Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   NEC-2100 \ 2500 \ 2510 A (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-2100-2500-2510-a-32734/)

Stef 13.12.2004 19:41

nec 2500 z biosem 1.06 i dvd wg. ksiegi

witam. dzisiaj sciagnalem sobie nero 6.6.0.3 i tam zauwazylem takie cos jak nagrywanie dvd wg ksiegi.
wiem ze to jest nic innego jak booktype dla nosnikow dvd+r. ale nie wiem czy standardowy bios tych nagrywarek umozliwia takie cos.

kowanski 11.12.2004 09:49

Cytat:

Napisany przez Realok
Od jakiegos czasu mozna juz pobrac v2 fw od Quikee'go.
Pytanko do Pawelblu i Kowanskiego: koledzy ktory z fw uwazacie za najlepszy/uzywacie? Aktualnie mam wlasnie ten najnowszy i nie narzekam, ale jak wyglada jakosciowo?

Ja używam zwykłego 2.F8 (nie tego beta od Quikee'go) i jest OK i czasem wgrywam 1.07 od Herriego :)
Próbowałem wypalić płytke AML DVD-R x4 na biosie od Quikee'go i jakościowo była dużo gorzej nagrana niż na 2.F8 i 1.07 od Herriego.

Boger 11.12.2004 03:08

Od jakiegos czasu mozna juz pobrac v2 fw od Quikee'go.
Pytanko do Pawelblu i Kowanskiego: koledzy ktory z fw uwazacie za najlepszy/uzywacie? Aktualnie mam wlasnie ten najnowszy i nie narzekam, ale jak wyglada jakosciowo?

VIZZARD 30.11.2004 12:37

Cytat:

Napisany przez fllanker
aleX skoncz juz swoje dygresje na ten temat poszukalem troche o tym i dowiedzialem sie wszystkiego na grupach dysk. znalazlem nawet cale watki dotyczoce tego problemu choc moze cie to zdziwi, nie wiem jak ty ale ja i jeszcze paru ludzi w tym kraju majacych stycznosc z elektronika wie ze czesto takie nietypowe odglosy czesto moga oznaczac ze cos jest nie tak ja tez juz mialem roznie problemy np: monitor ktory tez wydawal z siebie roozne podobne odglosy wysiadl po 2 miesiacach albo piszczacy zasilacz w ktorym wypalily sie kondensatory a piszczenie jest oznaka tego a ty pewnie widzac takie pytania nic madrego bys nei odpowiedzal wiec wstrzymaj sie ( dzieki za rady z ostatniego posta) ale wracajac do tematu mam troszke doswiadczenia z elektronika i sprzetem i dla mnie takei odglosy zawsze sa podejrzane i prosta sprawa , jakos popielaty mogl mi udzielic normalnej odpowiedzi i dzieki mu za to i nie musial dodawac swoich aluzji i ironi

No to bez iluzji i aronii :nie:

Nec 2500A pyka trzykrotnie po zamknięciu tacki :tak!:

fllanker 30.11.2004 11:27

aleX skoncz juz swoje dygresje na ten temat poszukalem troche o tym i dowiedzialem sie wszystkiego na grupach dysk. znalazlem nawet cale watki dotyczoce tego problemu choc moze cie to zdziwi, nie wiem jak ty ale ja i jeszcze paru ludzi w tym kraju majacych stycznosc z elektronika wie ze czesto takie nietypowe odglosy czesto moga oznaczac ze cos jest nie tak ja tez juz mialem roznie problemy np: monitor ktory tez wydawal z siebie roozne podobne odglosy wysiadl po 2 miesiacach albo piszczacy zasilacz w ktorym wypalily sie kondensatory a piszczenie jest oznaka tego a ty pewnie widzac takie pytania nic madrego bys nei odpowiedzal wiec wstrzymaj sie ( dzieki za rady z ostatniego posta) ale wracajac do tematu mam troszke doswiadczenia z elektronika i sprzetem i dla mnie takei odglosy zawsze sa podejrzane i prosta sprawa , jakos popielaty mogl mi udzielic normalnej odpowiedzi i dzieki mu za to i nie musial dodawac swoich aluzji i ironi

AleX69 25.11.2004 19:44

Cytat:

Napisany przez fllanker
Witam jestem nowicjuszem na tym forum i mam troszke lamerskie a moze nie pytanie
otoz mam w domu neca 2500 narazie do testow i zauwazylem ze np po nagraniu i zamknieciu tacki slychac takie trzy delikatne pykniecia to chyba bedzie najlepsze okreslenie pytam oto poniewaz nagrywarka nie jest nowa a ja chce sie supewnic ze tak powinno byc bo koles od ktorego ja mam mowi ze tak jest we wszystkich nec'ach
ale wiadomo jak jest i mysle ze sa na tym forum konkretni kolesie ktorzy odpowiedza mi na to pytanie i mzoe nawet dlazcego tak jest bo byc moze tak ma byc faktycznie ale ciekawy jestem zwlaszcza ze nie dlugo mam za nai zaplacic wiec prosze o szybkie odpowiedzi

raz jeszcze powtorze to co ci pisalem na pivie ... doskrob sobie jeszcze troche kasy i kup pionieer'a albo nowszego neca 3500, niz stara i wolna 2500 z ameryki
... i jeszcze doszukujesz sie stukniec/pykniec/klikniec

Popielaty 25.11.2004 19:27

Ja również mam NEC' 2500 i też mi "pyka" także myślę że NECKI tak mają :)

fllanker 25.11.2004 16:20

Nec Dvdrw 2500

Witam jestem nowicjuszem na tym forum i mam troszke lamerskie a moze nie pytanie
otoz mam w domu neca 2500 narazie do testow i zauwazylem ze np po nagraniu i zamknieciu tacki slychac takie trzy delikatne pykniecia to chyba bedzie najlepsze okreslenie pytam oto poniewaz nagrywarka nie jest nowa a ja chce sie supewnic ze tak powinno byc bo koles od ktorego ja mam mowi ze tak jest we wszystkich nec'ach
ale wiadomo jak jest i mysle ze sa na tym forum konkretni kolesie ktorzy odpowiedza mi na to pytanie i mzoe nawet dlazcego tak jest bo byc moze tak ma byc faktycznie ale ciekawy jestem zwlaszcza ze nie dlugo mam za nai zaplacic wiec prosze o szybkie odpowiedzi

atibor 23.11.2004 15:58

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Lepiej użyć tego co jest :taktak:

A DUMP służy do zrzucania istniejącego w spawarce biosu :mruga:

:piwo: a dziekuje..

Ciekawostka: Dostałem 2 płyty DVD+R od znajomego z filmami nagranymi na stacjonarnej nagrywarce Yamahy. Na obu są po dwa filmy (1. pianista i pojutrze, 2. oszukać przeznaczenie 2 i gothika) ciekawy jestem jakości :bicz: ... acha i jeszcze miejsce zostało na płytkach ^_^

VIZZARD 23.11.2004 14:45

Cytat:

Napisany przez atibor
A do czego służą przyciski dump i BookType (to znaczy wiem do czego sluzy booktype :-) ) zastanawiam sie czy nie lepiej uzyc WinBTypeV2.exe do ustawienia booktype????

Lepiej użyć tego co jest :taktak:

A DUMP służy do zrzucania istniejącego w spawarce biosu :mruga:

atibor 23.11.2004 12:45

??

Cytat:

Napisany przez Realok
@atibor-rozpakuj tego rar'a i zip'a. Uruchom NecWinFlash'a, nacisnij przycisk "flash", wskaz bin'a ktorego chcesz wgrac, zatwierdz i juz. Przypilnuj zeby w napedzie nie bylo plytki podczas flash'owania. Po wgraniu restart kompa i gotowe.

A do czego służą przyciski dump i BookType (to znaczy wiem do czego sluzy booktype :-) ) zastanawiam sie czy nie lepiej uzyc WinBTypeV2.exe do ustawienia booktype????

Boger 23.11.2004 11:46

@atibor-rozpakuj tego rar'a i zip'a. Uruchom NecWinFlash'a, nacisnij przycisk "flash", wskaz bin'a ktorego chcesz wgrac, zatwierdz i juz. Przypilnuj zeby w napedzie nie bylo plytki podczas flash'owania. Po wgraniu restart kompa i gotowe.

pawelblu 23.11.2004 11:17

Zreszta duza czesc tych przerobek to zwiekszenie predkosci (MCC001 -> MCC003), poza tym duza czesc stanowi zmiana strategi wolnych minusow na FUJIFILM03, co jest bardzo naturalna rzecza (np. DVD-R x8 pochodzace z MBI maja ADIP FUJIFILM03 tylko po to zeby automatycznie korzystac z tej strategii zapisu)

atibor 23.11.2004 11:14

kowanski

Mam już 2.F8_QB1.rar i NECWinFlash.zip no i co teraz? Czy trzeba wysunąć tackę podczas instalacji czy cos takiego ??? Bo jak instalowałem 2k5107v2b5dl.rar to nie było problemu bo to był *.exe a to jest *.bin

atibor 23.11.2004 11:12

????

Cytat:

Napisany przez Realok
Mozesz wgrac pod winda. Sciagnij sobie programik NECWinFlash z dzialu NEC-2500/2510A/3500A Firmware Utils na stronce http://www.micheldeboer.nl/firmware/#LIGGY Natomiast programem WinBTypeV2 z tego samego dzialu, ustawisz sobie bitsetting dla +r/rw.
Powodzenia :spoko:

Mam już 2.F8_QB1.rar i NECWinFlash.zip no i co teraz? Czy trzeba wysunąć tackę podczas instalacji czy cos takiego ??? Bo jak instalowałem 2k5107v2b5dl.rar to nie było problemu bo to był *.exe a to jest *.bin

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:49.