![]() |
Cytat:
|
jak jest dobry to dlaczego psuje mi plyty podczas nagrywania
|
Cytat:
|
problem dvd gsa h58n
Ilość załączników: 1
test w nero http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1201545712
co to moze byc |
widze ze nie tylko ja ma ten sam problem:(
do kitu ta nagrywarka...... no ale juz ja mam..... mam dwa napedy.. jeden nagrywarke CD a druga ta nieszczesna GSA H55L.. podlaczylem GSA H55L jako mastera.. nagrywarka CD chodzi jako slave firmware zaktualizowany do 1.05 w menagerze zadan primary i secondary IDE chanel ustawiony na DMA if available.. wszystko niestety tak jak u was poprzednio.. cd nagrywa bez problemu a DVD nie... zatrzymuje sie... po czym jak sie wylaczy proces zapisze jesze pare procent i wylacza sie.. uzywam nero... pomozcie prosze bo nie mam pomyslu........ ze tez nie trafilem na to forum przed zakupem:( pozdr |
po zlokalizowaniu PRAWDZIWEGO powodu usterki [i uwazam ze w moim przypadku nie chodziło o wersje firmware] miałem napisac faqa, gdyz przszukujac google w celu rozwiazania tego problemu znalazłem baaardzo wiele wątkow na zagranicznych forach dotyczacych tego włąsnie modelu H55L.
w kazdym razie dobrze jest podpiąc H55L wg tego schematu: A: HDD master H55L slave lub B: H55L master w kazdym razie aktualizacja biosu i samo wrzucenie napędu na master nie rozwiązuje problemu... Nie wiem jak w nowszych plytach głownych, ale w mojej Epox 8K9A9I model z 2003 opcja DMA dla napędów CD była wyłączona [w biosie płyty]. dopiero jej aktywowanie zaskutkowało właczeniem sie trybu dma 4 [or sth] jakby cos było niejasne dla ciebie to pytaj |
LG GSA H20L nie działa! Pomocy!
Witam, przed chwil***261; zmini***322;em firmware na 1.02 ktore pobra***322;em z tego serwisu. Robi***322;em wszystko zgodnie z instrukcj***261;, na ta***347;mie zostawi***322;em tylko t***261; nagrywark***281; jako Master na IDE Secondary, powyl***261;cza***322;em wszystkie programy dzia***322;aj***261;ce w tle. Wszystko przebieg***322;o ok, system widzi nagrywark***281;, jednak nie odczytuje ona zadnych p***322;yt DVD! Prosz***281; o pomoc:(
//prosz***281; o usuni***281;cie tego tematu, nie ten dzia***322;. Za***322;o***380;y***322;em ju***380; w odpowiednim. Przepraszam za k***322;opot |
Cze***347;***263; mam r***243;wnie***380; podobne problemy z nagrywark***261; LG GSA-H55L (nie nagrywa tylko DVD-R, DVD+R) DVD RW ok, soft 1.0.5 czysty system XP , pr***243;bowa***322;em prawie wszystkiego o dziwo wszystko jest ok pod linuxem, by***322;a dwa razy w serwisie LG - wymienili mi na nowy model GSA H55L i jest to samo pora***380;ka nie polecam tego modelu.
Czy kto***347; ma jak***261;***347; rade co zrobi***263; (wykluczam opcj***281; kosz :-), cho***263; jestem bliski desperacji). inni u***380;ytkownicy tego modelu maj***261; podobne objawy pod XP. |
problem wyjasnił sie kilka postów wyżej ;)
|
Cytat:
|
|
Cytat:
|
No jasne
Link do strony LG to http://pl.lge.com :czytaj: Strata czasu ~15sek Odnalezienie biosa ~max 60sek Oszczędzamy ~75sek :jupi: :fala: :czar: |
Cytat:
|
gsa-h55l
Witam
od kilku dni tez mam lg GSA-H55L, miałam ten sam problem. Kolega powiedział żeby wgrać najnowszego biosa do tej nagrywarki i podziałało. Na stronie LG jest ten nowy bios (ver. 1.05), tylko to musi być bios konkretnie do tego modelu. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:28. |