Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Pioneer DVR-109/A09 (https://forum.cdrinfo.pl/f15/pioneer-dvr-109-a09-51901/)

bart_3d 27.03.2005 19:39

Cytat:

Napisany przez SaimonINC
Widze ze na forum jest pare osob ktore posiadaja ta nagrywarke ja doklanie w srode ide po to cacuszko do sklepu i juz na forum znalazlem cos ciekawego na temat zmiany biosu nagrywara zmienia sie z 109 na A09 Co to da ?? I jakie jest prawdopodobieństwo ze juz sobie po sflaszowaniu biosu sobie juz nie ponadrywam ??

Witam
Jeżeli chodzi o zmianę biosu na ten od A09, to uzyskujesz możliwość skożystania ze specjalnego wyciszającego programu.
Jednak na tym możliwośći się nie kończą. Pioneer jest producentem napędów OEM dla kilku firm. Tym samym Pioneer 109 to to samo co: najnowszy Asus, Medion i jeszcze coś.
Co więcej napędy te można przerabiać poprzez zmianę biosu. Moja rada jest taka: kup sobie Asusa to przecież 100 zeta w kieszeni, a jak będziesz koniecznie chciał mieć pionka, to sobie ten palnik na niego przerobisz.
Jeżeli natomiast przerobisz go na mediona to uzyskasz autobitsetting na płytkach DVD+R/RW
Tak w ogóle to wydaje mi się, że pionek 109 to super napęd i (pomimo iż mam
pionka 108) szczeże go polecam. W prawdzie zdażają się z nim problemy, ale nowe biosy je załatwiają.
Jeżeli chcesz dowodów potwierdzających jakość tej nagrywarki to przeczytaj recenzję na www.cdrinfo.com

demek 27.03.2005 14:31

proponuje tylko na 1,17 oficjalny a nie od a09

SaimonINC 27.03.2005 14:04

Pioneer 109 Problem !!

Widze ze na forum jest pare osob ktore posiadaja ta nagrywarke ja doklanie w srode ide po to cacuszko do sklepu i juz na forum znalazlem cos ciekawego na temat zmiany biosu nagrywara zmienia sie z 109 na A09 Co to da ?? I jakie jest prawdopodobieństwo ze juz sobie po sflaszowaniu biosu sobie juz nie ponadrywam ??

M@X 22.03.2005 22:38

Potwierdzam - owa plyta dziala sprawnie... Stacjonarka to stare LG ktore przy plusach miewalo przeskoki (minusy szly ok). DVD+R nagrany na Pioneer 109D jest wprawdzie wczytywany dosc dlugo, za to odtwarzany jest bez problemow i zaciec!

demek 22.03.2005 22:33

ja mam ta nagrywarke i moge powiedziec ze dziala i nagrywa bardzo ladnie i bardzo sprawnie - nagralem koledze dvd+ verbatima i w jego stacjonarce odtwarza bez zaciec co mialo miejsce przy plytach + nagrywanych na innych nagrywarkach

lelek 22.03.2005 20:43

Też mam tą samą nagrywarke. U mnie również bufor przy nagrywaniu spada prawie do zera. Również zauważyłem ze ta nagrywarka ma nawet problemy z odczytem płyt nagranych przez siebie, a używam płyt przeważnie firmowych.Ale za to płyty nagrane przez tą nagrywarke chodzą bezbłednie na stacionarnych dvd.Mój wniosek : super nagrywa, beznadziejnie czyta.

emilmaj 18.03.2005 22:55

a co z tym wiekszym "pierscieniem" od wewnetrznej strony plyty? w innych nagrywarkach jest ok 1mm ta robi 1,5-2 mm?

namor 18.03.2005 22:53

Cytat:

Napisany przez emilmaj
powiedzcie szanowni grupowicze byle w miare obiektywnie, czy jest to sprzet godny uwagi? czy tez lepiej sobie odpuscic, pytam gdyz spotykam sie z roznymi skrajnymi opiniami na temat tej nagrywarki, slyszalem ze niektore odtwarzacze dvd moga nie widziec z niej plytek... itp

pozdrawiam
EmilMaj
emilmaj@interia.pl

po aktualizacji biosu do najnowszej wersji wszystko jest OK
polecam

emilmaj 18.03.2005 22:48

PIONEER 109 dobra nagrywarka czy szit?

powiedzcie szanowni grupowicze byle w miare obiektywnie, czy jest to sprzet godny uwagi? czy tez lepiej sobie odpuscic, pytam gdyz spotykam sie z roznymi skrajnymi opiniami na temat tej nagrywarki, slyszalem ze niektore odtwarzacze dvd moga nie widziec z niej plytek... itp

pozdrawiam
EmilMaj
emilmaj@interia.pl

radziow 18.03.2005 09:49

Prędkość ripu zależy od wielu czynników (dysk, chpiset)jak jest większa od x4 znaczy że nie ma Riplocka i dokładnie to można spawdzić podobno tylko na DVD zabezpieczonych CSS'em

Ale jak zwykle ja tylko tak przeczytałem a sam nie testowałem jestem raczej teoretykiem niż praktykiem

oo musze sobie to dodać do podpisu :)

radziow 18.03.2005 09:46

Poczekaj jeszcze troszkę pojawi się firmware 1.40 które ma poprawić nagrywanie płyt a w szczególności DVD-R.....

DVD-R DL entry correspondence
DVD-R DL new disk support
(6x writing: Mitsubishi chemical media make)
DVD-R/RW light/write quality * playback compatibility improvement
+ R/RW light/write quality improvement
Error at time of CD-R entry correction

* As for entry to DVD-R DL media only DAO correspondence

The big thing here is -R compatibilty with some readers is fixed!!

ja już nie mogę się doczekać oficjalnego firware bo to jest testowe..... a tym czasem nagrywaj na RecordNowMax 4.5 + pxEngine 507 + pxDrv 1.0.26

VIZZARD 18.03.2005 01:46

Czy też może Miriam? :>

||

marmix1 18.03.2005 00:45

A mi wgranie nowego biosu 1.17 i wgranie nero 6.0.8 nic nie dało.Dodam że mam xp sp2 no i kompa 3.0HT.Ten pionek chyba jest felerny.

namor 18.03.2005 00:38

Cytat:

Napisany przez Simpson
Podczas nagrywania filmów na nagrywarce pioneer 109 spada mi bufor nagrywarki do zera.Dzieje się tak kilkakrotnie podczas jedego cyklu (około 0,5sekundy bufor osiaga zero).Czy to normalne zjawisko?Mam drugą nagrywarke pionner 107 i na niej podczas nagrywania dioda ani razu nie mrugnie tylko pali się od początku do końca.Prosze o odpowiedź.

Cytat:

Napisany przez marmix1
Podczas nagrywania filmów na nagrywarce pionner 109 spada mi bufor nagrywarki do zera.Dzieje się tak kilkakrotnie podczas jedego cyklu (około 0,5sekundy bufor osiaga zero od 4 do 8razy).Czy to normalne zjawisko?Mam drugą nagrywarke pionner 107 i na niej podczas nagrywania dioda ani razu nie mrugnie tylko pali się od początku do końca.Prosze o odpowiedź.

zastanów się kim chcesz w końcu być czy marmix1 czy Simpson
i po jaką cholere zakładasz drugi identyczny temat
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=49872
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=49865

Simpson 18.03.2005 00:25

Pioneer 109 HELP !!!

Podczas nagrywania filmów na nagrywarce pioneer 109 spada mi bufor nagrywarki do zera.Dzieje się tak kilkakrotnie podczas jedego cyklu (około 0,5sekundy bufor osiaga zero).Czy to normalne zjawisko?Mam drugą nagrywarke pionner 107 i na niej podczas nagrywania dioda ani razu nie mrugnie tylko pali się od początku do końca.Prosze o odpowiedź.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:28.