![]() |
Ilość załączników: 2
Esperanza -Rx4
QScan prędkość 4x http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=22289&stc=1 Esperanza -Rx4 palona 4x na Pioneer 109XL bios 1.55 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=22290&stc=1 :) |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Pionek 109xl i dziwny problem
witam
w sumie problem jest dosyc specyficzny a mianowcie nie moge wypalac na plytach ktore sa x8 nizej niz x4, po prostu wykrywa mi plyte i daje do wyboru - x4 x6 x8 (x12).Probowalem na platynach `+` x8 i verbach `-` x8. Jesli mam plyty max x4 to moge wypalac nizej. W sumie to przeszkadza mi to bo qmple wpadaja czasem na PS2 cos wypalic. p.s. bios najnowszy - 1.55. |
Cytat:
po jaką cholere chcesz wypalać z prędkościa mniejsza niż x4 skoro wypalanie z mniejsza predkością wcale nie oznacza lepiej a wręcz przeciwnie i są na to dowody poszperaj na forum a przekonasz sie o tym temat był już poruszany wielokrotnie |
hmm nie przeczytales chyba do konca mojego posta -chodzi mi o soft do PS2...wypalania x2 (majac wczesniej nec`a) uzywalem do gier na PS2, gdyz w przypadku konsoli predkosc wypalania ma duze znaczenie (x4 to juz ostatecznosc), pecetowy soft pale w zaleznosci od jakosci nosnika.
|
przeczytałem do końca
i dalej nie widze potrzeby palenia z mniejsza prędkościa niż x4 posiadam pionieera DVR 108 i na nim od czasu do czasu wypalam znajomemu na PS2 i pale nawet x12 ,plyta jest bez problemu czytana w jego konsoli i nie tylko w jego tak wiec nie widze potrzeby palenia z mniejsza predkością |
no majac wczesniej neca i wypalajac z predkoscia wieksza niz x2 to byla loteria, czy giera pojdzie czy nie,moze to jest kwestia zuzytego laseru na PS2, badz miernej przerobki, no ale skoro piszesz ze na pionku wypalasz z takimi predkosciami to sobie sprobuje.
Ale i tak dziwne ze soft nie pozwala wybrac dowolnej predkosci ( do max dozwolonej) |
Cytat:
Nośniki 4x. Polecam Maxell HGX -/+R. Bardzo dobrze pali je Pioneer 109 z prędkością 2-4x. Cytat:
Nie rzecz w ilości błędów PI a PIF i Jitter. Wypalanie niższymi prędkościami to zawsze mniejsza ilość błędów PIF i równomierny niższy Jitter. I o to w tym wszystkim chodzi. :spoko: :czytaj: http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...6&postcount=21 http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...8&postcount=23 :) |
Cytat:
Pioneer czyta obie sesje, ale nie czyta trzeciej (i pewnie czwartej, bo o ile pamietam razem byly 4 katalogi na LG czytane). Demek - sprobuj prosze w swej mądrości podpowiedzieć mi, czego to jest wina, skoro Pioneer 109XLB1 nowiutki niektorych sesji nie czyta, a LG czyta. Czy jesli przyniose z pracy tamtego LG, podlacze na ten sam kontroler, w dokladnie to samo miejsce, co teraz jest Pionek (czyli zamiast pionka), to LG przeczyta czy nie? W domu mam Windows XP SP1 (ktos pytal). Mam tez jeszcze jedno podejrzenie. Na plytkach CD byla taka mozliwosc, by "ponownie otworzyc plyte" czy jakos tak, po tym jak zostala juz zamknieta. Czy moze tutaj cos takiego zostalo zastosowane? Moze po drugiej sesji plyte "zamknieto", a pozniej ponownie otwarto? Uuuuu - wlasnie uzylem Nero CD-DVD Speed i widze ze jest napisane ze to bylo Recorded with Sony DW-D18A. To by bylo dziwne, bo kolega, ktory to nagrywal mial Liteona a nie Sony... Chyba... No chyba, ze to taka sama nagrywarka? I pisze ze disc status: "Open"! Czy to moze miec znaczenie? Moze jak zamkne to zacznie wszystko czytac? Ale moze powinienem zamknac plyte na tym LG, ktore czyta wszystko? Wg Nero InfoTool plyta nagrana zostala w listopadzie 2004 w Nero.... |
multisesja ma to do siebie ze plyty jako tako nie zamykasz a zamykasz sesje - kolejna sprawa jak pisalem wczesniej mogl dac nowa multiseseje i wtedy nie wszystkie napedy czytaja te poprzednie - i kolejna mogl nie dac importuj sesje czyli tzw odswiez :) i wtedy rowniez nie wszystko bedzie widziec sesje poprzednie
|
Mam! Mam! Mam!
Kochany Pioneczek. Więc jest tak: Pionek juz troche widzi. Pionek ma swoje zasady. Zasada numer [nie wiem ktory numer] Pionka mowi: Nie czytam danych niestarannie mi podanych [taki z niego arystokrata]. LG sie szmaci i czyta - ale moze czasami miec lepiej wiernego sluge, ktory nawet w szambo wejdzie, zamiast arystokratycznego, ladnie wygladajacego pioneerka. W kazdym razie- wlaczylem Nero i zaznaczylem ze chce nagrac DVD - kontynuowac multisession disc. Podalem mu parametry, by dopuszczac wszelkie dewiacje od standardu i poprosilem o otworzenie widoku na plyte. Nero sie ucieszylo i dalo mi do wyboru... 3 sesje. Kazda sesja z jedna sciezka. Trzecia sesja nie zamknieta. (w koncu na plycie jeszcze jakies 700MB zostalo). Nie wiem dokladnie co powinienem tam wybrac, ale kliknalem na te trzecia i moim oczom ukazal sie po chwili obraz z zawartoscia calej plyty - wszystkimi sciezkami, nawet tymi, co sie normalnie nie czytaly. Niestety, wszystkie pliki sa przekreslone (pewnie cos wybralem zle). Oznacza to (drogi Demku), ze nagrywarka prawdopodobnie jest w stanie wszystko odczytac, ale jej sie nie chce. Czy ktos wie jak ja poprosic, by odczytala dla mnie te dane, nie niszczac zawartosci plytki? Pozdrawiam. |
zrob mi screen to ci powiem co dac:) i powiem czy podkreslenie czy tez skereslenie cos zniszczy:)
ustaw nero tak http://tuning.home.pl/demek/cdrinfo/nero.jpg wiecej pomoge jak wroce bo wlasnie jade grac w siatkowke plazowa:) |
Tak więc widać, że to pionek nie może sobie poradzić. W takim razie proponuję zrobić kopię na LG, skoro ta nagrywarka czyta.
Co do tej nagrywarki Sony, to jest ona OEM-em jakiegoś liteona. Może twój kolega wgrał do liteka bios od soniaka. |
Zaznaczy "replace files in compilation"??
A co do zrobienia kopii na LG, to niechetnie - bo chcialbym mieć świadomość, że nie muszę uciekać się do innych nagrywarek, by odczytać dane z płyty. Poza tym tak naprawdę, dane te nie są mi specjalnie potrzebne. Traktuje to raczej jako wyzwanie dla Pionka, by mi zaimponował i bym się z niego cieszył :). A moze i kiedys w przyszłości, umiejętność zgrywania takich danych się przyda. Moglbym moze te dane jakos zgrac - nie zmieniajac zawartosci plyty? Skoro Nero je widzi... |
Witam wszystkich!
Czy wie ktoś co to może znczyć jeśli pod koniec palenia DVD-R speed x4 MediaStore (Nero 6.6.0.13) wyskakuje info "Nie mozna wykonac polecenia Zakończ w trybie DAO", sprawdziłem i wszystko dobrze się wypala 100% poprawności odczytu pliku i powierzchnia również OK. Na HDD zgało się bez problemu. Wiec co boli Nero dając taką informację, a na koniec pokazuje, że Nagrywanie z prędkością 4x zakończone niepowodzeniem". Czy może być to winą nośnika? w sumie nie paliłem jeszcze na innych. Proszę o pomoc!!! |
SOLVED
Jest OK. Tak jak mówił Nero - były razem 3 sesje, z czego ostatnia otwarta. Z tego powodu, nagrywarka nie chciała czytać ostatniej sesji. A właściwie to nie widziała (nie zagląda do PMA?). Pomyslalem, ze trzeba czyms odzyskac dane - zeby nic nie zapisywac na plytce, nie zmieniac jej. Sciagnalem najnowsza wersje CD-Roller. Niestety, widział tylko 2 sesje. Poszukałem czegoś, co by odzyskiwało dane i jeszcze mówiło, że zna się na otwartych sesjach. Znalazłem IsoBuster. Sciągnąłem. Działa. Widzi 3 sesje, zgodnie ze stanem faktycznym. Potrafi czytać dane z każdej z nich. Odzyskałem co trzeba. Polecam więc: http://www.isobuster.com/ Co do samego Pioneera, to narzekać mocno nie mogę. Tylko trochę. Szkoda, że nie wyświetla danych z otwartych sesji. Zazwyczaj, gdy użytkownik ma taką płytkę, to nie po to by dane mieć ukryte, tylko by były widoczne. Myślę, że wygodniej by było, gdyby jednak dane te pokazywał i tym razem już o to zapytam producenta. Nie będę przecież każdej podejrzanej płyty przeglądał IsoBusterem chyba... no chyba że tak :) Pozdrawiam! |
Sprawdź na innych nośnikach. Mediastore z małymi wyjątkami to nagorszy szajs.
Pozdr. |
Wina raczej nośnika.
Nero nie nagrało ledout płyty. Przy normalnym korzystaniu z płyty nie ma problemu. Jednak gdybyś chciał skopiować taką płytę w trybie 1:1 np. w Nero, to prawdopodobnie był by problem (nagrywarka nie mogła by zlokalizować końca płyty). |
Cytat:
|
o ile dobrze pamietam (a pamiec jeszcze jest OK ;) to na Necu, te same platyny x8 mozna bylo wypalac z predkoscia x2. Ale w sumie dzieki wszystkim za wypowiedzi, wypalilem dvd decrypterem x4 verba i na PS2 smiga bez problemu.
|
Jak widać nie dotyczy to wszystkich nagrywarek:)
|
Verbatim +R DL x2.4 palony 4x na Pioneer 109XLA bios 1.55
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=22368&stc=1 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=22355&stc=1 Automatycznie ustawiony dla płytek +R DL book type na DVD-ROM. Mała ilość błędów PI/PIF, równomierny w normie Jitter i pięknie przy małych błędach PIF zapisana druga warstwa. Początek nie za ciekawy, sądząc po dalszym zapisie to wina jakości testowanej płytki. :spoko: Mój drugi :uklon: dla Pioneer'a 109XL. :) |
Dysan +Rx8
QScan prędkość 8x http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=22379&stc=1 Dysan +Rx8 palony 8x na Pioneer 109XLA bios 1.55 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=22380&stc=1 :) |
Po przeczytaniu tego artykułu a w szczegulności zamieszczonych tu testów postanowiłem zakupić to cudo - czyli 109XL. To jest już moja trzecia spawarka poprzednicy to jakiś LG - działał 12 miesięcy i zdechł , potem miałem Liteona 451
ten działał o dziwo 18 miesięcy i padł . Pioniera zakupiłem z biosem 1,4 natychmiastowa aktualizacja do 1,55 i wypalanie - nagrywa szybko i bezproblemowo polecam ! |
Cytat:
|
Mam nadzieje że przynajmniej padnie w okresie gwarancyjnym to może dostane nowy model np. 110 !!
|
Następny Dysan +Rx8 (CMC MAG E01)
QScan prędkość 8x http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=22452&stc=1 Dysan +Rx8 palony 6x na Pioneer 109XLA bios 1.55 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=22453&stc=1 :) |
ja wrzucam do tej nagrywarki biosy programem DVRupdate 0.9, bo same nie chca wchodzic, wiec moze uda Ci sie za pomoca tego programu umiescic starszy bios
|
Sławek a przetestujesz tego Pionka na Omegach? Ja ostatno często i gęsto uzywam tych nośników (szczególnie w wersji z perłową powłoką do nadruku)
|
Verbatim - Pastel -Rx4
QScan prędkość 4x http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=22566&stc=1 Verbatim - Pastel -Rx4 palony 4x Nero 6.6.0.15 na Pioneer 109XLA bios 1.55 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=22567&stc=1 :) |
Ilość załączników: 1
Dysan +Rx8 (CMC MAG E01)
QScan prędkość 4x http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=22521&stc=1 Dysan +Rx8 palony 4x Nero 6.6.0.15 na Pioneer 109XLA bios 1.55 :) |
Pioneer 109 problem
Cześć! Po wielu próbach niestety nie udało mi się sprawić aby ta nagrywarka działała na moim komputerze, taką mam konfigurację:
Asus A7V133 AMD Athlon 1000Mhz 256MB SDRAM Leadtek GeForce 2 Pro 32MB Zasilacz Modecom 350W Samsung SpinPoint 120GB SP1213N FSB nie wiem ale nie podkręcane Nagrywarka przestaje nagrywać(wyłącza się), w związku z tym iż sprawdzałem ją na kompach u kolegów i działa bez zarzutu to myślę że problemem jest płyta główna, ale nie chcę jej wymieniać tylko chcę kupić nową nagrywarkę doradźcie jaką! Ja myślę o Asusie( w końcu to ta sama firma co płyta główna to powinno działać) lub o BenQ. Oczywiście jakby ktoś miał pomysł jak zrobić żeby mi Pioneer zadziałał na kompie to też dajcie znać ale w związku z tym że kiedyś już zakładałem podobny temat i nikt nic nie wiedział to na to nie liczę. Z góry dzięki za pomoc! |
Cytat:
bo problem leży po stronie Twojego komputera, i z następnym palnikiem może być to samo. Ja bym na początek taśmę wymienił na inną. potem może nowe firmare MOBO ? Reinstalka windy ? Pionner to dobra nagrywarka, a jak już koniecznie chcesz zmienić to chyba BenQ. |
Cze! Niestety większość z tego co napisałeś już robiłem tzn windowsa przeinstalowywałem z 3 razy a ostatnio sądziłem że to może przez dysk twardy mi nagrywarka nie działa i ten samsung to zupełnie nowy dysk z nowym windowsem, nie chodzi też o sterowniki ASPI, ani do płyty głównej instalowałem sterowniki VIA Hiperion 4in1, a jak chodzi o taśmę to próbowałem na chyba 10 i jest tak samo. Mój problem polega głównie na tym że nie mam za bardzo jak wypróbować innej nagrywarki na moim kompie bo żaden z moich kumpli nie ma nagrywarki DVD ale gdy pożyczyłem od kumpla nagrywarkę CD Teac'a to wyglądało że nagrywa dobrze. W każdym razie dzięki za zainsteresowanie czołgista!
|
A może zasilacz?
|
może napisz coś wiecej co oznacza
Cytat:
|
nagrywarka jest sprawna a ty ja chcesz wymienic....tylko po co skoro problem z inna bedzie na 95%?
|
Witam ponownie! Napewno to nie przez zasilacz gdyż zarówno zasilacz jak dysk twardy mam zupełnie nowe, a płytę główną i procesor niedawno wymieniłem ale wcześniej miałem takie same jak teraz( tzn miałem płytę asus a7v133 i 1000mhz athlona). Wszystko powinno się wyjaśnić jutro bo dostanę ze sklepu LG nagrywarkę do testu. A dlatego nie chcę wymieniać podzespołów tylko nagrywakrę bo musiał bym sobie płytę główną, ramy i pewnie procka wymieniać, a nagrywarę opchnę koledze. Myślę jednak niestety że namar ma rację i nowa nagrywarka też nie będzie działać.
|
Zasilacz, że nowy, nie znaczy, że daje radę :)
|
Jak już napisałem wcześniej to nie przez zasilacz bo testowałem na innym i też nie działa nagrywarka. Dokładniej to wyłącza się podczas nagrywania lub tuż po rozpoczęciu, tzn tylko nagrywarka się wyłącza komp działa normalnie a nagrywarka wogóle dopiero po restarcie zaczyna reagować tzn można płytę wyjąć( oczywiście płytka jest do wyrzucenia). Takie akcje zdarzają mi się bardzo często chociaż był taki okres że nagrywarka działała dobrze, ale zawsze po jakimś czasie zaczynała psuć płytki.
|
a taśmy sygnałowe sprawdzone? :>
|
Cze jeżeli chodzi o taśmę do której podpięta jest nagrywarka to jest sprawdzona a poza tym próbowałem na kilku taśmach. Ale np. jak podpiołem cdek i nagrywarkę razem to nagrywarka źle czytała płyty tzn. nie dało się włączyć filmu jaki był na dvd lub nie widział całej muzyki jaką miałem na dvd tylko np. 1,5Gb dopiero gdy nagrywarka jest podpięta sama to czyta płytki poprawniw ale niestety nie nagrywa.
|
Witam ponownie! Dziś udało mi się pożyczyć nagrywarkę LG GSA 4163B i okazało się że wszystkie opisywane przeze mnie problemy z nagrywaniem czy odczytem płyt na tej nagrywarce nie występują. Będę jeszcze ją testował ale z tego co narazie zdołałem ustalić to musiał ten Pioneer kopać się z jakimś podzespołem w moim kompie.
|
Pioneer 109 Oficjalny 1.57
Wczoraj pojawiła się nieoficjalna wersja biosiku dla pioniera a już dziś możemy cieszyć się wersją oficjalną.
DVD-R/+R DL Writability has improved. DVD-R/+R Writability has improved Support New +R 8x Media (8x writing:UmeDisc/Wealth Fair) Biosiki można pobrać z oficjalnej strony Pioneera Dla A09 dla 109 |
Thx za info! Za moment dodam do naszej bazy biosów.
|
Też mam Pioneera 109 od jakiegoś ponad miesiąca, miałem bios 1.17 i nie zwracałem uwagi na to czy skacze bufor wczoraj wgrałem 1.55 i wypaliłem 4 płytki w Neroi bufor wacha sie z granicach 98-96 czasem 94 ale żeby zekoczył do 1-2 to niema u mnie nic takiego. Pozdrow.
|
dvd pioneer 109
Witam, posiadam wyzej wspomnianą nagrywarkę
zniszczyła mi kilka verbatimek wiec zmieniłem bios z 1.17 na 1,57 no i zonk. teraz zaczęła jeszcze bardziej mulic płyty ( wczesniej tez tak czasami było) no i najwazniejsze : wiekszosc filmów dvd z gazet zacina mi się!!!!!!!!!!! mam wgrane najnowsze stery,wczesniej płytki chodziły mi. nie jest to wina odtwarzaczy, czy kodeków, ani podłączenia do kompa, wgrałem dobry bios wszystko od czasu flasha. Poradzcie |
Uwaga!!!! Mks_vir 2005 w biosie 1.57 znalazł trojana Trojan.Dropper.Bancos.Dj1
|
Cytat:
Trochę nie fair tu wyszło... |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Przepraszam, że odświeżam, ale czy ten trojan ukryty w tym firmware ma jakieś znaczenie i czy da sie go potem usunąć?
|
Cytat:
Bez obawy można go wgrać. :spoko: :) |
Jak w biosie znalazł to g..... może zrobić, jeśli w updaterze to gorzej. Bios to bios i nie uruchomi trojana z nagrywarki żeby udostępniał windowsa albo nagryuwarke :) to by dopiero były cuda jakby biosy miały trojany które by mogły łączyć się przez sieć i windowsa :)
P.S. Ja pododałem linki do orginalnych stron pioneera także nie powinno być problemu :) |
Pioneer 109 - problem z DVD+R
Witam!
Sprzet: Pioneer DVR-109 (zakupiony tydzien temu) Problem: Zle nagrywa DVD+R Co bylo zrobione: - wymieniony firmware z 1.50 na 1.57 (ze strony pioneera, na 1.50 i 1.55 bylo to samo) - przepinany na tasmach (zarowno 40 jak i 80) - wytestowane na najnowszym Nero i WinOn 6 DVD - nagrywane na roznych nosnikach (w tym "kompatybilne" wg producenta) - nagrywane z roznymi predkosciami (od x2 do x16) - zapisywane byly rozne dane, wiec to nie blad w danych Plyty DVD-R nagrywa bez problemu. Przy +R na Nero nagrywa dobrze ale potem tak jakbynie bylo plyty w napedzie (przez chwile cos probuje zczytac). W WinOn'ie przed koncem nagrywania wyswietla blad "prawdopodobnie pusty bufor". Dzieje sie tak niezaleznie od ustawienia buffer-underrun, trybu zapisu Disk/Track-At-Once HELP!!! |
to jak w koncu mozna bezpiecznie sciagac czy nie? bo nie mam dostepu do neta(bardzo rzadko w kafejce) i nie bede mial pozniej jak usunac luub ratowac sie....z gory thx za info
|
Pioneer 109 - problem z nagrywaniem DVD
witam
po przeinstalowaniu systemu i zainstalowaniu najnowszego nero nie moge wypalic plyty dvd(ghosta na dvd wypalilo na swiezym systemie), cd, cd-rw wypala, ale dvd nie chce, wyskakuje text ze "Bufor jest za duzy" (mam loga z wypalania, moge wkleic sam nic kompletnie nie rozumiem), podczas nagrywania caly czas nagrywarka jest bezczynna na standardowych ustawieniach, nic kompletnie nie zmienialem, wczesniej wszystko bylo spoko, chociaz w sumie rzadko wypalam dvd sprawdzilem na dwoch innych programach takze nie wypala plyt dvd nie moge tez wgrac nowego biosu(aktualny bios: 1.17) zadnego nie wiem czemu wyskakuja bledy system i bios widza normalnie nagrywarke podobny post zalozylem pod ktoryms z tematow, ale gdy chcialem go usunac po stwierdzeniu ze lepiej zalozyc nowy temat nie moglem juz, sorry wiec za robienie balaganu |
Ja także mam Pioneera 109 ale takiego problemu jeszcze nie miałem, jeśli mówisz że bios niechce ci się zaktualizować to coś jest nie ale nie mam pojęcia co. Wyłącz wszystkie programy a w szczególności antywirusy(wszystkie które pracują gdzieś w tle) i spróbuj wtedy z biosem chyba że już próbowałeś. A skoro masz bios 1.17 to możliwe że chciałeś nagrać na jakimś noszym nośniku którego niestety nagrywarka ci nie rozpoznaje. A tak wogóle jak już to wgraj sobie bios 1.55 bo 1.57 ma jakiegoś trojana pozdrawiam mam nadzieję że coś pomogłem.
|
@Gelopsx pomogłeś :D
Zgadzam sie z tobą żeby wgrac bios 1.55 bo 57 ma trojana :spoko: |
Cytat:
Gelopsx - jeśli mógłbym, to proszę o więcej szczegułów ;) PS. Na szczęscie nie mam Pioneera :mruga: |
tez slyszalem o tym ze ten bios ma trojana
gdzies na forum o tym pisza caly czas nic :( jeszcze nie probowalem wylaczac programow w tle, ale jak zmienialem bios w cd-rw teac'a nie bylo najmniejszych problemow. wczoraj uzylem nawet programu DVRupdate zeby zmienic bios i nadal nic. wykrywa nagrywarke, nawet kazal plytke wyjac ale potem blad, dzis wyskoczyl jakis blad o SCSI :| zastanawiam sie czy to nie problemy ze sterownikami poniewaz z menedzerze sprzetu nie moge znalesc pewnej rzeczy, a mianowicie ustawien w ktorych zawsze zmienialem w nagrywarce cd-rw pio na udma, bo czasem sie samo przelaczalo, wtedy bufor szalal. a teraz nie moge tego znalesc:| wiec moze sterowniki, ale poinstalowalem co sie dalo, najnowsze do plyty, wszystko wszystko i nadal nic. kabel zmienialem i nic jutro niestety wyjezdzam, moze jak wroce cos wymysle, ewentualnie przeinstaluje system i na super swiezy sproboje cos zrobic moze pojdzie |
Spróbuj wywalić kontroler na którym masz nagrywarkę (w menadżerze urządzeń) i uruchom ponownie kompa.
PS Masz płytę główną na nForce2 ? |
Ciekawe.... ???
Oficjalne biosy ze strony: http://www.pioneer-eur.com/eur/conte.../software.html 1.50, 1.55, i 1,57 w pliku exe sprawdzane mksvir mają Trojan.Dropper.Bancos.Dj1. Rada: :spoko: Nie uruchamiamy pliku exe tylko rozpakowujemy np. WinRar'em do jednego katalogu. Po rozpakowaniu mamy trzy "czyste" pliki i możemy dokonać bezpiecznego update. Pliki exe pobrane z oficjalnej strony Pioneer'a skanowane Pandą i Nortonem nie wykazują Trojana. :) |
Kaspersky, również nie wykazuje infekcji. Podejrzewam iz MKS, podosi niepotrzebny alarm.
Pozdrawiam |
Całkiem możliwe że bios jest w porządku ja tylko przeczytałem że ma trojana a dzisiaj patrze gdzie indziej i już jest wszystko ok ściągne 1.57 i jak coś będzie nie tak to dam znać. A i jeszcze mam pytanko czy ktoś wie czy jest jakaś granica jeśli chodzi o zmiane biosu tzn ile razy można go zmieniać z góry dzięki za odpowiedź.
|
Gelopsx nie ma zadnej granicy mozesz flashowac ile chcesz - ale nawet jesli by bylo to ile razy w ciagu zycia nagrywarki zmienisz jej bios?? z 10 razy to max bo pozniej producent przestaje wspierac ten model i skupia sie na najnowszych
|
Cytat:
|
Cytat:
Firmware jest na ogół umieszczany w pamięci EEPROM. Można ją zapisać ok. 200 razy (może 100, nie pamiętam dokładnie, ale zależy to od konkretnej kostki). |
Cytat:
wywalilem kontroler zajelo mi to 3sekundy... no i pozegnalem sie z nagrywarka:D system nie widzial, widziec nie chcial, nic nie pomoglo. jutro rano wyjezdzam, szlag mnie trafil, reinstalka systemu na szczescie mam zrobionego ghosta, wiec 20minut plus 5 na doinstalowanie paru rzeczy i system spowrotem, ale problem z dvd nadal mam dziwi mnie to ze nagrywa cd a nie chce dvd pisze ze "bufor za duzy" tak samo nadal nie moge zmienic biosu ktos ma jakiekolwiek pomysly? bios napewno mam dobry, nagrywarke ustawiam na master odlaczam drugi naped. poprzednieo jak juz pisalem z Teac'iem nie mialem problemow |
No to proponuję wgrać najnowszy bios do płyty głównej.
|
od wczoraj mam pioneera 109. Dzisiaj nagrałem kilka płyt i narazie działa dobrze.
|
w wersji zakupionej był firmware 1.40 - zaktualizowałem do 1.55 bez problemu.
|
nie bylo mnie kilka dnia przy kompie, wczesniej juz chcialem to napisac, ale nie moglem juz edytowac postu
nagrywarka sprawdziona na innym kompie dziala, bios wgrany bez problemowo wina wiec lezy po stronie sterownikow do mojej plyty glownej przeinstaluje system, ale to za dlugi czas gdyz nie ma mnie w domu i sie nie wybieram chwilowo;) |
Proponuję sprawdzić również taśmy i wgrać najnowszy bios do płyty.
|
testowanie
mam Pioneera 109 i na nim podobno w Nero nie można testować płyt. Jakim programem i skąd go ściągnąć mogę testować? zamieściłem to pytanie tu bo nie było nigdzie tematu o testowaniu.
|
Cytat:
chcesz testować kup Benq lub LiteOn |
Cytat:
Ale wyniki są tak nierealne i abstrakcyjne :ysz: Że testowanie na Pioneerze można sobie darować O chęci testowania trzeba było myśleć przed zakupem nagrywarki :taktak: |
Cytat:
Ciekawie to razwiazales przciez jest temat o PIONKU 109 :bicz: |
?
tu jest wiele osób w tej dyskusji i dlatego tu zamieściłem pytanie.
|
Liteon testował
Cytat:
|
kmxx - znowu sie nie popisales. Najpierw zalozyles temat o tym ze masz nowego pionka 109 (no i co z tego?), a teraz dopisujesz sie do przyklejonego tematu o czym innym. Ostatni raz sprzatamy po Tobie.
PS. Na przyszlosc prosze zglaszac tego typu rzeczy za pomoca 'zglos nieodpowiedni post' |
Cytat:
Oprócz Litka jest wiele napędów tak samo dobrych i niezawodnych Które umożliwiają także i testy, przykładowo: BenQ i Nec :taktak: Cytat:
To skoro tu jest wiele osób, to może i ja zapytam o głośniki 5.1 do kina domowego tak do około 300zł? :> || |
Cytat:
|
1.dlaczego w Nero przy nagrywaniu mam komunikat :Unknow Burn Phase. Tak jest cały czas. ale płyta się nagrywa.
2. przegrywałem filmy CD na CD i w 2 przypadkach przy filmach składających się z 3 płyt -3 części ostatniej płyty nie nagrało. zgrałem tą płytę na dysk i zrobiłem utwórz DVD i też jako DVD nie chciało nagrać. Czyżby ostatnia płyta filmu była jakoś zabezpieczana przed kopiowaniem? |
[QUOTE=slawekj]Aby sprawdzać PI/PIF na Pionku trzeba odblokować w rejestrze. :taktak:
To tylko na próbę, dalsze testy tylko na BenQ. Moje pytanie brzmi jak to zrobić (jak odblokować w rejestrze te testy)??? Mam Pioneera DVR 109 XLA1, bios 1.55 i nero 6.6.0.15. Z góry dziękuję za pomoc :piwo: Przy okazji jeszcze jedno pytanko: czym różni się pioneer 109 XLA1 od innych XL-ek. Pozdro :) |
Odpalasz regedit i idziesz do gałęzi:
\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Ahead\Nero Toolkit\CD Speed\CD Quality Klikasz 2 razy klucz Blocked i usuwasz z niego Pioneer |
PIONEER 109 - nowy biosik 1.58 [2005.09.02]
|
Cytat:
|
Trochę żałuję, że odpaliłem te testy.
|
Nie przejmuj się. Ja miałem ten sam problem kiedy odpaliłem testy na pionku 108. Teraz mam 110 i jest to samo. Ale testy na benq 1640 potwierdzają, że pionek to zawodowy palnik.
|
Witam.
Czy ktoś już testował ten bios. U mnie po wgraniu 1.58 w czasie nagrywania przerywało zapis i pojawiał się komunikat ( w Nero ) - " wystpił reset " i płytka do śmietnika. :'( |
Wypalilem juz sporo plytek, na tym biosie i nie zauwazam, zadnych sensacji.
Pozdrawiam |
Cytat:
Postanowiłem jednak zaprezentować moje testy. Ponieważ wypalam głównie audio test dotyczy audio CD wypalonej na Verbatimie Pastel x 10. Jestem bardzo zaniepokojony występowaniem błędów C2. Ogólnie rzecz biorąc nie wiem czy jest się czym przejmować, bo nie miałem żadnej skuchy z wypalaniem i wszystkie są ładnie czytane w odtwarzaczu - ale uwaga! - tylko palone x 10 (płyta wypalona x 4 nie wiedzieć czemu "się tnie"). Poniżej wyżej wspomniane testy. Będę wdzięczny za krótki komentarz do nich. Pozdrawiam. :piwo: http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=25483&stc=1 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=25484&stc=1 |
@bart_3d
Dobra wiem, odpowiedź brzmi, że Pioneery nie nadają się do testów. Czytałem jednak w którymś z Twoich postów, że testy nie powinny wogóle wykazywać błędów C2/PIF (o ile dobrze pamiętam). Pytanie brzmi, czy mam wogóle olać te testy na Pioneerze i kupić sobie do nich BenQ? Czy też mam problemy z kontrolerem - mam taką paranoję, bo mam strasznie starą płytę główną (U-DMA 2, ATA 33). Pozdrawiam. :piwo: |
Ciężko mi powiedzieć. Ale wontpię, żeby to była wina kontrolera. Miałem pionka 108 i też wychodziły C2 nawet na dobrych płytkach. Jak masz kasę to kob Benq 1640. To świetny palnik. Miłem go 1 dzień.
|
Cytat:
Ale do rzeczy. Czy te błędy C2 wyskakują także przy testach np. na BenQ? Bo jeśli nie to by znaczyło, że Pioneer ma fajny zapis ale za to kiepsko czyta. I to by potwierdzało tezę sprzedawcy, który twierdził, że do zapisu Pionek a do odczytu DVD-ROM Asusa. Z czym się nie do końca zgadzam, bo z testów wynika, że Asus słabo czyta płytki audio (chdzi o EAC). I jeszcze pytanko. Podczas nagrywania w Nero 6.6.0.15 od czasu do czasu spada mi na pół sekundy Bufer Level (ten mały na dole) do 8%, czy to normalka? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. :piwo: |
Pioneer 109 A09 110 RPC1 FREE
Jak widzę pojawiły się nowe biosy bez zabezpieczenia na regiony dla Pioneerków.
Zainteresowanych odsyłam na stronę The Dangerous Brotehers Page czyli http://tdb.rpc1.org/ na samym dole P.S. Jak zawsze każdy robi to na swoją odpowiedzialność więc nie miejcie pretensji do mnie ani też do braci o to że wasz palnik coś nie bangla po tym. Ja na razie nie oglądam filmów na DVD więc się wstrzymuje. |
ja chyba nie mam tego problemu bo mialem w kompie film z usa i uk i dzialaly:)
|
Faktycznie, zwracam honor - Bart_3d miał rację, te testy na Pioneerze są od czapy. Kupiłem BenQ 1640 i przetestowałem płytki nagrane na Pionku. Testy wypadły bardzo dobrze, przynajmniej dla Verbatimów-Pastelek (tylko takich płyt używam). Pioneer naprawdę dobrze pali, ma natomiast raczej średni odczyt ale teraz mam też BenQ, który czyta nawet ledwo zipiące płytki DVD.
Pozdrawiam. :piwo: |
Z najnowszym biosem,też nie ma problemów?
Bo po flashowaniu, naknowszym zauważyłem, ze region ustawiony jest na 2 :( |
Pioneer Dvr-109 Problem - [Bios].
Witam, mam problem z nagrywarką Pioneer Dvr-109, po zakupie miała ona bios w wersji 1.17, polecono mi zaktualizować go do wersji 1.5x. Bios jaki wgrałem to 1.58 i teraz mam same problemy z nagrywaniem płyt, są puste po nagraniu ale tylko w programie "Alcohol 120%". Niestety muszę nagrywać tym programem i chciałbym się dowiedzieć jak mogę przywrócić stary bios, czy jest taka możliwość? Ewentualnie macie jakieś rady?
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:07. |