![]() |
W asusie były i chyba nadal wsadzają bebechy pioneera.
|
Cytat:
|
Mam pytanie czy ktoś posiada taką nagrywarkę? :
http://www.waitec.com/trade/productview/285/10/ |
Wszyscy tak chwalicie tego Benq, a jestem ciekaw ile ten sprzęt pochodzi bezawaryjnie? BO to chyba jest nowa firma. Czy nie jest czasem tak, że jako nówka bije inne nagrywarki na łeb, ale potem zacznie się sypać? Napiszcie ile czasu macie Benka. I powiedzcie jeszcze coś na temat nagrywarek Asus-dlaczego tak rzadko o nich się tu mówi? Przecież to chyba niezła marka.
|
Cytat:
ja mam neca, ladnie pali, pozniej to daje sie odczytac - coz jako wlasciciel neca nd-4551a - polecam go :spoko: benq tez dobry naped |
Witam,
Przymierzam się do zakupu nagrywarki. Wybór padł na NEC 4551 lub BenQ 1655. Którą z nich byście polecili ? Może jest na forum osoba, która miała styczność z obiema i jest w stanie przytoczyć jakieś konkretne za i przeciw. |
Cytat:
|
Cytat:
Pozdrawiam! |
BenQ 1640 ja polecam :spoko:
|
Witam!
Jestem u progu zakupu nagrywarki DVD i mam pytanie odnośnie dwóch modeli: BenQ 1640; lub NEC 4550A. Którą z tych dwóch wybrać; ewentualnie - jaka jest różnica między NEC 4550A, a NEC 4551A i czy według Was warto dopłacić?? Pozdrawiam! |
oki bylo tam tylko mozliwosc sciagniecia biosu dle Serii "G", który umożliwia nagrywanie DVD-R DL, ja mam serie "B" .
Nic wiecej nie znalazlem na tej stronce. |
Ta strona którą podałem równiez o tym wspomina
|
Cytat:
ktos to sprawdzal w praktyce?? |
Najlepiej spawdzić u źródła - zresztą wszyscy się podpierają tym info
http://www.benq.pl/Products/storage/...fm?product=526 |
oki thx za info na temat podlaczania napedow
Mam jednak jeszcze jednao pytanie czy Benq 1640 nagrywa DVD-R DL w specyfikacjach urzadzenia jest napisane ze nie a jednak Nero InfoTool pokazuje ze nagrywarka wypala tego rodzaju plyty |
Cytat:
http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/p...e/ideconf.php3 |
Hej zakupiłem ostatnio BenQ DW1640.
Podobno ten naped nie zapisuje na płytach DVD-R DL. Z ciekawosci zapuscilem program Nero InfoTool ktore pokazuje ze nagrywarka obsluguje zapis tego rodzaju plyt. Na dniach postaram sie kupic plytke DVD-R DL i sprawdzic czy w rzeczywistosci tak jest. Prosze posiadaczy DW1640 zeby sprawdzili to u siebie i dali znac czy u nich tez Nero pokazuje obsluge zapisu tego formatu. |
tak wiec szukajmy w cenie <200pln plextora px-750a :>
|
Cytat:
http://img91.imageshack.us/img91/8315/kopy1dw.jpg |
ja polecam neca nd-4551a MAM GO i sobie chwale
co wypali to stacjonarka mi przeczyta :taktak: LG - nie polecam chcialem kupic benq, ale nie bylo wiec kupilem NECA |
mam litona 411s a teraz kupiłem 16h5s z lightscribem fakt kombinowałem na wszystkie sposoby z firmware i epromami ale jestem zadowolony testowałem szajsungo dno
|
Witam:)
Prosze Was o pomoc w wyborze nagrywarki dvd.. zastanawiam sie nad tymi wypalarkami: Pioneer DVD+/-RW DVR-110 NEC DVD+/-RW ND-4550A BenQ DVD+/-RW DQ60 LG SuperMulti DVD+/-RW GSA-4167B lub ewentualnie cos innego w cenie do 200zł Prosze o obiektywne opinie i porady :) Pozdrawiam Wojtek |
Witam
Zastanawiam sie nad zakupem NEC-a ND4551A i LG GSA-4166B ewentualnie zamiast tego LG mysle jeszcze nad Benq DW1655 poprostu potrzebuje dwoch nagrywarek nie wiem dokaldnie co wziasc dlatego prosze o rade czy moj wybor bedzie słuszny czy nie. |
Cytat:
|
OJ OJ niby taki ruchliwy dział a pytania pozostają bez odpowiedzi (nie tylko moje) ;)
Czyżby przyklejony temat nie dawał rady ? :bicz: i lepiej nowe tematy zakładać, a wtedy uzyska się odpowiedź? Oj koledzy tak nie powinno być :nie: |
cały temat obcykałem w jedynie 2 godz hie hie i mam do was pytanie
jaka jest naj naj spawara to zabezpieczeń ?? cena do 200 ?? |
pozatym czym różni się dvd-ram od dvd-rw poza ilością zapisów i kasowania większą?
|
Nareszcie się zdecydowałem i kupiłem moją pierwsza nagrywarke DVD.
Wybór padł na BenQ DW1640 chociarz zastanawiałem się nad modelem 1650. Narazie jestem bardzo zadowolony idealnie wypala zadnych problemów, przy tym jest cicha. Musze sie jednak przyznac ze po zamontowaniu jej w kompie obrzucielem ja łacina uliczna, poniewaz wogol nie moglem nic nagrac, jedynie odtworzac plyty CD. Poniewaz jestem jeszcze laikiem w sprawach nagrywarek DVD kumpel doradzil mi podlaczenie jej na tasme Primery i ku mojemu zdziwieniu naped dziala bez problemowo, wrecz zasuwa jak burza. Powiedzcie mi czy nagrywarka DVD na drugiej tasmie (Secondary) ma prawo nie dzialac poprawnie |
Ktora nagrywarka lepsza, a moze jeszcze inna?
Która nagrywarka jest lepsza??? LG GSA-4267 czy LG GSA 4166 czy Sony DW-Q31A DL??? Chciałbym bowiem kupić ale nie mogę się zdecydowac.
|
witam :)
Przymierzam się do kupna nagrywarki. Poczytałem wcześniej i widać że waszym ulubieńcem jest Benq :) i myśle nad jej kupnem ale nowym modelu... trafiłem jednak na dylemat jeśli już to który model?? Myślałem o LS'ie jako potrzeba ale czytają pewne posty doszedłem do wniosku że to nie potrzebne aż tak i gotówki więcej... i wpadłem na pomysł by zastąpić to etykietami... i tu także pytanie jak je naklejać na dvd/cd czy na każdy nośnik można? jak je drukować oraz które drukarki potrafią to drukować [chodzi o modele] ps. tyle licze na pomoc w obu sprawach... :) |
Cytat:
|
Cytat:
kupujac 4551 pobawisz sie w to drugie czyli LF, bo LS to konkurencyjny standard :) |
Cytat:
Np. Chcąc bawić się LS/LF chyba nejlepiej kupić NEC ND-4551 ;) |
Cytat:
Tak ale chcialbym wiedziec czy znajda sie tu posiadacze obu modeli i czy w praktyce 1650 jest lepszy od bardzo chwalonego 1640 |
co do LG to zobacz sam
nie wiem jakie sa proporcje zadowolonych uzytkownikow do tych niezbyt ;), ale ci drudzy chyba przewazaja |
Cytat:
walą się czy są problemy? A może to kwestia gustu i jak zwykle trafienia na dobry model? pzdr |
witamy CIAPKA :piwo:
kup NECa 4551a - mam i chwale :spoko: lub cos ze stajni Benq |
CZAS NA DVD, jakie?
Witam Panowie!
Prawieże laik w dziale DVD czyli Ciapek uznał, że przyszedł czas na zakup nagrywarki DVD. Jak laik to i pyta o coś dobrego i o dobór typu nagrywarki - czy tam jedno czy dwuwarstw + czy -.. nie wiem ;) Skłaniałbym się ku marce LG... co możecie standardowego polecić aby nagrywarka paliła różne płyty, w różnych formatach/pojemnościach i płyty różnych marek :) czekam i z góry thx |
Nec 4551 polecam kupilemi nie zaluje :D
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Zawsze możesz prześledzić testy: http://www.cdrlab.pl/article_wstep_2381.html - 1640 http://www.cdrlab.pl/article_wstep_2564.html - 1650 |
Ludzie jaki model wybrac BenQ 1640 czy 1650.
Wiecie czy jakies testy czy recenzje byly. Podobno 1640 jest za***ista ale czy model 1650 nie okaze sie porazka. Pomozcie na dniach nareszcie kupuje DVD ale nie wiem jakie??? |
Cytat:
NIE http://benq.pl/products/storage/?pro...specifications |
Cytat:
|
Benq DW1655 obsługuje DVD-RAM ??
|
Cytat:
a ponizsze maja LF i jak wyzej 4551 obsluguje dvd-ram Cytat:
|
te z 4 na początku obsługują DVD-RAM a te z 3 nie
|
mam pytanko,
jaka jest różnica między NEC ND-3550A a ND-4550A oraz ND-3551A a ND-4551A??? |
Chciałbym kupić nagrywarkę DVD, zależy mi szczególnie na jakości nagrywanych płyt i zastanawiam się nad Benq. Do wyboru mam:
Benq DVD-+R/RW 16x16x DL OEM DW1650-0B3 - 169,00 zł Benq DVD-+R/RW 16x16x DL OEM DQ60-0B3 - 178,00 zł Benq DVD-+R/RW 16x16x DL LightScribe - 219,00 zł Benq DVD-+R/RW 16x16x DL OEM DQ60-0B1 - 177,00 zł Benq DVD-+R/RW 16x16x DL OEM DW1640-0B3 - 179,00 zł Benq DVD-+R/RW 16x16x DL OEM DW1640-0F3 - 173,00 zł Benq DVD-+R/RW 16x16x DL OEM DW1650-0B1 - 168,00 zł Którą wybrać??? |
Chyba jednak kupie tego NEC ND-4551A. Według mnie jedyną jego poważniejsza wadą jest brak obsługi SafeDisk powyżęj 2.00. Szczerze to nei miałem oryginalnej gry w ręku od lat ;-/.
|
Cytat:
zreszta podobno obie nagrywarki malo czym sie roznia, poza tym ja nagrywam plyty dvd raczej od swieta (natomiast nieco czesciej audio cd)... glownie mi chodzi o to, zeby dzialala jako cichy i niezawodny naped. to jak, oplaca sie? :P |
co lepiej kupic benq 1640 czy 1650 bo teoretycznie lepszy powninien byc 50 wkoncu nastepca a jak to jest w praktyce jest ktos na forum kto testował jeden i drugi.
|
Za 170zł to kupisz juz Benq 1650... ;)
|
Witam, mam okazje kupic slawnego BenQ DW1640 box w przystepnej cenie 170 zl. Mam jednak dylemat, czy nie lepiej zaczekac i zainwestowac w bardziej przyszlosciowe rozwiazanie. Niestety nie mam zbyt wielkiego rozeznania w temacie, dlatego wole sie tu zapytac. Moje wymagania odnosnie nagrywarki - cisza i brak problemow :)
|
Sam sie zastanawialem na Plextorem 750 ale proponuje zobaczyc test na stronie: http://cdrlab.pl/article_lista_1.html
To mnie przekonalo ze jesli Plextor to albo 716 albo 755, tylko ze cena :( ... |
Mam do was pytanko co sadzicie o Plextor 750a, czy to dobry naped bo zepsul mi sie HP 640i LS i sklep mi zaproponowal wlasnie ten naped w wersji box http://w2.sirius.pl/towar_karta.php?...&TowarId=21357
|
Cytat:
wsrod napedow pioneer. || |
no to Pioneer!! Jeden z najlepszych czytników, do tego świetnie wypala płytki i jest jednym z cichszych napędów :)
|
Witam
Ja z kolei zastanawiam sie nad Pioneerem 110 i cos z serii BenQ 1640-50-55 Ceny sa zblizone; DualLayer, LS i DVD RAM - srednio mnie te "bajery" interesuja bo tego sie poprostu nie uzywa albo bardzo rzadko natomiast: - odtwarzanie wszelkiej masci kompaktow i zarazem dobre ich nagrywanie (glownie tdk, sony itp no i moze esperanza :) - cisza, blogie silencjum to jest to o co mi chodzi Czy moze ktos pod tym wzgledem skomentowac moj wybor?? Z gory dzieki |
Podałem złe ceny:
LG po 199zł Litek po 169zł NEC 185zł |
Mam zamiar kupić 3 nagrywarki DVD, także trzeba wybrać najlepszy model. Zastanawiam się między:
- Lg DVD Recorder GSA-4166, DVD-RAM, LS 199zł - LiteOn DVDRW+- 16H5S LS 185zł - NEC ND-4551A LS DVD-RAM 195zł Co kupić ?? ;) |
Witam
a czy Nec4550a bedzie dzialal z taka obudowa pod USB? http://www.omegatech.com.tw/usb-UHD251.asp Posiadam taka obudowe i do tego Benq1640 i byloby wszystko ok gdyby nie to ze najprawdopodobniej spalil mi sie kontroler FireWire a Benq w tej obudowie nie dziala na USB :'( Obudowa jest na chipsecie Oxford Semiconductors FW911PLUS. Z tej racji ze benek nie dziala pod USB wiec musze zakupic inna nagrywarke i wybor padl wlasnie na tego Neca no chyba ze cos jeszcze polecacie pod ta obudowe. Pozdrawiam Maly |
Jaką najlepiej kupić nagrywarkę DVD, która głównie będzie służyła jako czytnik, a tylko od czasu do czasu będę na niej coś nagrywał. Czyli krótko mówiąc, najważniejsza dla mnie będzie zdolność odczytu różnego rodzaju formatów i lepiej lub gorzej nagranych płyt.
|
a kiedy bedzie ta 1655 z LS-em, a ta z nr wyzszym 1650 jest lepsza od tej wychwalanej 1640? a co sadzicie o LITE-ON SHW-16H5S LightScribe? co warto z tego kupic lub na co czekac i ile czekac?
|
Imo aktualnie najlepiej kupic Benq 1650. Albo poczekac jeszcze troche az pojawia sie u nas 1655 z LS'em.
|
Cytat:
z domalowanymi wąsami ;) |
Cytat:
|
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...ight=SHW-16H5S |
hmm mam jeszcze jednopytanie czy Nec posiada taka sama gwarancje jak LG tj gwarancje typy "door to door" czy samemu sie trzeba ganiac po serwisach i czy serwis Nec jest ogolnopolski ??
|
Witam! Mam zamiar kupić nagrywarke dvd. Będzie ona służyła do nagrywania odcasu do czasu jakiegoś filmu, jakiejś muzyki do archiwizacji itp. Nie do jakiegoś hardcorowego nagrywania:) Zastanawiam sie nad zakupem Sony DW-Q31A DL LS black bulk w cenie 179zl. Posiada ona Lighscribe. Czy mogli byście mi odpisać czy wystarczy mi ona do przeciętnych potrzeb jakie wymieniłem wyrzej? I czy niebędę miał z nią problemów?? Wcześniej zastanawiałem się na Benq ale w tej sony jest LS i ta cena. Dzięki za szybką odpowiedź.
|
ja niestety mam odmienne zdanie o NEC'u kupiłem 3540a działała mi przez kilka miesięcy bez problemów raptem zdechła oddałem do serwisu dostałem w zamian 3550a i już 4tą zawoże do serwisu za każdym razem po wypaleniu przy weryfikacji nagrania wywala błędy... zaczyna mnie szlag trafiać dzisiaj zawiozę ją ponownie do serwisu i niech mi ją zmienią na cokolwiek innego
|
Cytat:
Z tego co wiem wyszedl dopiero model 4551a i ja taki posiadam i polecam kazdemu, to chyba najlepsza obecnie nagrywarka na rynku |
a co myslicie o nec 4551A czy warto go kupic czy raczej nie ?czy lepsza jest lg 4166B
|
Cytat:
|
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...1&postcount=18 |
Plextor PX-716A to badziewie, kupiłem już drugiego, bo myślałem, że z pierwszym było coś nie tak. W drugim jest to samo, czyli problem z nagrywaniem filmów DVD na płytkach DVD+/-R. Na 3 lub 4 płyty nagrywa dobrze 1. Płytka nagrywa się 25 min. a powinna 10 min. bufor raz jest 100% a raz 10% i tak na zmianę. Po nagraniu płyty nagrywarka jej nie potrafi odczytać. Nie polecam jej nikomu.
|
Cytat:
co do jakosci nagrywania to jest tak ja w temacie o necu 4551a - moim zdaniem lepiej nagrywa niz odczytuje (na razie nie mam z nim problemow) i czyta wszystko co litek nagral |
Cytat:
Kup LG lub najnowszego NEC'a 4551b lub poczekaj na nową nagrywarkę BenQ 1650 / 1655, która za jakieś półtora miesiąca powinna być dostępna na polskim rynku. 1640 mimo znakomitej jakości zapisu jest już nieco leciwy ;) |
Hey!
Chciałabym Was poprosić o jakiś wskazówki odnośnie zakupu nagrywarki DVD, czym powinnam się kierować przy zakupie? i co myślicie o modelu LG GSA 4167B, bo zastanawiam się nad tym albo nad jakimś BENQ. Z góry dzięki za odpowiedź... |
Witam wszystkich
Chciałbym zapytać jaka jest głośność pracy tych nagrywarek: BenQ 1640 Nec 4550/Nec 4551 Pioneer 110 |
poczytalem ten dosc spory poscik a takze troche na innych forach - opinie roznia sie co do roznych nagrywarek
Czy ktos z Was moze poustawiac w kolejnosci od najlepszej do najgorszej ( ktore warto kupowac) nastepujace nagrywarki : Liteon 1693 Liteon 165P6S Liteon 16H5S LG 4167B LG 4166 Nec 455x Nec 355x BenQ 1640 ( X- oznacza jakas ostatnia liczbe - kolejny model) Bylbym wdzieczny jak osoby na tym forum ksztaltuja owe nagrywarki na ktorym miejscu - mysle ze nie tylko mi to sie przyda ale wielu uzytkownikom - wiec doswiadczeni znawy siedzacy w tym temacie popiszcie sie i ustawcie je od najlepszej do najgorszej ktorej nigdy nie warto kupywac |
Cytat:
|
Zakup DVD-RW pomoc
Witam otóż zamierzam kupić nagrywarkę DVD+-RW i chciałbym się dowiedzieć:
-jakich producentów polecacie -jakie nagrywalki będą najtrwalsze -przedział cenowy itp. Będe nagrywał głównie gry CD na PSX i DVD na Playstation 2. Zależy mi na tym, aby nagrywarka oprócz większych prędkości na grywała x1. Z góry dziękuje. |
Cytat:
|
ponawiam moje pytanie!
szukam porzadnej nagrywarki DVD DL predkosc nagrywania DVD +/-R 16x DVD +/-RW tak ok 8x DVD RAM tak ok 4x juz bedzie wystarczylo cena tak do 250 maxymalnie a najlepiej do 200 obsluga trybu RAW czy jakis model LG ? bo Benq DW1640 z tego co widzialem nie ma obslugi zapisu DVD-R Double Layer oraz DVD-RAM bo pozatym moglaby byc :( |
ostnio coraz wieksza popularnoscia ciesza sie nagrywarki LG 4167B - powiedcie mi czy warte sa kupienia ? slyszalem ze w tej ostniej wersji xx67B polepszono korekcje bledow itp a i nowe biosy do niej tez daja swoje
|
Cytat:
|
Mam pytanie. Czy istnieje nagrywarka która obsługuje LabelFlash i LightScribe? Jakie są nagrywarki z LabelFlash oprócz NECa ND-4551A? Mam NECa 2510A i wypadało by na coś zmienić ale nie mam pojęcia na co :P ;)
Pozdrawiam |
gearancja to podstawa, a roznica cenowa jest znikoma :taktak:
|
Cytat:
|
jak jest dobrze to mi na razie wystarczy, zobaczymy jak wyjdzie w "praniu", czyli w sobote, bo jutro naaaaaaaaaaaaarty, czyli urlop w pracy :piwo:
:) |
Norma ECMA nie określa czytania i ilości wypalonych nośników tylko min/max błędy PI/PIF, Jitter, Beta i wiele innych.
Rozmawiamy o jakości wypalanych płytek. Dla Nec'a 4550-51A jakość jest ograniczona z uwagi na metodę zapisu. Jest dobrze ale do max dużo.... brakuje. :taktak: :) |
wiem ze sa lepsze :spoko:
jak bralem litka tez byly :tak!: nie musi palic najlepiej moj Ronin 908 lyka wszystko bez zajakniecia :) lecz lubie walczyc z przeciwnosciami losu benq we Wrocku jest niezbyt dostepny, a za przesylke jakos mi sie nie chce placic P.S. ciekawe ile plyt mi sie ... oby zadna :D |
Ale Kolega uparty... ???
Po co wyważać drzwi już otwarte. Nec dobrze wypala ale nie najlepiej. Nie pozwala mu lekko :fiu: metoda zapisu. Do tego korekcja. Są naprawdę lepsze napędy... :spoko: :) |
a ja biore w sobote najpozniej neca nd-4551 ze sklepu i zobaczymy, jak mi sie nie spodoba to pojde z reklamacja :taktak:
na litka tez wszyscy narzekali, a moj 451@832 dobrze sie sprawowal - bedzie uzywany jako czytnik tego co nec wypali :> |
Cytat:
A jak zapisuje.... :czytaj: od postu Nr 51. http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=56854 Ja nie polecam. :nie: :) |
Cytat:
|
Cytat:
Jak LabelFlash i DVD-RAM przekłada się na jakość wypalonych pitów i landów ? Czy Kolega oceniając Nec'a 4551A wiedział o czym pisze ??? :) |
Cytat:
wiec mozecie liczyc w miare czasu na jakies testy ale tylko verbatimow +R, bo na innych nie pale :mruga: P.S. nie wiem czy sie cieszyc, ale na www.cdrinfo.com zebrala nawet dobra ocene :respect: |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:30. |