Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Pioneer DVR-109/A09 (https://forum.cdrinfo.pl/f15/pioneer-dvr-109-a09-51901/)

sasza5 10.06.2005 19:13

takie pytanko! Jestem nowym posiadaczem Pioneer DVR-109, sprawdziłem i mam wersję biosu 1.17. Czy jest sens upgrad'u do 1.50 i czy jest to oficjalny "bezpieczny" firmware? Co zyskam jeśli zdecyduję się na upgrade? Nigdy nie robiłem upgradu i czy dla tego modelu wykonuje się go pod DOS'em czy normalnie pod Windą? (zawsze bezpiecznijeszy DOS :) ) Ile trwa taki upgrade?

Bardzo proszę o pomoc i odp. na sasza5@poczta.onet.pl

sasza5 10.06.2005 18:58

takie pytanko! Jestem nowym posiadaczem Pioneer DVR-109, sprawdziłem i mam wersję biosu 1.17. Czy jest sens upgrad'u do 1.50 i czy jest to oficjalny "bezpieczny" firmware? Co zyskam jeśli zdecyduję się na upgrade? Nigdy nie robiłem upgradu i czy dla tego modelu wykonuje się go pod DOS'em czy normalnie pod Windą? (zawsze bezpiecznijeszy DOS :) )

Bardzo proszę o pomoc i odp. na sasza5@poczta.onet.pl

sasza5 10.06.2005 18:41

Witam!
Mam takie pytanie!
Otóż kupiłem Pioneer DVR-109 i chciałbym wiedzieć którą ma wersję biosu? W jaki sposób można to sprawdzić?
poproszę o odp na sasza5@poczta.onet.pl

Z góry Wielkie dzięki :)

demek 10.06.2005 16:24

Cytat:

Napisany przez ManATMoon
Tego nie wie nikt!
;)

109-D na stronie Pioneera - OEM, z orydynarnym przednim panelem bez napisu PIONEER i chamskim przyciskiem do tacki.
A Twój XL jest przecież taki sliczniutki, ze srebrnym guziczkiem.
:serdusz:

Więcej różnic nie znalazłem.
Gratuluję odwagi w zakupie tego Pionka, sam na niego miałem chrapkę, ale moje zapędy ostudziły opinie użytkowników na róznych forach.
:tak!:

a co na tych forach takiego pisali?

demek 10.06.2005 16:22

nie przejmuj sie tym bo nie pogarsza to jakosci nagrywania a po wgraniu biosu 1,50 ten "problem" znika :)

mike861 10.06.2005 15:45

Pioneer DVR-109 -- problem :(

hej
miesiąc temu kupiłem Pioneer DVR-109 ,nagrałem na nim 5DVD'ków i co ... podczas każdego nagrywania spadał buffor do 10% tak na ok 1-2s i pózniej znowu do 97-100 , oddałem do serwisu nastepnego dnia , dzisiaj odebrałem nowy model (sprawdzałem nr seryjny :) wypalam pierwsza płytke (TDK 8x) z predkoscia 4x i znowu to samo !! szlak mnie juz trafia bo nie wiem co to moze byc ,nagryware mam na master, na oddzielnym kablu hdd , 1GB ramu procka 2Ghz ,Dma właczone ,myslałem ze to moze jakas wadliwa partia tdk ,wiec kupiłem kilka rodzajów dvdków i na kazdym to samo , jak nic nie poradzicie to znowu biegne do serwisu .... i znowu 3tyg czekania ((

radziow 10.06.2005 13:36

A czym nagrywasz ? bo m***243;j Stomp Record Now DX 4.5 z nowym pxDriverm 5.07 nagrywa lepiej ni***380; nero na XP.

ManATMoon 10.06.2005 13:10

Cytat:

Napisany przez oloking
chcialem kupic pioneera 109-D bo byl tanszy koles mi wcisnal XL czym to sie rozni bo sam nie wiem? gdyby ktos wiedzial to prosze o info

Tego nie wie nikt!
;)

109-D na stronie Pioneera - OEM, z orydynarnym przednim panelem bez napisu PIONEER i chamskim przyciskiem do tacki.
A Twój XL jest przecież taki sliczniutki, ze srebrnym guziczkiem.
:serdusz:

Więcej różnic nie znalazłem.
Gratuluję odwagi w zakupie tego Pionka, sam na niego miałem chrapkę, ale moje zapędy ostudziły opinie użytkowników na róznych forach.
:tak!:

demek 10.06.2005 12:17

nowy bios mozesz wgrac conajwyzej www.cdrinfo.com

oloking 10.06.2005 12:05

pioneer 109XL pod win98 ?

Na początek witam wszystkimch od kilku lat jestem "biernym" forumowiczem, dzis postanowilem sie odezwac bo potrzebuje pomocy, a nie znalazlem jej w poprzednich dyskusjach.
Niedawno kupilem swoja pierwsza dvd-r (pionner 109XL,btw wczesniej mialem tylko starego dobrego teaca cd-r 8x8x32) no i niestety jest ona widoczna tylko jako cdr i dvd (tylko jako czytnik) mam winde 98 i nie bardzo moge zmienic na xp bardzo bym prosil o pomoc w odnalezieniu o ile sa jakichs patchow.
z gory dzieki za odp
OLO
p.s.
chcialem kupic pioneera 109-D bo byl tanszy koles mi wcisnal XL czym to sie rozni bo sam nie wiem? gdyby ktos wiedzial to prosze o info

Slavekx 13.05.2005 05:52

Cytat:

Napisany przez slawekj
Nie mam podstaw nie wierzyć Kolegom. :spoko:
Jednak testy dla mnie mają większą wartość.
Swoje nagrane płytki też testuję na innych napędach. I nie ma problemu.
Są odtwarzane.
Więc co o tym wszystkim sądzić.
Ktoś mija się z prawdą.

Dla przykładu:

http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=124752
http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=130905
Są dobrze i gorzej nagrane płytki.

:)

... a to dlatego, że płytki są dobrze i gorzej produkowane nawet przez dobre firmy. Do tego dochodzi jeszcze sposób, w jaki są przepakowywane (paluchy i rysy na płytkach w "zgrzewkach" a nawet w "kejkach" !!). Dodaj sobie jeszcze skakanie z Princo i hałki po Esperkach na Verby czy Platinium, a masz odpowiedź. :)
Każda (nawet najlepsza nagrywarka) ma swoje "ulubione" nośniki i rzecz w tym, aby je umiejętnie dobrać i
TYLKO ICH SIĘ TRZYMAĆ !!
:)
:piwo:

Peterpl 12.05.2005 23:01

co sie okazało że nagrywarka Pionek 109 na biosie 1.17 żle nagrywała płyty DVD-R, konsola Xbox wogóle je nieczytała (najlepszy napęd Samsung),problem był poruszany nieraz na oficjalnym forum pionera 109,bug w biosie, z poprzednim modelem nagrywarki Pionek 107D niebyło problemu z odtwarzaniem, płyt na konsoli przez nią nagranych, po zmianie biosu na 1.40 w pionku 109 wszystko działa jak należy konsola czyta DVD-R bez problemu jak po maśle :) szlaq uwaliłem 4 Verbatimy :/

kmxx 12.05.2005 20:25

Cytat:

Napisany przez soften
Ja od tygodnia mam pioneerka 109 wcześniej czytałem tu na forum opinie itd ale zdecydowałem sie i tak na pioneera, kolega dzien po mnie wzioł Benq i sprawa wygląda tak że ja nagrałem dvd na swojej i on na swoje nagraliśmy gry, poszliśmy do kolegii który ma tylko dvd-rom w kompie i okazuje sie że dvd z benq cieżko sie odczytuje były problemy kilka razy wkładałem płyte i załapała za ktorymś razem, nagrywaliśmy na tych samych płytkach, postanowiłem zrobić kolejny test i nagraliśmy filmy na dvd i póściliśmy na moim dvd stacjonarnym thomsonie, tu klapa moja płyta działa jego wogóle nie działa, dziwna sprawa może miał jakąś nagrywarke zrypaną felerny model trafił, ale od wczoraj ma już pioneerka tego co ja. Na dzień dzisiejszy wypaliłem około 35 płyt około 20 na stacjonarne dvd i 0 wyrzuconej 0 problemów, testów żadnych nie robiłem narazie, a pioneerka wybrałem ponieważ mam dvd-rom pioneerka w kompie i do dziś dzień czyta różne płyty bezproblemowo i spisuje sie dobrze dlatego mam zaufanie do tej firmy. Polecam również NEC-a nagrywarke ma mój sąsiad i też spisuje mu sie dobrze. Pozdorw

I takie coś mnie przekonuje.

demek 12.05.2005 20:16

@demek
chodzi mi o to zebys tylko dla wykresu to nagral

Peterpl 12.05.2005 17:57

tak jasne :) nagram ją x8 i mi konsola nawet tego nieskuma ;), sflashowałem napęd na najnowszy bios z wersji 1.17 na 1.40 i widze że teraz wypala o wieele lepiej oto płyta Verbatim DVD-R x8 palona x4.
http://img143.echo.cx/img143/9248/untitled12sj.jpg

i kolejny test
http://img153.echo.cx/img153/2949/untitled14su.jpg

JAk teraz pali wg Was jest poprawnie

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:41.