![]() |
Bufor spada do zera a dioda w napędzie gaśnie. Nie piszę tutaj o samym momencie zaniku bufora tylko po takim zaniku tak jakby moc lasera zmieniała się i nie piszę również o tym że się zmniejsza tylko zmienia. Na płycie widoczne są różne odcienie na szerokości około 1 cm.
Miałem różne nagrywarki i jeszcze z takim czymś się nie spotkałem. Pozdr. |
Nie jest możliwe, żeby w momencie zaniku bufora zmniejszała się moc lasera i napęd wypalał gożej (jeszcze kilka takich teorii i anty Nobel gotowy:))
W momencie spadku bufora do 15% laser jest wyłączany, bufor ładuje się na maxa i następuje zapis od zakończonego momentu. |
Witam.
Chciałbym przyłączyć się do dyskusji i potwierdzić problem z zanikającym buforem nagrywarki. Mój Pioneer jest z tej samej serii co kolegi k57 EADC141481. Czyżby to była jakaś wadliwa seria ??? Zaznaczam od razu że nie mam problemu z wypalonymi płytami - są odtwarzane choć testów programami nie robiłem. Jedyne co zauważyłem to różne odcienie na spodzie płyty :O tak jakby w momencie zaniku bufora zmieniała się moc lasera. Co radzicie Panowie? Wymieniać w serwisie na inny egzemplarz czy inny model? Pozdr. |
To przecież nie jest oficjalna europejska strona.
Zresztą widziałeś, żeby te pliki były zalinkowane na podstronie Support? Na rpc1 i cdfreaks piszą, że to prawdopodobnie bety. |
|
Pioneer DVR-109/A09 fw. 1.50
Witam
Wyszły nowe fw. dla pionka 109/A09 Nie ma ich jeszcze na oficjalnej stronie Pioneera http://forum.rpc1.org/viewtopic.php?...2eae7c46235e01 |
Cytat:
|
Cytat:
|
Book type jak znam pioneera 108 i 109 nigdy nie było obsługiwane przez orginalny bios dla zwykłych DVD+R(DVD+RW) DVD DL jest automatycznie ustawiany, ale jak zawsze istnieją alternatywy i tak:
- 108 wiadomo bios od Piodata - 109 wiadomo Buffalo 8.40 Aczkolwiek ludzie zgłaszają sprzeczne opinie, jedni że działa wspaniale inni, że jednak nie ustawia. Większość jednak jest przekonanych że automatycznie ustawia Book Type na DVD-ROM dla DVD+R, DVD+RW. |
Cytat:
pozdro. Z. |
bart_3d - bios jest ten sam z wyjatkiem rip locka (a09 go nie ma) i obsluguje kuajet drajw - pozatym ten sam bios
|
Różnice są takie:
1.Możliwość uruchomienia programu wyciszającego (quajet drive czy jakoś tak) 2.Ładniejsza obudowa 3.Cena 4.Brak Rip Locka - można ripować filmy z 12x 5.Pudełko, lepszy soft - po prostu wersja box. Można się poza tym spodziewać, że bios jest lepiej dopracowany, chociaż w to wontpię. |
Cytat:
do tej pory bylem przekonany ze A09 to wersja box, a 109 bulk.. przynajmniej tak bylo z poprzednimi modelami; w tym wypadku jest inaczej?? Pioneer na swojej stronie podaje tylko jeden typ A09XL pozdro. zibis |
Mam najnowsza wersje Nero, ale zanim nie zmienie booktype na (-) uzywajac Litka to pisze komunikat o bledzie wewnetrznym. Natomiast nie probowalem kasowac w DVDInfoPro bo nie mialem zaistalowanego, ale wnet sprobuje
|
Z tego co wiem, to działa na +RW, tylko płytkę trzeba skasować w DVDInfoPro
Napisałeś, że palnik nie chce ci nagrywać na płytkach +RW@-ROM. Którą masz wersję Nero? Nero obsługuje płytki ustawione na -ROM dopiero od wersji 6. ileś tam (nie pamiętam). Spróbuj najnowszej wersji. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:11. |