![]() |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dlatego ponownie pytam: czy są czytniki DVD, które potrafią w miarę wiarygodnie ocenić ilośc błędów PIE/PIF??? Jeśli tak, to może tandem NECa4551A z takim czytnikiem nie byłby złym pomysłem, na razie jednak znów zastanawiam się nad Pioneerem 111 lub 110, musze tylko znaleźć screeny z testów odczytu, żeby nie okazało się, że wyrzuca takie same niespodzianki jak ten NEC... :( Aha, nikt mi nie odpowiedział, bo może to ja jestem w błędzie... Ten NEC ma może jakoś inaczej wyskalowane liczenie tych błędów? AFAIK to na Litku dobra płyta powinna mieć błedy PIF w granicach 2-3, ale na na przykład BenQ dopuszczalne są wyższe wartości... Czy podobnie jest z PIE? Może zwyczajnie w prypadku NECa skala została przesunięta w górę? Bo jeśli nie to niestety trzeba zbliżyć się do smutnego wniosku, że pomimo dobrej jakości zapisu nagrywarka ma wielką wadę - wyświetla błędy wedle własnego "widzi mi się"... Czy pod względem skanowania błędów wersja 4550A czymś różni się od 4551A? Osobiście nie sądzę, ale gdyby tak było to byłbym w stanie zrezygnoiwać label flasha... |
Ilość załączników: 1
Panowie, jest całkiem możliwe, że wyjaśnienie róznicy między wykresami na Litku a NECu jest naprawdę proste, jeśli się potwierdzi, to wstyd, że za pierwszym razem tego nie zauważyłem. ;)
Jeszcze raz przyjżałem się wykresom zamieszczonym przez icemaca i co zauważyłem? W przypadku NECa skany wykonywano prędkością 8x, natomiast na Litku 4x (stała). A to ma już ogromny wpływ na wyniki! Ja zawsze skanuje 4x bo tutaj usłyszałem, że wtedy wyniki są najbardziej wiarygodne. Ale oto co uzyskałem skanując płytę na moim Litku z prędkością 8x! Myślę, że tutaj leży źródło problemu. ;) Czy któryś z was, posiadających tego NECa mógłbny wykonać skan przy 4x? Sądzę, że to rozwiąże ostatecznie wszystkie wątpliwości. :) Załącznik 30407 |
Jezeli chodzi o zapis Verbatim + na necu 4551 ;) to zapisuje je idealnie a wykresy odczytu tez są w 100% dobre w jednym tescie wczesniej miałem PIF max 3 a PIF 25 i czyta sie bez problemu ;)
Tylko niestety nie pamietam co to była za płyta i gdzie mam tego screena :\ z resztą zrobie screena na innej płytce ;) |
W Nero 6 na NEC-u nie da się ustawić prędkości skanowania x 4.
Tylko x 5. @Atlantis zajrzyj do sąsiedniego miasteczka. Tam robili obszerny test tego NEC-a i testowali nagrane płyty na, jakimś Plextorze. Ich wyniki uwzgledniają oprócz PI/PIF także Beta, czy jakoś tak. Polecam też test tego NEC-a na cdfreaks. |
Cytat:
A są jakieś inne programy do testowania, które chodza na NECu i pozwalają na ustawienie 4x? Bo jestem prawie pewien, że te wykresy to właśnie kwestia prędkości - ja zawsze testuje na 4x - tak mi radzono na tym forum, zresztą nawet w tym temacie pojawiały się testy tych samych płytek skanowanych litkiem i tam właśnie było 4x... Pewnie stąd te wielkie różnice, sami widzieliście jaka masakra się zrobiła na moim LiteOnie przy 8x. :) Hmm... chyba muszę cofnąć to co powiedziałem, moze faktycznie warto kupić tego NEa. ;) Tylko niech ktoś wrzuci wykresy. :P Cytat:
|
nowy bios do Nec'a 4551A ? http://liggydee.cdfreaks.com/page/4550/
1-08 ? to jest orginalny ? i czy on jest nowszy od 1-22 ? Aha jeszcze jedno czym sie r***243;***380;ni ten : Original NEC ND4551A firmware 1-08 od tego Liggy's ND4551 Bitsetting Firmware 1-08 Icemac napewno bedziesz wiedzia***322; o co chodzi :P chyba ze ktos inny wie to r***243;nie***380; prosze o info ;) |
Nie łaska spojrzeć na tabelkę :P
http://liggydee.cdfreaks.com/stratinfo/10/2 Bitsetting różni się od oryginału bitsettingiem:) tzn. ustawia księgę na DVD-ROM. |
i juz poznales odpowiedz :spoko:
bitsetting zmienia dvd+r w dvd-rom - czyli stacjonarki lykna plytke jako oryginal || |
NEC 3551A, wersja firmware'u 2.02 (original), na modyfikowanym coś nie chciało płytek czytać.
Zauważyłem też pewną dziwną prawidłowość. W pewnym momencie na wykresie PIF wzrasta do 14 (przy x4) i 8 (przy x8). Jest to bynajmniej ciekawe- testowałem również inną płytkę i w tym samym momencie napęd podnosił PIF do nardzo podobnych wartości. Ale jak widać- korekcja błędów, choć daleko jej do doskonałości, nie taka znowu tragiczna. Na początku było dużo gorzej. Znaczną poprawę zaobserwowałem po wgraniu nowszych wersji firmware. |
Hmm... jestem ciekaw co by sie stało gdybyś jeszcze raz przeskanował pod 5x. Na Litku też mi nieraz ttakie "igły" wyskakiwały, któy potem znikały przy kolejnym skanowaniu. :)
Powody takiego "wzrostu", zakładając, że jest stały, przy każdym skanowaniu mogą być różne - chwilowe opróżnienie bufora, lekka rysa na płytce, o odcisku palca nie wspominając. ;P Ale widać, że lepiej z odczytem PIE i PIF, jeśli pominąć igłę.. :) Gdybyś miał czas i zapuścił podobny test (wystarczy na 5x) z jakimś TDK lub Verbatimem (na innych nie palę_) to będe bardzo wdzięczny. :) |
Jeszcze jedno pytanko .. ma ktos wgrany ten bios ? i on jest oryginalny czy hacowany ?
|
|
Akurat nie mam w domu wypalonych ostatnio verbatimów, ale gdzieś wcześniej w tym temacie zamieściłem zrzut testu verbatima właśnie. Co prawda był on wykonywany na 3551A i orginalnym firmware NECa, ale zawsze masz jakiś- przynajmniej ogólnikowy- pogląd na sytuację. Właśnie zmodowałem 3551A do 4551A. Zapewne dzisiaj coś jeszcze wypale (a tak się składa, że akurat mam same verbatimy w domu:)), także umieszczę wynik testu jakości.
|
Ja nie uznaję żadnych hackowanych biosów, więc jeśli bym już kupił ten napęd, to wgrałbym co najwyżej najnowszy dostępny na stronie producenta, zakładając, że nie byłby już wgrany gabrycznie. ;)
Widziałem wcześniejsze testy nagranych Verbatimów - rzeczywiście mała ilość błędów PIF, ale mi chodzi raczej o PIE. PO wykresach które zamieszczaliście wyraźnie widać, że ich liczba rośnie wraz ze wzrostem prędkości. Jestem ciekaw jak wyjdzie skan takiego Verbatima lub TDK przy minimalnej dostępnej, tzn. 5x. :) Jeśli rzeczywiście to za duża prędkość była powodem tych "dziwnych" wyników w porównaniu z Litkiem, to może jednak zdecyduje się kupić? ;) Teraz jeszcze biorę pod uwagę nowego LiteOna SHM-165P6S... Co myślicie? Nie chcę flamewara, więc jeśli ktoś ma coś ważnego do powiedzenia w tej kwestii, to najchętniej na priv. :) |
Jak już wcześniej pisałem, zrobiłem upgrade z modelu 3551A do 4551A. Na biosie 1.08 coś nie chciał niczego czytć, dlatego też zmieniłem na 1.22. Wypaliłem verbatima z prędkością 4x, po czym zapuściłem test jakości płyty. Co jak co, ale takiego odczytu płyty jeszcze nigdy na moim NECu nie miałem- zwłaszcza w porównaniu z poprzednimi wynikami. Zresztą popatrzcie sami.
Moim skromnym zdaniem wynik bardzo dobry. Obala tezę- przynajmniej częściowo, że NEC ma słabą korekcję błędów. W końcu jestem w 100% zadowolony z nagrywarki i mam pewność, że kupując NECa dokonałem właściwego wyboru. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:21. |