![]() |
takie pytanko! Jestem nowym posiadaczem Pioneer DVR-109, sprawdziłem i mam wersję biosu 1.17. Czy jest sens upgrad'u do 1.50 i czy jest to oficjalny "bezpieczny" firmware? Co zyskam jeśli zdecyduję się na upgrade? Nigdy nie robiłem upgradu i czy dla tego modelu wykonuje się go pod DOS'em czy normalnie pod Windą? (zawsze bezpiecznijeszy DOS :) ) Ile trwa taki upgrade?
Bardzo proszę o pomoc i odp. na sasza5@poczta.onet.pl |
takie pytanko! Jestem nowym posiadaczem Pioneer DVR-109, sprawdziłem i mam wersję biosu 1.17. Czy jest sens upgrad'u do 1.50 i czy jest to oficjalny "bezpieczny" firmware? Co zyskam jeśli zdecyduję się na upgrade? Nigdy nie robiłem upgradu i czy dla tego modelu wykonuje się go pod DOS'em czy normalnie pod Windą? (zawsze bezpiecznijeszy DOS :) )
Bardzo proszę o pomoc i odp. na sasza5@poczta.onet.pl |
Witam!
Mam takie pytanie! Otóż kupiłem Pioneer DVR-109 i chciałbym wiedzieć którą ma wersję biosu? W jaki sposób można to sprawdzić? poproszę o odp na sasza5@poczta.onet.pl Z góry Wielkie dzięki :) |
Cytat:
|
nie przejmuj sie tym bo nie pogarsza to jakosci nagrywania a po wgraniu biosu 1,50 ten "problem" znika :)
|
Pioneer DVR-109 -- problem :(
hej
miesiąc temu kupiłem Pioneer DVR-109 ,nagrałem na nim 5DVD'ków i co ... podczas każdego nagrywania spadał buffor do 10% tak na ok 1-2s i pózniej znowu do 97-100 , oddałem do serwisu nastepnego dnia , dzisiaj odebrałem nowy model (sprawdzałem nr seryjny :) wypalam pierwsza płytke (TDK 8x) z predkoscia 4x i znowu to samo !! szlak mnie juz trafia bo nie wiem co to moze byc ,nagryware mam na master, na oddzielnym kablu hdd , 1GB ramu procka 2Ghz ,Dma właczone ,myslałem ze to moze jakas wadliwa partia tdk ,wiec kupiłem kilka rodzajów dvdków i na kazdym to samo , jak nic nie poradzicie to znowu biegne do serwisu .... i znowu 3tyg czekania (( |
A czym nagrywasz ? bo m***243;j Stomp Record Now DX 4.5 z nowym pxDriverm 5.07 nagrywa lepiej ni***380; nero na XP.
|
Cytat:
;) 109-D na stronie Pioneera - OEM, z orydynarnym przednim panelem bez napisu PIONEER i chamskim przyciskiem do tacki. A Twój XL jest przecież taki sliczniutki, ze srebrnym guziczkiem. :serdusz: Więcej różnic nie znalazłem. Gratuluję odwagi w zakupie tego Pionka, sam na niego miałem chrapkę, ale moje zapędy ostudziły opinie użytkowników na róznych forach. :tak!: |
nowy bios mozesz wgrac conajwyzej www.cdrinfo.com
|
pioneer 109XL pod win98 ?
Na początek witam wszystkimch od kilku lat jestem "biernym" forumowiczem, dzis postanowilem sie odezwac bo potrzebuje pomocy, a nie znalazlem jej w poprzednich dyskusjach.
Niedawno kupilem swoja pierwsza dvd-r (pionner 109XL,btw wczesniej mialem tylko starego dobrego teaca cd-r 8x8x32) no i niestety jest ona widoczna tylko jako cdr i dvd (tylko jako czytnik) mam winde 98 i nie bardzo moge zmienic na xp bardzo bym prosil o pomoc w odnalezieniu o ile sa jakichs patchow. z gory dzieki za odp OLO p.s. chcialem kupic pioneera 109-D bo byl tanszy koles mi wcisnal XL czym to sie rozni bo sam nie wiem? gdyby ktos wiedzial to prosze o info |
Cytat:
Każda (nawet najlepsza nagrywarka) ma swoje "ulubione" nośniki i rzecz w tym, aby je umiejętnie dobrać i TYLKO ICH SIĘ TRZYMAĆ !! :) :piwo: |
co sie okazało że nagrywarka Pionek 109 na biosie 1.17 żle nagrywała płyty DVD-R, konsola Xbox wogóle je nieczytała (najlepszy napęd Samsung),problem był poruszany nieraz na oficjalnym forum pionera 109,bug w biosie, z poprzednim modelem nagrywarki Pionek 107D niebyło problemu z odtwarzaniem, płyt na konsoli przez nią nagranych, po zmianie biosu na 1.40 w pionku 109 wszystko działa jak należy konsola czyta DVD-R bez problemu jak po maśle :) szlaq uwaliłem 4 Verbatimy :/
|
Cytat:
I takie coś mnie przekonuje. |
@demek
chodzi mi o to zebys tylko dla wykresu to nagral |
tak jasne :) nagram ją x8 i mi konsola nawet tego nieskuma ;), sflashowałem napęd na najnowszy bios z wersji 1.17 na 1.40 i widze że teraz wypala o wieele lepiej oto płyta Verbatim DVD-R x8 palona x4.
http://img143.echo.cx/img143/9248/untitled12sj.jpg i kolejny test http://img153.echo.cx/img153/2949/untitled14su.jpg JAk teraz pali wg Was jest poprawnie |
to jest x8 plyta.......wez ja nagraj x8 i wtedy zrob wykres
|
Cytat:
Wykres gładki - płytka dobrze nagrana (mniejsza ilość błędów). Wykres poszarpany - duża ilość błędów (korekcja zwalnia odczyt). Szkoda że nie można zrobić testu na PI/PIF i Jitter. :) |
zrobiłem test, jedna płyta nagrana była na Pioneer DVR 107D a druga na Pioneer DVR 109, dane są te same tyle że jedna płytka to DVD-RW Verbatim x4 a druga to DVD-R Verbatim x8 obie są od MCC.
-------------------------------------------------------------- Nośnik: DVD-RW Verbatim x4 (MCC) Wypalarka : Pioneer DVR-107D Bios : niepamietam :) Prędkość nagrania : x2 test robiony na pionku 109 http://img73.echo.cx/img73/8066/aaa7ww.jpg -------------------------------------------------------------- Nośnik : DVD-R Verbatim x8 (MCC) Wypalarka : Pioneer DVR-109 Bios : 1.17 Prędkosć nagrywania : x4 http://img73.echo.cx/img73/5899/bbbb2sv.jpg może mi ktoś to wyjaśnić czemu wykres nr2 jest taki poszarpany na końcu, stary palnik Pionka 107D lepiej to by chyba wyapił, pomimo że miałem najstarszy z biosów, a do tego niemoge wybrać prędkości nagrywania x2 przy nowym pionku na DVD-R :/ |
Cytat:
Jednak testy dla mnie mają większą wartość. Swoje nagrane płytki też testuję na innych napędach. I nie ma problemu. Są odtwarzane. Więc co o tym wszystkim sądzić. Ktoś mija się z prawdą. Dla przykładu: http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=124752 http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=130905 Są dobrze i gorzej nagrane płytki. :) |
@slawekj
robilem testy nagranych plyt......powiem tak ze z lite-on'a sa ladniejsze wykresy....z jedna roznica - plyty z pioneera chodza na najbardziej wybrednych odtwarzaczach a z litka albo nie chodza albo sie tna @Slavekx masz racje w 100% jeszcze nie trafilem na naped ktory by nie odczytal plyty nagranej w pionku (czy to 108 mojego kolegi czy moim 109) |
Cytat:
Znam paru takich, którzy dzięki posiadaniu w.wym. pozawierali kupę znajomości (W SERWISACH !!) || || :haha: Co do testów, to już parę zamieściłem, ale dla mnie najlepszym sprawdzianem jest to, ile i jakich napędów czyta płytki nagrane na pionkach... :) :piwo: |
Ja od tygodnia mam pioneerka 109 wcześniej czytałem tu na forum opinie itd ale zdecydowałem sie i tak na pioneera, kolega dzien po mnie wzioł Benq i sprawa wygląda tak że ja nagrałem dvd na swojej i on na swoje nagraliśmy gry, poszliśmy do kolegii który ma tylko dvd-rom w kompie i okazuje sie że dvd z benq cieżko sie odczytuje były problemy kilka razy wkładałem płyte i załapała za ktorymś razem, nagrywaliśmy na tych samych płytkach, postanowiłem zrobić kolejny test i nagraliśmy filmy na dvd i póściliśmy na moim dvd stacjonarnym thomsonie, tu klapa moja płyta działa jego wogóle nie działa, dziwna sprawa może miał jakąś nagrywarke zrypaną felerny model trafił, ale od wczoraj ma już pioneerka tego co ja. Na dzień dzisiejszy wypaliłem około 35 płyt około 20 na stacjonarne dvd i 0 wyrzuconej 0 problemów, testów żadnych nie robiłem narazie, a pioneerka wybrałem ponieważ mam dvd-rom pioneerka w kompie i do dziś dzień czyta różne płyty bezproblemowo i spisuje sie dobrze dlatego mam zaufanie do tej firmy. Polecam również NEC-a nagrywarke ma mój sąsiad i też spisuje mu sie dobrze. Pozdorw
|
Czytałem to jeszcze raz i widać że Pioneer 108 jest lepszy od 109.
To w końcu kupić 109 czy poszukać 108? |
Cytat:
:haha: :haha: :haha: |
Cytat:
Koledzy od Neca też tak uważali do momentu pierwszych testów. Teraz już nie jest tak spokojnie. To samo z Pioneer'em do czasu pierwszych testów. Każdy ma inny spokój. :piwo: :) |
Nareszcie ktoś odpowiedział konkretnie. To mnie przekonuje do Pioneera 109.
|
Cytat:
P.S. To nie jest reklama Pioneera, ani tego, co się ma !!! |
tak kup pionka jest naprawde bardzo dobry
|
czytam opinię i nadal nie wiem co kupić? czy Pioneer 109?
|
raczej jakis wadliwy bo ja takich problemow nie mam
|
Bufor spada do zera a dioda w napędzie gaśnie. Nie piszę tutaj o samym momencie zaniku bufora tylko po takim zaniku tak jakby moc lasera zmieniała się i nie piszę również o tym że się zmniejsza tylko zmienia. Na płycie widoczne są różne odcienie na szerokości około 1 cm.
Miałem różne nagrywarki i jeszcze z takim czymś się nie spotkałem. Pozdr. |
Nie jest możliwe, żeby w momencie zaniku bufora zmniejszała się moc lasera i napęd wypalał gożej (jeszcze kilka takich teorii i anty Nobel gotowy:))
W momencie spadku bufora do 15% laser jest wyłączany, bufor ładuje się na maxa i następuje zapis od zakończonego momentu. |
Witam.
Chciałbym przyłączyć się do dyskusji i potwierdzić problem z zanikającym buforem nagrywarki. Mój Pioneer jest z tej samej serii co kolegi k57 EADC141481. Czyżby to była jakaś wadliwa seria ??? Zaznaczam od razu że nie mam problemu z wypalonymi płytami - są odtwarzane choć testów programami nie robiłem. Jedyne co zauważyłem to różne odcienie na spodzie płyty :O tak jakby w momencie zaniku bufora zmieniała się moc lasera. Co radzicie Panowie? Wymieniać w serwisie na inny egzemplarz czy inny model? Pozdr. |
To przecież nie jest oficjalna europejska strona.
Zresztą widziałeś, żeby te pliki były zalinkowane na podstronie Support? Na rpc1 i cdfreaks piszą, że to prawdopodobnie bety. |
|
Pioneer DVR-109/A09 fw. 1.50
Witam
Wyszły nowe fw. dla pionka 109/A09 Nie ma ich jeszcze na oficjalnej stronie Pioneera http://forum.rpc1.org/viewtopic.php?...2eae7c46235e01 |
Cytat:
|
Cytat:
|
Book type jak znam pioneera 108 i 109 nigdy nie było obsługiwane przez orginalny bios dla zwykłych DVD+R(DVD+RW) DVD DL jest automatycznie ustawiany, ale jak zawsze istnieją alternatywy i tak:
- 108 wiadomo bios od Piodata - 109 wiadomo Buffalo 8.40 Aczkolwiek ludzie zgłaszają sprzeczne opinie, jedni że działa wspaniale inni, że jednak nie ustawia. Większość jednak jest przekonanych że automatycznie ustawia Book Type na DVD-ROM dla DVD+R, DVD+RW. |
Cytat:
pozdro. Z. |
bart_3d - bios jest ten sam z wyjatkiem rip locka (a09 go nie ma) i obsluguje kuajet drajw - pozatym ten sam bios
|
Różnice są takie:
1.Możliwość uruchomienia programu wyciszającego (quajet drive czy jakoś tak) 2.Ładniejsza obudowa 3.Cena 4.Brak Rip Locka - można ripować filmy z 12x 5.Pudełko, lepszy soft - po prostu wersja box. Można się poza tym spodziewać, że bios jest lepiej dopracowany, chociaż w to wontpię. |
Cytat:
do tej pory bylem przekonany ze A09 to wersja box, a 109 bulk.. przynajmniej tak bylo z poprzednimi modelami; w tym wypadku jest inaczej?? Pioneer na swojej stronie podaje tylko jeden typ A09XL pozdro. zibis |
Mam najnowsza wersje Nero, ale zanim nie zmienie booktype na (-) uzywajac Litka to pisze komunikat o bledzie wewnetrznym. Natomiast nie probowalem kasowac w DVDInfoPro bo nie mialem zaistalowanego, ale wnet sprobuje
|
Z tego co wiem, to działa na +RW, tylko płytkę trzeba skasować w DVDInfoPro
Napisałeś, że palnik nie chce ci nagrywać na płytkach +RW@-ROM. Którą masz wersję Nero? Nero obsługuje płytki ustawione na -ROM dopiero od wersji 6. ileś tam (nie pamiętam). Spróbuj najnowszej wersji. |
[QUOTE=bart_3d]Jeżeli chodzi o bitsetting, to trzeba wgrać fw chyba od Buffalo. Niestety nie jest to bitsetting do wyboru, tylko autobitsetting (wszystkie płytki +R/RW/+R DL ustawiane są na -ROM, ale +RW trzeba najpierw skasować np. w DVDInfoPro.
A jest taki FW od Buffalo który dziala na +RW, bo te które znalazlem maja tylko obsluge +R |
Jeżeli chodzi o bitsetting, to trzeba wgrać fw chyba od Buffalo. Niestety nie jest to bitsetting do wyboru, tylko autobitsetting (wszystkie płytki +R/RW/+R DL ustawiane są na -ROM, ale +RW trzeba najpierw skasować np. w DVDInfoPro.
Ja tylko wszystkich przestrzegę, że pionka nie da się na razie uratować po nieudanym flashowaniu, jak np. liteka. Nie ma jeszcze odpowiedniego flashera, który by wgrywał firmware, gdy napęd jest niewidoczny w biosie. |
Witam
Mam prośbę do użytkowników 109, przeglądając wcześniej inne posty zanim stałem się właścicielem Pionka napotkałem w nich linki do różnych FW w których między innymi można było ustawić bittseting dla +RW. Obecnie mam parę takich płyt nagranych jako -RW i nie mogę na nich nic nagrać. Muszę na innej nagrywarce zmienić typ księgi na orginalne +RW i dopiero działa. Więc jeżeli mógłby mi ktoś wskazać taki bios to byłbym bardzo wdzięczny, gdyż szukałem i szukałem i nie znalazłem - może nie wiem jak znaleźć. Pozdrowionka. |
nie odbiega - plyty nagrane w moim 109 chodza tam gdzie z innych nagrywarek cielo albo wogole nie chodzily
|
Cytat:
|
A w czym mogę przetestować płyty?
|
bo nero ma zablokowanego pioneera do testow:)
|
Kupiłem tego pioneera.
Napęd chodzi cicho w porównaniu do mojego poprzedniego LiteONa, Narazie nagraem jedną płytkę Verbatim 8x z prędkością 12 i jest niby ok. Niestety nie mogę w nero zrobić testu jakości płyty. |
szczrze mowiac mnie ten kuajet drajw nie jest potrzebny i dlatego wgrywam firm do 109 a nie od a09
|
Cytat:
"Excellent DVD writing quality with supported media, even at 16X" Sam mam Pioneera DVR-108 i uważam, że faktycznie Pioneer to bardzo bardzo bardzo dobra nagrywarka jeśli chodzi o DVD, w przypadku CD - jedynie prędkość zapisu mogłaby być wyższa. Jednak to dotyczy DVR-108, DVR-109 zapisuje CD już trochę szybciej. 8 ) |
Cytat:
|
Cytat:
Jak został oceniony zapis :czytaj: http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...2802&PageId=25 :) |
Bardzo prosto :)
ściągasz najnowsze firmware do pioneera 109 (1.40) rozpakowujesz i używasz DVDUpdatera >=0.9. Wczytujesz kernel i normalny plik. Wciskasz guziczek, czekasz troche czasu, reboot i już masz. Jeśli chesz sprawdzić czy się udało odpalasz program od pioniera do DVD Quite Utility czy jakoś tak i jak Ci się napęd nie pojawi na liście znaczy że masz OEM'a. |
powiem tak - w odczycie nie jest jakas rewelacja ale jesli chodzi o jakosc zapisu jak kazdy pioneer jest to najwyzsza polka
|
Cytat:
|
A wie ktoś może jak A09 przerobić spowrotem na 109?
|
Cytat:
maniek |
@Corpus666
:) super ,że czytałeś:) dzięki tej stronie wybrałem 3500. Co do 3520 niestety też czytałem ,że nie za dobrze się udało. Benq ma osobny wątek tu na forum i muszę przyznać,że jest ciekawym napędem.Co do LG właśnie antypatia nie pozwala mi polecić ze względu na jakość wykonania...chyba,że się przez poprzednie 3 lata poprawili. Obstaję przy tym Benq mimo wszystko. Wydaje mi się,że to dobry wybór.. P.S. Fajny avatar masz:) Ozzy wybrałby Benq z czarnym panelem;) |
Powiem tylko że od 3 miesięcy wypaliłem spoooro płyt na benqu i nie miałem ani jednej zwalonej płyty(Esperanza,Verbatim,Eproformance). :)
|
@Dorian.. Przegladelm cdrinfo.com juz wczesniej;) nie zabralbym sie za dyskusje nie czytajac wszystkiego:) ja do LG zywiłem wielka antypatie to pradwa, ale ten egzemplaz im chyba wyszedl:) co do NECa to wlasnie sek w tym ze juz nie jets taki dobry jak 3500, przynajmniej tka niekotrzy pisza.. no i ma problemy z odczytem i korekcja czasami.. a o Benqu malo slyszalem bo nikt tego prawie nie ma..:>
|
jesli masz tylko pieniadze na pioneera to go kup a jesli nie masz to nec lub benq
|
Wybierz sobie :)
Pioneer Tu Nec Tu Benq Tu LG Tu Jeśli 3520 chodzi tak jak 3500 wziąłbym NEC'a, bo dobry ,a niedrogi.Pioneer minimalnie lepszy. Benq - chyba najlepsza nagrywarka DVD w rozsądnej cenie - moja przyszła jeśli następca Benq DW1620 okaże się wart uwagi, LG ze względu na moje przeboje z tą firmą i stracony kredyt zaufania przez lata u mnie odpada...choć przyznaję,że 4163B to bardzo interesująca i dobra nagrywarka. Reasumując Top3. 1.Benq DW1620 2.Nec 3520A lub Pioneer DVR109 ( jeśli chcesz mieć nieco cichszą nagrywarkę niż NEC i nagrywać 6x nośniki DL) 3.Pomimo wszystko LG ( może po prostu z braku sympatii za minione lata użerania) Pozdrawiam |
ja słysze duzo dobrego o wszystkich tych nagrywarkach wlasnie i mam metlik w głowie...:D
|
Ja osobiście dużo dobrego słyszałem o LG, ale nie mam jakoś dalej przekonania. Interesuje mnie ten pioneer zwłaszcza, że mogę mieć go za 259 zł.
|
Cytat:
|
A jak jest z odczytem płyt? Bo o Necach słyszałem, że czasami sobie nie radzą. No i jeszcze interesuje mnie, która ciszej pracuje?
|
Cytat:
|
A w czym jest lepszy ten pioneer 109 od neca?
|
@SaimonINC: nie wiem, czy cie dobrze zrozumialem... Sprobuj DVD Decrypterem => http://www.dvddecrypter.com/ albo Alcoholem 120% => http://www.alcohol-soft.com/ imho o wiele lepiej nadaja sie do robienia kopii niz Nero.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Ej na jakich wynalazkach mozesz mi powiedziec o co chodzi a co pochwalisz sie teraz na calym forum ze nagrywasz tylko na plytach TDK ?? A w nagłówku jest pomylka ale trzeba bylo sie domyslic chodzi oczywiscie o pioneer 109
|
nie nagrywam na wynalazkach wiec nie mialem problemow jeszcze.....
|
Kto zgadnie Pioneer 109
HE ale jazda mam problem jak nie wiem Nero nie chce zrobic obrazu przegrywanej plyty dvd-Video no ale nie orginal tylko juz inna przegrywaka nie chce go zrobic na dysku hdd ale inne plyty np cd zwykle spokojnie obrazuje a jesli juz cos przegrywam z dvd na dvd to jak ustawie przegrywanie na 8x na plytce paltinium to po wsadzeniu esperanzy tez 8x nagranie jest nie mozliwe a jak ustawie na max to mi przegrywa ale z 12z na plycie 8x hehehe wie ktos jak to zrobic zeby bylo dobrze ?? co moze jakis super program !!
|
Pioneer 109 czy NEC 3520?
Planuję zakup nagrywarki i moje pytanie brzmi jak w temacie. Proszę użytkowników tych nagrywarek o wszystkie za i przeciw. W sumie te oba napędy to praktycznie NEC.
|
Cytat:
Płyta nagrana na BenQ 1620. DVD+R VERBATIM x4 nagrany x4 http://www.crash.wroclaw.pl/16x.jpg |
Cytat:
Oczywiście nie mówie że Pionek to zła nagrywarka bo mogłem mieć pecha i trafiła mi się taka partia.Ale brak programów którymi można przetestowac nagraną płyte jest bardzo uciążliwy.Jak dlamnie jest to bardzo duży minus. |
Cytat:
Pozdrawiam |
Cytat:
witam moja pierwsza nagrywarke kupilem w drugiej polowie 2001 i byla to nagrywarka firmy Pioneer do dzisiaj zmienilem juz kilka nagrywarek tej firmy jak i firmy Plextor, obecnie posiadam dwie i powiem szczerze ze z zadna nagrywarka nie mialem problemow a plytek wypalilem mnostwo(filmy, ps2, gry pc itp.) i odpady praktycznie zerowe, dlatego dziwie sie ze na 17 plyt az 7 zepsutych, czesto jest tak ze blad lezy nie po stronie nagrywarki tylko to my jestesmy winni (w bardzo wielu przypadkach wlasnie tak jest) Ja do testow podchodze spokojnie nie wpadam w euforie, test to jeszcze zaden wykladnik co do jakosci sprzetu , dla mnie jest wazna bezawaryjnosc sprzetu i jakosc nagranych plytek a w tej kategorii nagrywarki firmy Pioneer lub Plextor nigdy mnie nie zawiodly, dlatego testy takie jak te nigdy nie beda miarodajne. pozdrawiam p.s to nie reklama firmy Pioneer |
Cytat:
Cytat:
Nie myśl tylko, że się czepiam, ale skoro tak się wgłębiamy w detale... :) |
Cytat:
BlacK |
Jakby ktoś reflektował to zapraszam KLIKNIJ TU
|
Pochwale się
Nagrywarka Benq 1620 OEM B7U9 Płytka Verbatim DVD+R Pastel x4 palona 4x QScan http://www.crash.wroclaw.pl/verbatim_4x_stargate_1.jpg http://www.crash.wroclaw.pl/verbatim..._nero copy.jpg Co wy na to 8 ) Benq 4EVER |
Cytat:
BK=black tak mi się zdaje ;) |
Witajcie
Wytlumaczcie mi moze jeszcze jedna rzecz, co to jest to BK przy nazwie tego pionka ja mam na swoim napisane DVD - 109 i tyle bez BK, no i faktycznie zero takich problemow jak u kolegi. Chyba udzielilo mi sie robienie testow i nawet sobie esperki zrobilem ostatnio z czystej ciekawosci i o dziwo w nero srednia PIE wyszla cos kolo 320 ale za to PIF srednio 8, wiec sam nie wiem co z testami. Przy DVD info wylo juz trochu inaczej srednia jednych i drugich nie przekroczyla na tej samej plytce 5 ale to juz chyba swiadczy o roznorownosci tych programow i wiarygodnosci testow. Pozdrowka |
Cytat:
Poza tym: Cytat:
|
Cytat:
Moje zdanie opieram na testach i opisach innych. W ocenie wypada 3/5. Testy wypalonych płytek to potwierdzają. Każdy kto nie testuje płytek uważa, że jak czyta to dobrze. A nie zawsze jest poprawnie. Proponuję zrobić testy i załączyć na Forum. Ocenimy.:taktak: Przykład obecnie z Nec'iem i Pioneer'em 109. Wykresy pokazują jak dobrze. :) |
k57 -->>
Cytat:
W grudniu ub. roku zrobiłem rekonesans w najbardziej fachowych sklepach i serwisach (zaprzyjaźnionych) i WSZYSCY mi go odradzali. :) Zdecydowana większość optowała za Pionkiem 108 i stąd mój wybór (Platinium również). Rezultat: ponad 100 płytek DVD wypalonych i 0 podstawek pod :piwo: . |
Jeżeli chodzi o korekcję pionka to jesteś w błędzie.
Pionek ma bardzo dobrą korekcję DVD. Wysokie błędy na pionku wychodzą, ponieważ nero go oficjalnie nie obsługuje. Na moim pionku błędy PI dochodiły do 6tys. a płytki śmigałyy bardzo dobrze. |
Witam ponownie
Tym razem jestem szczęsliwym urzytkownikiem BenQ1620 OEM 8 ) W serwisie działo im się to samo co u mnie na kompie więc to wina Pionka. Sprawdzam teraz płytki nagrane na Pionku w Benq .Okazuje się że nie jest żle.Te Płyty które mieściły się w specyfikacji teraz wychodzą świetnie no ale to swiadczy tylko o bardzo słabej korekcji Pionka :| Z 17 płytek 7 poszło do kosza nagranych na Pionku. Bez komentarza |
Cytat:
|
Cytat:
:) |
Cytat:
No ale ponoć pojawiły się u nas modele po naprawie ??? Może ktoś zna sposób na rozpoznanie takich napędów. |
Dzięki Slavekx.
Dzisiaj jak byłem w serwisie próbowałem szefowi serwisu wytłumaczyć dlaczego chce oddać nagrywarke poraz 3ci :| Koles nie potrafił zrozumieć skoro pali i jedną na 10 psuje ale wszystkie czyta to dlaczego ją chce wymienić :| . Z moich doświadczń wynika że Pioneer DVR 109BK SN ECDC141609WL Ma duże wady. -Oprużniający się bufor podczas nagrywania. -DVD w napędzi cały czas sie kręci(nie wpływa to na szybkość otwarcia nośnika ) :| -Wpada w duże wibracje podczas nagrywania i odczytu -Nagrzewa się bardzo szybko co prowadzi do znacznego pogorszenia korekcji błędów(grzeje się cała dół góra boki) -brak programów do obsługi nagrywarki Ocencie sami ;D |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:52. |