Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 28.02.2005, 08:41   #346
melag
MiniDisc
Zlotowicz

Data rejestracji: 01.02.2005
melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
Napisany przez xux84
a tak btw: w instrukcji jest napisane ze dioda swieci sie na zielono przy wypalaniu cdrw i dvd-, a przy dvd+ i dvd-ram na pomaranczowo. U mnie jest caly czas zielona... instrukcja jest do d* czy ja mam cos nie tak?
Polska instrukcja, jest źle przetłumaczona , w angielsko-języcznej jednoznacznie jest napisane że dioda świeci tylko na zielono.
Odnośnie jakości nagrywania to wszystko jest wporządku, nie ma problemu z odczytem płyt na odtwarzaczach stacjonarnych.
Trochę kuleje korekcja błędów dla CD, ale tragedii nie ma.
Z czystym sumieniem polecam 8 )
melag jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 28.02.2005, 14:29   #347
Piotr Krawczyk
Stały bywalec ;)

Avatar użytkownika Piotr Krawczyk

Data rejestracji: 29.12.2002
Piotr Krawczyk w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam

Wróciłem do A112 dlatego że miałem kilkanaście płyt no name CDR i na tym biosie(A112) po ich nagraniu(audio) mogłem je odtwarzać w starym discmanie (nie przeskakiwały) ale wczoraj wróciłem do A115

Pozdrawiam
Piotr Krawczyk jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.02.2005, 14:36   #348
Piotr Krawczyk
Stały bywalec ;)

Avatar użytkownika Piotr Krawczyk

Data rejestracji: 29.12.2002
Piotr Krawczyk w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
[QUOTE=LukE_bb]Ja mam sporo problemów ze swoją nagrywarką. Ostatnio kupiłem Esperanze X8 DVD-R i wypala mi około 50% płyt. Przy pozostałych albo wywala błąd - communication error albo skopiowanych danych nie daje się odczytać z płyty (wyskakuje błąd sektora i koniec). Na jakich płytach nagrywacie i czy macie jakieś problemy z tym sprzętem?

A jaki masz firmware?

Ogólnie to z tanimi płytami tak jest że nigdy nie wiadomo na jaką partię się trafi. Ja wypaliłem testowo 5 DVD+Rx4 esperanza i nie mam z nimi problemów
Piotr Krawczyk jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.02.2005, 19:54   #349
LukE_bb
Nowy na forum

Data rejestracji: 25.03.2003
LukE_bb w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nagrywałem na A111 i na ściągniętych ze strony z firmwarami A115-2, ale nie był firmowany przez LG ten drugi. Jeśli chodzi o esperanze X4 to nagrywało się na nich znakomicie.... tylko długo. Natomiast mój odtwarzacz DVD niezbyt lubi Esperanze X8. Jeśli płytę uda nagrać się poprawnie pod koniec filmu (ostatnie 30-40 minut) zaczyna zatrzymywać obraz i robi takie stop klatki - co uniemożliwia oglądanie. Będę dziś testował ten BIOS A115 ze strony LG. Na jakich płytach nagrywacie bez problemów?
LukE_bb jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.02.2005, 20:27   #350
sight
Wymiatacz

Data rejestracji: 01.11.2004
sight zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez LukE_bb
Ja mam sporo problemów ze swoją nagrywarką. Ostatnio kupiłem Esperanze X8 DVD-R i wypala mi około 50% płyt. Przy pozostałych albo wywala błąd - communication error albo skopiowanych danych nie daje się odczytać z płyty (wyskakuje błąd sektora i koniec). Na jakich płytach nagrywacie i czy macie jakieś problemy z tym sprzętem?
pale na wszystkim co popadnie i nie mam problemu z odczytem (w nagrywarce ani na stacjonarnym dvd)
Stary 01.03.2005, 06:47   #351
LukE_bb
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez sight
pale na wszystkim co popadnie i nie mam problemu z odczytem (w nagrywarce ani na stacjonarnym dvd)
A sprawdzałeś może takie płyty jak AXE Economy? U mnie nie udało się tej płyty ani razu nagrać poprawnie:-(
Na zwykłych AXE X4 - zapis jest super, a jakość płyt jest porównywalna do Verbatim z powłoką...
Stary 01.03.2005, 10:22   #352
Gumi_p
Nowy na forum

Data rejestracji: 22.12.2004
Gumi_p w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Wypalam na DVD-R Verbatim x8 i od początku nie ma problemów. Teraz dodano też obsługę DVD-R Platinum x8 więc może częściej z nich zaczne korzystać bo trochę tańsze Z plusami jest ciekawie - te które są obsługiwane można je nagrywać nawet x12 ale to już na własne ryzyko Ostatnio wypróbowałem to na DVD+R Platinum x8 z biosem A115 i poszło bez bólu
Gumi_p jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.03.2005, 10:40   #353
LukE_bb
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez Gumi_p
Z plusami jest ciekawie - te które są obsługiwane można je nagrywać nawet x12 ale to już na własne ryzyko Ostatnio wypróbowałem to na DVD+R Platinum x8 z biosem A115 i poszło bez bólu
Z plusami faktycznie jest ciekawiej, ale niestety u mnie plusy jakoś słabiej nagrywa. Powinno być lepiej, bo plusy cechują się lepszą jakością. Coś chyba będę musiał pomyśleć o nowej nagrywarce... tylko już chyba nie LG.
Stary 01.03.2005, 10:56   #354
Gumi_p
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez LukE_bb
Z plusami faktycznie jest ciekawiej, ale niestety u mnie plusy jakoś słabiej nagrywa. Powinno być lepiej, bo plusy cechują się lepszą jakością.

Co masz na myśli pisząc że słabiej ci nagrywa na plusach? Masz probelmy
z zapisem na nich czy z ich późniejszym odczytem? I na jakich plusach nagrywasz?
Stary 01.03.2005, 11:03   #355
LukE_bb
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez Gumi_p

Co masz na myśli pisząc że słabiej ci nagrywa na plusach? Masz probelmy
z zapisem na nich czy z ich późniejszym odczytem? I na jakich plusach nagrywasz?
Na 10 nagranych płyt DVD+R Esperanza X4 aż 3 miały błędy spowodowane niepoprawnym zapisem a 2 wyrzuciło podczas zapisu. Czyli poprawny zapis na tych płytach to 50%. Mało. Sam nie wiem czy trafiłem na jakiś trefny model tej nagrywarki, bo czasami mam jej serdecznie dość. Ale pewnie tylko firmy TDK, Plextor i im podobne wypuszczają sprzęt za cene X3 ceny LG ale dający gwarancję SUPER WYSOKOEJ JAKOŚCI ZAPISU.
Stary 01.03.2005, 11:52   #356
Gumi_p
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez LukE_bb
Na 10 nagranych płyt DVD+R Esperanza X4 aż 3 miały błędy spowodowane niepoprawnym zapisem a 2 wyrzuciło podczas zapisu. Czyli poprawny zapis na tych płytach to 50%. Mało. Sam nie wiem czy trafiłem na jakiś trefny model tej nagrywarki, bo czasami mam jej serdecznie dość. Ale pewnie tylko firmy TDK, Plextor i im podobne wypuszczają sprzęt za cene X3 ceny LG ale dający gwarancję SUPER WYSOKOEJ JAKOŚCI ZAPISU.

W przypadku tej nagrywarki faktycznie mogą być duże problemy z płytkami nie obsługiwanymi przez nią. Tak samo było z Platinum tzn. też się pojawiały błędy podczas zapisu. Czasem był to błąd podczas weryfikacji kompilacji tzn.
część zapisanych danych była różna od wzorca co nie przeszkadzało płytce działać prawidłowo. Rzadziej ale też się zdarzało że po prostu wysypywało się
podczas nagrywania i taką płytkę można było po prostu wyrzucić. Teraz gdy wyszedł bios w wersji A115 te problemy znikły jak ręką odjął więc podejrzewam że twoje problemy może rozwiązać nowa wersja biosu.
Jeżeli nie chcesz od razu zmieniać nagrywarki na nową to radzę przesiąść się na płytki innych typów do czasu wyjścia biosu obsługującego ten typ. Tak poza tym z płytkami Esperanza zawsze miałem problemy i to na różnych nagrywarkach więc nie polecałbym tej firmy
Stary 01.03.2005, 12:34   #357
LukE_bb
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez Gumi_p

z płytkami Esperanza zawsze miałem problemy i to na różnych nagrywarkach więc nie polecałbym tej firmy
Miałem serie płytek X4 i działały naprawdę bardzo dobrze. Nagrałem dobrze ponad 150 płytek Esperanza, ale te nowe X8 są nie do zaakceptowania. Na najnowszym biosie A115 płyty TDK X8 są dalej widziane jako X4 - już mnie to słabi normalnie. Czy LG nie może zrobić bazy płyt dostępnych na rynku i aktualizować co miesiąc?? W końcu zapłaciłem za sprzęt i nie mam ochoty tracić pieniędzy na zmarnowane płyty spowodowane błędami sprzętu.
Na AXE X4 też nagrywa super. Zresztą płyty te mają specjalną warstwę podobną do verbatimów - moim zdaniem są bardzo dobre.
Stary 01.03.2005, 13:47   #358
sight
Wymiatacz

Data rejestracji: 01.11.2004
sight zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez LukE_bb
A sprawdzałeś może takie płyty jak AXE Economy? U mnie nie udało się tej płyty ani razu nagrać poprawnie:-(
Na zwykłych AXE X4 - zapis jest super, a jakość płyt jest porównywalna do Verbatim z powłoką...
bezproblemu się palą
Stary 01.03.2005, 14:19   #359
jaceq
activation expired ;p

Data rejestracji: 08.12.2002
jaceq zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez xux84
tak, tylko box ma pasek, tyle ze ten pasek jest szary a nie fioletowy. Ja kupilem box bo potem latwiej sprzedac, a roznica w cenie - 15zl. Drugi czytnik przydaje sie jak chcesz np. skanowac plytki, bo LG nie zwraca bledow.
Potrzebuje po prostu dobry palnik i dobry naped z swietna korekcja.
Jesli uwazacie ze palnik LG spelni te 2 funkcje, to wystarczy mi jeden naped. A jesli jakis naped dvd ma lepsza korekcje od palnika LG (dvd i cd) to chetnie wyslucham propozycji co do zakupu czytnika
jaceq jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.03.2005, 14:24   #360
Gumi_p
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez LukE_bb
Miałem serie płytek X4 i działały naprawdę bardzo dobrze. Nagrałem dobrze ponad 150 płytek Esperanza, ale te nowe X8 są nie do zaakceptowania. Na najnowszym biosie A115 płyty TDK X8 są dalej widziane jako X4 - już mnie to słabi normalnie.

Teraz mnie trochę zaskoczyłeś z tymi TDK x8. Podaj mi tylko czy teraz piszesz o plusach czy minusach TDK x8 bo u mnie plusy miałem możliwość nagrywania x12 a minusy nie miałem okazji przetestować. A co do płytek Esperanza to pomiędzy x4 a x8 jest różnica w metodzie zapisu i to musi być uwzględnione w biosie w postaci obsługi płytek od danego producenta. A co do bazy płyt to chyba tak właśnie jest tyle że w tej chwili tych płyt pojawia się mnóstwo na rynku a LG nie jest firmą tak bardzo nastawioną na jeden produkt jak TDK czy Plextor. Te firmy wypuszczają tak dobre produkty tylko właśnie z tego powodu a LG nie będzie w stanie tego robić i dlatego cena ich produktów jest dużo niższa. Ale... i tak nie jest źle bo nowe biosy pojawiają się co około 3 tygodnie do miesiąca
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: