Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   NEC-2100 \ 2500 \ 2510 A (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-2100-2500-2510-a-32734/)

VIZZARD 03.06.2004 15:32

No to i ja nie będę stał w cieniu i także się podepnę, ale jak dla mnie sformułowanie "cena niewiele droższa" brzmi jak 650 Max, bo NEC 2500A w sklepie S. stoi po 439PLN ^_^

zygmunt 03.06.2004 21:50

hmm na www.scan.co.uk cena NECa ND-2510A to - 68.15 a NEC ND-2500A to: 57.87 ceny w funtach...

stad moja wypowiedz o zblizonej cenie, chociaz pewnie u nas bedzie drozej bo po co taniej :(

pozdr
_
ZyGmunt

vattax 03.06.2004 22:29

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
...bo NEC 2500A w sklepie S. stoi po 439PLN ^_^

W weekend w S byla promocja na 2500A - 399zl :mruga:

VIZZARD 04.06.2004 10:36

Cytat:

Napisany przez vattax
W weekend w S byla promocja na 2500A - 399zl :mruga:

Wiem, też to widziałem, ale wysłałem maila z zapytaniem czy cena długo się utrzyma i jaki jest stan magazynowy - otrzymałem informację, że warto poczekać - bo stanieje jeszcze. Jak widać i cena nie ta i magazyn pusty jak słowa które otrzymałem w odpowiedzi. No chyba, że z czasem się wypełnią.

Swoją drogą logiczne jest to, że napedy SL w świetle nadchodzących DL powinny jeszcze trochę stanieć, a nielogiczne to - że Neca 2500A wymiata ze wszystkich magazynów. Tak dobrze sprzedający model nie powinien mieć takich braków, co nie? No chyba, że prawdziwą jest teoria któregoś z userów forum, iż faktycznie deficyt modelu 2500A spowodowany jest domniemaniami iż zmienią mu naklejkę, wgrają firmware DL i model 2510A jak malowany. :zly: :nie:

grz3si3k 04.06.2004 20:16

Cytat:

Napisany przez tytusdezoo
Cieszę sie , ze zmieniłeś na NEC ale sam zawaliłeś sprawę w Litku z eepromem i jest to twoja wina ze tak ci działała.

Napisz jak nagrywanie płytek na Xbox i PS2 . Czy działają???

zgadza sie ze to była moja wina ..ale ta zwalona nagryware zmieniłem na takiego samego nowego liteona i tez nie byłem zadowolony mimo tego ze nie robiłem nic z epromem i biosem oprócz oryginału ze stronki liteona 8)

wwojtek26 06.06.2004 22:59

nec 2500a

dziś kupiłem nec 2500a i już mam problem.ledwo włożyłem nagrywarkę do kompa i już zdążyła zepsuć dwie płyty.Dodam tylko że używam nero płytki vobis 4.7gb,a nagrywałem dvd iso filmy avi przy pierwszej płycie wywalił błąd zapisu przy 70% drugą wysmarzył bez problemu a przy trzeciej wywalił błąd zapisu przy 93%myślicie że nagrywarka jest rąbnięta?kupiłem nową.a może ja coś zkaszaniłem?

nacuna 06.06.2004 23:11

Cytat:

Napisany przez wwojtek26
dziś kupiłem nec 2500a i już mam problem.ledwo włożyłem nagrywarkę do kompa i już zdążyła zepsuć dwie płyty.Dodam tylko że używam nero płytki vobis 4.7gb,a nagrywałem dvd iso filmy avi przy pierwszej płycie wywalił błąd zapisu przy 70% drugą wysmarzył bez problemu a przy trzeciej wywalił błąd zapisu przy 93%myślicie że nagrywarka jest rąbnięta?kupiłem nową.a może ja coś zkaszaniłem?

Sprawdzi czy masz DMA wlaczone. Sprawdz tez ustawienia zworek. Nec, moim zdaniem, powinien byc ustawiony na MASTER!

bartorz 07.06.2004 23:21

nec 2500a - ostrzezenie

Firma NEC wydała oficjalny komunikat, w którym ostrzega użytkowników nagrywarki DVD ND-2500A przed próbami jej upgrade'owania (tak, by obsługiwała zapis dwuwarstwowy) poprzez zainstalowanie firmware'u z modelu ND-2510A.

Ów firmware "wyciekł" kilka dni temu z firmy - krótko po tym na internetowych forach pojawiły się wypowiedzi użytkowników, którzy twierdzili, że po jego zainstalowaniu napęd ND-2500A może zapisywać dwuwarstwowe płyty DVD.

Oficjalny komunikat NECa w pewnym sensie potwierdza te doniesienia - czytamy w nim, że owszem, w niektórych przypadkach możliwe jest rozszerzenie funkcjonalności nagrywarki, jednak odbywa się to kosztem jakości zapisu (występuje bardzo wiele błędów). Co więcej, taka ingerencja w sprzęt powoduje utratę gwarancji.

http://www.pcworld.pl/news/news.asp?id=66659

bylo?

ja sie wlasnie przymierzam do zakupu tego modelu stad prosilbym o odpowiedz od praktykow - prawdali to? :)
mnie dvdr potrzebne jest glownie do archiwizacji zdjec - zalezy mi wiec na tym aby zapisane pliki byly bezpieczne. czytam forum ale trudno znalezc jednoznaczne inforamcje w tej masie postow - bardzo bym prosil o jakies podsumowanie - co obecnie gwarantuje spokojny sen? dvd-r? dvd+r? verbatim? tdk? zapisywanie z 4x? czy 8x?

pozdrawiam

Bartosz Skowronek

Esiek 08.06.2004 00:08

Cytat:

Napisany przez bartorz

bylo?

Było
Cytat:

Napisany przez bartorz
ja sie wlasnie przymierzam do zakupu tego modelu stad prosilbym o odpowiedz od praktykow - prawdali to? :)
mnie dvdr potrzebne jest glownie do archiwizacji zdjec - zalezy mi wiec na tym aby zapisane pliki byly bezpieczne. czytam forum ale trudno znalezc jednoznaczne inforamcje w tej masie postow - bardzo bym prosil o jakies podsumowanie - co obecnie gwarantuje spokojny sen? dvd-r? dvd+r? verbatim? tdk? zapisywanie z 4x? czy 8x?

pozdrawiam

Bartosz Skowronek

Narazie nikt ci nie potwierdzi jednoznacznie czy to prawda czy nie bo za mało jest nosników dl na rynku i przez to za mało testerów. Bios dl na necu działa normalnie bez zarzutów, pali sl pieknie a jak bedzie z dl to nie wiem. Według pierwszych testów raczej jest dobrze i obawy NEC nie sprawdzaja sie. Owszem, niektóre egzemplarze moga nie współpracowac z dl poprawnie ale to wyjdzie w praniu narazie nie było takich przypadków wiec moze to tylko zwykly haczyk marketingowy zeby ludzie kupowali 2500 z nalepka 2510 od nec niz 2500 i sami se przerabiali. Nie wiem. Napewno w kwestii sl to spokojny sen gwarantuje i Verbatim i Tdk przy dowolnych predkosciach gdyz nagrywane verby x8 i x4 na kprobe u mnie nie miały zadnej roznicy. A czy + czy - to nie ma znaczenia.

wwojtek26 08.06.2004 10:50

no więc tak:jest włączone ultra dma 2-ultra 33,czasem nadpali tylko płytę i lipa.wyskakuje komunikat że błąd zapisu.co teraz?

nacuna 08.06.2004 10:57

Cytat:

Napisany przez wwojtek26
no więc tak:jest włączone ultra dma 2-ultra 33,czasem nadpali tylko płytę i lipa.wyskakuje komunikat że błąd zapisu.co teraz?

A co z ustawieniem zworkow? Masz tego NEC'a ustawionego na MASTER czy na SLAVE?
Moze zrob tak: odlacz wszystkie napedy i dyski. Zostaw tylko 1 dysk twardy na Primary Master i zostaw sobie tego neca na Secondary Master i sprobuj wtedy nagrac plytke dvd.

wwojtek26 08.06.2004 11:13

no właśnie jest na master sam na szmacie.na 8 płyt 3 wypalił dobrze
a 5 popsuł,nadpalił albo doszegł do 70 paru procent i lipa.

SMS 08.06.2004 11:15

Cytat:

Napisany przez bartorz
<ciach>

Co więcej, taka ingerencja w sprzęt powoduje utratę gwarancji.

http://www.pcworld.pl/news/news.asp?id=66659

Hmmm... ciekawe, jak to sprawdzą ??? Zakładając, że napęd nie padł kompletnie, ale jeszcze odpowiada wystarczy wgrać oficjalny firmware i po problemie :)

bartorz 08.06.2004 11:39

moze montuja wewnatrz jakies czarne skrzynki? ;)

btw - czy ktos wie czym rozni sie model nd2500 od nd2500a?

pozdr,
--
Bartosz

_Vip_ 08.06.2004 11:40

polecam reinstalke systemu bo chyba masz poprostu syf :]

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:17.