Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   DLA NOWYCH USEROW !!!! z pytaniem co kupic za nagrywarke DVD!!!!!! (https://forum.cdrinfo.pl/f15/dla-nowych-userow-pytaniem-co-kupic-za-nagrywarke-dvd-44017/)

VIZZARD 11.01.2005 00:34

Cytat:

Napisany przez slawekj
Naciśnij "odp. z cytatem" i skasuj dwa jednakowe posty.

slawekj!

Widocznie naszemu nowemu koledze trzeba wszystko po trzy razy powtarzać :taktak:

Poza tym on może to skasować przez użycie przycisku: "Edytuj" :mruga:

:D

slawekj 10.01.2005 23:22

Naciśnij "odp. z cytatem" i skasuj dwa jednakowe posty.
Polecam Nec 3520 do nagrywania. LiteOn 1653S do testowania płytek nagranych na Nec'u. :taktak:

:)

luciow 10.01.2005 23:05

Jaka Nagrywarka

Cześć mam też zamiar kupić nagrywarkę DVD i mam na uwadze 2 modele a mianowicie NEC ND-3520A - 16 x DL oraz LITEON SOHW-1653S 16x DL która jest lepsza bardziej mam na uwadze tego NEC'a ale nie sugerujcie się tym Proszę o Pomoc

luciow 10.01.2005 23:01

Cześć mam też zamiar kupić nagrywarkę DVD i mam na uwadze 2 modele a mianowicie NEC ND-3520A - 16 x DL oraz LITEON SOHW-1653S 16x DL która jest lepsza bardziej mam na uwadze tego NEC'a ale nie sugerujcie się tym Proszę o Pomoc

luciow 10.01.2005 22:48

Jaka nagrywarka

pawelblu 10.01.2005 16:21

Cytat:

Napisany przez dulanek
Ja mimo wszystko po głębokiej analizie stawiam na LG GSA-4163B.
Brak jest o nim opini negatywnych. Ma kilka dodatków, których nie mają inne spawarki. Sam osobiście mam Lite-on`a i zmienię go na tego LG. Servis w razie problemu mam na miejscu. Pochlebne opinie słyszę od użytkowników, a nawet kolegów, którzy mają sklepy i handlują nimi. Oczywiście sami prywatnie użytkują LG GSA-4163B w swoich PC.

Co do moich doświadczeń z napędami optycznymi.

1.Pioneer -tragiczna optyka(sorry, ale muszę zaprzeczyć Waszym opiniom).
Mój napęd wytrzymał około 8-mcy :( . Zresztą nie tylko mój, bo padały jak muchy modele 104, 105s.

2.Liteon od modelu 851s same zwroty(starsze modele są perfekt).

3.Nec o którym tu tak piszecie wypada nie najlepiej http://www.frazpc.pl/b/94805

Znakomitym napędem natomiast jest Toshiba bez dwóch zdań, ale to może większość użytkowników napędów tej firmy potwierdzić.

Wiadomo, że w każdym przypadku trafia się jakiś "przestrzał", ale to normalne.
Co innego kiedy do sklepu docierają same zwroty Pioneer`a i Lite-on`a.
Co do rozsypywania się płyt w napędach, to muszę sprostować.
Jest to spowodowane dużą prędkością napędu i kiepskim nośnikiem(żadziej niewyważeniem napędu). Był o tym bardzo ciekawy program na Discovery Science, gdzie testowali właśnie prędkości i nośniki.

Zaznaczam, że do pewnych moich wypowiedzi należy podchodzić z pewnym dystansem ze względu na to, że firmy wprowadzają non-stop nowe technologie czasami gorsze, czasami lepsze, co może rzutować na pozytywny lub negatywny obraz danego producenta.

Całość jest moim doświadczeniem i innych osób z którymi mam kontakt na "wizji", a które na codzień zajmują się sprzętem komputerowym, lub jego servisowaniem.
Zapomniał bym:
ZAPOMNIJCIE O BENQ (inaczej Acer)- to jest tragedia. Ila ja tego się nawymieniałem, to du.. blada. Servis tego czegoś trwa około 6-mcy. Dziękuję.

Wszystkiego dobrego w Nowym 2005 Roku!

Co do Twoich doświadczeń z napędami optycznymi:

1. Pionier nie jest zlym sprzetem tak jak go probujesz tu opisac.

2. Wlasnie do modelu 811 IMO LiteOn byl badziewny, potem od 451 bylo coraz lepiej.

3. To przyjdz do mnie i powiedz mojemu napedowi ze nie wypada najlepiej, to moze wkoncu zacznie wypadac tak jak chcesz, bo narazie to wypada tak dobrze ze mnie z dnia na dzien zaskakuje (mam 2500).

Toshiba natomiast jest kompletnym dnem !!! Niesetety tak sie sklada ze pracuje na gieldzie komputerowej w wawie (na soisku z plytami). No i tak mniej wiecej kilka razy dziennie przychodzi gosc i mowi: to mi nie wypala, to sie krzaczy, to to, to tamto. Na pytanie o naped ospowiada: Toshiba lub Samsung i na tym rozmowa sie konczy, bo nie ma sesnu ciagnac jej dalej. Czesto rozmawiam ze sprzedawcami czesci komputerowych dlaczego sprzedaja Toshibe zielonym uzytkownikom. Odpowiedz jest prosta - bo sie nie sprzedaje !!

Hura-optymizm w stosunku do LG jest zbyt naiwny. Nie wiem co takiego swietnego moze mi on zaoferowac czego inni nie maja, ale ja wiem czego mi nie moze zaoferowac - bitsettingu na +R, czestych aktualizacji biosow i modyfikowalnosci jak LiteOn oraz sceny Biosow nieoficjalnych, znacznie usprawniajacych naped jak NEC.

slawekj 10.01.2005 10:17

Cytat:

Napisany przez karel48
Sławek chyba nie będzie :haha:

Takie opinie jak Kolegi @dulanek na mnie nie działają.

Cytat:

Napisany przez dulanek

Zapomniał bym:
ZAPOMNIJCIE O BENQ (inaczej Acer)- to jest tragedia. Ila ja tego się nawymieniałem, to du.. blada. Servis tego czegoś trwa około 6-mcy. Dziękuję.

Kolega wybrał LG GSA-4163B i słusznie. :spoko:
Drobna uwaga. Trzeba dokupić sobie uszczelkę do tacki. :taktak:
BenQ ma tak jak Nec standardowo. Drobny szczegół ale ważny.
Czas ładowania 21 sek. BenQ 7s. :spoko:
Dobra lektura:
http://club.cdfreaks.com/showthread....7&page=1&pp=25
http://club.cdfreaks.com/showthread....6&page=1&pp=25

BenQ proponuję dodatkowo dokupić do testów.

karel48 10.01.2005 08:15

Cytat:

Napisany przez dulanek
ZAPOMNIJCIE O BENQ (inaczej Acer)- to jest tragedia. Ila ja tego się nawymieniałem, to du.. blada. Servis tego czegoś trwa około 6-mcy.

Sławek chyba nie będzie :haha:

dulanek 10.01.2005 01:05

Więc tak.

Brak jest o nim opini negatywnych. Ma kilka dodatków, których nie mają inne spawarki. Sam osobiście mam Lite-on`a i zmienię go na tego LG. Servis w razie problemu mam na miejscu. Pochlebne opinie słyszę od użytkowników, a nawet kolegów, którzy mają sklepy i handlują nimi. Oczywiście sami prywatnie użytkują LG GSA-4163B w swoich PC.

Co do moich doświadczeń z napędami optycznymi.

1.Pioneer -tragiczna optyka(sorry, ale muszę zaprzeczyć Waszym opiniom).
Mój napęd wytrzymał około 8-mcy :( . Zresztą nie tylko mój, bo padały jak muchy modele 104, 105s.

2.Liteon od modelu 851s same zwroty(starsze modele są perfekt).

3.Nec o którym tu tak piszecie wypada nie najlepiej http://www.frazpc.pl/b/94805

Znakomitym napędem natomiast jest Toshiba bez dwóch zdań, ale to może większość użytkowników napędów tej firmy potwierdzić.

Wiadomo, że w każdym przypadku trafia się jakiś "przestrzał", ale to normalne.
Co innego kiedy do sklepu docierają same zwroty Pioneer`a i Lite-on`a.
Co do rozsypywania się płyt w napędach, to muszę sprostować.
Jest to spowodowane dużą prędkością napędu i kiepskim nośnikiem(żadziej niewyważeniem napędu). Był o tym bardzo ciekawy program na Discovery Science, gdzie testowali właśnie prędkości i nośniki.

Zaznaczam, że do pewnych moich wypowiedzi należy podchodzić z pewnym dystansem ze względu na to, że firmy wprowadzają non-stop nowe technologie czasami gorsze, czasami lepsze, co może rzutować na pozytywny lub negatywny obraz danego producenta.

Całość jest moim doświadczeniem i innych osób z którymi mam kontakt na "wizji", a które na codzień zajmują się sprzętem komputerowym, lub jego servisowaniem.
Zapomniał bym:

Wszystkiego dobrego w Nowym 2005 Roku!

Conti 09.01.2005 23:19

Moje przygody z róznymi rzeczami marki philips trwają już ponad 12 lat (pierwsza moja wierza stereo z odtwarzaczem cd). Żadne urządzenie tej firmy nie było sprawne dłużej niż 18 m-cy. Myślałem, że ta suszarka będzie działać dłużej ;) .
Brat kupił tv philipsa 29" z kinem domowym (fajny bajer, ma zmieniarkę na 5 dvd i jest stylizowane na retro). Będę z zainteresowaniem śledził losy tego sprzętu.

A przepraszam, mam parę nagranych płyt cdr philipsa i jeszcze działają .... chyba :> , ostatnio nie sprawdzałem........

Calme
Turboni dobrze mówi. :piwko2:

Turboni 09.01.2005 23:19

ad1. jak chcesz to jest twoj wybor
ad2. a dlaczego nie warto :>
niech ci palnik padnie to na czym bedziesz plytki czytal :>

Calme 09.01.2005 23:11

2 szybkie pytania:
- czy warto czekać i wybulić więcej kasy na Pioneera 109 czy lepiej brać NEC'a 35200 już teraz za mniejszą kasę ?
- czy warto trzymąć 2 napędy w kompie (DVD + DVR) czy zostawić sobię tylko nagrywarkę DVD ?

Thx za opdpowiedzi i pozdrawiam

slawekj 09.01.2005 22:46

Cytat:

Napisany przez Conti
Właśnie rozleciała mi się suszarka do włosów philipsa. Znalazłem paragon i zgadnijcie kiedy ją kupiłem ........... wrzesień 2003 :haha:

Ja używam suszarki Philipsa już 14 lat. Tak samo suszy. :spoko:
Kilka prędkości i elektroniczne bajery.

Może inne napięcie. :>

Turboni 09.01.2005 22:44

@Conti a co chciales jej uzywac przez pare ladnych lat :>

nie ma tak dobrze :D - trzeba kupic nowa i tez Philipsa :D

tez starczy na rok no moze troszke wiecej :)

Conti 09.01.2005 22:32

Zastanawiające jest to, że zarówno philipsy jak i samsungi nadzwyczaj dobrze wychodzą w testach. Nowe też sobie nieźle radzą, ale juz po paru miesiącach zaczynają się problemy. A z philipsem to jakieś jaja po prostu są. Może wsadzają do środka jakiś licznik?? Właśnie rozleciała mi się suszarka do włosów philipsa. Znalazłem paragon i zgadnijcie kiedy ją kupiłem ........... wrzesień 2003 :haha:

legion 09.01.2005 20:39

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
To na nic :\

Bankowo się pogryzą :boks:

Jeszcze zanim się je do prądu podłączy :>

^_^

no to bedzie je trzeba oddzielic sciankami azbestowymi :D

VIZZARD 09.01.2005 00:11

Cytat:

Napisany przez Koolo
Bez względu na wyniki okazałoby się że napędy były nieodpowiednio podłączone miały nie optymalne firmware a wybór nośników był tendencyjny.

Jasne!

No i oczywiście standardowo wygrałby BenQ :D

^_^

MinGu 08.01.2005 13:35

Przymiezam sie do kupna nagrywarki DvD zewnetrznej. moze ktos mi podpowie cos na temat tej nagrywarki : http://www.cibox.tm.fr/web01/anglais...d16x-ext-a.htm

nieznalazlem nigdzie ani zadnego testu, ani dokladniejszego jej opisu. Niewiem czy oplaca sie ja kupowac. Obecnie kosztuje ona 389zl.

Dzieki z gory za rady. ;)

Koolo 08.01.2005 12:35

Cytat:

Napisany przez VIZZARD

^_^

Bez względu na wyniki okazałoby się że napędy były nieodpowiednio podłączone miały nie optymalne firmware a wybór nośników był tendencyjny.

Conti 08.01.2005 08:58

Trzeba będzie w kagańcach trzymać.

VIZZARD 08.01.2005 01:32

Cytat:

Napisany przez legion
a ja bym zrobil tak:D
wsadzil bym 1-go litka 1-go nec'a 1-go plexa i do kazdego bym wsadzil takie same plyty ciekawe jakby wyszlo w takim dublikatorze :> chociasz plytka nie jest rowna plytce :D ale wtedy mozna bylo by te napedy porownac :D

^_^

bart87 08.01.2005 01:15

Cytat:

Napisany przez legion
wsadzil bym 1-go litka 1-go nec'a 1-go plexa i do kazdego bym wsadzil takie same plyty ciekawe jakby wyszlo w takim dublikatorze :> chociasz plytka nie jest rowna plytce :D ale wtedy mozna bylo by te napedy porownac :D

To co Panowie? Robimy zrzute na te trzy napędy, robimy elegancki duplikatorek i wszystko będzie jasne! :) A ile na tym teście zarobimy, ho ho.. :> Każdy by chciał taki test mieć! Z tym, że zaznaczam, ze po testach ja Plexa biorę do domu :P

legion 07.01.2005 23:17

Cytat:

Napisany przez maniek997
Jako, że zainteresowały mnie duplikatory to ogólna statystyka jest taka, że w większości siedzą Pioneery, mniej jest Plextorów no i widziałem Toshiby. To coś musi znaczyć:)
maniek

maniek997 07.01.2005 22:46

Cytat:

Napisany przez bart87
Ja mam już DVD-ROM, a zależy mi przede wszystkim na jakości nagrywanych płytek DVD, więc nie boje się brać NECa.. Co prawda Plextor 716A to też swietna propozycja.. ale zdecydowanie za droga. :\ A Pioneer? Cięzko mi powiedzieć, pewnie wiele nie rózni się od NECa (Pioneer jest na chipie NECa), a mówią, że pierwszy wybór zawsze najlepszy. :D Dlatego zostaje przy NECu! :)

Jako, że zainteresowały mnie duplikatory to ogólna statystyka jest taka, że w większości siedzą Pioneery, mniej jest Plextorów no i widziałem Toshiby. To coś musi znaczyć:)
maniek

VIZZARD 07.01.2005 21:57

Cytat:

Napisany przez Marxter
Jest oki, póki nie trzeba czegoś oddać na reklamację. Ginące karty graficzne to już chyba u nich standard. Swego czasu była głośna afera z Siriusem jak wzięli R9700PRO do serwisu i przez pół roku olewali klienta. :bicz:
To nie był pojedyńczy przypadek...

No to na szczęście ja nic u nich serwisować nie musiałem :nie:

:jupi:

Marxter 07.01.2005 21:47

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
A ja znowuż jakiś czas temu kupowałem w Siriusie

I także mam raczej pozytywne wrażenia :taktak:

Chyba, że teraz coś się zepsuło :idea:

Jest oki, póki nie trzeba czegoś oddać na reklamację. Ginące karty graficzne to już chyba u nich standard. Swego czasu była głośna afera z Siriusem jak wzięli R9700PRO do serwisu i przez pół roku olewali klienta. :bicz:
To nie był pojedyńczy przypadek...

VIZZARD 07.01.2005 21:19

Cytat:

Napisany przez legion
Prolinie ja kupuje u nich nie mialem z nimi problemow ale moze tylko ja :D

A ja znowuż jakiś czas temu kupowałem w Siriusie

I także mam raczej pozytywne wrażenia :taktak:

Chyba, że teraz coś się zepsuło :idea:

legion 07.01.2005 21:02

Cytat:

Napisany przez bart87
Ja mam już DVD-ROM, a zależy mi przede wszystkim na jakości nagrywanych płytek DVD, więc nie boje się brać NECa.. Co prawda Plextor 716A to też swietna propozycja.. ale zdecydowanie za droga. :\ A Pioneer? Cięzko mi powiedzieć, pewnie wiele nie rózni się od NECa (Pioneer jest na chipie NECa), a mówią, że pierwszy wybór zawsze najlepszy. :D Dlatego zostaje przy NECu! :)

nec i pionek a nawet TDK(bardzo ciekawy) sa calkiem innymi konstrukcjami:) jeszcze na jakosc nagrywania skalda sie optyka a nie tylko chipset ktorego mozliwosci kazdy z producent wykorzystuje na swoj sposob :D
np. na pionku mozesz zrobic test jakosci nosnika a na necu :nie:

bart87 07.01.2005 20:51

Koolo 07.01.2005 20:51

Cytat:

Napisany przez Conti
Z nowu pioneer ma lepszą optykę, :(

a to nie przypadkiem oem NEC-a ?

Conti 07.01.2005 20:48

Neca ma więcej ludzi i ma chyba większe hmmm "undergroundowe" wsparcie - to przemawia za nim w stosunku do pioneera. Z nowu pioneer ma lepszą optykę, tylko ciekawe kiedy dotrze do nas. Może za miesiąc.... albo i nie..... :(

legion 07.01.2005 20:34

Cytat:

Napisany przez bart87
Legion - ryzykant z Ciebie :) Jak juz masz tego NECa to podziel sie opinia :D
Pozdro!

jaki ryzykant:> zawsze tam kupowalem praktycznie od czasu powstania tej firmy
do nec3520 mam mieszane uczucia nie mam zamiaru kupwac do niego dvd-romu ale mam przeciesz litka:idea:ale wybiore albo pionka109 albo plexa716 ale narazie niczym mnie nie zaintrygowaly nagrywarki na naszym rynku chyba ze Benqo 1620 :D

bart87 07.01.2005 20:25

Cytat:

Napisany przez legion

Legion - ryzykant z Ciebie :) Jak juz masz tego NECa to podziel sie opinia :D
Pozdro!

legion 07.01.2005 20:22

Marxter 07.01.2005 19:32

Cytat:

Napisany przez Feyd Rautha
Czy ktoś wie, gdzie można kupić nagrywarkę NEC 3520??? NIGDZIE, W CAŁEJ POLSCE JEJ CHYBA NIE MA....

W Barwkompie ma być w poniedziałek. :)
Jest jeszcze Sirius i Proline, ale tych sklepów najgorszemu wrogowi bym nie polecił... ||

bart87 07.01.2005 18:27

Cytat:

Napisany przez Feyd Rautha
Czy ktoś wie, gdzie można kupić nagrywarkę NEC 3520??? NIGDZIE, W CAŁEJ POLSCE JEJ CHYBA NIE MA....

A gdzie patrzyłeś? W ofercie komputronika jest na zamówienie, można zapytać o czas realizacji poprzez www (wymaga rejestracji na witrynie), poza tym pozostaje allegro i proline (choć temat proline był już w tym topicu poruszany ;) ). Ja na razie jestem za komputronikiem, ale odczekam jeszcze z tydzień lub dwa, jak będzie pewne, że ta nagrywarka jest :spoko:. Jak będziesz miał jakieś newsy - daj znać.

Feyd Rautha 07.01.2005 18:22

Conti 07.01.2005 14:39

Wiesz Vizard, ale to po części prawda.
Tyle, że o każdej nagrywarce dvd to można powiedzieć :haha: , bo każda lubi lub nie jakieś tam płyty :taktak: .
No może plexom wszystko jedno co nagrywają i benqom (pod warunkiem, że optyka się nie rozleci :haha: )
Przewagą litka jest to, że duuużo ludzi go ma, jest duuużo softu do niego a i proste modyfikacje.

Raferti
Przecież Panasonic ostro wspiera DVD-R/RW. Więc czego się spodziewać przy plusach :( .

VIZZARD 07.01.2005 13:01

Cytat:

Napisany przez Koolo
Ja tak naprawdę znalazłem tylko jedną rzecz której na lite-on zrobić nie można a mianowicie spokojnie nagrywać płyt poza tym wszystko super ;-)

No tak ...

Nigdy nie zadowoli się wszystkich :nie:

Zawsze znajdzie się ktoś :podbite:

Kto będzie wybrzydzał i marudził :\

:mruga:

Turboni 07.01.2005 11:39

Cytat:

Napisany przez bart87
@Raferti:

A co sądzisz o Esperanzach -R/+R? Ja mam kilka takich płyt i własciwie jestem zadowolony (koszt ok. 2 PLN). Nigdy zaś nie miałem jeszcze markowych płyt, jak wielka jest różnica pomiędzy nimi a Esperanzami?

byl temat o Esperanzach na forum Vizzard do zalozyl a wczoraj wypalilem na plexie 4 jak chcesz to zobacz w temacie plexa :)

z Espami to roznie byla jedne ladnie sie pala drugie gorzej - loteria

Raferti 07.01.2005 10:55

Z Esperanzami to mam mieszane uczucia... zależy od serii - powiem co prawda o płytach CD, a nie DVD - na DVD nie nagrywałem... aczkolwiek są przypadki (z tego co wyczytałem na forum) że niektóre modele nagrywarek ich "nie trawią", np. podobno mój Lite-on... a już na 100% mój Panasonic nagrywa tylko na TDK i Verbatim i EMTEC (nawet Dysanów i Platinium nie nagrywa). Także tu wiele zależy od nagrywarki jaką się posiada...

bart87 07.01.2005 10:13

@Raferti:

A co sądzisz o Esperanzach -R/+R? Ja mam kilka takich płyt i własciwie jestem zadowolony (koszt ok. 2 PLN). Nigdy zaś nie miałem jeszcze markowych płyt, jak wielka jest różnica pomiędzy nimi a Esperanzami?

Raferti 07.01.2005 10:09

Cytat:

Napisany przez dzesio
powiem krotko: pioneer albo plextor

A ja powiem tak - propaganda... :) Pierwszą nagrywarkę jaką kupiłem to była CDRW HPx2 za 1500 zł, potem Philips (2 modele), LG (4modele), Plextor x12 za 1600 zł, i na końcu Lite-On... z Lite-On CDRW byłem tak zadowolony jak z Plextora. Od 1,5 roku mam nagrywarkę DVD- Matshita (Panasonic) w laptopie. Teraz kupiłem Lite-On i podłącze pod kieszeń 5,25`` zewn. USB 2.0 do laptopa... dlaczego kupiłem - bo chcę używać płyt DL i DVD +, czego mi mój Panasonic nie umożliwia. Zawsze nagrywam na firmowych płytach -TDK, Verbatim. Wydatek 3 zł za płytę to nie tak dużo - swego czasu kupowałem Cd za 50 zł (były takie ceny) i DVD 1,5 roku temu kosztowały 15 zł - teraz ceny są śmieszne... a nagrywanie na szajsie za 1 zł to przesada - później się nie dziwić, że ktoś ma problemy...

bart87 07.01.2005 09:52

@dzesio

A czemu w swojej wypowiedzi nie uwzględniasz NECow?

dzesio 07.01.2005 09:49

powiem krotko: pioneer albo plextor
obecnie uzywam od ponad roku pioneera 107, szwagier ma liteona, znajomy tez. sa szybsze, dwuwarstwowe ale nie zamienilbym sie. nastepna jaka kupie to bedzie rowniez pioneer. drogo mowicie. to jest wzgledne. ja placilem ponad 600 zl za pioneera 107d. tak to porownujac to obecnie wszystko jest tanie. no dobrze juz mowie czemu: litki sa glosne i maja slaba jakosc wypalania dvd. oczywiscie mozna znalezc taki nosnik ktory bedzie sie dobrze wypalal w litku ale ta glosna praca jest DOBIJAJACA. pioneera w porownaniu z litkiem wogole nie slychac. ale sie rozpisalem a mialo byc krotko :)

Raferti 07.01.2005 09:17

Witam - jestem nowy (jednak od wielu m-cy przeglądam to forum). Ja dołączyłem do użytkowników Lite-On...
Co do "wojny" Lite-On vs. LG - moim zdaniem jest ona bez sensu... jednak muszę przyznać rację, iż ostatnio LG się popsuło - mój brat ma nagrywarkę LG DVD i nie powiem, aby z nią było OK... Podobnie jak z moją nagrywarą DVD w laptopie Matshita (Panasonic)... kicha..., ale może to zależy od modeli?

szunaj 07.01.2005 09:06

Chcę podzielić się z wami opnią na temat NEC-a 3500
Praccuje cico
wypaliłem około 100 płyte i zepsułem 5-7 jestem zadowolony z jakości wypalonych płytek (to znacz że odtwarza na wszystkich stacionarkach a było ich sporo i firm naprawdę egzotycznych)te popsute to chyba nie była wina palnika ale ja się na tym nieznam.
Wypalałem na różnych nośnikach i wydaie mi się że te leprzych firm sa lepiej wypalone szypciej je wczytuje na stacionarnym
Zaznaczam że mnie zależało na jakości wypalanych płytek nie na szypkości dostępu ani na szypkości wypalania (choć x2 a x4 to odczuwalna różnica jak siedzisz i czekasz)
Nie wypałałem dużo CD bo mam inną nagrywarkę do CD "LG"lecz zauważyłem że NEC lepiej zczytuje płyty zabezpieczone może nie najnowszymi zab. te płyty CD co wypaliłem były ok.
Zauważyłem że płyty DVD (słabych firm)nagrane na Litku nie wiem modelu NEC żle odczytuje lecz to wina wypalenia bo DVD ROM też robi błędy
Ja ogólnie jestem zadowolony z tego napędu jeśli to komuś pomogło w wyboże to się cieszę

Koolo 07.01.2005 07:30

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Nieprawda! :nie:

Na forum masz tysiące wykresów, opinii, instrukcji @, zmian biosów, metod reanimacji, ect., ect. ...

Na palcach ręki wymienić by rzeczy których z Litkiem zrobić nie można :czytaj:

:>

Ja tak naprawdę znalazłem tylko jedną rzecz której na lite-on zrobić nie można a mianowicie spokojnie nagrywać płyt poza tym wszystko super ;-)

Feyd Rautha 07.01.2005 00:27

Właśnie jutro kupuję (o ile będzie ;)) NEC-a 3520. Cóż, kombinowałem ostro. Pomimo, że mam już CDRW - LiteOna LTR 52327S i jestem z niego zadowolony to zdecydowałem się na NEC-a. Wydaje się być napędem najbardziej rozwojowym (zapis DVD-R DL), poza tym niezłe wyniki testów na CDRinfo.com Zobaczymy jutro jak się będzie sprawował... Dam znań

bart87 07.01.2005 00:02

Niedawno doczytałem co to jest ten bitsetting (google rulez!) i cóż.. jestem bardzo przychylny temu rozwiązaniu! :) A w oryginalnych firmware'ach tez dają bitsetting? Czy tylko w zmodowanych? I właściwie czy ten bitsetting ma jakieś wady? Coraz bardziej jestem za pomysłem kupienia NECa! :)

maniek997 06.01.2005 23:50

Już są zmodowane biosy do Neca 3520 http://www.micheldeboer.nl/firmware/index.html
z bitsettingiem.
maniek

bart87 06.01.2005 22:18

Ja mimo wszystko cały czas jestem za NECiem.. Co prawda, pojawił się nowy Pioneer DVD-109, ale jest on na chipie NECa, co świadczy chyba o jakości napędów NECa. Myślę, że możliwości tych dwóch napedów będą porównywalne. NEC może mieć ewentualnie problem z zabezpieczaniami (SD 2.9+), choć właściwie to też nie jest pewne, bo żadnego porządnego testu jeszcze nie było. Do tego pozostaje sprawa firmware - mozliwe przecież, że nowsze wersje firmware'u poprawią tą dysfunkcję. Co do odczytu, z którym był problem w ND-3500AG:

"The ND-3520A has very good DVD error correction capabilities and has proven to be a fast reader."

Więc chyba wszystko jasne. :) Wypowiedź pochodzi z cdrinfo.com, więc z dość wiarygodnego serwisu. Forumowicze - wypowiadajcie się na temat tego napędu, nawet jeżeli go (jeszcze) nie posiadacie!

Ja mam jeszcze jedno pytanie - o co chodzi z bitsettingiem i rozpoznawianiem płyt przez stacjonarki jako DVD-ROM? I czy ktokolwiek ma informacj nt. bitsettingu w NEC ND-3520?

Pozdrawiam!

legion 06.01.2005 20:40

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Dominowanie pionka nad Neciem skonczylo sie z wprowadzeniem przez NECa modelu 2500, wiec juz od dosc dawna nie dominuje ...

moze i tak ale jednak lepsza optyke ma pionek niz nec (choc sa na takich samych chipsetach) ale niewiem jak jest w 3520 podobno nowa jakosc jak czytalem happy :D specow forumowiczow ze jest dobrze ale zobaczymy jak dopracuja do niego biosy :D

pawelblu 06.01.2005 20:18

Cytat:

Napisany przez legion
no ciekawe zobaczymy czy pionek bedzie dalej dominowal nad nec'ami :D

Dominowanie pionka nad Neciem skonczylo sie z wprowadzeniem przez NECa modelu 2500, wiec juz od dosc dawna nie dominuje ...

Marxter 06.01.2005 19:53

Cytat:

Napisany przez legion
no kolego kupujesz i masz dopiero w styczniu :D a jak kupisz w Polsce to w lutym :D

Olewam czekanie na Pionka. Wezmę Neca, tylko niech się pojawi w hurtowni (mają być albo jutro albo w poniedziałek). :P

legion 06.01.2005 19:43

Cytat:

Napisany przez Marxter
Można kupić czy zamówić ? Podobno mają być dopiero pod koniec stycznia, czyli ok połowy lutego w Polsce.

no kolego kupujesz i masz dopiero w styczniu :D a jak kupisz w Polsce to w lutym :D

Marxter 06.01.2005 19:30

Cytat:

Napisany przez legion

09 juz mozna kupic za 79 eu

Można kupić czy zamówić ? Podobno mają być dopiero pod koniec stycznia, czyli ok połowy lutego w Polsce.

legion 06.01.2005 19:26

109 juz mozna kupic za 79 eu

Conti 06.01.2005 13:17

Czyżby Pioneer na nowym chipie Nec'a. No to chyba mamy już 2 ciekawe napędy :) .
Teraz to będzie Nec 3520 vs Pioneer A09 vs Litek XXXX :taktak:

pawelblu 06.01.2005 11:33

nowy Pionek A09 :)
http://www.cdrinfo.com/Sections/News...x?NewsId=11982

"The drive will offer DVD-R Dual Layer compatibility through a firmware upgrade once the DVD-R Dual Layer specification has been officially approved by the DVD Forum. The write speed for selected DVD-R Dual Layer and +R Double Layer media types can also be increased to 6X through this firmware upgrade. The +RW Alliance is now finalising the +RW 8X format and the product can be enhanced to support this media through a firmware upgrade once the +RW 8X specification has been officially approved by the +RW Alliance. "

8 )

Conti 05.01.2005 18:43

Nie zgodzę sie z tym, że płyty pękają tylko, czy przeważnie w napędach LG.
Sąsiadce strzeliła w Liteonie cdrw 52x24x52x (wiem, bo sam wyciągałem szczątki płyty. Napęd poszedł do piachu :( , na gwarancji się ironicznie uśmiechali - "uszkodzenie mechaniczne").

Swoją drogą LG ma parę niezłych nagrywarek, po prostu są też inne - może nie tyle wyraźnie lepsze, co bardziej hmmm poddające się modyfikacjom i/lub wspierające więcej funkcji.
Ale jak ktoś ze znajomych pyta się mnie co kupić a wiem, że G wie o kompach to mu polecam albo NECa albo właśnie LG - są "prostsze" w użytkowaniu niż LiteOn (a już szczególnie napędy cdrw).

VIZZARD 05.01.2005 18:39

Cytat:

Napisany przez nowak
tylko Manta ma problemy- dwa te same modele, a zachowują się inaczej, ale to podobno badziewie gorsze od LG (he he).

Manta nie jest wbrew pozorom takim badziewiem :nie:

Z płytkami radzi sobie bardzo często o wiele lepiej niż niejedna firmówka :taktak:

VIZZARD 05.01.2005 18:25

Cytat:

Napisany przez pawelblu
- pewnie o czyms swiadczy ... ale LiteOn teoretycznie tez ma 24 mies gwarancji ||
- no i co z tego ?? To jest parametr czysto abstrakcyjny. Nie zdarzylo mi sie kiedykolwiek spotkac kogos kto powiedzialby - tak zgadza sie - moj naped przetrwal tyle ile deklaruja w MTBF. Powiem wiecej - jezeli jakas marka "chwali" sie tym parametrem to wiadomo ze nie ma nic dobrego do zaoferowania.
- rotfl !! Te dane sa wrecz przezabawne :) LG utracilo dominacje juz baaardzo daaawno temu.

"LG czyta wszystko co mu sie zapoda" - CD-ROM 52x czyta tak ze potem jest nie do uzytku. Slyszales moze o pekajacych plytach w CD-ROMach 52x LG ??

Druga pamietna wpadka z LG i Mandrake :)

Wracajac do tematu. Nagrywarki LG od 12x to niezle sprzety (ale nie z powodow podanych powyzej, tylko dlatego ze dobrze pala :) ), ale trzeba pamietac o tym ze konkurencja jest duza i w tej samej cenie mozemy dostac produkt po prostu lepszy.

LG swoich zwolennikow ma, fakt jest ich malo, ale nie jest to naped zapomniany, tylko powiedzmy nie jest jakos specjalnie atrakcyjny.

Byłeś szybszy, ale ...

Zadziwiające podobieństwo wypowiedzi :mruga:

VIZZARD 05.01.2005 18:21

Cytat:

Napisany przez Grzegorz_n
Dowiedziałem się kilku rzeczy na temat LG i powiem szczerze, ze bardziej one mnie przekonują niż opinie użytkowników, które często brzmią:
"Wybrałbym Liteona. Sam mam Liteona, wypaliłem już 20 płytek i wszystko jest OK"

Nieprawda! :nie:

Na forum masz tysiące wykresów, opinii, instrukcji @, zmian biosów, metod reanimacji, ect., ect. ...

Na palcach ręki wymienić by rzeczy których z Litkiem zrobić nie można :czytaj:

Cytat:

- LG (powiedzmy GSA-4163) ma 2 lata gwarancji - to pewnie o czymś świadczy

Żadna rewelacja

Większość obecnie sprzedawanych napędów ma taką gwarancję, np. Liteon :D

Cytat:

- obliczony jest na 100.000 godzin pracy - inne na ok. 70.000

Ciekawe, jak to liczą? :idea:

Na kalkulatorze?

Dla mnie teoria - w ogóle niepotrzebna :nie:

Cytat:

- udział LG w rynku (urządzenia optyczne) to ok 60% - 40% to cała reszta

To plotki :na_ucho:

Cytat:

- same najlepsze opinie w testach wykonywanych przez inne europejskie kraje
itp.

No!

To już coś!

Tylko

Cytat:

Dziwi mnie fakt, że prawie wszyscy w dziwnie "zgrabny" sposób pomijają rozważania na temat zakupu LG
i cały czas zastanawiam się skąd się to bierze i gdzie tkwi przyczyna.

No właśnie! :idea:

:>

nowak 05.01.2005 18:06

Mimo wszystkich niepochlebnych opinii o LG jestem szczęśliwym posiadaczem GSA-4160(A300), nie mam problemu z wypalaniem, stacjonarki to łykają ,tylko Manta ma problemy- dwa te same modele, a zachowują się inaczej, ale to podobno badziewie gorsze od LG (he he). Minusy? Może ktoś zauważył, ja na razie nie. Chętnie poznam konstruktywne opinie innych o LG.

pawelblu 05.01.2005 18:03

Cytat:

...
Mało kto piszę o takich sprawach jak:
itp.

- pewnie o czyms swiadczy ... ale LiteOn teoretycznie tez ma 24 mies gwarancji ||
- no i co z tego ?? To jest parametr czysto abstrakcyjny. Nie zdarzylo mi sie kiedykolwiek spotkac kogos kto powiedzialby - tak zgadza sie - moj naped przetrwal tyle ile deklaruja w MTBF. Powiem wiecej - jezeli jakas marka "chwali" sie tym parametrem to wiadomo ze nie ma nic dobrego do zaoferowania.
- rotfl !! Te dane sa wrecz przezabawne :) LG utracilo dominacje juz baaardzo daaawno temu.

Cytat:

Ci którzy używają LG twierdzą, że czyta wszystko co mu się "zapoda" - moze dłużej pomyśli ale przeczyta.

Do tego wszystkiego dołączę do poczytania jeszcze TEN POST

Przepraszam - miałem zamiar rozpisać się trochę na ten temat
ale niespodziewanie zadzwonił telefon i jestem zmuszony wyjechać.
Więc może ktoś ma ochotę wypowiedzieć się na temat LG ???

Pozdrawiam
Grzegorz

"LG czyta wszystko co mu sie zapoda" - CD-ROM 52x czyta tak ze potem jest nie do uzytku. Slyszales moze o pekajacych plytach w CD-ROMach 52x LG ??

Druga pamietna wpadka z LG i Mandrake :)

Wracajac do tematu. Nagrywarki LG od 12x to niezle sprzety (ale nie z powodow podanych powyzej, tylko dlatego ze dobrze pala :) ), ale trzeba pamietac o tym ze konkurencja jest duza i w tej samej cenie mozemy dostac produkt po prostu lepszy.

LG swoich zwolennikow ma, fakt jest ich malo, ale nie jest to naped zapomniany, tylko powiedzmy nie jest jakos specjalnie atrakcyjny.

Grzegorz_n 05.01.2005 17:39

Witam Wszystkich :)

Pozwolicie, że przyłączę się do dyskusji - sam mam dylemat jaką nagrywarkę wybrać.

Dziwi mnie fakt, że prawie wszyscy w dziwnie "zgrabny" sposób pomijają rozważania na temat zakupu LG
i cały czas zastanawiam się skąd się to bierze i gdzie tkwi przyczyna.

Sam skłaniam się w kierunku LG pomimo tego, ze większość userów pisze tu o Liteon, NEC, BENQ.

Dowiedziałem się kilku rzeczy na temat LG i powiem szczerze, ze bardziej one mnie przekonują niż opinie użytkowników, które często brzmią:
"Wybrałbym Liteona. Sam mam Liteona, wypaliłem już 20 płytek i wszystko jest OK"

Mało kto piszę o takich sprawach jak:
itp.

Ci którzy używają LG twierdzą, że czyta wszystko co mu się "zapoda" - moze dłużej pomyśli ale przeczyta. Podobnie jest z nagrywaniem.

Do tego wszystkiego dołączę do poczytania jeszcze TEN POST

Przepraszam - miałem zamiar rozpisać się trochę na ten temat
ale niespodziewanie zadzwonił telefon i jestem zmuszony wyjechać.
Więc może ktoś ma ochotę wypowiedzieć się na temat LG ???

Pozdrawiam
Grzegorz

VIZZARD 05.01.2005 17:10

Cytat:

Napisany przez maniek997
Weź SAMSUNGA :taktak:

:spoko:

Tak gdzieś z kilogram :>

maniek997 05.01.2005 16:51

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Weź TDK :taktak:

Weź SAMSUNGA :taktak:

VIZZARD 05.01.2005 15:29

Cytat:

Napisany przez rbernacik
Witam. prosze o porade. Kupic Plexa 716 czy moze TDK 1616 TDK to jednak 100 zl mniej ale jezeli Plexto jest wyraznie lepszy to wole dolozyc.

Weź TDK :taktak:

VIZZARD 05.01.2005 15:28

Cytat:

Napisany przez rbernacik
Witam. prosze o porade. Kupic Plexa 16 czy moze TDK 1616??? TDK to jednak 100 zl mniej ale jezeli Plexto jest wyraznie lepszy to wole dolozyc.

Weź Plexa :taktak:

Grzegorz71 05.01.2005 15:19

po kursie 0.1359 za koronę jakieś 323,50zł.

maniek997 05.01.2005 15:08

Cytat:

Napisany przez Grzegorz71

Fajnie się czyta;)
Ile to jest na nasze::)

Mechaniku k testům dodala firma: Abacus Computer
Cena: 2 380,- (včetně DPH - předpokládaná)
maniek

icemac 05.01.2005 14:24

dwa takie same maile FAJNIE :mruga:

rbernacik 05.01.2005 14:11

Witam. prosze o porade. Kupic Plexa 716 czy moze TDK 1616 TDK to jednak 100 zl mniej ale jezeli Plexto jest wyraznie lepszy to wole dolozyc.

rbernacik 05.01.2005 14:10

Witam. prosze o porade. Kupic Plexa 16 czy moze TDK 1616??? TDK to jednak 100 zl mniej ale jezeli Plexto jest wyraznie lepszy to wole dolozyc.

Grzegorz71 05.01.2005 11:53

Recenzja Nec 3520

http://www.cdr.cz/a/12810

legion 05.01.2005 11:31

http://cdrinfo.com/Sections/Reviews/...rticleId=11859
test nec 3520

legion 05.01.2005 11:26

Cytat:

Napisany przez slawekj
Dane z testu nagrywarek Chip 12/2004.

znowusz chip @slawek oni dla mnie sa nie wiarygodni czasami pisza artukul nie z tej ziemi :)

slawekj 05.01.2005 09:04

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez mensir67pl
Panie slawku to recznie wystukales czy jakis program tak ladnie raportuje??

Dane z testu nagrywarek Chip 12/2004.

mensir67pl 05.01.2005 00:27

Cytat:

Napisany przez slawekj
Odczyt zabezpieczonych płyt z danymi:
Safe disk 2.9 (Sacred)
Czas ripowania [s] 2760
Poprawność kopii-nie

Obsługiwane tryby zapisu:
TAO (track at once)-tak
DAO (disk at once)-tak
RAW DAO -nie
RAW DAO 16-tak
RAW DAO 96-tak
SAO (session at once)-tak
RAW SAO -tak
RAW SAO 16-tak
RAW SAO 96-tak
IPW (incremental packet writing)-tak
Mount Rainer-nie

Panie slawku to recznie wystukales czy jakis program tak ladnie raportuje??

slawekj 05.01.2005 00:06

Cytat:

Napisany przez Forebode
A mógłbyś podać podobną specyfikację, tylko tym razem BenQ 1620?

Safe disk 2.9 (Sacred)
Czas ripowania [s] 2760
Poprawność kopii-nie

Obsługiwane tryby zapisu:
TAO (track at once)-tak
DAO (disk at once)-tak
RAW DAO -nie
RAW DAO 16-tak
RAW DAO 96-tak
RAW SAO -tak
RAW SAO 16-tak
RAW SAO 96-tak
Mount Rainer-nie

Forebode 05.01.2005 00:02

A mógłbyś podać podobną specyfikację, tylko tym razem BenQ 1620?

slawekj 04.01.2005 23:57

Cytat:

Napisany przez Forebode
Nie jak ktoś ma ograniczone fundusze :) To jak w końcu z tymi zabezpieczeniami na NEC 3500A? Czyta płyty RAW DAO? Da się skopiować safedisc 2.9?

Safe disk 2.9 (Sacred)
Czas ripowania [s] - 1945
Poprawność kopii -tak

Obsługiwane tryby zapisu
TAO (track at once)-tak
DAO (disk at once)-tak
RAW DAO -nie
RAW DAO 16-nie
RAW DAO 96-tak
RAW SAO -tak
RAW SAO 16-nie
RAW SAO 96-tak
Mount Rainer-nie

legion 04.01.2005 23:35

Cytat:

Napisany przez Forebode
Nie jak ktoś ma ograniczone fundusze :) To jak w końcu z tymi zabezpieczeniami na NEC 3500A? Czyta płyty RAW DAO? Da się skopiować safedisc 2.9?

no przeciesz pisalem juz :D ze sd najlepiej sobie litek radzi a nec ma problemy

Forebode 04.01.2005 22:55

Cytat:

Napisany przez legion
zawsze nec'a 3520 mozna wymienic na cos innego jak bedzie zle :D

legion 04.01.2005 22:09

zawsze nec'a 3520 mozna wymienic na cos innego jak bedzie zle :D

Marxter 04.01.2005 17:23

Cytat:

Napisany przez Turboni
z ocena tego napedu bedzie ciezko bo jeszcze nikt go dokladnie nie przetestowal :(

ale sadzac ze to nec to bedzie dobry - nowy uklad sterujacy.

ale niestety ktos musi byc pierwszy i go kupic zeby przetestowac :)

Być może jutro będę miał NECa 3520A to dam znać jak się sprawuje. ;)

Tylko, że cały czas kusi mnie Toshiba SD-R5372 :)
...jest jeszcze LiteOn SOHW-1673S 8 )

Zobaczymy.

Turboni 04.01.2005 16:50

z ocena tego napedu bedzie ciezko bo jeszcze nikt go dokladnie nie przetestowal :(

ale sadzac ze to nec to bedzie dobry - nowy uklad sterujacy.

ale niestety ktos musi byc pierwszy i go kupic zeby przetestowac :)

kraluk 04.01.2005 16:48

A co sądzicie o Nec'u 3520??? Przymierzam się właśnie do jego zakupu i chciałbym jeszcze przed kupnem poznać jakięs opinie na jego temat...

Forebode 04.01.2005 16:34

No dobra, poczytałem do połowy jak na razie temat o BenQ 1620 i dowiedziałem się z niego o problemach z płytkami nagranymi w RAW-DAO. Nagrywa je ale nie chce odtwarzać. Nie wiem czy to się zmieni w przyszłości, ale podobno jest to taka polityka firmy... Wracając do głównego wątku - mam mały dysk i chce zrzucać co jakiś czas większość danych na płytki, ale muszę przyznać że napęd będzie mi bardzo potrzebny do nagrywania/kopiowania gier na PS2 (bardziej do nagrywania z obrazów), które są w tym trybie (chyba żę się mylę). No i teraz pytanie - czy NEC 3500 radzi sobie z tymi zabezpieczniami czy nie bardzo? Bo z Twojej odpowiedzi wynika że tylko LiteOn nie ma z nimi kłopotów. To jak to w końcu jest?

A co do Pioneera to sam widzisz. Odpada ze względu na zabezpiecznia.

Dzięki i podrawiam.

PS. Chętnych do pomocy/porady zapraszam też na GG.

karel48 04.01.2005 00:23

Jak do 300 pln to Ci już został tylko Litek na placu boju uwzględniając Twoje potrzeby - odnośnie tej "awaryjności" się nie wypowiadam ale dodam ,że jeśli chodzi o serwis litka to drugiego takiego nie znajdziesz.Sa tacy którzy kupili dawno dawno temu model 401S a dzisiaj mają 3 lub 4 model litka płacąc tylko za ten pierwszy więc tą awaryjnością bym się nie przejmował.Ale żeby nie być stronniczym (przecież jestem właścicielem litka) to ja polecam Pioneera 108 - nagrywa i czyta bardzo dobrze ,nie jest wybredny,nieawarjny,DVD-RAM też mu niestraszne ale ma dwie wady :
1. kiepsko z zabezpieczeniami (safe disc ponoć do 2.5)
2. najważniejsza - niedostępny dla Ciebie ze względu na te 30 pln powyżej założonego budżetu (chyba że wejdzie 109 to cena 108 spadnie - czekanko).

Forebode 03.01.2005 23:40

No pięknie, poczytałem i jak wielu mi podobnych się pogubiłem... Popatrzyłem trochę na allegro, zajrzałem też na stronę chiplab. Dowiaduję się w sumie że w miarę dobrą inwestycją jest NEC 3500A, no ale nie wiem jak będzie sobie radził z odczytem płyt zabezpieczonych (wyczytałem że LiteOn pod tym względem jest lepszy). Ważne dla mnie jest przede wszystkim nagrywanie plików .bin/.cue i archiwizacja danych (mp3, zdjęcia, dokumenty, filmy itp.), oraz wcześniej wspomniany odczyt płyt zabezpieczonych (to w mniejszym stopniu). No i zacząłem się wachać... LiteOn może byłby dobry ale słyszałem opinie że jest awaryjny. I oczywiście na allegro znalazłem nagrywarkę BenQ http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38445151 . Bardzo proszę o jakąś radę, nie chcę nagrywarki o jakichś super możliwościach, oby tylko spełniała ww. warunki i żeby nie trzeba jej było zanosić co 3 miesiące do serwisu... Zaznaczam że planuję zakup nagrywarki do 300 zł więc nie piszcie mi "kup NECa 3520", no chyba że ktoś ma cynk o ew. spadku cen.

legion 03.01.2005 22:34

Cytat:

Napisany przez GUMI70

"no nie jest zla ale sa lepsze i tansze lub za te same pieniadze"-LEGION

może je wymienisz ?

prosze cie bardzo :)

nec 3500.............275zl :spoko: :ysz:
nec 3520.............309zl :spoko: :ysz:
liteon 1653...........279zl box/oem 259zl :spoko:
lg 4360b..............315zl :ysz:
lg 4363b..............335zl :ysz:
pioneer 108d........335zl :spoko:
liteon 1633S.........269zl box/oem 255zl :spoko:

nimal 03.01.2005 12:44

na dvdram nie ma sie co napalac jesli nie widzi sie zastosowania juz teraz - kompatybilnosc zerowa (prawie), wiec taka plyte na 90% tylko samemu mozna potem odczytac
za to ma mozliwosci jakich nie daje zaden inny standard dvd
no i rezygnacja z roziwjania standardu...

co do 800 i wiekszych plyt:
Vizzard oczywiscie ma racje :) szczegoly w testach na glownej :)
z drugiej strony ma to marginalne znaczenie - plyty drogie i nie do konca kompatybilne ze wszystkimi napedami, lepiej juz za duzy plik przepalic na dvd, w koncu po to sie kupuje naped dvd ^_^

VIZZARD 03.01.2005 11:49

Cytat:

Napisany przez GUMI70
mam jeszcze jedno pytanie jak jest znagrywaniem dużych płyt cd 800, 870, 900 mb. czy nagrywanie takich płyt to już standard ?
i jeszcze kwestia dvd ram- z tego co widze to tylko LG obsługuje ten format- ma ktoś doświadczenia w tej kwesti

Jeżeli chodzi o DVD-RAM - to faktycznie chyba tylko LG

Ale zobacz TU :czytaj:

A co do dużych płyt CD - to nie jest to takie oczywiste :nie:

Nie wszystkie nowe nagrywarki DVD sobie z tym radzą :smutny:

GUMI70 03.01.2005 11:22

mam jeszcze jedno pytanie jak jest znagrywaniem dużych płyt cd 800, 870, 900 mb. czy nagrywanie takich płyt to już standard ?
i jeszcze kwestia dvd ram- z tego co widze to tylko LG obsługuje ten format- ma ktoś doświadczenia w tej kwesti

VIZZARD 03.01.2005 01:31

Cytat:

Napisany przez GUMI70
wczoraj pochwaliłem sie kolesiowi że mam zamiar kupić nagrywarkę dvd i napomknąłem o tym LG 4160b. a ten mi na to że jeśli nagrywarka dvd to tylko yamaha

A ten twój koleś to chyba się z filmu "RRRRrrrr" urwał ^_^

sonon 03.01.2005 01:24

Cytat:

Napisany przez GUMI70
wczoraj pochwaliłem sie kolesiowi że mam zamiar kupić nagrywarkę dvd i napomknąłem o tym LG 4160b. a ten mi na to że jeśli nagrywarka dvd to tylko yamaha. no i co wy na to bo na tym forum to nie widziałem wypowiedzi o yamahach.

No bo YAMAHA nie robi komputerowych palników DVD, robi jedynie stacjonarne nagrywarki, do nagrywania audycji z TV. Ze dwa albo trzy lata temu YAMAHA wycofała się z rynku napędów optycznych dla komputerów. To smutne, bo ich napędy zawsze trzymały wysoki poziom, a ich ostatnia nagrywarka cdrw, YAMAHA F1 to kultowy napęd, mało który może się z nim równać możliwościami. O jego kultowości świadczą jego ceny na allgro :->

GUMI70 03.01.2005 01:15

wczoraj pochwaliłem sie kolesiowi że mam zamiar kupić nagrywarkę dvd i napomknąłem o tym LG 4160b. a ten mi na to że jeśli nagrywarka dvd to tylko yamaha. no i co wy na to bo na tym forum to nie widziałem wypowiedzi o yamahach.

"no nie jest zla ale sa lepsze i tansze lub za te same pieniadze"-LEGION

może je wymienisz ?

LUDZE PRZEZ TO FORUM TO JA ZGŁUPIAŁEM -im dłużej go czytam tym bardziej nie wiem co mam kupić :blee: :nie: :sciana: :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:36.