Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   NEC ND3500\3520\3530\3540 A (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-nd3500-3520-3530-3540-a-45570/)

loki7777 25.02.2005 16:02

3. Najmniejsza predkosc zalezy od plytki, ale bedzie pewnie 2 lub 2.4
anzelmo jeszcze nie mam plyt dvd nagranych przez siebie, ale z odczytemnie mam problemu, gwarancji nie stracisz, ale zrob sobie kopie swojego biosu na wszelki wypadek.Region moze sie przestawic

maniek997 25.02.2005 16:04

Cytat:

Napisany przez anzelmo
wybaczcie ze sie pewnie powtarzam, ale :)
Mam 'typowy' problem z moim 3520A. Model ze stycznia, wystepuja problemy z odczytem. Po zrobieniu testu w nero cd-dvd speed w najlepszym wypadku raczej dobry wykresik jest tak do 3gb, potem juz sa znaczne problemy. Nagrywam na Tdk dvd+r 8x w Nero i K3b pod Linuxem. Przymierzam sie do zmiany biosu na 1.25, czy to powinno rozwiazac me problemy i nic nie pogorszy? Powiem szczerze, ze troche sie boje tego kroku :). Gwary tez nie strace?:) Nowy bios nie zmienia regionu? Bo ktos chyba cos o tym pisal.

Moim zdaniem jest to do tej pory najlepszy bios do 3520. Testowałem różne.
do pobrania stąd: http://forum.rpc1.org/dl_file.php?si...e=3520_125.ZIP
Gwarancji nie stracisz bo zawsze moze sz wgrac orginalny.
maniek

maniek997 25.02.2005 16:07

Cytat:

Napisany przez przemko
Witam!
Podepnę się pod ten temat bo u mnie też coś się dziwnie zachowuje ta nagrywarka. Kupiłem ją dwa tygodnie temu a problemy zaczęły się przed trzema dniami. Sam proces nagrywania (w Nero) odbywa się bezproblemowo natomiast podczas weryfikacji kompilacji czasami wyskakuje błąd. Ale tu ciakawostka, w rzeczywistości pliki na płycie są nagrane poprawnie. Porównywałem sumy kontrolne plików na płycie z plikami źródłowymi na dysku i jest OK. Dziwne, prawda? Czy ktoś tak miał? Wcześniej miałem nagrywarkę CD i NIGDY tak się nie zdażyło.

A kto robi weryfikacje płyt DVD:)? Strata czasu.
maniek

anzelmo 25.02.2005 16:10

Zabiore sie za ten stad: http://www.micheldeboer.nl/firmware/nec3520_125.zip :) Ciekawe tez jest to ze plytka tdk dvd-r 4x nagrana na litku u kumpla czyta sie prawie idealnie. No nic, wgram ten 1.25, nagram cos i przetestuje :)

Przetestowalem i w sumie jest jak bylo. Co wiecej zauwazylem, ze naped roznie czyta. Tzn. wlozylem plytke raz odczyt w miare, wlozylem drugi raz tak jak zazwyczaj. Troche mnie to wkurza. Stary dvd-rom czyta jak nalezy... Co mam w tej sytuacji zrobic? Bo chyba to wina felernego napedu... Widze takie mozliwosci: olac sobie szybkosc odczytu, lub isc do serwisu. W drugim przypadku dopuszczam mozliwosc ze znow dostane jakis niefajny egzemplarz:/.

VIZZARD 25.02.2005 17:14

Cytat:

Napisany przez maniek997
A kto robi weryfikacje płyt DVD:)?

Ja robię :taktak:

:D

middam 25.02.2005 20:18

Pozwole sie podłączyć pod ten post.
Od tygodnia mam Neca 3520 i na początku jakoś bez problemu wypalił kilka płytek, ale ostatnio zaczęło sie coś złego dziać.
Podczas wypalania dochodzi do połowy, bufor spada do zera, ładuje się na nowo i nagrywrka sie wiesza ( nawet tacki nie moge wysunąć ) Jak do tej pory wypalałem na platinumkach x8 ( przy szybkości x4) i espranzach x4 ( przy x4 sie wieszał, x2 czqasem wypalał czasem nie). zastanawiam sie czy zmiana płytek coś pomoze, czy raczej wymieniac wadliwy model??

loki7777 25.02.2005 20:29

Jak mozesz to wymien dvd-wr. A moze mi ktos powiedziec czy test w nero drive speed, test jakosci plytki da sie przeprowadzic dla dvd-video, czy tylko dla dvd-data, bo nie moge, a moze to przez riplock'a?

loki7777 25.02.2005 22:11

A tak patrze i patrze i widze ze nec nie obsluguje DAO 96, albo moje nero na to nie pozwala (6.6.0.8).Cholerka dziwne to;).Ciagne manuala i zobacze, bo Nero Info Tool pokazuje ze obsluguje.I teraz przestawilem sobie w nero bitsetting dla + na rom, ale czy to mozliwe??Mam bios 1.04 (oryginalny).

I czy test jakosci nosnika dvd w nero (chyba juz to pisalem?:) mozna przeprowadzic tylko na dvd-data czy na dvd-video tez?

anzelmo 26.02.2005 10:49

Ilość załączników: 4
Po wielu testach stwierdzilem ze nagrywarka czyta jak chce :( za kazdym razem jest inaczej. Jeden raz bylo nawet idealnie... Zauwazylem, ze:

1. nagrywarka ma problemy z odczytem plyt ktore sama wypalila (testowalem
tylko kilka sztuk dvd+r tdk x8)
raz nawet transfer byl rzedu 400kb/s...
2. raczej dobrze czyta plyty ktorych sama nie wypalila (2 sztuki tdk dvd-r x4 nagrane na jakims litku)

Inny dvd-rom czyta ta sama pyte wrecz idealnie... Zastanawia mnie tez czemu z odczytem 9 na 10 razy jest zle(ale w sumie zawsze inaczej), a raz dobrze. (tzn. wogole tylko raz bylo dobrze).

Narazie nagrywalem tylko na tdk dvd+r x8, w pon kupie jakies dobre dvd-r i dokonam kolejnego pomiaru. Niemniej dziwi mnie ze ze na innym, 3 letnim napedzie odczyt jest praktycznie zawsze dobry. Nie chce mi sie wybierac do serwisu, ale chyba jestem zmuszony...

Fragment moich bojow w zalaczniku.

chris60 26.02.2005 11:28

Cytat:

Napisany przez middam
Pozwole sie podłączyć pod ten post.
Od tygodnia mam Neca 3520 i na początku jakoś bez problemu wypalił kilka płytek, ale ostatnio zaczęło sie coś złego dziać.
Podczas wypalania dochodzi do połowy, bufor spada do zera, ładuje się na nowo i nagrywrka sie wiesza ( nawet tacki nie moge wysunąć ) Jak do tej pory wypalałem na platinumkach x8 ( przy szybkości x4) i espranzach x4 ( przy x4 sie wieszał, x2 czqasem wypalał czasem nie). zastanawiam sie czy zmiana płytek coś pomoze, czy raczej wymieniac wadliwy model??

Spróbuj wymienić taśmę IDE, lub zamienić wtyczkę na taśmie IDE

AKhE 26.02.2005 11:42

ma juz litka 1633S ale potrzebuje druga wypalarke zawsze slyszalem ze NEC nie ma sobie rownych jesli chodzi o jakosc wypalania... powiedzcie mi prosze czy warto zainwestowac w te nagrywarke? i jak jest z biosami bnie koniecznie orginalnymi :) z gory dzieki :)

Mu-H 26.02.2005 15:20

Cytat:

Napisany przez maniek997
A kto robi weryfikacje płyt DVD:)? Strata czasu.
maniek

Dlaczego? Ja robie weryfikacje zawsze. Napisz czemu to strata czasu bo sam jestem ciekawy :)
pzdr

zorg 27.02.2005 08:29

troszeczke o nowym nec 3540
http://www.de.nec.de/productdetail.php/id/1240

Yacko 27.02.2005 11:03

Cytat:

Napisany przez AKhE
ma juz litka 1633S ale potrzebuje druga wypalarke zawsze slyszalem ze NEC nie ma sobie rownych jesli chodzi o jakosc wypalania... powiedzcie mi prosze czy warto zainwestowac w te nagrywarke? i jak jest z biosami bnie koniecznie orginalnymi :) z gory dzieki :)

Moim zdaniem jeżeli już chcesz NEC'a to raczej 3500 niż 3520.

AKhE 27.02.2005 11:22

Cytat:

Napisany przez Yacko
Moim zdaniem jeżeli już chcesz NEC'a to raczej 3500 niż 3520.

Hmmm... dlaczego o model nizsza? Czyzby 3500 lepiej wypalala?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:17.