Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Pioneer DVR-109/A09 (https://forum.cdrinfo.pl/f15/pioneer-dvr-109-a09-51901/)

namor 03.07.2005 12:43

przeczytałem do końca
i dalej nie widze potrzeby palenia z mniejsza prędkościa niż x4
posiadam pionieera DVR 108 i na nim od czasu do czasu wypalam znajomemu na PS2 i pale nawet x12 ,plyta jest bez problemu czytana w jego konsoli i nie tylko w jego
tak wiec nie widze potrzeby palenia z mniejsza predkością

dalu 03.07.2005 12:58

no majac wczesniej neca i wypalajac z predkoscia wieksza niz x2 to byla loteria, czy giera pojdzie czy nie,moze to jest kwestia zuzytego laseru na PS2, badz miernej przerobki, no ale skoro piszesz ze na pionku wypalasz z takimi predkosciami to sobie sprobuje.
Ale i tak dziwne ze soft nie pozwala wybrac dowolnej predkosci ( do max dozwolonej)

slawekj 03.07.2005 13:13

Cytat:

Napisany przez dalu
hmm nie przeczytales chyba do konca mojego posta -chodzi mi o soft do PS2...wypalania x2 (majac wczesniej nec`a) uzywalem do gier na PS2, gdyz w przypadku konsoli predkosc wypalania ma duze znaczenie (x4 to juz ostatecznosc), pecetowy soft pale w zaleznosci od jakosci nosnika.

Jest na to proste rozwiązanie.
Nośniki 4x. Polecam Maxell HGX -/+R. Bardzo dobrze pali je Pioneer 109 z prędkością 2-4x.

Cytat:

Napisany przez namor
przeczytałem do końca
i dalej nie widze potrzeby palenia z mniejsza prędkościa niż x4
posiadam pionieera DVR 108 i na nim od czasu do czasu wypalam znajomemu na PS2 i pale nawet x12 ,plyta jest bez problemu czytana w jego konsoli i nie tylko w jego
tak wiec nie widze potrzeby palenia z mniejsza predkością

Kolega nie ma racji. :taktak:
Nie rzecz w ilości błędów PI a PIF i Jitter.
Wypalanie niższymi prędkościami to zawsze mniejsza ilość błędów PIF i równomierny niższy Jitter. I o to w tym wszystkim chodzi. :spoko:

:czytaj:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...6&postcount=21
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...8&postcount=23

:)

Chlopiec 03.07.2005 13:36

Cytat:

Napisany przez demek
nie mam problemow z multisesjami na plytach cd i dvd (oczywiscie rw) palonych na pionku 108 , lg (ost modele) litkach i necu wiec nie mow ze to wina nagrywarki....

Sciagnalem sobie program. CD/DVD Diagnostic. Program ten wykryl 2 sesje i lead out. Ale to nie wszystko. Okazuje sie bowiem (czego nie wiedzialem wczesniej), ze wg programu w sesji pierwszej i sesji drugiej nie znajduja sie wszystkie dane, ktore sa dostepne do odczytu na nagrywarce marki LG u mnie w pracy pod Fedora! Jak widac plyta prawdopodobnie miala wiecej niz 2 sesje. W kazdej sesji tworzono chyba inny katalog i tam zapisywano dane.
Pioneer czyta obie sesje, ale nie czyta trzeciej (i pewnie czwartej, bo o ile pamietam razem byly 4 katalogi na LG czytane).

Demek - sprobuj prosze w swej mądrości podpowiedzieć mi, czego to jest wina, skoro Pioneer 109XLB1 nowiutki niektorych sesji nie czyta, a LG czyta. Czy jesli przyniose z pracy tamtego LG, podlacze na ten sam kontroler, w dokladnie to samo miejsce, co teraz jest Pionek (czyli zamiast pionka), to LG przeczyta czy nie?

W domu mam Windows XP SP1 (ktos pytal).

Mam tez jeszcze jedno podejrzenie. Na plytkach CD byla taka mozliwosc, by "ponownie otworzyc plyte" czy jakos tak, po tym jak zostala juz zamknieta. Czy moze tutaj cos takiego zostalo zastosowane? Moze po drugiej sesji plyte "zamknieto", a pozniej ponownie otwarto?

Uuuuu - wlasnie uzylem Nero CD-DVD Speed i widze ze jest napisane ze to bylo Recorded with Sony DW-D18A. To by bylo dziwne, bo kolega, ktory to nagrywal mial Liteona a nie Sony... Chyba... No chyba, ze to taka sama nagrywarka? I pisze ze disc status: "Open"! Czy to moze miec znaczenie? Moze jak zamkne to zacznie wszystko czytac? Ale moze powinienem zamknac plyte na tym LG, ktore czyta wszystko?
Wg Nero InfoTool plyta nagrana zostala w listopadzie 2004 w Nero....

demek 03.07.2005 13:42

multisesja ma to do siebie ze plyty jako tako nie zamykasz a zamykasz sesje - kolejna sprawa jak pisalem wczesniej mogl dac nowa multiseseje i wtedy nie wszystkie napedy czytaja te poprzednie - i kolejna mogl nie dac importuj sesje czyli tzw odswiez :) i wtedy rowniez nie wszystko bedzie widziec sesje poprzednie

Chlopiec 03.07.2005 13:43

Mam! Mam! Mam!
Kochany Pioneczek.
Więc jest tak:
Pionek juz troche widzi. Pionek ma swoje zasady.
Zasada numer [nie wiem ktory numer] Pionka mowi: Nie czytam danych niestarannie mi podanych [taki z niego arystokrata].
LG sie szmaci i czyta - ale moze czasami miec lepiej wiernego sluge, ktory nawet w szambo wejdzie, zamiast arystokratycznego, ladnie wygladajacego pioneerka.

W kazdym razie- wlaczylem Nero i zaznaczylem ze chce nagrac DVD - kontynuowac multisession disc. Podalem mu parametry, by dopuszczac wszelkie dewiacje od standardu i poprosilem o otworzenie widoku na plyte. Nero sie ucieszylo i dalo mi do wyboru... 3 sesje. Kazda sesja z jedna sciezka. Trzecia sesja nie zamknieta. (w koncu na plycie jeszcze jakies 700MB zostalo). Nie wiem dokladnie co powinienem tam wybrac, ale kliknalem na te trzecia i moim oczom ukazal sie po chwili obraz z zawartoscia calej plyty - wszystkimi sciezkami, nawet tymi, co sie normalnie nie czytaly. Niestety, wszystkie pliki sa przekreslone (pewnie cos wybralem zle). Oznacza to (drogi Demku), ze nagrywarka prawdopodobnie jest w stanie wszystko odczytac, ale jej sie nie chce. Czy ktos wie jak ja poprosic, by odczytala dla mnie te dane, nie niszczac zawartosci plytki?

Pozdrawiam.

demek 03.07.2005 13:56

zrob mi screen to ci powiem co dac:) i powiem czy podkreslenie czy tez skereslenie cos zniszczy:)

ustaw nero tak

http://tuning.home.pl/demek/cdrinfo/nero.jpg

wiecej pomoge jak wroce bo wlasnie jade grac w siatkowke plazowa:)

bart_3d 03.07.2005 15:52

Tak więc widać, że to pionek nie może sobie poradzić. W takim razie proponuję zrobić kopię na LG, skoro ta nagrywarka czyta.
Co do tej nagrywarki Sony, to jest ona OEM-em jakiegoś liteona. Może twój kolega wgrał do liteka bios od soniaka.

Chlopiec 03.07.2005 16:26

Zaznaczy "replace files in compilation"??

A co do zrobienia kopii na LG, to niechetnie - bo chcialbym mieć świadomość, że nie muszę uciekać się do innych nagrywarek, by odczytać dane z płyty.

Poza tym tak naprawdę, dane te nie są mi specjalnie potrzebne. Traktuje to raczej jako wyzwanie dla Pionka, by mi zaimponował i bym się z niego cieszył :).
A moze i kiedys w przyszłości, umiejętność zgrywania takich danych się przyda.

Moglbym moze te dane jakos zgrac - nie zmieniajac zawartosci plyty? Skoro Nero je widzi...

sasza5 03.07.2005 16:36

Witam wszystkich!
Czy wie ktoś co to może znczyć jeśli pod koniec palenia DVD-R speed x4 MediaStore (Nero 6.6.0.13) wyskakuje info "Nie mozna wykonac polecenia Zakończ w trybie DAO", sprawdziłem i wszystko dobrze się wypala 100% poprawności odczytu pliku i powierzchnia również OK. Na HDD zgało się bez problemu. Wiec co boli Nero dając taką informację, a na koniec pokazuje, że Nagrywanie z prędkością 4x zakończone niepowodzeniem". Czy może być to winą nośnika? w sumie nie paliłem jeszcze na innych.
Proszę o pomoc!!!

Chlopiec 03.07.2005 17:20

SOLVED
Jest OK.
Tak jak mówił Nero - były razem 3 sesje, z czego ostatnia otwarta. Z tego powodu, nagrywarka nie chciała czytać ostatniej sesji. A właściwie to nie widziała (nie zagląda do PMA?).
Pomyslalem, ze trzeba czyms odzyskac dane - zeby nic nie zapisywac na plytce, nie zmieniac jej. Sciagnalem najnowsza wersje CD-Roller. Niestety, widział tylko 2 sesje.
Poszukałem czegoś, co by odzyskiwało dane i jeszcze mówiło, że zna się na otwartych sesjach. Znalazłem IsoBuster. Sciągnąłem. Działa.
Widzi 3 sesje, zgodnie ze stanem faktycznym. Potrafi czytać dane z każdej z nich. Odzyskałem co trzeba.
Polecam więc: http://www.isobuster.com/

Co do samego Pioneera, to narzekać mocno nie mogę. Tylko trochę. Szkoda, że nie wyświetla danych z otwartych sesji. Zazwyczaj, gdy użytkownik ma taką płytkę, to nie po to by dane mieć ukryte, tylko by były widoczne. Myślę, że wygodniej by było, gdyby jednak dane te pokazywał i tym razem już o to zapytam producenta. Nie będę przecież każdej podejrzanej płyty przeglądał IsoBusterem chyba... no chyba że tak :)

Pozdrawiam!

madmax2 03.07.2005 17:32

Sprawdź na innych nośnikach. Mediastore z małymi wyjątkami to nagorszy szajs.
Pozdr.

bart_3d 03.07.2005 18:04

Wina raczej nośnika.
Nero nie nagrało ledout płyty. Przy normalnym korzystaniu z płyty nie ma problemu. Jednak gdybyś chciał skopiować taką płytę w trybie 1:1 np. w Nero, to prawdopodobnie był by problem (nagrywarka nie mogła by zlokalizować końca płyty).

bart_3d 03.07.2005 18:10

Cytat:

Napisany przez dalu
witam
w sumie problem jest dosyc specyficzny a mianowcie nie moge wypalac na plytach ktore sa x8 nizej niz x4, po prostu wykrywa mi plyte i daje do wyboru - x4 x6 x8 (x12).Probowalem na platynach `+` x8 i verbach `-` x8. Jesli mam plyty max x4 to moge wypalac nizej. W sumie to przeszkadza mi to bo qmple wpadaja czasem na PS2 cos wypalic.

p.s. bios najnowszy - 1.55.

Żeby nagrywać z niskimi prędkościami (2x, 2,4x) musisz kupić płytki 4x. Tak to już jest, że piosy nagrywarek nie pozwalają nagrywać "szybkich" płytek z takimi niskimi prędkościami. I nie dotyczy to tylko Pioneera.

dalu 03.07.2005 18:28

o ile dobrze pamietam (a pamiec jeszcze jest OK ;) to na Necu, te same platyny x8 mozna bylo wypalac z predkoscia x2. Ale w sumie dzieki wszystkim za wypowiedzi, wypalilem dvd decrypterem x4 verba i na PS2 smiga bez problemu.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:36.