![]() |
NEC ND 3500AG i BIOS 2.F8
Jestem szcześliwym posiadaczem palnika NEC ND 3500AG.Do pełni szcześcia brakuje mi tylko jednej rzeczy.Posiadam spory zapas płyt Verbatim DVD-R x2, których mój palnik ni jak nie chce strawic.Na oryginalnym biosie 2.16 kończył zapis po ok.75 %, po zmianie na nieoficjalny 2.17,jeszcze szybciej. ??? Prawdopodobnie ta sytuacja jest wywołana brakiem wsparcia dla tego nośnika.Przegladałem liste wspieranych nośników dla nieoficjalnego biosu 2.F8 (NEC ND-3500A (from MAD DOG MD-16XDVD9) 2.F8 RPC1 and Rip Speed Firmware) i mój nośnik znajduje się na liście.Posiadam ściagniety plik z tym biosem, takze program NECflash.exe ale za nic nie potrafię sie tym posłuzyc.Po kliknieciu na którykolwiek z tych programów pojawia się na sekunde okienko a'la DOS i koniec. :wow:
Czy ktoś z kolegów Forumowiczów mógłby mi łopatologicznie wytłumaczy jak to dziala.Z góry dzieki i pozdrófka. :piwo: |
Ściągnij ten programik NEC Win Flash 0.94b http://uniflash.cdfreaks.com/download/1/5 (działa pod windą) i wskaż ten bios który chesz wgrać i po kłopocie :)
|
O dzięki Ci kolego.To było bajecznie proste .A ja jak głupi męczyłem się z NECflashem 0.93. Pomrocznośc jasna. Życie mi uratowałeś.Zaraz bedę testował ten biosik - ciekawe czy połknie wreszcie tego Verbatima x2.
A może warto by było wykorzystac ten temat do wymiany doświadczeń w sprawie nieoficjalnych biosów do tego palnika ? |
Witam!
No i jakie wrażenia po instalacji tego firmware 2.F8? ja mam 2.17 i na razie spox, napisz coś więcej, może ktoś jeszcze ma jakieś problemy z 2.17? pozdro! |
No wrazenia takie sobie .Verbatima DVD-R x2 jak wypalic nie chciał tak nie chce.Poza tym jest o.k . Pali wszystkie gówna typun Vakoss, Media Store.Muszę jeszcze sprawdzic Esperanze(eee),Hawk(up)a, i Media Store - R.Niestety nie moge sprawdzic poziomu błedów bo Nero Info Tool nie chce zrobic testu jakości dysku,K-Probe wywala mi system ,a DvdInfo Pro nie obsługuje tego napedu.Wypaliłem juz troszke Platinum DVD+R x8 od Ricoha i jest o.k. Palą się x12 na stacjonarnym wszystko co wypaliłem działa.Muszę jeszcze troszkę rożnych nosników skopcic i zebrac opinie od kolesi czy na ich stacjonarkach to działa, i to jest dla mnie podsawowe kryterium oceny palnika.Na poprzednim Litku LDW 451S@832S były z tym spore kłopoty .Dodam że testowałem kilka różnych biosów.Wykresy cudowne a płyta na stacjonarce nie działa.Dlatego łyknałem NECA.Jedyna co zuważyłem ciekawego to że płyty palone na poprzednim litku odczytuje nawt z predkoscią x15 a z orginałami idzie mu bardzo słabo.Tutaj szybszy był Litek.Ale nie wiem czy to kwestia biosu - chyba raczej nie.
|
Mi z kolei napęd nie widzi nowej DVD-RW platinum. ??? Nie wiem jeszcze czy to tylko ten egzemplarz czy reguła na 2.17. Jeśli zaś chodzi o nagrywanie to nagrałem kilka (5) płytek platinum DVD+rw x8 z booktype'm i chodzą aż miło patrzeć. Mam stacjonarkę Elty 8883A ale ona łyka chyba wszystko. Sprawdzałem także na moim Pionierze 106s który nie czyta DVD+RW i przeczytał więc jest ok.
|
JA paliłem Verbatima Printable DVD-R 2x na 3500A i na biosie 2.17 BS od Herriego, wypaliła się pomyślnie :)
|
A kto robi tego Verbatima printable ,czy też MCC,jaki ma kod ?.Moze to inny producent.
|
Cytat:
|
No to super dziwny ten mój NEC, ale jak powiadają " Są rzeczy o których nie śniło sie filozofom ". Powiedz mi jeszcze czy ten biosik zessałeś ze strony CDRinfo, czy bezposredni ze strony Herriego.Bo ja paliłem na tym http://www.cdrinfo.pl/software/bios....247173530.Może one się różnią.Moze jakiś mały link do twojego.I mam jeszcze pytanko - strasznie wolno odczytuje mi orginalne płyty DVD-ROM.Czy u Ciebie też tak jest ?
|
A i zapomniałem .Czy bios 2.07 to to samo co 2.17.Czym sie róznia.Znalazłem liste nosników dla 2.07 :http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...0711&PageId=11. A jaka jest dla 2.17.Czy 2.17 obsługuje Traxdate DL ?
|
Format Video-DVD NEC 3500A
Hi,
mam takie pytanko...czy nagrywarka Nec 3500A moge nagrywac filmy, ktore beda odtwarzane w odtwarzaczu stacjonarnym skoro nie ma ona formatu zapisu Video-DVD Dzieki za wszelkie info |
mozesz zapisywac !!!!!!!!!!!!!
np. w Nero wybiersz nowa kompilacja-> DVD-Video-> zrobia ci sie dwa katalogi do ktorych wrzucisz wczesniej przygotowany material "DVD" (audio_ts i video_ts) |
Cytat:
Cytat:
Dopiero teraz przez inżynierów Neca ten błąd został zauważony :taktak: I wyszła wersja poprawiona z oznaczeniem Nec 3500AV V - Video-DVD Przy zakupie zwróć uwagę na oznaczenia :taktak: ^_^^_^^_^ |
Cytat:
a to nie wiedzialem :ysz: wiec litek gora :piwo: || |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:05. |