832 :D ale wysze modele tez sobie dobrze z nim radza :D
P.s
sprobuj jeszcze w clonecd :)

mlody81 19.12.2004 19:46

dobra panowie dopiero co sie zarejestrowalem i nie czytalem duzo tematow ale mam problem bo nie dawdno kupilem nagrywarke dvd lg GSA-4120B i nie moge w alkoholem 120% przegrac plyty z zepsutym sektorem bo nie moge ustawic tam funkcji "szybkie pomijanie blednych sektorow" bo jest tam na pisane ze nie wszystkie napedy to obsluguja.Czy moj naped tego nie obsluguje czy to jakis blad programu bo jak zaznacze te funkcje to po kliknieciu ok nie pamieta mi profilu safedisk 2/3 np,jaka wobec tego mam kupic nagrywarke? :)
z gory dzieki za pomoc

sight 16.12.2004 22:26

Cytat:

Napisany przez kl-damian
chce kupic nagrywarke dvd i nie wiem jaką, wybralem trzy które wydawaly mi sie dobre, ta , ta ale chyba wezme, a inne firmy jak stoja?... doradzcie bo ja sie nie znam, te trzy(lg lite-on i nec) sam je wybieralem wiec tym sie nie sugerujcie, ja z tego jestem zieliny a chce kupic dobrą nagrywarke tak jak moj 3 letni LG, chodzi mi zeby byla dobra jakosc nagranych cd/dvd i byla w miare szybka do 350zl

ps czy nie pogryzie sie z moja LG 16x10x40?
ps2 czym sie różni DVD-R od DVD+R? i ktore lepsze?

wez sobie lg (wiem ze sie nie "pogryzie")

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:04.