Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Pioneer DVR-109/A09 (https://forum.cdrinfo.pl/f15/pioneer-dvr-109-a09-51901/)

bart_3d 26.04.2005 18:36

Jeżeli chodzi o bitsetting, to trzeba wgrać fw chyba od Buffalo. Niestety nie jest to bitsetting do wyboru, tylko autobitsetting (wszystkie płytki +R/RW/+R DL ustawiane są na -ROM, ale +RW trzeba najpierw skasować np. w DVDInfoPro.

Ja tylko wszystkich przestrzegę, że pionka nie da się na razie uratować po nieudanym flashowaniu, jak np. liteka. Nie ma jeszcze odpowiedniego flashera, który by wgrywał firmware, gdy napęd jest niewidoczny w biosie.

Byczek 26.04.2005 18:47

[QUOTE=bart_3d]Jeżeli chodzi o bitsetting, to trzeba wgrać fw chyba od Buffalo. Niestety nie jest to bitsetting do wyboru, tylko autobitsetting (wszystkie płytki +R/RW/+R DL ustawiane są na -ROM, ale +RW trzeba najpierw skasować np. w DVDInfoPro.

A jest taki FW od Buffalo który dziala na +RW, bo te które znalazlem maja tylko obsluge +R

bart_3d 26.04.2005 18:55

Z tego co wiem, to działa na +RW, tylko płytkę trzeba skasować w DVDInfoPro
Napisałeś, że palnik nie chce ci nagrywać na płytkach +RW@-ROM.
Którą masz wersję Nero?
Nero obsługuje płytki ustawione na -ROM dopiero od wersji 6. ileś tam (nie pamiętam).
Spróbuj najnowszej wersji.

Byczek 26.04.2005 19:01

Mam najnowsza wersje Nero, ale zanim nie zmienie booktype na (-) uzywajac Litka to pisze komunikat o bledzie wewnetrznym. Natomiast nie probowalem kasowac w DVDInfoPro bo nie mialem zaistalowanego, ale wnet sprobuje

zibis 27.04.2005 22:23

Cytat:

Napisany przez radziow
Na obcych forach ludzie przerabiają swoje 109 na A09
zastanawiam się czy to jest opłacalne?

czy ktos moglby mnie uswiadomic czym rzeczywiscie rozni sie 109 od A09..?
do tej pory bylem przekonany ze A09 to wersja box, a 109 bulk..
przynajmniej tak bylo z poprzednimi modelami; w tym wypadku jest inaczej??

Pioneer na swojej stronie podaje tylko jeden typ A09XL

pozdro.
zibis

bart_3d 27.04.2005 22:49

Różnice są takie:
1.Możliwość uruchomienia programu wyciszającego (quajet drive czy jakoś tak)
2.Ładniejsza obudowa
3.Cena
4.Brak Rip Locka - można ripować filmy z 12x
5.Pudełko, lepszy soft - po prostu wersja box.
Można się poza tym spodziewać, że bios jest lepiej dopracowany, chociaż w to wontpię.

demek 27.04.2005 22:58

bart_3d - bios jest ten sam z wyjatkiem rip locka (a09 go nie ma) i obsluguje kuajet drajw - pozatym ten sam bios

zibis 27.04.2005 23:49

Cytat:

Napisany przez bart_3d
Różnice są takie:
1.Możliwość uruchomienia programu wyciszającego (quajet drive czy jakoś tak)
2.Ładniejsza obudowa
3.Cena
4.Brak Rip Locka - można ripować filmy z 12x
5.Pudełko, lepszy soft - po prostu wersja box.
Można się poza tym spodziewać, że bios jest lepiej dopracowany, chociaż w to wontpię.

ok. dzieki, a jak wyglada sprawa z Dvd-rom booktype? 109 z tego co znalazlem nie ma mozliwosci zmieniania, czy A09 rowniez?

pozdro.
Z.

radziow 28.04.2005 08:32

Book type jak znam pioneera 108 i 109 nigdy nie było obsługiwane przez orginalny bios dla zwykłych DVD+R(DVD+RW) DVD DL jest automatycznie ustawiany, ale jak zawsze istnieją alternatywy i tak:
- 108 wiadomo bios od Piodata
- 109 wiadomo Buffalo 8.40

Aczkolwiek ludzie zgłaszają sprzeczne opinie, jedni że działa wspaniale inni, że jednak nie ustawia. Większość jednak jest przekonanych że automatycznie ustawia Book Type na DVD-ROM dla DVD+R, DVD+RW.

Byczek 28.04.2005 10:44

Cytat:

Napisany przez radziow
Book type jak znam pioneera 108 i 109 nigdy nie było ...- 109 wiadomo Buffalo 8.40

Aczkolwiek ludzie zgłaszają sprzeczne opinie, jedni że działa wspaniale inni, że jednak nie ustawia. Większość jednak jest przekonanych że automatycznie ustawia Book Type na DVD-ROM dla DVD+R, DVD+RW.

Ja sprawdziłem na DVD +RW na FW Buffalo 8.40 i nic nie zmienia, nie sprawdzałem na DVD+R bo akurat mam same (-). Mimo tego że nic nie zmienia to i tak jest dobrze gdyż nagrałem na takiej płytce +RW na której po nagraniu Litkiem była nie do odtworzenia a po wyjściu z pioneerka normalnie działa, w zasadzie zmiana BookType nic nie daje bo chyba wszystkie obecnie stacjonarki DVD obsłudują (+) :)

bart_3d 28.04.2005 15:49

Cytat:

Napisany przez Byczek
Ja sprawdziłem na DVD +RW na FW Buffalo 8.40 i nic nie zmienia, nie sprawdzałem na DVD+R bo akurat mam same (-). Mimo tego że nic nie zmienia to i tak jest dobrze gdyż nagrałem na takiej płytce +RW na której po nagraniu Litkiem była nie do odtworzenia a po wyjściu z pioneerka normalnie działa, w zasadzie zmiana BookType nic nie daje bo chyba wszystkie obecnie stacjonarki DVD obsłudują (+) :)

Już pisałem, że dla +RW trzeba płytkę koniecznie skasować w DVDInfoPro. U mnie na pionku 108 działało jak trzeba.

bart_3d 04.05.2005 17:11

Pioneer DVR-109/A09 fw. 1.50

Witam
Wyszły nowe fw. dla pionka 109/A09
Nie ma ich jeszcze na oficjalnej stronie Pioneera
http://forum.rpc1.org/viewtopic.php?...2eae7c46235e01

Bueno 04.05.2005 17:42

Jak nie ma jak sa http://www.pioneer-dvd.com.tw/d_file...109_FW150B.EXE i http://www.pioneer-dvd.com.tw/d_file...A09_FW150B.EXE :)

bart_3d 04.05.2005 18:38

To przecież nie jest oficjalna europejska strona.
Zresztą widziałeś, żeby te pliki były zalinkowane na podstronie Support?
Na rpc1 i cdfreaks piszą, że to prawdopodobnie bety.

digiter 08.05.2005 21:59

Witam.
Chciałbym przyłączyć się do dyskusji i potwierdzić problem z zanikającym buforem nagrywarki.
Mój Pioneer jest z tej samej serii co kolegi k57 EADC141481. Czyżby to była jakaś wadliwa seria ???
Zaznaczam od razu że nie mam problemu z wypalonymi płytami - są odtwarzane choć testów programami nie robiłem.
Jedyne co zauważyłem to różne odcienie na spodzie płyty :O tak jakby w momencie zaniku bufora zmieniała się moc lasera.
Co radzicie Panowie? Wymieniać w serwisie na inny egzemplarz czy inny model?
Pozdr.

bart_3d 08.05.2005 22:52

Nie jest możliwe, żeby w momencie zaniku bufora zmniejszała się moc lasera i napęd wypalał gożej (jeszcze kilka takich teorii i anty Nobel gotowy:))
W momencie spadku bufora do 15% laser jest wyłączany, bufor ładuje się na maxa i następuje zapis od zakończonego momentu.

digiter 09.05.2005 08:53

Bufor spada do zera a dioda w napędzie gaśnie. Nie piszę tutaj o samym momencie zaniku bufora tylko po takim zaniku tak jakby moc lasera zmieniała się i nie piszę również o tym że się zmniejsza tylko zmienia. Na płycie widoczne są różne odcienie na szerokości około 1 cm.
Miałem różne nagrywarki i jeszcze z takim czymś się nie spotkałem.
Pozdr.

demek 09.05.2005 11:45

raczej jakis wadliwy bo ja takich problemow nie mam

kmxx 10.05.2005 22:11

czytam opinię i nadal nie wiem co kupić? czy Pioneer 109?

demek 10.05.2005 22:27

tak kup pionka jest naprawde bardzo dobry

Slavekx 11.05.2005 00:37

Cytat:

Napisany przez demek
tak kup pionka jest naprawde bardzo dobry

-> kmxx, ja też miałem ten dylemat i po całym "doktoracie" z nagrywarek DVD, wybór padł na pionka (mam 108) i nie żałuję. Wypaliłem raptem jakieś 120 płytek (Platinium DVD+R x8 palone x4) i 0 w koszu. O moim wyborze zadecydowała nie firma, tylko statystyka i ekonomia: dzisiaj płacisz 50 dych więcej a spokoju masz za ..... (albo i więcej). :)
P.S.

To nie jest reklama Pioneera, ani tego, co się ma !!!

kmxx 11.05.2005 15:39

Nareszcie ktoś odpowiedział konkretnie. To mnie przekonuje do Pioneera 109.

slawekj 11.05.2005 17:43

Cytat:

Napisany przez Slavekx
wybór padł na pionka (mam 108) i nie żałuję. Wypaliłem raptem jakieś 120 płytek (Platinium DVD+R x8 palone x4) i 0 w koszu. O moim wyborze zadecydowała nie firma, tylko statystyka i ekonomia: dzisiaj płacisz 50 dych więcej a spokoju masz za ..... (albo i więcej). :)

Słuszne podejście. :taktak:
Koledzy od Neca też tak uważali do momentu pierwszych testów.
Teraz już nie jest tak spokojnie.
To samo z Pioneer'em do czasu pierwszych testów.
Każdy ma inny spokój. :piwo:

:)

namor 11.05.2005 20:30

Cytat:

Napisany przez slawekj
(...)
(...)

może za wysoką temperature w kompie mieli ;)
:haha: :haha: :haha:

kmxx 11.05.2005 22:41

Czytałem to jeszcze raz i widać że Pioneer 108 jest lepszy od 109.
To w końcu kupić 109 czy poszukać 108?

soften 12.05.2005 01:09

Ja od tygodnia mam pioneerka 109 wcześniej czytałem tu na forum opinie itd ale zdecydowałem sie i tak na pioneera, kolega dzien po mnie wzioł Benq i sprawa wygląda tak że ja nagrałem dvd na swojej i on na swoje nagraliśmy gry, poszliśmy do kolegii który ma tylko dvd-rom w kompie i okazuje sie że dvd z benq cieżko sie odczytuje były problemy kilka razy wkładałem płyte i załapała za ktorymś razem, nagrywaliśmy na tych samych płytkach, postanowiłem zrobić kolejny test i nagraliśmy filmy na dvd i póściliśmy na moim dvd stacjonarnym thomsonie, tu klapa moja płyta działa jego wogóle nie działa, dziwna sprawa może miał jakąś nagrywarke zrypaną felerny model trafił, ale od wczoraj ma już pioneerka tego co ja. Na dzień dzisiejszy wypaliłem około 35 płyt około 20 na stacjonarne dvd i 0 wyrzuconej 0 problemów, testów żadnych nie robiłem narazie, a pioneerka wybrałem ponieważ mam dvd-rom pioneerka w kompie i do dziś dzień czyta różne płyty bezproblemowo i spisuje sie dobrze dlatego mam zaufanie do tej firmy. Polecam również NEC-a nagrywarke ma mój sąsiad i też spisuje mu sie dobrze. Pozdorw

Slavekx 12.05.2005 07:00

Cytat:

Napisany przez slawekj
Słuszne podejście. :taktak:
Każdy ma inny spokój. :piwo:

A co uważali koledzy od Benq-a, czy LiteOn-ów?? 8 )
Znam paru takich, którzy dzięki posiadaniu w.wym. pozawierali kupę znajomości
(W SERWISACH !!) || || :haha:

Co do testów, to już parę zamieściłem, ale dla mnie najlepszym sprawdzianem jest to, ile i jakich napędów czyta płytki nagrane na pionkach... :) :piwo:

demek 12.05.2005 15:18

@slawekj
robilem testy nagranych plyt......powiem tak ze z lite-on'a sa ladniejsze wykresy....z jedna roznica - plyty z pioneera chodza na najbardziej wybrednych odtwarzaczach a z litka albo nie chodza albo sie tna

@Slavekx
masz racje w 100% jeszcze nie trafilem na naped ktory by nie odczytal plyty nagranej w pionku (czy to 108 mojego kolegi czy moim 109)

slawekj 12.05.2005 16:04

Cytat:

Napisany przez demek
@slawekj
robilem testy nagranych plyt......powiem tak ze z lite-on'a sa ladniejsze wykresy....z jedna roznica - plyty z pioneera chodza na najbardziej wybrednych odtwarzaczach a z litka albo nie chodza albo sie tna

@Slavekx
masz racje w 100% jeszcze nie trafilem na naped ktory by nie odczytal plyty nagranej w pionku (czy to 108 mojego kolegi czy moim 109)

Nie mam podstaw nie wierzyć Kolegom. :spoko:
Jednak testy dla mnie mają większą wartość.
Swoje nagrane płytki też testuję na innych napędach. I nie ma problemu.
Są odtwarzane.
Więc co o tym wszystkim sądzić.
Ktoś mija się z prawdą.

Dla przykładu:

http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=124752
http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=130905
Są dobrze i gorzej nagrane płytki.

Peterpl 12.05.2005 16:25

zrobiłem test, jedna płyta nagrana była na Pioneer DVR 107D a druga na Pioneer DVR 109, dane są te same tyle że jedna płytka to DVD-RW Verbatim x4 a druga to DVD-R Verbatim x8 obie są od MCC.
--------------------------------------------------------------
Nośnik: DVD-RW Verbatim x4 (MCC)
Wypalarka : Pioneer DVR-107D
Bios : niepamietam :)
Prędkość nagrania : x2

test robiony na pionku 109

http://img73.echo.cx/img73/8066/aaa7ww.jpg
--------------------------------------------------------------
Nośnik : DVD-R Verbatim x8 (MCC)
Wypalarka : Pioneer DVR-109
Bios : 1.17
Prędkosć nagrywania : x4

http://img73.echo.cx/img73/5899/bbbb2sv.jpg

może mi ktoś to wyjaśnić czemu wykres nr2 jest taki poszarpany na końcu, stary palnik Pionka 107D lepiej to by chyba wyapił, pomimo że miałem najstarszy z biosów, a do tego niemoge wybrać prędkości nagrywania x2 przy nowym pionku na DVD-R :/

slawekj 12.05.2005 16:36

Cytat:

Napisany przez Peterpl
zrobiłem test, jedna płyta nagrana była na Pioneer DVR 107D a druga na Pioneer DVR 109, dane są te same tyle że jedna płytka to DVD-RW Verbatim x4 a druga to DVD-R Verbatim x8 obie są od MCC.

może mi ktoś to wyjaśnić czemu wykres nr2 jest taki poszarpany na końcu, stary palnik Pionka 107D lepiej to by chyba wyapił, pomimo że miałem najstarszy z biosów, a do tego niemoge wybrać prędkości nagrywania x2 przy nowym pionku na DVD-R :/

Odpowiedź jest prosta.
Wykres gładki - płytka dobrze nagrana (mniejsza ilość błędów).
Wykres poszarpany - duża ilość błędów (korekcja zwalnia odczyt).
Szkoda że nie można zrobić testu na PI/PIF i Jitter.

demek 12.05.2005 17:28

to jest x8 plyta.......wez ja nagraj x8 i wtedy zrob wykres

Peterpl 12.05.2005 17:57

tak jasne :) nagram ją x8 i mi konsola nawet tego nieskuma ;), sflashowałem napęd na najnowszy bios z wersji 1.17 na 1.40 i widze że teraz wypala o wieele lepiej oto płyta Verbatim DVD-R x8 palona x4.
http://img143.echo.cx/img143/9248/untitled12sj.jpg

i kolejny test
http://img153.echo.cx/img153/2949/untitled14su.jpg

JAk teraz pali wg Was jest poprawnie

demek 12.05.2005 20:16

@demek
chodzi mi o to zebys tylko dla wykresu to nagral

kmxx 12.05.2005 20:25

Cytat:

Napisany przez soften
Ja od tygodnia mam pioneerka 109 wcześniej czytałem tu na forum opinie itd ale zdecydowałem sie i tak na pioneera, kolega dzien po mnie wzioł Benq i sprawa wygląda tak że ja nagrałem dvd na swojej i on na swoje nagraliśmy gry, poszliśmy do kolegii który ma tylko dvd-rom w kompie i okazuje sie że dvd z benq cieżko sie odczytuje były problemy kilka razy wkładałem płyte i załapała za ktorymś razem, nagrywaliśmy na tych samych płytkach, postanowiłem zrobić kolejny test i nagraliśmy filmy na dvd i póściliśmy na moim dvd stacjonarnym thomsonie, tu klapa moja płyta działa jego wogóle nie działa, dziwna sprawa może miał jakąś nagrywarke zrypaną felerny model trafił, ale od wczoraj ma już pioneerka tego co ja. Na dzień dzisiejszy wypaliłem około 35 płyt około 20 na stacjonarne dvd i 0 wyrzuconej 0 problemów, testów żadnych nie robiłem narazie, a pioneerka wybrałem ponieważ mam dvd-rom pioneerka w kompie i do dziś dzień czyta różne płyty bezproblemowo i spisuje sie dobrze dlatego mam zaufanie do tej firmy. Polecam również NEC-a nagrywarke ma mój sąsiad i też spisuje mu sie dobrze. Pozdorw

I takie coś mnie przekonuje.

Peterpl 12.05.2005 23:01

co sie okazało że nagrywarka Pionek 109 na biosie 1.17 żle nagrywała płyty DVD-R, konsola Xbox wogóle je nieczytała (najlepszy napęd Samsung),problem był poruszany nieraz na oficjalnym forum pionera 109,bug w biosie, z poprzednim modelem nagrywarki Pionek 107D niebyło problemu z odtwarzaniem, płyt na konsoli przez nią nagranych, po zmianie biosu na 1.40 w pionku 109 wszystko działa jak należy konsola czyta DVD-R bez problemu jak po maśle :) szlaq uwaliłem 4 Verbatimy :/

Slavekx 13.05.2005 05:52

Cytat:

Napisany przez slawekj
Nie mam podstaw nie wierzyć Kolegom. :spoko:
Jednak testy dla mnie mają większą wartość.
Swoje nagrane płytki też testuję na innych napędach. I nie ma problemu.
Są odtwarzane.
Więc co o tym wszystkim sądzić.
Ktoś mija się z prawdą.

Dla przykładu:

http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=124752
http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=130905
Są dobrze i gorzej nagrane płytki.

... a to dlatego, że płytki są dobrze i gorzej produkowane nawet przez dobre firmy. Do tego dochodzi jeszcze sposób, w jaki są przepakowywane (paluchy i rysy na płytkach w "zgrzewkach" a nawet w "kejkach" !!). Dodaj sobie jeszcze skakanie z Princo i hałki po Esperkach na Verby czy Platinium, a masz odpowiedź. :)
Każda (nawet najlepsza nagrywarka) ma swoje "ulubione" nośniki i rzecz w tym, aby je umiejętnie dobrać i
TYLKO ICH SIĘ TRZYMAĆ !!
:piwo:

oloking 10.06.2005 12:05

pioneer 109XL pod win98 ?

Na początek witam wszystkimch od kilku lat jestem "biernym" forumowiczem, dzis postanowilem sie odezwac bo potrzebuje pomocy, a nie znalazlem jej w poprzednich dyskusjach.
Niedawno kupilem swoja pierwsza dvd-r (pionner 109XL,btw wczesniej mialem tylko starego dobrego teaca cd-r 8x8x32) no i niestety jest ona widoczna tylko jako cdr i dvd (tylko jako czytnik) mam winde 98 i nie bardzo moge zmienic na xp bardzo bym prosil o pomoc w odnalezieniu o ile sa jakichs patchow.
z gory dzieki za odp
OLO
p.s.
chcialem kupic pioneera 109-D bo byl tanszy koles mi wcisnal XL czym to sie rozni bo sam nie wiem? gdyby ktos wiedzial to prosze o info

demek 10.06.2005 12:17

nowy bios mozesz wgrac conajwyzej www.cdrinfo.com

ManATMoon 10.06.2005 13:10

Cytat:

Napisany przez oloking
chcialem kupic pioneera 109-D bo byl tanszy koles mi wcisnal XL czym to sie rozni bo sam nie wiem? gdyby ktos wiedzial to prosze o info

Tego nie wie nikt!
;)

109-D na stronie Pioneera - OEM, z orydynarnym przednim panelem bez napisu PIONEER i chamskim przyciskiem do tacki.
A Twój XL jest przecież taki sliczniutki, ze srebrnym guziczkiem.
:serdusz:

Więcej różnic nie znalazłem.
Gratuluję odwagi w zakupie tego Pionka, sam na niego miałem chrapkę, ale moje zapędy ostudziły opinie użytkowników na róznych forach.
:tak!:

radziow 10.06.2005 13:36

A czym nagrywasz ? bo m***243;j Stomp Record Now DX 4.5 z nowym pxDriverm 5.07 nagrywa lepiej ni***380; nero na XP.

mike861 10.06.2005 15:45

Pioneer DVR-109 -- problem :(

hej
miesiąc temu kupiłem Pioneer DVR-109 ,nagrałem na nim 5DVD'ków i co ... podczas każdego nagrywania spadał buffor do 10% tak na ok 1-2s i pózniej znowu do 97-100 , oddałem do serwisu nastepnego dnia , dzisiaj odebrałem nowy model (sprawdzałem nr seryjny :) wypalam pierwsza płytke (TDK 8x) z predkoscia 4x i znowu to samo !! szlak mnie juz trafia bo nie wiem co to moze byc ,nagryware mam na master, na oddzielnym kablu hdd , 1GB ramu procka 2Ghz ,Dma właczone ,myslałem ze to moze jakas wadliwa partia tdk ,wiec kupiłem kilka rodzajów dvdków i na kazdym to samo , jak nic nie poradzicie to znowu biegne do serwisu .... i znowu 3tyg czekania ((

demek 10.06.2005 16:22

nie przejmuj sie tym bo nie pogarsza to jakosci nagrywania a po wgraniu biosu 1,50 ten "problem" znika :)

demek 10.06.2005 16:24

Cytat:

Napisany przez ManATMoon
Tego nie wie nikt!
;)

109-D na stronie Pioneera - OEM, z orydynarnym przednim panelem bez napisu PIONEER i chamskim przyciskiem do tacki.
A Twój XL jest przecież taki sliczniutki, ze srebrnym guziczkiem.
:serdusz:

Więcej różnic nie znalazłem.
Gratuluję odwagi w zakupie tego Pionka, sam na niego miałem chrapkę, ale moje zapędy ostudziły opinie użytkowników na róznych forach.
:tak!:

a co na tych forach takiego pisali?

sasza5 10.06.2005 18:41

Witam!
Mam takie pytanie!
Otóż kupiłem Pioneer DVR-109 i chciałbym wiedzieć którą ma wersję biosu? W jaki sposób można to sprawdzić?
poproszę o odp na sasza5@poczta.onet.pl

Z góry Wielkie dzięki :)

sasza5 10.06.2005 18:58

takie pytanko! Jestem nowym posiadaczem Pioneer DVR-109, sprawdziłem i mam wersję biosu 1.17. Czy jest sens upgrad'u do 1.50 i czy jest to oficjalny "bezpieczny" firmware? Co zyskam jeśli zdecyduję się na upgrade? Nigdy nie robiłem upgradu i czy dla tego modelu wykonuje się go pod DOS'em czy normalnie pod Windą? (zawsze bezpiecznijeszy DOS :) )

Bardzo proszę o pomoc i odp. na sasza5@poczta.onet.pl

sasza5 10.06.2005 19:13

takie pytanko! Jestem nowym posiadaczem Pioneer DVR-109, sprawdziłem i mam wersję biosu 1.17. Czy jest sens upgrad'u do 1.50 i czy jest to oficjalny "bezpieczny" firmware? Co zyskam jeśli zdecyduję się na upgrade? Nigdy nie robiłem upgradu i czy dla tego modelu wykonuje się go pod DOS'em czy normalnie pod Windą? (zawsze bezpiecznijeszy DOS :) ) Ile trwa taki upgrade?

Bardzo proszę o pomoc i odp. na sasza5@poczta.onet.pl

ManATMoon 10.06.2005 19:51

Cytat:

Napisany przez demek
a co na tych forach takiego pisali?

Ach, nic takiego, przejęzyczyłem się, to znaczy ręka mi się omskła na klawiaturze i widzisz jakie głupoty wypisuję :niepow:

Przecież wszyscy wiemy, że Pionki to debeściaki i nie ma lepszych napędów na świecie :poddaje:

( :ignorowac )

Wiesz, ludzie różnie mówią :konf: o napędach Pioneera, szczególnie o wykresach jakości nagranych płytek przez te napędy, ale oni przecież "gupi są" i się nie znają, wykresy przecież nie mają żadnego znaczenia, najwazniejsze, że u Twojego kolegi w napędzie dobrze się czytają :smoczek:

Piżamkę z napisem Pioneer też nosisz, czy tylko czapeczkę i koszulkę :)

P.S.
:help: , przecież sam się przed :bluzga: nie obronię :podbite:

demek 10.06.2005 22:49

Cytat:

Napisany przez ManATMoon
Ach, nic takiego, przejęzyczyłem się, to znaczy ręka mi się omskła na klawiaturze i widzisz jakie głupoty wypisuję :niepow:

Przecież wszyscy wiemy, że Pionki to debeściaki i nie ma lepszych napędów na świecie :poddaje:

( :ignorowac )

Wiesz, ludzie różnie mówią :konf: o napędach Pioneera, szczególnie o wykresach jakości nagranych płytek przez te napędy, ale oni przecież "gupi są" i się nie znają, wykresy przecież nie mają żadnego znaczenia, najwazniejsze, że u Twojego kolegi w napędzie dobrze się czytają :smoczek:

Piżamkę z napisem Pioneer też nosisz, czy tylko czapeczkę i koszulkę :)

P.S.
:help: , przecież sam się przed :bluzga: nie obronię :podbite:

no nie mam pytan........ja sie pytam co pisali a ty mi takim tekstem..........no ale nic idz kup lite-on'a toszto dopiero najlepsze nagrywarki ........ "tylu ludzi nie moze sie mylic"
czekam dalej na opinie z innych for.........

demek 10.06.2005 22:51

www.cdrinfo.com
tam znajdziesz ostatni oficjalny bios pioneera wlasnie 1,50 i jest sens upgrade! :)

demek 10.06.2005 22:52

odpowiedz w innym temacie do pioneera.........

sonon 11.06.2005 01:42

Cytat:

Napisany przez ManATMoon

A na jakich forach widziałeś te wykresy? Bo ja widziałem kilka scanów w PlexTools z wypałów na Pionku i jakość była naprawdę REWELACYJNA. Na dziwnych forach bywasz... Może to było na forum gospodyń wiejskich?

mike861 11.06.2005 09:14

ehhh ,wgrałem nowy bios i niestety to samo ... , heh no ale dlaczego wymienili nagrywarke na nowa - "jesli mozna by uwazac ze nie ma problemu" ... tak sobie myśle ze ktoś miał podobny problem i poprostu "wymienili" nas nagrywarkami ...
moze ktos ma jeszcze jakies sugestie ...

madmax2 11.06.2005 09:45

Może zasilacz się nie wyrabia?

slawekj 11.06.2005 11:09

Jeden z przykładów:
http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=137388

wykresy.... Pioneer 109

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=21628&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=21629&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=21630&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=21631&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=21632&stc=1

cd...

slawekj 11.06.2005 11:10

cd... Pioneer 109

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=21633&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=21634&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=21635&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=21636&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=21637&stc=1

cd....

slawekj 11.06.2005 11:14

cd... Pioneer 109

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=21638&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=21639&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=21640&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=21641&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=21642&stc=1

cd...

slawekj 11.06.2005 11:18

cd... Pioneer 109

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=21643&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=21644&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=21645&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=21646&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=21647&stc=1

oloking 11.06.2005 12:33

cholera to widze ze nie dosc ze z mojego pionka na razie nie skorzystam to jeszcze szmelc i to przeplacony(30zl roznicy z nec i lg ktorego chcialem wziac ale sie wycofalem po opiniach z TEGO forum:( a wszedzi pisali ze to w tej chwili(poza niebotycznie drogim plextorem) najlepszy sprzet :wsciekly:

sonon 11.06.2005 12:59

Sławku, w ogóle nieprofesjonalnie! Przecież wiesz dobrze, że napędy DVD-ROM nie nadają się do testów na ilości błędów PIE/PIF! Więc po co umieszczasz tu w ogóle takie obrazki? Wiadomo też, że sam Pionek zwraca nieładnie błędy! Więc teżbez sensu. Nie jestem przekonany co do tego na ile wiarydne są wyniki z NEC-a 3540... No to powiedzmy że są OK. A wyniki z Benka i Litka są dość ładne. Tym bardziej, że większość nośników nie była najwyższej klasy, a ostatnia strona Twoich testów to płyty nagrywane x16 (a na przykład YUDEN000 T02 jest przeznaczony do palenia x8 :>) Tak więc wykresy Sławka są tyle warte co test w Komputer Świecie ;)

sonon 11.06.2005 13:05

Ilość załączników: 2
No i żeby nie było, że piszę pierdoły, to zamieszczam scan płytki Taiyo Yuden 16xDVD-R palonej x16 na Pionnerze. Takich wyników przy tej prędkości nie znajdziemy zbyt wielu nawet w temacie o BenQ :>

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...chmentid=21651

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...chmentid=21650

Scany znalezione na forum cdfreaks - nie chce mi sieszukać większej ilości, ale da radę znaleźć :P

robert_d 11.06.2005 13:13

A gdzie masz że to szmelc (pomijam testy z liteonów *), testy na benq wyszły całkiem nieźle, a widać że nagrywa nawet jakąś straszną nędze (patrząc po id) która do tego jest czytelna, a markowe płytki, których tu jest niewiele (*) wypadają ok.

slawekj 11.06.2005 13:44

Było pytanie o forum..... podałem link. Dla niezarejestrowanych wykresy na naszym Forum.
Oczywiście każdy napęd inaczej lub podobnie testuje płytki. To tylko przykład.
Jak widać płytka nagrana na Pioneer'ze odczytana na innym napędzie a na Pioneer'ze nie. To też dobry test i przykład.
Nikt nie napisał i twierdzi, że napęd Pioneer nie nagrywa płytek. Nagrywa ze zmienną jakością tak jak inne napędy.

W ogólnym podsumowaniu jakość zapisu :czytaj:
http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...2802&PageId=25
została oceniona na 4/5.
W tych samych testach są napędy, które otrzymały 5/5.

Co do zapisu 12-16x i ocenie na BenQ zostało już tak dużo napisane....., że więcej nie potrzeba. :spoko:

To racja, że testy na Pioneer'ze odbiegają od innych testów.
Ale o tym pytający o napęd nie wie. Dla wielu ważna informacja dla innych nie.
I taki przykład testu jest miarą możliwości napędu.

mike861 11.06.2005 14:44

hmmm , w sumie to i moze mógłby byc zasilacz ,ale odlanczalem 1 naped i 1 hdd jak nagrywałem DVD i było to samo ... mam zasilacz 400watt

ManATMoon 11.06.2005 14:45

Cytat:

Napisany przez slawekj

W ogólnym podsumowaniu jakość zapisu :czytaj:
http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...2802&PageId=25
została oceniona na 4/5.
W tych samych testach są napędy, które otrzymały 5/5.

Co do zapisu 12-16x i ocenie na BenQ zostało już tak dużo napisane....., że więcej nie potrzeba. :spoko:

To racja, że testy na Pioneer'ze odbiegają od innych testów.
Ale o tym pytający o napęd nie wie. Dla wielu ważna informacja dla innych nie.
I taki przykład testu jest miarą możliwości napędu.

Dzięki slawekj :peace:

Nie zrobiłbym tego lepiej :spoko:

Nie chciałem na nikogo naskakiwać, ale gdybym nawet nawet nie znał ludzi ze wcześniejszych postów, a naczytałem się ich tutaj setkami (jak nie tysiącami), to strach bronić pewnych dotyczących Pioneera tez przed kimś z taką sygnaturką jaką ma wiadoma osoba ||

Przymierzałem się Pioneera XL, ale po postach na cdfreaks.com dotyczących tego napędu przemyślałem swoją decyzję. :taktak:
Gdyby moja hurtownia sprzedawałe Benq to bym się na niego zdecydował, ale że nie sprzedaje, to mam LG 8 )

demek nie gniewaj się. :glaszcze:
Nie jestem anty-Pioneer'owy, mam Hi-Fi tej firmy i jest to znakomity sprzęt.
Palnik Pioneer nie jest najgorszy, ale najlepszy też nie.
Szybciej wybrałbym NEC'a.

@slawekj:
Jak rozszyfruję ten system zielonych kropeczek masz ode mnie jedną, jak będę mógł.

ManATMoon 11.06.2005 14:58

Cytat:

Napisany przez sonon
A na jakich forach widziałeś te wykresy? Bo ja widziałem kilka scanów w PlexTools z wypałów na Pionku i jakość była naprawdę REWELACYJNA. Na dziwnych forach bywasz... Może to było na forum gospodyń wiejskich?

Nie pamietam, ale chyba żeby obejrzeć te wykresy, musisz być zarejestrowanym użytkownikiem na cdfreaks.com

Wpadnij, jakie my, gospodynie wiejskie, tam potańcówki urządzamy, no mówię Tobie!

PRZYŁĄCZ SIĘ!!! ZABAWA ŻE HEJ!!!

:zespol:

:slonik: :mysz: :tancerka: :jupi_pet: :banan3: :banan2: :ja_chce:
:fala:

sonon 11.06.2005 15:12

Cytat:

Napisany przez ManATMoon
Nie pamietam, ale chyba żeby obejrzeć te wykresy, musisz być zarejestrowanym użytkownikiem na cdfreaks.com

W linku, który zapodałeś widać wyraźnie, że Pioneer ładnie pali :> (poza jedną absolutną porażką z nośnikiem Daxona). No więc nie rozumiem w czym rzecz :>

ManATMoon 11.06.2005 15:36

Cytat:

Napisany przez sonon
No więc nie rozumiem w czym rzecz :>

Ja też nie?
A gdzie napisałem, że Pionek to zły napęd?
Napisałem, że są lepsze.
Więc o czym ta cała dyskusja?

Podałeś jeden wykres, z płytki firmy uznawanej za najlepszą na świecie i o czym ma to świadczyć? Na Yuden'ach nawet Samsungi czy Litki nagraja dobrze.
Masz Pionka? A miałeś coś innego?
Bo ja mogłem porównać "własnymi rencami" tego Pionka, NEC'a, Litki, LG, Samsungi etc.
Organoleptycznie! ^_^

Nawet w tej chwili mam mozliwość wymiany mojego LG na jakikolwiek inny napęd. I nie zrobię tego, a na pewno nie na Pioneera XL.

Moje zdanie nie jest najważniejsze, każdy sam może się rozejrzeć i sam oceniać, myśleć, przebierać etc.
Ja tylko zrobiłem mały wtręt, że być może można było wybrać lepszy napęd w ocenie RÓŻNYCH użytkowników z różnych for na Internecie.
IMHO np. LG czy Benq są lepszymi modelami. Oczywiście mam na myśli najnowsze napęd tych firm.
Ale to jest moje zdanie, nie zmuszajcie mnie do jego porzucenia, nie zabierajcie mi go!
:P

[EDIT]

W linku, który zapodałeś widać wyraźnie, że Pioneer ładnie pali
Chyba w mojej przeglądarce inny link się otwiera niż u Ciebie, bo z mojego wynika, ujmijmy to delikatnie, że ten Pionek jest ŚREDNI :haha:

demek 11.06.2005 16:06

a ja czekam dalej na opinie....a nie wykresy:)

madmax2 11.06.2005 18:59

No to raczej nie zasiłka. A problem występuje na jednym programie do palenia DVD, czy kilku? U mnie np. podobny problem występuje, jak nagrywam na DVD Decrypter. Na Nero nie ma takiego problemu.
Pozdr.
P.S.
Jedyne, co mi przychodzi jeszcze do głowy to wyłączenie zbędnych programów z traya w czasie nagrywania.

sonon 11.06.2005 19:00

Cytat:

Napisany przez ManATMoon
Masz Pionka? A miałeś coś innego?

Nie mam Pionka :) Mam Plextora 716A i NEC-a 2500A. Pionka bronię, bo wykresy ma napradę ładne. A w temacie, który zapodałeś są testy robione na DVD-ROMie Liteona - w ogóle nie można ich porównywać z testami robionymi na nagrywarkach. Nośniki klasy średniej (Ritak, sporo wykresów w temacie który dałeś) wychodzą ładnie. Słabsza klasa średnia (cmc) wychodzi średnio. A ten wykres co ja zapodałem to z palenia płyty x16 - znajdź mi proszę porównywalny wypał na dowolnym palinku i dowolnej nagrywarce przy tej prędkości :> Nie uświadczysz ich zbyt wiele.

Cytat:

Napisany przez ManATMoon
W linku, który zapodałeś widać wyraźnie, że Pioneer ładnie pali
Chyba w mojej przeglądarce inny link się otwiera niż u Ciebie, bo z mojego wynika, ujmijmy to delikatnie, że ten Pionek jest ŚREDNI :haha:

A mnie się podoba :P Chociaż gdybym miał kupić kolejny palnik, to byłby NEC albo BenQ - ale tylko ze względu na soft dołączony do niego bądź też scenę wytworzoną wokół napędu. Moim zdaniem Pionek nie ustępuje NEC-owi i BenQ.

ManATMoon 11.06.2005 21:09

Cytat:

Napisany przez demek
a ja czekam dalej na opinie....a nie wykresy:)

Jeden obraz wart tysiące słów.
Każdy z tych wykresów jest dla mnie opinią.

Kończymy
:cisza:

demek 11.06.2005 23:48

@sonon

oczywiscie ze nie ustepuje bo wszystkie sa bardzo dobre

@ManATMoon

wykresy to nie wszystko bo jak juz wielokrotnie pisalem jakims cudem plyty nagrane wlasnie na pionku sa czytane na stacjonarce sony ktora wogole nie powinna czytac plyt innych niz tloczone a te z pionka jakos czyta..........wiec ...... to jest przypadek ? :

slawekj 12.06.2005 00:01

Cytat:

Napisany przez demek
wykresy to nie wszystko bo jak juz wielokrotnie pisalem jakims cudem plyty nagrane wlasnie na pionku sa czytane na stacjonarce sony ktora wogole nie powinna czytac plyt innych niz tloczone a te z pionka jakos czyta..........wiec ...... to jest przypadek ? :

I tak w kółko.....
Ja testuję i oglądam nagrane płytki na moim weteranie AIWA XD-DV370 (w środku SONY) i w specyfikacji player'a nic o płytkach nagrywalnych.
A czyta +/-R wszystkie nagrane na LiteOn 812/832/1633-mody, Nec'u 3500, LG 4163 i BenQ (z bitsetting'iem i bez).

Ale to test odczytu a nie jakości nagranych płytek. To dwa różne testy.
Dopiero testy na błędy ukazują jakość nagrania. I nic tego nie zmieni.

:piwo:

sonon 12.06.2005 00:01

Cytat:

Napisany przez demek
jakims cudem plyty nagrane wlasnie na pionku sa czytane na stacjonarce sony ktora wogole nie powinna czytac plyt innych niz tloczone a te z pionka jakos czyta..........wiec ...... to jest przypadek ? :

To nie przypadek... To BITSETTING

:D

demek 12.06.2005 00:26

@sonon

bez bitsetingu plyty nagrywane:)

sonon 12.06.2005 00:32

Cytat:

Napisany przez demek
@sonon

bez bitsetingu plyty nagrywane:)

No to na 99,999999999% nagrane na Pleksie, Benku, NEC-u, LG też by chodziły :P

demek 12.06.2005 00:55

nie, nie chodza z plexa, lg, benq a z neca chodza:)

slawekj 12.06.2005 01:01

Cytat:

Napisany przez demek

propozycja i problemy znikną...
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...27&postcount=9

sonon 12.06.2005 01:01

Cytat:

Napisany przez demek

Dziwnie prawisz, ale muszę wierzyć na słowo :P

mike861 12.06.2005 17:55

hmmm ,no własnie nagrywam tylko pod nero ,innych progów nie używam , a co do wyłaczenia programów ... hmmm mam athlona bartona 2500+1024ramu wiec wydaje mi sie ze problem tkwi w sprzecie , chyba we wtorek jednak czeka mnie wizyta w serwisie ... ehhhh :(

polakT 12.06.2005 18:22

Cytat:

Napisany przez mike861
hmmm ,no własnie nagrywam tylko pod nero ,innych progów nie używam , a co do wyłaczenia programów ... hmmm mam athlona bartona 2500+1024ramu wiec wydaje mi sie ze problem tkwi w sprzecie , chyba we wtorek jednak czeka mnie wizyta w serwisie ... ehhhh :(

ja np mialem podobnie za swoim litkiem jak mialem nero wersja 6.6.0.3 jak sciagnalem nowa to juz bylo ok, ale najpierw spedzielm 3 dni na marnowaniu plyt :|

mike861 12.06.2005 19:44

nero tez juz sprawdzałem ... / mam teraz wersje 6.6.0.13 , wczesniej uzywałem 63125
i niesety to samo ... :(

dodo. 12.06.2005 21:42

Myślę, że Pionek 109 tak właśnie już ma i ciężko będzie to zmienić. Mam też Pionka i ten sam problem, ale co najważniejsze bardzo dobrze wypala i nie mam żadnej do tej pory zniszczonej płyty (z 200 płyty wypalonych, a palę na Esperach, princo, tdk, verbatim, platinum i zdarza się na badziiewie typu omega). Ja bym się tak nie przyjmował tym skaczącym buforem, aby dobrze tylko spełniała swoją rolę. Bardzo możliwe, że jest to błąd większości Pionków 109 lub też jakiś system, który bada najlepszą prędkość zapisu i dlatego te spadki. Pozdrawiam.

mike861 12.06.2005 23:40

Cytat:

Myślę, że Pionek 109 tak właśnie już ma i ciężko będzie to zmienić. Mam też Pionka i ten sam problem, ale co najważniejsze bardzo dobrze wypala i nie mam żadnej do tej pory zniszczonej płyty (z 200 płyty wypalonych, a palę na Esperach, princo, tdk, verbatim, platinum i zdarza się na badziiewie typu omega). Ja bym się tak nie przyjmował tym skaczącym buforem, aby dobrze tylko spełniała swoją rolę. Bardzo możliwe, że jest to błąd większości Pionków 109 lub też jakiś system, który bada najlepszą prędkość zapisu i dlatego te spadki. Pozdrawiam.
W sumie to moze masz racje ,ale dziwi mnie jedno -- skoro oddałem do serwisu pierwszy naped z IDENTYCZNĄ wadą to dlaczego wymienili go na nowy naped ...

dodo. 13.06.2005 01:40

Nie wiem jak przebiega proces odbierania nagrywarek "wadliwych" w serwisie Pioneera, ale może być tak, że aby jak najszybciej przebiegł proces gwarancji na wszelki wypadek wydają nową nagrywarkę, a po sprawdzeniu twojej wydadzą ją komuś innemu po ewentualnej naprawie. Może to być również wada większości nagrywarek Pioneer 109 i specjaliści firmy wiedząc o tym powoli będą się wycofywać z rynku z modelem 109 i szybko wprowadzą 110-tkę. Nie brałbym tego do serca co piszę bo to jedynie domysły. Pewnie ktoś na forum jescze ci odpowie, znając tą stronę biznesu producentów nagrywarek bardziej niż ja.

sonon 13.06.2005 08:06

Cytat:

Napisany przez mike861
W sumie to moze masz racje ,ale dziwi mnie jedno -- skoro oddałem do serwisu pierwszy naped z IDENTYCZNĄ wadą to dlaczego wymienili go na nowy naped ...

Poświęć się dla sprawy i zmarnuj jedną płytkę na test. Weź czystą jakąśpłytkę minimu prędkości x8, włóż do napędu, uruchom Nero CD-DVD Speed i wciśnij start. Program zapisze płytkę rysyjąc przy tym wykres prędkości podczas zapisywania. Zapisz ten wykres i umieść na forum. Z takiego wykresu spróbujemy zgadnąć, czy nagrywara działa prawidłowo :)

mike861 13.06.2005 10:39

Ilość załączników: 2
A wiec poświeciłem 1DVDr dla sprawy ,nośnik Platinum DVD+R palony 8x

Odczytałem płytke na DVDromie ,ponieważ na pionku wywaliło mi bład :|

General Information
Drive: LITE-ON DVD SOHD-16P9S
Firmware: FS09
Disc: DVD+R (RICOHJPN R02)
Selected speed: 8 X
PI errors
Maximum: 22
Average: 3.48
Total: 31813
PI failures
Maximum: 3
Average: 0.23
Total: 3478
PO failures: n/a
Jitter: n/a
Scanning statistics
Elapsed time: 8:54
Number of samples: 74815
Average scanning interval: 1.76 ECC
Glitches removed: 0

sonon 13.06.2005 12:23

Cytat:

Napisany przez mike861
A wiec poświeciłem 1DVDr dla sprawy ,nośnik Platinum DVD+R palony 8x

Odczytałem płytke na DVDromie ,ponieważ na pionku wywaliło mi bład :|

General Information
Disc: DVD+R (RICOHJPN R02)
PI errors
Maximum: 22
Average: 3.48
Total: 31813
PI failures
Maximum: 3
Average: 0.23
Total: 3478
Scanning statistics
Elapsed time: 8:54
Number of samples: 74815
Average scanning interval: 1.76 ECC

Chodziło o to, żebyś nagrał płytkę używając NERO CD-DVD Speed. Wtedy wyrysowałby Ci się taki wykresik i byłoby na nim widać wahnięcia bufora, albo i nie :> A co do testu jakości - to tak średnio. Ale i Platinum mają to do siebie, że można trafić na ich różną jakość. Patrząc na ten wykresik to raczej z Twoim palnikiem wszystko jest w porządku.

mike861 13.06.2005 13:09

ok powiedz mi jak takie cos zrobic ?

demek 13.06.2005 13:56

testu w pionku nie zrobisz chyba ze odblokujesz w nero a dokladnie w rejestrze ale od razu mowie wykres bedzie tragiczny ...... dlatego sprawdzaj plyty nagrane w pionku na innych napedach - liteon benq nec

sonon 13.06.2005 15:28

Cytat:

Napisany przez mike861
ok powiedz mi jak takie cos zrobic ?

wkładasz czystą płytkę do napędu i klikasz start. płytka zostanie nagrana i w oknie programu wyrysuje się wykresik. Zapisz ten wykres i wklej.

mike861 13.06.2005 15:28

Ilość załączników: 1
TDK palony 4x

General Information
Disc: DVD+R (MBIPG101 R04)
PI errors
Maximum: 314
Average: 26.91
Total: 398062
PI failures
Maximum: 4
Average: 0.08
Total: 1315
Scanning statistics
Elapsed time: 9:25
Number of samples: 108385
Average scanning interval: 1.32 ECC

mike861 13.06.2005 15:31

to jak oddawac do serwisu czy poprostu pionek tak ma ... ??

jurek88 13.06.2005 19:21

Problem z nagrywarką DVD Pioneer 109

Witam wszystkich.
Mam problem z nagrywarką Pioneer 109 a problem ten dotyczy odtwarzania filmów DVD dołączanych do różnych gazet.
Problem objawia się tzw. "rwaniem filmów", najgorzej jest na końcu filmu, gdyż nie da się już jego oglądać...
Jeden napęd DVD już reklamowałem i otrzymałem drugi, który zachowuje się identycznie. Sprawdzałem już dwa różne filmy i jest tak samo. Przy skopiowaniu filmu na nośnik DVD-R problem nie istnieje, tzn. napęd pracuje cicho i bez problemu.
Bardzo proszę o pomoc.

demek 13.06.2005 21:18

mam ten naped i nie mialem takowych problemow

demek 13.06.2005 21:19

z buforem tak ma......

mike861 13.06.2005 22:00

qurna jesli tak ma to why the fuck nowy model dostałem ... - oddam jednak do serwisu zobaczymy co tym razem powiedza !

mike861 14.06.2005 07:16

i skad ja to znam ... a bufor Ci nie skacze podczas nagrywania ??

radziow 14.06.2005 08:22

Sprób jeśli chesz zamienić go na A09 (znaczy się wgrać bios od tego) i użyć Pionier Quitdrive Tool ustawiając na performance mode. NIe wiem czy to pomoże ale zawsze można spróbować :)

P.S.
przydały by się jeszcze informacje o płycie głównej i czy używać najnowszych sterowników do obsługi dysków i napędów ??

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:58.