![]() |
@ggaall
pioneer 109d @VIZZARD nie mow mi ze wina napedu ze gowniana plyta przestaje dzialac po jakims czasie bo axe od verba co byla seria tez dzialaja:) |
?
|
tytul?
witam
to moj pierwszy post na jakimkolwiek forum wiec jak cos robie nie tak to bez bicia a powoli wytlumaczyc to nie bedzie spiec ;)... mam dylemat :D hehe bo chodzi wlasnie o nagrywarke, do tej pory mialem zwyklego teac w540e dobrze sie spisywala ale cos zaczela przerwyac i ogolnie mnie juz denerwuje, wracajac do tematu szukam wlasnie czegos tez tak samo dobrego ale dvd wewnetrzne cena do 300 moze ktos mi poda jakis dobry model z ktorego mozna byc zadowolonym :) raczej chcialbym by nagrywala dvd-+dl itp itd zeby pozniej nie bylo na przyszlosc problemow ze czegos nie ma pozdrawiam moze ktos to w ogole to przeczyta :D |
Cytat:
:> |
dobre nosniki (verbatim, tdk na innych dla siebie nie nagrywalem wiec trudno cos powiedziec np na temat platinum ktore tez sa dobre) - nie ma problemu plyty czytaja sie do dzis
nagrywane na axe, esperanza, titan(i)um byly czytane na poczatku potem lezaly 2 miesiace i juz ich nie czyta nic wiec to juz chyba wina nosnika czyz nie?:) |
????
Czegoś chyba nie kumam ? Czy potrafisz mi to wyłuszczyć ? Płyty ? Napedu ? To moze powiedz kiedy jest wina płyty, a kiedy napedu. I nie chce byc tu zle zrozumiany - uwazam Pionka za jeden z lepszych wypalarek / inaczej bym go nie kupił/, ale rzetelność to rzecz nadrzędna. |
dziwne bo nie zdazylo mi sie zeby nie mogl czegos przeczytac co sam nagral.....aczkolwiek widzialem problem ze po 2 miesiacach nie mogl tego zrobic po nagraniu.....ale zaraz po nagraniu czytal wiec to raczej wina plyty
|
Witam !! ten topic sledziłem zanim kupiłem Pionka.
Zgadzam sie z Vizzardem / a przy okazji z Demkiem równiez / - pionek nagra na kazdym nosniku / o ile go zobaczy - sic./, tyle ze nie zawsze potrafi odczytac co sam zapisał. Za to zapisuje naprawde niezle, gdyz nawet "liche" odtwarzacze czytają wszystko / łącznie z tym czego on sam nie potrafi odczytac po uprzednim nagraniu/. Nadmienie ze Pionek / DVR-109 / zobaczył jakies tam badziewne Omeg,i które dostałem od kolegi nie bedącego w temacie. Co mnie jednak ostatnio zadziwiło to fakt, ze nie mogłem odtworzyc danych nagranych na płytach TDK, przy czym zarówno LiteOn jak i LG ktore posiadam w innym kompie, widziały te płyty bez problemu. Dodam tylko ąe problem wystąpił juz w Pionku z nowym biosem 1.50. Ogólnie jestem zadowolony z tego Pionka - jest cichy i szybki - dobrze jednak by było zeby czytał to, co sam nagrywa. ---pozdrowienia--- Greg200 |
Cytat:
Ahaaaaaaa ... || |
no bo nagrac nagra wszystko ale ile wynalazki wytrzymaja? - o to mi chodzilo grrr
|
Cytat:
|| |
to juz chyba zalezy na jak duzym wynalazku nagrasz:D
|
Cytat:
:mruga: Cytat:
Pozostaje jeszcze kwestia formalna Czy jak już to nagra To czy to odczyta ... :> :D |
@VIZZARD
prawie dokladnie powiedziales to co chcialem :D lubu + i - a producent nie w zasadzie znaczenia bo wszystko nagra:) |
Odpowiem za @demka:
Nie ma płyty, z którą Pioneer by sobie nie poradził :nie: Prawda, że niedużo się pomyliłem? :> :D |
@ Demek
A jakie ten Pionek lubi nosniki + czy - ? Oprocz Verbatimow na czy nagrywa najlepiej? Pozdr. BJ |
zadaj sobie takie pytanie
czy zawiodles sie na pionku 1.zawiodles to rob co chcesz 2.nie zawiodles wymien na nowy model:) |
Cytat:
Ja mam czas do września bo gwarancja 2 lata, ale nie wiem czy go dam do serwisu. Bo już mam Benq 1620, co do płyt nagrywam na + i wszystko ok. |
Cytat:
Możliwe ze już nie - po tej plycie czyszczacej. Takie ustrojstwo robi wiecej szkody niz daje pozytku - swoj cd tak załatwiłem :/ Ale nic nie mowi ze i u Ciebie kaszana... |
Mam problem.
Moj dotychczasowy Pioneer 106D juz nie nagrywa zadnych DVD+-RW ("blad kalibracji mocy") ani zadnych x4 (ten sam komunikat) - nawet na Verbatim Pastel. Probowalem czyscic laser plyta czyszczaca i nic....... Czy mozna go jeszcze uratowac? Zna ktos jakis serwis w okolicach Krakowa, Katowic (jestem z Chrzanowa)? Druga sprawa: Jakie plyty (+ czy -) bardziej "lubi" Pioneer 109 a jakie BenQ? Pozdrawiam, BJ |
Cytat:
|
Cytat:
A nawet jest topic który powstał raptem z tydzień temu Właśnie traktujący o "minusach" i BenQ :czytaj: Minimum wysiłku i sprawa jasna :taktak: :D |
o mamo.....ja zdania nie zmienie wiec moj glos oddaj na.......kilka postow wyzej jest napisane:)
|
Benq 1620Pro, juz prawie jestem zdecydowany... Jak nagrywaja sie na nim tansze plytki, np. minusy;) ? Do tzw. cheap dvd bedzie zatem dobry czy brac Nec 3520/3520;)?
Wale z mostu prosto ale mam kociokwik od dni paru, i 832s, ktorego jakosc zapisu na minusach doprowadza mnie do czarnej rozpaczy... |
czym sie różnia te 2 bestie ?
witam !!!!
zakupuje nagrywarke DVD firmy BenQ i teraz mam do wyboru 2 modele: BenQ DW1620 BenQ1620 Pro zaznaczam ze model z dopiskiem PRO jest tańszy i na perzdmin panelu w przeciwienstwie do wersji bez PRO nie posiada loga Firmy BenQ...z tego co widze DW1620 lepiej wypada w testach i ogolnie,,,,ale czy warto doplacac?a może kupic lepiej Pionera P109 ???zwolenników pioniera i BenQ zapraszam do wpisywania sia..ciekawe ktorzy wygrają :) |
Cytat:
Cytat:
|
Czyli to co zamówiłeś
To dobry wybór :taktak: |
wolniejsza jest wedlug specyfikacji. np nagrywa z mniejsza predkoscia plyty DL i RW. Aczkolwiek pewnie i tak zazwyczaj bede nagrywal na +/-R.
Setek dziennie to nie wypalam, ale nie wypalam na biezaco tylko jak mi sie uzbiera, ze juz wolnego miejsca na hdd nie ma i wtedy trzeba wypalic jakies 100GB. Dlatego wlasnie chce kupic dvd-rw bo na cd-rw (16x) to mi sie nie chce nawet plyty wkladac. |
Cytat:
I ile setek płyt dziennie wypalasz? :idea: :D |
zamówiłem Benq, mam nadzieję ze dobrze zrobiłem. Mysle jeszcze czy moze zamienić, bo wszak z tych 3 co wymienilem jest najwolniejsza.
|
@tomboy
ja bym kupil pioneera ;) kupilem go i nie skopcil mi plyty jak narazie:) |
BanQ faktycznie ciężko dorwać (mój znajomy kupił po ciężkich bojach). W takim przypadku jedynym korzystnym zakupem pozostanie LG. Do momentu aż jakiś producent zechce poprawić jeden z tych badziewnych modeli promocyjnie wyprzedawanych w supermarketach. Swoją drogą to kiedy coś poza LG zacznie obsługiwać DVD-RAM? To bardzo fajne płytki ale głupio że większość ludzi nie może ich otworzyć. :|
|
hmm, myslalem ze wszyscy mi poleca pioneera,a tu prosze. Benq sa na allegro i to w dosc dobrych cenach. Czyli Benq bedzie lepszy od pioneera?
Pozdrawiam |
Tyle tylko, że BenQ okazuje się być takim rarytasem
Że po prostu nigdzie jej nie ma :nie: Zwłaszcza, że BenQ to teraz juz przecież Plextor :D :mruga: |
Bierz Benq :taktak:
LG nagrywa podobnie, ale nie mozna na nim przeprowadzac testow (na benku mozna). Plusem LG jest za to obsluga dvd-ram. Jesli nie zalezy Ci na tym formacie to patrz wyzej ;) |
Siema, mam pytanko, spedzilem pare godzin na czytaniu postow na tym forum aby dowiedziec sie jaka nagrywarke mam kupic i teraz mam jeszcze wiekszy mentlik niz wczesniej. Moze ktos mi napisac ktora nagrywarka bedzie lepszym wyborem. Powinna dobrze sobie radzic z odczytem cd-r, odczytem dvd-video, no i co najwazniejsze dobrze nagrywać zarowno cd-r jak i dvd-/+r.
Pod uwage biore napedy: -Pioneer 109D -Lg 4163B -Benq DW1620 Która bedzie najlepsza? |
@bart_3d
mozesz zrobic test w nero tej plytki? chcialbym porownac |
Jakiś pewny sklep (moze byc internetowy) gdzie mozna kupic benq??
|
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
Verbatim 16x palony na Pionku 108 chyba z 8x (nie pamiętam)
Niestety nie widać Jitter bo coś mi się posypało i nie chce pokazywać. |
Cytat:
Nagrywałem max. 12x. Odrazu napiszę dla czego sprzedałem :) 1) chwilowo przestałem potrzebować palnika 2) Lubię postęp (teraz kupię pionka 109 albo Benq'a 1640 3) dostałem dobrą cenę Ja nie jestem jakimś fanatykiem Napiszę tylko, że Pionek to dobra nagrywarka Zwaliły mi się tylko dwie płytki - Bulkpak (od TY) i jakiś Soniak Poza tym tragicznie nagrała się jedna TDK -R na jaimś starszym biosie i 1 Hawk czyta się tylko 2x (też na starym biosie) Jeżeli chodzi o uciekające dane z płyt to nie zaobserwowałem takiego problemu nawet na mediastorach Kupiłem do testu parę płytek gorszej jakości (mediastore, hawk). Nie mogę powiedzieć żeby nagrały się rewelacyjnie, ale wszystkie dobrze się czytają (z pełną prędkością, gładkie wykresy), niektóre +R mediastore z bitsettingiem czytają się 16x na Pionku 116, który natywnie nie obsługuje płyt +/-R Oczywiście ja dane dla siebie nagrywałem na Verbatimach Azo i Pastelach (+R palą się trochę lepiej niż -R) Jeżeli chodzi o testy to są one dla mnie istotne, ale zdają sobie sprawę z tego, że każdy napęd zwrace błędy trochę inaczej. Potwierdzono to wielokrotnie porównując wykresy uzyskane na systemach przystosowanych specjalnie do testów płyt i na różnych nagrywarkach. Rozbieżności czasami są bardzo duże. Oczywiście czuję się spokojniej, jeżeli błędy na mojej płytce są niskie (w szczegulności PIF). Skoro mowa o błędach, to mogę napisać, że pionek trochę gożej wypada w porównaniu z Benqiem jeżeli chodzi o Jitter. Kupiłem ostatnio okazyjnie na allegro nagrywarkę NU z myślą o testach (jeżeli chodzi o nagrywanie to nie jest to rewelacja, a poza tym jest uszkodzona i nie czyta/nagrywa CD)-myślę, że 49zł za "tester" to niedużo (jakby ktoś chciał, to jeszcze mają. Palnik ten zwraca PI/PIF i Jitter Przetestowałem wszystkie nagrane na Pionku płytki i są OK. Powiem na koniec, że następna nagrywarka jaką kupię to będzie pionek 109 albo benq 1640 chyba że międzyczasie wyjdzie coś ciekawego. Pozdrawiam |
Jeżeli chodzi o korekcję, to pionek ma bardzo dobrą DVD, a z CD jest też nieźle. Ogólnie lepiej niż w NEC'u
|
Czytałem ze NEC też nie ma najlepszej korekcji ... najmocniej skłaniam sie do pionka, mam nadzieję że w tygodniu sobie którąś kupię i będę mógł potestować :)
|
zastanow sie czy chcesz dobrze wypalac czy dobrze zczytywac a jakosc zapisu masz gdzies:)
|
Troszkę nie rozumiem tematu korekcji błędów. Jeszcze nie zdarzyła mi się płyta tak porysowana , której by żaden z napędów jakie miałem w przeszłości ani mam teraz nie odczytał. O swoje płyty dbam, a z pożyczonych nigdy nie miałem aż tak zniszczonych egzemplarzy.Trudno określić która nagrywarka ma najlepszą korekcję - za taką uchodził LiteOn ,ale ostatnio czytałem,że nawet Nec'owi udało się odczytać płytę , której nie odczytał chyba 1673...Nie wiem co doradzić. Co do nagrywania Pioneer lub Benq...co do odczytu wg. mnie cokolwiek.
Dodatkowo poczytaj sobie ten topic: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...9&page=2&pp=15 (post Kataryniarza ) |
poczytaj wstecz to sie dowiesz bo juz nie moge.......walkujemy w kolo jedno i to samo........
ale napisze chcesz dobrze nagrany plyty to wez pioneera chcesz super odczyt to wez cokolwiek innego:) |
Witam
Mam zamiar kupić nagrywarkę DVD, będę jej używał jako czytnik, oraz oczywiście do nagrywania :) zarówno płytek DVD jak i CD Po przeczytaniu tego wątku zawęziłem wybór do poniższych nagrywarek: 1) Pioneer 109D 2) Toshiba 5372B 3) LG GSA-4163B 4) NEC 3520 Która z nich jest cichsza oraz posiada lepszą korekcję błędów? |
uwazam ze slusznie wybrales i sie nie zawiedziesz:)
|
Cytat:
Na podstawie opinii ułożyłem sobie listę nagrywarek: 1. Plextor 716 2. Pioneer 109 3. Benq 1620 4. LG 4163 Wybrałem w końcu pozycję 2. |
Ok wg waszych zalecen :) Nie sprzedaje ;]
|
Cytat:
Cytat:
|
A czy za cene ok 250 zl kupie cos lepszego od 3500 ? Nie wiem jakis benq czy pionier ?
|
A po cóż chcesz zmieniać 3500? Wykorzystuj dopóki nie padnie. Wydaje mi się po postach na forum ,że 3500 może nie prędkościami zapisu,ale pod innymi względami przewyższa 3520, a także 3540 , którego na forumach zagranicznych już nieco testowano i nie wypadł najlepiej. Gdybym miał możliwość kupiłbym jeszcze 3500 z dwe sztuki. Jestem bardzo zadowolony z tej nagrywarki.
|
Sprzedaz 3500A za 210 i kupno 3540 to opłacalna inwestycja ? A moze zmiana na cos innego ? Chyba ze najlepiej wogole nie zmieniac :p
|
cholera na wykresie sa 3 takie skoki a u mnie ta dioda gasnie co kilkanascie sekund podczas nagrywania
chociaz ten screen nizej to widac, ze ma wiecej takich rwań |
Cytat:
O idiotach to ty zacząłeś :taktak: Ja tylko nawiązałem :czytaj: A swoje zdanie jest mieć dobrze Ale niedobrze gdy wydaje się, że ono jest najważniejsze I ze skutkiem natychmiastowym jego następstwem winna być określona reakcja, bo w ryja :podbite: :nieee: BTW A ty jak się nie znasz na rowerach lub samochodach To też ci sprzedam wersję OEM bez ramy i drugą OEM bez blach? ??? :mruga: |
mozna raz to powiedziec ale nie wciskac kolesiowi co sie nie zna glupot....ja to chcialem delikatnie powiedziec ale napisales "Jak ktoś wierzy w napędy bez obudów - to nie ja robię z niego idiotę" wiec lubisz obrazac innych (chociaz wprost tego nie powiedziales wiec moze i go nie obrazasz.... ;) ) tak czy owak moim zdaniem przesadzasz a czy ktos moje zdanie podziela to juz inna bajka - pamietaj ze dobrze jest miec wlasne zdanie
a na koniec moge powiedziec :piwo: :piwo: i bez obrazy bo nic zlego na mysli nie mialem :) |
Cytat:
Jak ktoś wierzy w napędy bez obudów - to nie ja robię z niego idiotę :nie: Ale odpuścić - bo ci się przejadło? :O Bo ci coś tam przestało? Bo ci się znudziło? A kim ty jesteś ? ??? Przeczytaj swoje ostatnie posty i nie tylko ostatnie :czytaj: "... znudziły mi się ..." "... przejadło mi sie ..." "... mnie testy nie interesują ..." " ... robisz konkretna antyreklame ..." " ... z mojego pioneera ..." "... wezcie poczytajcie ..." "... zmien nagrywarke ..." Egocentryzm wieje halnym Ja, mnie, mi, zrób to, zrób tamto, zrób siamto Może ci posty do zatwierdzenia podsyłać, co? Jak żart ci się podobał - to był dobry, tak? A jak przestał ci się podobać - to co? To już jest be? ??? :rotfl: Więc, żeby ten mały, aczkolwiek bardzo sympatyczny :offtopic: zakończyć Polecamy wszystkim Pioneera :taktak: A ja ze swojej strony obiecuję, że być może już niedługo Znowu wymyślę coś zabawnego :mysz: Ale na tyle krótkiego Żeby ci się nie przejadło :jem: Z wyrazami szacunku Twój serdeczny Przyjaciel :czar: :roza: |
Cytat:
zgryzliwy nie jestem ale nudzi mnie juz twoje zachowanie....bylo smieszne na poczatku ale potem jakos przestalo....przejadlo mi sie przeszkadza ci ze polecam pionka? moze mam polecac litka bo tyle osob co go kupuje nie moze sie przeciez mylic ? wez odpusc sobie czasami i nie pisz bo jak wspomnialem wczesnielem przestalo to juz byc zabawne |
Cytat:
Inny przykład: Zapis 8x. Wyrażne uskoki. Jestem pewny, że w tych miejscach następuje zmiana wartości bufforu. :spoko: :) |
Cytat:
Czyli te zatrzymywania dolnego bufera w nero i gasniecie diody na pol sekundy jest normalne mam rozumiec ? |
przecież mowilem ze czytalem duzo ;p :bicz: , ale niemoge sie zdecydowac, powtorze jeden naped, i szybko ma wpadac na to ze jest cos w srodku;p
pomozcie!! |
Ilość załączników: 2
Cytat:
Nie wystarczy kupić. :taktak: A odpowiedź jest prosta. :spoko: Na początek :czytaj: http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...rticleId=10114 http://www.tomshardware.pl/storage/2...a08xla-01.html Oczywiście dotyczy to również Pioneer'a 109. A teraz przykładowe wykresy metody zapisu Pioneer'a: http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20791&stc=1 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20792&stc=1 Na wykresie widać działanie mechanizmu Liquid Crystal Tilt/Thickness Compensator (poszarpane linie). To prawidłowość. :spoko: I dlatego w tych właśnie miejscach następuje zmiana wartości bufora. Podobnie jak w BenQ, Philipsie czy Nec'u. Tak działa zapis w napędach Pioneer. Prośba do Kolegów z klubu Pioneer'a o nagranie plikiem testowym Nero płytek z prędkością 4-8-12-16x i przedstawienie wykresów j.w. :) |
probowalem przed chwila zmniejszyc predkosc do x4 i buffer na gorze juz nie spada, ale ten nizej tak
tzn. skacze 95-98% i po minucie nagle jest skok na dol i dioda gasnie doslownie na pol sekund i idzie dalej i tak sie dzieje kilka razy podczas nagrywania plyty co to moze byc ?? |
Cytat:
BTW Jak ci się znudziło - to nie pisz :czytaj: <= :nie: To proste! BTW2 @demek! Nie bądź zgryźliwym tetrykiem :\ Dziś taki piękny dzień! Wprost wymarzony na kupno Pioneera :D :mruga: |
ty masz cos z soba chyba....udaj sie do specjalisty - czepiasz sie kazdego (nawet oczywistych rzeczy) niech przeczyta KILKA ostatnich stron i sie dowie co ma kupic bo znudzilo mi sie juz pisanie "kup pioneera" a teraz idzi doczep sie do innych postow bo wychodzi ci to najlepiej
|
Cytat:
Przeglądając 2-3 strony wstecz - miast jaśnieć - raczej się ściemniało ... :> :D |
matko i corko......wezcie poczytajcie 2-3 ostatnie strony tego tematu i bedzie wszystko jasne
|
nikt nie ma pomyslu na ten spadajacy bufor ?
tak jak pisalem wczesniej |
Tak jak poprzednik stoje przed tym problemem.
Rozważam: - LG 4163B - NEC 3520A Liteony odrzucam bo za dużo osób na nie psioczy - ktoś powie, że to dlatego, że generalnie duzo sie ich sprzedaje wiec i ich awaryjnosc sie zwieksza wraz z popularnoscia... ale generalnie tak jak napisalem.. ktorys z tych 2 chyba wybiore.. |
Witam,
Doradzcie mi jaka DVD-RW wybrac, ma troche nagrywac, niebedzie zadnego innego napedu wiec ma czytac dobshe plytki, miec szybki czas reakcji, jak bede cos przegrywal to raczej na jakis verbatimach albo tdk raczej gierki jakies...Troche poczytalem tu i owdzie ale decyzji podjac niemoge ;(...Jaka polecacie ? |
Cytat:
|
Cytat:
1.Bufor spada do zera 2.Naped sie zatrzymuje (dioda gasnie) 3.Bufor sie zapelnia I tak caly czas az skonczy nagrywac. |
Cytat:
Cytat:
Po prostu pawelblu pakuje tę płytkę - co nie chodzi - w kopertę Wysyła na koszt slawkaj do slawkaj :> slawekj testuje płytę i sprawdza w swoich nagrywarkach i napędzie stacjonarnym :pisze: I prezentuje nam wyniki My mamy ciekawą lekcję :uczen: I przy okazji odkrywamy niecodzienne anomalie Albo/I dowiadujemy się kto nie mówi prawdy :czytaj: :mruga: |
Do ilu spada ci ten bufor, bo wachania w pewnych granicach są normalne.
|
sprawdz w nero info tools
pokaze ci wszystko ! i czy dna jest wlaczone ? :piwo:
|
Cytat:
mam ASPI32.SYS 4.71.2 WOWPOST.EXE 4.6 (1021) WINASPI.DLL 4.6 (1021) WNASPI32.DLL 4.71.2 co jeszcze mozna sprawdzic ?? dodatkowo zauwazylem, ze naped jest caly czas cieply nawet jak sie go nieuzywa plyta w srodu takze nie uzywana caly czas jest ciepla o co chodzi ?? |
Cytat:
A ASPI? ( jak sprawdzić i zainstalować masz w tym samym linku co podałem wyżej). Ponadto wpływ ma sposób podłączenia nagrywarki ( taśma 80 żyłowa , IDE 2 Master - ale to na pewno wiesz ), zdefragmentowane dyski by się przydały...i zobacz czy na pewno masz w DMA Ultra DMA a nie Multi Word DMA. To na razie tyle;) To takie małe podstawy. |
dzieki
wlasnie sprawdzalem przed chwila i mam wszedzie DMA mozliwe, ze nagrywarka jest uszkodzona i dlatego bufer spada ?? |
Cytat:
Tutaj masz wszystko ładnie opisane:) http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/w.../winxptips.php |
Cytat:
W moim przypadku, oprocz tego, jezeli ktos sie mnie pyta z jakiej fabryki jest nosnik, to jak wiem, to odpowiadam. Ewentualnie, jezeli wiem ze plyty nagrywaja sie dobrze na posiadanej nagrywarce szybciej niz certyfikacja to tez o tym wspominam. Ale to sa informacje podawane przez sprzedajacego z dobrej woli - ogolnie podaje sie informacje biznesowe - to co na opakowaniu. Normalnie klienta nie interesuje czy kat zakrzywienia sciezki jest taki czy inny - plyta ma dobrze dzialac i koniec. Cytat:
while (1) Nagrywasz_i_nie_dziala_w_twoim_napedzie_np_stacjon arnym; To wystarczajacy powod. Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Powiedz mi jak to sprawdzic mam xp z sp2 pozdr. |
Cytat:
świeta prawda i prawdziwa. nie wnoszę nic ciekawego do dyskusji. ale napiszę ciekawy jest BenQ :P |
Cytat:
BenQ 1620 to nie napęd, który nagrywa wszystko jak leci z wymarzoną jakością. Tak nie jest. Nie ma takiego napędu. :nie: Obecnie mam LG 4163B i BenQ 1620. Oba te napędy świetnie się uzupełniają. I jest to najlepsze wyjście jeżeli wypala się na różnych nośnikach. Pozostaje do testów Plextor. W/g uznania i możliwości. Jednak kupowanie napędu bez możliwości pełnego testu płytek moim zdaniem jest błędem. Na rynku przewagę mają tanie płytki bo ich utylizacja jest droższa. Lepiej sprzedawać tanio na kilogramy bez żadnych konsekwencji. A rynek jak widać wszystko chłonie. A cwaniacy i kreatywni handlowcy zacierają ręce. :) |
Cytat:
|
Cytat:
DMA włączone i ASPI zainstalowane? Sprawdź. |
Cytat:
Może czegoś nie wiem. Proszę mnie oświecić. A tak ogólnie jakie parametry płytek dla kupującego powinien podać sprzedawca. Ja napisałem o podstawowych. Jakie parametry zadecydowały o wycofaniu. Skoro stacjonarne nie mogły odczytać to co było powodem ? "Zwalona" to znaczy jaka? Błedy PI/PIF i Jitter i jeszcze do ... stu brakuje to czysta prawda. A jaki był współczynnik odbicia tych płytek ? Chętnie porozmawiam na temat płytek, ich jakości i pozostałych 90... parametrach. I o certyfikatach. :spoko: :) |
Argumentacja co do wyników testów jest przekonywująca. Wynika z niej że należy kupić Benq 1620. Czytałem też o Pioneerach i zauważyłem że model 108 jest jakby lepszy od 109. Bo już teraz wyłaniają mi się dwa napędy do wyboru: Benq i Pioneer. A co myslicie o Toshibie?
sprawdzę za ile mogę kupić Benq a za ile Pioneera. |
Cytat:
|
wlasnie testowalem tego pionka 109
i kurcze troche sie zdołowałem caly czas mi bufer spada przy nagrywaniu :( nagrywalem na plycie verbatim x8 co jest grane ?? cos jest nie tak z nagrywrka ?? |
Cytat:
Cytat:
Dodam jeszcze ze byla to zwalona partia eproformance printable (dystrybutor zawrocil od sprzedawcow kartony i zalecil przyjmowanie reklamacji), no i jakos zaden z genialnych programow diagnozujacych tego nie odnotowal (zarowno przed jak i po nagraniu), a plyty ewidentnie nie chodza !! |
no ja juz wlasnie przywiozlem pionka 109 i bylem zmuszony kupic czarnucha :)
zaraz bede testowal powiedzcie mi czy jest jakis program do weryfikacji nagranych danych czy nie ma bledow w porownaniu z tymi samymi plikami co nagrywalem z hd ? pozdr, |
Cytat:
:idea: |
moglbys juz skonczyc go robic w wala?
|
Ilość załączników: 4
Cytat:
A oto i Pioneer 109 bez D :mruga: http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20726&stc=1 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20727&stc=1 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20731&stc=1 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20730&stc=1 Czyli bez blach ... :czar: |
Cytat:
|
pioneer 109......
|
Cytat:
Czy zawsze musimy wyważać drzwi już otwarte. To na podstawie norm ustalonych i zatwierdzonych przez ECMA :czytaj: http://www.ecma-international.org/ zostały napisane takie programy jak Nero Disc Quality, DVDInfopro, KProbe, Plextools. To nie wymysł szaleńców, maniaków jakości. :spoko: To prawidłowość dzięki której można obiektywnie ocenić jakość płytki CD i DVD. I nie mogę zrozumieć uporu wielu Kolegów, że dobrze nagrana płytka to ta, która jest czytana przez napęd lub napędy "x". Płytka spełniająca normy PI/PIF i najważniejsze Jitter musi być odtwarzana. Jeżeli nie można jej odczytać to nie wina płytki tylko urządzenia. Nie musi to być wada mechaniczna. Najczęściej to oprogramowanie (firmware), zanieczyszczona optyka itp.... :taktak: I tak mało deceniane błędy TE/FE szeroko opisywane w temacie BenQ 1620. Ile razy były poruszane problemy na Forum o błędach ogniskowania i niemożliwości nagrania płytki. To właśnie zbyt duże błędy FE płytki prowadzą do takich nieprawidłowości. Ale żeby to ustalić należy dokonać takiego pomiaru. Kto testuje.... prawie nikt. Bo tylko BenQ i Plextor może to zrobić. Więc nagrywamy jak popadnie. I są wyniki. Tak trzymać. :spoko: :) |
Cytat:
Ale możemy się jednak domyślać, że jakiś na pewno ma :taktak: Poza tym trwałość w kontekście jednego dnia nie ma tu chyba nic do rzeczy :nie: Bo jakoś tak dziwnie się składa, że w większości przypadków płytki na których programy testowe wskazują dużą ilość błędów Odmawiają posłuszeństwa w gorszych jakościowo odtwarzaczach Sprawdzone :czytaj: Nie możemy oczywiście tego przyjąć za pewnik Wystarczy jednak, że będzie to duże prawdopodobieństwo :taktak: :mruga: Zresztą przykład bardzo prosty: Jeżeli nic nie testujemy A wyznacznikiem jakości nagrywarki jest to czy film się odtwarza w odtwarzaczu stacjonarnym To znaczy, że wszystkie nagrywarki są za***iste, a tylko płyty do dupy :wsciekly: Więc po co te całe dysputy: Co kupić? Skoro kupienie czegokolwiek i tak okaże się trafionym wyborem Bo podstawowe i jedyne kryterium zostanie spełnione :czytaj: || |
Cytat:
I tu jak bumernag wraca temat trwałości nośników. 8 ) Tego tak naprawdę nie wiemy czy te płyty będzie można odczytać za miesiąc, kwartał czy za rok, to się okaże, a jak będą działać za 5 lat to można mieć w nosie wyniki dzisiejszych testów. :rozwal: |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:20. |