Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   DLA NOWYCH USEROW !!!! z pytaniem co kupic za nagrywarke DVD!!!!!! (https://forum.cdrinfo.pl/f15/dla-nowych-userow-pytaniem-co-kupic-za-nagrywarke-dvd-44017/)

demek 29.05.2005 21:06

@ggaall
pioneer 109d

@VIZZARD
nie mow mi ze wina napedu ze gowniana plyta przestaje dzialac po jakims czasie bo axe od verba co byla seria tez dzialaja:)

ggaall 29.05.2005 20:48

?

ggaall 29.05.2005 20:47

tytul?

witam
to moj pierwszy post na jakimkolwiek forum wiec jak cos robie nie tak to bez bicia a powoli wytlumaczyc to nie bedzie spiec ;)... mam dylemat :D hehe bo chodzi wlasnie o nagrywarke, do tej pory mialem zwyklego teac w540e dobrze sie spisywala ale cos zaczela przerwyac i ogolnie mnie juz denerwuje, wracajac do tematu szukam wlasnie czegos tez tak samo dobrego ale dvd wewnetrzne cena do 300 moze ktos mi poda jakis dobry model z ktorego mozna byc zadowolonym :) raczej chcialbym by nagrywala dvd-+dl itp itd zeby pozniej nie bylo na przyszlosc problemow ze czegos nie ma
pozdrawiam moze ktos to w ogole to przeczyta :D

VIZZARD 29.05.2005 20:47

Cytat:

Napisany przez demek
dobre nosniki (verbatim, tdk na innych dla siebie nie nagrywalem wiec trudno cos powiedziec np na temat platinum ktore tez sa dobre) - nie ma problemu plyty czytaja sie do dzis
nagrywane na axe, esperanza, titan(i)um byly czytane na poczatku potem lezaly 2 miesiace i juz ich nie czyta nic
wiec to juz chyba wina nosnika czyz nie?:)

Chyba napędu :idea:

:>

demek 29.05.2005 20:41

dobre nosniki (verbatim, tdk na innych dla siebie nie nagrywalem wiec trudno cos powiedziec np na temat platinum ktore tez sa dobre) - nie ma problemu plyty czytaja sie do dzis
nagrywane na axe, esperanza, titan(i)um byly czytane na poczatku potem lezaly 2 miesiace i juz ich nie czyta nic
wiec to juz chyba wina nosnika czyz nie?:)

greg200 29.05.2005 19:50

????
Czegoś chyba nie kumam ? Czy potrafisz mi to wyłuszczyć ?
Płyty ? Napedu ?
To moze powiedz kiedy jest wina płyty, a kiedy napedu.
I nie chce byc tu zle zrozumiany - uwazam Pionka za jeden z lepszych wypalarek / inaczej bym go nie kupił/, ale rzetelność to rzecz nadrzędna.

demek 29.05.2005 19:35

dziwne bo nie zdazylo mi sie zeby nie mogl czegos przeczytac co sam nagral.....aczkolwiek widzialem problem ze po 2 miesiacach nie mogl tego zrobic po nagraniu.....ale zaraz po nagraniu czytal wiec to raczej wina plyty

greg200 29.05.2005 18:24

Witam !! ten topic sledziłem zanim kupiłem Pionka.
Zgadzam sie z Vizzardem / a przy okazji z Demkiem równiez / - pionek nagra na kazdym nosniku / o ile go zobaczy - sic./, tyle ze nie zawsze potrafi odczytac co sam zapisał. Za to zapisuje naprawde niezle, gdyz nawet "liche" odtwarzacze czytają wszystko / łącznie z tym czego on sam nie potrafi odczytac po uprzednim nagraniu/. Nadmienie ze Pionek / DVR-109 / zobaczył jakies tam badziewne Omeg,i które dostałem od kolegi nie bedącego w temacie. Co mnie jednak ostatnio zadziwiło to fakt, ze nie mogłem odtworzyc danych nagranych na płytach TDK, przy czym zarówno LiteOn jak i LG ktore posiadam w innym kompie, widziały te płyty bez problemu.
Dodam tylko ąe problem wystąpił juz w Pionku z nowym biosem 1.50.
Ogólnie jestem zadowolony z tego Pionka - jest cichy i szybki - dobrze jednak by było zeby czytał to, co sam nagrywa.

---pozdrowienia---
Greg200

VIZZARD 26.05.2005 23:45

Cytat:

Napisany przez demek
no bo nagrac nagra wszystko ale ile wynalazki wytrzymaja? - o to mi chodzilo grrr

Ahaaaaaaa ...

||

demek 26.05.2005 14:56

no bo nagrac nagra wszystko ale ile wynalazki wytrzymaja? - o to mi chodzilo grrr

VIZZARD 26.05.2005 14:27

Cytat:

Napisany przez demek
to juz chyba zalezy na jak duzym wynalazku nagrasz:D

A mówiłeś, że na Pioneerze nie ma to znaczenia :czytaj:

||

demek 26.05.2005 13:58

to juz chyba zalezy na jak duzym wynalazku nagrasz:D

VIZZARD 26.05.2005 12:51

Cytat:

Napisany przez demek
@VIZZARD
prawie dokladnie powiedziales to co chcialem :D

:mruga:

Cytat:

Napisany przez demek
a producent nie w zasadzie znaczenia bo wszystko nagra:)

Pozostaje jeszcze kwestia formalna

Czy jak już to nagra

To czy to odczyta ... :>

:D

demek 26.05.2005 12:03

@VIZZARD
prawie dokladnie powiedziales to co chcialem :D
lubu + i - a producent nie w zasadzie znaczenia bo wszystko nagra:)

VIZZARD 26.05.2005 10:29

Odpowiem za @demka:

Nie ma płyty, z którą Pioneer by sobie nie poradził :nie:

Prawda, że niedużo się pomyliłem? :>

BlackJack 26.05.2005 02:51

@ Demek

A jakie ten Pionek lubi nosniki + czy - ?
Oprocz Verbatimow na czy nagrywa najlepiej?

Pozdr.
BJ

demek 26.05.2005 00:33

zadaj sobie takie pytanie
czy zawiodles sie na pionku
1.zawiodles to rob co chcesz
2.nie zawiodles wymien na nowy model:)

qubik 25.05.2005 21:59

Cytat:

Napisany przez BlackJack
Mam problem.
Moj dotychczasowy Pioneer 106D juz nie nagrywa zadnych DVD+-RW ("blad kalibracji mocy") ani zadnych x4 (ten sam komunikat) - nawet na Verbatim Pastel.
Probowalem czyscic laser plyta czyszczaca i nic.......
Czy mozna go jeszcze uratowac? Zna ktos jakis serwis w okolicach Krakowa, Katowic (jestem z Chrzanowa)?

Druga sprawa:
Jakie plyty (+ czy -) bardziej "lubi" Pioneer 109 a jakie BenQ?

Pozdrawiam,
BJ

A to ciekawe bo ja też mam Pioneera 106D, i mam taki sam objaw z płytami dvd+rw co ty.
Ja mam czas do września bo gwarancja 2 lata, ale nie wiem czy go dam do serwisu.
Bo już mam Benq 1620, co do płyt nagrywam na + i wszystko ok.

polakT 24.05.2005 20:06

Cytat:

Napisany przez BlackJack
...
Czy mozna go jeszcze uratowac?
...

Możliwe ze już nie - po tej plycie czyszczacej. Takie ustrojstwo robi wiecej szkody niz daje pozytku - swoj cd tak załatwiłem :/

Ale nic nie mowi ze i u Ciebie kaszana...

BlackJack 24.05.2005 15:21

Mam problem.
Moj dotychczasowy Pioneer 106D juz nie nagrywa zadnych DVD+-RW ("blad kalibracji mocy") ani zadnych x4 (ten sam komunikat) - nawet na Verbatim Pastel.
Czy mozna go jeszcze uratowac? Zna ktos jakis serwis w okolicach Krakowa, Katowic (jestem z Chrzanowa)?

Druga sprawa:
Jakie plyty (+ czy -) bardziej "lubi" Pioneer 109 a jakie BenQ?

Pozdrawiam,
BJ

legion 24.05.2005 11:58

Cytat:

Napisany przez Bateau

Wale z mostu prosto ale mam kociokwik od dni paru, i 832s, ktorego jakosc zapisu na minusach doprowadza mnie do czarnej rozpaczy...

przeciesz wiadomo ze Liteon najlepiej sobie radzi z plusami ktore mozna przerobic na minusy jak ci na nich zalezy a cena plytki plus czy minus nie gra roli sa na tym samym poziomie :)

VIZZARD 23.05.2005 22:10

Cytat:

Napisany przez Bateau
Benq 1620Pro, juz prawie jestem zdecydowany... Jak nagrywaja sie na nim tansze plytki, np. minusy;) ? Do tzw. cheap dvd bedzie zatem dobry czy brac Nec 3520/3520;)?

Co do "minusów" było już w tym temacie :taktak:

A nawet jest topic który powstał raptem z tydzień temu

Właśnie traktujący o "minusach" i BenQ :czytaj:

Minimum wysiłku i sprawa jasna :taktak:

demek 23.05.2005 11:02

o mamo.....ja zdania nie zmienie wiec moj glos oddaj na.......kilka postow wyzej jest napisane:)

Bateau 23.05.2005 08:19

Benq 1620Pro, juz prawie jestem zdecydowany... Jak nagrywaja sie na nim tansze plytki, np. minusy;) ? Do tzw. cheap dvd bedzie zatem dobry czy brac Nec 3520/3520;)?

Wale z mostu prosto ale mam kociokwik od dni paru, i 832s, ktorego jakosc zapisu na minusach doprowadza mnie do czarnej rozpaczy...

naskaxp 23.05.2005 01:20

czym sie różnia te 2 bestie ?

witam !!!!
zakupuje nagrywarke DVD firmy BenQ i teraz mam do wyboru 2 modele:
BenQ DW1620
BenQ1620 Pro
zaznaczam ze model z dopiskiem PRO jest tańszy i na perzdmin panelu w przeciwienstwie do wersji bez PRO nie posiada loga Firmy BenQ...z tego co widze DW1620 lepiej wypada w testach i ogolnie,,,,ale czy warto doplacac?a może kupic lepiej Pionera P109 ???zwolenników pioniera i BenQ zapraszam do wpisywania sia..ciekawe ktorzy wygrają :)

legion 22.05.2005 17:02

Cytat:

Napisany przez Dragon
Jakiś pewny sklep (moze byc internetowy) gdzie mozna kupic benq??

www.tpc.pl :D
Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Tyle tylko, że BenQ okazuje się być takim rarytasem

Że po prostu nigdzie jej nie ma :nie:

Zwłaszcza, że BenQ to teraz juz przecież Plextor :D

fakt no prawie benoplex :D

VIZZARD 22.05.2005 16:11

Czyli to co zamówiłeś

To dobry wybór :taktak:

tomboy 22.05.2005 15:15

wolniejsza jest wedlug specyfikacji. np nagrywa z mniejsza predkoscia plyty DL i RW. Aczkolwiek pewnie i tak zazwyczaj bede nagrywal na +/-R.
Setek dziennie to nie wypalam, ale nie wypalam na biezaco tylko jak mi sie uzbiera, ze juz wolnego miejsca na hdd nie ma i wtedy trzeba wypalic jakies 100GB. Dlatego wlasnie chce kupic dvd-rw bo na cd-rw (16x) to mi sie nie chce nawet plyty wkladac.

VIZZARD 22.05.2005 14:07

Cytat:

Napisany przez tomboy
zamówiłem Benq, mam nadzieję ze dobrze zrobiłem. Mysle jeszcze czy moze zamienić, bo wszak z tych 3 co wymienilem jest najwolniejsza.

A na czym mianowicie ta wolność polega

I ile setek płyt dziennie wypalasz? :idea:

tomboy 22.05.2005 14:04

zamówiłem Benq, mam nadzieję ze dobrze zrobiłem. Mysle jeszcze czy moze zamienić, bo wszak z tych 3 co wymienilem jest najwolniejsza.

demek 22.05.2005 13:53

@tomboy
ja bym kupil pioneera ;) kupilem go i nie skopcil mi plyty jak narazie:)

MetalSlug 22.05.2005 13:02

BanQ faktycznie ciężko dorwać (mój znajomy kupił po ciężkich bojach). W takim przypadku jedynym korzystnym zakupem pozostanie LG. Do momentu aż jakiś producent zechce poprawić jeden z tych badziewnych modeli promocyjnie wyprzedawanych w supermarketach. Swoją drogą to kiedy coś poza LG zacznie obsługiwać DVD-RAM? To bardzo fajne płytki ale głupio że większość ludzi nie może ich otworzyć. :|

tomboy 22.05.2005 12:56

hmm, myslalem ze wszyscy mi poleca pioneera,a tu prosze. Benq sa na allegro i to w dosc dobrych cenach. Czyli Benq bedzie lepszy od pioneera?
Pozdrawiam

VIZZARD 22.05.2005 12:40

Tyle tylko, że BenQ okazuje się być takim rarytasem

Że po prostu nigdzie jej nie ma :nie:

Zwłaszcza, że BenQ to teraz juz przecież Plextor :D

Boger 22.05.2005 06:04

Bierz Benq :taktak:

LG nagrywa podobnie, ale nie mozna na nim przeprowadzac testow (na benku mozna).
Plusem LG jest za to obsluga dvd-ram. Jesli nie zalezy Ci na tym formacie to patrz wyzej ;)

tomboy 22.05.2005 02:28

Siema, mam pytanko, spedzilem pare godzin na czytaniu postow na tym forum aby dowiedziec sie jaka nagrywarke mam kupic i teraz mam jeszcze wiekszy mentlik niz wczesniej. Moze ktos mi napisac ktora nagrywarka bedzie lepszym wyborem. Powinna dobrze sobie radzic z odczytem cd-r, odczytem dvd-video, no i co najwazniejsze dobrze nagrywać zarowno cd-r jak i dvd-/+r.
Pod uwage biore napedy:
-Pioneer 109D
-Lg 4163B
-Benq DW1620
Która bedzie najlepsza?

demek 20.05.2005 23:46

@bart_3d
mozesz zrobic test w nero tej plytki? chcialbym porownac

Dragon 20.05.2005 22:38

Jakiś pewny sklep (moze byc internetowy) gdzie mozna kupic benq??

legion 20.05.2005 14:29

Cytat:

Napisany przez bart_3d
Verbatim 16x palony na Pionku 108 chyba z 8x (nie pamiętam)
Niestety nie widać Jitter bo coś mi się posypało i nie chce pokazywać.

ale i tak ladnie sie nagral plyta :)

bart_3d 16.05.2005 02:35

Ilość załączników: 1
Verbatim 16x palony na Pionku 108 chyba z 8x (nie pamiętam)
Niestety nie widać Jitter bo coś mi się posypało i nie chce pokazywać.

bart_3d 15.05.2005 23:58

Cytat:

Napisany przez slawekj
Nie testowałem Pioneer'a ale myślę analogicznie do innych napędów, że jest to prawidłowość.

Inny przykład: Zapis 8x.
Wyrażne uskoki. Jestem pewny, że w tych miejscach następuje zmiana wartości bufforu. :spoko:

:)

Miałem pionka 108 i bufor nigdy nie spadał mi do 0 (nie pamiętam jak było ze zmianą stref, ale w obrębie danej strefy na pewno nie).
Nagrywałem max. 12x.

Odrazu napiszę dla czego sprzedałem :)
1) chwilowo przestałem potrzebować palnika
2) Lubię postęp (teraz kupię pionka 109 albo Benq'a 1640
3) dostałem dobrą cenę

Ja nie jestem jakimś fanatykiem
Napiszę tylko, że Pionek to dobra nagrywarka
Zwaliły mi się tylko dwie płytki - Bulkpak (od TY) i jakiś Soniak
Poza tym tragicznie nagrała się jedna TDK -R na jaimś starszym biosie i 1 Hawk czyta się tylko 2x (też na starym biosie)
Jeżeli chodzi o uciekające dane z płyt to nie zaobserwowałem takiego problemu nawet na mediastorach
Kupiłem do testu parę płytek gorszej jakości (mediastore, hawk).
Nie mogę powiedzieć żeby nagrały się rewelacyjnie, ale wszystkie dobrze się czytają (z pełną prędkością, gładkie wykresy), niektóre +R mediastore z bitsettingiem czytają się 16x na Pionku 116, który natywnie nie obsługuje płyt +/-R
Oczywiście ja dane dla siebie nagrywałem na Verbatimach Azo i Pastelach (+R palą się trochę lepiej niż -R)
Jeżeli chodzi o testy to są one dla mnie istotne, ale zdają sobie sprawę z tego, że każdy napęd zwrace błędy trochę inaczej.
Potwierdzono to wielokrotnie porównując wykresy uzyskane na systemach przystosowanych specjalnie do testów płyt i na różnych nagrywarkach.
Rozbieżności czasami są bardzo duże.
Oczywiście czuję się spokojniej, jeżeli błędy na mojej płytce są niskie (w szczegulności PIF).
Skoro mowa o błędach, to mogę napisać, że pionek trochę gożej wypada w porównaniu z Benqiem jeżeli chodzi o Jitter.

Kupiłem ostatnio okazyjnie na allegro nagrywarkę NU z myślą o testach (jeżeli chodzi o nagrywanie to nie jest to rewelacja, a poza tym jest uszkodzona i nie czyta/nagrywa CD)-myślę, że 49zł za "tester" to niedużo (jakby ktoś chciał, to jeszcze mają.
Palnik ten zwraca PI/PIF i Jitter
Przetestowałem wszystkie nagrane na Pionku płytki i są OK.

Powiem na koniec, że następna nagrywarka jaką kupię to będzie pionek 109 albo benq 1640 chyba że międzyczasie wyjdzie coś ciekawego.

Pozdrawiam

bart_3d 15.05.2005 23:27

Jeżeli chodzi o korekcję, to pionek ma bardzo dobrą DVD, a z CD jest też nieźle. Ogólnie lepiej niż w NEC'u

Ed 15.05.2005 22:25

Czytałem ze NEC też nie ma najlepszej korekcji ... najmocniej skłaniam sie do pionka, mam nadzieję że w tygodniu sobie którąś kupię i będę mógł potestować :)

demek 15.05.2005 22:20

zastanow sie czy chcesz dobrze wypalac czy dobrze zczytywac a jakosc zapisu masz gdzies:)

Dorian 15.05.2005 22:05

Troszkę nie rozumiem tematu korekcji błędów. Jeszcze nie zdarzyła mi się płyta tak porysowana , której by żaden z napędów jakie miałem w przeszłości ani mam teraz nie odczytał. O swoje płyty dbam, a z pożyczonych nigdy nie miałem aż tak zniszczonych egzemplarzy.Trudno określić która nagrywarka ma najlepszą korekcję - za taką uchodził LiteOn ,ale ostatnio czytałem,że nawet Nec'owi udało się odczytać płytę , której nie odczytał chyba 1673...Nie wiem co doradzić. Co do nagrywania Pioneer lub Benq...co do odczytu wg. mnie cokolwiek.

Dodatkowo poczytaj sobie ten topic:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...9&page=2&pp=15
(post Kataryniarza )

demek 15.05.2005 21:55

poczytaj wstecz to sie dowiesz bo juz nie moge.......walkujemy w kolo jedno i to samo........
ale napisze
chcesz dobrze nagrany plyty to wez pioneera
chcesz super odczyt to wez cokolwiek innego:)

Ed 15.05.2005 19:26

Witam

Mam zamiar kupić nagrywarkę DVD, będę jej używał jako czytnik, oraz oczywiście do nagrywania :) zarówno płytek DVD jak i CD
Po przeczytaniu tego wątku zawęziłem wybór do poniższych nagrywarek:

1) Pioneer 109D
2) Toshiba 5372B
3) LG GSA-4163B
4) NEC 3520

Która z nich jest cichsza oraz posiada lepszą korekcję błędów?

demek 15.05.2005 18:48

uwazam ze slusznie wybrales i sie nie zawiedziesz:)

kmxx 15.05.2005 18:32

Cytat:

Napisany przez Aran
Witam,
Doradzcie mi jaka DVD-RW wybrac, ma troche nagrywac, niebedzie zadnego innego napedu wiec ma czytac dobshe plytki, miec szybki czas reakcji, jak bede cos przegrywal to raczej na jakis verbatimach albo tdk raczej gierki jakies...Troche poczytalem tu i owdzie ale decyzji podjac niemoge ;(...Jaka polecacie ?

Też dużo czytałem opinii na tym forum. Czekam teraz na Pioneera 109, który będzie wymieniony na mój uszkodzony napęd Liton 1653 (przestał czytać płyty CD.
Na podstawie opinii ułożyłem sobie listę nagrywarek:
1. Plextor 716
2. Pioneer 109
3. Benq 1620
4. LG 4163
Wybrałem w końcu pozycję 2.

bart132 15.05.2005 17:58

Ok wg waszych zalecen :) Nie sprzedaje ;]

legion 15.05.2005 17:29

Cytat:

Napisany przez bart132
Sprzedaz 3500A za 210 i kupno 3540 to opłacalna inwestycja ? A moze zmiana na cos innego ? Chyba ze najlepiej wogole nie zmieniac :p

@Dorian ma racje nie sprzedawaj 3500 :D
Cytat:

Napisany przez bart132
A czy za cene ok 250 zl kupie cos lepszego od 3500 ? Nie wiem jakis benq czy pionier ?

3500 jest na poziomie benq czy pionka ale mozesz sobie do kupic dodatkowa ktoras z nich :)

bart132 15.05.2005 15:35

A czy za cene ok 250 zl kupie cos lepszego od 3500 ? Nie wiem jakis benq czy pionier ?

Dorian 15.05.2005 15:10

A po cóż chcesz zmieniać 3500? Wykorzystuj dopóki nie padnie. Wydaje mi się po postach na forum ,że 3500 może nie prędkościami zapisu,ale pod innymi względami przewyższa 3520, a także 3540 , którego na forumach zagranicznych już nieco testowano i nie wypadł najlepiej. Gdybym miał możliwość kupiłbym jeszcze 3500 z dwe sztuki. Jestem bardzo zadowolony z tej nagrywarki.

bart132 15.05.2005 14:40

Sprzedaz 3500A za 210 i kupno 3540 to opłacalna inwestycja ? A moze zmiana na cos innego ? Chyba ze najlepiej wogole nie zmieniac :p

Sznaps_ 15.05.2005 08:09

cholera na wykresie sa 3 takie skoki a u mnie ta dioda gasnie co kilkanascie sekund podczas nagrywania
chociaz ten screen nizej to widac, ze ma wiecej takich rwań

VIZZARD 14.05.2005 23:42

Cytat:

Napisany przez demek
mozna raz to powiedziec ale nie wciskac kolesiowi co sie nie zna glupot....ja to chcialem delikatnie powiedziec ale napisales "Jak ktoś wierzy w napędy bez obudów - to nie ja robię z niego idiotę" wiec lubisz obrazac innych (chociaz wprost tego nie powiedziales wiec moze i go nie obrazasz.... ;) ) tak czy owak moim zdaniem przesadzasz a czy ktos moje zdanie podziela to juz inna bajka - pamietaj ze dobrze jest miec wlasne zdanie

a na koniec moge powiedziec :piwo: :piwo: i bez obrazy bo nic zlego na mysli nie mialem :)

O wypraszam to sobie!

O idiotach to ty zacząłeś :taktak:

Ja tylko nawiązałem :czytaj:

A swoje zdanie jest mieć dobrze

Ale niedobrze gdy wydaje się, że ono jest najważniejsze

I ze skutkiem natychmiastowym jego następstwem winna być określona reakcja, bo w ryja :podbite:

:nieee:

BTW A ty jak się nie znasz na rowerach lub samochodach

To też ci sprzedam wersję OEM bez ramy i drugą OEM bez blach? ???

demek 14.05.2005 23:31

mozna raz to powiedziec ale nie wciskac kolesiowi co sie nie zna glupot....ja to chcialem delikatnie powiedziec ale napisales "Jak ktoś wierzy w napędy bez obudów - to nie ja robię z niego idiotę" wiec lubisz obrazac innych (chociaz wprost tego nie powiedziales wiec moze i go nie obrazasz.... ;) ) tak czy owak moim zdaniem przesadzasz a czy ktos moje zdanie podziela to juz inna bajka - pamietaj ze dobrze jest miec wlasne zdanie

a na koniec moge powiedziec :piwo: :piwo: i bez obrazy bo nic zlego na mysli nie mialem :)

VIZZARD 14.05.2005 23:16

Cytat:

Napisany przez demek
tak tak specjalista od dogadywania i robienia z ludzi idiotow (np z nagrywarka bez obudowy)

zgryzliwy nie jestem ale nudzi mnie juz twoje zachowanie....bylo smieszne na poczatku ale potem jakos przestalo....przejadlo mi sie

przeszkadza ci ze polecam pionka? moze mam polecac litka bo tyle osob co go kupuje nie moze sie przeciez mylic ?

wez odpusc sobie czasami i nie pisz bo jak wspomnialem wczesnielem przestalo to juz byc zabawne

Jak ktoś wierzy w napędy bez obudów - to nie ja robię z niego idiotę :nie:

Ale odpuścić - bo ci się przejadło? :O

Bo ci coś tam przestało?

Bo ci się znudziło?

A kim ty jesteś ? ???

Przeczytaj swoje ostatnie posty i nie tylko ostatnie :czytaj:

"... znudziły mi się ..."

"... przejadło mi sie ..."

"... mnie testy nie interesują ..."

" ... robisz konkretna antyreklame ..."

" ... z mojego pioneera ..."

"... wezcie poczytajcie ..."

"... zmien nagrywarke ..."

Egocentryzm wieje halnym

Ja, mnie, mi, zrób to, zrób tamto, zrób siamto

Może ci posty do zatwierdzenia podsyłać, co?

Jak żart ci się podobał - to był dobry, tak?

A jak przestał ci się podobać - to co? To już jest be? ???

:rotfl:

Więc, żeby ten mały, aczkolwiek bardzo sympatyczny :offtopic: zakończyć

Polecamy wszystkim Pioneera :taktak:

A ja ze swojej strony obiecuję, że być może już niedługo

Znowu wymyślę coś zabawnego :mysz:

Ale na tyle krótkiego

Żeby ci się nie przejadło :jem:

Z wyrazami szacunku
Twój serdeczny Przyjaciel :czar:

:roza:

demek 14.05.2005 21:18

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Ja jestem specjalistą! ||

BTW Jak ci się znudziło - to nie pisz :czytaj: <= :nie:

To proste!

BTW2 @demek!

Nie bądź zgryźliwym tetrykiem :\

Dziś taki piękny dzień!

Wprost wymarzony na kupno Pioneera :D

tak tak specjalista od dogadywania i robienia z ludzi idiotow (np z nagrywarka bez obudowy)

zgryzliwy nie jestem ale nudzi mnie juz twoje zachowanie....bylo smieszne na poczatku ale potem jakos przestalo....przejadlo mi sie

przeszkadza ci ze polecam pionka? moze mam polecac litka bo tyle osob co go kupuje nie moze sie przeciez mylic ?

wez odpusc sobie czasami i nie pisz bo jak wspomnialem wczesnielem przestalo to juz byc zabawne

slawekj 14.05.2005 16:40

Cytat:

Napisany przez Sznaps_
Czyli te zatrzymywania dolnego bufera w nero i gasniecie diody na pol sekundy jest normalne mam rozumiec ?

Nie testowałem Pioneer'a ale myślę analogicznie do innych napędów, że jest to prawidłowość.

Inny przykład: Zapis 8x.
Wyrażne uskoki. Jestem pewny, że w tych miejscach następuje zmiana wartości bufforu. :spoko:

Sznaps_ 14.05.2005 16:27

Cytat:

Napisany przez slawekj
Czytam... czytam i brak odpowiedzi. Gdzie Koledzy od Pioneer'a.
Nie wystarczy kupić. :taktak:

A odpowiedź jest prosta. :spoko:

Na początek :czytaj:
http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...rticleId=10114
http://www.tomshardware.pl/storage/2...a08xla-01.html

Oczywiście dotyczy to również Pioneer'a 109.

A teraz przykładowe wykresy metody zapisu Pioneer'a:

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20791&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20792&stc=1

Na wykresie widać działanie mechanizmu Liquid Crystal Tilt/Thickness Compensator (poszarpane linie). To prawidłowość. :spoko:

I dlatego w tych właśnie miejscach następuje zmiana wartości bufora.
Podobnie jak w BenQ, Philipsie czy Nec'u.

Tak działa zapis w napędach Pioneer.
Prośba do Kolegów z klubu Pioneer'a o nagranie plikiem testowym Nero płytek z prędkością 4-8-12-16x i przedstawienie wykresów j.w.

Czyli te zatrzymywania dolnego bufera w nero i gasniecie diody na pol sekundy jest normalne mam rozumiec ?

Aran 14.05.2005 15:10

przecież mowilem ze czytalem duzo ;p :bicz: , ale niemoge sie zdecydowac, powtorze jeden naped, i szybko ma wpadac na to ze jest cos w srodku;p
pomozcie!!

slawekj 14.05.2005 14:32

Ilość załączników: 2
Cytat:

Napisany przez Sznaps_
probowalem przed chwila zmniejszyc predkosc do x4 i buffer na gorze juz nie spada, ale ten nizej tak
tzn. skacze 95-98% i po minucie nagle jest skok na dol i dioda gasnie doslownie na pol sekund i idzie dalej
i tak sie dzieje kilka razy podczas nagrywania plyty
co to moze byc ??

Czytam... czytam i brak odpowiedzi. Gdzie Koledzy od Pioneer'a.
Nie wystarczy kupić. :taktak:

A odpowiedź jest prosta. :spoko:

Na początek :czytaj:
http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...rticleId=10114
http://www.tomshardware.pl/storage/2...a08xla-01.html

Oczywiście dotyczy to również Pioneer'a 109.

A teraz przykładowe wykresy metody zapisu Pioneer'a:

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20791&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20792&stc=1

Na wykresie widać działanie mechanizmu Liquid Crystal Tilt/Thickness Compensator (poszarpane linie). To prawidłowość. :spoko:

I dlatego w tych właśnie miejscach następuje zmiana wartości bufora.
Podobnie jak w BenQ, Philipsie czy Nec'u.

Tak działa zapis w napędach Pioneer.
Prośba do Kolegów z klubu Pioneer'a o nagranie plikiem testowym Nero płytek z prędkością 4-8-12-16x i przedstawienie wykresów j.w.

Sznaps_ 14.05.2005 13:29

probowalem przed chwila zmniejszyc predkosc do x4 i buffer na gorze juz nie spada, ale ten nizej tak
tzn. skacze 95-98% i po minucie nagle jest skok na dol i dioda gasnie doslownie na pol sekund i idzie dalej
i tak sie dzieje kilka razy podczas nagrywania plyty
co to moze byc ??

VIZZARD 14.05.2005 12:50

Cytat:

Napisany przez demek
ty masz cos z soba chyba....udaj sie do specjalisty - czepiasz sie kazdego (nawet oczywistych rzeczy) niech przeczyta KILKA ostatnich stron i sie dowie co ma kupic bo znudzilo mi sie juz pisanie "kup pioneera" a teraz idzi doczep sie do innych postow bo wychodzi ci to najlepiej

Ja jestem specjalistą! ||

BTW Jak ci się znudziło - to nie pisz :czytaj: <= :nie:

To proste!

BTW2 @demek!

Nie bądź zgryźliwym tetrykiem :\

Dziś taki piękny dzień!

Wprost wymarzony na kupno Pioneera :D

demek 14.05.2005 12:37

ty masz cos z soba chyba....udaj sie do specjalisty - czepiasz sie kazdego (nawet oczywistych rzeczy) niech przeczyta KILKA ostatnich stron i sie dowie co ma kupic bo znudzilo mi sie juz pisanie "kup pioneera" a teraz idzi doczep sie do innych postow bo wychodzi ci to najlepiej

VIZZARD 14.05.2005 11:28

Cytat:

Napisany przez demek
matko i corko......wezcie poczytajcie 2-3 ostatnie strony tego tematu i bedzie wszystko jasne

Czy ja wiem? :idea:

Przeglądając 2-3 strony wstecz - miast jaśnieć - raczej się ściemniało ... :>

demek 14.05.2005 11:21

matko i corko......wezcie poczytajcie 2-3 ostatnie strony tego tematu i bedzie wszystko jasne

Sznaps_ 14.05.2005 11:01

nikt nie ma pomyslu na ten spadajacy bufor ?
tak jak pisalem wczesniej

mnz 14.05.2005 09:55

Tak jak poprzednik stoje przed tym problemem.

Rozważam:

- LG 4163B
- NEC 3520A

Liteony odrzucam bo za dużo osób na nie psioczy - ktoś powie, że to dlatego, że generalnie duzo sie ich sprzedaje wiec i ich awaryjnosc sie zwieksza wraz z popularnoscia... ale generalnie tak jak napisalem.. ktorys z tych 2 chyba wybiore..

Aran 14.05.2005 00:06

Witam,
Doradzcie mi jaka DVD-RW wybrac, ma troche nagrywac, niebedzie zadnego innego napedu wiec ma czytac dobshe plytki, miec szybki czas reakcji, jak bede cos przegrywal to raczej na jakis verbatimach albo tdk raczej gierki jakies...Troche poczytalem tu i owdzie ale decyzji podjac niemoge ;(...Jaka polecacie ?

colinSTi 13.05.2005 16:29

Cytat:

Napisany przez sextor
chyba jej jeszcze nie ma np. zobacz na stan w komputroniku, moze prowadza juz na nia zapisy a ma byc lada dzien, tak mi sie wydaje

Juz sa dostepne :)

Sznaps_ 13.05.2005 09:41

Cytat:

Napisany przez bart_3d
Do ilu spada ci ten bufor, bo wachania w pewnych granicach są normalne.

Tak sie dzieje:
1.Bufor spada do zera
2.Naped sie zatrzymuje (dioda gasnie)
3.Bufor sie zapelnia

I tak caly czas az skonczy nagrywac.

VIZZARD 13.05.2005 08:29

Cytat:

Napisany przez pawelblu
No ja mam podobne 2 plytki, z czego ta z wykresem jak na dole (ma mniej wiecej PIF max 10 i PIE max 20 w nero na benq) nigdzie nie chodzi, a plytka z wykresem takim jak na gorze chodzi (ta niby wykresowo-dobra to eproformance prodisc printable, ta niby zla to platinum ricoh printable)

Cytat:

Napisany przez slawekj
To dziwne !!! płytka dobrze nagrana i nie można ją odczytać.
Może czegoś nie wiem. Proszę mnie oświecić.

Nie widzę żadnego problemu :nie:

Po prostu pawelblu pakuje tę płytkę - co nie chodzi - w kopertę

Wysyła na koszt slawkaj do slawkaj :>

slawekj testuje płytę i sprawdza w swoich nagrywarkach i napędzie stacjonarnym :pisze:

I prezentuje nam wyniki

My mamy ciekawą lekcję :uczen:

I przy okazji odkrywamy niecodzienne anomalie

Albo/I dowiadujemy się kto nie mówi prawdy :czytaj:

bart_3d 13.05.2005 02:12

Do ilu spada ci ten bufor, bo wachania w pewnych granicach są normalne.

zorg 13.05.2005 02:04

sprawdz w nero info tools

pokaze ci wszystko ! i czy dna jest wlaczone ? :piwo:

Sznaps_ 12.05.2005 23:44

Cytat:

Napisany przez Dorian
A ASPI? ( jak sprawdzić i zainstalować masz w tym samym linku co podałem wyżej). Ponadto wpływ ma sposób podłączenia nagrywarki ( taśma 80 żyłowa , IDE 2 Master - ale to na pewno wiesz ), zdefragmentowane dyski by się przydały...i zobacz czy na pewno masz w DMA Ultra DMA a nie Multi Word DMA. To na razie tyle;) To takie małe podstawy.

sprawdzalem aspi
mam

ASPI32.SYS 4.71.2
WOWPOST.EXE 4.6 (1021)
WINASPI.DLL 4.6 (1021)
WNASPI32.DLL 4.71.2

co jeszcze mozna sprawdzic ??

dodatkowo zauwazylem, ze naped jest caly czas cieply
nawet jak sie go nieuzywa
plyta w srodu takze nie uzywana caly czas jest ciepla
o co chodzi ??

Dorian 12.05.2005 23:09

Cytat:

Napisany przez Sznaps_
dzieki
wlasnie sprawdzalem przed chwila i mam wszedzie DMA
mozliwe, ze nagrywarka jest uszkodzona i dlatego bufer spada ??

A ASPI? ( jak sprawdzić i zainstalować masz w tym samym linku co podałem wyżej). Ponadto wpływ ma sposób podłączenia nagrywarki ( taśma 80 żyłowa , IDE 2 Master - ale to na pewno wiesz ), zdefragmentowane dyski by się przydały...i zobacz czy na pewno masz w DMA Ultra DMA a nie Multi Word DMA. To na razie tyle;) To takie małe podstawy.

Sznaps_ 12.05.2005 22:55

dzieki
wlasnie sprawdzalem przed chwila i mam wszedzie DMA
mozliwe, ze nagrywarka jest uszkodzona i dlatego bufer spada ??

Dorian 12.05.2005 22:27

Cytat:

Napisany przez Sznaps_
Powiedz mi jak to sprawdzic
mam xp z sp2

pozdr.

Tutaj masz wszystko ładnie opisane:)

http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/w.../winxptips.php

pawelblu 12.05.2005 22:21

Cytat:

Napisany przez slawekj
A tak ogólnie jakie parametry płytek dla kupującego powinien podać sprzedawca.

Sprzedawca powinien podac te parametry ktore sa napisane na opakowaniu ???
W moim przypadku, oprocz tego, jezeli ktos sie mnie pyta z jakiej fabryki jest nosnik, to jak wiem, to odpowiadam. Ewentualnie, jezeli wiem ze plyty nagrywaja sie dobrze na posiadanej nagrywarce szybciej niz certyfikacja to tez o tym wspominam. Ale to sa informacje podawane przez sprzedajacego z dobrej woli - ogolnie podaje sie informacje biznesowe - to co na opakowaniu. Normalnie klienta nie interesuje czy kat zakrzywienia sciezki jest taki czy inny - plyta ma dobrze dzialac i koniec.
Cytat:

Napisany przez slawekj
Ja napisałem o podstawowych. Jakie parametry zadecydowały o wycofaniu.
Skoro stacjonarne nie mogły odczytać to co było powodem ?

Sam sobie odpowiedziales.
while (1) Nagrywasz_i_nie_dziala_w_twoim_napedzie_np_stacjon arnym;
To wystarczajacy powod.
Cytat:

Napisany przez slawekj
"Zwalona" to znaczy jaka?

jak wyzej.
Cytat:

Napisany przez slawekj
Błedy PI/PIF i Jitter i jeszcze do ... stu brakuje to czysta prawda.
A jaki był współczynnik odbicia tych płytek ?
Chętnie porozmawiam na temat płytek, ich jakości i pozostałych 90... parametrach.
I o certyfikatach. :spoko:

Kogo to obchodzi jaki byl wspolczynnik odbicia, kat latania, czy paramert spadania - plyty nie dzialaly nagrane na dowolnej nagrywarce, odczytywane na dowolnym napedzie (no moze istnialy przypadki ze film sie odpalil, ale baaaardzo haczyl). A wyniki w nero mialy dobre, jak najbardziej w normach. To znaczy ze byly dobre ?? Nie. Cala partia byla kompletnie do :wsciekly:

Sznaps_ 12.05.2005 21:45

Cytat:

Napisany przez Dorian
DMA włączone i ASPI zainstalowane? Sprawdź.

Powiedz mi jak to sprawdzic
mam xp z sp2

pozdr.

ed hunter 12.05.2005 21:01

Cytat:

Napisany przez slawekj
Na rynku przewagę mają tanie płytki bo ich utylizacja jest droższa. Lepiej sprzedawać tanio na kilogramy bez żadnych konsekwencji.
A rynek jak widać wszystko chłonie. A cwaniacy i kreatywni handlowcy zacierają ręce.

świeta prawda i prawdziwa.

nie wnoszę nic ciekawego do dyskusji.

ale napiszę ciekawy jest BenQ :P

slawekj 12.05.2005 20:52

Cytat:

Napisany przez kmxx
Argumentacja co do wyników testów jest przekonywująca. Wynika z niej że należy kupić Benq 1620. Czytałem też o Pioneerach i zauważyłem że model 108 jest jakby lepszy od 109. Bo już teraz wyłaniają mi się dwa napędy do wyboru: Benq i Pioneer. A co myslicie o Toshibie?
sprawdzę za ile mogę kupić Benq a za ile Pioneera.

To nie tak do końca.
BenQ 1620 to nie napęd, który nagrywa wszystko jak leci z wymarzoną jakością.
Tak nie jest. Nie ma takiego napędu. :nie:
Obecnie mam LG 4163B i BenQ 1620. Oba te napędy świetnie się uzupełniają.
I jest to najlepsze wyjście jeżeli wypala się na różnych nośnikach.

Pozostaje do testów Plextor. W/g uznania i możliwości.
Jednak kupowanie napędu bez możliwości pełnego testu płytek moim zdaniem jest błędem.
Na rynku przewagę mają tanie płytki bo ich utylizacja jest droższa. Lepiej sprzedawać tanio na kilogramy bez żadnych konsekwencji.

A rynek jak widać wszystko chłonie. A cwaniacy i kreatywni handlowcy zacierają ręce.

legion 12.05.2005 20:40

Cytat:

Napisany przez kmxx
Argumentacja co do wyników testów jest przekonywująca. Wynika z niej że należy kupić Benq 1620. Czytałem też o Pioneerach i zauważyłem że model 108 jest jakby lepszy od 109. Bo już teraz wyłaniają mi się dwa napędy do wyboru: Benq i Pioneer. A co myslicie o Toshibie?

Toshibe to tak jak bys kupil szajsunga prawie tylko w lepszej oprawie :)

Dorian 12.05.2005 20:20

Cytat:

Napisany przez Sznaps_
wlasnie testowalem tego pionka 109
i kurcze troche sie zdołowałem
caly czas mi bufer spada przy nagrywaniu :(
nagrywalem na plycie verbatim x8
co jest grane ??
cos jest nie tak z nagrywrka ??

DMA włączone i ASPI zainstalowane? Sprawdź.

slawekj 12.05.2005 20:18

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Hahaha - jasne || Gdyby to byla prawda to plextor, benq liteOn i thomson (stacjonarny) by zbankrutowaly bo wlasnie na nich nie dziala opisywana plyta (na innych juz nie probowalem).

Dodam jeszcze ze byla to zwalona partia eproformance printable (dystrybutor zawrocil od sprzedawcow kartony i zalecil przyjmowanie reklamacji), no i jakos zaden z genialnych programow diagnozujacych tego nie odnotowal (zarowno przed jak i po nagraniu), a plyty ewidentnie nie chodza !!

A tak ogólnie jakie parametry płytek dla kupującego powinien podać sprzedawca.
Ja napisałem o podstawowych. Jakie parametry zadecydowały o wycofaniu.
Skoro stacjonarne nie mogły odczytać to co było powodem ?

"Zwalona" to znaczy jaka?

Błedy PI/PIF i Jitter i jeszcze do ... stu brakuje to czysta prawda.
A jaki był współczynnik odbicia tych płytek ?
Chętnie porozmawiam na temat płytek, ich jakości i pozostałych 90... parametrach.
I o certyfikatach. :spoko:

kmxx 12.05.2005 20:17

demek 12.05.2005 20:15

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
A ile mam czasu na odpowiedź?

:idea:

robisz z goscia *****a bo sie nie zna i wierzy w to co piszesz...nie jest to fair do konca - ale rob jak uwazasz

Sznaps_ 12.05.2005 20:13

wlasnie testowalem tego pionka 109
i kurcze troche sie zdołowałem
caly czas mi bufer spada przy nagrywaniu :(
nagrywalem na plycie verbatim x8
co jest grane ??
cos jest nie tak z nagrywrka ??

pawelblu 12.05.2005 20:02

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Dwie płyty, obydwie czytane w mojej stacjonarce

Czy widzicie jakąś różnicę? ???

Jeśli nie - to może zauważycie ją za jakiś czas .... :mruga:

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20713&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20714&stc=1

No ja mam podobne 2 plytki, z czego ta z wykresem jak na dole (ma mniej wiecej PIF max 10 i PIE max 20 w nero na benq) nigdzie nie chodzi, a plytka z wykresem takim jak na gorze chodzi (ta niby wykresowo-dobra to eproformance prodisc printable, ta niby zla to platinum ricoh printable).

Cytat:

Napisany przez slawekj
Płytka spełniająca normy PI/PIF i najważniejsze Jitter musi być odtwarzana.
Jeżeli nie można jej odczytać to nie wina płytki tylko urządzenia.

Hahaha - jasne || Gdyby to byla prawda to plextor, benq liteOn i thomson (stacjonarny) by zbankrutowaly bo wlasnie na nich nie dziala opisywana plyta (na innych juz nie probowalem).

Dodam jeszcze ze byla to zwalona partia eproformance printable (dystrybutor zawrocil od sprzedawcow kartony i zalecil przyjmowanie reklamacji), no i jakos zaden z genialnych programow diagnozujacych tego nie odnotowal (zarowno przed jak i po nagraniu), a plyty ewidentnie nie chodza !!

Sznaps_ 12.05.2005 20:01

no ja juz wlasnie przywiozlem pionka 109 i bylem zmuszony kupic czarnucha :)
zaraz bede testowal

powiedzcie mi czy jest jakis program do weryfikacji nagranych danych
czy nie ma bledow w porownaniu z tymi samymi plikami co nagrywalem z hd ?

pozdr,

VIZZARD 12.05.2005 18:06

Cytat:

Napisany przez demek
moglbys juz skonczyc go robic w wala?

A ile mam czasu na odpowiedź?

:idea:

demek 12.05.2005 17:25

moglbys juz skonczyc go robic w wala?

VIZZARD 12.05.2005 17:04

Ilość załączników: 4
Cytat:

Napisany przez sextor
a dysponuje ktos moze zdjeciem tego pionierka bez blach ?

A oto i Pioneer 109 bez D :mruga:

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20726&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20727&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20731&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20730&stc=1

Czyli bez blach ...

:czar:

legion 12.05.2005 16:17

Cytat:

Napisany przez slawekj
Długo jeszcze będziemy ....

jak zawsze ECMA ponad wszystko :D ale w pewien sposob daje obraz temu wszystkiemu ale nie do konca :)

demek 12.05.2005 15:10

pioneer 109......

slawekj 12.05.2005 12:37

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Więc po co te całe dysputy: Co kupić?

Skoro kupienie czegokolwiek i tak okaże się trafionym wyborem

Bo podstawowe i jedyne kryterium zostanie spełnione :czytaj:

Długo jeszcze będziemy przekonywać, że testy to jedyna droga do oceny jakości płytek.

Czy zawsze musimy wyważać drzwi już otwarte.
To na podstawie norm ustalonych i zatwierdzonych przez ECMA
:czytaj:
http://www.ecma-international.org/
zostały napisane takie programy jak Nero Disc Quality, DVDInfopro, KProbe, Plextools.
To nie wymysł szaleńców, maniaków jakości. :spoko:
To prawidłowość dzięki której można obiektywnie ocenić jakość płytki CD i DVD.

I nie mogę zrozumieć uporu wielu Kolegów, że dobrze nagrana płytka to ta, która jest czytana przez napęd lub napędy "x".

Płytka spełniająca normy PI/PIF i najważniejsze Jitter musi być odtwarzana.
Jeżeli nie można jej odczytać to nie wina płytki tylko urządzenia.
Nie musi to być wada mechaniczna. Najczęściej to oprogramowanie (firmware), zanieczyszczona optyka itp.... :taktak:

I tak mało deceniane błędy TE/FE szeroko opisywane w temacie BenQ 1620.

Ile razy były poruszane problemy na Forum o błędach ogniskowania i niemożliwości nagrania płytki.
To właśnie zbyt duże błędy FE płytki prowadzą do takich nieprawidłowości.
Ale żeby to ustalić należy dokonać takiego pomiaru.
Kto testuje.... prawie nikt. Bo tylko BenQ i Plextor może to zrobić.
Więc nagrywamy jak popadnie. I są wyniki. Tak trzymać. :spoko:

VIZZARD 12.05.2005 12:00

Cytat:

Napisany przez melag
I tu jak bumernag wraca temat trwałości nośników. 8 )
Tego tak naprawdę nie wiemy czy te płyty będzie można odczytać za miesiąc, kwartał czy za rok, to się okaże, a jak będą działać za 5 lat to można mieć w nosie wyniki dzisiejszych testów.
:rozwal:

Nie wiemy także jak duży wpływ ma jakość nagrania na jego trwałość

Ale możemy się jednak domyślać, że jakiś na pewno ma :taktak:

Poza tym trwałość w kontekście jednego dnia nie ma tu chyba nic do rzeczy :nie:

Bo jakoś tak dziwnie się składa, że w większości przypadków płytki na których programy testowe wskazują dużą ilość błędów

Odmawiają posłuszeństwa w gorszych jakościowo odtwarzaczach

Sprawdzone :czytaj:

Nie możemy oczywiście tego przyjąć za pewnik

Wystarczy jednak, że będzie to duże prawdopodobieństwo :taktak:

Zresztą przykład bardzo prosty:

Jeżeli nic nie testujemy

A wyznacznikiem jakości nagrywarki jest to czy film się odtwarza w odtwarzaczu stacjonarnym

To znaczy, że wszystkie nagrywarki są za***iste, a tylko płyty do dupy :wsciekly:

Więc po co te całe dysputy: Co kupić?

Skoro kupienie czegokolwiek i tak okaże się trafionym wyborem

Bo podstawowe i jedyne kryterium zostanie spełnione :czytaj:

||

melag 12.05.2005 11:25

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
A więc jednak ... :sciana:

A co do morału opowiastki:

Lepiej zadbać o wszystkie elementy składowe poprawnego nagrywania/odtwarzania

Bo później przy przypadkowym splocie okoliczności

Może nas spotkać niemiła niespodzianka :\

:taktak:

I tu jak bumernag wraca temat trwałości nośników. 8 )
Tego tak naprawdę nie wiemy czy te płyty będzie można odczytać za miesiąc, kwartał czy za rok, to się okaże, a jak będą działać za 5 lat to można mieć w nosie wyniki dzisiejszych testów.
:rozwal:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:20.