Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   NEC ND3500\3520\3530\3540 A (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-nd3500-3520-3530-3540-a-45570/)

ulan 02.02.2005 00:25

Cytat:

Napisany przez Kojiro
U mnie tak jest, jak by nie bylo nie widzialbym sensu pisac primary/secondary master/slave. Tylko jeszcze nie rozumiem co mialo by dac zmiana z secondary slave na s. master, nie jestem w posiadaniu dwoch dyskow i nagrywarek.

że z jakiś względów nagrywarki wolą byc podpinane jako master... (no chyba, ze ostatnio cos się w tej dziedzinie zmieniło????)...

BRAT VERB 02.02.2005 01:28

witam ponownie
autorun wyłączony przy użyciu gpedit.msc - płyta się mieli w stacji ok. 15 sek i tak.
czy waszym zdaniem ta sytuacja jest normalna?
pzdr

VIZZARD 02.02.2005 09:38

Cytat:

Napisany przez ulan
że z jakiś względów nagrywarki wolą byc podpinane jako master... (no chyba, ze ostatnio cos się w tej dziedzinie zmieniło????)...

Nie jest to zasadą :nie:

Kwestia konfigu i zachowania się systemu i urządzeń

Lubią płatać figle :>

A Slave - mimo nazwy - nie jest żadną formą "gorszej" konfiguracji

Powinno chodzić tak samo dobrze jak na Master

Zwłaszcza jeżeli jest samo na kanale IDE :taktak:

:mruga:

VIZZARD 02.02.2005 09:40

Cytat:

Napisany przez pykson
rzeczywiscie - prawie 5 stowek to drogo :D:D:D

No cóż!

Za jakość się płaci :taktak:

loki7777 02.02.2005 10:49

U mnie to by bylo w miare normalne, bo u mnie w cd-rw xp mieli plytke ok 10 sekund moze wiecej, wiec na to raczej nic juz nie poradzisz

gm_ns 02.02.2005 11:04

Podpinam sie pod post kolegi...

Nie zakładałem nowego tematu, tylko podpinam sie tutaj i mam kilka pytan:
Mam NEC 3520 z Biosem 1.04. Chce zmienic BIOS, tylko tak zebym nie stracił gwarancji (czyli na jakis oficj. nie modtfikowany) czy na stronie www.michel....
BIOS 1.25 (znajduje sie on w tab. Original Firmware - Original 1.25 firmware (I-O Data rebadged to NEC 3520) to BIOS który moge wgrac bez zadnych oporów i nie strace gwarancji)

Dlazcego nie ma zadnych BIOSÓW na stronie NEC-a do 3520.

Czy moge uzyc programu NEC Flash WIN czy lepiej jakiegos DOS-owego (jest różnica???)

Długo trwa zmiana BIOS-u???

Dzieki. Grzesiek

VIZZARD 02.02.2005 11:13

Cytat:

Napisany przez gm_ns
Nie zakładałem nowego tematu, tylko podpinam sie tutaj i mam kilka pytan:
Mam NEC 3520 z Biosem 1.04. Chce zmienic BIOS, tylko tak zebym nie stracił gwarancji (czyli na jakis oficj. nie modtfikowany) czy na stronie www.michel....
BIOS 1.25 (znajduje sie on w tab. Original Firmware - Original 1.25 firmware (I-O Data rebadged to NEC 3520) to BIOS który moge wgrac bez zadnych oporów i nie strace gwarancji)

Dlazcego nie ma zadnych BIOSÓW na stronie NEC-a do 3520.

Czy moge uzyc programu NEC Flash WIN czy lepiej jakiegos DOS-owego (jest różnica???)

Długo trwa zmiana BIOS-u???

Dzieki. Grzesiek

Możesz użyć jakiegokolwiek flashera :taktak:

Zmiana biosu trwa niezbyt długo - około kilkudziesięciu sekund

Wgrywając do napędu jakiekolwiek inne biosy niż oficjalne

Przy awarii sprzętu narażasz się na utratę gwarancji :)

slawekj 02.02.2005 11:23

Jest napęd DVD, który łączny czas ładowania/rozpoznawania ma najkrótszy. :spoko:

gm_ns 02.02.2005 11:39

Czyli BIOS-y ze strony www.michel...... nie mam co wgrywać??? bo są nie oficjalne??? czyli strace gwar.

Wnioskuje ze jedyne BIOS-y jakie moge wgrac to BIOS-y które ukazują sie na stronie oficjalnej NEC.

VIZZARD 02.02.2005 12:07

Cytat:

Napisany przez gm_ns
Czyli BIOS-y ze strony www.michel...... nie mam co wgrywać??? bo są nie oficjalne??? czyli strace gwar.

Wnioskuje ze jedyne BIOS-y jakie moge wgrac to BIOS-y które ukazują sie na stronie oficjalnej NEC.

Możesz wgrywać co chcesz

Zobacz ilu użytkowników tak robi - prawie wszyscy zapaleńcy :>

Procent padów po takich operacjach jest znikomy :taktak:

Zawsze możesz wrócić do biosu oryginalnego :mruga:

Problem zaczyna się wtedy, gdy spawarka padnie

I brak jest przez to możliwości wgrania biosu firmowego

Ale to i nawet wtedy nic nie jest przesądzone :nie:

Bo w serwisie muszą to udowodnić, że był inny :czytaj:

mallow 02.02.2005 14:32

VANTWG, dziei za mozliwosc fajnej polemiki :piwo:
pozdro ;)

Gajorus 02.02.2005 14:39

slave tez cacy ;-)

popieram ostatni wypowiedz... ja mam podpietego mojego NEC'a jako secondary slave i wszystko chodzi idealnie :-) nigdy jeszcze problemow nie mialem!

Kojiro 02.02.2005 19:30

ulan zostales przeglosowany, ma ktos na swoim nec'ku bios 1.25, predkosc cd-r max x24?

mallow 02.02.2005 21:16

Ja mam 1.25 i mam 48 :)
pozdro ;)

Marxter 02.02.2005 22:45

Cytat:

Napisany przez Kojiro
ulan zostales przeglosowany, ma ktos na swoim nec'ku bios 1.25, predkosc cd-r max x24?

Na badziewnych płytkach (np od Gigastorage) to i max 16x idzie (wczoraj taką nagrywałem dla kumpla ;) ). Na dobrych płytkach bez problemu nagrywa 48x. Zresztą gdzieś wyżej jest mój post, w którym pisałem jak się prezentują maksymalne prędkości na płytkach jakie posiadam w domciu. :mruga:

Oto i on:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=202

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:23.