Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   NEC ND3500\3520\3530\3540 A (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-nd3500-3520-3530-3540-a-45570/)

VIZZARD 17.02.2005 00:22

Cytat:

Napisany przez rafa
jak się nie powiedzie to jeszcze raz wgrywasz biosik.

A przysięgnij się ... :mruga:

Dla przykładu:

Wyciągnij sobie wtyczkę z gniazdka przy flashowaniu LG :\

I kontynuujmy tę dyskusję ... :>

:mruga:

adamluk 17.02.2005 00:54

można , już zmieniałem

VIZZARD 17.02.2005 01:10

Szkoda, że nie można na 2500A 107v2b5 :smutny:

To był dopiero bios ... :taktak:

Zresztą, dalej taki jest :>

:D

juicepp 17.02.2005 09:20

hej, a mozesz mi napisać co te nowe biosy zmieniają istotnego? i jakich rogramów do tego uzyłes i skąd wziołes new biosy?.....bede wdzięczny :)

rafa 17.02.2005 11:14

Cytat:

Napisany przez juicepp
hej, a mozesz mi napisać co te nowe biosy zmieniają istotnego? i jakich rogramów do tego uzyłes i skąd wziołes new biosy?.....bede wdzięczny :)

Odpowiedź jest tu: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=48290

bigBOY 17.02.2005 11:15

http://www.micheldeboer.nl/firmware/
pasowal mi 1.24, ale oczywiscie z ciekawosci wrzucilem 1.25
wyduzyl sie czas dostepu, dlatego chce zjechac na 1.24

Grzegorz71 17.02.2005 11:15

tu znajdziesz wszystkie biosy do NEC-3520A http://www.micheldeboer.nl/firmware/#3520_original

A co zmieniają biosy modyfikowane? Przede wszystkim usuwają blokadę kodów regionów, czyli np. można odlądać filmy z całego świata a nie tylko z kodem na Europę. Usuwają także blokadę prędkości zgrywania DVD na dysk twardy. NEC jak się nie mylę ma orginalnie ustawione na x4, w modyfikowanych jest x16 czyli na maxa. Przydaje się to przy zgrywaniu i kopiowaniu filmów. Modyfikowane biosy dodają także nowe strategie zapisu. Np. płyty 8x napęd umożliwia zapis z prędkością 12x (sam tak nagrywam TDK 8x i zero problemów). O nowych strategiach można poczytać na forach opisujących biosy.

juicepp 17.02.2005 11:31

nec nd-3520A i book type!

witam.
znowu siedze i czytam :pisze: i znalazłem rozne opinie na ten temat. Chodzi mianowicie o zmiane booktype w nec-u 3520a.
Czy ustawienie w nero6606 opcji dvd-rom załatwia sprawe i płytki dvd+r nagrane z zaznaczoną ta opcją będą nagrane i widziane przez odtwarzacze stacjonarne dvd jako dvd-rom?
Czy moze dvd-rom ustawia sie na płytce PO jej nagraniu? (bo takie opinie tez czytałem) np za pomocą programu DVDInforpo. apropo dvdinfopro to czy wystarczy wybrac zakładke booktype, kliknąć na dvd-rom i dać SET Default DL? Czy moze są jakies lepsze programy do tego? słyszałem ze jest jakis program do ustawiania booktype ze stajni NEC, za cholere :| nie moge go znaleźć.
Chciałbym Was prosic aby ktoś mi napisał jakiego programu mam uzyc do zmiany book type, czy moze nero6606 wystarczy.
I jak mam sprawdzic czy płyta faktycznie jest nagrane jako DVD-ROM?? są jakies programy do testowania zapisanego formatu? chodzi mi aby sprawdzic rezultat nagrania czy płyttka ma format DVD-ROM.
moje firmware to 1.04, orginalnie wgrane, nic nie zmieniałem.
dziękuje za rady. :cool:

juicepp 17.02.2005 11:53

:O :O :O o shit, własnie przeczytałem ze ta nagrywara nie obsługuje zmiany bittsettingu :O :O :O czy jesli wgram nowy nieoficjallny firmware(1.24, 1.25) to bede miał mozliwosc zmiany bitsettingu?????????

Grzegorz71 17.02.2005 12:27

Modowane biosy ustawiają automatycznie DVD-ROM dla płyt DVD+R.

piotrunia 19.02.2005 21:49

Cytat:

Napisany przez Grzegorz71
Modowane biosy ustawiają automatycznie DVD-ROM dla płyt DVD+R.

nie jest to wcale takie oczywiste!! zmagam sie z tym, po zmianie firmwaru nagrywa dalej +r i nie mam pojecia dlaczego :wsciekly:

piotrunia 19.02.2005 23:21

mam nec 3520 i nie chce palić dvd-rom, wgrałem bios i nic, jak palił +r tak nadal pali, nic nie pomaga. co robić??

Wookie 20.02.2005 00:22

Podwójnie nagrane DVD+R na NEC 3520

Witam!
Czy ktoś miał podobny przypadek?
Nagrywalem na Verbatim 8x DVD+R MCC 003 z predkoscia mniejsza od dedykowanej bo 4x i w nero po zakonczeniu nagrywania wyskoczyl blad przy weryfikacji danych. Ok moze sie zdarzyc. Obejrzalem plytke i bylo widac ze jest nagrana (po odcieniu na powierzchni). Ale jak ja wlozylem to cdspeed pokazal, ze jest pusta. Z ciekawosci zapuscilem na niej jeszcze raz nagrywanie i....poszlo!! Przy weryfikacji wystapil ten sam blad. Teraz odcien zmienil sie na jeszcze ciemniejszy, plyta nie odczytuje sie. To pierwsze nagranie wygladalo tak, jakby laser przelecial po plycie z minimala moca, zmienil sie lekko jej odcien, ale nie uszkodzila sie, a nagrywarka widziala ja jako czysta i nagrala jeszcze raz, niestety niepoprawnie. Pierwszy raz spotkałem sie z czyms takim :wow:
Nie moge niestety powtorzyc tego na takiej samej plycie, ale nastepna DVD-R wypalila sie ok.
To wyglada mi na cos nieciekawego z nagrywarka, chyba ze plytka byla uszkodzona. Czy mozliwe, ze przez plytke laser zostal zle skalibrowany, jego moc byla taka slaba, ze za pierwszym razem faktycznie nic nie wypalil, a jedynie lekko zmienil barwe nosnika???
NEC3520 @ original I-O Data 1.25 firmware.

daFojtek 20.02.2005 00:23

Cytat:

Napisany przez piotrunia
mam nec 3520 i nie chce palić dvd-rom, wgrałem bios i nic, jak palił +r tak nadal pali, nic nie pomaga. co robić??

a moze bys napisale jaki bios wgrales? jednym slowem napisz cos wiecej i powiedz jak sprawdzales czy nagralo sie jako DVD-rom

VIZZARD 20.02.2005 01:12

Cytat:

Napisany przez Wookie
Witam!
Czy ktoś miał podobny przypadek?
Nagrywalem na Verbatim 8x DVD+R MCC 003 z predkoscia mniejsza od dedykowanej bo 4x i w nero po zakonczeniu nagrywania wyskoczyl blad przy weryfikacji danych. Ok moze sie zdarzyc. Obejrzalem plytke i bylo widac ze jest nagrana (po odcieniu na powierzchni). Ale jak ja wlozylem to cdspeed pokazal, ze jest pusta. Z ciekawosci zapuscilem na niej jeszcze raz nagrywanie i....poszlo!! Przy weryfikacji wystapil ten sam blad. Teraz odcien zmienil sie na jeszcze ciemniejszy, plyta nie odczytuje sie. To pierwsze nagranie wygladalo tak, jakby laser przelecial po plycie z minimala moca, zmienil sie lekko jej odcien, ale nie uszkodzila sie, a nagrywarka widziala ja jako czysta i nagrala jeszcze raz, niestety niepoprawnie. Pierwszy raz spotkałem sie z czyms takim :wow:
Nie moge niestety powtorzyc tego na takiej samej plycie, ale nastepna DVD-R wypalila sie ok.
To wyglada mi na cos nieciekawego z nagrywarka, chyba ze plytka byla uszkodzona. Czy mozliwe, ze przez plytke laser zostal zle skalibrowany, jego moc byla taka slaba, ze za pierwszym razem faktycznie nic nie wypalil, a jedynie lekko zmienil barwe nosnika???
NEC3520 @ original I-O Data 1.25 firmware.

U mnie - nie pamiętam dokładnie :nie:

Ale chyba po piętnastokrotnym nagraniu płytki w ten sposób

Płyta przybrała barwę przypominającą RW

I faktycznie później dawała się już kasować i nagrywać wielokrotnie :mruga:

||

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:26.