Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Pioneer DVR-109/A09 (https://forum.cdrinfo.pl/f15/pioneer-dvr-109-a09-51901/)

ManATMoon 02.07.2005 15:01

Cytat:

Napisany przez demek
tak tak twoja nieznajomosc tematu spewnoscia odniesie skutek u producenta........

Jak już komuś zarzucasz nieznajomoś tematu, to wytłumacz proszę, na czym ona polega - problem został opisamy prawidłowo i wynika z niego, ze TUP* ma problem z odczytem płyt wielosesyjnych.

(*) Twój Ukochany Pioneer :serdusz:

Cytat:

Napisany przez bart_3d
Podtrzymuję tezę, że jeżeli jest widziana tylko jedna z 2 sesji to raczej nie jest to wina nagrywarki. Może podczas nagrywania źle dokonano wyboru i pierwsza sesja została zamazana.

No tak, ale jak uzasadnisz swoją tezę w świetle faktu, że LG te płytkę czyta, a i prawdopodobie Litek - tak wynika z postu Chlopiec?

Miałem kiedyś taki podobny przypadek, tylko, że dotyczył napędu CD-ROM.
Nagrane były dwie sesje, choc przyznam, ze w jakiś pewnie nietypowy sposób - jedna sesja na jednej nagrywarce i jednym programie, a druga była dograna na innej i innym programem.
Asus x34 widział płytkę jako dwie ścieżki audio, gorszy teoretycznie Samsung x 24 czytał wszystko prawidłowo, tak samo nagrywarka Philips 3160.

Nie wszystko złoto co się świeci. (szczególnie dużym guziczkiem) ||

Roth 02.07.2005 15:41

Mam ten sam problem, poruszałem go już w kilku innych wątkach. Model 109, zciągany ze strony Pioneera - przy modeluy nagrywarkli jest odnoścnik;więc bios odpowiedni.
Ja mam ten sam komunikat przy najnowszym biosie z tym, że mam nagryware podpiętą pod kieszen FireWire.
Też byłbym wdzięczny za pomoc w tym temacie :)

bart_3d 02.07.2005 15:45

LG czytało, ale na innym kompie i systemie.

Z tego co zauważyłem, to wydaje ci się, że za wszelką cenę chcę gloryfikować pionka. Tak nie jest. Opieram się na faktach. Problem z płytami wielosesyjnymi był poruszany wielokrotnie i w większości przypadków był niezależny od nagrywarki.

bart_3d 02.07.2005 16:01

Podajcie dokładnie jakie macie nagrywarki. Pioneer 109 występuje w kilku wersjach.
109,A09,109XL (oem A09). Każdy z tych napędów jest widziany przez programy typu Nero InfoTool jako Pioneer DVR-109.

Chlopiec 02.07.2005 16:08

Panie od Pionkow - ja tez bardzo lubie te firme i nawet kiedys mialem... o - nadal mam - wielkie logo pioneera na drzwiach naklejone (z jakiegos Audio Show kiedys zwinalem).

Nie jestem specjalista od nagrywarek, wiec nieznajomosc tematu jest mozliwa, ale jako elektronik-informatyk - sprzetowiec, ktory sam naprawil parenascie napedow CD (no, DVD jeszcze sie nie bawilem), nie czuje sie az tak poza tematem.

Bart uwaza, ze na tych systemach, na tych sprzetach akurat nagrywarka nie chodzi jak powinna, a na innych powinna (to niezbyt dobrze swiadczy o nagrywarce, ze nie chodzi na niektorym sprzecie - szczegolnie, gdy jest to topowy Abit z przed 2 lat). Potraktujmy wiec sprawe z innej strony - co mam zrobic, by moc w domu (najlepiej z wykorzystaniem Pioneera mego) odczytac druga sesje na tej plytce?
Na Catuxie, Slaxie i Windowsie XP pro Pioneer nie czytal.
Plytka ta jest za to czytana na napedzie Combo firmy LG pod winda XP, na Liteonie DVD-RW pod winda XP i na LG DVD-RW pod Fedora 4.

Czy moze Demek ze swoja znajomoscia tematu pomoze mi rozwiklac problem (i obronic honor Pioneera)?

Jesli chodzi o serwis pioneera, to nie wiem czy liczyc w ogole na jakas odpowiedz. Ale firmy czesto maja jakies techsupporty na wypadek problemow. No i czesto dzwonia/pisza do nich ludzie ktorych nieznajomosc tematu jest daleko wieksza niz moja (i zgloszenie sprowadza sie do stwierdzenia "panie, plytka mi sie nie czyta - tylko czesc plikow widac").

ManATMoon 02.07.2005 17:03

Cytat:

Napisany przez bart_3d
LG czytało, ale na innym kompie i systemie.

Z tego co zauważyłem, to wydaje ci się, że za wszelką cenę chcę gloryfikować pionka.

??? A co daje Tobie podstawę do takich wniosków?
Gloryfikatora firmy Pioneer mamy tutaj jednego i na pewno nie jesteś nim Ty.
Cytat:

Napisany przez bart_3d
Tak nie jest. Opieram się na faktach.

Jakich? Na faktach to tutaj opiera się Chlopiec, Ty próbujesz jakieś fakty z innych przypadków ekstrapolowac na przypadek Chlopca, a to akurat w świetle FAKTÓW opisanych przez Chlopca nie ma większego sensu.

Nie odpowiedziałeś mi na zadane pytanie - jak to możliwe, że "zamazana" przez Ciebie sesja jest czytana na innych napędach?

i w większości przypadków

Więc i w tym?

Z FAKTÓW opisanych przez Chlopiec wynika jasno, że ma nagraną płytkę DVD wielosesyjną z którą napęd Pioneer'a sobie nie radzi, a inne czytają płytkę bez problemu

bart_3d 02.07.2005 17:05

Mi nie chodziło o sprzęt tylko raczej o system.
W większości przypadków o jakich słyszałem nie był to problem sprzętu.

Tutaj masz topic który może ci pomoże, chociaż to rozwiązanie wydaje mi się dziwne :)
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...m+rozwi%B1zany

PS
Czy masz XP z SP1 lub SP2 czy goły?

ManATMoon 02.07.2005 17:15

Cytat:

Napisany przez Chlopiec
Potraktujmy wiec sprawe z innej strony - co mam zrobic, by moc w domu (najlepiej z wykorzystaniem Pioneera mego) odczytac druga sesje na tej plytce?

Nie jestem pewien, czy pomoże to w Twoim przypadku, ale kiedyś to robiłem za pomocą programu do nagrywania - pokazywał mi, że są nagrane dwie sesje, kazałem więc zaimportowa sesję o którą mi chodziła i z okienka wyświetlającego zawartoś sesji metodą drag'n'drop przekopiowywałem sobie do explorera na dysk.
Ale zabij mnie, robiłem to baaardzo dawno temu i nie pamiętam, czy był to Nero czy WinOnCd i napewno chodziło o CD a nie DVD.
Jeśli to jakoś pomoże to fajnie :)

bart_3d 02.07.2005 17:36

To, że opieram się na faktach jest moim podejściem generalnym. Napisałem to, ponieważ miałem wrażenie, że zarzucasz mi, że za wszelką cenę próbuję obronić Pionka.

Widać nie do końca przeczytałem i zrozumiałem to, co napisał Chłopiec. Potrafeę się przyznać do błędu. Wygłądało to na pierwszy rzut oka jak podręcznikowy przypadek problemu z odczytem płyty wielosesyjnej.

Co do zamazania sesji to podejrzewałem po prostu, że płytka była między czasie dogrywana. Zresztą nadpisaną sesję daje się odczytać, ponieważ dodawane są tylko nowe informacje do TOC a same dane pozostają. Można je odczytać jakimiś programami, których nazw teraz nie pamiętam.
Jak zwykle jednak mogę się mylić.

bart_3d 02.07.2005 18:58

Znalazłem
http://www.infinadyne.com/cddvd_diagnostic.html
To jest link do programu CD/DVD Diagnostic
@Chlopiec
Proponuję ci pobranie tego programu. Umożliwia on odczytanie nawet nadpisanych sesji.
Dzięki niemu sprawdzisz, czy sesja jest widoczna przez nagrywarkę a jeżeli tak, to będziesz mógł ją odzyskać.

slawekj 02.07.2005 23:24

Ilość załączników: 2
Esperanza -Rx4

QScan prędkość 4x

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=22289&stc=1

Esperanza -Rx4 palona 4x na Pioneer 109XL bios 1.55

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=22290&stc=1

:)

demek 03.07.2005 00:15

Cytat:

Napisany przez ManATMoon
Jak już komuś zarzucasz nieznajomoś tematu, to wytłumacz proszę, na czym ona polega - problem został opisamy prawidłowo i wynika z niego, ze TUP* ma problem z odczytem płyt wielosesyjnych.

(*) Twój Ukochany Pioneer :serdusz:

nie mam problemow z multisesjami na plytach cd i dvd (oczywiscie rw) palonych na pionku 108 , lg (ost modele) litkach i necu wiec nie mow ze to wina nagrywarki....

Cytat:

Napisany przez ManATMoon
??? A co daje Tobie podstawę do takich wniosków?
Gloryfikatora firmy Pioneer mamy tutaj jednego i na pewno nie jesteś nim Ty

do gloryfikowania pionka to mi jeszcze daleko

Cytat:

Napisany przez ManATMoon
Nie jestem pewien, czy pomoże to w Twoim przypadku, ale kiedyś to robiłem za pomocą programu do nagrywania - pokazywał mi, że są nagrane dwie sesje, kazałem więc zaimportowa sesję o którą mi chodziła i z okienka wyświetlającego zawartoś sesji metodą drag'n'drop przekopiowywałem sobie do explorera na dysk.
Ale zabij mnie, robiłem to baaardzo dawno temu i nie pamiętam, czy był to Nero czy WinOnCd i napewno chodziło o CD a nie DVD.
Jeśli to jakoś pomoże to fajnie :)

jesli przy dogrywaniu drugiej sesji zaznaczyl opcje nowa multisesja to jedyny swposob na zgranie tego na niektorych napedach jest taki jak opisal kolega powyzej

dalu 03.07.2005 12:07

Pionek 109xl i dziwny problem

witam
w sumie problem jest dosyc specyficzny a mianowcie nie moge wypalac na plytach ktore sa x8 nizej niz x4, po prostu wykrywa mi plyte i daje do wyboru - x4 x6 x8 (x12).Probowalem na platynach `+` x8 i verbach `-` x8. Jesli mam plyty max x4 to moge wypalac nizej. W sumie to przeszkadza mi to bo qmple wpadaja czasem na PS2 cos wypalic.

p.s. bios najnowszy - 1.55.

namor 03.07.2005 12:23

Cytat:

Napisany przez dalu
witam
w sumie problem jest dosyc specyficzny a mianowcie nie moge wypalac na plytach ktore sa x8 nizej niz x4, po prostu wykrywa mi plyte i daje do wyboru - x4 x6 x8 (x12).Probowalem na platynach `+` x8 i verbach `-` x8. Jesli mam plyty max x4 to moge wypalac nizej. W sumie to przeszkadza mi to bo qmple wpadaja czasem na PS2 cos wypalic.

p.s. bios najnowszy - 1.55.

mam tylko jedno pytanie
po jaką cholere chcesz wypalać z prędkościa mniejsza niż x4
skoro wypalanie z mniejsza predkością wcale nie oznacza lepiej
a wręcz przeciwnie i są na to dowody
poszperaj na forum a przekonasz sie o tym
temat był już poruszany wielokrotnie

dalu 03.07.2005 12:37

hmm nie przeczytales chyba do konca mojego posta -chodzi mi o soft do PS2...wypalania x2 (majac wczesniej nec`a) uzywalem do gier na PS2, gdyz w przypadku konsoli predkosc wypalania ma duze znaczenie (x4 to juz ostatecznosc), pecetowy soft pale w zaleznosci od jakosci nosnika.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:31.